Uit de "Kleine Raak" juni 2001

U

Wij gedenken :

   
 

Jozef Guns

 

Oud bestuurslid KWB-Merchtem

   
 

Clementine De Boeck, weduwe van Pierre Hellinckx

 

moeder van KWB’er Patrick Hellinckx

   
 

Jan Van Praet, echtgenoot van Pauline Vrijders

 

broer van KWB’er Marcel Van Praet

 

WELKOM

Wie dit kleine mensje ziet,

gelooft zijn eigen ogen niet

en zal moeten beamen

wonderen maak je nog altijd samen.

Jasper,
zoontje van Danny en Christel Biesemans – Bogaerts

 

KWB SPORT

Juni

C Voetbal

F Er is een oefenwedstrijd voorzien op donderdag 28 juni van 21 tot 22.00 u.

!!!!! Uitnodiging volgt !!!!!!!

V petanque

wanneer? : Elke donderdagavond in juni vanaf 20.00u

waar? : in de Blockskens ( petanqueclub, naast de Bierschuur te Peisegem )

!!!!!!!! Iedereen is welkom !!!!!!!

 

Wist je ?!

 

Kookles

Dinsdag 19 juni 2001 - 20 u

Lokaal Kerkeboomgaard

Op het menu "Koken in 1000 seconden"

 

Wijkmeestersvergadering van 4 mei 2001

Geert opent de vergadering en laat ons in groepjes plaatsnemen, om dan te beginnen met het overlopen van het werkjaar tot nu toe, met als leidraad de Website van onze afdeling ( www.kwbmerchtem.be )

Aan de hand van de geprojecteerde foto’s van Hans overlopen we allerhande activiteiten, en wordt er commentaar gegeven, waar het goed was, waar het beter kon…

Vooral de voorbije maand april springt in het oog (van sommige verslag elders in dit of het vorige blad) : de kaartcompetitie, het stadsbezoek aan Aalst, het vissen op zee, het gezinsweekend in Kemmel…

Onze gespreksgroepjes krijgen een aantal vragen voorgeschoteld, om ons mee te laten nadenken over de werking van onze afdeling.

 • i.v.m. ledenbeweging : nieuwe leden komen vooral via activiteiten met ons in contact, mensen die spontaan lid worden zijn zeldzaam, moeten persoonlijk aangesproken worden ?dikwijls inwijkelingen met weinig kennissen of vrienden. Moeten wij zelf de eerste stap zetten, hen zelf aanspreken ?
 • Zijn wij voldoende gekend ? Wij doen ons best via de corrida, kermisbrochure en –programma, website, gelinkt aan de gemeente…

Weten niet-leden wat we zoal doen ? Ze kunnen het gemakkelijk weten, als het hen interesseert.

 • Wijkmeestersvergadering : sommige (minder jonge) wijkmeesters komen wel graag omdat ze op de hoogte willen blijven, maar gaat het allemaal wat te rap. Op de vraag hoe we vaak afwezige wijkmeesters kunnen motiveren, kwam alsnog geen afdoend antwoord.
 • Gespreksavonden, debat : misschien moeten we meer maatschappelijke thema’s durven aanpakken zoals stervensbegeleiding, verkeersdoden… We hoeven ook niet altijd zelf organisator te zijn maar kunnen partners zoeken vb. KBJG, KAV…
 • Sport : Het zou goed zijn een werkgroep op te richten waarin alle beoefende sporttakken vertegenwoordigd zijn, om kalenderafspraken te maken (vaste data voor tornooien) en te coördineren, ivm. verzekering, verslaggeving, nieuwe ideeën, organisatie sportdag.
 • Gezinsgerichte activiteiten : nieuwe suggesties : kinderspeeltuin, naar de film met kinderen. Iedere activiteit moet niet ELK jaar doorgaan, men mag eens een jaartje overslaan

De tijd bleek uiteindelijk nogal kort om door te gaan op dit onderwerp, maar er stonden nog een aantal punten op het programma.

Er moesten namelijk nieuwe jaarthema’s voor het volgend werkjaar gekozen worden(dit jaar : gezin en vrije tijd, en sociaal, zeker en gezond) De gespreksgroepjes opteerden unaniem voor : «onze leefomgeving», als 2de misschien «de wereld, ons dorp» of ons eigen «60 jaar KWB-Merchtem» verder verdiepen.

Kalenderplanning : door de viering van 60 jaar KWB worden een aantal vaste data een maand vervroegd : - bestuursverkiezingen in juni,

- startvergadering en voorzittersverkiezing op 6 september.

