kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
oktober 2010

VERSLAG wijkmeestersvergadering van vrijdag 3 september 2010

 

Puzzelen aan de KWB’ met deze woorden startte voorzitter Wouter de vergadering, hiermee refereerde hij naar de creatieve uitnodiging.

 

Hedwig bedankte in zijn bezinning alle vrijwilligers voor alle initiatieven die tijdens de zomermaanden door KWB werden ingericht.

De doeners, de denkers, de creatieve mannen, diegenen die verantwoordelijkheid opnemen, zij die luisteren naar het verhaal van mensen, zij die anderen moed geven, de vragers van ‘hoe is het met jou……. ? de enthousiastelingen, de durvers, …

 

Een  hele resem mensen die in onze KWB een belangrijke rol spelen. ‘Het doet deugd dat we vertrouwen hebben in mekaar en weten dat wie een engagement opneemt dit ook uitvoert’.

Herman las nog een bezinnende tekst voor over ‘Bij de aanvang van het nieuwe werkjaar’.

 

Over de evaluatie van de voorbije activiteiten wisten alle 28 aanwezigen iets te vertellen. De fietstocht voor mannen werd door velen geapprecieerd. De dagfietstocht kreeg een ‘zeer goed voor de tocht en voor het middagmaal’. De corrida, een superorganisatie waar 82 mensen meewerkten was opnieuw een uithangbord voor onze werking. Twee suggesties: volgend jaar: de leerlingen van de verschillende scholen uitnodigen en organisatorisch minder volk aan de aankomstzone toelaten.

 

De kermis leed onder het slechte weer. Desondanks mochten we nog vele kermisgangers verwelkomen.

  • De courgette-prijskamp en de soep was een schot in de roos; ludiek en gesmaakt door de vele aanwezigen. Op het petanquetornooi en het kaarten op maandagnamiddag kwamen veel jonge mensen af. Suggestie om hen bij de inschrijving de kans te bieden om het jaar door ‘KWB info’ te krijgen per mail of in de bus.
  • Dinsdagvoormiddag bleef het weer zeer wisselvallig. Er werden zeer veel boterhammen gegeten rond de middag. De kinderanimatie met clown Tobi was zeer goed maar de kostprijs van dit optreden was vrij duur. Sommige wijkmeesters suggereerden om de kinderanimatie naar de zondag te verschuiven maar niet iedereen vond dit idee goed omdat we vermoeden dat de zondag eerder een familiedag is. Het optreden van Duk gevolgd door dj Jakke Smit was enorm goed en werd door velen gesmaakt. De tappers van dienst hadden meer dan hun handen vol. Suggestie: een bijkomende pilstap voorzien in de bierwagen.
  • De opruim van woensdag was teamwerk en zeer vlug gedaan. Het opruimen van het zand van de petanque-pleinen was door de regen een te ‘moeilijke’ klus.
  • Kassier Francis wist ons toch gerust te stellen: De opbrengst van dit kermisgebeuren was minder maar het loonde toch de moeite…. rarara..

 

De komende activiteiten werden voorgesteld: het gezinsweekend in Maasmechelen met 86 deelnemers, het bezoek aan brouwerij Witkap te Ninove, de historische wandeling en de sportinitiatieven.

 

In de maand oktober wordt het lidgeld gend en de wijkmeesters werden verzocht om de gegevens van alle leden na te kijken. Er was een reactie op de inhoud van ‘raak’ die verschillende wijkmeesters de laatste tijd zwak vonden.

Kersvers grootvader Marc gaf er een lap op en de nieuwe wijkmeesters Joris, Tim en Roland namen het gezamenlijk initiatief om een pintje te betalen.

Nog een bedenking van Frans:’er zijn denkers en doeners maar er zijn ook mensen die denken dat ze doen’

Norbert


 

Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ 2010-2011

 

 

Wie wordt KWB-kaartkampioen?

Wie wordt de opvolger van Jempy Thomas?

Goed begonnen, half gewonnen!

 

We starten op vrijdag 15 oktober om 20 u.

