kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
maart 2012

 Bakken voor beginners: vrijdag 16 maart

 Sinds 1938 is Van Hoeck bakkerij bekend op de Krekelendries in het centrum van Merchtem. Ondertussen heeft Jeroen, de 4e generatie bakker, de zaak overgenomen.  Hij zal ons de knepen van het vak leren. We bezoeken eerst de bakkerij en maken nadien lekker sjoekes. Inschrijven is noodzakelijk. De eerste 20 ingeschrevenen mogen mee (inschrijven via verspechtjoris@hotmail.com of 0477/738566). Afspraak om 19u30 op de parking van de Krekelendries.

 Jong-KWB

 Snookeravond

donderdag 15 maart om 19.30 u.

 Donderdag 15 maart gaat JONG KWB snookeren. Wij komen om 20u samen in het lokaal en trekken er dan op uit. Voor de professionals breng uw eigen cue mee. 

 

Koken voor beginners

 

Een eigenzinnig verslag.

 

Soep

Ui, prei, selder, wortel…, tomaat, pompoen…  experimenteer maar.

De groenten goed wassen en in stukken snijden.

Julienne soep : groenten in zeer fijne sliertjes (5 cm lang) gaan we niet mixen

Doorgestoken soep = gemixt : groenten mogen  grover gesneden worden

De groenten vooraf glazig laten worden in wat boter geeft een goeie smaak

Opletten dat ze niet kunnen verbranden

Smaak : doe er per halve liter een bouillonblokje bij = laat dat meekoken

  • Takje tijm, laurierblad (nadien uitnemen)  peterselie, kervel…
  • Wil je natuur : gebruik dan enkel zout, peper…  en tuinkruiden
  • Zout, peper, wat room…  kan je er aan tafel bij doen.

Is de soep te dik, of heb je teveel, vries ze in.

Wil je ze dikker, kook dan een in stuk gesneden aardappel mee

 

Puré

Aardappelen koken (eventueel met wat zout). Afgieten. Fijnstampen met stamper of vork. Doe er een klompje echte boter onder.

Klop in een afzonderlijk kommetje een ei (afhankelijk v hoeveelheid) + wat melk los

Meng wat melk onder de pure; dan het ei : roer er dat snel onder (mag niet stollen)

Is de pure nog te stijf, doe er verder melk bij.

Op smaak brengen met zout, peper, muskaatnoot.

Experimenteer eens met wat oxo bij te voegen

Je kan ook puré maken van spinazie, worteltjes, bladkoop, spruitjes, prei. …

Want er zijn er die groenten lusten als ze niet meer herkennen.

 

Hesprolletjes met witloof in kaassaus

Witloof schoon maken : onderaan het bittere hart wat uithalen, eventueel in 2 snijden

Wassen. (Rauw witloof : snijden, dan wassen = niet bruin uitslaan)

Leg het in kokend water met wat zout in, tot het gaar is (niet té) : dan goed uitlekken

Kaassaus voor 4 personen : 100 gram boter en 100 gram keukenbloem(geen zelfrijzende)

Smelt de boter. Al roerend onder de hete boter beetje bij beetje de bloem roeren.

Goed roeren op een goed warm vuur tot je een glad papje hebt (mag niet bruin worden)

Dan beetje bij beetje kookvocht en melk bijvoegen tot je een goeie structuur krijgt.

Kruiden volgens smaak. Zeker muskaatnoot gebruiken.

Dan roer je er een flinke portie gemalen emmentalerkaas onder.

Gebruik hiervoor geen gruyère, want die geeft slierten.

Omwikkel elk witlooftoefje met een snede kwaliteitsham.

Leg dat in een met boter ingestreken vuurvaste kom.  (vb pyrex)

Overgieten met de kaassaus.  Nog wat kaas op strooien. (of paneermeel en klontje boter)

Zet 10 à 20 minuten in de oven (tot het pruttelt en de kaas een kleurtje krijgt).

Alternatief : Pakjessaus kan ook, maar zorg echt dat je goeie hesp hebt.

De vierkante sneetjes smeltkaas emmentaler van Aldi lossen ook goed op

Pannenkoeken met ijs

200 gr zelfrijzende bloem + 30 gr fijne suiker + pakje vanillesuiker (+pakje bakpoeder)

Door de zeef doen (geen klontjes) en in een grote kom door elkaar roeren.

