december 2004


 Wij gedenken 

Hendrik Van Hemelrijck  - Vader van KWB’er Rudi Van Hemelrijck

KWB Kaartkampioenschap    2004 – 2005

 Kaartavond vrijdag 12 november 2004

Wiest je dat er wagens tot aan de sporthal geparkeerd stonden om naar de kaartavond te komen.
Wiest je dat er 52 kaarten in een kaartspel zitten en dat we met 52 KWB(st)ers gekaart hebben.
Wiest je dat we al aan 64 inschrijvingen zitten voor ons kaartkampioenschap 2004-2005.
Wiest je dat Rieken Verdoodt met 105 punten de kampioen van de avond geworden is.
Wiest je dat de pekelharing lekker was.
Wiest je dat er op 17 december niet gewiest maar wel gepandoerd zal worden.
Wiest je dat we op 14 januari om 20 u15 terug gaan wiezen. Iedereen op post.

Prettige eindejaarsfeesten en tot in 2005.

 Francis

 Wist je?

Dat de KWB een schrijfactie voert naar Rudy Demotte minister van gezondheidszorg met als titel “zoek het beste geneesmiddel”.

De tekst luidt als volgt:

Mijnheer de Minister, U bent op zoek naar extra geld voor de gezondheidszorg. Ik heb een oplossing voor U. Stop ermee ons sociaal zekerheidsgeld uit te geven aan te dure geneesmiddelen.

Maak een wet om via openbare aanbesteding (laagste prijs) enkel de beste geneesmiddelen aan de laagst mogelijke prijs ter beschikking te stellen. Zo had U in 2003 reeds 1,5 miljard euro in de ziekteverzekering kunnen besparen en wij als patiënten 0,7 miljard euro.

Een voorbeeld de cholesterolverlager ZOCOR (40mg) kost 123,5 euro en zijn exacte kopie, de generische merknaam simvastatine 54,5 euro (01 nov ’04)’.

Ben je akkoord met deze schrijfactie en wil je meepennen, geef een seintje en voor 50 cent krijg je een kaart en een zegel. Tel Hans 052/ 375313 of Norbert 052/370268.  Doen !!!

 Wist je?

·       Dat Geert en Josky de bergruimte of de zolder van ons KWB-lokaal een fameuze opruimbeurt gaven. Dat we gelukkig op het containerpark nog terecht kunnen.

·        Dat we Marc Bessems op zijn zitdag van het ACV in Hexalia zagen zitten met zijn papieren. Raar hé, ik wist niet dat heksen ook gesyndiceerd waren. Het was net voor de heksentocht en ons lokaal was al volledig in de zwarte plastiek gehuld.

·        Dat Willy De Neve er op zondag 21 november in geslaagd is om een pandoer te slaan. Proficiat aan de Willy. De medespelers Frans Ringoot, Bruno Verbeke en Norbert De Ridder lieten het toch wel niet aan hun hart komen.

·        Gezien op VRT, in de uitzending “geen zorgen tot paniek” van Bart Peeters op zondagavond. De proever van de Ronny-pils was inderdaad onze goede vriend KWB’er Patrick Jochmans.

·       Schitterend wat de Bikers organiseerden; meer dan 17OO fietsers en een glunderende voorzitter Ludwig, die iet wat zenuwachtig, maar wie zou dat niet zijn, de fietsers bedankte voor hun deelname en daarna de zingende nonnen verwelkomde.

·        Dat er heel wat KWB’ers zich gewaagd hebben in dat modderfestijn.

·        Dat er onder onze leden ook wel wat “wijndrinkers” zijn want op de wijnproefavond van school “Ter Dreef” zagen we meerdere KWB’ers meer dan hun lippen nat maken!!

·        Dat we op de gezinssport van zaterdag 20 november iets te weinig sportievelingen  mochten begroeten. Alhoewel het deelnemers multicultureel oogde.

·        Dat de aanwezigen, vooral kinderen, zich fantastisch hebben geamuseerd met de minivoetbal, de trampoline, de klauterpartij en ook het tuimelen viel in de smaak.

