juni 2007
nummer 356

  Wij gedenken

Marcel Van Malderen, Broer van KWB’er Jean Van Malderen

Rosalie Vermeir, Schoonzus van KWB’er Guillaume Willems, tante van KWB’er Hugo Willems

Jozef Marievoet, Vader van KWB’er Jurgen Marievoet, Schoonbroer van KWB’er Frans Ringoot, Oom van KWB’ers Luc en Geert Ringoot en William Tierens

Theo Vermeiren, KWB-lid

 In memoriam Theo Vermeiren

Eind april overleed KWB’er Theo Vermeiren die gedurende meer dan 50 jaar lid was van onze beweging. Hij was steeds begaan met de werking van onze afdeling en toen we hem enkele jaren terug vierden voor zijn 50 jaar lidmaatschap kon hij niet weerstaan aan de drang om zijn boodschap aan de aanwezigen te verkondigen. Een boodschap die ons herinnerde aan Mgr. Cardijn.

De laatste jaren, vooral na het overlijden van zijn lieve echtgenote Georgette, werd het voor Theo wat moeilijker. KWB-Merchtem en vooral Robert, zijn wijkmeester gedurende vele jaren, bewaren aan Theo de allerbeste herinneringen.

 

Welkom aan onze nieuwe leden!

André PLAS - Wijkmeester Marc Blyaert zal hem maandelijks het maandblad Raak en onze Merchtemse Kleine Raak bezorgen.

 

KWB-kookavond
‘Op weg naar de Italiaanse zon!’

We zorgen er voor op dinsdag 12 juni 2007
Afspraak om 19u in de Kerkeboomgaard

 Over de grenzen

 Verbondelijke wandelkalender 2007

17 juni 2007 Boortmeerbeek ‘Tussen Broek en Dijle’ van 9u tot 15u.
Afstanden 7 – 15 km.  Start aan KWB Chalet o/d berg, Schoubroeckstraat, 2
Info: Emiel Uytterhoeven: 015 / 51 34 39 of kwb.boortmeerbeek@hotmail.com

24 juni 2007: St. Martens Bodegem ‘B B B  wandeliqng Solleveld in samenwerking met de landelijke gilden. Vertrek van 10u tot 15u. afstanden 7 en 15 km.

Info: Roger Peysmans 02/ 569 39 82 of rogerpeysmans@versateladsl.be

VERSLAG WIJKMEESTERSVERGADERING van MEI 2007

 VEEL TE DOEN VOOR NIETS

 Die vrijdag 4 mei kwam een kleine groep mannen samen in hun lokaal. Ze kwamen niet samen toe, maar alleen of hooguit per twee. En ze bleven er ook niet,  hoewel bijna iedereen dat had voorzien.

Ze verzamelden zich als wijkmeesters rond de toog waar Wouter de drankbedeling op zich nam. Als rasechte tempeliers zetten ze zich daarna  in een kring ; zij het zonder tafel.

Dat vormde het moment waarop ze vernamen dat ze op stap gingen gaan. Een nieuwe activiteit, een “Wijnwandeling”, zou worden uitgeprobeerd. Maar die wijding werd eerst voorafgegaan door een korte bezinning van Johan rond de komende en voorbije gebeurtenissen, voornamelijk het belang van de huidige meimaand: niet enkel aangaande de communies, Rerum Novarum en moederdag, maar minstens zozeer om de Mariamaand.

De groep trok vervolgens op pad. Een zoektocht die een evaluatie moest opleveren van het voorbije werkjaar en een vooruitblik naar wat komen gaat. Via het wandelpaadje langs de vijver gingen ze naar de Puursstraat waar een ruime bestelwagen z’n koffer had opengeklapt. De bestuurders ervan – Wouter en zijn schoonbroer Frans – lieten elkeen proeven van de schuimwijn die symbool stond voor bruisende activiteiten. Bijvoorbeeld de corrida, de kermis, de viering van 65 jaar, het gezinsweekend, de heksentocht, het jaarfeest, het schaatsen en de fietsrally. Daarvan werden de sterke en zwakke punten in drie groepjes besproken. Alsook de vraag waar we als KWB naar buiten komen en of dat wel voldoende gebeurt.

