september 2006
nummer 347


 

Beste KWB-er…

 66 jaar geleden bestond er nog geen KWB in Merchtem. Ik kan me als inwijkeling en als “jonge snaak” niet voorstellen hoe Merchtem of het verenigingsleven van Merchtem er toen uitzag. Maar één ding kan ik me wel voorstellen: er ontbrak iets in Merchtem.

Bij het begin van KWB was er van een eigen lokaal, een eigen ledenblad en zeker van een website helemaal geen sprake. Maar we mogen er wel zeker van zijn dat het menselijk contact, het praten met elkaar, de vriendschap er toen al bij waren.

Vandaag kunnen we ons nog moeilijk voorstellen dat onze wijkmeester niet elke maand langskomt met de kleine en de grote Raak, dat we op zondagvoormiddag niet naar de werkman zouden trekken, of dat we niet meer zouden kunnen deelnemen aan de activiteiten.

We mogen heel blij zijn dat we na 65 jaar nog steeds kunnen zeggen dat onze KWB springlevend is. We mogen van geluk spreken dat onze KWB op heel wat helpende handen mag rekenen. Dat werd nog maar eens bewezen tijdens de voorbije kermisdagen. 

Tussen het uitdelen van de kermiskrantjes twee weken voor de kermis en het opkuisen van het parochieplein op woensdag zijn er heel wat helpende handen actief geweest. Bedankt, bedankt en nog eens bedankt.

We mogen dan ook terecht fier zijn dat wij voor vele hoogtepunten hebben gezorgd tijdens de kermis in Merchtem: de corrida en (kinder)jogging, het kermisterras op zondag, de uitgeregende kampioenschappen op maandag, het jaarmarktterras, het bezoek van de clown en het optreden van DUK. We mogen zonder overdrijven zeggen dat tijdens deze activiteiten meer dan 2500 mensen konden kennismaken met KWB.

Wat het komende werkjaar brengt kan je bekijken op onze kalender. Hang hem op een plaats waar je hem regelmatig kan bekijken. Zo vergeet je de activiteiten waaraan je graag wil deelnemen niet. We hebben de vakjes per dag nog iets groter gemaakt, zodat je er je eigen activiteiten kan bijschrijven.

Wil je toch graag iets meer informatie over deze activiteiten, kom dan samen met je echtgenote naar onze actieve tentoonstelling en het podiumgebeuren op 22 september. Het is misschien ook eens de ideale gelegenheid om een buur, een familielid,… te laten kennismaken met KWB. Aangezien we op 22 september ons jaarprogramma reeds voorstellen, gaat er dit jaar geen “traditionele” startvergadering door.

 

Graag tot op 22 september, of tot op één van de andere activiteiten.

 Hans

 

Wij gedenken

Jeanne Lauwerier, Moeder van KWB’er Willy Verbeyst
Joannes Bessems en Maria Vandevelde, Vader en moeder van KWB’er Marc Bessems
Camilla Verelst, Moeder van KWB’er Roger Okens
Louis Thomas
, Schoonbroer van KWB’er Ivo Abbeloos
Emiel Verhasselt, Schoonvader van KWB’er Jacques Van Den Eede

In memoriam

Kwb’er Jean Verheirstraeten.

° 30 september 1936 - U 23 juni 2006

 

De vorige kleine raak was net gefotokopieerd toen we het overlijdensbericht van Jean Verheirstraeten vernamen. Daarom misschien dit wat late “in memoriam” maar we vonden dat onze vriend Jean dit zeker verdiende.

 

Jean had alles gezien en gehoord, hij was ondanks zijn eigen beperkingen heel bezorgd voor de mensen uit zijn omgeving, uit zijn buurt, van de KWB. Hij was een graag geziene figuur die met iedereen zijn babbeltje deed daar aan de bank in de Dendermondestraat. Daar werd lief en leed gedeeld met mekaar en vele toevallige voorbijrijders maakten steeds een groetend gebaar.

Jean was graag in gezelschap en hij trof het met de buren. We denken dan vooral aan Jozef en Marie-Louise. Jean was er thuis, énen van hen.

We zullen ons Jean steeds blijven herinneren als een beminnenswaardige man die oog had voor de mensen. Een sportman in hart en nieren, heel vele KWB’ers zullen hem zowel bij de voetbal als bij de kaatsers nog herinneren als hun “ploegafgevaardigde”. Ook de groep die jaarlijks naar Tirol op vakantie gaat zal één van haar initiatiefnemers missen.

Jean bedankt dat je KWB in je hart droeg en dat we je regelmatig mochten verwelkomen op onze activiteiten.

