Kleine Raak December 2003

Welkom lieve kleine mens !

 Renzo,

 zoontje van Dirk en Ann De Ridder - Segers

 Wij gedenken 

Jan De Nil, echtgenoot van Louise Luypaert

schoonvader van KWB’er Jean-Pierre Thomas

schoonbroer van KWB’er Frans Michiels

oom van KWB’er Gilbert Michiels 

Wereldbeker Cyclocross

Op zondag 28 december 2003 wordt in Koksijde de Grote Prijs van Belgďe Cyclocross gereden. Op het uniek parcours van de Vlaamse Duinencross te Koksijde-dorp wordt de 4de manche verreden van de Wereldbeker Cyclocross. 

Ook met KWB-Merchtem willen we hierbij zijn. We vertrekken om 10u aan het KWB-lokaal “De Werkman”. Zullen we er ook dit jaar in slagen om onze KWB-vlag in beeld te krijgen tijdens de rechtstreekse uitzending ? 

Dit is het programma in Koksijde:

10.30 tot 11.10u    wedstrijd Juniores: Veldrit-Trofee Vlaanderen
11.25 tot 12.15u    wedstrijd Beloftes
13.30 tot 14.10u    Wereldbeker  Dames
14.30 tot 15.30u    Wereldbeker Elite 

We proberen nog een deel van de wedstrijd van de beloftes mee te pikken. Meer inlichtingen bij Pol Van Cauter of elke zondag in de werkman.

 

KWB Kaartkampioenschap

KAARTAVOND 14 november 2003

 q       Op deze tweede avond van het kampioenschap kwamen 52 deelnemers en –sters opdagen.

q       Rond 20 u 30 had iedereen zijn plaats gevonden en konden de kaarten gedeeld worden.

q       De winnaar van deze avond was Patrick Van Weverberg met 79 punten na een spannende nek aan nek race met Lisette Willocx en Benny Buys die na 27 spelen ongeveer allemaal dezelfde punten hadden.

q       Na het verkopen van de tombolalotjes werd er een goed gevuld videeken met vol-au-vent opgediend. Mmm, dat was lekker. De winnaar werd verwend met een braadkip en ook de winnaars van de tombola konden naar huis met een kip.

q       Bedankt aan iedereen die mee hielp.

q       Tot in 2004 want in december is er geen kaartkampioenschap wiezen. Noteer alvast in uw agenda dat er gepandoerd zal worden op vrijdag 26 dec. 2003.

q       Volgende afspraak 9 januari 2004 om 20u15 in de Werkman.

 Troef !

  

§      Vrijdag 14 november : met goede voornemens om een reuze score te realiseren en met een kordate stap trok ik naar het KWB-lokaal om deel te nemen aan het kaartkampioenschap. De eerste avond moest ik spijtig genoeg verstek laten gaan maar nu ging het mijn avondje worden.

§      Bij het zien van de massa kaartlustigen bekroop me wel wat angst, zou het lukken? Stevig uit de kluiten gewassen mannen ernstig kijkend en loerend naar hun tegenspelers stonden te wachten op het startsignaal. Hier en daar, maar meer dan ik dacht, vrouwen die zich met het “sterke” geslacht wilden meten en niet uit de weg zouden gaan om hen het vuur aan de kaartschenen te leggen.

§      Francis, het opperhoofd van dit kaartgebeuren, veegde een paar zweetdruppels van zijn voorhoofd alvorens iedereen te begroeten en erop te wijzen dat roken toch wel slecht is voor iedereen. Een goede hint, slecht voor de belastingen maar best voor de longen en wonder bij wonder hij had succes! Bedankt “rook”vrienden.

