kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
oktober 2011

informatie heksentocht: klik hier

Fietsweekend Brugge / 2-3 juni 2012

We gaan met KWB voor de eerste keer op fietsweekend. Als bestemming hebben we gekozen voor Brugge, ‘het Venetië van het noorden’.

  We hebben om de prijs te zo goedkoop mogelijk te houden gekozen voor de jeugdherberg van Brugge. Prijs voor slapen in jeugdherberg in een vierpersoonskamer met ontbijt bedraagt 20 euro.

Niet inbegrepen: dranken, middagmaal in Gent (2x) en avondmaal in Brugge. (Vrije keuze van maaltijden)

 

Voor wie 100 km fietsen op één dag iets teveel is voorzien we een alternatief: Je kan dit fietsweekend ook meefietsen vanaf Gent (zowel zaterdag als zondag)

Hou er wel rekening mee dat we aan een gemiddelde van 20 km/u. zullen rijden…

Inschrijven: Wij hebben een optie genomen voor 25 personen in de jeugdherberg van Brugge. Er zijn hiervan nog enkele plaatsen vrij. Dus graag zo snel mogelijk inschrijven bij Hans Verbruggen (052 37 53 13 - hansv@kwbmerchtem.be) EN door 20 euro over te schrijven op de rekening van KWB Merchtem (799-5500505-25)

Sport

 

Met KWB doen we ook heel regelmatig aan sport. We geven graag een overzicht…

 

Pingpong

Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten rond 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

 

Elke donderdag tot einde april.

 

  Petanque

We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen in de winter bijna elke woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden.

 

 

Zaalvoetbal

Ook dit jaar speelt onze zaalvoetbalploeg mee in de Merchtemse competitie. (steeds in de sporthal)

Maandag 10 oktober om 21 u. tegen Socca Lova

Donderdag 27 oktober om 19 u. tegen Ginderale

Donderdag 10 nov. om 19.45 u. tegen Flying Ter Wilgen

Donderdag 24 nov. om 21.15 u. tegen Cafetaria

 

 

En verder ook nog zaalvoetbal op de volgende zaterdagen:

 

8  oktober om 20.30 u.

5 november om 20.30 u.

12 november om 20.30 u.

 

 

Kaarten

 

Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

 

FAMILIENIEUWS - wij gedenken

 

Emiel Spinnoy,  KWB-wijkmeester

Vader van KWB’er Frederic Spinnoy

Schoonbroer van KWB’er Jean Van Malderen

 

Ben Haverals,

Schoonvader van KWB’er Ludo Dierickx

Regelmatige bezoeker van De Werkman

 

 

 

 

In memoriam Emiel Spinnoy

 

Met het overlijden van Emiel Spinnoy verliest KWB een trouwe en goede wijkmeester die van zijn ledenbezoek een belangrijk gebeuren wist te maken.

Milleken - in de volksmond werd hij zo genoemd - was een gewone, vriendelijke man die begaan was met zijn gezin en met de mensen van zijn hart.

Miel had aandacht voor de gewone menselijke gebeurtenissen die hij graag samen met zijn vrienden besprak. Geen grote woorden want vooral zijn eenvoud sierde hem.

Hij had een grote bewondering voor ‘Onze Lieve Vrouw ter Noodt. Te voet naar Scherpenheuvel en onderweg met iedereen een ‘klapke doen’ en anderen moed geven terwijl hij zelf veel pijn leed.

Miel je was één van ons, een toffe man en dat willen we in onze KWB koesteren.

 

 

Bedankt Emiel voor je jarenlange inzet.

 

 

 

  

Een aanrader

 

Geloofsavonden: ‘Groeien in geloof’.

 

In de kerk van Merchtem telkens om 20 u.

 

Donderdag 1 december 2011:          Bert Claerhout, hoofdredacteur van ‘Kerk en leven’.

Vrijdag 9 december 2011                  Els Van Doren: pastor van de Chiro.

Dinsdag 20 december 2011              Johnny De Mot: priester Goede Bijstandkerk Brussel.

 

 

Deze avonden worden georganiseerd door de federatie Merchtem.