·        Dat het spelletje “wie vliegt er onder het zeil” er als vernieuwing mocht zijn

·        Dat de volwassenen probeerden mekaar in het zweet te krijgen aan de pingpongtafel of op het badmintonterrein.

 Sport

Voetbal :
MZVC :
maandag     06 december om 21.00u : KWB – PB United
donderdag   23 december om 20.30u : KWB -  Landelijke Gilde
maandag            3 januari om 21.00u : KWB – G&B Tuinen

Masterscompetitie :
zaterdag 04 december om 17.00u :  KWB – Go Banana’s
zaterdag 18 december om 17.00u :  KWB – Willy Boys
zaterdag      08 januari om 17.00u : KWB – Landelijke Gilde

Volleybal :
zondag   05 december  om 10.00u : Nederboelare – Merchtem
zondag   12 december om 10.00u :  Affligem  – Merchtem
zondag   19 december om 10.00u :  Essene - Merchtem

Pingpong :
elke donderdagavond  vanaf 20.30u  in de kleine zaal, achteraan  de sporthal.

 Petanque :
woensdag 01 december  om 21.00u : Vondelboys – KWB Merchtem
woensdag 08 december om 20.00u : Van Rietekes - KWB  Merchtem
                                                21.00u : Carreaux – KWB Merchtem
 
woensdag 15 december om 20.00u :  Openneffens – KWB Merchtem

Dubbeltornooi pingpong
donderdag 23 december om 19u

kleine zaal sporthal

 Op donderdag 23 december gaat het jaarlijks dubbeltornooi pingpong door. Inschrijven en “inspelen” kan vanaf 19u in de kleine zaal van de sporthal. De loting en de wedstrijden starten om 19u30. De ploegen worden ter plaatse geloot. Welk duo zal dit jaar de wisselbeker in ontvangst nemen ?

 Welkom aan …onze nieuwe leden !!

Bart Van Buggenhout  krijgt maandelijks bezoek van wijkmeester Hugo Willems.
Sam Vrijdag
waar Emiel Spinnoy maandelijks de kleine en de grote raak zal brengen.
Mark Mertens
is het nieuwste lid van Marc Van Schuerbeeck.
Rudi De Block
wordt als lid bij Francis Pauwels gerekend.
Rudi Lombaert
 krijgt de Kleine en Grote Raak van Leon Meersman.

 We wensen deze 5 mannen het allerbeste in de KWB en dat we ze vlug op één of andere activiteit mogen verwelkomen.

Wijkmeestersvergadering van vrijdag 5 november 2004

 De taak van voorzitter Hans, op weekend, werd op een goede manier overgenomen door Hedwig die de 30 wijkmeesters en 1 vrouw welkom heette.

Hedwig had een pot met chrysanten in het midden van de vergaderruimte gezet en er stonden enkele kaarsen bij, waardoor de link met Allerheiligen en Allerzielen werd gelegd.

Rita Dirix, de enige vrouw in dit mannelijk gezelschap kwam vertellen over haar werk op de palliatieve zorgeenheid op de Campus te Asse. Rita wekte meteen de aandacht door de gedrevenheid en de liefde waarmee ze haar verhaal bracht. Het was innemend hoe ze op een “moederlijke manier” sprak over de zorg om zieken te helpen “waardig “ te sterven.

 Er zijn 6 bedden voorhanden in de palliatieve zorgeenheid in Asse. Van januari tot november zijn daar 78 mensen gestorven. Het verblijf op deze eenheid is hoofdzakelijk bedoeld voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte. Het zijn vooral kankerpatiënten en hun levensverwachting is hooguit 3 maanden. Het stoppen van alle (overbodige) onderzoeken wordt door de meeste zieken als een verlossing gezien.

 Mensen sterven niet zoveel meer thuis. Naar het ziekenhuis stelt men hoe langer hoe meer verwachtingen. Dokters zijn hoofdzakelijk opgeleid om mensen te helpen, te genezen en hebben het niet altijd even makkelijk om toe te geven dat hun patiënt nog over weinig kansen tot verder leven beschikt.

