kleine raak
december 2008

 

KAV en KWB SCHAATSEN
Vrijdag 26 december

2de Kerstdag, samen genieten van de koude avonden, de prachtige Kersttijd en natuurlijk SCHAATSTIJD, traditiegetrouw gaat onze KAV – KWB familie schaatsen naar het Bloso-centrum van Liedekerke , we schaatsen op de lekkere disco muziek.
Deze jaarlijkse topper van formaat wil natuurlijk niemand missen.

Ž    Wanneer: vrijdagavond 26 december
Ž   
Vertrek STIPT om 18u – terug rond 22.30 u., we rijden met de dubbeldekbus en de bus van de gemeente naar Liedekerke.
Ž   
vertrek aan de sporthal, Dendermondestraat.
Ž   
We kunnen schaatsen van 19u tot 21.30 u.

Ž   
Wat kost je deze schaatsbeurt:
  U  
Kinderen tot 6 jaar met schaatsen inbegrepen: €1,40
  U   
Kinderen van 6 jaar tot 14 jaar: €2,10 + €1,50 (voor schaatsen) = €3,60
 U  
Vanaf 14jaar: €2,40 + €1,50 = € 3,90
  U   
Bijdrage voor de bus = €1

Het zou gemakkelijk zijn indien je gepast geld kon meebrengen per gezin.
Niet vergeten: handschoenen zijn verplicht, een paar extra kousen, eventueel je eigen schaatsen.
Nog vragen, geef maar een seintje aan Geert R. 052/37.40.20

 Hopelijk mogen wij jou ontmoeten op deze toffe gezinsactiviteit.

Dubbeltornooi pingpong

Elk jaar tussen Kerstmis en Nieuwjaar sluiten we met de pingpongers het jaar af met een dubbeltornooi. Dit jaar gaat het tornooi door op zaterdag 27 december om 20 u. Inschrijven kan tussen 19.45 u. en 20 u. Ook wie niet wekelijks komt pingpongen is welkom. We sluiten de avond af met een drankje en een hapje.
Zaterdag 27 december - om 20 u. in de sporthal

 

Kerststallentocht

Zaterdag 20 december 2008
Start 19u
Parking voor het OCMW rusthuis
Gasthuisstraat Merchtem

 Met de advent zijn we in de rechte lijn naar Kerstmis aanbeland.
De ideale tijd van het jaar om tot rust te komen, om na te denken over wat voorbij is, te dromen en te ijveren voor ‘geluk en vrede’ voor alle mensen.
De figuren van de kerststal spelen hierin een grote rol. Een aantal diepmenselijke waarden worden vanuit het kerstlicht bekeken en geprojecteerd op de wereld van vandaag.
Aan de hand van zinvolle teksten, muziek, een gedicht of een lied …wordt stil gestaan bij het feest van het licht en hoop. ‘Hoop dat alle mensen het in de wereld van vandaag kunnen redden’.

 Kijken we samen mee uit naar de ster van hoop en ‘graag zien’!

 Omdat er een parkingprobleem is aan de kerk, op dezelfde avond is het kerstmarkt, vertrekken we en sluiten we af aan het rusthuis.
Er wordt gezorgd voor de veiligheid van de deelnemers. Zelf kan je natuurlijk een eigen fluovestje of fluorstickers meebrengen.
KAV en KWB zorgen voor soep, chocomelk, een drankje en een pintje onderweg.
De tocht is ongeveer 4 km en met de buggy berijdbaar.

Klinken op het nieuwe jaar !
De flessen knallen in het KWB-lokaal!
Zondag 4 januari 2009
Welkom vanaf 10 u.

Sport - maand december

 Voetbal

MZVC :  donderdag  4/12 om 22.00u : KWB – Ifiginea
             
donderdag 18/12 om 19.00u : Orgaboys – KWB
 

Volleybal

zondag   07/12 om 10.00u :  Affligem –  Merchtem
zondag 14/12 om 10.00u :
  Hekelgem - Merchtem

 Pingpong

Elke donderdagavond in de kleine zaal van de sporthal van 20.30u tot 22.00u
 
FFOp zaterdag 27 december 2008 dubbeltornooi pingpong EE

 Kaarten

Elke woensdagnamiddag vanaf 14 u. kaarten in het KWB-lokaal.

Kaartkampioenschap ‘Wiezen’

2008-2009

                44 deelnemers
              
2 winnaars met elk 69 punten
              
proficiat aan Jan Vranckaert en Luc Vrijders
              
in december is er geen kaartavond
              
tot
9 januari 2009 op onze 3e kaartavond van dit kampioenschap!

