april 2005
nummer 332


Wij gedenken

Delphine Uyttersprot, Schoonmoeder van KWB’er Oscar Parset

Clementine Eeman, Moeder van KWB’er Pierre Van Damme
Grootmoeder van KWB’er Christophe Van Damme

KWB beweegt -1 mei 

Op zondag 1 mei beweegt KWB in Vlaanderen. Ook KWB Merchtem doet hieraan mee. Wij sporten dan met z’n allen in en rond de sporthal. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit: 

9.00

Een sportieve fietstocht van zo’n 60 km.

 

Wandeltocht van zo’n 10 à 15 km

 

Start volleybaltornooi (inschrijven vooraf verplicht)

 

Opening “sportcafé” in de sporthal met doorlopend volksspelen, springkasteel, buitelen op de matten, enz… (doorlopend tot 18u)

10.30

Finale en kleine finale volleybaltornooi

12.00

Vrij badminton, pingpong en minivoetbal spelen

 

Mogelijkheid om broodjes te eten

13.10

Start minivoetbaltornooi (inschrijven vooraf verplicht)

13.30

Vertrek van de familiale wandeltocht met haltes aan historische Merchtemse  plaatsen (5 à 10 km)

 

Rondritje met paard en kar (doorlopend tot 17u)

14.00

Start pingpongtornooi

 

Start badmintontornooi

17.00

Slotmoment: kinderfuif

 Een topdag voor wie sportief is aangelegd. Maar ook wie minder sportief is mag dit niet missen. Al deze activiteiten gaan door in, of vertrekken aan de sporthal van Merchtem (Dendermondestraat). Een ideale uitstap voor het ganse gezin! Vooraf inschrijven is verplicht voor volleybal en zaalvoetbal.

Lokeren by Night

Dit jaar gaat ons stadsbezoek richting Waasland, meer bepaald Lokeren. We vertrekken met de bus stipt om 19 u aan de parking op de Reedijk (naast het oude politiesecretariaat). We zullen net als de vorige jaren eerst een wandeling maken om enkele toffe plaatsjes te bezoeken. Nadien is er tijd voor een pintje in een plaatselijk café.
Er is plaats voor  50 deelnemers: rap zijn is de boodschap. Inschrijven is noodzakelijk bij je wijkmeester, in het KWB-lokaal of direct bij Norbert Kemels, Wolvertemsesteenweg 102 mits betaling van 5 euro (voor de busrit en een pintje) de rest legt de kas van KWB bij.

We worden in Lokeren rondgeleid door Danny Martens, voorzitter van één van de afdelingen van Lokeren. We hadden een gesprek met Danny over KWB en over Lokeren…

Danny, jij bent actief in de KWB van Lokeren?

Wel ja, de juiste naam van onze KWB afdeling is KWB St-Anna. Onze afdeling is ook gekend onder de naam “ De Heirbrug “.  Lokeren telt in het totaal 4 KWB afdelingen.

Wat voor soort activiteiten organiseren jullie?

We trachten onze leden een zo gevarieerd programma aan te bieden: fietszoektocht, fietstocht naar de scheepsliften,  bezoek aan een ecologische tuin, Harry Pottertocht, dropping, buurtquiz, tafeltennistornooi, curieuze stadsbezoeken, cursus rijbewijs, cursus, koken voor mannen, whistkaartingen enz… Verder hebben we ook een voetbalploeg die in competitieverband speelt,  een werkgroep samen-aankoop, en een toneelgroep die ieder jaar twee weekends hun voorstelling presenteren.

Hoe lang ken jij Lokeren al?

Al heel mijn leven lang woon ik in Lokeren, 45 jaar dus en ik hoop er nog lang te kunnen vertoeven.

Wat valt er in Lokeren te zien of te beleven?

Uit de geschiedenis leren we dat de oudste vermelding van Lokeren dateert van het begin van de 12de eeuw. We kunnen twee belangrijke scharniermomenten onthouden: het verkrijgen van een marktoctrooi van Keizer Karel in 1555 en het toekenen van de titel “stad” ten tijde van Napoleon in 1804. Lokeren is gelegen aan de rivier de Durme en de snelweg E 17. Lokeren telt momenteel 37000 inwoners, ook Eksaarde en Daknam maken deel uit van Lokeren.