  

Elke geboorte maakt het hart van de wereld iets groter en warmer!

Ewout, zoontje van Johan en Iris Vrijders - Ilsen
Fien
, 
dochtertje van Koen en Marianne Van den Borre – Van Malderen

  Herinneringen – Geschiedenis

 We kregen een maandelijks puntenboekje van een leerling van het 4e leerjaar van de broedersschool op de markt – schooljaar 1956-1957. 50 jaar geleden dus.

We publiceren de tekst van de keerzijde van de kaft.

 

 In deze rubriek gaan we maandelijks wat tekst kopiëren van dit puntenboekje. Heb je ook iets dergelijks op je zolder gevonden, breng het dan even bij Norbert, Wolvertemsesteenweg 102. We maken er een crea-rubriekje van.

 Wist je?!

          Dat er een zetduiveltje in de krant ‘Het Nieuwsblad’ stond. In de ‘uittips’ werd onze corrida geprogrammeerd op dinsdag 18 juli i.p.v. op vrijdag 18 augustus.

         Dat Hans, onze voorzitter, winnaar werd van de prijs uitgereikt door de gemeente voor het ontwerp van de “kermisaffiche 2006”. Proficiat.

         Dat Dirk Vanderstraeten de pechvogel was tijdens onze fietstocht. Hij reed plat op weg naar Mollem. Gelukkig had Frans een reserveband bij de hand om dit euvel te verhelpen.

         Dat ze bij Vrijdag goei droge saucissen hebben.

         Dat Pol VC en bij Jef A. ‘s nachts onaangekondigd bezoek kregen en dat ze beiden wat euro’s lichter werden gemaakt. Dat ze bij Pol gelukkig zijn bierbonnekes hadden laten liggen wat speurneus Pol meteen deed constateren dat de dief in elk geval ‘geen dronkaard’ is.

         Dat we snel beterschap wensen aan alle KWB’ers die met één of andere lichamelijke last te kampen hebben.

         Spoedig herstel ook aan Jan de lay-out-man van onze Kleine Raak.

         Dat de 15 augustus dagfietstocht een natte bedoening was. Dat we veel vrouwen hoorden zeggen dat ze tot op hun onderbroek nat waren en dat ze die nog moeilijk af en aan kregen.

         Dat het op een beetje water niet aankwam en één van de dames in de graskant in de pletsende regen haar kleine boodschap deed. 

OPA

 ¦     Dat KWB’er Paul Vanderheyden de fiere grootvader is van kleinzoon DAUW. (Zoontje bij dochter Saskia)

¦     Dat Willy Amerijckx voor de vierde keer grootvader werd, ditmaal van kleindochter JOLIEN. (Dochtertje bij zoon Geert)

¦     Dat Louis Wijns opa werd van kleinzoon KOBE (bij dochter Sybille).

 Gezinsweekend

 Een groep van 60 deelnemers vertrekt op vrijdag 8 september naar Waasmunster. We wensen hen een teel tof weekend toe. 

Parochiaal eetmaal

 Zaterdag 16 en zondag 17 september 2006
Zaal ’t Vijverdal – Merchtem.

Een aanrader!!

 Fietstocht voor mannen 14/7/06

Vrijdagavond 19u. Goed warm, beetje wind, we konden minder aangenaam fietsweer hebben. En blijkbaar waren veel KWB-ers van oordeel dat met dit weer goed te fietsen viel want er waren maar liefst 43 deelnemers met hun stalen ros present.

Enkelen trokken een fluo KWB tenu aan en we konden vertrekken voor onze 25km. Er werd vooraan door een paar man een tempo van om en bij 15km/u aangegeven en we waren weg.

Langs ’t appelkot zo naar ’t diep bos over Mollem (met reeds een tussenstop wegens mechanisch defect midden in het veld) richting Asse. Onderweg werd er heel wat gebabbeld, maar wie Asse zegt, denkt bij het fietsen dadelijk aan een heuvellend parkoer. En terecht. Het was net den tour. Een kleine kopgroep en een peleton op een lang lint gerokken met hier en daar gekreun. Gelukkig waren er een paar helpers die letterlijk een beetje hielpen en enkele kopmannen die op tijd en stond orde op zaken stelden en de koplopers tot wachten maanden.

Na een stevig klimmetje was er gelukkig café Pandoer met een terrasje en een frisse pint. Na een dubbele verpozing konden we er weer tegen en via de Paddebroeken (gelukkig in bergaf genomen) fietsten we weer naar Merchtem. Weer net zoals in Frankrijk, heb je ook bij onze leden klimmers en dalers. De kopgroep werd weer tot kalmte gebracht en aan een rustig tempo (zelfs zeer rustig tempo) reden we via de drielindenbaan weer naar ons startpunt. In het traditionele eindpunt gelegen op de Reedijk werd de tocht eens even overlopen en bleek dat de parkoertekenaars een zeer precieze meter hadden, want het uitgestippelde traject was perfect 25 km zoals beloofd.

