februari 2005
nummer 330


KWB Kaartkampioenschap 2004 – 2005

  Kaartspelen bij KWB

  ­        Voor een gouden kalf - of Voor je plezier maar wel om te winnen!?

Het is inderdaad zo dat kaarten in KWB gespeeld wordt door spelers die bijna professioneel kunnen genoemd worden (de verwoede kaarters) maar ook door mannen en vrouwen die maar af en toe eens een kaartje leggen om zich te amuseren, om zich te ontspannen.  
Sommige spelers zijn lichtgeraakt, opvliegender van karakter, en voelen zich te kort gedaan wanneer ze hun medespelers betrappen op zogezegd “verkeerd spelen”. Er vallen dan woorden die niet hoeven en die men achteraf wil afdoen van “in het vuur van het spel zegt men dingen die men niet meent”.

Toch zorgt dit voor ergernis!

Als dit de toon is waarop we in KWB-Merchtem ons kaartkampioenschap spelen dan zitten we verkeerd, dan moeten we nadenken over de formule, over de prijzenpot enz.

Maar wij willen het echt wel anders bij de KWB, kaartavonden inrichten om mensen samen te brengen en om zich onder vrienden te amuseren blijft onze leuze. Wie de winnaar wordt is minder belangrijk als iedere deelnemer zich tot winnaar kan kronen omdat hij zich die avond geamuseerd heeft.

Niettegenstaande deze keuze ligt winnen in ieders temperament en dat wensen we tevens te bevestigen maar laat het ons toch in de toekomst hoffelijk en vooral vriendschappelijk houden .

Wordt er al eens een “kemel” geschoten, volgens jou natuurlijk, zeg het dan op zijn “KWB’s”.

Veel kaartgenot.

  Wist je?  

·      Dat KWB’er Swaiken Van Campenhout en zijn vereniging Keeks je uitnodigen op hun 11e platen- en cd-beurs in de zaal ’t Vijverdal (Kerkstraat) op zondag 13 maart van 10 tot 17 uur. Wip vast eens binnen! Merchtemse KWB’ers betalen € 1,50 ipv € 2 op vertoon van hun lidaart 2005.

·      Dat KWB-lid worden de laatste maanden ‘in’ is. Blijkbaar valt ons programma mee of zijn het de leden of wijkmeesters die de aantrekkingspool vormen.

·      Dat Hugo W, Pol VC en Koen R. er de spanning inhouden want ze werven om ter meest leden. Maar de Pol blijft tot nu toe de koploper.

·      Dat Hugo zijn leden meteen vraagt om mee te werken. Bart V.B. stond als nieuw lid reeds achter de toog in de Werkman. Fantastisch toch.

·      Dat KWB in de quiz van KWB-Mollem 6e of was het 7e ? eindigde.

·      Dat er een aantal KWB’ers meetrokken naar het centraal station om de mensen die in nood zitten een goede tas koffie te geven = ACTIE TERMOS.

  Sport

Voetbal :
MZVC : 
donderdag   3 februari om 22.00u : KWB – Milacvrienden 
donderdag 17 februari om 20.30u : Orga boys – KWB  
donderdag  03 maart om 19.45u : KWB – Siccard B

Masterscompetitie : 
Bekerwedstrijden in februari 
Eindronde competitie hervat eind februari ( zie ALOIS )  

 Volleybal : 
zaterdag 12 februari om 20.00u :  Merchtem - Haaltert 
zaterdag 26 februari om 10.00u :  Merchtem – VC Ter blok T.R  

Pingpong : 
elke donderdagavond  vanaf 20.30u  in de kleine zaal, achteraan  de sporthal .

Petanque : 
woensdag 02 februari
: VRIJ 

woensdag 09 februari om 20.00u : Jodana – KWB Merchtem 
                  
21.00u : De Woepsies – KWB -Merchtem
woensdag  16 februari :
VRIJ  
woensdag  23 februari  om 20.00u : Satan Gold – KWB Merchtem 
woensdag   02 maart   om  20.00u : KWB Peisegem  – KWB Merchtem 

                 
21.00u : Toyota – KWB Merchtem

Welkom aan onze nieuwe leden !!

