Kleine Raak April 2002

9 juni : KWB-brunch

met een blik op de toekomst

Brunch ( <Eng. breakfast + lunch), m. (-es), combinatie van ontbijt en lunch.

Parochiezaal – Merchtem
09.30 : welkom – ontbijt
10.30 : gesprek over de nieuwe richtpunten met ondermeer Koen Steel (nationaal voorzitter) en Peter Van Riet (provinciaal vrijgestelde). De kinderen worden dan opgevangen in het KWB-lokaal « De Werkman »
12.00 : lunch
13.00 : afsluiter

Kostprijs :
Deze brunch kost €10 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar betalen €5.
Inschrijven is verplicht voor 2 juni !

Inschrijvingsformulier – brunch 9 juni

Naam : ……………………………….

Adres : ………………………………

……. X € 10 = € ……..

……. X € 5 = € ……..

totaal = € ……..

Inschrijvingsformulier + geld bezorgen aan Hans Verbruggen – Vesten 23

Of geld storten op 799-5500505-25 van KWB-Merchtem, Langevelde 59 met vermelding van brunch.

KWB beweegt

veteranen voetbal(+35j)
zaterdag 13 april 2002 om 17.00u: KWB – Willy Boys

volleybal
wanneer?
: Elke zaterdagavond vanaf 20.00u

thuiswedstrijden :
zaterdag 06 april 2002 om 20.00u : K.W.B. – Wambeek
zaterdag 20 april 2002 om 21.00u : KWB – Essene
zaterdag 27 april 2002 om 20.00u : K.W.B. – Hekelgem II

Ping- pong :
Tot eind april elke donderdagavond vanaf 20.30u in de kleine zaal van de sporthal. Iedereen is welkom.


KWB en Jong KWB

Noteer alvast in uw agenda

Tijdens de maanden mei en juni : petanque
Waar?:
Te Peizegem in de "Blockskens" (naast de bierschuur)
Wanneer ?:
elke donderdag vanaf 20.00u tot …

 

Welkom… 

… onze nieuwe KWB-leden

Bart DE RAUW,

Eén van mannen van de Jong-KWB de zal hem maandelijks een bezoekje brengen met Raak en Kleine Raak.

 

KWB-kaartkampioenschap

2001 – 2002
Kaart + vogelpikavond 8 maart 2002

44 spe(e)l(st)ers hebben deelgenomen aan het kaartkampioenschap en ook werd er die avond duchtig naar de roos gemikt door onze vogelpikkers.

Alles verliep zeer vlot en Erwin VAN CAUTER was de winnaar met 70 punten

Volgende maand op 12 april is het de laatste en beslissende avond van dit seizoen.

Wie wordt de kaartkampioen van het seizoen 2001-2002 en gaat met de mooiste prijs naar huis ??? Het belooft er spannend aan toe te gaan.

Iedereen op post en dat de beste mag winnen.

 

Wist je?!

 

AVONTURENTOCHT

1ste beproeving: Appèl.
Opstaan, eten, boterhammen klaarmaken, inpakken en voor 7u op het parochieplein aanwezig zijn voor het appèl. De eerste zware beproeving werd door iedereen feilloos uitgevoerd.

2de beproeving: Meerijden met Danny ‘Den Bies’.
Meer dan 2 uur zich laten meeslepen door het geronk van de gemeentelijke bus met aan het stuur één van onze leden. Er waren er toen al die het warm kregen… 20 dapperen van de 23 deelnemers slaagden in dit opzet. Enkelen kozen voor eigen vervoer…

3de beproeving: Rappel.
Van een rots van 25 meter afdalen met touwen. Op de rots een Mariabeeldje. Men kon toch geen kruis zetten voor ALLE gesneuvelden van deze rots ? Helmen op, chartellen aan, (soort gordel om touwen aan vast te maken) en dan omhoog om vervolgens af te dalen. Alles verliep goed, tot de laatste 6 aan de slag moesten. Via de walkietalkie vernamen we dat één van de touwen aan het scheuren was. De begeleider stelde ons gerust : ‘volgende week worden de touwen vernieuwd’.

