oktober 2006
nummer 348


Heksentocht

Beste vrienden van KAV en KWB Merchtem,

Groot was onze ontgoocheling toen we vernamen dat er geen heksentocht doorging in 2005.
Waren jullie bang, was de tocht niet griezelig genoeg,…?
Maar toen we dit jaar de kalender opensloegen, toverden jullie direct een  glimlach op onze heksensnoetjes. Eindelijk  mogen we nog eens uitpakken met onze kunstjes,drankjes,... en reken er maar op dat we dubbel ons best zullen doen om jullie een warme, griezelige tocht te bezorgen. Ik hoop dat jullie hiervoor heel wat mensen bij elkaar krijgen, zodat wij er een toffe avond kunnen van maken.

vele heksengroeten,Kahira uit Hexalia

We hebben van heksengroep Kihara uit Hexalia de bovenstaande brief ontvangen… 

Zoals jullie kunnen lezen gaat er dit jaar terug een heksentocht door op zaterdag 28 oktober. We komen samen aan de parking van het kerkhof te Brussegem, een paar 100 meter voorbij de lichten in Brussegem (onze startplaatst is bij Griet en Rene, Brusselsesteenweg 350 te Brussegem) en wachten dan op verdere instructies van de heksen en tovenaars ter plaatse.

Voor mensen die niet in Brussegem kunnen geraken, gelieve een seintje te geven voor woensdag 25 oktober aan:

Ria en Wouter 052 376433,  wouter.kemels@kwbmerchtem.be; of  Liesbeth en Marc, 052 374134 

Zoals de vorige jaren mag iedereen zich reeds van thuis uit verkleden als heks of tovenaar. We nodigen je graag met je kinderen of kleinkinderen uit om aan deze activiteit deel te nemen. De tocht is zo’n 5 km langs veldwegen.

praktisch

    zaterdag  28 oktober 2006
eerste vertrek om 18u45 – laatste vertrek om 20u30
kerkhof te Brussegem

 

Wij gedenken

 Jos Van Ransbeeck, Schoonbroer van KWB’er Alfred De Backer

Elke geboorte maakt het hart van de wereld iets groter en warmer!

 Luna, dochtertje van Wim en Cathy Van Schuerbeeck – Van Humbeeck

 

Mens

 Mens voor de 21ste eeuw
is tegenkracht willen en durven zijn;
blijvend opkomen voor solidariteit
in een sterk geïndividualiseerde wereld
durven stelling nemen tegen wat
onze samenleving onmenselijk maakt,
de meest kwetsbaren blijven verdedigen. 

Mens voor de 21ste eeuw
trouwe mensen met hun twee voeten op de grond
met handen die van aanpakken weten
en noden van mensen mee helpen dragen
toegewijde mensen met twee open ogen
voor wie het moeilijk heeft in het leven
met een luisterend oor voor het verhaal van mensen
met een mond die durft spreken
en aanvoelt wanneer men moet zwijgen.

 Mens voor de 21ste eeuw
mens vol geestdrift voor de goede zaak,
gestuwd door de kracht van de geest
en gedragen door mekaars vriendschap.
 

Uit de brochure “uit de schaduw” van welzijnszorg.

 65 JAAR KWB MERCHTEM

 Het was een geweldige maar gezellige drukte donderdagavond. De avond voor de viering moest er natuurlijk nog enorm veel werk opgeknapt worden en de wijkmeesters hadden duidelijk de boodschap gekregen een handje toe te steken.

Panelen werden gepast en herschikt, foto’s en allerhande teksten werden op deze grote prikborden aangebracht, een echte vijver met speelse vissen werd in de zaal gezet, een doolhof vol schrikwekkende dieren en poppen kreeg vorm, een kaarttafeltje kreeg een plaats, een rad - niet dat van fortuin - maar van engagementen werd aangesleurd, de archieven van kleine raak kregen een plaats, de sport haalde er zelfs een fiets en een meettoestel bij, de cursus rijbewijs trok de aandacht met een verkeerssimulator, de kookploeg had de pannen klaargezet en het podium kreeg nog een uitermate groot scherm met net daarvoor de maquette die Francis jaren geleden van onze Werkman had gemaakt. TOF!