§      Jos trok de deelnemers en vormde de ploegen. Sterke kaarters zoals Jef, Leon, Jan, Viktor; Erwin, Marcel, en oejejoei nog zovele anderen  werden uitgeloot in andere ploegen en ik voelde weer de kribbel om de monsterscore waar te maken

§      Gelukkig is kaarten ontspanning en kan er ook bij de KWB ook een mopje tussendoor. De monsterscore bleef achterwege, de wil was er natuurlijk maar ook de kaarten moeten in de juiste handen vallen en dat was niet wat het moest zijn.

§      Hopelijk hebben Lieven, Eddy en een vriendelijke madam mijn foutspelen vergeven? Troel werd meningkeer geroepen, hoe die azen toch wel gemakkelijk bij mekaar kruipen zou je zeggen!

§      Uiteindelijk trok de Patrick aan het langste eind. Hij werd gelauwerd als de grote winnaar. Lisette strandde op een neuslengte. Cis en diezelfde Lisette trokken wel met de tombola de juiste nummers en er zal daar op Langevelde wel deze week “kiek” op tafel komen.

§      Het gezelschap, de sfeer, de kapotte kiek van Pol en Hugo, de goeie pint en mijn score “+ 1” (toch gewonnen) verwarmden mijn stappen bij het naar huis gaan.

§      En geloof me volgende keer kom ik terug “om te winnen”. Je weet maar nooit!

  

Sport

Voetbal :

    1ste afdeling MZVC   

        maandag    08 dec. om 21.00u : KWB – Tegels De Roy
        donderdag 18 dec. om 20.30u : KWB – Averechts
        maandag    12 jan. om 21.45u : KWB – Bizon 1

    Masterscompetitie

       zaterdag 06 dec. om 17.00u : KWB – Rikkie’s choice
       zaterdag 20 dec. om 17.00u : KWB – VK Ifi’s vips
       zaterdag 27 dec; om 17.00u : KWB – Willy boys

    Volleybal :

        zondag    07 dec. om 10.00 u:  Hekelgem-  KWB Merchtem
        zondag    14 dec. om  10.00u : Overboelare -  Merchtem
        zaterdag 20 dec.  om 20.00u :  KWB Merchtem –Gijzegem

 Pingpong :

        Elke donderdagavond  vanaf 20.30u, in de judozaal achteraan  de sporthal.

Zaterdag 27 december : dubbeltornooi pingpong

Petanque :

.       woensdag 17 dec. 20.00u : KWB Merchtem -Veteranen
                                      21.00u : KWB Merchtem - Satan Gold
        woensdag 07 jan . 20.00u : KWB Merchtem - De Pipo’s
                                     21.00u : KWB Merchtem - Toyota

Dubbeltornooi pingpong

Zaterdag 27 december om 20u start in de sporthal het dubbeltornooi pingpong. Welk duo zal dit jaar de wisselbeker in ontvangst nemen ? Opgelet: dit is de enige kans om te komen pingpongen tijdens de kerstvakantie. (Kerstmis en Nieuwjaar vallen op een donderdag) . Inschrijven voor dit dubbeltornooi kan tussen 19u45 en 20u in de sporthal.

 Welkom aan onze nieuwe leden !!

 Vanaf 2004 komen ze onze KWB rangen versterken. Mannen we hopen dat ge deugd zult hebben aan je beslissing om lid te worden en dat we je op één van onze komende activiteiten mogen begroeten.

Bart Legroux
Kevin Van Rampelberg
Bart Guldemont
Kris Buys
Marc De Brandt
Pauwel Heyvaert
Stephan De Rouck
Dirk Buys
Kris Fiesack
Dirk Van Acoleyen
Dirk Van der Elst
Jean Willems
Francois Van der Trappen
Jean Paul Van Hoeck
Luc Van Gucht
Frans Vermeir
August Buys                                      

Wjkmeestersvergadering van 7 november 2003

De toffe uitnodiging had zijn doel niet gemist want een grote groep wijkmeesters kwam opdagen. Hans voor het eerst als voorzitter liet meteen merken dat er wel iets ging veranderen want hij begon vrij stipt de vergadering tot verbijstering van sommigen die vooraf nog wat te vertellen hadden. We merkten tevens op dat er heel wat jongere wijkmeesters aanwezig waren, wat toch wel heel positief is naar de toekomst toe.