4de beproeving: Rotsentocht.
Met 23 deelnemers en 2 begeleiders met een aantal touwen één lange sliert vormen. Zo over rotsen kruipen. De touwen worden ‘voor de veiligheid’ langs bomen geleid. Nu ja ‘voor de veiligheid’ liep dat touw dan over een boom die over een rots hing op zo’n 100 meter hoogte. ‘Voor de veiligheid’ moesten we dan ook perfect dat touw volgen. ‘Door de veiligheid’ is dan ook iedereen geslaagd in deze krachttoer.

5de beproeving: eten.
Sporten en spanning doen je honger krijgen. Onze boterhammen en meegebrachte drank werden dan ook met plezier naar binnen gespeeld.

6de beproeving: trekking.
Neen, geen tombola. Wel het trekken door de bossen en de heuvels. En waarom gemakkelijk doen als moeilijk ook gaat ? Stroomopwaards volgden we het riviertje. Daar moesten problemen van komen. Stenen liggen er toch om in het water te gooien ? En soms is daar dan ‘per toeval’ iemand in de buurt die daar nat van wordt. De straat oversteken ? Veel te gevaarlijk (ook al komt hier maar elke week eens een auto voorbij). Neen, hier moet men de straat ‘onder’steken via de rioolbuizen.

7de beproeving: speleologie.
Het is dan eens mooi weer. En wat gaan we doen ? In de grotten rondkruipen, zich door een smal gat optrekken in de rots, door slijk sluipen en kruipen, zich door smalle spleten wringen. Maar dit was de enige weg naar ‘de zaal’. Mooie stalactieten, maar bij een zaal stel ik me wel even iets anders voor.

8ste beproeving: onszelf proper schrobben met koud water.

9de beproeving: vochtpeil terug in orde brengen.
Het zal je als herbergier maar overkomen. Op een mooie lentedag 25 dorstige KWB-ers op bezoek krijgen…

 10de beproeving: Meerijden met Danny ‘Den Bies’ (bis).
We waren er nu wel gerust in. Het geronk van de gemeentelijke bus werd overwonnen door het geronk van enkele KWB-ers.

Wiste je dat - avonturentocht...

 

Wijkmeestersvergadering 1 maart 2002

Na een korte bezinning door Luk Mertens was het eerste deel van de vergadering een voorproevertje van onze grote brunch rond 'nieuwe richtpunten'. Peter Van Riet, onze regio-vrijgestelde van de KWB, kwam ons op een zeer pittige manier vertellen waarom we als KWB in alle afdelingen zoeken naar nieuwe richtpunten. We willen een herbronning en aanpassing doen aan de veranderende tijd. Dat is voor elke beweging een noodzaak. 'Waarom zitten we hier elke maand rond tafel? Wat blijft ons bij elkaar brengen? Waarom brengen we een degelijk programma naar onze leden? Wat is mijn inspiratie om mee verder te doen?' Ter plaatse werd door 30 aanwezigen een enquete ingevuld, waar iedereen zijn stem liet horen over 5 stellingen. Dit wordt ook mee gebruikt -samen met de resultaten van alle andere afdelingen- om de nieuwe, aangepaste richting van de KWB voor de volgende jaren vast te leggen.

Na een grondige discussie werd dan vastgelegd dat we een brunch rond nieuwe richtpunten zullen doen op zondag 9 juni. We proberen én vaderdag én de Werkman én de opvang van kinderen in één feestelijk geheel in te passen. We gaan er allemaal voor.

Onder leiding van Marc Van Schuerbeeck werd dan in vogelvlucht alle voorbije activiteiten overlopen, die weer in geuren en kleuren in de Kleine Raak verteld zijn: van kaarten over rijbewijs naar koken, klussen, muziektheater, Valentijnsbrunch naar sport en quiz. KWB Merchtem eindigde hierin tweede voor KWB Peizegem. Maar dat de KWB aanwezig was hebben ze op het podium duidelijk gezien.

Ook de toekomstige activiteiten kwamen aan bod. Er werd nog een speciale oproep gedaan om propaganda te maken voor de survival, voor het gezinsweekend in Maasmechelen en voor de reis naar Amsterdam.

Er werd ook gevraagd om de ajuinenknollen aan de leden te bezorgen onder het motto: 'samen planten aan de toekomst'.

