kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
januari 2011

70 jaar kwb merchtem

In 2011 wordt kwb Merchtem 70 jaar. Dit is een verjaardag die we echt niet voorbij kunnen laten gaan. Hierbij een overzicht van onze activiteiten…

 

Vrijdag 11 maart: feestelijke kaartavond

 

Dit jaar vieren we 25 jaar kaartkampioenschap. Om het feestweekend op een gepaste manier in te zetten vieren we dit met een feestelijke kaartavond.

 

Zaterdag 12 maart: optreden BUURMAN

 

“BUURMAN” is een groep die momenteel beter en beter bekend wordt. Ze zijn ondermeer genomineerd voor de “MIA’s” in de categorie  “beste Nederlandstalig”. Intussen zijn hun nummers dagelijks te horen op de radio.

 

Elke wijkmeester heeft kaarten ontvangen van dit optreden. Je kan deze bij hem kopen tot 10 februari voor de prijs van 8 euro.

 

Zondag 13 maart: brunch

 

Zondagvoormiddag vieren we verder feest. Vanaf 10.00 u. hebben we onze feestelijke brunch in ’t Vijverdal. Meer info over deze brunch in de volgende kleine raak.

 

Affiche feestweekend

 

Wij hebben een affiche gemaakt voor dit feestweekend. We zouden aan alle leden willen vragen om deze affiche omhoog te hangen aan hun raam. Je helpt ons hiermee om ons feestweekend beter bekend te maken.

 

FAMILIENIEUWS

 

 

 

Marcel Callebaut,
schoonbroer van KWB’er Piet De Mesmaeker

oom van KWB’ers Jan De Mesmaeker en Jean De Ridder

 

 

Verhaal aan de kinderen tijdens de kerststallentocht

 

‘EEN FIETS VOOR SAÏD’ door Peter Vervloed

 

Heb je onze nieuwe buren al gezien?” vraagt moeder als Rob de keuken binnenkomt.

Rob schudt zijn hoofd. ‘De juf heeft vanmorgen wel over die asielzoekers verteld. Het zijn vluchtelingen uit Somalië. Daar is het oorlog.’

‘Vanmorgen stonden er twee bussen bij de grote poort van het klooster,’ zegt moeder. ‘Ik ben even gaan kijken. Er stapten vooral vrouwen en kinderen uit. De vrouwen hadden lange jurken aan en hoofddoeken om. Er waren ook paar jongens bij van jouw leeftijd.

Zo begint het verhaal.

Robs moeder die zich inzet voor de opvang van de asielzoekers, tracht haar zoon in contact te brengen met deze kinderen. Voor Rob hoeft dit niet. Hij heeft zijn vriendjes in de school en dat blijkt hem voldoende. Zij hun vriendjes, hij de zijne.

Toch stelt de jongen ook vast dat niet iedereen openstaat voor het onthaal van de vluchtelingen.

Wanneer moeder vraagt om zijn oude fiets te schenken aan het asielzoekerscentrum, wil hij die niet afgeven. Voor één keer lenen wél. Hij gaat er immers zelf nog mee crossen op het veldje achter het schoolplein…

Het verhaal krijgt een andere wending wanneer Rob zelf in contact komt met Saïd: één van de asielzoekers. Hij kwam eerst samen met een meneer aanbellen bij Rob. De dagen erna alleen. Saïd is een jongen van zijn leeftijd. Elke dag leent hij de oude fiets van Rob.

Een kort, maar warm verhaal waarin vooroordelen niet thuis horen. Want zelfs zonder dezelfde taal te spreken, slagen de jongens erin met elkaar te praten en ervaringen te delen.

 

Liesbeth

 

 

Welkom aan onze nieuw leden

 

Thierry Peeters van de Stationsstraat mag maandelijks
zijn wijkmeester Joris Verspecht verwachten met alle
KWB-nieuws.

 

’t werd een knalfeest!