Waardig sterven: de bedoeling van de palliatieve verzorging is vooral genieten van de tijd die de zieke nog rest. Verplegers die de nodige tijd kunnen vrijmaken om te luisteren naar het verhaal van de zieke, naar hun verdriet en hun onmacht. (Een lavendel kaars is hierbij een welgekomen hulpmiddel.)

De kleine attenties, de nodige aandacht, een lekker bad, een goede massage, dichtbijzijn door de hand van de zieke te strelen zorgen voor een goed gevoel. Dit wordt komfort begeleiding genoemd en hier is fijngevoeligheid en graag zien echt op zijn plaats.

Een zak friet, een goede pint, een lekkere tas koffie,  een sigaret…. kunnen wonderen doen om de gemoedstoestand van de patiënt te verbeteren en om een gelukzalig gevoel te ondervinden.

Er wordt regelmatig gefeest op de afdeling, verjaardagen, dopen enzovoort dragen ertoe bij dat de band van de verplegers met de zieke en zijn familie nauwer wordt. Hun gevoelens laten uitspreken leidt vrij regelmatig tot verzoeningen in families.

 Rita vertelt verder: “Belangrijk voor ons is  het respect voor de eigenheid en de waardigheid van iedere mens. De patiënt bepaalt zelf hoe zijn dag er zal uitzien en wij zijn er om hem daar zo goed mogelijk in bij te staan”.

Het onder controle houden van pijn en andere lichamelijke ongemakken wordt als één van de belangrijkste opdrachten van de begeleiding gezien. De bedoeling is ook de pijn voor te zijn om de zieke zo weinig mogelijk ongemak te bezorgen.

Eerlijke en open communicatie tussen de begeleiding en de patiënt en zijn naaste omgeving zijn een heel belangrijk gegeven.

Het was stil in het lokaal, vermoedelijk mijmerde iedere aanwezige een beetje na over sterven en doodgaan.

Om te eindigen las Rita een brief voor die nogmaals beklemtoonde met welke eerbied en gedrevenheid ze haar beroep uitoefent. Een schitterende en beklijvende getuigenis, bedankt.

 Onthullend en vertrouwd
tekent zich het blauw van zorg en nabijheid

groot is wie naast je staat en met je meegaat
sterk is wie je laat gaan en je vrij maakt

C. Vanden Abbeele

 Tijdens de pauze trakteerde onze oudste wijkmeester, Jefke Moons op zijn 86ste verjaardag. Proficiat Jef en nog vele lentes. Ook Luc VS betaalde als kersverse grootvader een rondje.

Na het familienieuws nam Pol de voorbije en de toekomende activiteiten voor zijn rekening op de voor hem gekende manier en het ging vooruit. Al deze plannen en verslagen kan je uiteraard vinden op de andere pagina’s van deze kleine raak;

Geert, nam de grote brok van de voorbereiding van het jaarfeest voor zijn rekening. In 3 groepen werd er nagedacht over Ř      Hoe maken we een deugddoende KWB misviering (koortje, speciale aandacht voor verwelkoming, enz.)
Ř      De versiering, het gezellig maken van de feestzaal werd door een ander groepje ter harte genomen
Ř      De derde groep bracht ideeën samen voor een tof ontspannend gedeelte op het jaarfeest, maar wij vertellen lekker niks op voorhand.

 Toffe vergadering, goede sfeer

Norbert

Jaarfeest 2004 -  Zaterdag 11 december

 Je moest inderdaad al ingeschreven zijn voor dit jaarlijks culinair en plezierig KWB top-gebeuren.

Toch nog een oproep tot iedere KWB’er om deel te nemen aan de eucharistieviering om 18 uur in de kerk. We gedenken onze overleden KWB-vrienden.