Lokeren beschikt over een ruime en gevarieerde economische en sociaal-culturele infrastructuur: industrieparken, een cultureel centrum, sportaccommodaties, kunstgalerijen en een museum. Jaarlijkse evenementen als de Lokerse feesten en de Fonnefeesten, de kovekensstoet, parken en een heus Europees natuurreservaat “Molsbroek”. Gebouwen die de moeite lonen om te bezoeken zijn de hoofdkerk, het stadhuis, het postgebouw en andere…

En als we van de kas nadien nog een pint mogen drinken, kan dat in Lokeren?

Na het stadsbezoek kunnen we terecht in vele café’s: De donkere wolk, De Kroon, Het fonnehuisje zijn leuke bruine cafe’s. Cafe Den Alzheimer en “In den Ezel” zijn dan meer volkse cafe’s . Enkele danscafe’s, een Ierse pub, enz…

Café “Den Alzheimer”? In ieder geval wordt het een avond om niet snel te vergeten! Bedankt Danny, en tot in Lokeren !

www.kwbmerchtem.be
Onze website is nu 4 jaar on-line. Intussen hebben 16.000 surfers een virtueel bezoek gebracht aan KWB Merchtem. Vooral in de periode van de corrida-kermis krijgen we heel veel bezoekers. Wie de laatste maand een bezoekje heeft gebracht zal wel gemerkt hebben dat de lay-out een beurt kreeg. Bijna wekelijks worden nieuwe foto’s bijgeplaatst, en elke maand komen ook de teksten van de Kleine Raak on line. Je kan er ook elke Kleine Raak van de laatste 4 jaar raadplegen.

Ook voor de nieuwsbrief zijn er steeds meer leden geïnteresseerd. Meer dan 70 leden krijgen regelmatig een mailtje met KWB nieuws in de mailbox. Wens jij ook elke maand de nieuwsbrief van KWB te ontvangen? Mail dan naar hansv@kwbmerchtem.be  

Nieuwe truitjes voor de sporters:
KWB-lokaal wordt pashokje

Wij doen met KWB Merchtem vaak aan sport. Bij volleybal, zaalvoetbal, pingpong en petanque is dat zelf (bijna) wekelijks. Het is dan ook normaal dat de uitrusting na enkele jaren aan vervanging toe is. En het is nu dus de moment. De ploegen van volleybal, zaalvoetbal, pingpong en petanque mogen binnenkort nieuwe uitrustingen verwachten.

Maar wij willen deze ploegen ook graag zelf laten kiezen. Hoe doen we dat? De voetballers en de volleyballers kunnen de kleur van de nieuwe uitrusting komen kiezen. En alle sporters (ook pingpong en petanque) worden verzocht om de truitjes eens te komen passen om te weten welke maten we moeten kiezen.

 Samenaankoop training en sporttas voor iedereen die het wenst! 

Maar behalve de nieuwe truitjes willen we ook graag trainingen en sporttassen met het KWB logo laten maken. Wij geven aan al onze leden graag de mogelijkheid om deze aan te kopen. Ook wie niet mee sport met KWB mag gerust een training, sportzak of T-shirt aankopen, en mag dus gerust komen passen. Misschien een goed idee voor de deelnemers aan de cursus “joggen voor beginners”. De KWB pashokjes zijn open, boven in het KWB lokaal “de Werkman” op zondag 17 april vanaf 10u (na de dauwtrip) tot 13u.

  

overzicht prijzen

training:

€ 40

sporttas groot (60x35x43 cm)

€ 23

sporttas klein: (50x30x38 cm)

€ 21

Kousen (voor volleybal en zaalvoetbal)

€ 7

T-shirt KWB:

€ 4

  Zondag 1 7 april van 10 tot 13u boven in de Werkman

 

Voor de wereld ben jij o zo klein, voor ons ben jij de wereld!