Van op dat punt werd de tocht door het donker vervolgd tot aan de nieuwe parking van het kerkhof. Daar stonden de mobiele obers klaar met witte wijn en allerhande versnaperingen : kenmerk van ontspannende activiteiten. Zoals daar zijn: sport, Duvelbezoek, Dropping, kaartavond, koken, zwemmen, Sinterklaas, Nieuwjaarsreceptie, filmavond, lentewandeling, wijnproefavond, KWB-dag, stadsbezoek, petanque,  jong-Kwb en fietstochten. Daaromtrent werden opnieuw  dezelfde vragen beantwoord. En onderweg naar de volgende post bedacht men mogelijke nieuwe activiteiten in die trant.

Op het speelpleintje voor het kerkhof werd er even stilgestaan op de dure Merchtemse grond. Eenieder mat zich in gedachten een vierkante meter toe van  1000 en bedacht heel even wat hij daar allemaal mee zou kunnen doen…

Aan de parking van Sint-Donatus aangekomen werd er rode wijn geserveerd als teken van activiteiten met diepgang of meer praktische inslag. Eerste hulp bij autopech bijvoorbeeld, of erfenissen, energiezuinig wonen, kerststallentocht, gemeentelijke diensten, nieuwe verkeersregels, fotobewerking, een kijk op de tuin, belastingsbrieven invullen, sociaal forum, wijkmeesters, actie rijbewijs, toegankelijkheid van gebouwen, Daens dagelijks. Kortom, teveel om op te noemen. Maar ook daarover werden enkele suggesties geformuleerd.

Tenslotte zakte het legertje wijkmeesters  terug af naar de Werkman voor een meer algemene evaluatie van de antwoorden middels een afsluitende dessertwijn. Waarbij toch vooral ook werd geopperd dat de wijkmeesters die nog maandelijks naar de vergadering kwamen, serieus verminderd bleken. Die avond een dikke vijftien man zonder dat  er een groot evenement als excuus kon worden aangevoerd. Vergeleken met vroeger leek zelfs dat aantal toch echt bijzonder mager.

Maar gelukkig kwam er te elfder ure nog een oud-voorzitter die enigszins bedrukte sfeer opzwepen. Waarmee hij daadwerkelijk aantoonde dat je voor geslaagde activiteiten eigenlijk alleen een grote verbondenheid en veel enthousiasme nodig hebt. Al moet daar dan op tijd en stond een duit voor in het zakje worden gedaan…

 Marc

 

KWB ZAALVOETBAL

 Senioren: KWB stunt en gaat daarna strijdend ten onder in de bekercompetitie

 Maandagavond 7 mei was het zover. KWB mocht aantreden in de beker. De tegenstander was er eentje van formaat: Trapani. De voorbije jaren steeds goed voor de top in eerste reeks en gedoodverfd kandidaat bekerfinalist. We waren echter niet van zin om ons zomaar te laten afslachten en hadden ondanks de gekwetsten een zeer sterk team kunnen bij elkaar sprokkelen. Het begon nochtans zeer slecht. Binnen de eerste of misschien was het de tweede minuut een schot op doel en onze doelman mispakte zich eraan. Lag het aan zijn bril? Wie zal het zeggen? In elk geval stonden we dadelijk achter.  We vochten voor wat we waard waren en wisten zowaar gelijk te maken. Maar dit was van korte duur want Trapani liep uit tot 3-1.

 Dit was echter volgens ons een beetje een vertekend beeld want KWB had minstens evenveel doelrijpe kansen gemaakt en niet afgewerkt of zien eindigen op een paal.