Ř      en … een KWB-koortje zorgt voor zang.
Ř      en … we zijn druk bezig om er samen met Pater Karel een deugddoende viering van te maken.
Ř      en … heb je zin om een handje mee te helpen, hetzij om de zaal klaar te zetten (zaterdag 11 december om 9 uur) hetzij om de zaal mee op te ruimen na het grote feest (zondag 12 december om 9 uur) dan word je met open armen ontvangen. 

NK

  Kinderkerstmusical

Op de valreep kunnen je (klein)kinderen vanaf de 2e kleuterklas tot en met het 6e leerjaar nog inschrijven om samen een kinderkerstmusical te maken met alles erop en eraan.
De kerstboom van Lotje’.
Zaterdag 18 december van 10 tot 18 uur in zaal ’t Vijverdal.
Kostprijs :2 euro (boterhammen ’s middags, koek en drankje).

Snel inschrijven bij Erika Heyvaert, Vesten 23.
Organisatie : KAV-Merchtem

 Ka-Wee-Bee HEKSENTOCHT!

 In de raadselachtige avondschemering van vrijdag 29 oktober 2004 scheen de volle maan.  Halloween! De veel te zachte temperatuur voor de tijd van het jaar liet nevelslierten kringelen over de weilanden en bossen van het nachtelijke Merchtem. Bij heel akelige muziek nodigden Kahira en Kihara uit Hexalia  alle bezoekers van het KWB-lokaal uit om deel te nemen aan hun heksentocht. Klamme handjes omvatten beangstigd het deelnemersformulier dat hen werd toegestopt.

 Bang afwachtend wat er gebeuren zou, bracht men hen in groepjes per bus of auto naar de donkere Koeweide. Na een korte tocht door griezelige wegels waarin ze voortdurend werden opgeschrikt door het krijsen van uilen, de wiekslagen van vleermuizen en allerhande lugubere monsters, stootten ze op een vreemde tovenaar met zijn gevolg. Zijn ogen verdoken onder een brede hoed, droeg hij  een brandende fakkel in de hand. Zwierde vervaarlijk in het rond met die toorts. Hallucinerend, alsof hij een heksenkring liet tollen. Knisperende sintels en knetterende gensters sprongen eraf. Menig mensenkind deinsde geschrokken achteruit! Zeker toen Magic Sam daarbij beweerde dat er al velen gestorven waren bij het tentoonspreiden van zijn demonische kunst. Maar iedereen moest de vuurproef doorstaan vooraleer verder te mogen gaan. Hij ontstak prompt de brand in de straat en liet heel de groep door de vlammenzee waden naar de overkant. Als een mysterieus kruis lichtte die vuurzee op in het donker. Daarna moest er zich iemand opofferen om een brandende kurk met de vingers vast te grijpen en deze te doven in de koperen ketel. En tenslotte moest een ander dapper iemand een laaiend, gloeiend heet snoepje in de mond steken....

 De weg volgend die de tovenaar hen had gewezen, kwamen ze tenslotte bij vier andere leden van heksengroep Kihara. Deze hadden een heus heksenbanket voorzien. Maar daar mocht je pas een vinger naar uitsteken nadat je het kregelige heksenverhaal aanhoorde en in groepjes van tien onder de bezemsteel door was gekropen. Het rijkelijk uitgestalde buffet bevatte snoep, hersentjes, muisjes, brandende tongen, drakentanden, kruisspinnen, varkensogen, en heel wat meer groezelige, sudderende ingrediënten.

Onderweg naar de volgende stopplaats werden ze plots door een ijzingwekkend koppel staande gehouden. Die droegen hen op stil te zijn om geen slapende draken te wekken.