 Marc Sileghem,  die maandelijks Koen Robberechts op bezoek krijgt als wijkmeester. 
Kristiaan Becqué, krijgt Pol aan de deur met Raak en Kleine Raak. 
Jos Fiesack, wordt de nieuwste aanwinst van Hugo Willems. 

 
Marc Van Ruysseveldt, wordt lid van Pol van Cauter. 
Ward Goossens (nieuwe uitbater van de sporthal) wordt over de activiteiten van KWB ingelicht door Jos Dours.

  Wijkmeestersvergadering van vrijdag 7 januari 2005

Na de gebruikelijke nieuwjaarswensen te hebben uitgewisseld werden de 35 aanwezige wijkmeesters door voorzitter Hans welkom geheten. Patrick las een bezinningstekst voor uit wijzer, waarin “werken aan en geloven in een nieuwe wereld centraal stonden”. Hans herinnerde de groep aan de grote ramp die in Zuidoost Azië had plaatsgevonden maar vertelde er meteen ook bij dat er dagelijks heel wat kinderen sterven aan ontbering.

Onze voorzitter eindigde zijn inleiding met het voorlezen van zijn nieuwjaarsbrief die ook in vorige kleine raak verscheen. 

Geert en Jan namen de voorbije activiteiten onder de loep en ze nodigden de aanwezigen uit tot een grondige evaluatie

Ø      De Sint en zijn Pieten waren voortreffelijk en zij hadden voor een mooi pakje gezorgd.

Ø      Het jaarfeest begon met een deugddoende misviering waar vooral de zang van het koortje en de homilie van Joris opvielen. De meeste reageerden zeer positief op het initiatief om de deelnemers een beetje per familie-, per buurt, per sportclub bij elkaar te zetten. Onze kok Peter kreeg een stevige pluim en het voorstel om hem direct samen met zijn team voor volgend jaar te bestellen kreeg een unaniem akkoord. Volgend jaar wel de mogelijkheid aanbieden om een vegetarische schotel te nemen. De ontspanning was goed maar aangezien het verschil in leeftijd van de aanwezigen opperde de ene groep voor meer “jongere muziek” terwijl anderen kozen voor “zachtere muziek vooral tijdens het tafelen”. Een voorstel om de “top 50” te laten aanduiden door de KWB-leden werd als tof onthaald. De versiering kreeg een hoge waardering en oogde verrassend mooi spijtig dat de groene tafelbladen hun kleur niet konden houden. Volgens onze kassier werd er wel een serieus centje bijgelegd door ons KWB-kas.

Ø      Pandoeravond: 20 contente deelnemers volgens de Pol.

Ø      Kindermusical van KAV: een heel toffe dag voor de kinderen, het was wel niet altijd gemakkelijk om alle kinderen effectief te laten meewerken.

Ø      Schaatsen: 135 deelnemers op de schaatsen. Door een vrij ongelukkige beslissing van het gemeentebestuur, dat achteraf zijn excuses aanbood, om ons het gemeentebusje te ontzeggen zorgde even voor paniek maar door de goodwill van een paar KAV-KWB (st)ers konden allen toch naar de ijspiste te Liedekerke. Het werd een fantastische namiddag  

De komende activiteiten werden voorgesteld, een uitnodiging hiervan kan je vinden op de andere pagina’s in deze kleine raak.  

·         We worden nog uitgenodigd door de parochie om deel te nemen aan de pannenkoekenbak van zondag 6 februari en op de informatieavond rond “650 jaar Onze Lieve Vrouw ter Noodt”

·         Bij de opbouw van de jeugdlokalen “ten Anckere” had KWB 30.000 fr. te leen gegeven en nu wordt gevraagd hoeveel de VZW hiervan moet terugstorten. We opteerden dat de jeugd 20.000 Fr terugbezorgt en de rest gebruikt voor hun lokalen.  