En dat allemaal zonder voorzitter Hans die vanuit de school waar hij les geeft net deze week de opdracht kreeg om met de leerlingen op “overlevingsweek” te trekken.

 Maar …

 Vrijdagavond, net over zevenen kwamen de eerste sympathisanten en KWB’ers de zaal ’t Vijverdal binnen en ze waren aangenaam verrast van onze mooie stands en vooral van het actieve deelnemen dat werd gevraagd.

Misschien iets te weinig aanwezigen om te genieten van deze gezellige avond. Armand Schreurs zorgde voor een passende brok humor. Verbondssecretaris Peter Van Riet wist op een knappe manier te duiden dat vormingsbewegingen ook vandaag nog een belangrijke rol te spelen hebben in onze maatschappij.

Hans sloot de avond af met een dankjewel aan iedere helpende hand voor de KWB.

 Op de stand “rijbewijs” werden examenformulieren aangereikt en bij de aanwezigen wilden 51 mensen hun kennis testen.

Niemand haalde alle punten. Sara Van Malderen en Marlies Sablon haalden met 2 foute antwoorden het beste resultaat.

Een opfrisbeurt beste KWB’ers dringt zich op, hou dus alvast 31 januari 2007 vrij.

 Op de stand “kleine raak” kon je mister of miss kleine raak worden door je deelname aan een kleine kwis. Er deden 39 deelnemers mee en Lut Van den Driessche werd miss kleine raak. Zij zal eerstdaags haar geschenk(je) ontvangen.

 1 SEPTEMBER 2006 :  DE EERSTE WIJKMEESTERSAVOND

 Zo'n dertig kandidaten kwamen met tussenpozen aan de start van het nieuwe werkjaar. Onder de afwezigen enkele prominente tenoren van het bestuur, maar vooral de meerderheid die je haast nooit ziet. Dat zou ook pijnlijk duidelijk worden op de kiekjes die in de eerste plaats getrokken werden. De voorzitter wou immers ter gelegenheid van de verjaardag van de KWB een taartje vastleggen op de gevoelige plaat. Daarop ongeveer evenveel kaarsjes als aanwezige wijkmeesters. Nadat deze - de kaarsjes, uiteraard - na veel zessen en vijven aangestoken raakten, werd er meermaals geflitst. Opgewarmd door zoveel enthousiasme nam men er ook op de parking nog twee : groepsfoto's, welteverstaan.

Het koelere gedeelte bestond uit een bezinning van Norbert die de tekst uit de vorige Kleine Raak aangreep ter motivatie van onze beweging. De onder de loep genomen voorbije en komende activiteiten sloten daar naadloos bij aan. Een constante daarbij bleek de toffe sfeer en het (typisch Belgische) weer. Zo ook voor de voorbije kermis en corrida. Deze laatste was meer dan geslaagd te noemen : een totaal van 736 lopers (26 meer dan het jaar ervoor)- en 82 helpers. En de stratenloop bleek winstgevend!  Dit laatste mede door de 590 pistolets die in het kraampje van Jef Pansj door eigen mensen werden verkocht.

 En dan de kermis!  De propaganda bleek in orde : zowel wat het krantje betrof (handig formaat om in de brievenbussen te glijden), de affiches en de reclame in de media. Wat het zondagse kermisgebeuren betrof, bleek de opbouw goed verlopen. De tentoonstelling verraste  menige bezoeker. Het café zelf was 's morgens nogal frisjes, Eddy stond nogal ongelukkig opgesteld met zijn discobar en vooral de loopmicro ontbrak. Maandag was nat en allicht daardoor de opkomst iets minder. Toch werd opgemerkt dat er veel 'nieuwe' mannen aanwezig waren. De boterhammen met köt smaakten en ook de mooie prijzen wekten  afgunst bij de tafeltennissers. Het optreden van de clown op dinsdag duurde voor sommigen net iets te lang, maar de kinderfuif erna bleek ongelooflijk goed.

