juni 2004


Wij gedenken

Marie-Louise Maetens Echtgenote van KWB’er Jef Ringoot

Sport - juni

Niet vergeten, iedereen welkom, wij gaan weer PETANQUEN 
Wanneer ?
elke donderdag van de maanden juni vanaf 20.00u
Waar ?
      Petanqueclub “De Blockskes”
                 Peisegemstraat (naast de bierschuur te Peisegem )
Wat meebrengen
? enkel uw goed humeur, voor de rest zorgen wij.

 Voebal 

Voor iedere KWB-er die graag eens tegen een bal stampt. KWB –35 jaar tegen KWB +35. Wedstrijd op donderdag 17/06/2004 om 21u in de Sporthall te Merchtem. Iedereen is welkom.

 Voor volgend seizoen zoeken we nog spelers voor de veteranen ploeg (wedstrijden gaan door op zaterdagen tussen 17u en 20u vanaf oktober tot eind april) Contact op te nemen met DE SMEDT Aloïs Drielindenbaan 80 tel. 052/37.43.56.

De laatsten zullen de eersten zijn

 Dit was zeker van toepassing op dit enkeltornooi pingpong, georganiseerd door KWB Merchtem . De laatste van vorig jaar, Jeroen Mangelschots, kon deze keer de wisselbeker mee naar huis nemen : Proficiat Jeroen ! !
Hij haalde het met 3 – 0 van meervoudig kampioen Hans Verbruggen.
Het was ook een open tornooi, waar dit jaar zelfs spelers vanuit het Oostvlaamse Zele naar Merchtem afzakten om de trofee in de wacht te slepen. Meldenswaardig is het feit dat één van de pas gestarte aanwinsten bij de recreatiespelers van Merchtem, namelijk Ludwig Buelens, een niet onverdienstelijke 11-de plaats kon bemachtigen . Proficiat Ludwig , je maakt zeer grote vorderingen : blijven trainen ! !

 Plaats                                    speler                                                   
1                                                                     Jeroen Mangelschots
2                                                                     Hans Verbruggen
3                                                                     Jurgen Marievoet
4                                                                     Chris Verbanck (ZELE)
5                                                                     Rudi Vandamme
6                                                                     Jan Saerens
7                                                                     Marc Bleyaert
8                                                                     Marc Mangelschots
9                                                                     Bart Van Malderen (ZELE)
10                                                                  Dirk Moens
11                                                                  Ludwig Buelens

12                                                              Dominiek Heyvaert

 Volgende afspraken : kermistornooi, vanaf september opnieuw elke donderdag en wedstrijd Merchtem – Zele in oktober of november 2004 . 

Marc

Welkom aan onze nieuwe leden !!

Stefan Cooremans, wordt als nieuwste aanwinst verwelkomd. Maandelijks zal Ludwig Buelens hem op de hoogte brengen van al het reilen en zeilen van de KWB van Merchtem. We hopen Stefan regelmatig te mogen begroeten op onze activiteiten.

 Wijkmeestersvergadering van vrijdag 7 mei 2004

Bij het binnenkomen werd er al een feestelijk drankje aangeboden. Het was duidelijk: er werd iets gevierd. Bijna alles stond in het teken van 30 jaar Kleine Raak.

Eerst werd zoals gewoonlijk de overvolle voorbije maand besproken. Niemand kon er weer naast kijken: de KWB en zijn activiteiten en aanwezigheid overal kon weer niet ongemerkt voorbij gaan. Willem Vermandere en het gezinsweekend waren zeker de hoogtepunten, naast de finale van het kaarten, de avond over kruiden, het bezoek aan El Paradiso. Telkens werd er dan ook niet nagelaten voor de initiatiefnemers en de winnaars te applaudisseren.