HUGO

LENTECAMPAGNE WERELDSOLIDARITEIT

Vorig jaar voerde Wereldsolidariteit onder de slogan 'Migranten, stop het onrecht, niet de mensen' een ruime sensibilisatie over internationale migratie. Er werd gewezen op de oorzaken van die migratie: de groeiende kloof tussen arm en rijk, het gebrek aan werk en inkomen, onveiligheid en armoede. Met die campagne wilde Wereldsolidariteit mensen van bij ons informeren en oproepen tot meer begrip en verdraagzaamheid voor de situatie van migranten.

Dit jaar spitst Wereldsolidariteit onze aandacht op de miljoenen migranten wereldwijd die aan de slag gaan als huishoudelijke hulp, meid, klusjesman, poetsvrouw, kinderoppas, kortom als internationaal huispersoneel. Dit gaat om een heel grote groep van migranten die in penibele omstandigheden moeten leven en werken.

Wereldsolidariteit wil dit jaar dit internationaal huispersoneel een gezicht geven en samen met ons acties ondernemen om de situatie van die mensen te verbeteren. De slogan is: Geef hen een pas…poort tot een menswaardig bestaan

Wat kunnen we doen?

  1. Een petitie ondertekenen die massaal ingezameld worden en in juni aan minister Onkelinckx zullen overhandigd worden. Daarin wordt opgeroepen om de situatie van die mensen te verbeteren.
  2. Wenskaarten kopen (met waardebon Wereldwinkel) ten voordele van de projecten van Wereldsolidariteit in de 3° wereld.

Dit alles is te bekomen vanaf begin april bij uw bestuur.

Hugo

KLUSSEN MET LUC

Rechtzetting !

Door het veronachtzamen van de double-cheque is er in het verslag ‘Klussen met Luc’ van maart 2002 een onnauwkeurigheid geslopen die natuurlijk de "priemerende" blik van de lesgever niet kon ontgaan. Deze rechtzetting dus opdat men in de winkels niet de wenkbrauwen zou gaan fronsen en zich afvragen welke onverlaat een dergelijke kwakkel heeft verspreid. Met onze excuses.

"Gecombineerde primer en eindlaag Duol kan men enkel gebruiken voor hout; voor ijzerwerk gebruikt men Ferro".

 

Merchtems ACW – nieuws !

De info-brochure van de gemeente (eind maart-begin april) bevat een enquête ivm een verkeers – veiliger Merchtem. Het ACW – Merchtem heeft hieraan meegewerkt . We vragen je dan ook deze enquête aandachtig te lezen en in te vullen. Een verkeers-veilige gemeente komt éénieder te goed.

 

26E Memorial Van Damme – Vrijdag 30 augustus 2002

… één van de grootste en zeker het gezelligste atletiekfeest ter wereld.
… unieke sfeer met het beste deelnemersveld.
… verleden jaar uitgeroepen tot de beste meeting.

Inschrijven tot en met zondag 9 juni 2002 bij Romain Saerens, Heirbaan 8.
Kaarten tribune II voor ± 17 EURO in plaats van 20 EURO.

 

Een idee voor sportliefhebbers en kreatievelingen ! Voor jou!?

De corrida

Vrijdag 16 augustus 2002 wordt de KWB-corrida gelopen. Deze topactiviteit voor sporters vereist een degelijke voorbereiding. Vernieuwende ideeën naar organisatie toe zijn steeds welkom.

Heb je organisatorisch talent, of ben je een liefhebber van de loopsport of heb je zin om mee na te denken, geef dan een seintje aan organisator Geert Ringoot, Kapelleveld 29. (Tel. 052/37 40 20). E-mail geert.ringoot@yucom.be.

 

milieuboot

Met KAV en KWB gaan we op zaterdag op 4 mei 2002 varen met de milieuboot, een leerrijke en ontspannende activiteit voor jong en oud. We stappen aan boord van de milieuboot. Wij varen op het kanaal Brussel – Charleroi en vertrekken om 10.00 u aan de suikerkaai in Halle. We varen stroomafwaarts richting Brussel tot in Ruisbroek.

Op enkele uren tijd maken we kennis met het schip en de schipper, de wirwar van waterlopen in onze provincie, het landschap langs de waterloop, de oeverbegroeiing, de watervogels, de vissen, de oorzaken van en oplossingen voor vervuiling, enz. Het wordt een (ont)spannende en leerrijke ervaring voor jong en oud.

