Uit de "Kleine Raak" oktober 2001

Welkom lieve kleine mens!

Victor,

Zoontje van Tom en Caroline Van Lier - Engelen

 

KWB-SPORT

Oktober

C Voetbal

đ donderdag 18 oktober 2001 : 19.45u KWB - Siccardboys B

đ maandag 29 oktober 2001 : 21.45u KWB - Go Bananas

veteranen (+35j)

đ Nog geen wedstrijdkalender bekend.

V volleybal

wanneer? : Elke zaterdagavond in september vanaf 20.00u

Wedstrijden : zondag 07 oktober 2001 : Hillegem - Merchtem

zaterdag 13 oktober 2001 : Merchtem - Hekelgem 1

zondag 21 oktober 2001 : St Jan - Merchtem

C Ping- pong :

KWB-kaartkampioenschap

Tot dan.

Fr. Pauwels


JONG-KWB

Nieuw !

Vrijdag 19 oktober 2001 om 20 uur

KWB-lokaal

Aanleggen van plantenborder,

planten rond vijvers enz…

Jong-KWB wist je?

Wistjes!!

Keure-route

Startavond

 

De EURO en je buitenlands wisselgeld!

Heb jij ook nog wat buitenlands wisselgeld liggen dat waardeloos wordt met de intrede van de EURO.

Wereldsolidariteit heeft er een nieuwe bestemming voor gevonden.

In samenwerking met een aantal banken verzamelt WS de komende maanden ‘oud buitenlands kleingeld ten voordele van projecten van wereldsolidariteit’.

Buitenlandse munten die binnenkort waardeloos worden krijgen hierin een waardevolle toekomst. Met deze inzameling worden extra middelen verzameld voor sociaal en economiche projecten in Ethiopië, Bangladesh, Burkina Faso en Ruanda.

In het kantoor van BACOB – Merchtem staat een urne ter beschikking.

Doe je mee ? Warm aanbevolen!

 

Over Frankjes en Euro’s

Wie tijdens de kermisweek in de Werkman kwam, kon er niet over kijken … De Euro is op komst . Een kleine wedstrijd moest tonen dat de KWB’ers met Euro’s en eurocenten zonder probleem kunnen werken .

En, hier zijn ze dan ook … de antwoorden (althans deel 1)

het geld van vroeger ….

Ons koninkrijkje bestaat sedert 1830, maar in de prille jaren van onze onafhankelijkheid verkregen verschillende banken de toelating om biljetten uit te geven . Zo ook de Banque Liégeoise et Caisse d’ Epargnes die in 1835 onder andere het biljet van 25 Frank mocht uitbrengen . (

De Nationale Bank van België werd slechts in 1850 opgericht, en gaf vanaf 1851 zijn eerste biljetten uit . Die eerste biljetten werden trouwens allemaal met de hand gehandtekend ! Vanaf 1948 – dus na de "operatie-Gutt ", waarbij de geldhoeveelheid in België met twee derden werden verminderd - werden alle biljetten met een waarde van 50 Frank en minder door de Thesaurie gedrukt . De waarde van de biljetten werd ook uitgedrukt in Belga . 1 Belga was 5 Frank waard .

De antwoorden waren dus :

 

Het geld van nu …

De biljetten die nu in omloop zijn stellen allemaal beroemde Belgische kunstenaars voor ( met uitzondering van het biljet van 10.000 frank waar het Albert en Paolo opstaan natuurlijk ) .

Op het biljet van 2000 frank staat Adolphe Sax, en we vinden drie schilders : Ensor ( 100 frank biljet ), Magritte ( 500 frank ) en Permeke ( 1000 frank ) .

Op ons 2000 frank biljet staat de meester van de art-nouveau Victor Horta .

 

En volgende maand : ons geld van de toekomst : de Euro …

Wie ondertussen wat meer wil weten kan in de Koninklijke Munt te Brussel een mooie tentoonstelling over de Euro bezoeken . Bovendien kan je dan ook de werkplaats van de Munt, waar de stukken worden geslaan, bezoeken .

