september 2004


Gelukkig nieuwjaar !

 

Beste vrienden,

 Elkaar een gelukkig nieuwjaar toewensen in september lijkt misschien raar. Maar in september begint er voor KWB een nieuw werkjaar. 
Wij hebben met bestuur en wijkmeester getracht om weer enkele toffe activiteiten te voorzien. Uiteraard zijn er de toppers die blijven, maar we hebben dit jaar ook weer een tiental nieuwe voorstellen. Ik verwijs hiervoor graag naar de jaarkalender die je samen met deze kleine raak hebt ontvangen. Hang deze kalender op een plaats waar je hem regelmatig kan raadplegen, zodat je steeds weet welke initiatieven op het programma staan.
We stellen ons jaarprogramma graag aan jullie voor op vrijdag 1 oktober in de kerkeboomgaard. Hiervoor mag je nog een uitnodiging in je brievenbus verwachten.
We zullen op onze startavond ook terugblikken op het voorbije werkjaar. En ik denk dat we mogen zeggen dat het goed was. Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Heel wat helpende handen zorgen er steeds weer voor dat we heel wat toffe activiteiten kunnen blijven organiseren. Denken we maar aan onze kermisactiviteiten, waarbij we meer dan 100 medewerkers mochten begroeten. Fantastisch, en we rekenen er op dat jullie dat in de toekomst zullen blijven doen !
In oktober zal je wijkmeester ook vragen om je lidgeld te betalen. Misschien is dat het goede moment om aan vrienden “nog-niet-KWB-ers” eens te vragen of ze geen interesse hebben om lid te worden van onze KWB. Je mag steeds aan je wijkmeester een extra jaarkalender vragen om dit aan één van je vrienden te bezorgen, of je mag die vrienden ook uitnodigen op onze startavond of één van onze andere activiteiten.
Ook de sport gaat van start in september. Een heel werkjaar zullen we kunnen sporten om onze “kermiskilo’s” uit te zweten. We krijgen ook hier de mogelijkheid om vrienden te maken of om onze vrienden regelmatig te ontmoeten. Want voor KWB is dat toch wel het belangrijkste.
En vrienden ontmoeten blijft natuurlijk ook mogelijk in het KWB-lokaal “De Werkman” elke zondagvoormiddag van 10 tot 13u. Ook elke woensdagnamiddag vanaf 14u blijft iedereen welkom in het KWB-lokaal om een kaartje te leggen. Deze twee samenkomsten vindt ge niet terug in ons jaarprogramma, maar ze blijven natuurlijk een vaste waarde in ons aanbod.
Beste vrienden, maak er een tof werkjaar van, en graag tot op één van de volgende initiatieven !

Jullie voorzitter, Hans

Wij gedenken 

Het is in september 60 jaar geleden dat onze streek werd bevrijd. Misschien is het nuttig om daar als KWB eens bij stil te staan. Wat is de (on)zin van oorlog ? We doen dit niet met één of andere academische zitting. Wij hadden gedacht aan een bezoek aan het…

Fort van Breendonk
zondag 26 september

 

We brengen inderdaad een bezoek aan het SS-kamp van Breendonk. Er zijn 2 mogelijkheden:

 

met de fiets:

We vertrekken aan de werkman om 13u en we rijden samen de 20km tot het Fort van Breendonk. We volgen hiervoor een groot gedeelte van de Steendonkroute. Om 18u30 zijn we terug in Merchtem. 

 

met de wagen

we vertrekken samen aan de werkman om 14u. In Breendonk voegen we ons dan bij de fietsers. Om 17u zijn we terug in Merchtem.

 

Voor het bezoek aan het Fort hebben we een gids gereserveerd, maar het is met behulp van wat technische snufjes ook mogelijk om de rondleiding individueel te doen.

praktisch:

zondag 26 september

vertrek: 13u met de fiets, 14u met de wagen

kostprijs: € 5 per persoon

 

Pingpongtornooi - Kermis

 Totaal aantal deelnemers : 40, een nieuw record
Totaal aantal gespeelde matchen  (reeksen tot en met de finale) : 196 .