 

·         Dat het jaarfeest in zijn geheel een reuze goed feest geworden is! De reacties van de deelnemers waren flatterend voor de mannen van de organisatie!

·         Dat we gestart zijn met een deugddoende eucharistieviering waarin de thema’s luisterbereidheid, waardig werk, geloven in mensen en verdraagzaamheid in alle teksten tot uiting kwamen.

·         Dat het KAV-KWB koortje onder leiding van Walter Teugels en met Walter Callaert aan het orgel prachtig gezongen heeft.

·         Dat de receptie in zaal ’t Vijverdal een goede opener was. We werden gul bediend met drank en hapjes..

·         De zaal was schitterend ingekleurd. De tafels oogden mooi en het geheel gaf een warm aanvoelen. Cis had voor een knappe tafelverdeling gezorgd.

·         Verwelkoming door Wouter afgesloten met een passend ‘tafelgebed’ (zie elders in deze Kleine Raak). Raar maar het was muisstil in de zaal! Daarna was het wat moeilijker om iedereen stil te krijgen.

·         Het eten was buitengewoon lekker en het Peter team verdient alle lof.

·         Nieuw op het menu was het super dessertbuffet, met een enorme keuze! De koffie stond er echter wat verloren bij maar hij was niettemin lekker.

·         De KWB’ers met 25 jaar dienst werden gevierd en ze kregen elk een fles wijn. We zijn altijd kandidaat om te helpen uitdrinken.

·         De ontspanning : 2 mannen uit het naburige Opdorp wisselden heel knappe sketches af met al gekende of minder geapprecieerde moppen. We hebben genoten van het spektakel en de lachspieren werden meermaals op de proef gesteld.

·         Met een leuke en toffe fotoreportage van de voorbije activiteiten werd het rustige van het jaarfeest afgesloten.

·         Dj Luc opende fris en snel en de dansvloer lokte steeds meer en meer volk.

·         Klokslag 24u zag wijkmeester Françis Pauwels Abraham, 5O jaar jong proficiat.

·         ’s Nachts nam Ludwig de draaitafels over. De jeugdigen onder de aanwezigen waren niet meer weg te slaan van de dans. Het duurde tot in de vroege uurtjes, wie als laatste naar huis ging verklappen we lekker niet.

·         ’s morgens voor de opkuis was het een ander paar mouwen. Zich verslapen, te moe, de wekker niet gehoord, andere verplichtingen, ze hebben me het niet gevraagd…. waren de redenen.

·         De zaal was net op tijd klaar maar volgend jaar zou dit met meer volk plezanter zijn

 

VERSLAG wijkmeestersvergadering van vrijdag 3 december 2010

 

·         Barslecht weer! Er was moed nodig om met of zonder vervoermiddel het witte sneeuwtapijt te trotseren. Toch slaagden 24 wijkmeesters er in zich voldoende te motiveren om de vergadering bij te wonen. Sint Niklaas was duidelijk al aan zijn jaarlijkse opdracht begonnen en op de tafel stonden ‘chocolade mannekens’ en lekkere speculaas.

·         Wouter had er zin in want hij begon meteen de agenda van de vergadering voor te stellen. De nieuwe CD van ‘Burger’, de groep die in maart 2011 het 70-jarig bestaan van onze afdeling gaat opluisteren, kreeg een bezinnende rol.

·         Op zijn gekende, vrolijke manier nodigde Luc V. C. ons uit om de voorbije activiteiten te bespreken. Er zat vaart in: achtereenvolgens werd het kaarten op woensdagnamiddag, het pingpong op donderdagavond en het zaalvoetbal besproken. De vergadering rond palliatieve zorg kreeg hoge waardering en Wouter onderschreef dit met ‘we moeten niet bang zijn om zulke thema’s aan te pakken’ waarop Ludwig beklemtoonde dat ook de 3 avonden rond ‘groeien in geloof’, inhoudelijk zeer sterk zijn.
Het kaartkampioenschap veegde met 13 tafels het voorgaande record weg en de bowlingavond was een schitterende en plezante belevenis. Koken is niet alleen in op TV want ook op onze eigen kookavonden komen steeds meer mannen het vak leren. 17 moedigen hebben met de opfrisbeurt over de verkeerstekens en het rijbewijs veel nieuwe dingen geleerd.

