Kleine Raak Maart 2004

KWB Op-de-loop
mountainbike - wandelen

zaterdag 5 juni

Een deugddoende ontspanning in de Ardennen. We wandelen of mounainbiken gedurende een 4-tal uur. Kostprijs voor mtb ongeveer €25. Inschrijven en inlichtingen bij Paul van Cauter en Frans Moortgat of in de werkman voor 25 mei. Meer info in de volgende kleine raak !


Cultuurquiz 2004

Voor de tweede quizavond maakten Marc Bleyaert, Wim De Ridder, Harry Haverals, Francis Wijns, Frans Sablon, Hendrik Maervoet, Gilbert Michiels, Alois De Smet, Theo Aelbrecht, Jos Asselman, Tina Asselman en Dominiek Heyvaert de verplaatsing naar Peizegem. De thema’s voor de tweede avond waren Datingprogramma’s, een klein beetje wiskunde, aardrijkskunde, sport, 50 jaar TV, lectuur, lekker bier, astrologie, varia en “wat een verhaal”. Voor de rode draadvraag kreeg je 20 namen van culturele centra, je moest dan de gemeente geven waar deze lagen.
De joker werd de eerste keer ingezet op “Aardrijkskunde”. De vraag ging over de woestijn in het noordoosten van China, de Gobi-woestijn. Jos dacht iets anders. We schreven de twee op maar schrapten het verkeerde, zodat de joker verloren ging.
Een van de biervragen was : “Welke bieren brouwt de Peizegemse brouwerij De Block”. Voor de liefhebbers (Satan Red, Satan Gold en Dendermondse Trippel).
De vlugge rekenvragen stelden geen probleem.  Als je voor 2 pintje bier en 1 pak friet € 2,90  betaalt en voor 1 pintje en 2 pakken friet € 3,70, wat kost dan 1 pak friet en 1 pintje?  € 2,20.
De vragen lagen ons dit keer niet. Het resultaat was er ook naar we behaalden maar 284 punten, zodat we in de middenmoot eindigden voor de daguitslag. Na de tweede avond stonden we op de 9de plaats.
 

Voor de laatste quizavond zakten Marc Bleyaert, Frans Elpers, Harry Haverals, Francis Wijns, Frans Sablon, Hendrik Maervoet, Gilbert Michiels, Alois De Smet, Theo Aelbrecht, Jos Asselman, Tina Asselman, Hans Verbruggen en Dominiek Heyvaert af naar de Parochiezaal.
De thema’s voor deze avond waren film met ziekte, glamour en stijl, oorlog en koningen, politioneel Merchtem, kunst en cultuur, originele popmuziek, Toerisme in Vlaanderen, 50 jaar TV-beeld, varia en “wat een verhaal”. Voor de rode draadvraag kreeg je 6 auteurs en 6 literatuurprijzen, je moest dan zeggen welke auteur welke prijs gewonnen had in 2003.

De vragen over politioneel Merchtem werden gesteld door de commissaris Daniel Noens.

De grootste kans om geflitst te worden is de Nieuwbaan. De politie moet het meest tussenkomen voor ongevallen op de Wolvertemsesteenweg.
De jokers werden goed ingezet op een vraag over toerisme en kunst en cultuur.
De laatste ronde leek de vermoeidheid toe te slaan of waren de vragen te moeilijk want we wisten maar  de helft van de antwoorden.  Ondanks de slechte laatste ronde behaalden we 297 punten en werden we 6e in de daguitslag.
 

De eindstand ziet er als volgt uit :

1. De Plataan
2.
Fiestploeg 1
3. Kubelia

7. KWB Merchtem 

Dominiek

 “25 jaar werkman”

Dit schitterend verlicht uithangbord sierde ons KWB-lokaal.
Want een droom werd werkelijkheid…

Een feest met “toffe” mensen die genoten van…  

Dank aan iedere helpende hand gedurende die 25 jaar en voor al diegenen die in de toekomst nog zullen werken om ons lokaal gezellig te houden.

Met Gods zegen duimen we voor de toekomst!