 

Achtste finale

 

Bleyaet Marc       

Saerens Jan

1  -  3

 

Cools Bart

Moens Dirk

3  -  0

Cornelis David

Mangelschots Jeroen

0  -  3

 

Verbruggen Hans

Deneve Michael

3  -  2

Jurgen Marievoet

Kristof  Bottu      

0  -  3

 

Biesemans André

Meskens Joost   

3  -  0

Vrijders Eddy      

David Biesemans

1  -  3

 

De Jaegher Michel

Mangelschots Marc

0  -  3

 

Kwart finale

 

Saerens Jan

Cools Bart

0  -  3

 

Kristof Bottu       

André Biesemans

3  -  1

Jeroen Mangelschots

Verbruggen Hans

3  -  0

 

David Biesemans

Mangelschots Marc

3  -  0

 

Halve finale

Kleine finale

 

David Biesemans

Cools Bart

1  -  3

 

David Biesemans

Kristof Bottu

3  -  0

Jeroen Mangelschots

Kristof Bottu

3  -  0

 

 

 

 

Finale 

Cools Bart                            -                              Mangelschots Jeroen                        1  -  3

 

Twee jeugdige spelers speelden de finale van een geslaagd  kermistornooi  :

Jeroen Mangelschots  ( zoon van KWB’er …) en Bart Cools (E4-speler van NODO Ekeren uit Antwerpen) . Jeroen kon deze keer het duel met Bart in zijn voordeel beslechten en werd zo de zevende kermiskampioen. Proficiat aan Jeroen en Bart voor deze hoogstaande finale .

 Einduitslag

( 1)          Mangelschots Jeroen
( 2)          Cools Bart
( 3)          David Biesemans
( 4)          Kristof Bottu

( 5)          André Biesemans

(5)           Mangelschots Marc
      
         Saerens Jan
      
         Verbruggen Hans
( 9)          Bleyaet Marc                      
     
          Cornelis David

(9)           Jurgen Marievoet
Vrijders Eddy
Moens Dirk
Deneve Michael

Meskens Joost   

              
De Jaegher Michel

Nogmaals een grote dank aan Jurgen Marievoet, Dirk Moens, Hans Verbruggen, Jan Saerens en Juan Rossel voor de helpende handen om deze zevende editie van het KWB-kermistornooi in goede banen te leiden. En tenslotte een dank aan de vzw sport-en ontmoetingscentrum Merchtem voor het uitlenen van de ping-pong tafels.

                                              

Marc Mangelschots

Sport

Voetbal : op maandag 6-13-20 en 27 september oefenwedstrijden vanaf 21.00u

Volleybal :      Vanaf september hervatten  de trainingen voor het seizoen 2004-2005.      Waar? In de sporthal elke zaterdag van 20.00u tot 22.00u  

Pingpong :   Vanaf de maand september elke donderdagavond vanaf 20.30u  in de kleine zaal, achteraan  de sporthal .

 Petanque : Elke woensdagavond melée tot begin wintercompetitie.

Historische wandeling in Merchtem

Het verleden heeft altijd een invloed op het heden en op de toekomst.

 We vertellen als we in groepjes bij elkaar zitten nog graag over onze jeugd of van de verschillende cafés of winkeltjes die Merchtem rijk was.

Maar weten we wel alles over Merchtem?
Kennen of weten we wat er allemaal gebeurd is in de geschiedenis van onze gemeente?
Zijn er nog overblijfselen, stille getuigen uit het verleden te bekijken?

Dit alles gekruid met de nodige pittige details krijgt ge aangeboden op onze Historische wandeling in Merchtem.

 Vrijdag 17 september 2004
19u30 stipt want onze gidsen wachten niet

KWB-lokaal

 Met de fiets langs de Schelde, de Rupel en het kanaal…….
Fietstocht zondag 8 augustus 2004

Op zondag 8 augustus ’04 vertrokken, stipt om 9 u aan het KWB-lokaal, 61 fietsers onder een stralende zonnehemel voor een zeer mooie fietstocht langsheen de Schelde en de Rupel, goed voor ongeveer een 75 km.