 

 

Stamp je graag eens tegen een bal,

kom dan zaterdag 20 december 2008 om 19.00 u. naar de sporthal in Merchtem.

 

Iedereen welkom!

 

 

 

VERSLAG WIJKMEESTERSVERGADERING van 7 NOVEMBER 2008

 Deze wijkmeestersvergadering viel vrij laat want de eerste vrijdag van de maand was 07 november. 29 wijkmeesters beantwoordden de oproep en Wouter uitte in zijn welkom zijn blijheid om deze opkomst.

In een heel diepmenselijk erebetoon aan onze overleden KWB’er Bart De Pauw getuigden verschillende wijkmeesters hun sympathie voor Bart en vooral voor zijn geŽngageerde houding in KWB en zijn hulpvaardigheid.

 ü         Wouter had heel wat post gekregen: zo werden AloÔs en Walter grootvader tijdens de afgelopen maand en de bel rinkelde tweemaal als teken dat er een pintje mocht gedronken worden op de kosten van beide, fiere opa’s.

ü         Er kwam een vraag om deel te nemen aan het steltenlopersfeest van de gemeente volgend jaar in mei. De meningen waren verdeeld niet over de deelname maar wel over ‘welke gebeurtenis in de Merchtemse geschiedenis’ we ons konden achterzetten.

ü         De vlag van KWB oogt mooi: de vraag van het bestuur om een langwerpige vlag, een soort band te maken  werd goedgekeurd. Over de tekst zal het bestuur het nog eens moeten geraken.

ü         Het ledennieuws en het innen van het lidgeld werd door Cis besproken en komt volgende maand opnieuw op de agenda.

ü         Hans besprak de voorbije en de komende werking. Op de danscursus ‘sterren op de dansvloer’ zijn 24 koppeltjes ingeschreven en de volgende lesavonden zal de groep verdeeld worden om de deelnemers voldoende plaats te geven om hun beentjes te laten zwieren. De heksentocht werd goed geŽvalueerd, grote opkomst, mooie startplaats (bedankt) en een heel knappe wandeling.

ü         De activiteiten die op til staan worden verder in kleine raak voldoende voorgesteld.

 Na de klassieke pauze, vond er een gesprek plaats over een aantal fundamentele waarden. Aan de hand van een tekst die vorige maand in kleine raak stond werd er door Jos, Walter, Hedwig en Norbert en kleine getuigenis gebracht. Tijdens deze getuigenissen was het heel stil en de aandacht van de wijkmeesters was groot vooral omdat er herkenbare verhalen verteld werden. Nadien hadden nog een aantal wijkmeesters een inbreng. We hielden aan deze bezinning een goed gevoel over.

 Het jaarfeest staat voor de deur en er dienden nog een aantal afspraken te worden gemaakt

ü         Wie denkt na over de misviering, wie schrijft een aantal teksten, wie leest voor? Wie zingt mee met het koortje?

ü         Wie verzorgt de versiering van de zaal en de tafels voor het jaarfeest

ü         Wie zorgt voor een ontspanning?

ü         Wie is 50 jaar KWB-lid en wie heeft al 25 jaar lidmaatschap achter de rug?

Bij de organisatie van zo’n groot feest komt wel heel wat bij kijken, vooral praktische afspraken. Rond 22.30u mocht Wouter de vergadering afsluiten maar er werd nog heel wat nagebabbeld over wat er allemaal besproken en gezegd was.

 Norbert

  

Welkom aan onze nieuwe leden !

P      Hugo Vastenavond, Kalkovenlaan
P     
FranÁois Goossens, A. De Boeckstraat
P     
Nico Van den Borre, Brusselsesteenweg
P     
Henk Willocx, Reedijk
P     
Geert De Proft, Koeweidestraat
P     
Steven Van De Casteele, Brusselsesteenweg

  

Wist-je??!!

All-round

P      Dat KWB’er peter Joke Legroux blij is met zijn metekind Merel en hij samen met zijn vader Walter op hun manier zullen peter en opa zijn. Merel kan er maar goed bij varen. We wensen haar een fijne toekomst.

P      Dat Jean De Block (de man van Leona Biesemans) grootvader werd van een flinke kleinzoon Lars Van der Beken. Wedden dat Jean later tijd zal nemen om met Lars een partijtje voetbal te spelen.

P      Dat de koppeltjes zich op de danscursus goed amuseren. 25 koppels zwieren als sterren over de dansvloer.

P      Dat vrouwen toch veel liever danspasjes aanleren dan mannen en er daardoor mixed-koppeltjes gevormd worden.