Ze moesten ook een touw beetgrijpen en daarmee gevankelijk de weg voortzetten. Haast zoals Kleudde en z'n keit, als aan handen en voeten geketende slaven, werden ze meegetroond door de van monsters wemelende wouden waarin keer op keer geraamtes en doodskoppen opdoken. Bij heks Ritara aangekomen, klonk er een heleboel geraas, getier en kabaal. Twee mannen in het wit joegen de groep de stuipen op het lijf en trachtten hen op allerhande manieren op te houden. De vieze toverkol zelf maakte bovendien nogal wat stampei omdat ze zo laat waren aangekomen. Maar omdat ze goedgemutst bleek, liet ze de stervelingen ontspanningsoefeningen doen aan de hand van een heksensabbatdansje. Op rijmpjes mochten ze zich rekken, strekken, stampen dat het een lieve lust was. En dit alles met een heksenhoedje, heksenpuistje, heksenrokje, heksenprotje en heksenstokje.

 Tenslotte belandden ze op het erf van een oude hoeve. Daar kwam het heksenkind Trezebel over de mesthoop aangevlogen om samen met haar juf eenieder de  tien geboden van het bezemvliegen bij te brengen. Wanneer dit echter niet meteen wilde lukken, wou dat zeggen dat je nog moest oefenen om een echte heks te worden.  Hoog tijd dus om in vliegende vaart het lokaal op te zoeken voor een echt toverdrankje. Want door angst en verschrikking verstijfd, bleek de vermoeidheid toe te slaan. Maar alsof de foltering nooit zou stoppen stonden achter de toog ook nog eens twee ongure, gemaskerde types die grijnzend beduvelde drankjes schonken. Nog ver van de Kerkman en -vijver hoorde je hun snode bulderlach.

 Ti-ta-Tovenaar.

  

DATA VRIJ TE HOUDEN VOOR DE MERCHTEMSE CULTUURQUIZ :

Ř     16/01/2005
Ř     30/01/2005
Ř     13/02/2005
 

Inschrijven (liefst voor nieuwjaar) bij Francis Wijns, Langevelde 49,Tel. 052/37.37.90.

We duimen voor een sterke ploeg want het zal nodig zijn willen we onze prestaties van de voorbije jaren bestendigen. Beste KWB’er, laat je zeker niet pramen!

 

voetbal

Hallo,

ik wil ook eens een stukske schrijven in de kleine raak of mijn vake zegt altijd de dunne raak. Hij is een beetje boos omdat er niks over zijn voetbalploeg in staat. Ik zeg tegen hem dat hij dan maar een boekske moet kopen van de voetbal. Tot ik op een dag voor zijn verjaardag een boekske heb gekocht. Hij zette zijn beste gezicht op om te vertellen dat hij dat graag had maar toch mocht ik aflezen op zijn face dat dit niet het goede boekske was. Er stond niets over zijn beroemde voetbalploeg in. Ik weet dat hij voetbalt want enige dagen in de week is hij plots verdwenen. Dan zie ik hem pas in de vroege uurtjes terug of moeten ik zeggen ’s morgens. Is het nu omdat hij weer eens gewonnen heeft of duren die voetbalmatchen echt altijd tot middernacht ? Elk jaar vertelt hij in september dat hij met zijn ploeg kampioen zal worden. Maar tegen oktober is de middenmoot goed. Tegen januari zegt mijn vake dat we nog stevig moeten spelen om zeker niet te zakken. Het is hem vorig seizoen niet gelukt.

Mijn vake speelt namelijk bij de kaaweebee van Merchtem. In zijn ploeg zitten spelers met klinkende namen zoals De Jos, De Frank, De Jan , De Kevin, De Joris, De Marc, De Kries, De Jean, Den André, De Geert en er zijn zelfs twee Johannen.  Vqn alle spelers hoor ik enorme verhalen aan onze tafel. Nadat ons vake vertelde dat hij drie goalen had gemist omdat ze dienen bal veranderd hebben in een zwaarder exemplaar moet ik luisteren naar wie de fout was van de tegengoalen. Meestal zijn de twee oude rotten op het veld de grote daders maar ik denk dat dit niet juist is omdat die twee nogal veel gewicht in de schaal kunnen leggen. De vijf spitsen komen volgens ons vake nooit op tijd zodat ze nooit kunnen opwarmen. Het schijnt dat Pol van de sporthal de thermostaat van de chauffage telkens moet hoger draaien zodat ze dan naar behoren kunnen werken. Weet je dat er drie superkeepers zijn in de ploeg van mijn vake. Ik verstond echt niet waarom er nog ballen tegen de netten kunnen vliegen. Tot mijn vake vertelde dat er maar per match één man in de goal mag staan. Nu begrijp ik alles. Ze hebben ook geen geluk met de arbiters. Ik denk dat de arbiters moeten vechten om de matchen van ons vake te fluiten. Maar spijtig genoeg zien ze dan ook weer alles wat ze niet zien. En omdat er op onze matchen misschien niets te zien is …