Doe er ook een klein snuifje zout onder

 

In een afzonderlijk kommetje 4 volledige eieren losklutsen

Maak een kuiltje in het bloemmengsel. 

Roer er de losgeklopte eieren en een halve liter (volle) melk onder.

Tot je een mooi glad papje krijgt.

 

Dit deeg moet niet rijzen of rusten.

Boter een pan in (vb met olie en borsteltje) en bak op goed warm vuur

Is één kant ‘opgedroogd’, doe er dan de (plastiek of hout) spatel onder. Omdraaien is dan kinderspel.

 

Warm opdienen met een bolletje ijs of suiker.

 

Wanneer is een kom geschikt voor inductie kookplaat?

Als je op de onderkant van de kom een magneet kan kleven…

 

Je ziet het  KWB Kooklessen, daar leer je wat.

Kom je niet, dan heb je wat gemist, zoveel is zeker.

 

De les begint stipt op tijd, zodat het niet te laat wordt.

 

Veel beter dan op restaurant gaan eten : we eten immers alles op.

Jij komt toch ook volgende keer.

 

wd


 

 

 

Terug in de tijd

 

KWB – ACW – ACV - archief

 

Meester Florent Goossens was jarenlang ‘schrijver’ of secretaris van KWB-ACW.

In een doos op de zolder van Meester Goossens vonden de kinderen een aantal documenten die zeker de moeite waard zijn om gedurende een aantal maanden aan jullie voor te stellen. Deze uitnodiging kreeg het bestuur in  1935 !

 

 

 

Verslag wijk meestersvergadering van vrijdag 3 februari 2012

 

De eerste sneeuw’ zingt Jan De Wilde en op de eerste vrijdag van februari vielen er sneeuwvlokken en ze zorgden voor een mooi wit tapijt.21 wijkmeesters trotseerden die barre weersomstandigheden.

 

Jan liet na de verwelkoming het woord aan Joris voor een bezinning. Joris las een tekst voor, ‘Als ik God was!’. We zien nogal gemakkelijk wat er allemaal verkeerd loopt in de maatschappij en we zijn er als de kippen bij om onze kritiek (lees mening) te laten horen. Maar wat is onze bijdrage om de wereld fijnmenselijker te maken. De stem, de handen en voeten van God zijn is meer dan een oproep om er met zijn allen een toffe en leefbare samenleving van te maken.

 

Hugo herinnerde ons aan de voorbije activiteiten.

 

Het bijwonen van een opname van de ‘Laatste show’ was een tof initiatief en voor herhaling vatbaar. Er waren nog wat plaatsen vrij maar het vroege vertrekuur was niet voor iedereen haalbaar.

Kookavond met een Antwerps menu: goede opkomst, lekker eten en toffe sfeer

Avond gezelschapspelen: de jonge mannen hebben zich fantastisch geamuseerd.

De avonden met allerlei tips voor begeleiders van jongeren die hun rijbewijs willen behalen werden wegens te weinig interesse afgeschaft. De wijkmeesters kwamen overeen om volgend werkjaar voor alle chauffeurs een soort opfrisavond te organiseren over de wegcode en met vooral aandacht voor de nieuwe verkeersregels en –tekens.

Kookles voor beginners: twee beginnende chef-koks kwamen opdagen om witloofrolletjes te leren klaarmaken.

 

Jos gaf verslag van de ‘werkgroep lokaal’ met als voornaamste punt het vernieuwen van de toog, de koelkast en de opbergruimte voor de glazen in de werkman.

Jos vertelde eveneens dat de ‘beheerraad van de parochielokalen’ plannen heeft voor de vernieuwing van de brander van de verwarming in de Kerkeboomgaard en dat er aparte tellers worden geïnstalleerd voor de verschillende lokalen. Bovendien worden de dakgoten van ’t Vijverdal en van de werkman met plastiek bekleed.

 

Onder de pauze dronken we een pintje op Jill, het kleinkind van Ludwig Dours. Hugo gaf een rondje op zijn 50ste verjaardag en Norbert gaf een pintje op de overwinning van Jo met zijn vrijwilliger Marc in de wedstrijd ‘schatten van doeners’ georganiseerd door Kerk en Leven.

 

Na de pauze kwamen drie KWB’ers als knipselgasten een artikel uit de krant bespreken.