VERSLAG wijkmeestersvergadering van vrijdag 2 sept. 2011

 

Veel wijkmeesters hadden om diverse  redenen hun afwezigheid op deze vergadering al aangekondigd. De 18 aanwezigen kregen nog een supplementaire hindernis te verwerken want het centrum van Merchtem was volledig afgesloten voor een wielerwedstrijd.

Wouter heette iedereen welkom en hij hoopte dat elkeen een toffe vakantie achter de rug had. Hij nodigde ons uit om ons met verenigde krachten in te zetten voor de KWB en de activiteiten die gepland zijn.

Marcel Hermans - wijkmeester- heeft in het voorjaar een fietsbedevaart, pelgrimstocht ondernomen naar Santiago de Compostela. Marcel vertelde in het kort zijn motivatie voor deze 2500 km lange tocht en zijn belevenissen onderweg.

Een pelgrimstocht – zo begon Marcel – is uit het dagelijkse leven stappen voor een langere periode in ieder geval meer dan één week. Het is durven loslaten van gewoontes, van zorgen en van alles wat je dagelijks bezighoudt. Het is de kans om rust te brengen in je leven en het nodigt uit om na te denken over de zin van het leven. Waarom doet een mens een dergelijk inspanning? Gewoon omdat het iets specials is en bovendien een uitdaging.

 Sommigen vinden de cultuur en de geschiedenis van de route en de stopplaatsen enorm belangrijk terwijl anderen het sportieve van zo een uitdaging beklemtonen. Vele pelgrims willen en belofte nakomen: bv: het overleven van een zware ziekte, dankbaarheid, verdriet verwerken, nieuwe levensfase inzetten in je relatie enzovoorts.

Marcel hechtte vooral belang aan het tot ‘bezinning komen’ en ‘orde stellen in het leven’.

Vanuit een gelovig standpunt maken vele mensen deze bedevaart zowel te voet als met de fiets hoewel de laatste jaren de term ‘spiritualiteit’ het haalt op het gelovige aspect.

Een uitdaging, met goede en minder goede dagen, met afzien en deugd beleven, met onverwachte ontmoetingen.

Marcel koos er samen met zijn maat Rik voor om dagelijks een degelijke overnachting te voorzien want voldoende  rust is essentieel voor het slagen in zo’n tocht. Ze opteerden eveneens voor een degelijke berging voor hun fiets. Eten voor onderweg kochten ze iedere morgen aan en voor de overnachtingen zorgden ze de avond voordien. Marcel kreeg van de wijkmeesters nog heel wat vragen te beantwoorden . Hij genoot van de interesse van de wijkmeesters en hij raadde ons aan om dergelijke pelgrimstocht ook te ondernemen al was het maar om eens echt na te denken over ‘je leven en de zin ervan’. Bedankt Marcel voor dit getuigenis.

 

Met nog wat ledennieuws werd het eerste gedeelte van de avond afgesloten. De dames Vick en Marie-Jeanne betaalden een tournee generale, Wouter wilde zijn 15de huwelijksverjaardag vieren en Aloïs wou klinken op het huwelijk van zijn dochter. Dat betekent drie maal bingo.

 

Na de pauze evalueerde Hedwig de voorbije activiteiten: de fietsrally, de fietstocht, de dagfietstocht, het petanque spelen en vooral de kermisactiviteiten met de corrida, het kermiscafé, kermismaandag en dinsdag met de kindershow en het optreden van DUK. Francis, onze kassier, toverde heel wat cijfertjes uit zijn hoed en ik vermoed dat we toch nog wel een flinke stuiver zullen overhouden aan al dat feestgedruis.

Bij de komende activiteiten was wel wat uitleg nodig en voor KUBB was Francis Pauwels de geschikte man, meespelen was zijn boodschap. De BOSSNEUKELTOCHT, is een nieuwe naam voor een boswandeling met tussendoor een stop voor snoepje of….De avond cider maken werd geprogrammeerd omdat er voldoende vraag voor was en voor de startavond met verkiezingen ligt de lat hoog. We doen een oproep aan onze leden om er samen met ons een plezante, creatieve avond van te maken wist Hedwig ons te motiveren. De wijkmeesters kregen nog een klein huiswerk. Ze werden door Wouter uitgenodigd om de activiteiten waaraan ze zelf wilden aan deelnemen laat staan meewerken aan te kruisen. Hopelijk wordt het volgende werkjaar plezant, leerrijk voor ieder lid en worden de vriendschapsbanden onder elkaar groter.