P      Dat enkele vrouwen met scheenlappen of blauwe teentjes rondlopen.

P      Dat het dossier over toegankelijkheid van Merchtemse gebouwen en winkels eerstdaags aan de burgemeester en zijn schepenen wordt overgemaakt.

P      Dat ook de voetpaden, stoepen en parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen werden bekeken.

P      Dat we daarmee hopen dat er spoedig heel wat veranderingen komen.

P      Dat er bij het bezoek aan de sterrenwacht tevergeefs naar sterren gekeken werd maar ’t was te bewolkt, ’t was te licht, ’t was van alles. We zullen ons dan maar naar de ster van Bethlehem richten, die straalt ‘hoop’ uit.

P      Dat de sterrenwacht wel een leuke interessante en leerrijke avond was.

 

Let op !!!  

Verander alvast in je agenda !! Gezinszwemmen van 24/01/2009 wordt verschoven naar 31/01/2009 te ASSE, dit aangezien het zwembad niet vrij was.

 

Welkom
Jij bent zo mooi, zo klein,zo heel bijzonder, mijn wonder …
Merel,
dochtertje van KWB’er Bart Legroux

 

AVOND OVER SNURKEN

        Iedereen kent wel iemand die snurkt. Het typische, monotone geluid werkt al gauw op de lachspieren. Eventjes toch. Er zijn koppels bij wie snurken voor serieuze relatieproblemen zorgt. Zo’n veertig procent van de westerse bevolking (meestal mannen) zou last hebben van snurken. Hoe ouder, hoe groter de kans dat iemand snurkt.
Dr Verbruggen (K.N.O.specialist): Snurkgeluiden ontstaan wanneer de keelholte tijdens de slaap vernauwt. De ingeademde lucht veroorzaakt op dat moment turbulenties en doet het slijmvlies van de keelholte trillen. De vernauwing kan te maken hebben met anatomische kenmerken, zoals amandelen, een huig of een tong die groter zijn dan gemiddeld. Maar het gebeurt zelden dat er ťťn duidelijke oorzaak is. Meestal gaat het om een samenspel van elementen.

       Ady Van de Broeck begon deze interessante avond, voor 35 geÔnteresseerde mannen en vrouwen, met zijn wedervaren over ‘slaap-apneu (spreek uit apnee). In veruit de meeste gevallen is snurken een onschuldig fenomeen: knap lastig, maar strikt medisch geen probleem. Maar soms is er meer aan de hand. In dat geval klapt de keelholte bij het snurken volledig dicht, waardoor de ademhaling secondelang of zelfs een minuut stopt. Het zuurstofgehalte in het bloed daalt en de patiŽnt schiet, al dan niet bewust, telkens even wakker. Daarop komt de ademhaling weer op gang. De meeste patiŽnten voelen zich overdag dan ook doodmoe. Bovendien lopen ze op lange termijn een groter risico op hart- en vaatziekten. De oplossing: Het toestel CPAP blaast via een slangetje en een neusmasker voortdurend lucht onder licht verhoogde druk in de neusholte van de patiŽnt, zodat de keelholte niet meer kan toeklappen. Velen voelen zich een ander mens nadat ze ermee gestart zijn. Alleen zien nogal wat mensen het niet zitten om de rest van hun leven met een maskertje en een toestel naast hun bed te slapen, maar het resultaat is zo goed dat ze het blijven gebruiken.’
Dr.Verbruggen: De drempel om met een snurkprobleem naar de dokter te stappen, is nog altijd hoog. Precies omdat het zo’n banaal probleem lijkt waarmee je gewoon moet leren leven. Een nauwkeurige ondervraging kan in een aantal gevallen reeds een aantal oorzaken aan het licht brengen: roken, allergieŽn, alcohol drinken kort voor het slapengaan, slaaphouding, zwaarlijvigheid, vermoeidheid, slaapmiddelen... Een grondig fysisch onderzoek door de K.N.O.-arts kan dikwijls ook de reden van het snurken aantonen. In sommige gevallen is een slaaplabo-test nodig. De patiŽnt brengt dan een nacht in het ziekenhuis door, waarbij allerlei factoren worden geregistreerd: het ademhalingspatroon, de hartslag, de hersenactiviteit, de zuurstof in het bloed, de slaaphouding, het geluid van het snurken… Op basis daarvan stelt de arts een diagnose, die bepaalt of behandeling al dan niet noodzakelijk is.
Sommige patiŽnten snurken alleen als ze op hun rug liggen. PatiŽnten krijgen dan ook de raad om ’s avonds geen alcohol te drinken, hun gewicht onder controle te houden, geen slaapmedicatie te nemen en niet op hun rug te slapen (vb. tennisbal vastnaaien in de pyjama).