Nieuws @ www.kwbmerchtem.be

 Onze website bestond in de maand februari 3 jaar. En net in februari mochten we onze 10.000ste bezoeker verwelkomen. Dat wil zeggen dat we gemiddeld zo’n 10 bezoekers per dag krijgen. In de topperiode (Corrida – kermis) krijgen we zo’n 50 bezoekers per dag. Ook het belang van de nieuwsbrief neemt toe. Momenteel zijn er meer dan 50 leden ingeschreven die regelmatig de nieuwsbrief ontvangen. Deze nieuwsbrief gaat meestal over de activiteiten van die maand, maar ook dringend nieuws (vb overlijden) wordt op deze manier aangekondigd. Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan nog steeds via deze website.

Wij gedenken

 

Sonja Wijnant, echtg. Van Herman Van Der Meeren, schoonzuster van KWB’er Hedwig Dours

 

 KWB Kaartkampioenschap

Kaartavond vrijdag 13 februari 2004 

Om zeven en half, alles staat klaar, laat ze maar komen.
Om kwart voor acht komen de eerste spelers in de Werkman binnen.
Om kwart na acht zijn er al 50 spelers aanwezig.
Om twintig na acht begint de naamtrekking. Er komen er nog 2 binnen. OK !!!  Iedereen kan meespelen.
Om negen uur worden er croque-monsieurs aan de tafels gebracht.
Om halftien worden de tombolalotjes verkocht.
Om tien uur komen de eerste wedstrijdbladen  binnen.
Om halfelf is de winnaar bekend. Het is Jozef Andriessens met 81 punten. Proficiat !!! Aansluitend worden de tombolanummers getrokken. De Jempi wist zelfs 2 Valentijnprijzen in de wacht te slepen. Het was alweer nen toffe kaartavond.

Om kwart na acht op 12 maart 2004 is het onze vijfde kaartavond. Kaarters op post!!

 

Sport

Voetbal :

  1ste afdeling MZVC  

    donderdag 04 maart  om 22.00u : KWB – Scholastica
    donderdag 25 maart  om 19.00u : KWB –  De Tronk
    donderdag 08 april    om 19.45u : KWB – Leireken 2

  Masterscompetitie

   Zaterdag 27 maart om 19.00u : KWB – Binnewerk 2
   Zaterdag 03  april  om 19.00u :  Rikkie’s choice - KWB

  Volleybal :

   Zaterdag 27 maart 20.00u : K.W.B. – Burst 

   Minicompetitie:

   Zaterdag 06 maart 20.00u : pingpong – Ifi                   De wing - volley

   Zaterdag 27 maart 20.00u :                                         Scouts - KSJ

   Zaterdag 03 april  20.00u  :  KSJ – Jong KWB         Scouts – volley

Pingpong :

        Elke donderdagavond  vanaf 20.30u, in de judozaal achteraan  de sporthal.

 Petanque :

      woensdag 10 maart 20.00u : Van Rietekes – K.W.B. Merchtem
     
woensdag 17 maart 2004 : start lentecompetitie

 

Welkom aan onze nieuwe leden !!

 Patrick Dufour is de laatste nieuwe aanwinst van KWB. Maandelijks gaat Geert Ringoot hem een bezoekje brengen met onze Merchtemse KWB-nieuwsjes.

Welkom Patrick.  

Wijkmeestersvergadering 6 februari 2004

 Op de vooravond van de viering van 25 jaar Werkman kwamen de wijkmeesters weer in grote getale op voor de vergadering van februari. En we hadden hoog bezoek: de educatieve medewerker van de streek (en dus ook van onze afdeling), Peter Van Riet, kwam de talentenjacht uitleggen. Aan de hand van het talentenboekje legde hij uit hoe afdelingen op zoek moeten gaan naar de talenten die schuilen bij hun leden. Ook al waren we volgens Geert in Merchtem goed bezig, zijn we geen buitenbeentje maar wel de top van de KWB, toch moeten ook grote goedwerkende afdelingen regelmatig er aan denken de kennis, mogelijkheden van hun leden telkens te benutten.

In kleine groepen werd dan eerst nagegaan of wij dit principe al toepasten. Talloze voorbeelden werden gegeven zoals corrida, kermis enz. Misschien nog meer uitkijken om samen iets uit te werken, vooral al het om vorming gaat. De voordelen van zo'n systeem werden door iedereen ook gezien: mensen leren kennen, zich thuis voelen in de gemeenschap, de diversiteit, iedereen die aan bod komt, niet alleen de tafelspringers. Ook de nadelen werden even overlopen: met veel meer mensen is het soms moeilijker er een lijn in te krijgen, het te coördineren vanuit het bestuur. In Merchtem vonden we deze manier van werken zeker haalbaar en verder te zetten. We zijn immers goed bezig.