Even praktisch:

€ 2,00 voor kinderen onder de 12 jaar.

Ik kijk er al naar uit!

Jij ook?

Naam : ……………………………………………………………………………

Varen graag mee op 4 mei en betalen hierbij:

3.50 euro voor……………. volwassenen, totaal ………€

2 euro voor ………………. kinderen, totaal ………...…€

 

Inschrijving binnenbrengen bij Lieve Van der Meeren, Breestraten, 89 Merchtem, of zondagvoormiddag in het KWB Lokaal uiterlijk tegen 21 april 2002.

 

Jong-KWB en KWB stellen voor:
€ MONEY € MONEY € MONEY €

TE VEEL TAX BETALEN KAN NIE … 

Het moment om de belastingsaangifte in te vullen tegen einde juni is aangebroken. Allemaal wensen we zo weinig mogelijk te betalen. Noteer nu alvast dat we op vrijdagavond 17 mei een infoavond organiseren over hoe we die belastingaangifte nu het best kunnen invullen. We starten om 20 uur in de werkman.

Hou alvast deze datum vrij.

 

 

Zondag 12 mei 2002 is het moederdag. Net zoals vorige jaren zullen we alle mama’s eens lekker in de watten leggen. Daarom organiseren we voor de 6de keer het :

Moederdagontbijt
u aangeboden door Jong KWB

Hoe werkt het? Bestel tijdig (tot en met zondag 5 mei 2002), met onderstaande bon en het nodige geld in een omslag, op één van de onderstaande adressen of in de moederdag bus in "De Werkman". Vul duidelijk je naam, adres, telefoonnummer en gewenste uur in.
Wij brengen dan op zondag 12 mei op het gevraagde uur (tussen 7u15 en 10u) je bestelling aan huis.

# ------------------------------------------------------------------------------------------------

Bestelbon

 

De familie :

   

 

Adres :

   

 

Tel. :

   

Bestelt hierbij :

 

aantal

Prijs (€)

totaal

Croissant

 

0,80

 

Appelflap

 

0,80

 

Rozijnenkoek

 

0,80

 

Boterkoek met chocolade

 

0,80

 

Crèmekoek met suiker

 

0,80

 

Pistolet met kaas (met boter)

 

0,80

 

Pistolet met hesp (met boter)

 

0,80

 

Sandwich met kaas (met boter)

 

0,80

 

Sandwich met hesp (met boter)

 

0,80

 

Pistolet met kaas (zonder boter)

 

0,80

 

Pistolet met hesp (zonder boter)

 

0,80

 

Sandwich met kaas (zonder boter)

 

0,80

 

Sandwich met hesp (zonder boter)

 

0,80

 
   

TOTAAL:

 

Broodjes brengen omstreeks ________________ uur (van 7u15 tot 10u).

Bereken zelf hoeveel je moet betalen, steek het geld in een omslag en geef het af:

 

 

O.-L.-Vrouw Ter-Noodt - Merchtem
Parochie in feest

Zondag 26 mei 2002

10u30 : verbondenheid vieren in de eucharistie
Vanaf 11u30 : parochieplein en parochielokalen

Eet- en drankstands, animatie

(Barbecue – huifkartocht – volksspelen – dessertbar – springkasteel – ballekes met krieken – vendeliers – benjispringen of ?- …)

 

Vormelingen - Weekend 27-28 april 2002

De Meuter Jonas,
De Neve Koen,
De Smedt Nele,
De Vleminck Pieter,
Geeroms Margaux,
Geeroms Tim,
Maetens Thomas,
Mangelschots Jeroen,
Meskens Febe,
Mosmans Ben,
Robberechts Wietse,
Robberechts Rien,
Robberechts Jasper,
Teugels Jeroen,
Van Praet Frizien,
Van Schuerbeeck Lore,
Vrijders Charlotte,
Wijns Ilke,

Geniet maar van je kind zijn.
Groot zijn komt vlug genoeg
soms te vlug.

Groot doen ook
om niet te worden vergeten
om een plaats aan de top.

Laat jouw groot zijn mijn kind
geworteld zijn in je hart
niet in je verstand.