In elk geval lagen we niet onder en we voerden de druk op. De tegenstander die geen wisselspelers had, KWB onderschat - spelers tekort of sparen voor de match erna op donderdag tegen BIZON1, in elk geval Trapani kwam duidelijk onder druk na de rust en KWB kwam terug. Het werd 3-3 en ondertussen was de partij al van een gezellig zaalvoetbalmatchke veranderd in een ware veldslag. Vroeger zouden we in dergelijke omstandigheden zeker aan het kortste eind getrokken hebben, maar nu niet meer. Zo ging onze kleinste een pittig mondeling duel aan met hun grootste nadat onze sterspeler voor de zoveelste keer foutief gestopt werd. Beide ploegen hielden het wel nog steeds zo sportief om bij een op grond liggende speler de bal buiten te trappen. Het blijft een Merchtems onderonsje hé. Een kleine 10 minuten voor het einde gebeurde dan een schuiver bij Trapani die de partij een beslissende wending gaf. Eén van hun spelers schoof onderuit tot tegen de klimrekken en blesseerde zich hierbij zodat ze met 4 verder moesten. Dit bezegelde het lot van Trapani want KWB kon nu doordrukken en wist zo uit te lopen tot 3-5. Een klinkende en vooral verrassende overwinning.

 Ook Bizon1 was enkele dagen later even verrast als ze KWB uit de kleedkamer zagen komen in plaats van de grote concurrent. Deze keer waren net iets minder sterk qua opstelling en ook een stuk minder fris (maandag zat nog in ons lichaam en hoofd). We speelden weer goed mee, deden Bizon1 een aantal keer serieus pijn, vochten voor wat we waard waren, maar moesten deze keer erkennen dat de tegenstander gewoon sterker was. De uitslag 10-1 was een beetje overroepen, maar de winnaar was terecht. Het was een leuke partij die een eind maakte aan het vrij geslaagde seizoen van KWB. Volgend jaar spelen we terug in tweede reeks en we zullen moeten wennen aan een nieuw spelsysteem, want enkele vaste waarden dreigen te moeten afhaken. We zullen er echter het beste van maken en we houden u op de hoogte.

 è Kandidaat spelers mogen zich altijd aanmelden trouwens. ç

 Veteranen: Erop en erover

Zaterdag 12 mei was het zover. De laatste partij van het seizoen. Was KWB veteranen vroeger al eens een ploeg die niet makkelijk scoorde, het was dit seizoen vaak anders. Ook nu weer. De tegenstander bleek maar met net genoeg spelers te zijn om te starten en het leek dan ook een makkelijke partij te worden. Maar enkele KWB-veteranen waren reeds aan hun derde competitiepartij in één week toe en dit liet zich duidelijk voelen. Ze worden natuurlijk ook allemaal een dagje ouder, anders waren we geen veteranen.

 De tegenstander kwam vrij snel 1-0 voor en er kwam even toch een deuk in het zelfvertrouwen. Korte tijd later waren de spieren echter goed warm en kwam KWB los. Eerst werd er gelijk gemaakt en eens de tegenstander het gebrek aan wisselspelers begon te voelen maakte KWB het af. De uitslag 7-1 oogt niet zo enorm, maar het had gerust nog meer kunnen worden. Een speciale vermelding gaat naar onze Aloïs die na de match kosten had in de cafetaria aangezien hij voor het eerst sinds lang weer tweemaal wist te scoren in één wedstrijd. Door deze overwinning is KWB veteranen ook tweede reekswinnaar in de nacompetitie en we gaan nog enkele mooie jaren tegemoet met de nieuwe aanwinsten die dit jaar reeds bewezen de bestaande rakkers goed aan te vullen en van de KWB veteranen een veteranenploeg maken om rekening mee te houden.

J.V. 

 

Wist-je??!!

 GIER – WEKMAN – ACHTERKLAP

 o       Dat de vrouwen uitgenodigd werden op moederdag in het KWB-lokaal. Raar maar onze secretaris had iedereen uitgenodigd in ‘DE WEKMAN’. De vrouwen lieten zich echter niet verschalken want in ‘De Werkman’ kregen alle dames kussen van de Johan of zijn vervanger en een fleske heerlijke wijn of likeur.

o       Dat De Werkman voor die feestelijke dag mooi versierd was om onze dames te verwelkomen.