·         Luc had nog een spiekbriefje met de komende initiatieven maar die worden her en der in deze kleine raak wel voldoende voorgesteld. Aloïs, plaatselijk ACW-voorzitter, gaf de wenk mee om het blaadje dat bij kleine raak stak in te vullen want het loont te moeite om eens je energiegebruik te laten controleren.

·         Het innen van de ledenbijdrage voor het komende werkjaar loopt op zijn einde en de resultaten mogen gezien worden. Slechts een paar ontslagen en die worden gecompenseerd door nieuwe leden die willen aansluiten. We zijn en blijven met 359 leden  een grote mannenbeweging.

·         Wouter en Ludwig vierden hun verjaardag en Joris was peter geworden en op de tonen van ‘lang zullen ze…..’ nodigden deze mannen ons uit op een drankje.

·         Na de pauze werd de boekhouding van het voorbije jaar besproken! Francis, onze kassier, had alle cijfers per onderwerp netjes geklasseerd en bij controle was alles correct bevonden. Met heel veel dank aan de Cis. We mogen gerust zijn er schiet nog genoeg over.

·         In 3 groepen en onder leiding van Hans, Wouter en Hugo kregen we de gelegenheid onze meningen te formuleren over de viering van 70 jaar KWB Merchtem. En het wordt een grandioos feest.

·         Als vervanger voor Dimitri, die besloot te stoppen als bestuurslid, werd Frans Robberechts verkozen. Frans was er blij mee, schoot in zijne portemonnai en betaalde een ‘tournée generale’ onder luid applaus van de aanwezigen.

·         Toffe, opbouwende avond, met veel inbreng van de aanwezigen die na de vergadering in hun groepje bleven verder praten en dat is een goed teken.

Norbert

 

25ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’

 

Zijn alle deelnemers klaar voor de eindfase van ons kampioenschap?

De kaarten worden opnieuw geschud op

 

vrijdag 14 januari 2011 om 20 u. in het KWB-lokaal

 

 

Volgende data :

§ Vrijdag 11 februari 2011

§ Vrijdag 11 maart 2011

§ Vrijdag 8 april (finale)

 

Wist-je …

 

·         Dat KW’er Jo Abbeloos peter werd van UMA, dochtertje van Elmar en Mieke Van Rossem.

·         Dat JO enorm fier is met zijn nieuwe opdracht en dat oma Maria ook in de wolken is van haar jongste kleinkind.

·         Dat KWB’er Freddy Louncke de fiere grootvader werd van een meiske ALISIA. N’en dikke proficiat en ook aan oma Marie-Louise.

·         Dat we al de mensen die wat op de sukkel zijn met hun gezondheid moed willen geven en dat het in 2011 hopelijk beter gaat.

·         Dat de mannen die  gevierd werden voor 25 jaar KWB-lidmaatschap een goei fles wijn gekregen hebben.

·         Dat er heel wat KWB’ers meehelpen bij het bereiden van het kerstdiner van de parochie.

·         Dat de 2 meisjes die het mooie kerslied zongen met de kerststallentoch dochters zijn van KWB’ers: Emma is de dochter van Dany De Block en Linde de dochter van Luc Raeymaekers.

·         Dat KWB’er Gust Saerens, de tereinverzorger van de voetbalploeg van Merchtem, meer dan zijn handen vol heeft de laatste tijd : 2 locaties, vuil weer. Je moet het maar doen. Proficiat Gust.

·         Statig wuivend met zijn hand schreed Sint-Niklaas de Werkman binnen.

