KWB-kookavond
Dinsdag 13 november – 19u – Kerkeboomgaard
 Vallende bladeren … vroeg donker … ’t wordt kil …
’t wordt een lekkere
herfstmenu!

 

GPS DROPPING
Wandelen onder de satelieten

 Een korte uitleg :
Een GPS toestel was tot een paar jaar geleden niet gekend, nu is het bij vele gezinnen een ingeburgerd toestel. Maar weet je dat dit niet enkel voor auto’s bestaat? Ook de sportieveling (wandelaar, fietser, …) kan zijn route uitstippelen via GPS.
Met een GPS-toestel voor wandelaars ruil je de stafkaart en kompas in voor de hulp van satellieten. Tijdens een wandeling stuur je jouw deelnemers in kleine groepen naar verschillende punten op de wandelroute; Daarbij kan je makkelijker dan vroeger afwijken van de geasfalteerde weten. Bovendien kun je deze wandeling inkaderen met de gouden ring van Frodo (Lord of the rings), een dropping of een zoektocht naar de schat van de piraten.
Wij kozen voor een eenvoudig GPS-toestel voor wandelaars: de Trip Tracker van Amaryllo. De Trip Tracker vertelt je steeds waar je bent, waar je geweest bent, welke kant je op moet, welke route je gelopen hebt, … en nog zoveel meer.
Iedereen? Jong en oud, beleeft zijn eigen wandelavontuur. Wie zegt er nu nog dat wandelen niet tof, jong en modern is?

Wanneer ® Vrijdag 19 oktober
Vertrek   
® 19u30  
Waar      
® aan de kerk
Hoe        
® met de bus
Locatie   
® Top Secret ??

 

Interactieve gespreksavond

KAV-KWB Merchtem
Kinderen in een verwenmaatschappij

Vrijdag 23 november 2007
20u – Kerkeboomgaard
Spreekster Angèle Van Gysel

 Welkom... 

Jij bent zo mooi, zo klein,zo heel bijzonder, mijn wonder …
Anne Legroux

Dochtertje van Joke en Katrien Schouppe
 

 Start kaartkampioenschap ‘Wiezen’

Beste kaartliefhebber, De tweede vrijdag van de maand oktober is het terug zover. Op vrijdagavond 12 oktober 2007 worden de kaarten bovengehaald. We starten met de naamloting stipt om 20u15 in het lokaal De Werkman. Zorg dat je erbij bent

Noteer alvast de 6 data in je agenda want de 4 beste scores tellen mee :
§     12 oktober 2007
§     09 november 2007
§     11 januari 2008
§     15 februari 2008
§     14 maart 2008

§      en de finale zal gespeeld worden op 11 april 2008.

 Iedereen welkom.

 Fr.P.

 

VERSLAG WIJKMEESTERSVERGADERING van 31 augustus 2007

 Het is steeds een prettig weerzien op de eerste wijkmeestersvergadering van het nieuwe werkjaar. Je voelt aan de toppen van je vingers dat deze groep zich terug motiveert om aan een spetterend werkjaar te beginnen. 32 wijkmeesters kwamen opdagen en dat is het beste bewijs dat er nood is aan samenkomen en dat er nog veel actieve vrijwilligers die bereid zijn om aan de KWB van Merchtem hun energie en hun vrije tijd te geven.

 Hans, die voor het laatst de vergadering voorzat, heette iedereen van harte welkom. Hij verzorgde tevens de bezinning met een tekst over een schaakspel waar de verschillende pionnen een herkenbare situatie weergeven van de huidige samenleving.

 Nadien werd door Wouter een groepsgesprek ingeleid waar we vooral de taken van de wijkmeester onder de loep namen en tevens nagingen in hoever we er in de KWB nog in slagen van onze leden bij onze activiteiten te betrekken.

Enkele vraagjes om je een gedacht te geven waarover de gesprekken in de verschillende groepjes gingen.

 • Ga je graag op huisbezoek bij je leden?
 • Op welke manier bereiken we onze leden?
 • Vinden we dat onze huisbezoeken bij de leden belangrijk zijn?
 • Proberen we onze leden voldoende actief te betrekken bij onze initiatieven?
 • Wat zijn onze verwachtingen van de wijkmeestersvergadering? Motivatie? Overleg? Vorming?
 • Kunnen we onze mening kwijt? Kunnen we voldoende ons gedacht zeggen?
 • Wat zijn de engagementen die ik wil nemen? Waar voel ik mij goed bij?