o       Dat Hugo Buelens met zijn Rosa genoot van het goede weer en een fietstochtje deden. Bij de terugweg in de Opwijkse Hollestraat reed Hugo wat sneller om een plasstop te maken. Een boer was net bezig met zijn beervat de grond aan het bemesten met dierlijk afval (echte bèèr). De boer merkte Hugo niet op en draaide zijn vat nog eens goed open en ja d’en Hugo kreeg een goede spuit over zijn fiets en tevens mocht de brave man snel in d’en douche. Het kan je maar overkomen.

o       Dat Luc Robb. al enkele flessen Moezelwijn gebruikt of verbruikt heeft na de wijnproefavond van 30 april.

o       Dat diezelfde Luc met een heus boerenpaard tochtjes maakt met zijn huifkar.

o       Dat Jos met zijn KWB-team de mariale vlaggen hing van de kerktoren naar de pastorie. Mannen als Jos, Roger, Jean en cie van alle markten thuis zijn en zowat alles kunnen.

 Merchtem kermis 2007

 KWB’ers op de creatieve en inventieve toer.

 De nieuwsberichten op radio en teevee en berichten in de kranten hebben de laatste maanden de mond vol van ‘groene energie’ van ‘alternatieve middelen om energie op te wekken’ van ‘ zonnepanelen” enz. Zelfs de minister die een grote som subsidies had voorzien om het plaatsen van zonnepanelen aan te moedigen moet wat gas terugnemen want de aanvragen zijn groter dan verwacht.

Succes, dit opent misschien de poorten voor een echt propere energie die onze leefwereld en dat grote gat in de ozonlaag ten goede komen. Laat ons hopen!

 Bij de KWB lopen er ook heel wat mensen rond die van techniek en mechaniek aardig wat weten, knappe koppen die met allerlei buisjes en draadjes het één en ander in gang kunnen zetten.

 Sta op mannen en laat de wereld (Merchtem) zien wat jullie in jullie mars hebben. Toon aan de kermisgangers dat je energie kan opwekken met welke middeltjes ook.

 Kortom, we hadden graag een tentoonstelling met Kermis 2007 opgesteld met allerlei zelfgemaakte middeltjes die op één of andere manier energie kunnen opwekken en eventueel opslaan. De natuurelementen zon, water en wind zouden we kunnen stimuleren.

 Doe je mee, haal je creatieve en inventieve krachten boven en verwittig onze voorzitter Hans Verbruggen (052/37.53.13), Hedwig Dours (052/37.13.03), Johan Vrijders (052/37.25.46), Jan De Mesmaeker (052/37.31.33) of Marc Blyaert (052/37.41.34) van je intentie om mee te doen!

 Help, mijn zonnebloem !

 KWB daagde voor 2 maanden elk lid uit om deel te nemen aan de wedstrijd ‘de mooiste zonnebloem’.
Met kermis worden de prijzen uitgereikt maar nu moet je het doen! Maar hoe!?
Verzorgen, vertroetelen, koesteren en bemesten. 
We merkten dat sommigen stiekem hun uiterste best doen, terwijl andere leden
nog een beetje de kat uit de boom kijken.
Mijn ‘opperbloem’ prijkt al 25 cm boven de grond. Val ik daarmee in de prijzen?

 KWB’ers aan de slag in de hof!

 

Liebe Weinfreunde!

Liefhebbers van Moezelwijnen, en bij de KWB zijn er wel enkele fervente, hebben op maandag 30 april hun hartje kunnen ophalen.

KWB’er Louis Thomas had samen met zijn vriend René en diens vrouw gezorgd voor een wijnproefavond om u tegen te zeggen. Het gouden vocht van de Midden-Moezel kon op zijn waarde geschat, gedronken en gewaardeerd worden bij zowat 9 soorten wijn.

 Het ging deze avond over “alter weinhof” Weingut Franz Krämer te Erden in Duitsland. Het dorpje Erden ligt tussen Bernkastel en Traben Trarbach.waar vooral van de druivenstokken op de Himmelreich, de Deutschherrenberg en de Schlossberg wordt geteeld. In hoofdzaak wordt hier wijn verbouwd van de Rieslingdruif maar ook van de Rivaner wordt wijn gemaakt.  Trocken, halbtrocken, liebliche weine, sekt en Rotwein we kregen ze allemaal klein.