Witse, zoon van Jurgen en Melina Van Der Troost.

 

KWB Kaartkampioenschap 2004 – 2005

Verslag Kaartavond 11 maart 2005 

-        De tweede vrijdag van de maand maart is er de vijfde kaartavond doorgegaan in de Werkman.
-        De winnaar van deze avond was Mark Bulens met 93 punten. Proficiat Mark.
-       
De kaartspelers werden verwend met een lekkere kippenbil en er werd al druk gepraat over de finale.
-       
Het zal er om kunnen spannen. Puntenverslag in de volgende kleine raak.
       
 

FINALE  VAN  HET  KAARTKAMPIOENSCHAP®  8 APRIL IN  DE  WERKMAN 

IEDEREEN OP POST

 

 Wist je?

 Zwemavond te Lebbeke

Ø     Dat de 65 zwemlustigen met ongekende ijver in de twee zwembaden doken.

Ø     Dat de zwemslag tussen Cis en Jo door de Cis met meer dan een lengte voorsprong werd gewonnen.

Ø     Dat we dikwijls groepjes in het zwembad zagen samentroepen om een babbeltje te maken. Het gaf een familiaal tintje.

Ø     Dat er op een bepaald moment allemaal mannenhoofden kwamen piepen aan de rand van het zwembad. Mooi. Nochtans er was geen toog.

Ø     Dat de duiksprong van Wouter machtig was maar het water niet diep genoeg; hij hield er dan ook een geschaafde schouder aan over.

Ø     Dat we een pluim kregen van de redder “zo’n toffe groep en alle materiaal mooi terug op zijn plaats, jullie mogen nog komen”.

Ø     Dat de zwemplanken en rubberen banden in trek waren bij de kinderen.

Ø     Dat zij die ingeschreven waren voor een pistolet achteraf in een zaaltje naast de cafetaria hun portie konden verorberen. Bedankt voor wie ervoor zorgde.

Ø     Dat het een toffe gezellige avond was, zeker voor herhaling vatbaar.

 Computercursus

Ø      Dat de twee info-avonden computer uitverkocht waren en dat er zowel "jong " als "oud" was.
Ø      Dat we nu allemaal een mooi verslag en uitnodiging kunnen maken, met alles erop en eraan.
Ø     
Dat Jef W. zijn duiven ziet vliegen op de computer.
Ø     
Dat de twee lesgeefsters het héél goed gedaan hebben. Zelfs bij de uitleg over bepaalde computeronderdelen bleef iedereen rustig.
Ø     
Dat bij het opstarten van internet er plots een aantal mannen adressen bij hadden waar "natuurschoon" te bewonderen viel.
Ø     
Dat 2 avonden te weinig was en zeker naar meer smaakt.

  
­       
Dat iedereen op de kaartavond een kippenbil kreeg voorgeschoteld.
­        Dat de kaarten achteraf “goed plakten”.
­       
Dat Louis Wijns en Kristel Dierickx ‘malle chance’ hadden en niet konden meekaarten voor het kampioenschap. Ge moet namelijk met zijn vieren zijn om te wiezen.
­       
Dat Walter de superbetoger wordt genoemd in ACV wandelgangen.
­       
Dat ge moet oppassen voor je chauffage als POL VC in de buurt is want alles gaat stuk.
­       
Dat Hugo en Daniel een deur hebben geplaatst om de bovenverdieping van het lokaal af te sluiten. Proper werk.
­       
Dat het licht boven de inkomdeur van de Werkman echter kapot blijft en zeggen dat een uithangbord best in het oog springt.

 

SPORT MEE MET KWB !

 Voetbal :

        MZVC :  donderdag   07 april om 19.00u :  Averechts - KWB

        Masterscompetitie :
              
zaterdag 02 april om 18.00u : Binnenwerk 2 – KWB
              
zaterdag 09 april om 18.00u : Rikkie’s Choice 

 Volleybal :

              zaterdag 02 april om 20.00u : Merchtem – Denderhoutem
             
zaterdag 09 april om 20.00u : Merchtem – Gijzegem
             
zaterdag 16 april om 20.00u : Merchtem - Nederboelare             
             
zaterdag 23 april om 20.00u : Merchtem – Affligem

 Pingpong :

          elke donderdagavond  vanaf 20.30u  in de kleine zaal, achteraan  de sporthal .