Zoals ge kunt vaststellen een hele boterham, die onze motivatie deed aanscherpen en het belang van het ledenbezoek nogmaals sterk benadrukte.

 Hendrik voor zijn verjaardag en Frans en Marcel omdat ze grootvader werden schoten in hun portemonnai en betaalden een rondje. 

Geert en Hans overliepen dan de komende activiteiten waarover je elders in deze kleine raak voldoende informatie krijgt.

De evaluatie van de voorbije verwezenlijkingen was geen klein bier. Met de verschillende fietstochten, de corrida en vooral de kermisdagen stond er een heleboel te bespreken. Opnieuw werd er gewerkt en het werd zelfs vrij laat vooraleer de laatste puntjes waren afgehandeld. Bij iedere groep hoorde een verslaggever en me dunkt dat het bestuur op hun volgende vergadering aan deze inbreng genoeg materiaal heeft om er volgend werkjaar opnieuw tegenaan te gaan.

 Met de oproep van Hans om mee te werken aan het eetfestijn van de parochie en de informatie die Aloïs ons bracht over de werking en de aandacht die ACW schenkt aan de gemeentelijke initiatieven (sportterreinen, voet en fietspaden) werd deze vergadering afgerond.

 De volgende vergadering wordt tevens onze startavond waar naast de voorstelling van ons nieuw jaarprogramma eveneens een nieuwe voorzitter, ondervoorzitter en kassier wordt verkozen.

Deze niet te missen bijeenkomst is voorzien op vrijdag 5 oktober 2007.

Afspraak in de Kerkeboomgaard.

 NK

 SPORT MEE MET KWB

 Oktober

 Voetbal :  MZVC : 

                      Maandag 8 oktober om 21.00u : Binnewerk 2 – KWB

                      Donderdag 18 oktober om 22.00u : KWB – Huibout

                      Masters :

                      Op dit moment is de kalender nog niet beschikbaar.Voor de wedstrijden contacteer Alois

 Volleybal :  KWB competitie:

                           zaterdag 06/10 om 20.00u :  KWB – VC Block

                          zondag 14/10 om 10.00u :  Essene – Merchtem

                          zondag 21/10  om 10.00u :  Hillegem- KWB

 Pingpong :

 Elke donderdagavond vanaf september in de kleine zaal van de sporthal van 20.30u tot 22.00u

 !!!!!!! Iedereen welkom !!!!!!!

 

Welkom aan onze nieuwe leden!

 Dat we Ivo Van Overschelde.verwelkomen in KWB.

We wensen Ivo veel deugd en vriendschap toe en hopelijk mag zijn wijkmeester Ludwig Wijns hem begroeten op één van onze volgende initiatieven. Weet wel dat Ivo een zonnebloem heeft gekweekt van meer dan 5 m hoog!!.

 Dat we met onze mini-voetbalploeg ook 2 nieuwe spelers mogen inschrijven nl.

Gunther Franken die met Johan Vrijders als wijkmeester alle nieuws van KWB zal krijgen.

Kristof Verfaillie krijgt Kries Teugels maandelijks over de vloer.

We wensen hen beiden veel sportplezier en KWB-vrienden toe!

 Bezoek aan de geneverstokerij ‘Rubbens’ te Zele.

Ieder bedrijfsbezoek heeft zijn eigenheid.

Dit familiebedrijf ligt midden in het centrum van Zele (provincie Oost-Vlaanderen) en stelt 25 werknemers te werk.

In vorige eeuw waren er heel wat kleine boeren die voor zichzelf en voor de vrienden wat jenever stookten op basis van graan en mout. Met de oorlog werden heel wat van koperen ketels door de Duitse bezetter opgeëist. De stokerij Rubbens had geluk omdat hun ketels werden gebruikt om het oorlogseten in te bereiden.

Een hele geschiedenis die door de twee gidsen naar behoren werd verteld. Het voornaamste deel van de uiteenzetting ging over de verschillende kruiden die de geur en de smaak van de vele producten van deze stokerij bepaalden.