Dat laatste is eigelijk maar een grapje want ambiance is er altijd. Als je wil komen zien moet ik mededelen dat er nog matchen te zien zijn op :

donderdag 25/11 om 21.15 u.–maandag 6/12 om 21 u. – donderdag 23/12 om 20.30 u. – maandag 3 januari om 21 u.–maandag 17 januari om 21 u.-donderdag 3 februari om 22 u. – donderdag 17 februari om 20.30 u.–donderdag 3 maart om 19.45 u.–donderdag 24 maart om 20.30 u. en donderdag 7 april om 19 uur.

Groetjes   Ikke

De mannen van de nacht!

Toen Hedwig op het einde van onze dropping van 10 november jongstleden Luc Van Campenhout bedankte, brak er onder de deelnemers een spontaan en welgemeend applaus uit. Luc had op een toffe manier voor 42 KWB’ers een schitterende avond georganiseerd. 

Met Dannie Biesemans (what a driver!) aan het stuur van de bus van de gemeente reden we via allerlei omwegen de nacht in. De vensters van de bus waren voor deze gelegenheid met zwarte plastiek afgeplakt. Op de plaats waar we gedropt werden verdeelden we ons in 6 groepjes. Eerst dienden we te bepalen waar we ons bevonden en aan de hand van een kompas en de nodige graden togen we op pad. Voor de meeste onder ons was kompas lezen ofwel heel lang geleden en zelfs voor sommigen de eerste keer in hun leven. De Chris van de vesten weet nu alvast hoe het moet.

 Drie groepen waagden het vooral kleinere landbouwwegen te volgen, de pakken modder kregen ze er bovenop. Twee andere groepjes namen de zogezegde properder wegen maar daardoor werd de af te leggen afstand aanzienlijk groter was. Pol had zelfs zijn kaart in zijne achterzak gestoken maar hij was met zijn groepje toch wel wat verloren gelopen.

In een gezellige kroeg met knappe dames achter de tapkraan, waar mag Joost weten, dronken we onze eerste pint en wachtte er ons een tweede opdracht. We togen op zoek naar Cafe Boon.

Op de weg van Asse naar Ternat, net voor de Moret, lag deze kroeg ietwat verborgen op ons te wachten. De dame achter de toog was iets ouder dan in het vorige estaminet maar ze wist van aanpakken en dat was op dat nachtelijk uur en die dorstige kelen wel zeer belangrijk

 Toffe avond en bedankt voor de “compagnie” onderweg

 NK

 Muurklimmen JKWB

 Op vrijdag 19 november was er een vergadering van JKWB.

Als activiteit gingen we muur klimmen. Om deze sport wat beter te leren kennen  reden we met een zevental JKWb’ers naar de sporthal van Breendonk, daar stond ons een initiator muurklimmen te wachten

Eerst maakten we kennis met de attributen die we nodig hebben om ons veilig en wel op de klimmuur voort te bewegen en dan leerden we ook nog hoe we bepaalde knopen moesten leggen.

Eenmaal iedereen alles min of meer onder de knie had was het dan zover. We deden een eerste poging om op een van de vele muren te klimmen en ja hoor het lukte. Ik hielp mee het touw vasthouden.

Al gauw stond iedereen in het zweet van al dat geklauter maar toch kregen ze er niet genoeg van. Alle klimmers kwamen mij vragen welke muur ze moesten beklimmen en ik zei “daar die muur die zowat scheef gaat”, de ogen van de mannen gingen nog al hoor; je had dat moeten zien.