De maand die komt zit ook weer bol van activiteiten: ping pong, mini voetbal en petanque sieren de sportkalender om dan de match tegen de Marollen met statiekermis niet te vergeten. Er is ook nog moederdag, het stadsbezoek aan Leuven (daar hebben we al volk moeten weigeren) en de zeer interessant ogende avond over: ‘tieners zijn wel te genieten’. Pol gaat dan nog met de KWB op de loop ten voordele van een hond voor een blinde.

We vergeten zeker de parochiedag niet op 23 mei, de rerum novarum viering op 19 mei in Tervuren.

Het ACW komt op voor betaalbaar wonen, zeker en vast ook in Merchtem. Er wordt door Alois opgeroepen om de petitie daarover te tekenen.

In zo een grote familie als de KWB is er ook altijd familienieuws: geboorte bij Johan Vrijders, kleindochter bij Frans Elpers en verschillende mensen hadden ook een overlijden in de familie. Ook zal er op 8 mei bij het Vormsel en op 20 mei bij de eerste communie feest zijn bij vele KWB’ers.

Op de eerste vrijdag van de maand juni zal er voor één keer geen wijkmeesters zijn. Op dat moment gaat de verbondelijke startdag door in Kortenberg, waar iedereen wordt op uitgenodigd. De wijkmeesters gaat dan pas door op 11 juni. Natuurlijk zal Jan Decoene met zijn ploeg zeker niet tot dan met hun Kleine Raak kunnen wachten. Die zal vanaf 6 juni in de Werkman ter beschikking liggen.

Hans zette de kuisploeg voor zijn verantwoordelijkheid en Romain kwam al reclame maken voor de Memorial Van Damme.

Hugo bracht dan de lentecampagne van Wereldsolidariteit tot leven. Aan de hand van de kaarten die in onze portefeuille zaten konden wij merken dat we sociaal zeker waren: gesteund door vakbond, mutualiteit, KWB, andere socio-culturele organisaties, bankkaarten. 8 op 10 mensen in de wereld hebben dat helemaal niet. Zij hebben geen sociale zekerheid zoals wij, geen ziekteverzekering, geen dop, geen pensioen, geen bevallingsverlof, geen werk. Zij moeten door informele economie proberen te overleven. Wereldsolidariteit steunt die organisaties die proberen die mensen in hun strijd voor wereldwijde zekerheid te helpen. Daarom ook nu weer bloemenzaad verkoop om dit te ondersteunen. Een ploeg van WS loopt ook gesponsord de 20 km door Brussel tot steun van een aantal kinderprojecten in het Zuiden.

En na de pauze kwam dan de viering van 30 jaar Kleine Raak. Op een soms ludieke, soms serieuze maar steeds zeer aangrijpende manier werden die 30 jaar overlopen. Op dit moment brengen 57 wijkmeesters 350 kleine Raken rond in onze gemeenschap en maken zo die mensen tot een vriendengroep, die mekaar kennen, ondersteunen in vreugde en verdriet. Aan de hand van 10 stukjes uit die 30 jaar werden markante feiten van onze KWB geschiedenis overlopen. Jan Decoene werd dan ook voor zijn inzet al die jaren in de 'bloemetjes' gezet door een grote taart,waar hij de 30 kaarsen moest uitblazen. Het was echt fijn, de moeite waard. Iedereen heeft er echt van genoten.

HUGO

 Wist je ?!

Stadsbezoek Leuven 

 Parochiefeest 

Paradisio
* we met 40 KWB-ers van Merchtem naar Paradisio trokken…
* er in Paradiso zo’n 8000 bezoekers van KWB waren.
* dit bezoek echt goed georganiseerd was door KWB-nationaal.
* ze meer van dit soort activiteiten mogen organiseren.
* de kinderen en de volwassenen genoten van een fantastische dag

*        eten en drinken duur zijn in Paradisio

FOTO tentoonstelling met kermis

 Na de tentoonstelling over de zintuigen, den dikste patat en ajuin, de hobby tentoonstelling, …… richten we dit jaar een fototentoonstelling in.

De bedoeling is dat we in het KWB-lokaal al deze foto’s tentoonstellen. 