Ivo, de wegverantwoordelijke samen met Corneel, verwelkomde iedereen en verwees meteen naar onze goede vriend Jozef Jacobs die destijds de initiatiefnemer was van de fietsdag. Deze fietstocht (de koninginnenrit) was tevens de laatste die Jef voor KWB organiseerde en meereed. Spijtig maar Jeanne was ook niet van de partij, ze was uitgenodigd op een feest van een familielid die net haar 100 jaar vierde op de dag van onze tocht.

Geen valpartijen, geen defecten aan de fiets, wel heel veel zweetdruppels want inderdaad het was drukkend warm. Het werd een heel knappe fietstocht en hierbij graag een opfrisbeurt over de weg die we volgden.

 Peizegem-Buggenhout-Baasrode-de Scheldedijk-Sint-Amands-Mariekerke (eerste stop)-Branst-Weert-Temse (de brug over en langs de andere kant van de Schelde verder richting Antwerpen)-Rupelmonde-Bazel (middageten in restaurant “Den Duiventoren) met de veerboot over de Schelde- Hemiksem-Niel-Boom-klein Willebroek-Tisselt (drankstop) -Londerzeel-Rossem en Merchtem (eindstop bij Jempi).

 De meest uitsproken knalwoorden op deze tocht wilden we toch eens noteren:

Tegenligger

Nonde dj…..

Rechts haven

Kiekenstoemp

Wielerterroristen

Zweten

Dorst

Prachtig

 Dank aan Ivo, Corneel en hun dames voor de voorbereiding van de weg, aan Hugo, Daniel en Norbert die zorgden voor de begeleiding onderweg en voor de organisatie van het middagmaal. Veel dank aan de mannen die ervoor zorgden dat we veilig alle kruispunten konden oversteken.

We beleefden een knappe fietsdag, het eten was lekker, alles verliep smetteloos en op het einde van de tocht hoorden we van de initiatiefnemers een “oef” want alles was goed verlopen.

Voor volgend jaar werden er al plannen gesmeed om terug eens naar het domein “Hazewinkel” te fietsen en af te komen langs een andere rivier “de Zenne” die tegen die tijd echt “proper” zal zijn.

 Norbert

 Wereldwinkel vorming….nodigt uit !!

Elke dag wordt tweemaal de populatie van Genk van de kaart geveegd door ziekte en ondervoeding,…Als je de literatuur over ontwikkelingssamenwerking er op naleest word je bedolven onder cijfers van wereldwijde armoede. De kloof tussen rijk en arm wordt alsmaar groter.

Iemand die zich inzet voor meer rechtvaardigheid en gelijkheid wordt er vaak moedeloos van.
Wat zijn de oorzaken van het bestendigen en aangroeien van de kloof tussen rijk en arm?

·         Kunnen we dit toeschrijven aan het kapitalisme en neoliberalisme dat de strijd om de wereldheerschappij gewonnen heeft?

·         Is het de aanpak van de ontwikkelingssamenwerking die verkeerd zit?

Op 24 september hebben we Mark Vandepitte (leraar en specialist inzake 3e wereldproblematiek) naar Merchtem gehaald om ons te helpen een analyse te maken over de oorzaken van de  kloof tussen rijk en arm. Aansluitend daarbij, en misschien belangrijker, worden mogelijke uitwegen aangegeven tot een rechtvaardige Noord-Zuid verhouding.
Mark schreef rond deze problematiek een boek, dat door iedereen die met derdewereld beweging bezig is zeer goed wordt onthaald. De vormingsavond  wordt zeker geen abstracte beschouwing maar een klare evaluatie van 50 jaar ontwikkelingshulp met daaraan een alternatief gekoppeld.

 Een echte aanrader :                   vrijdag 24 september - 20uur

                                                In de werkman

 Corrida op hoog niveau!!

Om 17 u regende het pijpenstelen, zware donderwolken dreven over Merchtem en organisator Geert Ringoot fronste nukkig zijn voorhoofd, “moest dit ons nu overkomen”.

De weergoden kwamen gelukkig net op tijd tussen en  ;God was weer met zijn deugnieten.

Geen nood want 629 atleten van klein naar groot wisten de weg te vinden naar de inschrijvingstafel in de Dendermondestraat aan de sporthal.