Voor de pauze bracht Hans nog enkele mededelingen: Wouter Kemels en David De Bisschop werden vader, mensen die voor KWB een belastingbrief krijgen moeten die binnenbrengen (worden samen opgestuurd), Leon Meersman deelde een aantal brochures uit van het BIVV met de nieuwe straatcode en iedereen wordt uitgenodigd om bij de KAV op 21 februari te gaan eten, en als het effen kan te gaan meewerken bij de opbouw, bij de tap en de afbraak.

Hedwig nam dan de voorbije en toekomstige activiteiten voor zijn rekening. Die zijn allemaal in de kleine Raak besproken voor en na. Te onthouden valt dat het niveau van de cultuurquiz gezakt is (daarom staan we nog maar 9°), dat de actie rijbewijs weer groot succes was (60 man/vrouw) en dat de rokers die niet meer roken op de kaartavond een aspot vragen aan de deur.

Voor de toekomst werd al een oproep gedaan zich in te schrijven voor het gezinsweekend van 23 tot 25 april. De plaatsen zijn beperkt en het zal heel plezant worden.

Dan volgde er nog een hele discussie over de sponsoring van de voorpagina van kleine Raak door Bacob, dat nu Dexia moet worden. Op alle vlakken is de discussie bezig in de KWB. Misschien te vervolgen?

Dan kwam Pol op de proppen over 25 jaar Werkman. We zochten en vonden in kleine groepen de zin en de betekenis van de Werkman als uitvalsbasis, ontmoetingsplaats en gezicht van KWB Merchtem. We discuteerden over de toekomst van de Werkman en zochten naar de beste stoten die hier voorgevallen waren tijdens die 25 jaar.

Ook al moest iedereen de volgende morgen om 9 uur paraat staan om te helpen, toch werd er nog lang aan en rond de toog verder over alles en nog wat gepraat en werd de wereld er weer beter van (toch zeker de kas van de Werkman).

HUGO

 Feestelijke kookavond 20 januari 2004

 Dinsdag 20 januari, de kerktoren galmt 8 klokkentonen over de Kerkeboomgaard.

Gewapend met messen, pannen en potten, sluipen 27 kooklustige op hertengebraad beluste hongerige KWB’ers de trap op naar de keuken waar maar voor + 15 koks in spee plaats was.

Ik heb zo mijn twijfels, maar de opkomst is misschien te wijten aan de gelegenheidschefkok. Het was Jatteken, die ons haar kookkunst kwam demonstreren of liever commanderen.  Van de 27 getrouwde mannen is er niet één die zo naar zijn eigen vrouw luistert als naar Jatteken : scampi pellen, patatten, witloof, wortelen, broccoli en appelen, de porto met de soeplepel voorproeven, met 54 handen is dat maar 10 minuten werk. De oven en de 8 kookplaten stonden gloeiend om alles naar wens te koken.

Het hertengebraad was zo mals dat het zonder valse tanden te eten was en de saus was niet van Knor, maar heerlijk klaargemaakt volgens de richtlijnen van de meesteres Jatteken.

De scampi met gesnipperd witloof is een aanrader om uw gasten eens te verrassen, het is echt lekker.

Volgens mijn strikt persoonlijke mening is de vruchtenpapillot beter als men het fruit-roomijs niet opwarmt maar gekoeld voorgeschoteld krijgt.

Terug naar de les, nen afwas om U tegen te zeggen. Zoals gewoonlijk hebben wij onze meester-afwasser Jules. De keuken kuisen en zaaltje in orde zetten, een pintje drinken om door te spoelen, Louis bedanken voor de lekkere wijn en Hugo en Wilfried voor hun inzet als lesgevers.

Jatteken, volgende kookles mag je komen eten op ons kosten. Proficiat.

 Snarf.

 Volgende kookles : dinsdag 23 maart onder het motto ‘lekker gezond’.