·          Schattige kinderstemmen zongen voor de Sint en zijn pieten ‘Sinterklaas kapoentje, ...’

·         Aan de hand van één van de (groot)ouders trokken de kinderen bij de Sint met hun tekening.

·         Enig … en de Sint was gul.

 

 

GRATIS KWB-VALENTIJN

 

Net als vorig jaar wordt De Werkman omgetoverd tot een quadrofonische homecinema waar zinnenprikkelende romantiek in de lucht hangt.

Welke film het wordt blijft nog een verrassing; maar zwoel zal het zeker zijn!

 

Praktisch: op 12 februari 2011. Deuren 19u. Film start om 19.30u

 

Er wordt een kleine onderbreking van tien minuten voorzien.

Het doek van de ontroerende streelfilm valt rond 22 uur. Ook daarna mag er nog volop worden nagepraat en/of gelachen.

En wat met de kinderen die niet toegelaten zijn…? Kinderopvang is mogelijk van 19 uur tot 22 uur in de Kerkenboomgaard.

 

Wel graag een seintje vooraf (om de nodige monitoren te kunnen voorzien) aan Jan De Mesmaeker: 052/37.31.33.

 

 

Rijbewijs halen! Samen de weg op!

 

Startpakket voor begeleiders

maandagen 17 en 24 januari 2011

19u. KWB-lokaal, parochieplein Merchtem.

 

Voor wie?

Dit startpakket is bedoeld voor wie een kandidaat-bestuurder wil begeleiden op weg naar het behalen van het rijbewijs. De leerlingen zijn ook welkom

 

Wat komt er allemaal aan bod?

In het luik over de wegcode: de voorrangregels, correct en defensief rijgedrag op een kruispunt en een rotonde, bij kruisen, inhalen, rechts en links afslaan, op een autoweg, bij aquaplaning, enzovoort.

 

In het luik over de begeleiding: de begeleider als coach, de opbouw van een begeleidingsplan, het aanleren van manoeuvres, het verloop van het praktisch examen, evalueren en bijsturen!

 

KAV-KWB kerststallentocht!

 

Zaterdag 18 december trotseerden 120 herders sneeuw en vrieskou voor een bezinnende tocht langs een aantal kerstallen.

 

Bij de kerststal aan de kerk werd het thema ‘iedereen mee’ toegelicht en zongen Emma en Linde een prachtig kerstlied.

 

We wandelden via het baantje achter de vroegere melkerij naar Langevelde doorheen een prachtig winter-landschap. Op Langevelde, aan huis Leo Verhaegen, was er door de buurt een power-point presentatie aangemaakt met sfeervolle foto’s van alle Merchtemse kerststallen en op de achtergrond kerstmuziek.

 

Bij Nele en Pol Abbeloos, waar een heel creatieve kerststal staat, kregen de deelnemers chocomelk of een jenevertje. Liesbeth vertelde de kinderen een kerstverhaal: ‘Een fiets voor Saïd’ van Peter Vervloed (hierbijgevoegd).

 

Op de Bleukenweg werd door de kinderen van de buurt een toneeltje gespeeld en kregen we iets lekkers aangeboden. Joke, Roland en Gunnar hadden samen met  hun vrouwen en kinderen voor een fijne ontvangst gezorgd.

Bij Piet De Mesmaeker werd de laatste kerststal bezocht.Als afsluiter werd er in het KWB-lokaal soep gegeten en hotdogs.

 

Een prachtige tocht met veel kerstvitaminen.

 

Bedankt aan alle medewerkers.

  

DOEN

 

KWB-Merchtem wordt 70 !

 

Op 11 – 12 en 13 maart is ’t feest! KWB-Merchtem viert haar 70-jarig bestaan. Dit heuglijk gebeuren zal men in Merchtem geweten hebben !!