De kinderen liepen hun wedstrijden: voor de – 8 jarigen werden maar liefst 82 deelnemers ingeschreven en voor de + 8 jarigen namen 61 jeugdige atleten de start.

Het werd menens met de 3 en de 6 km.

Bij de 3 km won Jonas Sergoris voor Koen De Donder en Jurgen Rosiers terwijl de 6 km gewonnen werd door Steve De Ridder voor Willem De Boeck en Werner Dumeez.

De deelnemers voor de corrida, 12 km waren nogal zenuwachtig en wilden kost wat kost vertrekken maar de Geert toonde wie het voor het zeggen had en precies een kwartier later dan voorzien schoten 258 mannen en vrouwen uit de startblokken.

Maar liefst 248 onder hen bereikten de eindmeet en het werd bovendien een loopspektakel van zeer hoog niveau want er zat kruim in het deelnemersveld.

Na een echte afvallingskoers won Lander Van Droogenbroeck op schitterende wijze deze corrida in 38 minuten 56 seconden, wat enorm snel is.

De volledige uitslag kan je terugvinden op de website van Kwb nl. www.kwbmerchtem.be

  1. Lander Van Droogenbroeck
  2. Peter Vermont
  3. Hans Reigel
  4. Geert Stalmans
  5. Chris Willems
  6. Willem Van Schuerbeeck

 Eerste  kwb’ers

63ste  André Jacobs
64ste  Luc Goossens

Deze prachtige sportmanifestatie kan maar gerealiseerd worden dank zij de medewerking van heel veel mensen. Bedankt aan Geert voor de knappe organisatie en aan Chantal voor de schitterende prijzenpot.

Bedankt aan alle sponsors, seingevers, de politie, de inschrijvers, de uitslagenverwerkers, de tijdopnemers en de mannen en vrouwen aan de eindstreep; de micromannen, de klaarzetters en de opruimers en al wie zich inspande om deze corrida te doen lukken.

Wist je?

§         Dat de familie Van Schuerbeeck-Jacobs maar liefst met 4 deel nam aan deze loopwedstrijd.

§         Dat we toch content zijn dat er heel wat KWB’ers meeliepen

§         Dat het deze keer niet nodig was om verfrissende, natte sponsen aan de atleten te geven 

CORRIDA

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

+

Kinderen  -8 Jaar

74

82

115

118

120

90

91

82

-9

Kinderen +8 Jaar

54

61

68

80

83

67

55

61

6

3 Km Jogging

82

52

95

104

137

112

109

87

-22

6 Km Jogging

51

53

83

104

109

142

145

141

-4

Corrida (12Km)

139

164

211

214

223

215

194

258

64

Totaal

400

412

572

620

672

626

594

629

35

 In het KWB-lokaal organiseerden we een fototentoonstelling. Alle KWB’ers kregen de kans om mee te dingen naar de best geslaagde foto. 20 mannen brachten ‘hun fotoplaat’ binnen.

Verschillende thema’s kwamen aan bod en de koe van Ludwig Van Der Stappen werd door een kennersteam (de gebroeders Fransman, zonen van …) gekozen als de beste foto. 

Beste foto (algemeen)

Koe

Ludwig Van Der Stappen

Best bewerkte foto

Spiegelbeeld

Luc De Ridder

Beste plaat

 

Rudy Van Damme

Origineelste foto

Olympische medailles

Kries Teugels

Beste landschapsfoto (natuur)

Sneeuw

Jean De Block

Beste portretfoto

Zelfportret kabellift

Danny Biesemans

Compositie

Leunen tegen de muur

Mark De Brandt

 Kermismaandag !

 ¨ Wie werd petanquekampioen 2004?

 41 mannen en vrouwen schreven zich in voor het petanquetornooi. De ploegen werden door Francis uitgeloot. Ieder team speelde 4 wedstrijden en daaruit moesten de 4 beste ploegen kampen voor de kampioenentitel.