Na de verwelkoming was het de beurt aan Luc en Pol met een bezinning die handelde in een eerste deel rond 11 november.

Met een lied van Herman Van Veen “als het even anders was gegaan werd gestart. Pol had wat artikels uit de kranten van de laatste dagen verzameld waarmee hij verduidelijkte dat het nu vandaag ook nog wel ergens oorlog is. Hij vroeg tevens de mening van de groep over “zin of onzin van oorlog”Enkele flarden van het gesprek

q       Macht en rijkdom zijn slechte raadgevers.

q       Regimes zoeken dikwijls zondebokken om hun ideeën te kunnen verwezenlijken.

q       Veelal zijn economische redenen de oorzaak tot een oorlog.

In een tweede deel werd aandacht geschonken aan Allerheiligen en Allerzielen. Dagen waar we onze overleden familieleden en vrienden extra gedenken. We hebben ook afscheid genomen van een paar KWB’ers in het voorbije jaar. Het bezoek aan de directe familie bij het afsterven van een geliefde wordt door de mensen echt geapprecieerd.

 Korte berichten waarop geklonken werd : Jozef Moons telt 85 jaren en Hendrik Marievoet werd ondertussen twee maal grootvader.

Ledennieuws: enkele leden wensen spijtig genoeg geen lid te blijven daarentegen werden er weer een tiental nieuwe leden ingeschreven. Verder in deze kleine raak kunnen jullie de namen van de nieuwkomers lezen.

De voorbije activiteiten werden geëvalueerd en hier en daar werden een paar suggesties voor de toekomst voorgesteld.

Vooral de Harry Pottertocht met 195 deelnemers scoorde op alle gebied goed (Tof voor groot en klein, versiering van het KWB-lokaal, engagement van een heel jonge werkgroep, zeer goede sfeer onder meer ook ten gevolge van het verkleed zijn van de medewerkers, de activiteit was in zijn geheel af…)

Na de pauze werden de toekomende activiteiten voorgesteld. In onze kader op de laatste pagina kan je deze allemaal lezen.

 Enkele aandachtspunten:

Bij activiteiten waar ook niet KWB’ers worden verwacht vb. de gezinsactiviteit in de sporthal voldoende aandacht geven aan mensen die voor het eerst meedoen.

Bij de kookavond worden éénmans sorry éénpansgerechten klaargemaakt. In januari wordt er gestart met een volleybalkampioenschap tussen 7 ploegen (4 kwb-wijkploegen, KAJ, KSJ en de scouts).

De actie rijbewijs werd als een sterke aanrader voorgesteld en de eerste inschrijvingen hiervoor werden genoteerd.

Op zaterdag 7 februari 04 wordt het 25 jarig bestaan van ons lokaal “de werkman” gevierd.

Met de voorbereiding van het jaarfeest van 13 december in 3 werkgroepen (versiering, ontspanning en de misviering) werd de avond besloten.

Het was er gezellig en we hebben goed doorgewerkt een proficiat voor zoveel vrijwillige inzet.

 Norbert

 Kaarten ¨ Kaarten © Kaarten Ş Kaarten § Kaarten Ş Kaarten © Kaarten ¨ Kaarten § Kaarten
 
Pandoeren
Kaartliefhebbers vooral van het pandoeren worden

op vrijdag 26 december vanaf 20 uur

verwacht in het KWB-lokaal.
Enkel of dubbelspel je mag het zelf kiezen.