De distillatie bestaat uit de grondstoffen: putwater, alcohol (gekookt tot op 78°) en kruiden.

 Enkele toffe tips:

 • lixir werd vroeger veelal gedronken door mensen die pijn in hun buik hadden ook vrouwen die het lastig hadden met hun maanstonden namen al eens een glaasje elixir.
 • Waar er nu gemakkelijk naar een slaappil of een verteringspilleke wordt gegrepen namen de mensen vroeger een kruidendruppel
 • De jenevers van de stokerij Rubbens hebben een zachte smaak en worden kwalitatief gecontroleerd.
 • Rubbens is tevens lid van ‘lekkers uit Oost-Vlaanderen’, een vzw die kwalitatief hoogstaande en regionale producten uit de provincie Oost-Vlaanderen groepeert en promoot.

 Met 36 KWB’ers trokken we naar Zele, voortreffelijk vervoerd door ons aller Dannie B. Ter plaatse werden we in twee groepjes rondgeleid in deze fabriek

Na de rondleiding werd ons een zeer voorname bezigheid aanbevolen nl. het proeven van een aantal producten die in de fabriek werden gemaakt.

 Het smaakte voor de meeste deelnemers naar nog. Hoewel er toch ook binnen de ledengroep van KWB een aantal mensen zijn die liever een goede pint of een cola drinken. Hoewel want bij de laatste proefpartij werd er advocaat aangeboden en dat was voor iedereen midden in de roos.

Uit de verkoop achteraf kon je vaststellen dat iedereen wel het één en ander lekker had gevonden want zo wat elke deelnemer trok met zijn degusteerglaasje en een plastiek met één of andere fles huiswaarts zogezegd voor ‘mijn vra-ke’.

Dank aan Dannie (chauffeur), Francis (organisatie) en Gaby (voor de tip).

 Zegt wat waar is,
Eet wat gaar is,
Drinkt wat klaar is

 

 Water loopt door molens in Merchtem

 

o        Vrijdagavond 14 september vertrok een groep van 18 fietsers al vijf minuten na het afgesproken uur op tocht naar de watermolens van Merchtem. Niet met de feestfiets die door de KLJ was ingehuurd, maar  als een echte ‘posse’ elk afzonderlijk op z’n stalen ros.  Ze reden van het kerkplein naar de Varkensmarkt en verder langs de Mieregemstraat tot aan de bareel. Daar namen ze een verraderlijk binnenbaantje door Tie Bos. Dat bos – waarvan de naam zou afstammen van “Diep bos” (iets wat je van op de opgehoogde holle weg heel goed kon vaststellen) – verschafte de eerste stopplaats voor de straffe verhalen die door de geboren en getogen Merchtemnaren werden opgedist. Die vertelden aan de Trappenhoeve onder andere hoe veel beesten en ook veel jongeren ooit nog door de beek hadden gewaad en men zag zo voor zich hoe ene Norbert er als Tarzan in de lianen had gehangen : lang geleden, uiteraard!

o        Van die Trappenhoeve klommen ze dan naar hoger gelegen sferen waar eertijds nog een kapelletje had gestaan dat voor vele jongens het trefpunt vormde met hun eerste liefjes. Van de Meerpoelstraat ging het dan langs de Koeweidestraat tot aan de betonnen brug. Van daaruit het baantje naast de beek dat onder andere een overwoekerde blik verschafte op een gemeentelijke boomgaard. Zo naar de Slagmolenlaan en de Zippe tot aan Ten Anckere waar een wachtbekken over het wassende water waakt.

o        Rechtsomkeer makend togen ze dan via de Maurits Sacréstraat naar de molen van Collier aan de Passerel. Daar zou ooit nog een champetter in de beek zijn gesukkeld, ginnegapte men. Maar iets voor de molen van Cyriel De Smedt op Langevelde moest er vanzeleven een facteur in de beek op een spijtige manier zijn gesukkeld en verdronken.

o        Na daar bij die molen door de eigenaar heel wat deskundige uitleg te hebben gekregen, draafden ze naar de graafwerken van Aquafin waar de grazende koeien loeiend het geraas van een ronkende crossmotor beantwoordden.

o        Omdat het echter al donker begon te worden, ontstaken ze hun lampen en begaven zich huiswaarts of  besloten hun tocht langs Terlinden, de Hoge Wei en een baantje dat leidde naar de Burchtlaan om zo aan te komen bij een afspanning met dezelfde naam als die avond.

o        Daar gingen de overgebleven mannen naar binnen om er nog enige tijd na te kaarten over al datgene wat ze hadden gezien en beleefd : maar niet zonder eerst nog de gedenksteen te groeten voor een fietser die daar recentelijk door zijn pedaal was geschoten.