 

  1. Jean had het moeilijk bij het lezen van het artikel over Marc Dutroux die schijnbaar last heeft van een gevoelige maag en nogal wat noten op zijn zang heeft over het eten dat hij krijgt in de gevangenis. De wijkmeesters vonden dat Dutroux maar moest eten wat de pot in de gevangenis schaft!

 

  1. Dominiek had het over de berichtgeving in de pers. De filters, het verzwijgen van gegevens, het over benadrukken van feiten, het verbloemen of verzwaren van elementen in artikels zat Dominiek hoog.

 

  1. Luc las een artikel voor uit de krant waarin vermeld stond dat brouwerijgigant Imbev de prijzen van het bier eerstdaags gaat verhogen met als gevolg dat we als gebruiker meer zullen moeten betalen. Zal de werkman ook zijn prijzen aanpassen? Wordt het aan elkaar een pintje betalen te kostelijk? Wat vinden wij van al die prijsstijgingen?

Deze rustige wijkmeestersvergadering werd door Jan afgesloten.

Norbert

 

KWB BEZOEKT DE ANTWERPSE HAVEN EN EHT MAS OP ZATERDAG 14 APRIL

 

Wat kunnen jullie van deze mooie dag allemaal verwachten?

 

·         We vertrekken STIPT om 8u aan ons KWB lokaal de werkman.

·         9u30 : De autocar rijdt met ons naar het hoofdgebouw Blok 9 - Noorderlaan 630 - 2030 Antwerpen voor een bezoek aan de installaties van het rangeerstation. Ontvangst met koffie en koeken. Korte video, bezoek aan de panoramische seinzaal met de automatische triëerinstallatie op de terreinen van het rangeerstation.

 

Station Antwerpen-Noord - voor 1927 en lang erna nog station Oorderen genoemd - is een groot vormingsstation in de haven van Antwerpen op het grondgebied van het voormalige polderdorpje Oorderen. Het is het grootste rangeerstation van de Benelux en het tweede grootste rangeerstation in Europa. Er zijn acht bundels voor treinen en twee bundels voor locomotieven. De wissels en railremmen worden automatisch gestuurd door het computersysteem. Vanuit het seinhuis (blok 9) worden alle manoeuvres in de bundels C1 en C2 gecoördineerd. Op 28 mei 2000 werden de tractiewerkplaats en de stelplaats van Antwerpen-Dam verplaatst naar Antwerpen-Noord. In 2004 werd een gedeelte van dit station omgebouwd tot het station Antwerpen-Haven.

 

·         11u45 vertrek per bus aan het hoofdgebouw blok 9 naar gaarkeuken 110. Havengastronomie (zoals den echte dokwerker) met spek en eieren en drankje per persoon in gaarkeuken 110.

Gaarkeuken 110 Dit is de laatste overblijvende gaarkeuken in de Antwerpse haven. Gaarkeukens werden in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht om het lot van de havenarbeiders te verbeteren: ze konden er zich verwarmen en moesten hun schaftmaaltijd niet meer in open lucht nuttigen. In de gaarkeukens kon je voor een zeer democratische prijs soep of een warme maaltijd eten. Bij Florreke kunnen we nu nog havengastronomie proeven…

 

·         13u15: vertrek in Gaarkeuken 110 voor begin van onze havenrondrit via Luithagen, Berendrecht, Zandvliet, Noordlandbrug, Schelde-Rijnverbinding, terreinen BASF tot aan het sluizenplein.

 

·         14u15 aankomst aan de Zandvliet- en Berendrechtsluis voor bezoek omgeving en schutten van schepen.

 

 

·         De Berendrechtsluis is een sluis in het uiterste noorden van de haven van Antwerpen. Ze vormt samen met de Zandvlietsluis een sluizencomplex tussen de Westerschelde en het Kanaaldok B2. De Berendrechtsluis heeft een lengte van 500 m, een breedte van 68 m en een diepte van 17 m en is daarmee de grootste sluis ter wereld, zelfs groter dan de sluizen die zich op het Panamakanaal bevinden. Vóór de voltooiing van de Berendrechtsluis in 1989 was haar zustersluis, de Zandvlietsluis de grootste ter wereld.

 

15u30 (uur afhankelijk van de activiteit in en aan de sluizen, het weer, enz…)

Vertrek naar Lillo-Fort voor vrij bezoek aan het polderdorp. Mogelijkheid tot het maken van een korte dijkwandeling, met zicht op de linker Schelde oever, bezoek aan poldermuseum, korte wandeling doorheen het dorp en omgeving of een lekker tasje koffie op een terrasje op het dorpsplein of aan de jachthaven.