Hoe gaan we te werk?

 

Zowel klassieke foto’s als digitale foto’s of bestanden (minimum aantal pixels 1280*860) kan je bezorgen bij Hans Verbruggen, tel 052 375313, Vesten 23  te Merchtem of in de BUS die in het KWB lokaal zal staan.

Al de foto’s moeten binnen zijn voor zondag 1 augustus 2004. Natuurlijk liefst zo snel mogelijk, zodat we vooraf al wat werk kunnen doen.

Schrijf duidelijk op iedere foto of cd je naam, adres en telefoonnummer zodat we alles na kermis aan de eigenaar kunnen terugbezorgen.

Welke kiekjes verwachten we?

 

Alle foto’s zijn welkom. Als hij maar mooi, origineel, tof, schattig of ………is.

·         Mooie, gezellige, romantische,……. plaatsjes in Merchtem

·         Even weg uit Merchtem,vakantiefoto’s van eender waar.

·         Mensen van allerlei kleuren en formaten

·         Kwb voeger en nu

·         Onze gemeente vroeger en nu

·         Van alles en nog wat (kortom alle foto’s zijn welkom) 

 We rekenen erop dat iedereen ons enkele foto’s bezorgt (maximum ongeveer 10 foto’s per persoon). Ook digitaal bewerkte foto’s zij welkom.

 Gelieve dit inschrijvingsstrookje te bezorgen bij
Ø      Hans Verbruggen, Vesten 23, Merchtem, 052/375313, Hansv@kwbmerchtem.be
Ø      Jan De Mesmaeker, Peperstraat  14, Merchtem, 052/373133

 K.W.B.Merchtem op stadsbezoek in Leuven

Vrijdagavond 14 mei 2004 verzamelden 58 KWB-ers aan de kerk voor een bustrip naar Leuven.

Leuven! Synoniem van studentenstad, ook van bierstad met de grootste brouwer ter wereld.

De stadsgidsen leerden ons een heel ander aspect kennen : mooie stad met historische gebouwen en een bewogen verleden.

Bedoeling van dit verslag is natuurlijk niet de geschiedenis van Leuven op te rakelen, feit is wel dat onze gids ons wist te boeien met haar anekdotes over de eerste wereldoorlog, toen de Duitsers als straf voor hun verzet zowat de halve stad platbrandden, en vele burgers voor het vuurpeloton  brachten. Ook de geschiedenis van verwoestingen van de stadsbibliotheek bleek meer dan merkwaardig. Twee maal door de Duitsers verwoest, wederopgebouwd met steun van  de Amerikanen. Afbeeldingen op het prachtige gebouw verwijzen hiernaar op een niet mis te verstane manier.

Ook kwamen we te weten dat Leuvenaars als bijnaam Pietermannen, en soms zelfs koeienschieters worden genoemd.

Een stadswandeling van anderhalf uur leerde ons eerst het imposante stadhuis na haar derde restauratie, het Leuvens Fonske en de kuise, fiere Margriet kennen, het stemmige Muntstraatje, het huisbrouwerijtje Domus, het Ladeuzeplein, het Hooverplein, het stadspark met zijn stadswallen.

Zowat alle mogelijke historische bouwstijlen kwamen hierbij ter sprake.

Wat natuurlijk opvalt is die alomtegenwoordigheid van de universiteit. Honderden gebouwen dienen als college, residentie, rectoraat, faculteit… en dan hebben we het nog niet over de studentencafés, restaurantjes, logementhuizen enz. De aanwezigheid van studenten geeft Leuven een jonge, levendige sfeer; ook op een vrijdagavond is er veel volk op stap. De geschiedenis van Leuven is natuurlijk ook die van de universiteit. Denken we even aan mei 1968, aan de afsplitsing van de Franstalige vleugel.