 De 16 aanwezigen kregen een voorkeursbehandeling want tussen de verschillende wijntjes door werden blokjes kaas en salami aangereikt. Om de smaken beter te kunnen onderscheiden kregen we eveneens sneetjes brood. Er zijn er die goed gedronken maar ook goed gegeten hebben die avond. 

Aan de houding en de uitleg van Louis en René kon je opmerken dat de Moezel en de druiven meer dan een hobby zijn . Uit de gedrevenheid en vooral de weetjes van op de werkvloer zelf van René viel de liefde op voor de Riesling druif, de pluk en de verwerking ervan.

Natuurlijk weten beide heren wel het eindproduct te waarderen en aan te prijzen. 

Onze gidsen kregen voortdurend vragen te beantwoorden; vooral Luc en Jean lieten zich niet onbetuigd maar ook Koen, Wouter, Bart, Herman en Dirk waren erg geïnteresseerd en wilden meer weten van suikergehalte, van soorten kurken, bewaren….. 

Pol wou meer weten over het beestje dat zijn vriend zou krijgen bij het drinken van witte wijn. De kenners reageerden verbaasd en weerlegden met klem deze gedachte.

Geert, veeleer Maes-kenner kwam ons aanmoedigen maar bleef bij zijn voorkeur dorstlesser. 

We zijn de initiatiefnemers dankbaar voor deze geslaagde, toffe en leerrijke avond. Hoorden we niet dat er volgend jaar een avond rond ‘champagne’ zou op til staan en dat d’en Bart daar het één en ander over weet. Hopen maar! 

N.K. 

Fietstocht 13/07/2007

 Aan alle echte mannen van de KWB. Gelieve de training aan te vatten voor onze jaarlijkse trip. Dit jaar gaan we proberen om de kleine Ardense heuvels te overwinnen. De trip zal +/- 35 km bedragen, met een tussenstop ergens te lande.

We vertrekken om 19 u stipt aan het KWB-lokaal en zullen rond 21u30 terug in Merchtem (aanbe)landen.

 Tot dan,

 Eddy Geeroms

  KWB – Bestuursverkiezing

 De wijkmeesters verkiezen op de vergadering van vrijdag 8 juni 2007 een nieuw bestuur. Dit bestuur gaat de komende 2 jaar KWB-Merchtem leiden. Maar! Alle KWB-leden kunnen zich eveneens kandidaat stellen.

Heb je wat tijd en goesting om je in KWB gedurende 2 jaar in te zetten, loop dan vlug naar je telefoon en bel naar Hans Verbruggen 052/37.53.13 of je gaat eens aanbellen bij Hans op de Vesten 23.

Waag je het erop!!??

Bedankt!

 Wist je dat ?! 

HALLE

 o       Dat op vrijdag 11 mei 55 uitgelaten mannen naar Halle op stadsbezoek gingen..

o       Dat onze Geert zich in zijn nopjes voelde want KWB-Merchtem toog naar zijn werkterrein en ze zullen het in de Zennestad geweten hebben.

o       Dat de chauffeur ons gedropt heeft net aan de ingang van de basiliek en drie gidsen elk een groepje KWB’ers op sleeptouw namen.

o       Dat den basiliek een heel sjiek maar iets te donker aanvoelend monument is waar zeer veel waardevolle voorwerpen te zien zijn.

o       Dat men in Halle iets kent van sagen en verhalen en dat we niet gespaard bleven van gruwelijke en lugubere historische gebeurtenissen .

o       Dat de Zwarte Onze Lieve Vrouw omringd wordt door de 12 apostelen waarvan er 3 een beetje te kort uitvielen en men ze op een klein verhoogje heeft moeten zetten.

o       Dat er zelfs kanonballen liggen in deze basiliek.

o       Dat er een zeer mooi retabel te zien was maar ik ben de naam vergeten van diegene die het ooit gemaakt heeft.

o       Dat het deksel van de doopvont met een speciaal systeem wordt omhoog gehesen, meer uitleg aan Luc Van Campenhout want d’en techniek interesseert hem.