Tot slot : enkele van de ingeleverde slogans:

 

Keure-route, KWB reed mee!

 

In onze gemeente heeft iedereen de mond vol over 750 jaar Vrijheid Merchtem. In het kader van de feestelijkheden die door het gemeentebestuur op het getouw werden gezet, heeft ook onze afdeling zijn beste beentje voorgezet. Samen met andere verenigingen werden we door de schepen van feestelijkheden, onze burgemeester, uitgenodigd om een nieuwe fiets- en wandelroute uit te werken. In De Werkman werd er vaak vergaderd. Naast onze afdeling verleenden ook KWB Ossel en Peisegem hun medewerking. Vakantiegenoegens had de route rond en bijna volledig op Merchtems grondgebied uitgestippeld. De Bond van Grote en Jonge Gezinnen en KAV-Merchtem werkten. Jeugd en Poëzie nam de redactie van de nieuwe folder en de aanmaak van de kaart voor haar rekening. De Heemkring gaf toelichting bij de historiek van Merchtemse locaties. De Landelijke Gilde legde het accent op het groene karakter van onze landelijke gemeente.

De handen werden in elkaar geslagen om van de Keure-route, zo werd de nieuweling boven de doopvont gehouden, iets unieks te maken. Nieuw is alvast de aanwezigheid van de poëzie van jongeren op het traject. Reeds geruime tijd is Merchtem in Vlaanderen maar ook in Nederland bekend om zijn inspanningen voor poëzie voor kinderen, jongeren en jonge volwassenen. Ben Reynders - en wie zag hem nooit voorbijfietsen - deed hiervoor echt pionierswerk. Op vijf plaatsen ( bibliotheek en tuinbouwschool Peisegem, Terlinden, pastorij Brussegem en de molen van Collier) werden verzorgde borden aangebracht met gedichten die passen bij de locatie. Op andere plaatsen van de tocht tref je kleine tafeltjes aan met mooie poëzie. Zo vind je aan het huis van Hedwig Dours het gedicht waarmee dochter An vorig jaar de internationale prijs De Gouden Flits won.

De media werden ingeschakeld, alle aankopen werden verricht. En na zo’n mooie zomer zou het op 9 september ook wel goed weer zijn zeker! Maar de weergoden beslisten er anders over. Al van ‘s morgens regende het bakken water. De weg naar het september-regenrecord was ingezet! En om halfeen zou de burgemeester het lint doorknippen! Pierre Dours wachtte al aan de sporthal om met zijn volgwagen (die van de gemeente bleek wat te onhandig) de aanwezige fietsers te volgen. Op de verschillende posten wachtten enthousiastelingen op de doortocht.

En toch... ondanks het rotweer daagden een kleine honderd fietsers en wandelaars (voor het Vrijheidspad) op om de strijd tegen de weergoden aan te gaan. Toegegeven, niet alle fietsers namen de tijd om ‘stil te staan’ bij de poëzie, maar iedereen was enthousiast over de tocht en de geleverde inspanningen. De fietsers waren zelfs verrast toen ze op Terlinden, op hoeve Van der Perre, tussen de warmte die de koeien uitstraalden, konden genieten van een lekker ijsje. En dan op pad naar Hamme, waar de KWB- en KAV-afdelingen voor een lekker hapje zorgden: warme Merchtemse balletjes met kriekjes. Nooit smaakte deze specialiteit zo goed: het warmde de verklampte deelnemers van binnen en buiten op! Een dan koers zetten naar huis, maar nog even via de Spaanse hoeve, waar de mensen van de Landelijke Gilde deze keer ironisch genoeg een ‘appeltje voor de dorst’ klaar hadden. De sfeer bleef goed en iedereen spurtte naar de sporthal, het eindpunt, waar ze met hun drankbonnetje - door de gemeente aangeboden - nog een gratis drank ontvingen.