Pikante scampi’s (4 pers)

Ingrediënten :           

5 à 6 scampi’s per persoon
4 soeplepels tomatenketchup
1 soeplepel kerriepoeder, witloof.
¼ l room, p+z, beetje cayennepoeder
cognac om te flamberen

Bereiding :

Scampi’s bakken in olijfolie. Flamberen met cognac.
Scampi’s uit de pan nemen en warm houden.
De tomatenketchup, kerriepoeder, cayennepoeder, p+z in de braadpan doen en de room toevoegen en al roerend laten inkoken.
Op het laatst het fijn gesnipperde rauw witloof toevoegen.
De scampi’s op een schoteltje schikken en overgieten met de saus.
 

PS : de overige  recepten kan je verkrijgen bij Daniel, Wilfried of Hugo.

 

KWB Gezinsweekend – van 23 tot 25 april

Na Limburg en de Oostkantons is het nu de provincie Namur die we onveilig gaan maken.
In Han-sur-Lesse zullen we de gast zijn in Gite d’étape “entre pierres et rivières”.
 

We genieten van deze wondermooie streek waar de Lesse door de natuur kronkelt.

Het natuurpark “Lesse et Lomme’ is bestrooid met uitkijkposten en grotten, kortom een paradijs voor natuurliefhebbers. Wandelaars hebben hier talloze mogelijkheden.

We hebben hier vele troeven in handen om er samen een fantastisch weekend van te maken. Een greep uit het programma:
·         Een toffe wandeling
·         Sport en ontspanning
·         Ravotten in de speeltuin of genieten van een stevige pint
·         Han-sur-Lesse van kortbij bekeken
·         Avondontspanning à la KWB met dj Ludwig
·        Nen toffen babbel……….

De Gite beschikt over gezinskamers (sommigen met douche), ontspanningszalen, sportveld, enz…. Ga gerust eens kijken op de website www.cbtj.be

Van dit alles kan je genieten voor slechts “enkele euro’s 

-3 jaar

 Gratis

Van 3 tot 5 jaar

 25 euro

Van 6 tot 12 jaar

 40 euro

Van 13 tot 21 jaar

 45 euro

Van 22 tot ………

 50 euro

Schrijf het bedrag over op rekening 799-5500505-25 van kwb Merchtem met vermelding WK Han-sur-Lesse + aantal personen. Bezorg bovendien bovenstaande inschrijvingsstrook volledig ingevuld aan Wouter Kemels, Sint Huybrechtstraat 30, Peizegem (052 376433).

Inschrijvingen moeten binnen zijn voor 23 maart 2004.

 De appelboom

 Zomaar een verhaal om dieper te kijken,

ook in jezelf …

 Een oude, wijze man zat in zijn tuin
tegen een appelboom te slapen
of te denken – ik weet het niet –
en toen kwam daar een klein meisje voorbij;
het zag die man, ging naar hem toe en vroeg :
Opa, wat is het voornaamste bij een boom?
De oude man dacht heel diep na
en zei : dat weet ik niet, wat denk jij?

 Nou, zei het kleine meisje,
ik denk : de stam, want anders viel u om!
De oude man lachte en zei:
dat heb je aardig bedacht,
maar toch heb je niet helemaal gelijk
want die boom staat er niet voor mij alléén. 

En terwijl hij dat zei vielen er twee appelen naar beneden.
Hij raapte ze op en gaf er één aan het meisje.
Zelf pakte hij de andere en zei : smakelijk eten!
O ja, natuurlijk, zei toen het meisje,
de appels zijn het voornaamste; dat had ik vergeten!

 Toen begon het te regenen, heel erg hard te regenen.
Het meisje lachte en zei: nu zitten we midden in de regen
en toch blijven we droog!
O ja, natuurlijk, nu weet ik het : bij een boom zijn de takken en de bladeren het voornaamste!
 

Nou ik weer, zei de oude man.
Wat zou er gebeuren als het nu eens heel lang niet zou regenen?
En met een stok stak hij diep in de grond, zodat je de wortels van de boom kon zien.
O ja, zei het meisje dat was ik vergeten: van de wortels krijgt een boom te eten en te drinken.

Kijk, zei de oude man, en daarom weet ik nog steeds niet wat het voornaamste is van een boom.
Ik denk dat niets het voornaamste is, want het gaat om de hele boom.
Net als bij mensen die kunnen mekaar ook niet missen!
 