Zowel de clown als DUK zullen dus voor volgend jaar opnieuw trachten vastgelegd te worden. Vooral omdat het verbruik nu op de middag geen inzinking kende en 's avond enorm bleek. Alleen spijtig dat de bassen voor bepaalde mensen net iets te sterk stonden afgesteld. Misschien zou het ook niet slecht zijn om in het vervolg plastic bekertjes te gebruiken : die zinken minder snel in de kerkvijver.

Wat het afbreken betreft, dat begon natuurlijk veel te vroeg. En toch was er veel volk, zodat dat allemaal heel vlot verlopen is.

 Tijdens de vergaderpauze mochten de aanwezigen toosten op Luc VS die nogmaals grootvader geworden was. En ook op onze voorzitter die er - zij het in heel kleine letterkes -  in geslaagd was zijn naam op de kermisaffiche te krijgen.  

 Na de korte onderbreking moest het volgende feest besproken worden. In vier groepjes dacht men al eens diep na over de viering van ons 65 jaar en de 350e Kleine Raak.

Een eerste groepje mocht zich bezinnen over de Kleine, Actie Rijbewijs en de Christelijke visie van onze beweging; een tweede over de Gezinsactiviteiten, een derde over de Sport, de Werkman en het Koken en een vierde tenslotte over het jaarprogramma, het ACW en KWB praktisch. Maar waartoe dat alles heeft geleid zal eenieder die op het feest aanwezig was ondertussen al wel weten. En over al het aangekaarte moest natuurlijk nog lang worden nagekaart. Wat velen zullen kunnen beamen.

 Marc B.

 Wist je?!

 ·        Dat er van vorige Kleine Raak 2 edities bestaan? Bij het artikel van Jan De Smedt over Manneken Pis van Merchtem werd vermoedelijk door drukker Maurits op een bepaald ogenblik een andere tekst gevoegd.

·        Dat wie graag de foutjes of de typfoutjes in de Kleine Raak verbetert een rode stylo mag komen halen bij de redactie.

·        Veel beter nog mogen deze lezers een verslagje schrijven over één of andere activiteit, wij zullen dit ten volle appreciëren.

·        Dat in een tijd dat de sigaret toch wel beschouwd wordt als heel ongezond en op vele plaatsen roken wordt verboden, we een beetje versteld stonden dat een grapjas als Armand Schreurs (of boer Firmin VDPUT) de sigaret nog niet verbannen heeft in zijn sketsjes.

·        Daarentegen geeft zijn dialect een meerwaarde aan zijn babbel en weet hij ook waarvoor KWB staat.

·        Dat Jan De Block en Jan De Mesmaeker hun groene T-shirt gaan inkaderen voor ‘de groenen Hendrickx’.

 Gezinsweekend te Waasmunster
Domein Heidepark

 Het weekend van 8, 9 en 10 september 2006 was het KWB gezinsweekend.

We trokken met zowat 70 deelnemers naar Waasmunster. Aldaar aangekomen was het eerst wat kennis maken met iedereen. De kamers werden verdeeld zodat we onze koffers konden uitladen. Ik lag op een grote kamer samen met het gezinnen van Geert en van William. Na dat iedereen was geïnstalleerd was het tijd om te gaan eten. Ik was bij de eersten in de eetzaal niet omdat ik zoveel honger had maar om een goed plaatsje te vinden met mijn rolstoel.

 Dan was het tijd om het rode-draad spel uit te leggen. Dit is een spel dat door heel het hele weekend loopt en de winnaar wordt bekend gemaakt op zondag middag. Vorig jaar was er een mol tussen de deelnemers en nu was het een moordspel: je kreeg een briefje met daarop een naam en dan kreeg je nog een briefje met daarop een voorwerp. Je moest die persoon dan vermoorden met dat voorwerp, je kon de persoon in kwestie niet vermoorden als er getuigen bij waren

Daarna deden we nog een kleine avondwandeling. Het was al donker maar het deed ons toch deugd met zo’n mooi weer nog een frisse neus te halen.

Als we terug waren was er nog een verhaaltje en een snoepjestaart voor de kleinsten.

In de late uurtjes werd er nog een kringspel gespeeld waar de naam mij nu van ontsnapt.