Toch nog meegeven dat er deelnemers waren uit Antwerpen, Kampenhout, Halle en Bekkerzeel. Onze reclamecampagne had zeker zijn nut bewezen. We zijn er echter zeker van dat deze 37 km- lange route op andere momenten nog vaak zal worden gefietst. Dankzij de vlotte medewerking van het gemeentelijk personeel is de bewegwijzering van deze Keure-route keurig aangebracht. Op bijna 80 plaatsen staat er een mooi zeshoekig bordje! En als vele KWB’ers een oogje in het zeil houden, blijft deze fietsroute, waar we als beweging mee vaart in brachten, een keurig aantrekkingspunt voor vele inwoners van de gemeente. Hopelijk vinden vele anderen in de toekomst via deze fietsroute de weg naar het mooie, landelijke karakter van onze gemeente.

Herman

 

Dinsdagavond 8 uur : "Wat kookt de pot"?

De chefkok van het Ministerie van Onderwijs kwam ons lesgeven in het klaarstomen van een menu dat, kalorierijk, vindingrijk, smakelijk en heerlijk was.

Met twaalf apostelen hingen wij over de ajuin, look, paprikas, courgetten, tomaten, garnalen, thijm, bouillons, paddestoelen, laurier, witte wijn, varkensstoofvlees, yoghourt, aardbeien, bosbessen en likeur. De geuren begonnen zich te mengen in de kerkenboomgaard als een teken dat de smaakpapillen naar eten snakten.

Hoe je moet te werk gaan? Wat er als ingrediënten in moet? Dat zie je hierna.

Mannen, als je graag iets bijleert op gebied van koken, van ambiance maken, een tof gesprek, een frisse pint en lekker eten, leren eten wat je niet moogt, …. Wel kom dan zeker naar de kookavonden.

N.B. Prijs 100 BEF (zo’n 2,5 EUR), chef-kok inbegrepen.

Maalox of maagzuurremmers niet i nbegrepen.

(Nvdr : ook geen middeltje dat de look-reuk neutraliseert?)

Snarf Toognir

 

Courgettensoep met gele paprika en garnalen

3 courgetten, 3 ajuinen, prei, 4 gele paprika’s, 3 teen-

tjes knoflook

Aardappelen, kippenbouillon, thijm, olijfolie, P+ Z, garnalen, room.

 1. De groenten versnijden
 2. 1 paprika apart houden voor garnituur
 3. Alle groenten aanstoven in olijfolie
 4. Bevochtingen met water + kippenbouillon + thijm
 5. Mixen en afwerken met room, garnalen en paprikablokjes.
 

 

Varkensgoulash

Varkensstoofvlees, 1 kg ajuin, 3 teentjes look, 6 paprika’s,

0,5 kg paddestoelen, olijfolie, P + Z, vleesbouillon, rouxkorrels, thijm en laurier, tomatenpuree, gepelde tomaten, witte wijn.

 1. Vleesblokjes aanbakken in olijfolie en kruiden met P + Z.
 2. Groenten versnijden en ook aanbakken in olie.
 3. Bevochtigen met witte wijn.
 4. Thijm en laurier toevoegen + vleesbouillon + tomaten
 5. ± 45 min. laten sudderen
 6. Eventueel bijbinden en bijkruiden
 7. Serveren met rijst of brood.

 

Mascarpone met rode vruchten

250 gr mascarpone – 500 gr yoghourt – suiker – rode vruchten – likeur

 1. De rode vruchten cutteren
 2. Mascarpone met yoghourt loskloppen
 3. Suiker toevoegen + rode vruchten
 4. Afwerken met een scheutje grand-marnier
 5. Laten opstijven in de frigo.

 

STARTAVOND 7 SEPTEMBER

Volgens de voorzitter in zijn inleidend woordje waren we met 60 man. Volgens de rijkswacht op dat moment waren er maar 52. Maar als men de afrekening op het einde maakt kwamen er 72 mannen langs op de startavond van dit KWB werkjaar.