 Petanque :

            Start “ Lentecompetitie” tijdens de maand april

 

TIJDENS DE MAANDEN MEI EN JUNI WEKELIJKS PETANQUE
OP DONDERDAGAVOND VANAF 20.00U.

Waar? De Blockskes in Peizegem.

Welkom aan …onze nieuwe leden !! 

Koen Vandensteen, Hij mag het maandelijks bezoekje verwachten van Dannie met de Kleine en Grote Raak. Koen we wensen je veel vriendschap en deugd aan je KWB-lidmaatschap.

 Wijkmeestersvergadering van vrijdag 4 maart 2005

 Ondanks de neerdwarrelende sneeuwvlokken vonden 23 wijkmeesters de moed om naar de vergadering te komen. Alhoewel deze winterse toestanden in het begin van maart er toch wel voor zorgden dat er minder aanwezigen waren dan normaal.

Hans heette iedereen welkom en hij overliep meteen het programma van de avond; Pol had de opdracht ons door de voorbije en komende activiteiten te loodsen.

De volgende items kwamen aan bod:

 

Computer en internet lessen: contente deelnemers, veel bijgeleerd, 2 avonden is te kort; voor herhaling vatbaar. De 2 leraressen hadden deze 2 avonden zeer goed voorbereid. Ze zorgden zelfs voor een bundel waarin de meeste info over de lessen te vinden is. Ze waren enthousiast en met veel geduld hebben ze de deelnemers heel wat bijgebracht.

KAV-KWB en de proefavond wereldwinkel: 20 tal deelnemers die genoten hebben van leerzame info en zeer zeker ook van de wijn, het bier en de versnaperingen.

Kaartavond:’t was plezant, Francis zorgde voor een goede start om iedereen erop te wijzen dat we vooral voor het plezier kwamen spelen.

JKWB-bowlen: Goede ambiance maar wel te weinig geïnteresseerden, ze mankeren mankracht. KAJ is ook begonnen met een + 20 werking

Rijbewijs: goed geëindigd en het publiek was enthousiast

Rolschaatsen en in-line skaten: ruimte zat, zeer goede locatie zowel voor de kleinsten als voor de grotere jeugd.

Sport: zowel de minivolleybalcompetitie als pingpong lopen goed

 

Welke plannen zijn er voor de toekomst?

 

De meeste activiteiten zijn reeds volledig voorbereid en uitgewerkt. De uitnodigingen hiervoor vinden jullie zeker in deze kleine raak.

Speciaal werd de sportdag van 1 mei besproken omdat dit toch wel een groot initiatief wordt. Verschillende KWB afdelingen van Vlaanderen doen hier aan mee.

1 mei wordt de volledige sporthal afgehuurd en vermoedelijk zal er vanaf 13u30 aan allerhande sportactiviteiten zowel binnen als buiten kunnen deelgenomen worden

(volleybal, pingpong-tornooi, minivoetbal, badminton, springkasteel, volkssporten…)

Er zullen volgens de plannen twee fietstochten worden uitgestippeld en één wandelroute waar ook wat uitleg (geschiedkundig??) zou kunnen aan gekoppeld worden. Men ging ervan uit dat ook de omringende afdelingen van KWB een uitnodiging kregen en dat ook iedereen die wou kon deelnemen. Men stelde voor om dit sportevenement af te sluiten met een kinderfuifje (1/2 uur.)

 Met het familienieuws werd het eerste deel van de avond afgesloten.

Na de pauze hadden Geert, Hedwig en Norbert een gesprekje voorbereid rond de vasten. Ze gebruikten de vastenbrochure als leidraad. Er werden 3 thema’s: relatie, macht aanmoediging en bevestiging besproken.