Ze hebben geklommen van 20 tot 22 u en dan begonnen de armen en benen wat pijn te doen en besloten we om er mee te stoppen en een pintje gaan te drinken op de goede afloop.

Ook al kon ik zelf niet de muur op, het was plezant om erbij te zijn.

 De Jo

 Volgende vergadering van JKWB op vrijdag 17 december – 20 uur.
Kaartavond.
Normaal zal het in het 2e lokaal van het Cardijntje zijn!

Welkom

 

KWB-Kookavond ‘Niets dan lof over witloof’

 Gegratineerde witloofsoep met grijze garnalen

 Laat 8 stronken volle-grond witloof kleuren in 80 gr boter. Voeg 1,2 l kippenbouillon toe en laat gedurende 25 minuten sudderen. Verdeel 200 gr grijze garnalen en daarna de witloofsoep in kommetjes. Versier elke kom met een sneetje geroosterd brood, bestrooid met twee eetlepels geraspte oude gouda. Laat bruin worden onder de ovengril.

Smakelijk.

 Tagliatelle met witloof en zalm in dilleroom

Ingrediënten voor 4 personen
4 stronkjes witloof
50 gr boter
600 gr zalmfilet

3 dl room, peper, zout, een halve eetlepel fijngehakte dille
500 gr tagliatelle.
 

De vis gaar pocheren in water.
Het gesnipperde witloof aanfruiten in de boter met citroensap, p+z en nootmuskaat. Er de kleingesneden zalm, de room, peper, zout en dille doorroeren en een paar minuten op een laag pitje laten doorwarmen.
Intussen de pasta beetgaar koken in ruim kokend gezouten water en afgieten.
Mengen met de romige vissaus met dille en meteen serveren.

Tip : deze bereiding is uitstekend geschikt voor restjes van gekookte of gepocheerde vis. Eventueel kunnen er nog garnalen en champignons aan toegevoegd worden.

 

Wist je dat…

 ·        witloofwortelen, rauwe aardappelen en gele herfstbladeren zeer uitnodigend kunnen zijn als tafelversiering tijdens een KWB-kookles?
·        alweer 17 keukenpieten aan de slag gingen met mesjes, lepels, potten en pannen? En dat ze erin slaagden een heerlijk witloofdiner op te tafels te toveren. Dankje, Egide en Paul voor de deskundige leiding!
·        in het nieuwe werkjaar alle kooklessen rond een specifiek thema zullen gaan?
·        P.v.C. gelegenheidsfotograaf was en erin slaagde de eerste foto van… ja, zichzelf te nemen? Het is natuurlijk
even wennen met zo’n digitale camera!
·        Hugo W. een nieuw begrip lanceerde in onze keuken? Een culinaire fout! Je merkt dat ook hier de puntjes op de i worden gezet ! KWB-koks zijn streng voor elkaar. Al moeten we dit natuurlijk met een korrel zout nemen!
·        er witloofcakes in verschillende versies waren? Het effect van een diepvriezer op een warme cake heeft Herman kunnen ervaren. Volgende keer beter!
·        een klagen over rugkwalen een van de gespreksonderwerpen was? Van het kokkerellen of gewoon ‘peejeraa’?

  

Pandoeren

– vrijdag 17 december – 20 u – KWB-lokaal – Pandoeren

 Het wordt een jaarlijks gebeuren om eens de liefhebbers van het pandoeren samen te brengen ‘drie mariage’ ‘honderd twintig gemel’. 

Wie zowel houdt van ‘enkel’ of ‘dobbel’ spel pandoeren wordt verwacht op vrijdag 17 december.
Wie wil supporteren of wie graag eens whist komt uiteraard ook aan zijn trekken op deze hoogdag voor de kaarters.

 KWB-kersttocht

     Zondag 19 december
         
Begijnhof Brussel
              
Start tussen 11 en 15 uur.
 