 

  • Vrijdag 11 maart vieren we 25 jaar KWB-kaartkampioenschap.
  • Zaterdag 12 maart optreden van de muziekgroep ‘Buurman’ die de voorbije weken regelmatig de media haalden.
  • Zondag 13 maart BRUNCH met optreden van Nele Van Den Broeck.

 

Gedurende al die jaren werden er veel dia’s en foto’s genomen. We zouden graag een power-point-presentatie maken van de vele toffe activiteiten uit onze geschiedenis.

 

Heb je foto’s? dia’s? of ….. geef ze in bruikleen aan iemand van het KWB-bestuur of aan Marcel Hermans in de Jan Maervoetstraat.  Er zal een schitterende foto-reportage van gemaakt worden. Natuurlijk wordt alles je netjes terug bezorgd.

 

Autisme !?

 

De laatste tijd horen we in de media meer en meer over autisme. Wellicht kennen we in onze vriendenkring, op het werk, in onze beweging of organisatie mensen die met autisme worden geconfronteerd.

 

Els Vermeulen begeleidt al 15 jaar mensen met autisme en hun familie. Als medewerker bij de Vlaamse vereniging voor autisme (VVA) gaf ze talrijke cursussen, vormingen en lezingen over autisme. Nu werkt ze als coach in communicatie en autisme vanuit haar privépraktijk.

 

Els komt ons als therapeute helpen en begeleiden om een beter inzicht te krijgen over autisme. Ze helpt ons bij het beantwoorden van een aantal vragen.

Bijvoorbeeld:

ü  Wat is autisme? Wat is een autismespectrumstoornis (ASS)? Hoe herkennen we dat? Wat zijn de kenmerken?

ü  Hoe ervaren personen met ASS hun handicap?

ü  Hoe gaan we om met iemand die autisme heeft, als huisgenoot, collega op het werk, vriend of lid van een beweging? Kunnen we hem/haar helpen en op welke manier?

ü  Wat mogen/kunnen we van mensen die autisme hebben verwachten?

Wil je meer weten over autisme dan ben je van harte welkom op

 

Dinsdag 8 februari 2011

KWB-lokaal 20u. - Parochieplein Merchtem.

 

 

ACW Merchtem nodigt je uit op het trefmoment in zaal Libanon.

 

Onthaal 19.30 uur - Aanvang 20 uur - Thema ‘IEDEREEN MEE’.

Ja! Jij bent vrijwilliger. Net als één op de 10 Vlamingen. Onderzoekers weten het intussen ook. Mensen die zich inzetten voor anderen in verenigingen maken de samenleving beter.

Ze zijn verdraagzame, solidaire en actieve burgers. Ze zijn de spilfiguren in talloze

organisaties en initiatieven. Ze zijn aangevers, signaalgevers, vormgevers, … in heel wat

beleidsdomeinen. Een verstandige overheid weet dit sociaal kapitaal te waarderen.

Met onze ACW-ploeg zijn we alvast overtuigd.

 

Daarom ons jaarlijks trefmoment. De laatste vrijdag van februari (25/2) intussen een traditie en net voor de start van “de week van de vrijwilliger” (28/02/2011- 6/03/2011)

 

!! Vergeet uw inschrijvingformulier voor een gratis energie-audit niet af te geven ( bus in werkman). Meer info in volgende Kleine Raak.

 

Verbondelijke activiteiten (om te noteren in je agenda)

 

  • zondag 1 mei 2011 dag van de KWB in dierenpark Planckendael. Meer info in volgende kleine raak of op www.kwb.be

 

  • Valentijnbrunch met als Thema: ‘De vier seizoenen van de liefde’ ism de KWB afdelingen Weerde en Zemst-centrum. Zondag 13 februari 2011 zaal ‘ons huis’ in Weerde met gastspreker Geert Dedecker. Info en prijzen bij KWB Vlaams-Brabant en Brussel. 0486/ 64 55 47 of hannes.deumens@kwb.be.

 

home: www.kwbmerchtem.be