NK


 

26ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’

 

 

Wie wordt de KWB kampioen ‘Wiezen’ 2011-2012?

We starten om 20 u. in het KWB-lokaal!

Hou alvast volgende data vrij.

 

Francis en zijn team verwachten jullie op 

 

Vrijdag 14 oktober 2011

Vrijdag 11 november 2011

Vrijdag 13 januari 2012.

Vrijdag 10 februari 2012

Vrijdag 9 maart 2012

Finale: vrijdag 20 april 2012

 

Zouden er dit jaar ook lekkere hapjes zijn?

Zou er terug een tombola zijn?

 

 

 

KWB-kookavond

 

Typische gerechten van Belgische steden

Dinsdag 18 oktober

 

Kerkeboomgaard 19 u

 

Eens raden (Brusselse wafels??   Gentse waterzooi??… Mechelse koekoek?? … Oostends vispannetje?? … Brugse Trippel ???)

 

Hou alvast de volgende data vrij want het zal er ovenwarm aan toegaan!

 

Maandag 28 november 2011

Dinsdag 17 januari 2012

Woensdag 21 maart 2012

Dinsdag 24 april 2012

 

Proeven is een must!

 

 

Wist je?!

 

·         Enkele wakkere wijkmeesters sloten de vorige vergadering op een wel erg originele manier af! “Drink ik nu trappist of wijst het etiket wel degelijk op een palmpje?” Vreemd genoeg geraakte er een trappistenflesje met reliëfbenaming Westmalle in de Steenhuffelse brouwerij en liet zich parmantig een Palmetiket opkleven…

 

·         Francis Pauwels meldt ons dat hij een puzzel gemaakt heeft van 24.000 stukjes in 20 maanden (4,28 m. X 1,57 m). Deze puzzel werd opgebouwd in 4 delen en deel per deel werd dan uitgebreid en opgerold tot hij volledig af was.

·         Een fantastisch werk voor iemand met heel veel geduld en ….veel tijd.

·         komt dat in het Guinness book of records?

 

 

KWB-activiteit Kubb?!

 

Een fantastisch spelletje – nieuw voor KWB - niet nadenken - maar gooien.

Liefst zo snel mogelijk de stokjes van de tegenpartij omverwerpen.

Veel volk aan de scoutslokalen en vooral heel veel jonge mensen die zich wilden meten met de KWB’ers.

Jos Heyvaert was super gemotiveerd, Kries was ietwat gevaarlijker, Luc eerder behoedzaam, Geert wilde meteen zelf zo een doos met blokjes en stokjes

Joris bracht deze nieuwe sport aan. Een scoutsleider vertelde de spelregels.

Heel toffe avond met een 10 voor amusement en plezier. Wie er won? Vergeten!

 

Over ‘hoop’ gesproken.

Iemand heeft diarree en hij zegt tegen zijn partner ‘ik wens dat het morgen een stevige hoop is’.

 

‘De lezing’.

Een bejaarde man is aangehouden door de politie rond 01 uur 's nachts
en wordt gevraagd waar hij naartoe gaat op deze tijd van de nacht.
De man antwoordt:


"Ik ga naar een lezing over alcoholmisbruik en de effecten ervan op het menselijk lichaam ".

 

De officier vraagt dan :
"Echt waar? En wie gaat deze lezing op dit moment van de nacht geven?"
De man antwoordt: "Mijn vrouw”.

 

 

Gezinsweekend Waasmunster

 

Er werd door onze drie jongens weer met verlangen uitgekeken naar het KWB gezinsweekend. Traditioneel een 2-daags festijn van spelen, spelen en oogluikend toegestaan consumeren van frisdrank en chips.