Het werd ongelooflijk spannend maar hier volgt de uitslag

 1.       Dirk Van Campenhout, Marcel Segers en Sammy De Pauw

2.       Kris Buys, Dannie Van Campenhout en Freddy Van Riet

3.       Luc Van Grimbergen, Augustin Van Nieuwenhoven en Kris Becque

4.       Mia Baeckens en Marc Schoukens (moesten het met 2 rooien maar kregen elk 3 ballen)

  ¨ Kaarten voor …

 Francis Pauwels wist gemiddeld 40 kaarters te laten spelen voor ‘een pak pensen’ of ‘een bokaal pekelharing’ … en ‘alles uitverkocht’ mocht een fiere Francis aankondigen.

 Beste KWB-VOETBALLER !
 Oefenwedstrijden in september 2004
:

1)      tegen IFI 3 gaat door op maandag 6 september 2004 om 21 h00
2)      tegen Fam. Biesemans of Averechts gaat door op maandag 13 september 2004 om 21 h00
3)      tegen Go-Bananas  of Don Bosco gaat door op maandag 20 september 2004 om 21 h00
4)       tegen Go-Bananas  of Don Bosco gaat door
op maandag 27 september 2004 om 21 h00

Voor volgend seizoen zoeken we nog spelers voor de veteranen ploeg (wedstrijden gaan door op zaterdag tussen 17u00 en 20u00 vanaf oktober tot eind april)

Contact op te nemen met DE SMEDT Aloïs Drielindenbaan 80 tel. 052/37.43.56.

  

Kermis: dinsdag jaarmarkt en zoveel meer!!!!

 Op het kerkplein : een overvol terras vanaf 11u tot 15u. Dorst en honger, eten en drinken, babbelen en mekaar ontmoeten is op zulke kermisdagen in. Vele uitgeweken Merchtemnaren zakken dan eens af naar hun geboortedorp en ja we mogen fier zeggen “er was heel veel volk.”

Vele KWB’ers kwamen met hun gezin en familie ons een bezoekje brengen en echt waar dat doet deugd. De KWB heeft de winst van de kermis nodig om zijn werking uit te bouwen en zeker en vast om deze Kleine Raak te kunnen uitgeven. Dus vrienden je bezoekje aan ons kermiscafé wordt nuttig gebruikt.

 De talrijke opdieners en opdiensters (gelukkig steken heel wat KAV-vrouwkes een handje toe) hadden meer dan hun handen vol. Achter den toog trachtte men de bestellingen in een ijltempo klaar te zetten. In de keuken gingen de koffie, de boterhammen met köt, platte kaas en rauwe hesp vlot van de hand. Een aangename drukte die iedere kermisganger wist te appreciëren.

Op de twee springkastelen haalden de jeugdigen hun hartje op. Kermis op zijn best!!!

 Terwijl “Priet Praat” het kinderprogramma aan mekaar babbelde en allerlei leuke dingen organiseerde begon het stillekes te druppelen, later zachtjes te regenen. Maar geen nood de jeugd ging door en amuseerde zich prima.

’s Avonds werd deels binnen in het Vijverdal met het orkest “crossroad” amusement gebracht terwijl diegenen die het binnen te warm of de muziek te luid vonden hun plezier buiten kregen met DJ-muziek. Tot in de vroege uurtjes bleven de kermisgangers op ons terras.

 ’s Woensdags kwamen de helpers schoorvoetend aan.De wallen onder de ogen hingen bij enkelen vrij zwaar door, andere KWB’ers lijken wel onvermoeibaar. Met verenigde krachten werden de opruim- en poetswerken aangepakt en al bij al liep het vrij vlot.

De laatste kriekjes werden getapt, er werd nog wat overschot rauwe hesp en een radijs gegeten maar tegen de middag waren alle lokalen netjes gepoetst. Alle gerief stond terug op zijn plaats en voor KWB behoorde deze kermis weer tot het verleden.

 De lege portemonnees…. en toch was de kermisroep van sommigen te groot en werd er nog een voorlaatste en nog een laatste pint gedronken bij Joske Vrijdagh met de leuze “’t is maar éénmaal kermis!!!” en gelijk hadden ze.

 Kermissprokkels

 §         Dat DJ Eddy Seghers gedurende de hele kermis op het parochieplein voor aangename en toffe muziek zorgde en vooral het was niet te luid. Bedankt Eddy  ’t is fantastisch dat we ieder jaar opnieuw op jou mogen rekenen.