Een aantal studenten van de studentenfanfare, die blijkbaar al wat gerstenat door hun dorstige kelen hadden laten vloeien, trakteerden ons op een ‘en we hemmen ne keer naar Bissegem geweest, …’, reden te over voor ons om deze meezinger wat krachtiger te maken.

Deze leerrijke rondleiding maakte ons zodanig dorstig, dat zelfs de grootste Palm-fans gretig snel een Con-domus door het droge keelgat lieten vloeien, want we besloten ons bezoek aan Leuven als “echte” studenten: van kroeg tot kroeg.

 Marcel H.

 

barbecue Jong kWB

 Op zaterdag 19 JUNI 2004 organiseren wij samen met JKAV onze jaarlijkse BBQ.

We starten om 17 uur in sint-donatus in de M.Sacréstraat te Merchtem.

De ingrediënten zijn zoals steeds hetzelfde:

En voor de prijs moet je het zeker niet laten:

            Kinderen            tot  3 jaar      gratis

            Kinderen van  3 tot  12 jaar    4 euro

            Volwassenen                         7,5 euro

Inschrijven VERPLICHT.

INSCHRIJVINGSSTROOK JKWB-JKAV BBQ 2004

Naam :__________________________________________________________

Adres :__________________________________________________________

Telefoon :__________________

            Kinderen           tot 3 jaar :_________maal  0 euro            =              0                 euro

            Kinderen van 3 tot 12 jaar: ________maal  4 euro            = _____________euro

            Volwassenen                     :________ maal 7,5euro=________________euro

            Totaal                                                                      =______________euro

Inschrijving HEEL DRINGEND te bezorgen bij:
à    Van Campenhout Dannie, Oude Pastoriedreef 46, Opwijk tel 052/353242
à    De Bisschop David, Leireken 89, Merchtem, tel 052/37 65 41
à    Van Schuerbeeck Wim, Karenveldstraat 71, Opwijk, tel 052/37 21 73

Fietsrally - Zondag 27 juni 2004

Fietszoektocht langs landelijke Vlaamse gezinsvriendelijke wegen.
Afstand : + 22 km met een bijkomende lus van      + 15 km.

Start tussen 13u30 en 14u30 in de St-Donatusschool, M. Sacréstraat, Merchtem
·        Deelname :  € 1,5 voor kinderen
                       
€ 3     voor volwassenen.

Je kan individueel deelnemen, in gezins- familie- groepsverband, met je geburen, sportclub, jeugdbeweging, …

Hapje en dranken te verkrijgen aan democratische prijzen.
Mooie prijzenpot voor klein en groot.
 

Info-avond over het gebruik van kruiden

Op 28 april jongstleden richtte de KWB een informatievergadering in aangaande het gebruik van kruiden. De opkomst was niet overweldigend, maar voor de aanwezigen werd het een leerrijke avond.

Inderdaad, de initiatiefnemers Wim De Ridder en Ludo Dierickx hadden er werk van gemaakt. Het werd vooral een zintuiglijke bedoening, de kruiden, zaden, bloemen, vruchten en noten werden uitgestald op enkele tafels en vormden een kleurrijk geheel. Ook zorgden de mengelmoes van geuren voor een aparte sensitieve ervaring en bovendien konden er verschillende kruidenkazen en -drankjes op basis van kruiden worden geproefd.

Na een korte inleiding werden de eigenschappen van de verschillende kruiden besproken. Van het blad, de bloemen, de zaden, de vruchten en noten werd een beschrijving gegeven, het gebruik in de keuken uitgelegd.

Wim De Ridder gaf niet alleen blijk van een grote theoretische kennis, ook zijn praktijkervaring inzake het kruidengebruik in de keuken, werd bijzonder op prijs gesteld. Iedereen kent wellicht peterselie, lavendel of thym, maar wie heeft al gehoord van exotische namen als kurkuma of kentjoer ?

Ook werden er bijzonderheden verteld over het gebruik van sommige kruiden. Bij voorbeeld over basilicum: in Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten of als in Roemenië een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd.