 Marcafin

 Wist je !! ??

 o        Dat Erik C. als hij nog klein was een hele dag in Ti bos overleefde op kalisschensap.

o        Dat Frans B. nu weet vanwaar de naam Ti bos komt.

o        Dat er veel nostalgie was op die avond: zo van – weet je nog toen? … er moet daar destijds veel gebeurd zijn ... maar wat????

o        Dat er veel afspraken met hun eerste liefje aan het kapelleke aan TiBos.

o        Dat de gemeente aan de Molenbeek nog een wandelbos heeft, maar je kunt er moeilijk in (netels à volonté).

o        Dat Aloïs zijn oom Cyriel uit zijn huis haalde om uitleg te geven over de molen van Langevelde.

o        Dat er heel wat hun twijfels hebben over het project van Aquafin – we zien wel – de vooruitgang hé!


Ons milieu ook onze zorg !

 Vijf dingen die JIJ nu reeds kan doen

 Spaarlampen
Zelfs als je alleen spaarlampen gaat gebruiken, bespaar je al 60 procent op je lichtenergierekening en gemiddeld 65 euro per lamp. Als heel Amerika spaarlampen zou gaan gebruiken, zouden er honderd elektriciteitscentrales overbodig worden. 

Stroombeveiligers

Je kunt je elektriciteitsrekening met 5 % laten dalen en geld uitsparen door je elektrische apparaten aan te sluiten op een verlengsnoer dat je kunt uitschakelen. Apparaten en adapters verbruiken stroom als ze op stand-by staan, en zelfs als ze uit staan. Twijfel je aan je video- of dvd-recorder? Sluit ze aan op een timer.  Luchtfilters
Een luchtfilter verbetert de luchtkwaliteit en de algehele efficiëntie, en staat gelijk aan een verlaging van de koolstofuitstoot met 2 procent. 

Een isolatiedeken voor de boile
r
isoleer oude boilers om warmteverlies te beperken en energie te besparen. Dit vermindert de koolstofuitstoot met 4 procent. (N.B. Isolatiedekens zijn meestal te koop voor boilers van maximaal 270 liter.) 
Buitenverlichting op zonnecellen

Er is geen stroom nodig voor deze voordelige lampen, die energie opnemen van de zon en zichzelf opladen voor gebruik in het donker.

 

KWB gezinsweekend 2007

 Vrijdag 7 september was het zover. We trokken voor de eerste keer mee op KWB gezinsweekend. Er was ons verteld dat dit elk jaar weer een HEEL leuke ervaring is en dan willen wij dat ook wel eens meemaken.

Onze buren hebben ons wel twee keer zien vertrekken, want de eerste keer waren we de wegbeschrijving vergeten. Overkomt ons nog wel eens, dus niet getreurd.

Wel twee minuten waren we onderweg en we stonden al in de file om Merchtem uit te raken, maar we vertrokken op weekend, dus ons humeur kon niet stuk.

Trouw volgden we de aangegeven route en we kwamen zonder verdere problemen aan in Maldegem.

Eens een beetje uitgepakt was het tijd voor het openingsmoment en konden we de eerste keer proberen onze kroost bij elkaar te zoeken. Dit zou een constante worden dit weekend.

 De organisatie had een heel mooi en symbolisch bootje gemaakt met elk een gezinsfoto en zo kon ieder gezinnetje zijn bootje te water laten, waarna we van de eerste maaltijd konden genieten. Er was een heel gamma aan kazen en vlees voorzien en voor de kinderen, sommige kinderen hadden wel al serieus last van baardvorming, was er ook hotdog. Er werd gesmuld dat het een lust was.

 Voor onze kinderen was de locatie zowat perfect. Een groot terrein met veel zand, enkele speeltuigen, een springkasteel, … het kon niet op. Het moment om te gaan slapen kwam voor de meeste kinderen veel te vroeg, maar het verhaaltje voor het slapengaan maakte veel goed.