o       Dat we nadien in de directe omgeving van d’en basiliek het standbeeld van onze goede vriend Mgr Cardijn zagen staan.

o       Het doet wel iets kort bij onze stichter en voorganger te mogen staan en zijn bronzen kleed te mogen aanraken.

o       Het voelde wat kil aan maar wat meer stoorde waren de hondendrollen die in het tuintje rond onze grote roerganger overal lagen.

o       Na nog wat historiek rond de Zenne en de overstromingen waarmee de stad Halle in de geschiedenis te maken gehad heeft trokken we richting station. De brug over het kanaal Charleroi-Brussel over en je komt op een groot plein.

o       Omdat de schrik bestond dat de hogesnelheidstreinen de stad middendoor zouden snijden werd het spoor van deze ultra rappe treinen ondergronds gelegd.

o       Na deze interessante rondleiding kregen we de vrijheid.

o       Een paar trokken nog naar het huis waar de opnames van Witse gebeuren op Halle Sint Rochus. Dit groepje dronk zijn eerste pintje in een nogal rare drankslijterij waar een aantal attributen aan het VB deden denken. De militaristische en Duitstalige muziek liet er zelfs geen twijfel over bestaan.

o       De grotere groep trok terug te stad in. Een der gidsen liet ons geloven dat een “Orval” een gezond biertje is en wij hebben dat geprobeerd en het is ons wel bevallen.

o       Wat vliegt de tijd toch snel wanneer je met vrienden een ‘goeie babbel’ kunt doen.

o       Onze bus vertrok vrij stipt. Na nog een hoogdringende ‘plas’stop aan de rand van de autostrade reden we naar huis.

o       Voor sommigen liep dit stadsbezoek nog wat uit. De vele sagen en verhalen hadden wellicht de tongen losgemaakt en werd er hier en daar zelfs wat geschiedenis geschreven wie weet!

 

Vaderdag zondag 10 juni

 Opa, 
Zullen we samen gaan vissen
De hond uitlaten
Samen zwemmen in de rivier
Opdrogen in de zon
God voor het eten bedanken
Door de heide lopen
Wandelen in het groen
Lieve opa,
Zou jij dat met mij willen doen.
 
Martijn Mulder uit kinder- en jongerenpoëzie

 Jij stond in de serre
Tussen de bloemetjes
Je knipte de topjes eruit
Ze moesten vertakken
In de breedte
Net onder waar jij kneep
Moest er een nieuwe scheut komen
Knijpen is niet zo erg 
Als er nieuwe scheuten komen

Ad Goos (met een korrel zout) 

Mijn vader
Hij was mijn beste vriend,
Hij als vader, ik als kind.
Wij deden zoveel samen,
Voetballen, bikkelsteentjes zoeken.
Op een dag maakte hij een klakkebus voor mij,
Jongens, daarmee was ik blij!
Maar nu, nu is het voorbij.
Hij heeft me plots verlaten,
Als ik eraan denk, komen er tranen
In mijn ogen en worden ze rood.
Ik kan er niet aan doen
Maar hij is dood.

Steven Pitteman uit Jeugd en Poëzie

 

Beste jong-kwb’ers,

We sluiten ons werkjaar af met onze “2 werken van barmhartigheid - vergadering” (dorstigen laven/ hongerigen spijzen)
 
Onze barbecue gaat dit jaar door op het voetbalplein (en in de kantine) van S.K. Langevelde.
Zaterdag 16 juni om 17 uur
verwachten we jullie voor een aperitiefje, nadien start de BBQ.
Voor za 9 juni  inschrijven
is een must. (kwestie van een voldoende hoeveelheid vlees en kroppen sla te kunnen bestellen)
Er gelden prijzen volgens het Oldi-principe: lage prijs, goede kwaliteit
.
Kinderen van 3 jaar tot 12 jaar: 3,50 euro
Vanaf 12 jaar: 7 euro. 
èVegetariërs: 6,99 euro 

Inschrijven kan je steeds bij je kernlid
Of door te bellen naar Wim VS:  0477/499.811 of Joke: 0486/45.77.32
 

 

home: www.kwbmerchtem.be