Als afsluiter gaf Ludo Dierickx een korte inleiding over de geneeskrachtige werking van kruiden. De kruidengeneeskunde uit vroeger tijden lag aan de basis van de moderne geneeskunde. De raad werd gegeven om de geneeskundige kruiden enkel te gebruiken voor banale aandoeningen, bij ernstige klachten moet men altijd een arts raadplegen.

 Kookavond

 15 juni 2004 – 20 uur - Kerkeboomgaard

 We stropen de hemdsmouwen op, want het is een doe-vergadering. Iedere deelnemer krijgt een opdracht om ons gerecht klaar te maken. Het wordt een waar “Palingfestijn”. 

Wie is de gladste?! 

“De wereld verbeteren”

Een bekwaam onderzoeker zit in zijn bureau te werken aan een project om de wereld te verbeteren, als plots zijn dochtertje van 5 jaar binnenkomt. “Ik wil spelen,” zegt ze. Maar de man antwoordt dat hij geen tijd heeft en dat ze hem verder moet laten werken. Na wat aandringen geeft het dochtertje toe en verandert van tactiek. “Laat mij dan helpen, zodat je vlugger klaar bent met de wereld te verbeteren,” zegt ze. De man is vertederd en zoekt een oplossing. Hij vindt in een tijdschrift een wereldkaart, scheurt die aan stukken en geeft alles aan zijn dochtertje met de opdracht dat zij de wereld opnieuw moet ‘in orde brengen’. Hij hoopt zo voor de rest van de dag van haar af te zijn, aangezien hij weet dat zijn dochter nog te klein is en het beeld van de wereldkaart niet kent. Maar na een kwartiertje komt ze fier terug met de wereldkaart netjes aaneengeplakt. “Klaar!” roept ze uit. “Hoe heb je dat gedaan?” vraagt de papa verbaasd. “Simpel” zegt het meisjes. “Toen je het blad uit het tijdschrift scheurde, zag ik dat er op de achterkant een foto van een man stond. Toen ik de wereld niet kon ineen puzzelen, heb ik alle stukken omgedraaid En eerst de mens in orde gebracht. Toen ik daarna het blad omdraaide, zag ik dat de wereld ook in orde was.”

Verteld door Nobelprijswinnaar Esquivel

 Vrijdag 9 juli 2004 - Fietstocht

Vertrek werkman 19 u

De weg wordt nog uitgestippeld maar zeker is dat we die vrijdag met onze fiets een fameus tochtje maken van ongeveer 30 km over onze Vlaams-Brabantse wegeltjes.
Deze aktiviteit doen we liefst met mannen onder mekaar dan kunnen we onderweg eens lekker tegen mekaar boffen hoe goed onze vrouwkes wel voor ons zijn. Hm hm.
Allen op de afspraak, blaas je fietsbanden al maar eens op en een scheutje olie kan ook geen kwaad als je stalen ros niet al te veel van stal wordt gehaald.

Voettocht Blankenberge – Merchtem 2-3 juli 2004

Voor de vierde maal zijn wij als KWB bij deze organisatie betrokken. De opbrengst van onze actie gaat integraal naar een goed doel. Wij hebben gekozen voor de opleiding van een hond voor een blinde.
Via de vrienden der blinden zijn wij in contact gekomen met Jeaninne Van de Pontseele .
Deze dame was aanwezig op de haringbak. Ik had een zeer goed gesprek met haar, zij is zeer vereerd dat wij haar willen steunen bij de aankoop van een opgeleide hond.
Op 2-3 juli lopen, stappen en fietsen wij van Blankenberge naar Merchtem.
Wie vindt dat hij sportief een steentje kan bijdragen is altijd welkom. Meer informatie kan je lezen op de affiche, in de Werkman of bij de verantwoordelijken Pol Van Cauter – Frans Moortgat - Ludwig Wijns.
Vanaf 12 juni kunnen jullie op verschillende plaatsen in Merchtem ons steunen door te sponsoren aan 1 euro per km. Bij de plaatselijke handelaars gaan wij op 19 juni een sponsorkaart aanbieden.
Mogen wij U uitnodigen om ons te steunen bij het vertrek en de terugkeer.