Na de pauze en een lekker broodje kwam Pol op de proppen. De Walter Capiau van de Peperstraat zorgde voor een “Quiz à la Pol”. Soms moeilijk, soms verrassend creatief maar aan leute en plezier was er geen gemis.

Enkele vraagjes om je in de sfeer te brengen:
Welke vissen kunnen door de lucht vliegen (vliegende vissen).  
Een pingpongbal is zeker niet hetzelfde als een bal voor tafeltennis.  
Wat betekent een hattrick in voetbaltermen?  

Banaan schrijf je met een B, soms met een …. ?  (s)
 

Norbert

   

Oplossing kruiswoordraadsel Kleine Raak januari  - Het woordje ‘Markt’ staat 7 maal verstopt.  
Er zijn 31 straten verborgen 

1. BOESMEER -2. BRUSSELSESTEENWEG - 3. BURCHTLAAN – 4. DOOREN - 5. DORPSTRAAT - 6. GALGESTRAAT - 7. HAGEBEUK - 8. HOLBEEK - 9. HUIBOUT -10.HUNSBERG - 11.HUTTERT - 12.KERKSTRAAT 13.KOEWEIDESTRAAT - 14.KOUTER - 15.LANGEVELDE - 16.LINTERVELD - 17.LOMBARDENVELD - 18.MANDSTEENWEG - 19.MARKT 20.OSSELVELDSTRAAT - 21.PEPERSTRAAT - 22.REEDIJK - 23.SPIEGELLAAN - 24.STATIONSTRAAT - 25.STOOFSTRAAT - 26.TERLINDEN - 27.TERSPELT - 28.VESTEN - 29.WEYENBERG -30.WOLVENDAEL -31.WOLVERTEMSESTEENWEG.  

De beste oplossing kwam van Mw Buelens-Peeters Roza: zij wint de fles wijn.  

Een boek om uit te breken!

 Uit de campagne van welzijnszorg 2003 groeide het idee om iets te doen voor gevangenen. Tot zondag 6 maart verzamelen we boeken om te geven aan de gevangen van “LEUVEN HULP”.  Dit mogen allerhande boeken zijn : leesboeken, strips, woordenboeken, anderstalige boeken … als deze boeken niet ouder zijn dan 10 jaar.  Heb je nog ergens een boek dat je al gelezen hebt en dat maar blijft liggen in of op de kast, je kunt er de mensen van ‘Leuven’ mee plezieren want hun bib is sterk verouderd.  Iedere zondag in het KWB-lokaal of bij je wijkmeester kan je deze boeken afgeven!

  Rolschaats - en in-line skaten

Op woensdag 9 februari 2005 - in de krokusvakantie - trekken wij naar Rollerland.  

Op de 4000m² houten parketvloer kan je rolschaatsen en in-line skaten naar believen.

Voor de allerkleinsten is er een superveilige binnenspeeltuin met ballenbad, glijbanen en kruiptunnels waar ze naar hartelust kunnen ravotten .

  Praktisch
Vertrek aan het KWB- lokaal De Werkman om 18.30u. 
We rijden met eigen vervoer. 
Te laat !!! geen probleem. We hebben de piste afgehuurd van 19 tot 21.30 uur, kom dus gerust nog eens langs .

 Wat kost deze avond? 
de huur van rolschaatsen of in-line skates bedraagt 2.5 euro. 
wie zelf over rolschaatsen of in-line skates  beschikt brengt die zeker mee. 
het inkomgeld voor iedereen, ook voor zij die niet op de rollerbaan of in de speeltuin gaan, bedraagt 1.25 euro (puntenp), de rest sponsort de KWB-kas.

 Rollerland is gevestigd op het volgende adres: TRAGEL 6A ( op 500m van het station van Aalst ) - 9300 Aalst  0475/315.625.  

2 avonden Info-computer (enkel voor beginners!)

  Avond 1 – woensdag 23 februari 2005

Wat is een computer?
Hoe maak ik een tekst in WORD?  