§         Dat Jef Vanden Borre “ de KWB’er” van kermis 2004 mag genoemd worden. Dinsdag en woensdag was Jef paraat om ’s morgens vroeg op te ruimen en alles weer klaar te zetten. En …dinsdagmiddag  deed Jef nog de afwas van de vuile glazen, proficiat en bedankt Jef.

§         Dat Pascal Moens tot “de tapper” van deze kermis werd verkozen. Merci Pascal.

§         Dat er heel veel KWB’ers spontaan hun hulp hebben aangeboden om onze kermis te laten slagen.

§         Dat Pol Abbeloos met zijn nieuw machine het zand van de petanquepleinen kwam in- en opscheppen. Tof hé Polle!

§         Dat het köt lekker was!

§         Dat sommigen schrik hadden dat hun bokaal pekelharing zuur zou worden en hun bokaal terug “op het spel” zaten bij het kaarten.

§         Dat we een extra ruim terras hadden dit jaar. Onze nieuwe voorzitter Hans zag het meteen heel groot… en waarom niet trouwens.

§         Dat we de geuze van weleer misten.

§         Dat onze drank spotgoedkoop was; vraag het maar aan de duvel- en trappistdrinkers

§         Dat Louis De Pauw de escargots klaarmaakte die Geert op kermismaandag verkocht. En of ze lekker waren!

§         Dat het kermiskrantje van de KWB heel wat positieve commentaar kreeg. Heb jij het ook gelezen? 

Wistjes

 §         Dat KWB’er Viktor Van Hoeck opnieuw grootvader werd. Het werd een meisje, Sylke genaamd.

§         Dat een aantal KWB’ers mee koersten in het kampioenschap van Merchtem en volgens Rudi De Ridder deden ze het verre van slecht.

§         Dat we opmerkten dat het Maria kapelletje op Sleeuwagen een serieuze opknapbeurt kreeg. Zou daar geen KWB’er voor verantwoordelijk zijn?

 

KWB Kaartkampioenschap

2004 – 2005

 Beste kaartliefhebber hou alvast de volgende avonden vrij of noteer ze in je agenda.Al deze avonden gaan door in het KWB-lokaal. 

Vrijdag           8 oktober 2004

Vrijdag           12 november 2004

Vrijdag           14 januari 2005

Vrijdag           11 februari 2005

Vrijdag           11 maart 2005

Vrijdag           08 april 2005 (finale)

  

Parochiaal eetmaal
18 en 19 september 2004
Zaal ’t Vijverdal

Een aanrader!

 

Wedstrijd fototentoonstelling

Een 40 tal mensen hebben deelgenomen aan onze fototentoonstellingswedstrijd. Als winnaar kwam KWB’er Johan Robberechts van de Klei 180 uit de bus. Proficiat Johan en gezondheid!!! De antwoorden op de 20 vragen kan je raadplegen in ons KWB lokaal. Dank aan iedereen die deelnam. 

Proficiat aan de trouwers!

  Joke Legroux (zoon van KWB’er Walter) en Katrien.
    Toon De Munter (zoon van KWB’er Bert) en Erika.
   
KWB’er Sven Schaekels (zoon van KWB’er Daniel) en Francesca.

 We wensen deze koppels een goede vaartl!

  

Dag nieuw werkjaar, dag nieuw begin.
Welkom nieuwe klas voor onze kinderen.
Welkom kersvers jaar voor onze vereniging.
De planning klaar, de zenuwen gespannen, de agenda weer paraat.
Het maakt dat vakantieherinneringen snel vervagen. 

Dag lage zon die ons voor kort nog warmte gaf.
Dag vakantie van pret en rust en zonnetijd.
Vergeef ons bij voorbaat al dat we – met excuus van drukte –
niet bemerken dat de bomen kleuren, dat hun bladeren vallen en de winter gaapt. 

Dag kersvers jaar vol verwachting.
Geef ons heden en alle komende maanden zin om te werken,
hart voor mensen en een heilzaam groepsgevoel.

Maak ons tot de KWB die beweging brengt op mensenmaat.