 Vertrek op vrijdag 2juli om 19h en terug keer op zaterdag 3 juli 17à18h. De aankomst van de stappers wordt omringd door een groepje blinden .

 Frans, Pol, Ludwig

30 jaar “kleine raak”: nog enkele reacties !

30 jaar kleine raak… Hoe ging het allemaal? Onze pa verzamelde teksten, tikte ze al eens voor (met twee vingerkes!) en mama deed het grote tik- en afdrukwerk. Ik kan wel zeggen dat het in ons huis soms gewoon 'gonsde' van de kleine raak... En wij draaiden daar gewoon in mee, dit soms ook letterlijk als we meehielpen bijeenrapen !
'k Moet wel bekennen dat ik soms wel eens dacht : zeg, waarmee zijde gijle toch bezig, of waarom laat ge 't iemand anders eens niet overpakken ? Maar aan de andere kant heb ik er ook iets uit geleerd... 't Is namelijk heel tof om in je leven iets te hebben om voor te gààn. Gelijk wat het is, als je er maar met hart en ziel kunt mee bezig zijn, als je jezelf volop kunt geven! Dat heb ik thuis toch wel duidelijk gezien, onder andere door de kleine raak.

Daarom wil ik nu zeggen dat ik best fier ben op onze pa omdat hij al 30 jaar gààt voor zijne kleine raak. En ik ben zeker dat er daarboven iemand heel fier meekijkt...
 
Nog een dikke proficiat aan alle huidige medewerkers van de kleine raak ! 
Vanuit Kieldrecht, Ann Decoene

Ik vind het heel tof, dat de vrouwen van de overleden KWB-ers de kleine raak krijgen. ’t Is een heel fijn blad, vooraan altijd een mooie tekst, altijd aangepast. Zo blijven wij mee-leven met de KWB. Dat doen wij graag. Jeanne.

 Leuke foto’s, toffe anekdootjes en veel familienieuws. Gewoon fantastisch.

 De kleine raak, daar kijk ik alle maanden naar uit en lees ik van A tot Z. Tof boekje. Doe zo voort.

 De kleine raak…dat is een tof boekje met veel info en nieuwtjes. Elke maand komt Aloïs en nieuwsgierig kijk ik uit naar wat er te lezen is (als eerste… voor mijn man – haha ) Proficiat en doe zo voort. Lut

 Hip Hip Hoera ! 30 jaar ! Nen dikken proficiat met de kleine raak. Met deze wil ik zeker al de schrijvers, drukkers, medewerkers bedanken voor hun jarenlange inzet. Doe zo voort ! Langs deze weg wil ik ook een oproep doen om eens een Merchtems dialect artikel te publiceren. Dit zou ook wel aanslaan. Iedereen zijn inzet telt ! Klein, groot, dik, dun. Doe zo voort, we zijn goe bezig.

Enkele gedachten uit het schrijven van Luc Valvekens
 Kleine Raak werd een ‘co-productie’, een toonbeeld van samenwerken.
“Kleine Raak heeft al veel mensen het gevoel gegeven dat zij geteld, geacht worden.

Het is meer dan een infoblad, het is zoveel meer. Het is een familieblad waar lief en leed mensen dichter bij elkaar brengt.
Dit blad krikt mensen op; het zet hen ‘in (de) beweging’ …!

 Reeds 30 jaar in de weer voor de goede zaak - Met het maken van de kleine raak.
30 jaar geleden hebben ze je niet willen geloven
maandelijks een “grote” inzet voor het “kleine blad”
… het vraagt wel uithoudingsvermogen!