Komende activiteiten: (van sommige activiteiten vind je meer inlichtingen in vorige en deze Kleine Raak)

 • 5 mei pingpongtornooi
 • 6 mei aflossingsloop als reclame voor onze corrida
 • Op 13 mei verzorgt de JKWB het ontbijtservice voor moederdag.
 • 18 mei fietstocht JKWB
 • 20 mei parochiefeesten met medewerking van onze afdeling
 • 25-26-27 mei bustrip naar de Elzas
 • 27 mei : 20km van Brussel, KWB’ers lopen voor wereldsolidariteit.
 • alle volgende donderdagen in mei : petanque in de Processiebaan bij de Blockskes
 • 10 juni vaderkesdag in ‘t lokaal
 • zaterdag 16 juni barbecue JKWB

Activiteiten op langere termijn:

 • 24 juni fietsrally. Bedoeling is een aparte wedstrijd op te zetten voor de volwassenen en de kinderen. De zoektocht voor kinderen gaat dan meer gepaard met spelletjes, terwijl de volwassenen kunnen kiezen voor een echte zoektocht. Hiervoor zijn méér mensen nodig in de organisatie, voorbereidende vergadering op 17 mei.
 • Kermis : Jos meldt dat het kaatsen niet meer kan (te klein parochieplein nu), maar vervangen wordt door een grootser petanquetornooi, en het herinvoeren van het ping-pongtornooi.
 • Tentoonstelling in de Werkman zou in het teken staan van de invoering van de Euro.
 • 60jaar KWB Merchtem : 3 daagse op vrijdag-zaterdag-zondag 5-6-7october.
 •  

Varia :

 • Een T-shirt KWB-Merchtem te koop (op bestelling) aan 250Bef (= 6,20Euro)
 • Stripverhaal aankopen voor de 12-jarigen
 • Peter Van Riet uit Londerzeel : nieuwe educatieve kracht voor de Regio Noord-West Brabant
 • Kan Luc Valvekens onze vergadering van juni bijwonen (zijn afscheid onder ons) ?

Hedwig sluit af met een bezinning rond planning. We hebben vanavond achterom gekeken, en ook veel plannen gemaakt en uitgewerkt. Plannen kunnen maken, vooruitzichten kunnen hebben geeft perspectief, maakt deel uit van optimisme, een levensgevoel dat mensen gelukkig kan maken.

Marcel H.

 

Corrida-team doet mee aan estafette-loop langs Vlaamse brouwerijen!

Zondag 6 mei werd de eerste estafette-loop langs de Brabantse en Antwerpse brouwerijen gelopen. Deze wedstrijd werd georganiseerd door AC Herentals . Het Merchtems KWB-corrida-team bestond uit 9 lopers. Renaat Moyson, Willy Verbeyst, August en Jef Van Mulders, Paul van Cauter, Frans Moortgat, Ludwig Wijns, Alois De Smedt en Walter Legroux.

Om alles in goede banen te leiden werden de sporters bijgestaan door twee "sterke fietsers" nl Vanderstappen Ludwig en De Clerck Frans.

Er werd gestart in Vlezenbeek. Wij hadden een tempo opgegeven van 12km/u. Er waren 37 ploegen van 8 lopers die om de 2 min. vertrokken. Ploeg 13 "het Corrida team Merchtem" startte om 7u28. Met Renaat als eerste loper hadden wij een sterke troef om het zware parcours tussen Vlezenbeek en Sint Martens Bodegem te lopen. De afstand van 16,1 km werd gelopen met een gemiddelde van 14,3 km/u. Onze fietser had het niet gemakkelijk om Renaat te volgen en hem de weg te wijzen. Willy startte als tweede en liep van Sint Martens Bodegem naar Linthout. Willy is niet aan zijn proefstuk toe. Hij liep voor wat hij waard was. 15,1 km in 1 u 11 min 50 sec .

De gebroeders Van Mulders liepen respectievelijk 15,9 en 15,6 aan een gemiddelde van 13,2 km/u. De wind zat voor Gust pal op de kop. Op de middag werd er in Beigem een pauze van 1u genomen.

Om 13u48 vertrok Pol Van Cauter aan de verbrande brug voor een afstand van 15,7 km. Wie Pol kent weet dat hij in de voormiddag nog een bezoekje bracht aan De Werkman. Zijn leuze : ‘een kameel drinkt eerst zijn bult vol voor hij vertrekt’. De wind was misschien minder hard, maar de zon kwam er door en daar kan Pol minder goed tegen. De 15,7 km was voor Pol meer dan genoeg. Toch een mooi gemiddelde van 11,997 km/u. Onze twee fietsers wisten de roadmap voor de lopers goed te lezen.

In Wespelaar vertrok Frans voor de langste tocht van 17 km. Het was een licht lopend parcours. Er waren af en toe mooie dingen onderweg te zien, zoals "een amazone met een lange paardenstaart".

Ludwig, Walter en Aloïs waren maar juist op tijd om Frans af te lossen. Over een moeilijk beloopbaar parcours wist Ludwig goed zijn man te staan. Hij eindigde 16e op 37 over een afstand van 11,5 km . Als laatste vertrokken Walter en Aloïs samen vanuit Peipenheide naar Olen.

Wie deze twee kent, weet dat ge met alles moet rekening houden. Onze lopers waren plots verdwenen … ze waren reeds vertrokken zonder begeleiders. Op het einde wist Walter Alois nog schaakmat te zetten . Ons team eindigde 16e op 37 in een totale tijd van 9:15:16. Dit is een gemiddelde van 12,897 km/u. Proficiat mannen!