Nationale wandeldag KWB
21 maart 2004 - Kuurne St Pieter - Een happening voor het gezin

30 km voor wie er niet genoeg kan van krijgen.
22 km voor wie de omgeving wil zien.
12 km voor de fijnproevers
8 km proeven van Kuurne.

 Start van 8 tot 15 uur . Deelnameprijs KWB-leden € 1,25.

Startplaats :            parochiaal centrum, Brugsesteenweg 311, Kuurne St Pieter.

 Bereikbaar :             E40 tot Gent, E17 richting Kortrijk tot afrit 4 (Deerlijk, rechtsaf N.36 volgen tot kruising met N50 (derde rotonde), linksaf richting Kortrijk.

 

2 mei 2004 – dag van de KWB

Paradisio

 Paradisio is bekend om zijn zeldzame vogels en de spectaculaire vogelshows. Paradisio heeft echt nog veel meer :

Nature & Future, een allernieuwste attractie met een vaartuig van 100 m omringd door eilanden met giraffen, nijlpaarden, …
Nautilius : wandelen russen haaien, … duik in de diepte van de oceanen en ontdek de geheimen van de zee.
Oasis : de safari in dit exotisch paradijs is vol verrassingen.
Algoa Bay (zeeleeuwen en pinguins), Nosy Komba, het apeneiland, de kinderboerderij, ….

 Gezinnen met kinderen, grootouders met kleinkinderen, natuurliefhebbers, … kunnen er een onvergetelijke dag meemaken.

 Hou 2 mei 2004 alvast vrij. Volgende maand meer info.  meer info kan je vinden op de website van KWB-nationaal

Geef een seintje indien je interesse hebt naar Hans Verbruggen, Vesten 23, 052/375313 of e-mail hansv@kwbmerchtem.be .  

Kleine raak 30 jaar

 In mei viert Kleine Raak Merchtem een verjaardag. We blazen met zijn allen 30 kaarsjes uit. Op een eerder schuchtere manier werd in 1974 gestart met de uitgave van dit plaatselijk KWB nieuwskrantje. Met de jaren groeiden de mogelijkheden en we evolueerden ondermeer van stencils naar fotocopies wat al een hele vooruitgang betekende. Nu dank zij de computer en de inpassing van foto’s oogt Kleine Raak naar onze bescheiden mening mooi.

 We willen ook jou beste KWB’er aan het woord laten. Geef je beoordeling, je mening, je aanvoelen over wat Kleine Raak voor jou is, door naar de redactieploeg.

Geen lang artikel maar enkele lijntjes.

Je kan dit op volgende manier tegen uiterlijk zondag 11 april (Pasen) 2004.
Je schrijft je ideetje op en je bezorgt het aan Jan Decoene of Norbert Kemels.
Via e-mail op adres kemels.nerinckx@skynet.be.

 Wist je dat ?! 

 Bezoek uitleenwinkel CM

De straatcode…

De straat voor iedereen!

 Vanaf 1 januari 2004 zijn er een aantal veranderingen gebeurd in het verkeersreglement en we houden je er graag van op de hoogte.

 Zone 30 in schoolomgevingen

3O km/u is een leefbare snelheid waarbij meer rekening kan worden gehouden met de zwakke weggebruiker, meer bepaald kinderen. Bij deze snelheid wordt het gevaar voor ongevallen behoorlijk kleiner. Als er zich toch een ongeval met een motorvoertuig voordoet, maken ze bij deze snelheid nog kans om te overleven. Daarom werd het begrip “schoolomgeving”, waar een snelheidsbeperking geldt van 30 km/u, in de verkeerswetgeving opgenomen.

Telkens de weggebruikers deze signalisatie zien moeten ze de snelheidsbeperking van 30 km/u naleven.

Soms is de snelheidsbeperking op de verkeersaders met een aanzienlijke verkeersfunctie slechts van toepassing bij de aanvang en het einde van de scholen. Hier wordt variabele signalisatie aangebracht die enkel werkt wanneer de 30 km/u snelheidsbeperking van toepassing is. 

In elk geval is voorzichtigheid de boodschap in schoolomgevingen…

 Brandpreventie

….  waar plaats ik best rookmelders ?
….. wat als mijn frietketel vuur vat ?
….. barbecuen, hoe hou ik het veilig ?
 …. elektrische toestellen, waar let ik op ?