M & J

 TIENERS ZIJN WEL TE GENIETEN  op  dinsdagavond  25 mei 2004 

18 mensen zakten die avond af naar het KWB-lokaal - 12 mannen, 5 vrouwen en een tienerdochter - om te vernemen of en hoe er van tieners te genieten valt. Herman Van  Herp (onderwijsconsulent) uit Mechelen had dat samen met zijn vrouw Veerle en hun drie dochters allemaal reeds doorgemaakt en kwam dit toelichten. Hij begon met het vergelijken van de puber met een kanovaarder : precies zoals het ook op de cartoon van zijn slides stond afgebeeld. Voorts vertelde hij heel expressief verhalen uit eigen ervaring of las voor uit de humoristische stukjes die je geregeld tegenkomt in "BOTSING" het tijdschrift voor de adolescenten van de Bond.

De puberteit, zo stelde de pedagoog, is één van de woeligste periodes in iemands leven, alles komt in stroomversnelling en gaat gepaard met grote veranderingen. Zo heb je de lichamelijke, de verstandelijke en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Op lichamelijk gebied worden jongens tot bonkige kerels met snor- en baardgroei, de spreekwoordelijke baard in de keel en de eerste tekenen van oksel- en schaamhaar. Die twee laatste ook bij de meisjes, maar tevens bekkenverandering en vetafzetting die leidt tot brede heupen en borstvorming. Dit alles tengevolge van wijzigingen in de hormonenhuishouding. Maar die laatste leidt dan ook tot plotse stemmingswissels, tot blozen, zich schamen. De verstandelijke ontwikkeling kan worden samengevat als het ontplooien van het abstracte denken, het vormen van een eigen mening die te pas en te onpas door pubers wordt gespuid. Ze veranderen trouwens dikwijls en snel van mening, denken vaak zwart-wit en staan vooral kritisch tegenover de maatschappij en nog het meest tegenover de eigen ouders. Want pubers doen niets liever dan hun ouders "uittesten" : ze kicken op tegenspraak en merken als eerste hoe jijzelf soms ook al eens inconsequent bent. Sociaal-emotioneel kan men eveneens zeggen dat ze nog op zoek zijn naar zichzelf, de eigen identiteit, het leren een eigen persoon te worden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat wil ik niet? Wat kan ik? Wat vind ik?  Natuurlijk doen ze daarbij niets liever dan het gezelschap opzoeken van jongeren van hun leeftijd die hen veel beter begrijpen dan hun ouders die toch nooit luisteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze tegenwoordig zo graag en zo veel "chatten". Al moet gezegd dat de meeste ouders maar wat blij zijn dat dat niet langer per telefoon gebeurt : want toen konden die rekeningen  bijzonder hoog oplopen.

Zowel op school, thuis als bij leeftijdsgenoten bestaat het probleem van de tieners er dus vooral in los te komen van de afhankelijkheidsrelatie. Zich afzetten helpt daarbij, maar leidt tevens tot faalangst, tot angst uit de boot te vallen. Dat zijn groeipijnen die soms kunnen leiden tot een identiteitscrisis en nog veel vaker tot liefdesverdriet of een groot gevoel van eenzaamheid, neerslachtigheid.

Pubers hebben namelijk twee grote behoeftes. Een eerste is onafhankelijkheid (eigen kleren, eigen muziek, eigen bezigheden en vooral een eigen kamer voor de privacy) en ten tweede de nood aan experimenteren. Dat laatste bijvoorbeeld in het ontwikkelen van een eigen taalgebruik, eigen garderobe, eigen kapsel of ook op het gebied van spijbelen, drinken, drugs. Hun gevoelens vallen daarbij te omschrijven als trots, onzekerheid, faalangst. Ze koesteren bovendien de wildste dromen en plannen. Maar jammer genoeg blijken die zelden allemaal te realiseren.