 Zaterdag om 7.30u opstaan om acht uur ochtendgym met Kristel.

De spieren werden goed los gemaakt zodat we met de zon van de partij en een stevig ontbijt onze dag konden aanvatten. We deden kringspelletjes, knutselen  volleybal en petanque. Dit was met een doorschuifsysteem zodanig dat iedereen alle activiteiten eens had gedaan. Ook dan werd er nog verder gedaan met het ‘moordspe’l maar er waren er al een deel gesneuveld, die konden dus niet meer mee doen en dus ook niet meer winnen.

Na een lekkere spaghetti was het tijd voor een villa wandeling de groep werd opgesplitst in twee groepen een voor de 11km en een voor de 5 km.

In de vooravond kwam Pater Karel, die deed met ons een deugddoende bezinning

s’ Avonds was er nog een kwis daarna werd er nog fameus gedanst Ludwig zorgde voor de muziek. En het werd laat alvorens we tussen de lakens kropen.

 Zondag onze laatste dag, we deden een fotozoektocht in het dorp en daarna speelden of deden we liever zoals in het KWB lokaal. Dannie Van Campenhout werd de winnaar van het rode-draad spel!. De kinderen konden hun hart ophalen : springkasteel, zandbak, kortom één grote leuke en veilige speelplaats in Waasmunster.

 Na nog een goed middagmaal, frietjes met stoofvlees,  reden we terug naar huis.

Het was voor mij een heel tof maar ook vermoeiend weekend geweest. Ik ben blij dat ik meekon en dank vooral Geert en Chantal maar ook aan al de anderen voor de hulp.

Volgend jaar zal ik bij de eersten inschrijven.

De Jo.

 PS :  Wist je dat er stiekem een poesje binnen gesmokkeld werd, dat het ganse weekend met de papfles werd gevoed. Het katje en de pleegmoeder stellen het prima.

 Welkom aan onze nieuwe leden!

 Ø      Kristof Van Droogenbroeck, Wie Kristof maandelijks het KWB-nieuws zal brengen was nog niet meteen afgesproken.

 Ø      Kristof De Plecker  Hij wil met KWB de sportieve toer op en Kries Teugels is daarvoor echt de beste wijkmeester.

 SPORT MET KWB

Voetbal :

             Mzvc: donderdag 19 okt.  om 20.30 : KWB – Trapaniboys
             
Masters :
voor de wedstrijden zie Alöis

Volleybal :

              zondag     1 okt. om 10.00u : VC Blok Ten Rozen – KWB Merchtem
             
zaterdag 15 okt. om 20.00u :KWB –St. Martinus
             
zaterdag  21 okt. om 20.00u : KWB - Hillegem

 Petanque : wintercompetitie:

          woensdag  04 okt.  VRIJ
            
woensdag  11 okt. om  20.00u : KWB –Vondelboys
                                                 
21.00u : KWB- Fruitweelde

             woensdag  18 okt. om  20.00u : KWB- Satan Gold

             woensdag  25 okt. om  20.00u : KWB – Bollebeek 2
                                                 
21.00u : KWB - Tegelhuis

 Pingpong :

elke donderdagavond in de kleine zaal van de sporthal van 20.30u tot 22.00u

 !!!!!!!iedereen welkom !!!!!!!

 

KWB - wandelcriterium 2006
KWB Vlaams- Brabant en Brussel Hoofdstedelijk Gewest.
 

Zaterdag 11 november 06

Herfstwandeling

KWB St Lamb - Woluwe

Van 14u30

Afstanden 6 – 10 km

GC : Op Weule, St. Lambertustr. 97, St. Lam. Woluwe.

Info: Raf Beyns 02 / 771 58 74

 Deelnameprijs: € 1 voor KWB-leden (lidkaart meebrengen). 1,5 euro voor niet leden/
Kinderen onder de 12 jaar gratis/ verzekering incl.
Op elk van deze wandelingen krijgt ge een stempel. Vijf stempels geven recht op een criteriumprijs.
De nationale wandeldag te Herselt en de provinciale wandeling te Halle zijn goed voor 2 stempels.
Veel wandelplezier. De uitdaging: op stap om nieuwe mensen te leren kennen.
 