Eens de kinderen naar bed, begonnen de volwassenen aan een streekkwis. Niet gehinderd door veel kennis ter zake waagden alle teams voluit hun kans en dankzij een zeer vrolijke quizmaster zat de sfeer er goed in.

We weten nu dat Maldegem over een streekgebonden alfabet beschikt met straffe klanken zoals H van hoogappel, O van oeioei en de I van Ypsilon. Gelukkig bracht de Van Dale van 1976 vaak redding.

 Na nog een stukje muziek, een goede babbel en een drankje was het dan ook voor de ouders tijd om te gaan slapen. Na een verkwikkende nachtrust werden we om halfacht gewekt door een vrolijk deuntje en maakte iedereen zich klaar voor de ochtendgym.

De ene is al wat leniger dan de ander, de ander kan al wat beter tegen dat drankje, maar ieder deed zijn best om de bewegingen te volgen en na deze sportieve dagopening zag iedereen er aan tafel toch al wakker uit.

 Ondertussen hadden zich al een paar kliekjes gevormd aan tafel. Zo was er een meisjestafel met één uitzondering, maar de volgende maaltijd had ook de veiligheidsverantwoordelijke het begrepen, en er was ook een vrouwentafel. Een dreumes werd daar nog net gedoogd. De vaders verspreidden zich dan maar onder de overblijvende kinderen en zo vond iedereen een plaatsje.

Na het eten werd er verzameld voor een sportieve voormiddag waar vooral het touwtrekken me bijgebleven is, hoewel ook het estafettelopen vrij spectaculair te noemen was, dit gezien de botsingen en builen. En bij het basketten werden ook wel talenten ontdekt.

Hoewel het hele weekend in het teken stond van ontspanning, zaten we zaterdagmiddag toch wel met een vrij strikte planning want de paardenmelkerij was een eindje stappen en had na KWB nog bezoekers. Het moet gezegd, het was een hele wandeling. Maar de “klein mannen” toonden zich groot en zonder veel klagen werden de kilometers afgestapt. Paardenmelk bleek ondanks de overeenkomsten met een andere melksoort vrij flauw van smaak (onze herinneringen zijn beter), maar de paardenmelk likeur daarentegen…

We zagen wel dat enkele flessen in alle stilte meegesmokkeld werden naar onze volgende bestemming:  de appelwijnstokerij. Hier kregen we een heel duidelijke uitleg over hoe deze wijn gemaakt werd, mochten we weer proeven en konden de kinderen zich nog uitleven op de trampoline. Tegen het avondmaal raakten we weer terug op onze verblijfplaats en door het lange stappen werden er ontzaglijke hoeveelheden frieten en lekker stoofvlees soldaat gemaakt.

 Bij de tweede sprookjessessie bleken enkele prinsjes en prinsesjes al heel moe en het was dan ook snel stil in de meeste kinderkamers. Bij de ouders daarentegen werd het weer een vrolijke en deze keer ook muzikale avond. Door een zeer leuke muzikale bingo werd de muziekkennis getest en iedereen heeft wel eens op de dansvloer gestaan zaterdagavond. De ene al iets meer en heviger dan de ander, maar niet alles verdraagt papier en ‘afwezigen hebben ongelijk’ was zeker van toepassing hier.

 Zondagmorgen bleek de ochtendgym nog een stuk moeilijker (misschien voelde het alleen maar zo), maar achteraf deed het toch deugd en het scherpt de eetlust. Dat doet zwemmen ook want dat stond nu op het programma. Eén badpak bleek vermist, weer die veiligheidsverantwoordelijke als oorzaak, maar niet getreurd, een lekker BBQ geserveerd door een speciaal opgekomen kookploeg zorgde voor een heel lekkere maaltijd en de namiddag werd nog gevuld met een beenhard partijtje voetbal en opruim. Net voor de BBQ maakten we het nog even stil en kregen alle gezinnen ook een klein aandenken aan het weekend mee. Rond het vieruurtje werd er dan stilaan afscheid genomen en reed een hele colonne weer richting Merchtem. Want we waren weer met een hele bende. 72 deelnemers maar liefst uit een 16tal gezinnen. Goed bezig KWB.