  Avond 2 – woensdag 2 maart 2005

: Internet – wat is dat?

  : Ik moet iets opzoeken via internet. Welke weg volg ik?

Maximum aantal deelnemers : 20. 
Inschrijven via Marc Van Schuerbeeck. (052/37 22 60). 
We starten om 19u30. 
Waar : ST. DONATUS (Markt).

Voorlopige tussenstand (na 1 quiz) cultuurquiz op een totaal van 22 ploegen:

1 Fiëstploeg                                     440 punten
2 Sis-Scouts Juventa                      352 punten  

3 Karrewiel                                       342 punten  
4 Music Time Peizegem                 340 punten  
5 Kwetsendael                                 325 punten  
6 KWB Merchtem                            320 punten

 

FIETSENSLAG

Het Jobhuis is dringend op zoek naar fietsen !  
vzw Jobhuis Halle-Vilvoorde geeft vorming, opleiding en werkervaring aan mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.  Het Jobhuis heeft een centrum in Merchtem, Vilvoorde en Halle.  
De FIETSHERSTELPLAATS in Halle recycleert oude fietsen tot mooie tweedehandsfietsen.  
Deze activiteit geeft werk aan 9 mensen.   
Wij hebben dringend nood aan oude, nog bruikbare dames-, heren- of kinderfietsen. Daarom doen wij een INZAMELACTIE :  

TOT 28 FEBRUARI kan je je oude fiets deponeren ACHTERAAN RECHTS OP HET PAROCHIEPLEIN van Merchtem, achter KWB-lokaal “De Werkman.  

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij Joris Robberechts (02/361.04.35 of ’s avonds 052/37.34.56 – via e-mail joris@jobhuis.be) of in het Jobhuis te Merchtem (052/37.13.38).  Info over het Jobhuis Halle-Vilvoorde vind je op www.jobhuis.be.   Dank bij voorbaat!  

25 jaar KWB’er

Tijdens het jaarfeest vierden we al 2 leden die 25 jaar lid zijn. Ook de volgende 7 leden zijn 25 jaar lid en zijn hiervoor onlangs in de bloemetjes gezet of ze mogen zeer binnenkort iemand verwachten.  

De Pauw Arthur  
Tijdens het veldvoetbal bleek dat hij een goede verdediger was met karakter. In de extra times was hij zelfs een uitblinker. Hij is al jaren lang een trouw lid van Bruno Verbeke. Hij gaf ook altijd een mooie prijs voor onze fietsrally. 

De Pauw Louis  
Hij kan als de beste escargots maken, denken we maar aan de viering van 25 jaar werkman. Hij was een goede koordspeler bij het kaatsen (linksen). Hij wil van zijn wijkmeester Jos graag alles weten over de KWB. Hij kan als één van de enigen zeggen dat hij ooit (1979) de werkman heeft drooggelegd. (roofing) 

Hermans Marcel  
Marcel is een trouwe wijkmeester en ook een regelmatige schrijver voor de Kleine Raak. Hij werkte ook mee aan de opstart van de website en maakt nog regelmatig foto’s voor onze website. Hij is een Limburger en dank zij hem daalden de KWB’ers ooit af in de mijn heel diep onder de grond. Hij was er samen met Julienne en de kinderen bij als we de gezinsweekends hebben opgestart. Hij ging mee met de KWB reizen en werkte mee aan de voorbereiding hiervan. Marcel is zeer plichtsbewust en trouw aan zijn engagement in de KWB

Vrijders Leon  
Elke maand kijkt Leon uit naar zijn wijkmeester Jan die hij met open armen ontvangt benieuwd voor alles wat er in de KWB gebeurt. Zijn vrouwke is er als eerste bij om de Kleine Raak te lezen. Hij is een verwoed verzamelaar van doodsprentjes en van postzegels.

Baeckens Jan  
Als zelfstandig opticien ziet hij kWB natuurlijk wel zitten. Hij stuurt getrouw zijn vrouw de zondagvoormiddag naar de “werkman” en is ook een jaarlijkse bezoeker van ons kermiscafé. 