 

JONG KWB

 DROPPING 
Vrijdag 20 oktober 2006

We verzamelen om 20 uur aan het KWB-lokaal.
Be there, JO.

 DROPPING

 In de stilte van de nacht,
dik over dun stappen door velden en weiden….
kleine zelfs piepkleine wegeltjes opzoekend waar
tractorwielen groter sporen hebben ingetrokken….
Verscholen achter het licht van een pillamp.
Op d’en tast en de reuk zoeken naar de juiste coördinaten.
Onderweg “ons verhaal” vertellen
Achteraf tegen mekaar de grootste miskleunen of verkeerde wegen in overtreffende trap verhalen bij een goede pint gerstenat.
Dit zijn de ingrediënten die organisator Luc Van Campenhout ons aanreikt.
Trek er de nodige lessen uit en doe je zondagse pak aan.

ëVerzamelen aan het knooppunt “de werkman” 
ë
Vrijdag 06 oktober 2006 
ë
Start om 20u stipt.
 

 

START KAARTKAMPIOENSCHAP 

 Beste kaartliefhebber,
De tweede vrijdag van de maand oktober is het zover. Op vrijdagavond 13 oktober 2006 beginnen we aan een nieuw seizoen wiezen.
We starten stipt om 20 u 15 in het lokaal De Werkman 

Noteer alvast de 6 data in je agenda :

13 oktober 2006, 10 november 2006, 12 januari 2007, 9 februari 2007,
9 maart 2007 en de finale zal gespeeld worden op 13 april 2007.

 Iedereen welkom.

 

Eerste hulp bij autopech

 Dit wordt het thema voor volgende vergadering.We laten ons bijstaan door mannen die in het vak staan en er hun boterham mee verdienen. 

Door hun kennis en ervaring willen we te weten komen wat we zelf nog kunnen doen bij autopech. We willen weten wat we niet meer kunnen doen of zeker niet mogen doen als onze auto niet meer start.

Hoe is dit stalen ros op vier wielen geëvolueerd de laatste 10 tot 15 jaar?

Zitten er in onze auto’s ook al computers?

We maken het allemaal niet te moeilijk. 

Waar? We zijn de gast bij:       ALL CAR YANNICK
                                                
            Brusselsesteenweg 72 te Merchtem.
                                                
            (Maes benzine station, rechtover kerkhof.)

Wanneer? Op dinsdag 17 oktober.
Uur
? 20.00 uur.
Allen welkom met of zonder auto!!!

 

Over de KWB-grens

 ¦     OKRA      Dinsdag 17 oktober info-avond met als thema ‘Schenkingen’.In de gemeenschapslokalen aan de kerk te Brussegem om 14 u

¦     Heb je al een kaart geboekt voor de “Kerstspecial” met Will Tura?
Op 14 december 2006 om 20u15 geeft Will Tura zijn kerst- en gospelconcert in de O.L.V. Ter Noodt-kerk in Merchtem.
Opbrengst tvv ‘Kom op tegen kanker’, ‘Parochiale werken Merchtem ‘en ‘De Snookers’.
Tickets bij boekhandel Wauters en in de Centeabank.
Wacht niet tot alles uitverkocht is. 

¦     “The Bikers Merchtem” nodigen iedereen uit op hun 14de TOERRIT op zondag 05 november 06. Inschrijven van 8ui30 tot 10u30 in de sporthal, dendermondestraat voor 20-30 of 45 km.Uitgebreide bevoorrading, pechdienst, EHBO, bike-wash en daarna optreden van coverband “DOEDANOOIT”. MTB-verhuur: 0474/78 92 81 (reverseren is noodzakelijk).

¦     13de Platen- en cd-beurs op zondag 12 november van 10u tot 17u in zaal ’t Vijverdal.Inkom 2 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. KWB’ers betalen 1,50 euro op vertoon van hun lidkaart 2006. Meer info bij Swaiken Van Campenhout 0474/88 55 83.

 

home: www.kwbmerchtem.be