Het feit dat ze nu alle drie in staat zijn om zelf dingen uit de frigo te halen en een streepje te trekken bij de juiste naam maakt onze rekening niet kleiner. Gedaan met te zeggen zet maar een streepje bij Geert R. 

Ook wij ouders kijken uit naar dit weekend, want we weten dat de kinderen daar telkens op een veilige plek kunnen spelen en iedereen doet van ver aan sociale controle over alle kinderen waardoor je zelf veel minder actief met de kinderen moet spelen en zij zich toch ongelooflijk hard amuseren. Als ouder heb je dit weekend dan de tijd om eens rustig met andere ouders een babbel te doen bij een tas koffie (’s morgens) of iets sterkers (rest van de tijd).

 

Eens je kinderen iets groter zijn, is ook de wagen minder vol te laden en ook dat maakt het weer net iets leuker. Dit jaar moesten wel de fietsen nog mee, maar dat was eigenlijk een eigen keuze want KWB Merchtem zou KWB Merchtem niet zijn mocht er geen transport van de fietsen georganiseerd zijn. Voor zo’n gezinsweekend is geen inspanning teveel.  Bij deze al een tussendoor dankwoordje voor iedereen die mee in het organisatiecomité zetelt.

Ondanks het feit dat onze kinderen dus al iets groter zijn, was het inpakken en inladen toch weer iets langer werk dan gedacht, maar eens op weg was het deze keer maar een korte rit, dus zijn we alles bij elkaar nog op een ietwat menselijk uur aangekomen. Maar dus weer wel na het avondeten.

 

Kort na onze aankomst werd dan het rode draadspel toegelicht. Het traditionele spel werd uitgebreid met een extra dimensie of twee. Zo kreeg men naast een uit te schakelen persoon ook een voorwerp te zoeken en om enigszins te kunnen volgen wie nog in de running was, moest men op het volgbord de jeugdfoto’s herkennen. De ene foto was al moeilijker toe te wijzen dan de andere, maar sommigen zijn nu eenmaal altijd herkenbaar. Daar is geen grote snor tegen opgewassen laat ons zeggen. Dat de regels heel strikt op te volgen waren bleek al snel toen er kort na middernacht een eerste slachtoffer viel. Middernacht is inderdaad de scheiding tussen vandaag en morgen.

Zelden was de behulpzaamheid en het groepsgevoel zo intens aanwezig. Men bood spontaan aan om mee te helpen bij een of ander klusje zoals 2 (twee) pintjes halen, men ging gezellig samen naar toilet, ….

 

Na een voor sommigen toch wel heel korte nacht werd de zaterdagmorgen enigszins draagbaar gemaakt door een welgesmaakte opwarming. En na de noodzakelijke koffie bij het ontbijt waren we helemaal klaar voor de eerste activiteit. Er werd volks gedanst dat het een lieve lust was. En hoewel sommigen de duurtijd van 5’ pauze nog eens goed moeten leren inschatten maakten we kennis met een hele resem melodietjes en passen die we nog niet kenden.

Na de middagmaaltijd was het dan tijd voor de grote namiddagactiviteit: de fietstocht. Allerhande fietstuigen werden tevoorschijn getoverd. Gewone fietsen, mountainbikes, tussensoorten, dames- en herenfietsen, fietskarren van verschillende pluimage, aanhangfietsen, fietstangen, kinderzitjes, … . KWB Merchtem voerde een promotietocht voor het fietsverkeer. Er was zelfs een eenwieler mee, maar die bleef wijselijk op de thuisbasis.

Een fietstocht is niet geslaagd als er niemand een lekke band krijgt en dus ook dat werd ingebouwd. Zelfs een valpartij stond op het programma. Gelukkig zonder erg. Na een pauze met water en wafel werd er opgesplitst in een grote en kleine fietstocht. De grote liet zich overzetten, de kleine reed zoals dappere fietsers betaamt op eigen kracht over het water via een brug. Het samenkompunt was, hoe kan het ook anders, een gezellig terras van een al even gezellige taverne. Tegen dat de grote fietstocht eraan kwam hadden wij reeds onze sangria besteld en zat de sfeer er al goed in. En natuurlijk zijn enkelen er ook nog in geslaagd om van de juiste koers af te wijken, maar niet alles moet op papier staan hé.