 

Francis en zijn team verwachten vele kaartliefhebbers.

 

Noteer alvast de volgende speelavonden in je agenda !!!

 

Vrijdag 12 november

Vrijdag 14 januari 2011

Vrijdag 11 februari

Vrijdag 11 maart

Vrijdag 8 april (finale)

 

 

 

Zet je koksmuts

maar op!

 

 

Op dinsdag 26 oktober worden alle kookliefhebbers verwacht om 19 u. in de Kerkeboomgaard.

 

Op het menu :

 

‘Interlandgerechten’

 

 

Agenda van de volgende kookavonden.

 

  Dinsdag 23 november 2010

  Dinsdag 22 maart 2011

  Dinsdag 26 april 2011

  Dinsdag 21 juni 2011

 

 

 

 

 

Keeks nodigt uit …

 

Optreden van Elly en Rikkert op zaterdag 13 november om 20 u. in zaal ’t Vijverdal.

Kaarten in voorverkoop bij boekhandel Wauters, Kerkstraat 4.

(12 euro – kassa 14 euro).

Geen genummerde zitplaatsen. Deuren 1930 u.

Top voor alle kleinkunstliefhebbers!

 


KWB GEZINSWEEKEND

 

Op vrijdag 10 september trokken we met 84 KWB’ers naar het Home Koningin Fabiola in Maasmechelen op gezinsweekend. Uiteindelijk allemaal met als thema en uiteindelijke doel: “het ontmaskeren van DE MOL”

Na een lekkere koude schotel vrijdagavond, vertrokken we voor de reflectorentocht. Was “de mol” ons al voor geweest of ontbraken de genummerde reflectoren echt ? Van de 42 werden er slechts 3 opgemerkt.

Een slaapverhaaltje (voorgelezen door Els) voor de kleintjes, een gezellige babbel, muziek, een lekker pintje, … en nadien allemaal onder de wol; voor de n al wat later (of vroeger?) dan voor de ander.

Toch was iedereen zaterdag op tijd wakker voor de ochtendgym. An zorgde ervoor dat onze spieren al opgewarmd waren voor de sportvoormiddag, die na het ontbijt volgde.

Op het programma : beach-volley, blokken-lopen, homobiel-rijden, go-cartrace op rails.

Na de middag vertrokken we met z’n allen voor een fikse wandeling naar Maasmechelen Village. De dames waren enthousiast dat er een uurtje geshopt kon worden. De meeste mannen vonden we tijdens dit uurtje terug op een terrasje met een goeie pint.

Na het avondmaal was het tijd voor een quiz. Onze presentator van dienst, Hans, werd bijgestaan door 3 charmante assistentes: Erika, Ria en Karin. Vragenrondes werden afgewisseld met dansacts. Of er nieuw danstalent ontdekt werd, laten we over aan de presentator.

 

Tijdens het weekend kregen we van Dirk meerdere vragenlijstjes over het doen en laten van onze mol. Deze briefjes zouden ons helpen bij het vinden van de Mol. Al vlug werd er duchtig op los gespeculeerd. Was Luc, Johan, Joke, Riemer, Katrien,… de Mol ???

Wie had de boomstam over ons fietsparcours gelegd, wie strooide confetti in de kamers, wie verwisselde onze foto’s, wie kleefde stickers op de deuren ???

Op zaterdagavond konden we dmv. een memory-spel 15 ja-/neen vragen stellen over de Mol. Ook volgde nog een raadselronde waardoor we nog extra punten en een gouden tip konden verdienen. Voor de meesten werd het nu wel duidelijk wie ons saboteerde!

Deze avond werd afgesloten met muziek en een dansje.

 

Zondagmorgen hadden de sportievelingen de keuze om te gaan joggen met Jan of om te spieren te gaan rekken bij An.

Na het ontbijt gingen we zwemmen: een glijbaan, een bubbelbad, een super-grote luchtmatras, een solarium,… zorgden voor 2 uur pret bij groot en klein.