Kaarten
¨ Kaarten © Kaarten Ş Kaarten § Kaarten Ş Kaarten © Kaarten ¨ Kaarten § Kaarten

 Nieuwjaar in de Werkman

 De ideale gelegenheid om je vriendinnen en vrienden je beste wensen voor het nieuwe jaar  aan te bieden wordt je aangereikt door de KWB’ers die zorg dragen voor het KWB-lokaal.

Een gezellig familiaal gebeuren met de nodige ambiance en een toast op oud en nieuw dat mag en kan je daar verwachten in de werkman. En er bovenal krijg je er gratis een aantal klinkende smakkers. 

Zondag 4 januari 2004 vanaf 10 u  

Van harte welkom

Kerststallentocht

.Voor elke tocht is er een ster,

een woord, een teken, een weg, een uitweg.

Voor elke tocht is er een ster,
een vriend, een hand, een huis, een thuis,

een boek, een beeld, een lied misschien.

Voor elke tocht is er een ster,

voor ieder mens, voor oud en jong.

 

ę     Ben jij ook een beetje op zoek naar wat houvast in het leven?

ę     Is het bij jullie ook zo druk, crossen van hier naar daar, zorgen voor gezin, werk, ouders, beweging, hobby?

ę     Zoek je ook naar de echte vrede ?

ę     Voel jij je ook zo’n klein beetje herder?

 

Dromend van stilte en turend naar de ster van nieuw leven, van nieuwe hoop met een kwinkslag naar de echte levenswaarden gaan we op tocht met KAV en KWB

 

Als herders trekken we op kerststallentocht

Zaterdag 20 december 2003 om 19 u.

Parochieplein aan het KWB-lokaal.

 

Groot en klein nodigen we graag uit op deze familiale tocht.

We blijven stilstaan bij de kerststallen op onze weg met een mijmering, een lied, een gluhwein, chocomelk….

 

PS : Iedereen wordt uitgenodigd een lichtje mee te brengen (vb. T-lichtje in blik met ijzerdraad … of …?).

 

KWB Jaarfeest 2003
Zaterdag 13 december 2003
Eucharistieviering om 18 uur

Feest in ’t Vijverdal om 19 uur
KWB-idool 2003

 Op het menu
KWB-aperitief
Wildpastei met uienconfituur
Kervelroomsoep
Varkenshaasje met mosterdsaus
Boontjes met spekjes
Kroketjes
Koffie en gebak

Wist je?

 ·        Dat Axel op 24 oktober 2003 geboren werd. Hij is het tweede kleinkind van KWB’er Marcel Hermans. Vanzelfsprekend was het een trotse grootvader die ons hiervan op de hoogte bracht. Peter is Jan Hermans die de KWB hielp bij het behalen van de overwinning in de cultuurquiz.

·        Misschien al wat oud nieuws! KWB’er Rene Van Buggenhout, de secretaris van de kaatsclub Sport Verheugd was zo fier als een gieter want de kaatsers van Merchtem werden Belgisch kampioen in hun reeks, proficiat aan de kaatsers maar ook aan de secretaris.

·        Dat Michel DJ een fameuze stem heeft en er niet voor terugdeinst om de “king” (Elvis) te imiteren. En het mag gezegd “het was bewonderenswaardig”, is dit misschien de man voor “idool 2003”

·        Dat Polle Van Cauter de beste ledenwerver is voor KWB  en tevens de super wijkmeester. Pol slaagt er namelijk in om bij 21 KWB’ers iedere maand raak en kleine raak te bezorgen.

·        Dat we Dirk en Gunther, volledig uitgerust en onherkenbaar op hun koersfiets, de zondagmorgen  zagen starten voor een toerke. Toffe mannen want ze komen nadien even bijtanken in het lokaal.

 Gezinssport 22 november

·       Dat we met 66 sporters waren groot en klein.
Dat er zelfs toeschouwers opdaagden.
De ping-pong balletjes net op marsepeinen appelsientjes leken.
Er een mini-avonturenparcours opgesteld werd met plinten, banken, matten en trampolines.
Er ook een minder inspannende sport werd gedaan, nl. kaarten.
Dat iedereen moe maar tevreden naar huis ging.