Na een snelle en welkome douche werd er die avondmaaltijd een enorme hoeveelheid spaghetti soldaat gemaakt en eens deze een beetje gezakt was, kon de avondanimatie beginnen. Dit jaar was het een 1-minuut spel. Maar ook hier was de tijdregistratie laat ons zeggen ongeveer 1 minuut.

De soms hilarische proeven en bijhorende grimassen zijn onmogelijk te beschrijven en onze presentator en voorzitter van de jury L. VC.  was weer weergaloos. Hij deed met verve enkele welgekozen proeven voor, zorgde voor eeuwige one-liners als: “ we tellen af: 5-6-7-8!” en “De herhaling herhaalt zich” en bracht soms de deelnemers in opperste staat van verwarring. Plezier alom dus. Wie er nu uiteindelijk won is niet echt belangrijk en wie er zou gewonnen hebben mochten de vleugelmoeren gewone moeren geweest zijn zullen we ook nooit weten. Maar dat het amusement van hoog niveau was, dat is zeker.

 

De kleintjes genoten zowel de eerste als de tweede avond van een heel leuk poppenkastverhaaltje waar onze minder kleine jeugd zelfs voor de uitvoering hielp zorgen. Heel leuk en mooi was dat. Een traditie om te behouden.

Na weer een VEEL te korte nacht voor sommigen was de ochtendgym zondagochtend eerder voor de “harde kern” want de opkomst was duidelijk minder dan de dag voordien. In de voormiddag werd er dan nog een mooie wandeling langs de huisjes van de eenvoudige werkman gehouden (inclusief Porsche, Lamborghini, tennisterreinen, zwembaden, tuinhuisjes zo groot als een gezinswoning enz.).

Mooi om te zien, maar het roept vragen op ivm loon naar werken en belastingen betalen. Maar KWB-ers zijn niet jaloers en genieten van eenvoudige zaken zoals “een werkman” op locatie. Een ideale voorbereiding op een eenvoudige maaltijd die toch enorm smaakt: friet met stoofvlees.

Ondertussen ben ik nog enkele zijdelingse activiteiten zoals volleybal, zandburchten graven, steppen en andere bezigheden die men in groep kan doen vergeten te vermelden, maar er was gevraagd om niet al te veel lectuur te produceren. Dus moet ik enigszins censureren. 

Rest me nog alle medewerkers en eigenlijk ook alle deelnemers te danken (maar dus toch vooral de medewerkers) voor dit weer prachtige weekend en mocht er kortelings nog iemand naar Waasmunster trekken, er ligt daar nog ergens een sandaal onder enkele tonnen zand begraven. Gelieve deze mee te brengen naar de thuisbasis van KWB Merchtem, De werkman. Een beloning zal uw deel zijn. Tot volgend jaar.

 

AdG

 

 

Jezelf zijn

 

In elke mens leeft de tweestrijd tussen jezelf zijn,

niet verdrinken in de massa en er toch ‘helemaal bijhoren’.

Maar als je er wil bijhoren, moet je meedoen met de mode, met de muziek, met …

Je moet keihard zijn en niet laten zien dat iets je kan raken.

Voor je mening uitkomen is gevaarlijk als ze niet strookt met wat anderen denken.

 

Het is veiliger je mond te houden en te doen wat anderen verwachten.

Wat zouden ze anders van je denken?

En toch wil je jezelf zijn.

 

Daar is moed voor nodig. Alleen lukt het nooit.

Je hebt mensen nodig die in jou geloven en die je kan vertrouwen.

Mensen die je aanvaarden om wie je bent en niet om wat je kan en hebt.

Mensen die je niet in een bepaald hokje plaatsen en die niet voortdurend beslag op je leggen.

Mensen die niet bang zijn en die voor je opkomen.

 

Je kunt maar echt jezelf zijn als anderen je daartoe de kans geven?

 

KWB wenst jullie allemaal zulke toffe mensen toe

 

 

WIST JE DAT?!