Tijdens het bezinningsmoment maakte Joke ons aan de hand van een mooi verhaal duidelijk dat het belangrijk is om goed te zijn voor alle mensen rondom ons.

 

En dan het moment waarop we allemaal zaten te wachten: ‘de ontmaskering van de Mol’. Wat de meesten op dat moment al wisten, werd nu bekendgemaakt. JOKE LEGROUX was onze Mol. Katrien won het mollenspel en kreeg van Dirk een mooi stenen molletje als herinnering.

 

Nadien werd de barbecue aangestoken en konden we genieten van lekkere gebakken worst en sat. Na de opruim en afwas, vertrok iedereen stilaan terug richting Merchtem.

 

Is er een betere slogan om dit weekend en verslag af te sluiten dan ‘DE MOL WAS HIER’. En gelijk had hij want het was weer een super, schitterend, fantastisch, onvergetelijk, leuk weekend !! Een dikke pluim voor al de organisatoren !

Tot volgend jaar !! Fam. J.V.


KWB en KAV nodigen uit op

 

een informatieavond over PALLIATIEVE ZORG, EUTHANASIE en ORGAANDONATIE

 

Woensdag 10 november 2010 te 20 uur

in de Werkman te Merchtem

 

Waarden rond leven en dood evolueren : van absolute voorrang voor iedere vorm van menselijk leven tot het zelfbeschikkingsrecht. Dit debat raakt de diepe kern van het bestaan.

 

Frans Sablon, advocaat bij het Hof van Beroep te Brussel, en zijn echtgenote, Ann Tambour, werkzaam als verpleegkundige op de afdeling Palliatieve Zorg in het O.L.V-ziekenhuis te Asse zijn onze gastsprekers.

 

-          Frans voor het wettelijk kader

-          Ann met een getuigenis over haar praktijkervaring.

 

         Hoe werkt palliatieve zorg ?

         Wat is het wettelijk kader rond euthanasie ?

         Betrekken van kinderen bij een overlijden ?

         Het belang van familie en mantelzorgers ?

         Krijgt sterven nog een plaats in onze maatschappij?

 

 

KAV-Merchtem nodigt uit …

 

Kleur en interieur Kleur en interieur Kleur en interieur

 

Iedereen welkom op deze avond

waar we deskundig advies krijgen over

het gebruik van kleuren binnen en buiten de woning

aan de hand van fotomateriaal.

Een kleuradviseur dompelt ons onder in de nieuwste trends

en geeft bruikbare tips voor het gebruik van kleuren in je interieur.

 

Op vrijdag 8 oktober 2010 om 20u

Kav-lokaal, Langensteenweg 56

 

Meer inlichingen bij Rita Dirix 052/37 43 56 mail : rita_dirix@hotmail.com


 

Geluk

 

God wilde geluk geven aan de mensen. Niet zomaar. Geluk is iets kostbaars, dat gooi je niet zomaar te grabbel, daar moet je iets voor doen. Dan vind je het!

God riep daarom op een dag al zijn engelen bij zich. ‘Kijk eens’, zei God, ‘Ik wil geluk bezorgen aan de mensen. Niet zomaar, ze moeten het zoeken. Ze moeten er iets voor doen. Jullie moeten me daar even mee helpen.

Een grote engel zei ‘Geluk is kostbaar. Het mag niet te gemakkelijk te vinden zijn. Laten we het verbergen, diep in de zee.’ Dit vond God niet zo een goed idee. ‘Dan kunnen alleen de heel goede zwemmers en de duikers het vinden. Geluk moet door iedereen gevonden kunnen worden.’

Een kleine engel zei : ‘Wel, laat het ons dan verbergen op de maan. Daar is het veilig en toch vindbaar. ’‘Neen’, zei God, ‘dat is niet goed. Dan zouden alleen de astronauten het vinden. Geluk is voor alle mensen die er echt naar zoeken.’

Een derde engel zei: ‘niet te diep, niet te ver weg en toch hoog genoeg: op een rots.’