Na de vergadering bleef het gesprek verdergaan wat erop wees dat de boodschap van de vasten ook vandaag nog “o zo belangrijk “ is.

 

Norbert

 JKWB – LAST – JKWB - LASSERS

 Kleine laswerkjes opknappen hoort bij de taken van de man in het gezin!?
Vrijdag 22 april
komen we om 20 uur samen aan de Werkman.
In de hangar van Pol Abbeloos beginnen we rond 20u15 met een deskundige uitleg en natuurlijk worden de mouwen opgerold voor een moois kunstwerkje.
 

‘Ieder zijn lasje.’

 

 

loop je fit

 voor iedereen – sportief of niet 
elke maandag vanaf
18 april 
verzamelen om
20 u aan de werkman
terug om 21 u 30

we gaan onze conditie aanscherpen in Opwijk op de looppiste, kwestie van een goeie ondergrond te hebben.

 waarom is dit nu nodig – wel dat verneem je dan wel.

 dit alles onder deskundige begeleiding

 

 

UITNODIGING DAUWTRIP MET ONTBIJT 17 APRIL 2005

DE OCHTENSTOND HEEFT GOUD IN DE MOND

Praktisch:

Er zijn 2 groepen voorzien.

1.      Groep 1 (de vroege vogels) vertrekt aan de Werkman om 6u30 voor een ochtendwandeling van ongeveer 10 km om tussen 8u30 en 9u00 terug te zijn. Een lekker ontbijt staat ons te wachten.

2.      Groep 2 vertrekt om 7u 30 aan de Werkman en zal een tocht maken van ongeveer 5 km om samen met groep 1 te kunnen ontbijten.

Gelieve in te schrijven voor 15 april 2005 met onderstaande bon.

Deze kan je bezorgen bij je wijkmeester, in de Werkman

of bij Pol Van Cauter Peperstraat 44 , Francis Pauwels Mandsteenweg 44 , Ludo Dierickx Lombardenveld 44

Ontbijt :           € 2 per volwassene (vanaf 12 jaar)

                        € 1 voor kinderen.

 

#.............................................................................................................................................

 

INSCHRIJVING DAUWTRIP 17 april 2005

…………………………………………… schrijft zich in met ….. personen voor de tocht met ontbijt van 5 km, 10 km (schrappen wat niet past).

 

Kwb (EN KAV)  op bezoek bij wereldwinkel

 Op vrijdag 25 februari kwamen een twintigtal mannen en vrouwen kennis maken met de wereldwinkel. De meesten zijn al klant bij de wereldwinkel. De vrijwilligers van de wereldwinkel (Hugo, Dominiek, Bert, Marleen en Lieve) brachten aan de hand van het verhaal van “straffe koffie”  de uitleg over het verschil tussen eerlijke handel en het gewone handelscircuit. Er werden ook een aantal witte en rode wijnen geproefd. Voor diegenen die geen wijn lustten, was er ook wereldwinkel-bier (blond en bruin). 

Enkele veel gestelde vragen kwamen aan bod, zoals :

 Wan waar komt de naam OXFAM?

Voluit betekent Oxfam : “Oxford Famin Relief”. De oorspronkelijke bedoeling was het verschaffen van hulp aan oorlogsvluchtelingen. In de jaren 60 gaat hun aandacht naar ontwikkelingshulp. Men ging inzien dat de armoede in de 3E wereld een structurele oorzaak heeft en dat alleen hulp niet de oplossing is.

 Waarvoor staat Wereldwinkel?

Oxfam-wereldwinkel is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.

 Hoe bereik je dit?

Wil je structureel iets veranderen moet je druk uitoefenen op politieke en economische actoren.

Dit doet Wereldwinkels door nationaal en internationaal samen te werken met gelijkgestemde organisaties (11.11.11, Vredeseilanden, …) en producenten. Door eerlijke handel te drijven met producenten uit het Zuiden, die aan de criteria bepaald door Oxfam of Max Havelaar voldoen, wilt Wereldwinkel hun marktpositie versterken.

 Wat zijn producten van eerlijke handel?