Proficiat ook aan onze twee begeleiders-fietsers Ludwig en Frans. Zij hebben het ganse parcours afgelegd en kwamen uit op 138 km. Zij vertrokken ‘s morgens om 5u45 om ’s avonds rond 22u ten huize aan te komen.

Frans M

Kinderjogging - jogging - corrida

Beste sportvrienden,

Na het grandioos succes van de voorbije jaren, een prachtige zon en veel volk, willen we er dit jaar opnieuw een groots loopfeest van maken en dit voor de 7e keer.

® Noteer alvast in je agenda vrijdag 17 augustus 2001 ¬

Begin alvast maar te trainen en tot vrijdag 17 augustus 2001.

 • Alle leden van de KWB die niet meelopen, kunnen eveneens van deze corrida een feest maken en meewerken aan de organisatie ervan. We hebben veel helpende handen nodig. (Seingevers, waterdragers, hulp bij de aankomst, hulp bij de inschrijvingen, enz…. ). Vorig jaar waren 66 mensen daarbij actief. Wil je ook meewerken, geef een seintje aan Geert Ringoot (052/37 40 20).
 • Seingevers melden zich best bij Pol Van Cauter.
 • Wie nog wil sponsoren of een prijsje heeft, kan eveneens bij Geert terecht.

 

Vrijdag 13 juli 2001 - Avondfietstocht

b Ü Start KWB - lokaal DE WERKMAN - 19 uur

‘t Is niet te geloven, maar de vakantieperiode staat al voor de deur.

De eerste plannen liggen klaar om tijdens de maanden juli en augustus - als naar gewoonte - een paar ontspannende activiteiten te organiseren.

Op vrijdag de 13e wordt het een wervelende avond, want we fietsen met de KWB-mannen. Een tourke van 30 à 40 km aan een haalbaar tempo ligt binnen ieders fietsmogelijkheden. De nodige sanitaire en andere stops zijn voorzien. De benen insmeren mag, epo en andere klandestiene middeltjes zijn uit ten boze.

Nog eens extra de fietsbanden hard opblazen, de remmen regelen en we zijn weg … tot dan.

 

KWB-Merchtem

60 jaar

"Bouwen Aan De Toekomst"

Goede vrienden noteer alvast het weekend van 5-6-7 oktober 2001 in je agenda want dan viert KWB-Merchtem zijn zestig jarig bestaan. Het programma waar uiteraard nog veel moet aan gewerkt worden ligt grotendeels vast en het loont de moeite.

Vrijdagavond 5 oktober

 • Danken we de Heer in een eucharistieviering of gebedsdienst in de kerk.
 • We genieten van :
  • een hapje en een drankje op de receptie in de parochiezaal,
  • een tentoonstelling waarin het verleden van de KWB de hand reikt aan een blik op de toekomst.
  • een plezant podiumgebeuren met toffe gasten doorweven met muzikale intermezzo's.
 • De rode draad doorheen de gesprekken handelt over "bouwen aan de toekomst", met vooral de zin, de waarde en het toekomstbeeld van KWB als sociale beweging.

Zaterdag 6 oktober

 

Zondag 7 oktober

Volleybaltornooi, petanque, wandeling-speurtocht, fietstocht, kinderanimatie, mini-voetbaltornooi, trampoline- springen, springkasteel, circuit van volksspelen en nog zoveel meer.

Wat denk je ervan? Dat is niet mis he!

Maar daar moet nog aan gewerkt worden en daarvoor durven we rekenen op alle kwb'ers.

Om de tentoonstelling die we willen opzetten volledig tot zijn recht te laten komen hebben we ook jouw inbreng nodig. Bij Hedwig Dours Breestraten 89 (% 052/37 13 03) en bij Geert Ringoot Kapelleveld 27 (% 052/37 40 20) kan je alle foto’s, herinneringen, teksten, documenten, voorwerpen, schilderijen enfin alles wat met de geschiedenis van KWB-Merchtem te maken heeft binnenbrengen of een simpel telefoontje volstaat om hen te vertellen wat jij nog op je zolder of in je bergruimte over KWB gevonden hebt.

Norbert

Dank je Luc !

Zondag 17 juni zegt onze parochiegemeenschap dank aan Luc Valvekens.

Iedereen is welkom in de afscheidsviering om 10u30 in onze parochiekerk om nadien af te sluiten in de parochiezaal met een receptie.

Het zou héél fijn zijn je daar ook te mogen ontmoeten.

 

Jong-KWB

Zaterdag 16 juni – jaarlijkse BARBECUE.

 • St Donatus – Maurits Sacréstraat.

 • Sprinkasteel voor de kinderen.

 • Kans tot voetbal, volley, ….

Dus, sportieve kledij niet verboden !

Info en inschrijven bij
Wouter Kemels, St Huybrechtstraat 30 (052/37 64 33)

Luc Van Campenhout, Kerseveld 9, Opwijk (052/35 68 10)