 

Eerste communicanten
Hemelvaartdag 9 mei

Abbeloos Laurien,
Bogemans Robie,
Buelens Jeroen,
Buelens Steven,
Buys Gert,
De Neve Katrien,
Haverals Lien,
Leo Maxime,
Maesfrancx Daan,
Mertens Arne,
Van Campenhout Kevin,
Van Weverbergh Lisa,
Verdoodt Brent,

Ere wie ere toekomt. Mocht je zoon of dochter communicant niet vermeld staan, sorry!
Geef ons een seintje, we maken dat volgende maand goed.

 

Trek je KWB-wandelschoenen maar aan

7 april 2002

Wolvenbergwandeling
7 km – 13 km
9u – 15u

Zaal Berk en Brem
Oudstrijderslaan
Keerbergen - 015/23 42 83

21 april 2002

Lentewandeling
7 km - 12 km
10u – 14u

Gemeenschapscentrum ‘De Kam’
Beekstraat 172
Wezembeek Oppem
02/782 24 40

19 mei 2002

KaWéBékesdag
7 km – 12 km
9u – 15u

Buurthuis Joos Vissenaekens
Prof. Scharpélaan
Betekom
015/56 37 96

FALOS-Joggingcriterium

1 mei 2002

16e lentejogging
3 – 6 – 9 – 12 km
9u – 12u vrij vertrek

Chiroterreinen
Nieuwe Baan – Werchter
016/60 41 60

10 mei 2002

12e stratenloop en halve marathon
1,5 – 4 – 21 km
16u – 18u30 inschr.

Terreinen FCVV Tildonk
016/60 50 68

 

12 mei 2002

9e Kwadebeekjogging & kinderstratenloop
200 – 400 – 600 – 800 m
4 – 12 km
vanaf 14u inschr.

Sporthal JONA
Winnepenninckstraat – Leerbeek
02/532 20 58
02/532 10 11

26 mei 2002

‘Sprint voor een kind’ - 20 km van Brussel – vooraf inschrijven

WS Brussel
02/508 89 10

1 juni 2002

"5e ’t hol op"
1 – 4 – 10 km
13u30 – 15u inschr.

Parking aan de kerk te Wambeek
02/582 69 73

 

De mannen van de lange adem lopen

Vlezenbeek-Olen (120 km)
voor de parochiezaal

Op 5 mei 2002 lopen een aantal Merchtemse KWB’ers van Vlezenbeek naar Olen 120 km lang ten voordele van de Merchtemse parochiezaal.

Voor 2 EURO 50 CENT kan je 1 km sponsoren.

Bij Pol Van Cauter, Frans Moortgat, ….. en in het KWB-lokaal kan je de euro’s goed spenderen.


Mechelen; de stad van de maneblussers

De Romeinen hadden maar pas hun schup afgekuist, of de eerste woonkernen ontstonden rond het St. Romboutsklooster langs de oevers van de Dijle. Rond de 16e eeuw, als Margaretha Van Oostenrijk hier de plak zwaaide kwam de heerlijkheid Mechelen tot bloei en in 1559 werd het een aartsbisschoppelijke stad.

Keizer Karel heeft er toen bij zijn tanta Margaretha een deel van zijn jeugd doorgebracht. Het standbeeld van Margrit staat op de Grote Markt, of liever stond want Margritje moest verhuizen voor een nieuwe parking.

Hoe zijn de Mechelaars aan hun bijnaam gekomen?

Eén van de bekendste monumenten is de St. Romboutstoren en een andere zaligmakende bezigheid is bier brouwen (Lamot, Gouden Carolus, Mechelschen Bruyne, …) Die twee samen hebben er op een dag voor gezorgd dat ze dachten dat de toren in brand stond. En zelf al goed geblust, zijn ze dan maar den toren beginnen te blussen. Tot op het moment dat er een nuchtere Mechelaar zag dat de rosse gloed in den toren, het schijnsel van de maan was.

Wil je er echter meer over weten, kom dan zien en overtuig u op vrijdag 24 mei.

Op het programma : de Keizer Karel wandeling, de Dossin kazerne, het Mechels bier en de gezellige straatjes in het begijnhof en aan de vismarkt.

Vrijdag 24 mei 2002
Vertrek om 19 uur stipt aan de Kerk
Volgende Kleine Raak meer info, maar inschrijven is zeker nodig.