Slechts één lekke band en één bijna valpartij van twee van onze veteranen door een onverwacht manoeuvre is een heel positief resultaat gezien het parkoers en het aantal fietsen. Wil dit zeggen dat we beter kunnen fietsen of hebben we betere fietsen? Dit is nog uit te zoeken.

In elk geval, bedankt en proficiat aan de organisatoren en tot volgend jaar.

J.V.

 Hé, verzamel je mee?!

 In België worden elk jaar meer dan zes miljoen inktpatronen verbruikt en weggegooid. Dit heeft nadelige gevolgen voor ons milieu. Daarom heeft het dagcentrum Driehuizen in Kontich, waar ik tijdens de week verblijf, besloten om mee te doen aan een inzamelproject van de firma Recyca.

Deze firma geeft voor elk binnengeleverd origineel inktpatroon een passende vergoeding. Deze vergoeding zal door het dagcentrum besteed worden aan vorming of projecten zoals computer, schilderen…

Als je lege inktpatronen hebt; kunt ge ze bij ons thuis: Wolvertemsesteenweg 102 binnenbrengen. Het gaat hier over inktpatronen uit printers en faxapparaten (geen patronen van kopieermachines).

Dank voor je medewerking

Jo

 Fietshappening KAV – KWB, zondag 25 juni 06

 Na de traditionele hete dagen van blok en examens, was het mooie weer blijkbaar op, tegen de zondag van de fietsrally.

Nochtans, wij waren er klaar voor: goed voorbereid, alles besteld en geleverd: drank, broodjes, beleg, ijsjes, prijzen, de weg afgepijld, de spelletjes bemand en bevrouwd. Maar dit was buiten de weergoden gerekend!.

Om 13 uur, als normaal begonnen wordt met inschrijven, begon het ook te regenen… en niet een beetje.

Een paar moedigen waren al present. Maar ja, lieten we het doorgaan, lastten we het af of stelden we het uit? Er werd uiteindelijk beslist om te wachten met inschrijven tot 14. 30 uur.

En ja, het hield op met regenen en om 14.20 uur werd begonnen met inschrijven van de 32 fietslustigen die reeds stonden te wachten. Hun aantal groeide tot 100! 76 volwassenen en   24 kinderen.

Ze waren nog geen half uur vertrokken of de lucht trok toe en de regen viel in pijpenstelen uit de hemel. Als dat maar goed afloopt!

Kloddernat kwamen de eersten binnen. Mia had al haar handdoeken gehaald om het natste van de lijven te vegen. Sommigen waren over huis gereden om droge kleren aan te trekken.

De smossen, de hotdogs, veel hete koffie of iets sterkers warmden onze dappersten onder de KAVsters en KWBers op. Er kon zelfs al een ijsje gewaardeerd worden.

Scorebladen werden nagekeken, punten opgeteld. De prijsuitreiking kon beginnen. ’t Was nu wel dubbel en dik verdiend!

Bedankt, de werkers en de moedigen.

Volgend jaar voorzien we meer “waterspelletjes” en je zal zien, het wordt weer een “hittegolf”!

Tot dan!

 M-J.

 Wist je?

 ¦     Dat Wouter Teugels, zoon van Kries, overwinnaar werd van onze fietshappening.

¦     Dat Luc Ringoot en Chantal Van Wemmel respectievelijk de 2e en 3e plaats veroverden.

¦     Dat het gezin Lieven en Hadewych Vanderstappen-Ringoot de KAV-KWB prijs, nl. een SENSEO koffiezetmachine mee naar huis mochten nemen.

¦     Dat Hadewych je met deze uitnodigt op een lekkere kop koffie.

 DEN DUVEL Volzet

Op dinsdag 26 september 2006 worden we verwacht in brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk.
We vertrekken stipt om 18.30u aan de parking van de Reedijk.
Alle plaatsen zijn echter volzet.

 Norbert

 DROPPING

In de stilte van de nacht,
dik over dun stappen door velden en weiden….
kleine zelfs piepkleine wegeltjes opzoekend waar tractorwielen groter sporen hebben ingetrokken….
Verscholen achter het licht van een pillamp.
Op d’en tast en de reuk zoeken naar de juiste coördinaten.
Onderweg “ons verhaal” vertellen
Achteraf tegen mekaar de grootste miskleunen of verkeerde wegen in overtreffende trap verhalen bij een goede pint gerstenat.
Dit zijn de ingrediënten die organisator Luc Van Campenhout ons aanreikt.
Trek er de nodige lessen uit en doe je zondagse pak aan.