Een kersttocht waarbij de kerststal en het thema ‘huisvesting van welzijnszorg’ centraal staan in de adembenemende kerstsfeer van  Brussel Centrum. 

Keuze uit 2 tochten :
Kleine tocht van 1,5 km
Grotere tocht van 5 km (met Marollen)

(mmv de gidsen van Tochten van Hoop).

 Deelname : KWB-leden € 3 PP (tot 12 jaar gratis)  Niet-leden € 5 PP.

 Inbegrepen : Gidsen, tochtbrochure, gratis koffie/thee/chocomelk. Toegang tentoonstelling over de kerststal en een speciale verrassing.
 
Kerstviering
: 17 u in de Begijnhofkerk.
Organisatie
: KWB Verbond Vlaams-Brabant en Brussel.

 Schaatsen

 Rond het eindejaar trekken we met de hele KAV-KWB familie traditiegetrouw naar de schaatsbaan te Liedekerke, deze topper van formaat wil natuurlijk niemand missen.

 Woensdagnamiddag 29 december 2004.
Vertrek: parking Reedijk om 13u20 stipt

We worden rond 17u30 terug in Merchtem verwacht.
De schaatspiste is open van 13u30 tot 16u15.
 

Wat kost je deze schaatsbeurt ?
Kinderen tussen 6 en 14 jaar            € 1,90 (inkom)
Jongeren en volwassenen             € 2,20 (inkom)
Huur schaatsen                             €1,30
Kinderen jonger dan 6 jaar                 € 1,20 (inkom en schaatsen inbegrepen)

Bijdrage voor de bus per deelnemer € 1 .

 Ps: we rijden met een dubbeldeksbus naar Liedekerke. Voor het vervoer vragen we een bescheiden bijdrage van 1 € per persoon. De verzekering en de meerkost van de bus wordt door KAV en KWB betaald.

 Het zou gemakkelijk zijn indien je gepast geld kon meebrengen. Alles wordt afgerekend vooraleer we op de bus stappen.

 Niet vergeten: handschoenen (verplicht), een extra paar kousen, aangepaste kledij en eventueel je eigen schaatsen.

Tot woensdagnamiddag.

 KWB nodigt je uit op de

  

Nieuwjaarsreceptie

 Zondag 9 januari 2005

 Een gelegenheid om :
Veel vrienden en vriendinnen te ontmoeten.
Je allerbeste wensen uit te spreken.
Te klinken op wat voorbij is en
Op alles wat nog komen mag. 

Een deugddoend samenzijn … zonder sluitingsuur !!

  

God,
terwijl wij ons soms druk maken
om jou een plek te geven in ons bestaan,
of dat juist niet meer doen
en zeggen dat we Jou niet meer zo zien zitten,
zit Je zelf neer op onze drempel
en Je vaagt ons om aandacht,
om een huis, om werk en brood,
om mensenrecht.
Jij bent iedere man en vrouw,
eenzaam en alleen,
zonder thuis, zonder eten en drinken.
 
Jij draagt de kiemen van solidariteit.
Of het nu gaat om alleenstaanden, migranten, asielzoekers,
zieken of anderen in de marge van onze maatschappij.
Jij stelt elke uitsluiting, elke discriminatie in vraag.
Jij bent de toetssteen van het respect voor mensenrechten.
 

Niet alle mensen ineens,
niet de hele Derde of de hele Vierde wereld
leg Jij in onze nek,
maar Jij komt ons tegen van dag tot dag
als iemand die ons nodig heeft
die klopt op onze deur
om brood en beker
om recht van bestaan.
 

Jij bent er meestal onverwacht,
op altijd ongelegen tijden,
en je hoopt dat wij onze deur niet sluiten,
maar openstaan voor jou.
Jij overvalt ons en je hoopt dat wij gastvrij zullen zijn.
 

Jij, roepende stilte, verre stem,
als Jij bestaat, besta dan in hen,
in mensen in ons midden.
Besta in ons, Jij die ons kent, Jij die ons boeit,

opdat wij verwezenlijken wat Gij eens begonnen zijt.