 Het hele weekend was voor ons genieten en dit was natuurlijk alleen maar mogelijk dankzij de inzet van heel veel mensen. We bedanken dan ook iedereen die mee in de organisatie zat  en ook iedereen die op één of andere manier zijn steentje heeft bijgedragen tot dit prachtige weekend. Want ook nu werd weer maar eens bewezen: samen sterk en als iedereen een beetje helpt, dan kan er heel veel gedaan worden in korte tijd.

Nogmaals bedankt en zeker tot volgend jaar.

 

Gebed om Gods nabijheid

Wij hebben elkaar meer nodig, dan we laten blijken.
Wij hebben elkaar veel meer te bieden, dan we gewoonlijk geven
We hebben elkaar veel meer te zeggen, dan we meestal uitspreken.
 We hebben elkaar veel meer te troosten, dan we beseffen.
We kunnen elkaar veel meer danken, dan we vermoeden.
We kunnen elkaar veel meer steunen, dan we tot nu deden.
We kunnen elkaar veel meer vergeven, indien we onszelf kennen.
We zullen elkaar veel meer begrijpen, indien we aandachtig zijn.
We zullen veel meer verdragen, indien we rustig zijn.
We kunnen elkaar veel meer aanmoedigen in het goede
We kunnen elkaar veel meer bewonderen in het schone.
We kunnen elkaar veel meer helpen in het moeilijke.

 

Vanbuggenhout Albert & Lemmens Francine
Van Gucht Jules & Vermeir Maria
 

50  

Deze 2 KWB’ers hebben 50 jaar geleden TROUW beloofd in goede en kwade dagen en wij willen hen en hun vrouwtjes van harte feliciteren met dit feest.

 Wist je???

 ð   Dat er op de bovenverdieping van het KWB lokaal een nieuwe keuken werd geïnstalleerd.

ð   Dat er heel wat KWB’ers hun mouwen hebben opgestroopt om dit keukenmeubel te plaatsen en om de nutsvoorzieningen zoals water, electriciteit en aflopen aan te sluiten.

ð   Dat we Daniel, Josky, Jef, Bart, Hedwig en Hugo hiervoor van harte danken.

ð   Dat Frans Erpels de fiere grootvader is geworden van een kleindochter Fraukje genaamd!

ð   Een 2e fiere grootvader is Luc Cleymans die zijn kleinkind Tiemen in de armen mag nemen.

ð   Dat ook Willy De Neve zijn eerste kleinkind mag verwelkomen, een flinke jongen. Ju paardje ju met de Jenne op zijn schoot. Proficiat.

ð   Dat ook Walter Legroux zijn kleindochter Anne wil koesteren en vertroetelen.

ð   Dat onze Pater Karel een TV-vedette wordt. Zowel al dansend als met de kwispel kwam hij in beeld zowel op één als op ring-TV.

 

14de PLATEN- & CD-BEURS
KEEKS Merchtem

 

14de platen- & cd-beurs van KEEKS Merchtem op zondag 11 november van 10 tot 17 uur in de zaal 't Vijverdal (achter de kerk), Kerkstraat 14 te Merchtem.

KEEKS zorgt tevens voor afwisselende achtergrondmuziek, een cafetaria en broodjes worden voorzien.  De inkom bedraagt 2,00 euro (kinderen tot 12 jaar gratis), Merchtemse KWB'ers betalen € 1,50 i.p.v. € 2,00 inkom op vertoon van hun lidkaart 2007, en voor meer inlichtingen i.v.m. deze platen- & cd-beurs contacteer de KEEKS-foon op het gsm-nummer 0474/88.55.83 bij KWB’er Swaiken Van Campenhout (e-mailadres: swaiken.keeks@pandora.be).

 

Op een platen- & cd-beurs hebben particuliere verkopers een stand waar zij hun eigen tweedehands langspeelplaten, cd's en/of 45-toerenplaatjes (van alle genres) te koop aanbieden.

Misschien vind jij er wel de elpees, cd's en/of singles die nog ontbreken in jouw collectie, of kan je er ongetwijfeld een interessante koop doen.  Wip vast eens binnen.  Let the music play!

 

home: www.kwbmerchtem.be