Het gaat hier eigenlijk meer over een eerlijke prijs, die zo samengesteld is dat een rechtmatig deel gaat naar diegenen die er recht op hebben. Dit zijn om te beginnen de producenten (de boer of de coöperatieve) en het land van herkomst. Dit is in de “gewone” handel niet evident.

In de gewone handel draait alles om winst. Als het bedrijf dit jaar minder winst heeft dan vorig jaar gaat het besparen. Hoe doen zij dat? Besparen op personeelskosten. We zien sluitingen van fabrieken in Europa, productie die wordt overgebracht naar lage loonlanden.. De multinationals houden geen rekening met de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie. 

 Zijn producten van eerlijke handel enkel te verkrijgen bij de wereldwinkels?

Nee. Bij Colruyt, Delhaize en GB vind je een aantal producten van eerlijke handel (te herkennen aan het logo van Oxfam Fairtrade of Max Havelaar). Ook in een aantal culturele plaatsen (zoals  Ancienne Belgique of de Vooruit) zijn (h)eerlijke producten te verkrijgen.

 Zijn de wereldwinkelproducten duurder dan in de grootwarenhuizen?     

Ja en nee. Het hangt af van het product. De producten zijn duurder omdat de prijs die wereldwinkel als eerlijke prijs betaalt een stuk boven de marktprijs zit(zoals koffie). Voor sommige producten bijvoorbeeld rietsuiker moeten er invoerrechten betaald worden. Wereldwinkels zijn ook kleinschalig, je kan ze het best vergelijken met een kruidenier. Die zijn prijzen zijn gemiddeld 15% duurder dan de supermarkt. Als wereldwinkel hebben we ooit eens de test gedaan.  Er werden 15 producten vergeleken bijvoorbeeld Chileense wijn met Chileense wijn, bioproducten met bioproducten, merkproducten met merkproducten. Uit die studie bleek dat het mogelijk is om in de wereldwinkel 15 producten te vinden die toch goedkoper zijn : 21% goedkoper dan de biowinkel en 3 tot 5% goedkoper dan de supermarkt. 

Het motto van Wereldwinkel is Trade not aid.

Uw wereldwinkelier, Dominiek

  29e Memorial Van Damme - Vrijdag 26 augustus – 18 uur

 Wil je deze hoogstaande sportmanifestatie meemaken aan verminderde prijs? Inschrijven bij Romain Saerens tot en met zondag 22 mei. 

Ø     Voor tribune 2 (een korting van € 7,5) = € 22,50 i.p.v. € 30.

Ø     Voor tribune 4 (een korting van € 7,5) = € 12,50 i.p.v. € 20.

 

Uitnodiging!

Piet Piraat, Kobe, Jenna en Erika of het Kids Power Team van Ketnet komen met de enige onvervalste Piet Piraat naar Merchtem.

Zondagnamiddag 5 juni 2005 – 14u30.

Gemeentelijke fuifzaal.Het wordt een middagvullende show voor kinderen tussen 3 en 12 jaar met spelletjes, dansjes, liedjes en goochelacts samen met de echte TV Piet Piraat. Hij trotseert de woeste zeeën.

Toegangskaarten : krantenwinkel Wauters, Kerkstraat Merchtem. Info 0496/74.15.18.

Schip Aoy!

 Eerste communicanten

Blyaert Timo, Buys Jana, De Rouck Sander, Fiesack Lukas, Fiesack Gerben, Buelens Laurien, Luypaert Siska, Rossel Kobe, Vanbelle Marnik, Van de Pontseele Hanna, Van Eeckhoudt Jan, Van Laere Timon, Verbruggen Sari

 

Vormelingen

 

Biesemans Ewout, Buys Jonathan, Defoor Laurens, Demesmaeker Jolien, Fiesack Jentel, Fiesack Willem, Franken Lisa, Franken Mattijs, Hellinckx Dorien, Louncke Gunther, Louncke Stieven, Mertens Jens, Moens Jeroen, Plaskie Elke, Plasschaert Eva, Ringoot Jonas, Robberechts Ella, Robberechts Sara, Stevens Friedl, Van De Pontseele Joren, Van Den Eynde Kevin, Van Der Perre Jane, Van De Perre Jana

  

Kruispunten en rotondes – Valentijnsinitiatief 6/2/2005 – Bezinning

 

Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen
is er een die jij te gaan hebt.