Verzamelen aan het knooppunt “de werkman” 
Vrijdag 06 oktober 2006 
Start om 20u stipt.

  Ieder zijn waarheid!

Zit jij ook soms te worstelen met “twee soorten waarheid”?
Zo van: als de ander, en dat kan één van je huisgenoten zijn, iets niet kan doen, dan is hij lui.

Als ik het niet kan, dan ben ik te druk bezet…

Als de ander, en dat kan één van je collega’s zijn, niet opschiet, dan is hij een “trage”.

Als het om mezelf gaat, dan wil ik mijn werk grondig doen…

Als een ander, en dat kan je broer zijn, op zijn stuk blijft staan, dan is hij koppig.

Als ik hetzelfde doe, dan spreek ik uit ervaring…

Als een ander, en dat kan je buurvrouw zijn, over zichzelf praat, dan is zij vol van zichzelf.

Als ik het doe, dan laat ik de mensen van mijn kennis profiteren…

Als de ander, gewoon vriendelijk is, dan heeft hij bijbedoelingen.

Als ik het zelf doe, dan heb ik een goed voornemen uitgevoerd…

Als de ander méér doet dan gevraagd wordt, en het ook nog gratis doet, dan is hij een uitslover.

Als ik het zelf doe, dan toon ik mijn goed hart…

Als de ander een deuk heeft opgelopen met zijn wagen, dan rijdt hij onvoorzichtig.

Als het mij overkomt, dan ben ik het slachtoffer van wegpiraten…

Als de ander aarzelt onkosten te doen, dan is hij gierig.

Als ik zelf doe, dan ga ik met overleg te werk…

 (Tekst uit de misviering van 9 juli 2006.)


Kermis in een notendop !!!

Dat de tentoonstelling in “de werkman” met allerhande vakantiekaartjes uit alle windstreken prachtig was.
Rita Dirix werd de winnares van de wedstrijd die KWB hierover organiseerde. 
Dat het de maandagnamiddag pijpenstelen regende maar dat de deelnemers aan het petanque tornooi van geen ophouden wilden weten.
Dat 45 deelnemers in ploegen van 3 personen streden voor de overwinning.
Dat de man van de cijfers en de combinaties van de verschillende wedstrijden Francis Wijns is.
In een finale, niet geschikt voor hartlijders, versloegen Marc Thomas, Jan Wouters en Eddie Geeroms de ploeg van Kurt Van Nieuwenhove, Mariette Emmerechts en Jules Van Hoeymissen met 13-12.
Dat het voor Eddie Geeroms een bisnummer werd want hij won ook vorig jaar dit tornooi.
In de finale van het pingpongtornooi (eveneens met een 40 tal deelnemers) werd onze voorzitter Hans geklopt door de favoriet David Biesemans.
Francis Pauwels organiseerde het kaartspel waar er voor witte en zwarte pensen of voor bokalen pekelharing werd gespeeld.
Tijdens het hele kermisgebeuren werden lekkere boterhammen met platte kaas, hesp of köt verorberd.
De kinderfuif met DJ’s Willy en Eddie was een topper. 
Hans slaagde erin alle kinderen op de dansvloer te krijgen.
De goochelende clown Flipo zorgde voor allerlei trucjes met ballons, touwtjes ….
De parking achter zaal ’t Vijverdal liep vol voor het optreden van DUK.
Prachtige muziek van nu en vroeger gebracht met heel veel entertainment door Joeri. Kermis op zijn best.
Woensdag opkuis met heel veel helpers die er met volle moed tegenaan gingen.
Schitterende kermis ondanks de regen en de dreigende wolken.
Er waren een massa helpsters en helpers nodig om dit kermisgebeuren te laten slagen. Mannen en vrouwen allemaal bedankt.

Norbert

Data kaartkampioenschap

 

 Data cursus rijbewijs

 Data kookavonden

Vrijdagen :

13/10

10/11

12/01

09/02

09/03

13/04

Maandagen :

08/01

15/01

22/01

29/01

05/02

12/02

 

Dinsdagen :

14/11

13/02

20/03

17/04

12/06

K.W.B. – corrida !

 ·      Op dit jaarlijks hoogfeest van de lopers vrijdag voor kermis waren zeer vele atleten van de partij.

·      Meisjes-jongens-dames-heren allemaal sportievelingen die het beste van zichzelf hebben gegeven en dat wisten de talrijk opgekomen toeschouwers ten volle te waarderen.