       Daarnaast bestaan er verschillende, al dan niet operatieve behandelingsmethodes (laser-radiofrequentie-dacronimplantaten-beugels-tong ‘vastzetten’…. Bedoeling hiervan is het slijmvlies achter in de keel stroever te maken, waardoor ze minder trilt.

       Als mensen aan een gewone vorm van snurken lijden, beslissen ze min of meer zelf of ze er iets aan willen doen. Oordopjes volstaan ook soms. Bij slaap-apneu ligt dat anders. Dan is behandeling om gezondheidsredenen een must.

       Belangrijk blijven goede slaapomstandigheden: rustige kamer, niet warmer dan 18įC, goede matras, geen te dik hoofdkussen, niet te droge lucht.

 

Marcel

 Tuin – geld - tips

 December 2008

 KWB – tuin

 Van allerhande takjes, droge stuiken…  kan je mooie bloemstukjes maken.
Doe er wat groen bij en je haalt de lente in huis.
Binnen, voor de venster, kweek je nu lekkere tuinkers. (op water)
Je verkopen hiervoor bakjes met een zeefje.
Je kan die vele jaren gebruiken. 
Zaaien op keukenpapier gaat ook. Wel vochtig houden.

 En weet je wat in geen enkele tuin mag ontbreken ?
Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum): gele bloempjes van nov tot febr.

  

KWB – (Be)Sparen en Beleggen

Echt gebeurd : twee ongeveer even oude personen werkten in dezelfde bank. Ze verdienden evenveel.
De ene spaarde, was tevreden met een simpel huis….
De andere ging liefst twee of drie keer per jaar op reis, elke 3 jaar ne schonen blinkende auto. 

De jaren gingen voorbij.
De dag kwam dat de eerste zijn huis was afbetaald.
De andere had op dat moment 300.000 franken schulden, (autolening) en had nog altijd een huurhuis….
Misschien is de jaarwisseling het moment om eens na te denken.
ü        
Spaar ik.  Geef ik mijn geld niet uit aan alles en nog wat.

 

JAARFEEST 13 december

 ü        18 u - Mis ter nagedachtenis van onze overleden KWB-vrienden
ü       
19 u - Feest in zaal ’t Vijverdal tot in de vroege uurtjes 

Menu

 Aperitief
Scampi van chef pť
Paprikaroomsoep
Varkensmedaillon met seizoengroentjes en kroketjes

Gebak met koffie

 Deelname € 22 per persoon.

Overschrijven op rekening van KWB Merchtem (833-5347094-33) met vermelding ‘jaarfeest en je naam’.

 Dringend inschrijven tot zondag 7 december

-         bij Francis Wijns, Langevelde 49, Merchtem

-         in De Werkman

-         of mail je gegevens door naar jaarfeest@kwbmerchtem.be

  Zing je graag en wil je mee de EUCHARISTIEVIERING opluisteren ter gelegenheid van het KWB jaarfeest zaterdag 13 december 2008

 Kom dan naar de repetities

-         op maandag 8 december en

-         op woensdag 10 december 2008 om 19.00 u.

( Repetitie in De Werkman)

-         op zaterdag 13 december om 17.00 u. (hoogzaal)

 

KWB op bezoek bij de volkssterrenwacht MIRA” 

Op een regenachtige vrijdag vertrokken we met 35 kwb-ers richting Volkssterrenwacht. Door de wegwerkzaamheden in Grimbergen hadden enkele chauffeurs de hulp nodig van een GPS-toestel (positie bepaald door satellieten!!) of GSM om ter plaatse te geraken. In twee groepjes werden we rondgeleid.