 10 tips werden er aangereikt voor de ouders die met dit alles geconfronteerd worden: 

  1. Blijf toeschouwer, observeer en supporter
  2. Geen preek houden, daar hebben ze de pest aan
  3. Geef ondersteuning
  4. Relativeer : experimenteren gaat over. 95 % van alle tieners komt trouwens goed terecht.
  5. Niet verbieden : wat je verbiedt, gaan ze toch "achter het gat" doen. Belonen is overigens  beter dan straffen en al te vaak zien wij alsouders enkel het negatieve.
  6. Praat open met je kind : documenteer jezelf en tracht jezelf in te leven, te luisteren
  7. Maak duidelijke regels en afspraken. Ieder kind moet daarbij opdrachten krijgen die op zijn maat gesneden zijn zodat niet altijd dezelfde moet opdraaien voor de andere.
  8. Onderhandel met hen.
  9. Hoe onderhandelen? : wat wil je puber, wat jij? Bedenk vooraf samen oplossingen zonder daarop nog terug te keren. Zoek haalbare oplossingen en spreek af dit uit te proberen. Duidelijke afspraken zijn daarbij de boodschap. Na een tijdje nagaan of allebei de partijen tevreden zijn met de resultaten.
  10. Geef regelmatig schouderklopjes : zeg wat ze goed doen en bevestig hen daarin in plaats van altijd te mopperen of te preken. Zelfs waar het al eens misloopt, hebben ze toch altijd de normen en waarden van jezelf meegekregen en die komen altijd wel bovendrijven.

Het sleutelwoord bij een geslaagde opvoeding lijkt daarbij BALANS (uit het boek : Opgroeien in balans : de opvoedwijzer voor alle ouders / door Marga Schiet  en Paul Schellevis. - Vianen : The House of Books, 2001. - 192 p. : ill. - 730 F. - ISBN 90-443-0173-X ).

Het letterwoord BALANS staat dan voor :
B : bescherming en veiligheid
A : aanmoediging, ruimte geven en vrijlaten
L : liefde en warmte
A : Autoriteit, het vastleggen van regels en grenzen
N : nadenken of overleggen met jezelf, je partner en je kind
S : Spiegel zijn of : het voorbeeld dat je als ouder aan je kind geeft

 Nuttige literatuur bleek verder:

·         In vertrouwen genomen : voor iedereen die met kinderen omgaat / door Peter Adriaenssens, Liesbeth Smeyers, Carla Ivens ... [et al.]. - Tielt : Lannoo, 1998. - 368 p. : ill.  ISBN 90-209-3266-7 

·         Mijn kind is bang en ik ook : opvoeden tot weerbaarheid / door Peter Adriaenssens. - Tielt : Lannoo, cop. 1997. - 235 p. - ISBN 90-209-3120-2

·         Opvoeden is een groeiproces : wegwijzer voor vaders en moeders / door Peter Adriaenssens. - Tielt : Lannoo, 2001. - 272 p. : ill. - 12de, geheel  herz. en herw. dr. .- 16,96 EUR. - ISBN 90-209-4118-6. – ISBN 90-209-2755- 8  

·         Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid / door Peter Adriaenssens, Johan L. Vanderhoeven en Lieve Vercammen. - Leuven : Garant, 2000. - 64 p. : ill.- ISBN 90-5350-942-9  

·         Tien manieren om je ouders te versieren : succesvol onderhandelen met je ouders / door Peter Adriaenssens. - Tielt : Lannoo, 2003. - 93 p. - 12,95 EUR. - ISBN 90-          209-5428-8  

·         Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners / door Peter Adriaenssens. - Tielt : Lannoo, 2000. - 264 p. : ill. - 595 F. – ISBN 90-209-3887-8

 De lichtelijk bevreemdende pedagogische aanpak van de man deed sommigen zelfs verzuchten dat men deze man zou kunnen vragen als stand-up comedian tijdens de kermis. Maar ondanks het moeilijke onderwerp, werd er toch nogal wat afgelachen en moest men toegeven toch het een en ander te hebben opgestoken van elkaar om zo te komen tot het genieten van tieners onder vorm van mee-beleven van de puber-tijd.

 

Bernard.