 Stress-vergadering

·       Dat fondant chocolade niet slecht is tegen de stress. Je moest sommigen naar de chocolade zien grabbelen.
Dat een goed glas wijn of bier ook niet slecht is, zolang je maar niet overdrijft natuurlijk.
Dat we positieve stress nodig hebben om goed te functioneren.
Dat negatieve stress echt een ontlading nodig heeft.
Dat we op de vergadering een 60-tal geďnteresseerden mochten verwelkomen.

 Wist je dat ?! Harry Potter-tocht

De Harry Potter tocht een succes was. Er waren ongeveer 190 deelnemers.
Er een 20 medewerkers waren die de Harry Pottertocht in “goede banen” geleid hebben.
De Harry Potter tocht dit jaar plaatsvond rond de Paddebroeken.
Dat ons KWB-lokaal bijna niet meer te herkennen was.
Dat er op de boerderij waar onze waarzeggers stonden tussen de 3de en de 4de groep een kalfje geboren is. Zou dit kalfje Harry noemen?????

De Harry Potter tocht nog tot in de vroege uurtjes duurde.

 Enkele reacties van deelnemers!

Ik vond het superleuk, heeeeeeeel grappig, tof, plezant, griezelig en vooral spookachtig.
De Harry Potter tocht was super-mege-bangelijk-cool. Dit mag je nog doen.
De kinderen waren een open boek voor de waarzeggers. Ze hoefden maar af te lezen in de hand, te kijken in de glazen bol en ze kenden onmiddellijk onze toekomst. Een hele geruststelling voor de ouders?????
’t Was fijn. Hopelijk doen wet dit volgend jaar terug
 

Schaatsen

 Traditiegetrouw trekken we in de eindejaarsperiode met de KAV-KWB-familie naar de schaatsbaan van Liedekerke.

 Wanneer?

Vrijdag 26 december 2003.

 We vertrekken op de parking van de Reedijk om 18 uur stipt.

Rond 22u30 worden we terug in Merchtem verwacht.

De piste zelf is open van 19 tot 21u30.

 De Prijs?

Kinderen jonger dan 14 jaar

€ 1,80

Jongeren en volwassenen

€ 2,10

Huur schaatsen

€ 1,20

Bijdrage bus

€ 1,00

 Gelieve gepast geld mee te brengen, dat vergemakkelijkt het betalen op de bus.

 P.S. : We rijden naar Liedekerke met 2 grote autobussen. Voor het vervoer vragen we een bescheiden bijdrage van € 1 per persoon. Het tekort en de verzekering worden door KWB en KAV betaald. 

Niet vergeten :

Handschoenen
Eventueel een extra paar kousen.
Aangepaste kledij

 Afspraak op 26 december. Welkom!

 Geef kleur aan je interieur !

 Hilde Ocula was vanuit Halle gekomen om ons wegwijs te maken in de kleuren en kleurgebruik in ons interieur. Ze begon de avond met een theoretische uiteenzetting van de verschillende kleurenterminologie :

·         Primaire kleuren : rood, geel, blauw.

·         Secundaire kleuren : ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen.

·         Tertiaire kleuren : kleuren mengen van een primaire met een secundaire.

 1. Dichtheid van de kleur.

De hoeveelheid kleur en de plaats ervan kan een grote invloed hebben op ons interieur. Op grote vlakken geeft dit een algemene sfeer, bij kleine vlakken geeft kleur accenten. Werk liefst met kleuren in harmonie met je meubilair.

Te veel kleuren geeft een onevenwichtig effect.

 

2. Kleur en licht

Het moet mogelijk zijn om verf, behangpapier, gordijnen, overgordijnen enz. bij aankoop in verschillende lichtsituaties te bekijken dus vraag gerust aan de verkoper om de waren zelfs eens buiten te bekijken. 