 Antwoorden op deze vragen en nog veel meer op deze avond …..

wanneer ? dinsdagavond 30 maart 2004 te 20.00u
waar ?       brandweerkazerne te Opwijk
vertrek met eigen wagens aan ons lokaal om 19.30u

 Grenzen om te groeien

Het oudercomité Ter Dreef  en het oudercomité Lagere School Sint-Donatus organiseren op 26 maart om 20 uur  in de  eetzaal van de lagere school Ter Dreef
Gasthuistraat 15 – 1785 Merchtem
een boeiende voordracht over
 Grenzen om te groeien met Luc Waes als gastspreker 

Ouders hebben vaak moeite om hun kinderen iets te verbieden. Grenzen stellen is niet aangenaam. Toch is het zeer belangrijk dat kinderen grenzen krijgen willen ze zich kunnen ontplooien.
Grenzen om te groeien is geen pleidooi om meer met straffen en sanctioneren te werken, integendeel. Grenzen om te groeien is een pleidooi om meer bewust om te gaan met kinderen. Het wil een aanpak bieden dat probleemgedrag moet voorkomen.
Toegang is gratis.

  

Allemaal digifotaal

Kortom een niet te missen infoavond voor al wie graag wat meer wenst te weten over digitale fotografie, zonder hierbij de klassieke fotografie uit het oog te verliezen.

 Vincent Fransman zal ons hierover wat meer vertellen op dinsdag 16 maart 2004 om 20uur in het KWB-lokaal.  Zorg dat je erbij bent.

FOTO-tentoonstelling met kermis

Na de tentoonstelling over de zintuigen, den dikste patat en ajuin, de hobby tentoonstelling, ……zullen we dit jaar een fototentoonstelling inrichten.

De bedoeling is dat we in het kwb lokaal al deze foto’s tentoonstellen.

 Hoe gaan we te werk?

Zowel klassieke foto’s als digitale foto’s of bestanden (minimum aantal pixels 1280*860) kan je bezorgen bij Hans Verbruggen, tel 052 375313, Vesten 23  te Merchtem of in de BUS die in het kwb lokaal zal staan. Al de foto’s moeten binnen zijn voor zondag 1 augustus 2004.

Schrijf duidelijk op iedere foto of cd je naam, adres en telefoonnummer zodat we alles na kermis aan de eigenaar kunnen terugbezorgen.

 Welke kiekjes verwachten we?

Alle foto’s zijn welkom. Als hij maar mooi, origineel,tof,schattig of ………is.

We rekenen erop dat iedereen ons enkele foto’s bezorgt (maximum ongeveer 10 foto’s per persoon). Ook digitaal bewerkte foto’s zij welkom.

  

Gezinssportavond

 Zaterdag 20 maart 2004 - 20 uur - Sporthal Merchtem

o       sporten voor groot en klein, voor alle maten en gewichten,
o       van tuimelen tot trampoline springen,
o      
van ping-pong, badminton, volley tot minivoetbal.

 Meedoen is belangrijker dan …
Je hoeft alleen je sportkledij mee te brengen.

 

 

 KWB Laken: 4de hobby -en verzamelbeurs

Zaterdag 24 april 2004 van 11u tot 18u
GC Nekkersdal - Bockstaellaan 107 1020 Laken
 

Vele talenten komen aan bod :
tentoonstelling van verzamelingen
sportdemonstraties: karate, joggen, tafeltennis, wushu, hiphop.
demonstratie van hobby’s
muziekoptredens van jonge talenten, met de medewerking van de muziekschool van Laken
leesbus met verhalen voor kinderen, rondleiding in de bibliotheek
tentoonstelling rond het koningshuis
demonstratie door honden die blinden begeleiden
verslaggeving door vrije radio’s ter plaatse
kunst door gehandicapten, voorwerpen uit het zuiden, kunst door gevangenen

Iedereen is welkom. Inkom: gratis

 4de hobby -en verzamelbeurs - Zaterdag 24 april 2004 van 11u tot 18u - GC Nekkersdal - Bockstaellaan 1070 - 1020 Laken - Info: Roger Kockaert  Populierendreef 15 1780 Wemmel 02/460 16 66

Inkom: gratis