Hoogewijs Hans  
Hij was en is wellicht nog een sporter van de bovenste plank (volleybal, voetbal, zwemmen, handbal, waterpolo, en wat kan die man nog allemaal…) Was zelfs ooit wijkmeester en heeft ons ook nog rondgeleid in zijn molen in Malderen. Hij heeft meegewerkt aan de opstart van de website en is vooral geïnteresseerd aan alles wat met de nieuwe technologie te maken heeft.
 

Okens Roger  
Hij werkte mee aan de opbouw van de werkman en heeft nog samen met Jos ons lokaal de zondagvoormiddag open gehouden. Hij beschilderde de natte muur van de werkman met een speciale verf tegen het vocht. Hij gaf ooit 2 avonden “klussen” rond schilderen en behangen en speelde in zijn jonge jaren nog mee volleybal.

  Jong-KWB gaat voor 'strikes'!

Dannie, Wim en Jo dagen alle jonge mannen van de JONG KWB uit op een party bowling. Wie durft het tegen ons opnemen?!

 Vrijdag 18 februari.  
We komen samen aan het KWB-lokaal de Werkman om 19u15 om stipt om 19u30 te vertrekken.  

Te laat, je kan ons vinden in De Meirdam in Dendermonde.  
Tegen je verlies kunnen is een aanrader!!

 Café parlé “vaders aan het woord”

  Babbelen rond een bepaald thema is blijkbaar niet meteen de ‘dada’ van onze KWB’ers. Met 9 aan de tafel, geen grote groep, maar … ideaal voor een goed en op sommige momenten diepgaand gesprek.

  Walter, afkomstig uit Vilvoorde, gaf ons de nodige kwinkslag en slaagde er wonderwel in om de onderwerpen rond “communicatie” en “de vader- en grootvaderrol” in te leiden en in goede banen te houden.

  Toffe avond.

Oxfam wereldwinkel - vrijdag 25 februari  
20 uur - De Werkman
wereldwinkel in de spots  
proeven van vele heerlijke producten  
informatie – is deze winkel nu anders ??  

bezoek aan de wereldwinkel  
we vragen 3 euro om de kosten te dekken.  

 

 

Een Gaston Roelants of Miel Puttemans met start to run 

of simpel gezegd : loop je fit elke maandag vanaf half april  
verzamelen om 20 u aan de werkman  
terug om 21 u 30  
we gaan onze conditie aanscherpen in Opwijk op de        looppiste, kwestie van een goeie ondergrond te hebben.  
waarom is dit nu nodig – wel dat verneem je dan wel.  
dit alles onder deskundige begeleiding.  

volgende keer meer in de kleine raak

  Mini-voetbal : inzet beloond!!!

  De tweede opeenvolgende winst na Nieuwjaar. Toch werd deze overschaduwd door de vele blessures die onze kwb'ers plaagden. De kern werd zo afgeslankt tot 5 spelers. In het doel André, verder Kries, Johan, Joris en Frank. Zij moesten de zware klus klaren tegen Heibout.

Vol goede moed speelden ze een zeer sterke wedstrijd. Dit werd beloond nadat Frank vanuit een moeilijke positie de bal tegen de netten knalde en er 1-0 van maakte. De sterke verdediging, onder leiding van Kries, hield stand. Na een mooie aanval maakte Joris er net voor de rust 2-0 van. Gesteund door Jean en Marc, beiden geblesseerd, vocht de ploeg verder in de tweede helft. Ze stuitte echter steeds op een goede doelman of trof meermaals het kader. André die een zeer goede wedstrijd keepte, kreeg even voor tijd, na veel weerwerk toch een doelpunt te slikken. Zo werd het 2-1. Moegestreden wonnen onze jongens hun tweede wedstrijd van dit jaar (de vorige was op 8-4 geëindigd).

  Doe zo voort KWB!!!  Maar waar bleven de supporters ???