3. Kleur en textuur

Harde, glanzende verven lijken efficiënt maar geven een koude indruk vooral blauwe tinten.
Warme vlakken vb. houtsoorten kan je versterken door een rode, oranje of bruine kleur.

 4. Natuurlijke tinten

 5. De kleuren en de textuur van de natuur kan op elk moment in huis worden gehaald. Ze hebben een kalmerende werking. Ze passen overal zowel in een klassiek als een modern interieur.

 6. Kleurgroepen

Geel, oranje en rood.
Rood in zijn zuivere vorm geeft een dramatisch effect, geel zonneschijn.
Bij geel rood toevoegen levert een visueel warmer effect op. Voor een vriendelijkere indruk kies je pasteltinten. Voor de durvers heldere kleuren.
Lichtere gelen geven een fris effect terwijl rodere oranjes gecombineerd met blauwe tinten ook mooi kunnen uitkomen.

Roze, lila en perzik

In zijn zuivere vorm is rood een krachtige kleur. Indien rood verdund wordt of wit aan toegevoegd dan levert dit de zachtste roze tinten op, geschikt voor babykamers. Als je blauw toevoegt aan rood ontstaat een rustgevende wereld van lila’s, paarsen en violetten. Voeg je lichtgeel toe dan ontstaan vriendelijke tinten van warme beige tot oranje en zacht terracota.

Blauw en groen

Deze hebben een rustgevende werking.
Met blauw en groen breng je de natuur in huis. Lichtblauw en lichtgroen geven een koel en luchtig effect, diepe heldere tinten zorgen voor een exotische resultaat.

 Aan de hand van vooraf genomen foto’s bij enkele leden thuis kwamen we bij de praktische kant van de avond. Een wit kastje zou helemaal herschilderd moeten worden met houtstructuur.

Geen schrik hebben om te experimenteren, ook met hevige kleuren.

Een bakstenen muur van de buur mag aan onze kant ook wel een kleurtje krijgen.

Grotere mensen hebben de neiging om hun kaders te hoog te hangen.

Aan ons lokaal zou ook nog het één en ander kunnen gebeuren vb. de achterste muur zou in de kleur van de stoelen moeten komen d.w.z. rood-bordeaux.

Hilde Ocula besloot de leerrijke avond met de boodschap dat ze in het voorjaar van 2004 eens zou langs komen op een zondagmorgen om te kijken of de muur wel degelijk geverfd zou zijn. Dus wie begint eraan?

 Jan

 Stress, ziekte van de moderne tijd .

Na een ludieke inleiding door Hedwig en Lieve begon Lut Rottiers aan deze gespreksavond rond stress. Iedereen heeft stress, het is een spanning die zowel van binnen als van buiten op ons inwerkt, en levensnoodzakelijk om aan iets te beginnen, te durven. Het is goed af en toe kort met stress te leren omgaan en geeft geen problemen in een gezonde situatie , als je zowel lichamelijk, geestelijk en sociaal goed in je vel zit.

Als de stress te lang duurt of te veel wordt is ze chronisch en werkt ze ons op de zenuwen; we leggen dikwijls de lat te hoog voor onszelf of onze kinderen. Het is nodig om een gezonde afwisseling te hebben tussen in- en ontspanning en daarin een eigen evenwicht te vinden.

De draagkracht is bij ieder van ons anders, afhankelijk van onze eigen instelling, relativeringsvermogen, denken en evenwicht.