 

Bossneukeltocht

 

·         een prachtige nazomerdag  een 40-tal deelnemers naar Buggenhoutbos lokte

·         je in Buggenhoutbos geen paddenstoelen mag trekken, alhoewel onze gids de boswachter niets anders deed?

·         de jeneverkes al hun intrede gedaan hebben desondanks de zomerse najaarsdag?

·         Buggenhout zijn naam aan ‘beukenhout’ ontleent terwijl er meer eiken staan?

·         je je maar best eens goed laat informeren als je brandhout voor den open haard koopt of je koopt nog teveel lucht!

·         de gemiddelde eik in onze streek 45m hoog en minstens 160 jaar oud wordt?

·         de eikels van Buggenhoutbos van zeer goede kwaliteit zijn en gebruikt worden om nieuwe eiken te kweken?

·         de kleinsten meer oog hadden voor de eendenput.

·         op het einde van deze leerrijke boswandeling iedereen nog een lekkere appel kreeg.

·         Wist je dat we vernamen dat een aantal KWB’ers op de sukkel zijn met hun gezondheid. We wensen hen vlug beterschap of spoedig herstel toe.

·         Dat pater Koen Meys de nieuwe meewerkende priester in onze federatie na de zondagsviering al eens kwam kennis maken met ons KWB-lokaal.

·         Dat pater Koen nog niet aan ‘Grimbergen’ toe is.

 

GEHOORD EN GEZIEN

 

·         Dat je zeker al vrijdag 25 november in je agenda mag noteren want KAV nodigt iedereen uit op een Breughelbuffet om hun kas wat aan te vullen.

·         Dat we veel KWB’ers zagen meewerken met het parochiaal eetfestijn, waarvoor dank.

 

Bedrijfsbezoek:  Indaver afvalverwerking

 

Vrijdag 28 oktober 2011 vertrekken we met bus naar Antwerpen linkeroever om er een gegidst bezoek te brengen aan INDAVER.

Indaver is één van de belangrijkste firma’s in het verwerken van afval.

 

INDAVER

vrijdag 28 oktober 2011

vertrek aan de kerk 19 u.

 

Inschrijven is noodzakelijk bij Francis Wijns of in het KWB-lokaal tot en met zondag 23 oktober 2011.

 

 

Erfenissen

 

KWB’er Herman Cools heeft zich gespecialiseerd in dit onderwerp.

Hij geeft tekst en uitleg over alles wat met ’erfenissen en schenkingen....enzovoort’ te maken heeft. Een aanrader

 

Erfenissen

maandag 14 november 2011 -  KWB-lokaal 20u.

 

 

 

Hernieuwing ledenbijdrage

 

Bij het bezoek van je wijkmeester in oktober of ten laatste in november zal hij je vragen het lidgeld van KWB te hernieuwen.

 

·         In de 25 euro lidgeld zit voor alle leden een verzekering inbegrepen voor alle gewone activiteiten. Voor speciale initiatieven waar het risico groter is betaalt KWB Merchtem een bijkomende verzekering.

·         Het is bovendien belangrijk dat je samen met je wijkmeester je gegevens nakijkt.

·         Check ook of je e-mail adres nog correct is.

·         Gebruik ook deze gelegenheid om je mail adres door te geven. Dan ontvangt ge van KWB Merchtem de nieuwsbrief en wordt je tevens elektronisch verwittigd bij een overlijden in onze grote KWB familie.

 

Twijfel je nog om je lidgeld verder te betalen?

Het bestuur en de wijkmeesters van onze afdeling hebben met grote zorg een nieuw jaarprogramma samengesteld dat je vorige maand kon inkijken samen met je Kleine Raak en zeg nu zelf dat programma loont echt de moeite.

Kleine raak is ons uithangbord waarin je alle uitnodigen en verslagen vindt van alles wat er in onze afdeling gebeurt. Schalkse wistjes en gebeurtenissen in de marge.

 

Afdeling Merchtem telt momenteel 361 leden en behoort tot de grootste afdelingen van Vlaanderen.

 

home: www.kwbmerchtem.be