Buiten aan de hemel viel er weinig te bespeuren. Er waren enkele sterren te zien (of waren het vliegtuigen?).  De grootste stoorzender was de bewolking. Als er dan toch even geen bewolking was, bemoeilijkte de lichtvervuiling, o.a. veroorzaakt door de verlichte abdijkerk en steden zoals Vilvoorde, Brussel en Mechelen, het zicht. Hierdoor begon het bezoek bij de interactieve tentoonstelling. Je kon er zien waar het internationale ruimtestation zich bevond en zag hoe het zich boven onze hoofden verplaatste. Een van de astronauten heeft, op een vorige missie, een foto getrokken van de nacht in Europa. BelgiŽ is heel duidelijk zichtbaar. Op de uitvergrote foto zie je duidelijk de verlichting van de kerk van Merchtem staan.  We zijn toch even buiten geweest. Op het dak van MIRA staan er twee telescopen. We kregen uitleg over de werking van de grootste (kutter)telescoop. Op het dak bevinden zich eveneens een weerstation en de heliostaat (of zonnetelescoop).  In de planetariumruimte kregen we toch enkele sterren te zien. In de koepel zagen we de positie van de verschillende sterrenbeelden boven BelgiŽ. De koepel zorgde ook voor een aantal verrassende effecten. Je hoorde precies buitenaardse(!) stemmen. Door de perfecte weerkaatsing van geluid hoorde je je eigen stem of die van je overbuur op een andere manier. De avond werd afgesloten met een filmpje en foto’s van wat we zouden zien bij goed weer.

 

Wist je dat ?!

 ů    de afstand aarde-maan 1 lichtseconde bedraagt (300.000 kilometer/seconde)

ů   de afstand aarde-zon 8 lichtminuten bedraagt

ů   Van op aarde lijken de sterren van de grote beer naast elkaar te staan. In werkelijkheid staan ze op 48 (dichtste) tot 198(verste) lichtjaar van de aarde. M.a.w. als je vandaag een berichtje of telefoontje in die richting stuurt, mag je je antwoord verwachten over 96 jaar.       

ů   Het ISS draait toertjes rond de aarde op 360 kilometer hoogte, of iets meer dan de afstand tussen    Merchtem en Parijs.

 

Miek in space

 

 Sinterklaas komt naar het KWB lokaal

 

Naar jaarlijkse gewoonte brengt Sinterklaas een bezoekje aan de werkman. De goede man ontvangt met veel plezier alle kindjes die hem komen begroeten. Misschien heeft hij zelfs een cadeautje mee voor alle kindjes? De kleinkinderen van KWB-ers zijn natuurlijk eveneens van harte welkom! De Sint en zijn zwarte pieten zouden het ook leuk vinden dat ieder kindje een tekening zou meebrengen. Het zou fijn zijn dat heel het KWB lokaal vol tekeningen hangt!!

 

Vermoedelijk heeft je wijkmeester al een tekening afgegeven tijdens z’n bezoekje. Indien je graag nog een tekening zou kleuren, dan kan je deze downloaden op www.kwbmerchtem.be of kan je ze ook nog afhalen in de werkman. Natuurlijk kan je ook zelf een tekening, gedichtje, knutselwerkje,…. maken.

Ben jij ook benieuwd welke fratsen zwarte piet  weer zal uithalen?

 

Sinterklaas zal in de werkman aanwezig zijn op zondag 7 december 2008    tussen 10.30u en 12.15u. Nadien gaat hij nog op bezoek bij andere kindjes.

 

 

Taizť 

29l12l2008 – 2l1l2009

31e Europese jongerenontmoeting in Brussel en omgeving 

Gastgezinnen gevraagd

van 29 december tot 2 januari

 Wat wordt er concreet gevraagd aan een gastgezin?

 1.      Slaapplaats. Twee vierkante meter is voldoende. De jongere brengt zelf slaapmat en slaapzak mee.
2.
     
Elke morgen ontbijt.
3.
     
De jongeren zijn het huis uit van 8.30 u tot 22 u.
4.
     
Op oudejaarsavond hebben zij een vredesviering en landenfeest in de kerk van 23 u tot 2u.
5.
     
Op 1 januari (eventueel) een middagmaal

 Het is niet meer dan dat!.

 Meer info : Ludwig Dours, Holbeek 27, 1785 Merchtem, 052/37.44.91 

!! Op 25 november stonden er in onze federatie reeds 109 bedden te wachten op TAIZE-jongeren. Doe jij ook mee? !!

 Met KAV en KWB op ‘tocht van hoop’…naar sociale zekerheid voor eenieder

 Kerstmis 

Overal ter wereld

knielen gelovige mensen

voor een kind:

Emmanuel,

God in ons midden.

Het kleine, het broze, het weerloze

wordt goddelijk.

Met Kerstmis knielen

voor het kleine goddelijke kind

is een symbolisch gebaar stellen, een teken

dat je het kleine, groot acht

dat je bereid bent op te komen

voor alles wat kwetsbaar is,

onzeker en onvolmaakt

Een teken

dat je gelooft

dat enkel dit doen

zalig en gelukkig maakt.

 

Marc Lagae

 

De redactie wenst jullie allen vredevolle kerstdagen!

  

home: www.kwbmerchtem.be