Stress geeft een spanning in het lichaam waardoor de bijnier extra suikers aanmaakt in de lever die worden verwerkt in de pancreas.Als ontspanning niet volgt blijft er teveel suiker in het bloed wat zorgt voor teveel vetopstapeling wat weer zorgt voor celvernauwing en te hoog cholesterolgehalte…

Het lichaam reageert tegen overstress met koorts als belangrijkste symptoom : het vecht tegen indringers om zijn evenwicht te herstellen.Andere zijn : hoofdpijn, hartkloppingen, migraine, neerslachtigheid, nerveus, lusteloos…

Het is dus van groot belang ons lichaam goed te verzorgen, vooral ons zenuwstelsel : de hersenen(het zit in ons kopken), bijnieren (waar de hormonen werken als krachtgevers), het autonoom stelsel (dat gestuurd wordt door de hersenen en zorgt voor op zichzelf staande bewegingen zonder nadenken) en thymusdruk (regelt de hartkloppingen en zorgt voor de coördinatie van hersenen en zenuwen)…een mens veroudert sneller bij stress …

Er zijn verschillende alarmsignalen bij teveel stress :

-    door zo nerveus te worden dat je werk niet meer lukt, coördinatie zoek raakt, handen beven en trillen

-    slapeloosheid waarvoor rust het beste medicijn is, een goed hulpmiddel is een papier met goeie bic te leggen naast je bed, als je plots aan iets denkt wat je uit je slaap zou houden want je mag het niet vergeten, dan noteer je dit best voor je gaat slapen en hoef je het ’s morgens maar na te lezen…

-    natuurlijk drink je best niet teveel koffie, of neem je geen zware maaltijd voor het slapengaan maar   wel een kruidenthee, een ontspannend bad of 1biertje direct voor bedtijd

-    depressie : leer liever je eigen situatie positief bekijken, het is beter alles eens goed op een rijtje te zetten dan te zagen en te klagen

-    prikkelbaarheid en agressie

-    regelmatig erg moe

Het lichaam heeft eigen mechanismen tegen stress : stress verbruikt veel zuurstof , pols en hart gaan sneller slaan en vragen veel inspanning, bloedvaten vernauwen en de bloeddruk stijgt, we transpireren en onze nekspieren verstijven en we worden duizelig. Het is daarom goed voldoende te bewegen : de spieren op- en ontspannen : je als een slappe pop laten doorzakken, schouders op en los,..

Wij hebben zuurstof in de hersenen nodig om o.a.Parkinson en dementie te voorkomen, het is belangrijk om huizen goed te verluchten, gezond te eten (fruit, groenten, water voor de kalk en mineralen - het is beter af en toe van flessenwater te veranderen - , zwarte chocolade voor Magnesium,calcium en fosfor worden enkel samen opgenomen, ook vit A en D - eet daarom bij rauwe kool en wortel steeds wat vet of olie (vb.mayonaise), ook de pil verbruikt veel vit D waardoor we stressgevoeliger worden…

 Wat kunnen we dan wel doen ?

-    relativeren : we maken ons veel te druk !

-    planning : belangrijk maar pin je er niet op vast en voorzie zeker tijd voor jezelf vooral als je geen tijd hebt !

-    taken doorgeven : vertrouwen en verantwoordelijkheid doorgeven: je geeft eigenwaarde maar zeker niet corrigeren en fouten zelf laten ondervinden

-    goede communicatie, ook binnen het gezin, en je niet teveel vastpinnen op details

-    assertief communiceren in de ik-vorm, duidelijke afspraken zijn heel belangrijk.


Op elke leeftijd heb je recht om jezelf te zijn, je bent geen permanentie voor je ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen,…je moet opkomen voor jezelf, mekaar niet sparen… de liefde mag niet verblinden.Je moet openstaan om dingen te bespreken en echt te luisteren naar elkaar. Je moet wel de juiste persoon kiezen om in vertrouwen een probleem uit te praten.

We moeten bewust tijd maken voor communicatie en afspraken maken, ieder is met het zijne bezig. Het is goed om ieder aan bod te laten komen en te horen.Het is ook nodig om binnen een gezin te kunnen ontladen. Alles is nu geautomatiseerd en alles draait om geld, mensen hebben nood aan sociaal contact en willen zich thuisvoelen maar worden taalarm.