Die ene is voor jou, die ene slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb je te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou,
de keuze is de wijze, hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg die door ravijnen gaat
haast niet bereiken kan.

Of met de wil om aan het einde van die weg
milder te zijn en wijzer dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?

 Energie naar keuze?  Dinsdag 15 maart 2005

Voor een 25-koppig KWB-publiek gaf Kris Van Mol (ACV-elektriciteitssector) ons een uiteenzetting over de sinds juli 2003 vrijgemaakte markt voor het leveren van gas en elektriciteit aan de gezinnen. De aanwezigen zullen het met mij eens zijn dat het geen sinecure is verslag uit te brengen over de uiteenzetting van de spreker.

Namen als Essent, Wattplus, Nuon, City Power raken bij het publiek stilaan bekend als concurrenten van Electrabel en Luminus. Bedoeling van de (Europese) wetgever was de vrije concurrentie te laten spelen, en zo de prijzen te zien dalen.

Daarvan hebben we tot nu toe echter weinig kunnen merken. Net als in de telefonie is het ook niet makkelijk de prijzen te vergelijken. Toch zullen we proberen enkele tips te geven.

De prijs van de elektriciteit voor het gezin is een optelling van meerdere onderdelen. Dat kan je goed zien als je een factuur ter hand neemt.

Er zijn meerdere elementen die een rol spelen: De productie (voor 90% Electrabel), het transport via hoogspanningsnet (ELIA) en distributie via het laagspanningsnet zijn grosso modo nog monopolies zoals voorheen. 70% van de prijsvorming ligt dan ook vast. Alleen de leverancier kan vrij worden gekozen.

Belangrijk is toch te weten dat het interessant is een contract af te sluiten, zelfs bij Electrabel indien zij reeds leverancier zijn. Zij weten dan dat je prijsbewust naar goede voorwaarden zoekt, en zullen je in een financieel interessante categorie indelen.

 Enkele tips :

 1.      Probeer vooral minder energie te verbruiken door isolatie (dubbel glas betaalt zichzelf terug), door het gebruik van spaarlampen, door goed onderhoud van apparaten ( vb. diepvriezer ontdoen van ijs-aanslag), door vochtbestrijding…

2.      Vooral de grotere gebruikers (verwarming, boilers op elektriciteit) hebben baat bij een goede kostenvergelijking.

3.      Zoek met je cijfers van jaarverbruik in nacht-, dag of gemengd tarief bij de hand op het internet (of laat een familielid, een vriend… eens zoeken) naar vergelijkingen op :  http://www.vreg.be/vreg/particulieren/input.asp, http://www.energiewijzer.be of http://www.stroomtarieven.be/bereken.php

 Wanneer je graag van leverancier wil veranderen, kan je een contract (voor tenminste

1 jaar) afsluiten. Je uitverkoren leverancier zal zelf de bestaande leverancier op de hoogte brengen en opzeggen. De meterstand wordt dan 1 maal opgenomen, door Indexis, een onafhankelijke maatschappij, die aan de 2 betrokken maatschappijen de meterstand doorgeeft, zonder dat de elektriciteit zal worden afgesloten.

Nog enkele weetjes:

1.      “Groene” energie is momenteel slechts een fractie van het totale energieverbruik. Nu nog geen valabel alternatief, en bovendien ook duurder. Toch zal moeten worden verder gezocht, want de fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk;  misschien moeten zelfs ooit onze koolmijnen worden heropend.

2.      Onze factuur bevat (samengevat) kosten voor energieproductie (40%), transport (10%), distributie en levering(30%), en heffingen van BTW, OCMW, CREG, Kyoto, denuclearisatie, sociale tarieven, gratis stroom, HEB, WKK, gemeenten…………….

 Marcel H.