Daar kunnen alleen de bergbeklimmers en mensen met goede benen het vinden’, zei God. ‘Dat is dus ook niet goed. Geluk is voor alle mensen die er naar zoeken.’

‘Weet je wat we doen?’ zei God. ‘Ik leg wat geluk in het hart van het kind, de jongere en de volwassene. Maar de mensen zullen het pas vinden als ze begaan zijn met elkaar.’

 (Uit : XXL … ’t Is aar een bagatel?! Bundeling van teksten en gebeden, Jeugd en Gezondheid).


Bezoek aan Brouwerij Slaghmuylder te Ninove

Vrijdag 17 september 2010

 

 

Iets na het voorziene uur zet de bus met een 34-tal KWB-ers zich in beweging richting Ninove. Blijkbaar is het niet steeds eenvoudig om de huisgenote(n) ervan te overtuigen dat een brouwerijbezoek in de eerste plaats een ‘studiereis’ is.

 

Na een ritje van ongeveer een half uur rijden we de poort van de Brouwerij Slaghmuylder binnen. Boven de poort troont nog de autenthieke smeedijzeren boog met de naam van de brouwerij.

Het is duidelijk, dit is geen moderne bierfabriek maar een vakkundige ambachtelijke brouwerij.

 

 

De geschiedenis in het kort

De brouwerij Slaghmuylder werd opgericht in 1860 door Emmanuel Slaghmuylder,

die tot dan graanhandelaar was. Het laatste deel van de naam "muylder" verwijst daar nog naar. 

Rond de eeuwwisseling nam zijn zoon Ernest het goed renderende bedrijf over.

Hij huwde Marie Van Roy, een dochter uit een brouwersfamilie van Wieze. Vader Slaghmuylder kocht rond die tijd een stuk grond aan de Denderhoutembaan tot dan toebehorend aan de abdij van Dendermonde.

In 1925 bouwden zijn drie zonen, Emile, Edmond en Edouard, daar een nieuwe brouwerij waar men in 1926 met het nieuwe brouwprocd voor bier van lage gisting (8C) startte.  De SLAG PILS was geboren.

 

Midden de jaren zestig, werden de drie broers opgevolgd door hun zonen:

Philippe, zoon van Emile verzorgde de boekhouding en administratie. Everard, zoon van Edouard, zorgde voor de techniek en dienst verkoop. De zoon van Edmond, Michel, stond in voor het brouwproces. Diens schoonzoon Luc Verhaegen, heeft Michel (+2006) inmiddels opgevolgd.

 

 

De rondleiding en proeverij

Het is Luc Verhaegen die ons vanavond zal rondleiden en zal inwijden in de geheimen van het brouwproces.

Maar voor we aan het studiegedeelte beginnen wordt de gelegenheid gegeven om de enige echte SLAG Pils te proeven.

 

Na een inleidende presentatie over de brouwerij en de verschillende bieren die er worden gebrouwen is het tijd om het eerste van de authentieke Witkap biertjes te proeven nl. de Stimulo.

 


Voorzien van de nodige koolhydraten kan de boeiende rondleiding worden aangevat.

Het begint helemaal bovenaan net onder de watertank, daar waar de mout ligt opgeslagen. Het is namelijk zo dat alle grondstoffen nodig om bier te brouwen boven elkaar werden opgeslagen. Vandaar dat brouwerijen altijd hoge gebouwen waren. Omdat er in de vroegere tijden geen pompen waren gebeurde de toevoeging van de verschillende grondstoffen onder invloed van de zwaartekracht.

 

Eerst water natuurlijk en dan mout. We onthouden dat de mout  niet gemalen wordt maar wel geplet. Van de mout heeft men later de ‘pelletjes’ nodig om de eerste filtering van de wort te doen.  Geroosterde of gebrande mout geeft een donkerder bier. Voor bleke bieren zoals pils wordt soms mas toegevoegd.