 Zeker niet doen :

-         veel koffie drinken want dat is slecht voor de lever ( allergie ontstaat door een overwerkte lever die het ontgiften niet aankan) maar wel …wortels eten!

-         chronische hoge bloeddruk geeft kans op plots hartinfarct

-         roken

-         te veel eten : koekjes, chips, snoep en vet vermijden, beter is fruit en water om gifstoffen door te spoelen, en appels (best 2 appels per dag, zij werken ook bloeddrukverlagend !) voor vit C en pectine (neemt de gifstoffen in de darmen mee zodat die zich niet vastzet in de gewrichten en artrose veroorzaakt)

-         medicatie en alcohol om problemen te verdrinken: beter is om altijd de oorzaak te zoeken en weg te nemen, een positieve houding aanleren. Medicatie belast lever en maag en blijven chemische producten die verslavend werken

Beter is de situatie onder ogen te zien en steun te zoeken bij problemen en niet direct te panikeren maar nagaan wat kan en moet ik doen.

Bij aan stressaanval is het belangrijk de persoon die over zijn toeren is luisterend op te vangen en laten uithuilen of uitrazen, eventueel apart nemen, bij kwaadheid is het goed het eens allemaal te kunnen zeggen, het laten gebeuren. De fysische moeheid nadien ontlaadt de geest, je voelt je een vod.

 Wat wel helpt :

-         thee nemen : valeriaan, kamille (stilt de zenuwen en zorgt voor een goede darmwerking

-         havermoutpap

-         sporten, seks : afwerken helpt en is een goede ontspanning

-         bij problemen aandacht vragen en in dialoog gaan zonder de ander te beschuldigen of aan te vallen : IK heb het moeilijk met ….

-         schrijven : al wat eraf is ben je kwijt…

-         slapen : ongeacht de tijd luisteren naar de moeheid van je lichaam

-         gezonde dosis humor

-         niet te veel plannen of de lat te hoog leggen

-         af en toe ontspannen  : ogen afwisselend stevig sluiten en groot openen, voorhoofd fronsen en strekken, spelen met je kaken, geen gekruiste benen, goed rechtop zitten, regelmatig de schouders op en neer en draaien naar en achter voorkomt artrose

-         jezelf zijn : we hebben nood aan eigenwaarde en evenwaardigheid

-         samen tv-kijken is beter dan ieder apart en liefst geen tv net voor het slapengaan - de niet-realistische beelden blijven hangen

-         het gezin blijft de bakermat voor brainstorming en biedt kans om eens niks te doen

-         laat een kind kind zijn, leg de prestatiedrang niet te hoog maar maak tijd om eens zot te doen

-         een kind moet creatief kunnen zijn maar wordt overdonderd met speelgoed, merkkledij, tv en computer, een kind is nu meer een statussymbool in onze prestatiemaatschappij.

Wij hebben allemaal nood aan respect tegenover onszelf en elk ander…het is belangrijk om te blijven hameren op waarden en uit te leggen waarom je iets doet of niet doet.

Echte rijkdom zit vanbinnen.

Een aanrader om te lezen : Liefde maken-Annemarie Postma uitg Aspect ISBN 90-5911-2865

R.D.

Jong-KWB
Kerstmis – kerststal – kerstmarkt

 Op vrijdag 19/12/03 gaat JKWB naar de kerstmarkt in Aalst. Niet zomaar een kerstmarkt bezoeken …
Uiteraard gaan we van de gelegenheid gebruik maken om de typische kerstmarktsfeer op te snuiven.
 

Nog eens gedacht aan de betekenis achter de kerstmarkt? Wat is Kerstmis in feite weer? Hoe wordt Kerstmis bij jou gevierd? Laat ons het er eens over hebben op de kerstmarkt in Aalst.

 Afspraak om 20u aan De Werkman.