·      De jongsten kregen 300 m. te overbruggen en voor zulke korte beentjes betekent dat al heel wat.

·      Voor de iets oudere jeugd werd de afstand op 500 m gebracht.

·      Bij de jogging van 3 km werd Pieter Daelemans de overwinnaar, terwijl Steve De Ridder bij de 6 km de beste was.

·      Het grote werk – de 12 km – werden gelopen op een ietwat gewijzigd parkoers omdat er in de Galgestraat grote wegeniswerken worden uitgevoerd. Het werd een beklijvende wedstrijd waar heel wat Merchtemnaren streden voor de beste plaatsen. Geert Stalmans werd derde en eerste master, Willem Van Schuerbeeck haalde zilver maar de eerste plaats was voor de 3e keer reeds voor de ongenaakbare Lander Van Droogenbroeck.

·      De winnaar maalde deze 12 km af in 36min en 31sec. Ook Sander Van Schuerbeeck wist zich bij de eerste 20 te rangschikken, net voor Renaat Moyson.

·      Aan de corrida namen niet minder dan 243 lopers deel en 232 onder hen bereikten de eindmeet.

·      Onder de deelnemers ook heel wat KWB en KAV-sterren die klaarblijkelijk stiekem hadden getraind. Ook heel wat dames en heren die meegeoefend hebben met de trainingen die door KAV-KWB werden georganiseerd.

·      Dit prachtig atletiekgebeuren is voor de initiatiefnemers – met vooral Geert Ringoot als organisator – een hoogvlieger.

·      Prijzen waren er voor iedereen en daar heeft Chantal toch wel een neusje voor.

·      Prachtig initiatief als kermisopener en met Willy als commentator is amusement gegarandeerd.

·      Dank aan de vele helpers, zij maakten deze loopwedstrijd mogelijk, ook aan de Merchtemse politie voor het veilig verloop.

·      Koen, Eric en Jo baatten de hot-dog, pens- en hamburgertent uit met de hulp van Jef en Julienne.

·      Dat ze vlug uitverkocht waren bewees de goede kwaliteit en service.

 Kletsnat maar warm van binnen!

 We hebben in echt natte weersomstandigheden onze jaarlijkse KAV-KWB fietstocht van 15 augustus gereden. Ondanks deze erbarmelijke weersomstandigheden was de sfeer in de groep fantastisch. Op de laatste stop in de sporthal werd alle leed doorgespoeld.

Doorweekt van onder tot boven deed de warme douche of bad achteraf enorm deugd.

 Alle deelnemers hadden zich blijkbaar goed voorzien van regenjassen, mutsen en ander waterbestendige kledij om onze fietstocht aan te vatten. De weermannen en vrouwen hadden vooral voor in de namiddag opklaringen beloofd maar daar hebben we weinig van gemerkt.

 De 78 deelnemers trokken vol goede moed op weg met Ivo en Corneel aan het commando. Zij hadden samen met Daniel een weg uitgestippeld die ons moest leiden naar het meer van Overmere Donk. Frans en Louis deden als seingevers prachtig werk en de hele dag reden we op een veilige manier doorheen het Scheldegebied. Leon en Jean volgden met de volgwagen (dankjewel Mr. Orga) de groep. We mogen dankbaar zijn voor dergelijke begeleiding en tevens dat we zonder ongelukken thuis zijn geraakt. Bovendien werden we met geen noemenswaardige technische problemen, behoudens een lekke band en een haperende rem, geconfronteerd.

 In een restaurant recht tegenover de kerk van Overmere kregen we voor onze 10 euro inschrijvingsgeld een goede maaltijd aangeboden. Het stoofvlees of de fricassee met frietjes en groenten smaakten prima.

 In de namiddag, na amper 5 km prezen we ons gelukkig dat we net aan een boerderij passeerden waar we onder een afdak een zware regenbui konden vermijden. Maar het bracht geen aarde aan de dijk en we kregen de ene plensbui na de andere te verwerken. Tussen Gijsegem, Mespelare en Wieze liep het even mis. Bij het oversteken van een drukke baan werd de toch wel grote groep gesplitst en verloren de achtervolgers een beetje de goede richting maar eind goed alles goed.

Zoals eerder gemeld zorgden zowel den duvel, de koffie als ???... voor een happy end. Corneel en Ivo beloofden voor volgend jaar een tocht rond Merchtem. Wij kijken er al naar uit en motiveren Daniel om voor 2007 toch beter weer te bestellen of wat meer eieren naar de Clarissen te brengen.

 Norbert

home: www.kwbmerchtem.be