De voorzitter bedankte Luc Van Schuerbeeck voor al het werk dat hij deed en verwelkomde Luc Mertens in het nieuwe bestuur.

Norbert en Francis gaven een overzicht van de activiteiten van het voorbije werkjaar, een evaluatie gekoppeld aan de financiële gevolgen hiervan. Francis kon niet anders dan bijna altijd zeggen: die activiteit bracht ons zoveel op, die zoveel. Hij is klaarblijkelijk een kassier die goed op zijn centen zit en zijn geld zuinig uitgeeft.

Even werd het stil als onze nieuwe proost pater Karel aan het woord kwam en ons duidelijk meegaf: ‘zonder vrijwilligers en hun werk zijn we nergens’. We hopen pater Karel nog dikwijls in ons midden te zien.

Plots dook bakker Hedwig op die met kleine cakes ons het recept en het menu van ons nieuw werkjaar voorschotelde. Echt fijn gevonden.

Wouter deed er dan nog enkele ingrediënten bij van de jong KWB.

Even werden de 2 thema's die de wijkmeesters kozen naar voor gebracht: ‘ons leefmilieu’ en ‘bouwen aan de toekomst’. De onmiddellijke toekomst werd dan door Geert op een zeer enthoesiaste manier gebracht: onze viering van 60 jaar KWB.

En dan de verkiezing van voorzitter en kassier.

Met grote meerderheid van stemmen en een dikke proficiat werd

Het eten gebracht door de mensen van de ping-pongploeg en aanverwanten werd door iedereen sterk gesmaakt.

En dan maar entoesiast kaarten dat de stukken er van af vlogen.

Deze start belooft voor dit werkjaar.

Hugo

 

LIDGELD 2001-2002

In de maand oktober wordt traditiegetrouw de ledenbijdrage hernieuwd. Je wijkmeester zal je hierover zeker spreken.

Leden betalen voor het werkjaar 2001-2002 een bedrag van 800 BEF (20 EURO), inwonenden 600 BEF (15 EURO).

We durven hopen dat de 306 leden, die onze afdeling momenteel telt, ook in het volgende werkjaar lid blijven bij onze beweging. Met velen staan we sterk.

Het bestuur en de wijkmeestersploeg hebben ervoor gezorgd dat er heel wat kreatieve initiatieven staan geprogrammeerd met de leuze ‘voor elk wat wils’. De activiteiten-agenda en de mooie kalender herinneren je regelmatig aan onze initiatieven.

Met Kleine Raak komen we in je huiskamer met allerlei KWB-weetjes, met verslagen van voorbije activiteiten en met de aankondiging van wat op de agenda staat in de komende periode. Dit graag gelezen ledenblad wordt bekostigd door onze afdeling zelf.

Vriend KWB’er, hopelijk vind jij ook je gading bij onze KWB van Merchtem. Heb je een leuk idee, heb je info voor een interessant fabrieksbezoek, heb je een hobby die je aan anderen wil laten zien, of ….. zeg het gerust aan je wijkmeester of aan iemand van het bestuur.

 

Vergeet alvast de viering van ons 60-jarig bestaan niet.
Vrijdag 5 oktober zien we mekaar wellicht in de dankviering in de kerk
en nadien in de parochiezaal voor de receptie met animatie.

Norbert

 

Ecotrip valt in het water ….

In het kader van ons jaarthema ‘onze leefomgeving’ programmeerden we op maandag 22 oktober 2001 een ecotrip.

Ondanks verwoede pogingen van Hugo om een plaats te vinden in onze omgeving waar er een concreet project bestaat dat een belangrijke rol speelt in onze leefomgeving (vb. een waterzuiveringsstation) zijn we er niet in geslaagd om ’s avonds ergens toegang en uitleg te krijgen.

Dit initiatief wordt uigesteld maar zeker niet geschrapt. We plannen wellicht een andere datum.

Sorry.

Norbert