 

De wort wordt gekookt in de brouwketel waar ook de hop wordt bijgevoegd. Na het koken moet het bier gefilterd (om de hopbellen te verwijderen) en gekoeld worden. Nu nog gist inbrengen en enkele dagen laten gisten. Lage gistingsbieren (bv. Pils) moeten langer gisten dan hoge gistingsbieren.

 

Nu alleen nog op vaten steken of op flessen trekken en ....proeven natuurlijk.

Van deze gesmaakte rondleiding hebben we natuurlijk dorst gekregen en dus wordt ons nog de gelegenheid geboden om ook van de andere Witkap Pater bieren te proeven zoals de Special, de Dubbel en de Tripel.

 

Na afloop krijgt ieder als aandenken aan deze leerrijke avond nog een assortiment van de 4 Witkap bieren mee naar huis.

 

Dank aan de familie Slaghmuylder en in het bijzonder Luc Verhaegen voor de aangename en boeiende uiteenzetting.

 

Bronnen:

Website Brouwerij Slagmuylder ; Thomas Slaghmuylder.

 

LV.

 

 

Wistjes!?

 

         Dat Gunther Louncke zijn eerste doelpunt voor KWB scoorde in de zaalvoetbalcompetitie. Proficiat en blijven scoren!

         Dat we op vrijdag 19 november met de mannen gaan bowlingen. Hou deze datum vrij want er zal om ter meest strikes worden gegooid. Volgende maand meer info.

         Dat, de deelnemers aan de historische wandeling (zowel leden als niet-leden) hebben genoten van de uitleg gegeven door Wouter R., Herman A., Daniel en Mariaken. Bedankt hiervoor!

         We onderweg getrakteerd werden op een drankje.

         In de kerk een brandveilige ruimte is met ondermeer het archief van onze parochie.

         In de brandveilige ruimte - die ook door de kosters als kleedruimte wordt gebruikt - een paar vuile sokken lag. Benieuwd of deze bij de volgende historische wandeling hier nog zullen liggen....

         Er heel wat mensen voor het eerst in de sacristie kwamen van de kerk.

Sport

 

Met KWB doen we ook heel regelmatig aan sport. We geven graag een overzicht…

 

Pingpong

Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten rond 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

 

Elke donderdag vanaf begin september tot einde april.
opgelet: 11 november is een feestdag: sporthal gesloten.

.

  Wandelen

Uit de provinciale wandelkalender:

 

28 november: Herfstwandeling in Holsbeek

9.00 u. tot 14.00 u. – 6/13 km

Voetbalkantine VK Holsbeek

Info 016/44.40.03 of 0472/78.15.01

 

Zaalvoetbal

Ook dit jaar speelt onze zaalvoetbalploeg mee in de Merchtemse competitie. (steeds in de sporthal)

 

 

En verder ook nog zaalvoetbal op de volgende dagen

 

Zaterdag 9 oktober om 18.00 u.

Zaterdag 23 oktober om 18.00 u.

 

Petanque

We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen in de winter bijna elke woensdag in Peizegem.

 

Kaarten

 

Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

 

 

 

 

Spits FM

 

Wil je weten hoe vrije radio wordt gemaakt?

Hoe komt men aan het nieuws?

Kan ik zelf ook radio maken?

Droom je ervan om zelf ook eens radio te maken?

 

En antwoord op al je radiovragen:
kom op dinsdag 19 oktober mee naar de studio van spitsfm.

 

We worden vergast op 2 uur live radio. - Workshop radio-maken.

Kwb Merchtem live in de ether van 19.00 u. tot 21.00 u.

Nadien worden we vergast op Opwijks gerstenat.

 

We vertrekken aan het kwb lokaal om 18 u 45 STIPT. We rijden met de wagen

 

Voor meer informatie kan je steeds Henk contacteren, henk@spits.fm of 0475-957110

 
 
 

Kan je zelf niet mee naar de studio?
Geen probleem.

Stel op dinsdag 19 oktober je radio in op

FM 87.8

en luister tussen 19.00 en 21.00 naar onze live-uitzending vanuit Opwijk

home: www.kwbmerchtem.be