 

Lillo was een dorp aan de Schelde ten noorden van Antwerpen. Het is verdwenen door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Wat overblijft is de kleine woonkern binnen het Fort Lillo. Deze maakt nu deel uit van het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Lillo ('Lindelo','Linlo', 'Lindlo') zou zijn naam ontleend hebben aan de plaats waar de eerste hoeve gestaan heeft, op een hoger gelegen grond, met name 'Lindelo ter hoeve' of afgekort 'Linlo' zoals het in 1210 werd geschreven en waarvan de huidige benaming is afgeleid. Lindelo is een samenstelling van het Germaanse woord lindo, dat lindeboom betekende, en lo, dat van het Germaanse *lauha 'bosje op hoge zandgrond' afgeleid is. De inwoners van Lillo staan ook onder hun bijnaam "krabbenvangers" of "krabbenkokers" bekend.

 

16u45 : Bezoek aan het Eilandje, tegenwoordig the place to be in Antwerpen. De oude dokken werden omgebouwd tot mondaine jachthavens. De pakhuizen staan in dienst van de horeca en niet te vergeten het MAS (Museum aan de Stroom). Gelegenheid tot het bezoek van het panoramische uitzicht over de rede van Antwerpen en een groot gedeelte van het havengebied van op de 8e verdieping van het MAS.

 

·         Nadien drinken we nog een goeie pint in de cafeetjes rond het MAS.

·         Rond 19u keren we terug naar Merchtem om tegen 20u in de Merchtemse cafe’s nog een afsluitertje te drinken.

 

De prijs voor deze uitstap bedraagt €30 (ontbijt en dokwerkers lunch inbegrepen)

Er zijn maximum 50 plaatsen ter beschikking. Tijdig inschrijven is de boodschap

Dit kan door betaling via KWB-bankrekening 833-5347094-33 (met vermelding naam + uitstap Antwerpen) of in de Werkman,  bij Geert Ringoot 0476/428.427 – Louis Thomas 0472/88.44. 85 of Hugo Willems 0477/63.34.97 . je kan altijd een berichtje sturen naar Antwerpen@kwbmerchtem.be

Alleen nog duimen voor een beetje mooi weer en, … vergeet uw goed humeur niet mee te brengen!

Tot een dagje in de Antwerpse haven.

Eddy, Louis, Hugo en Geert

 

 

PAASZWEMMEN

 

Op dinsdag 10 april - in het paasverlof - maken we er samen met het gezin een leuke van.
We gaan zwemmen. We verzamelen om 17.30u. aan het station van Merchtem. 
De Paashaas verwacht ons!!  We nemen samen de trein van 18.13 u. richting Dendermonde.

We zullen rond 18.45 u. aan het zwembad (Olympia) aankomen, waar golfslag, sauna, buitenzwembad, glijbanen op ons staan te wachten.
Voor meer inlichtingen kan je terecht bij
Joris Verspecht of Wouter Kemels.

 

Tot dan ……………..

Vasten

De vasten is een uitgelezen tijd
om halt te houden
en het dwingend ritme van leven
of geleefd worden
te breken,
om vraagtekens te plaatsen
bij wat normale gang van zaken heet.

Uitgelezen tijd
om weer op zoek te gaan
naar zin en betekenis
van ons bezig zijn.
Om weer grond onder de voeten te krijgen,
vaste dragende grond om op te staan
en door te gaan,
geworteld in het oude visioen
dat zo diep in mensen zit:
goede schepping,
vredevolle wereld,
liefdevolle mens.

Uitgelezen tijd
om wat meer zicht te krijgen
op de weg die wij te gaan hebben,
en stap voor stap
met velen samen
die weg ook gaan.

Uitgelezen tijd
om echt te leven,
misschien ook wel te her-leven
naar Pasen toe.
En ook daarna.

Carlos Desoete,

 

Wist je dat!

 Valentijnsfilm -  zaterdag 11 februari

 ·         Dat er om 10 u. al enkele mannen en vrouwen het lokaal de werkman aan het ombouwen waren in een echte cinema. De beamer plaatsen, hartjes aan het plafond hangen, versiering op de tafels, een verlicht hartje aan de inkom,… …

·         Dat voorzitter Jan en Chantal meer dan 25 ballonnen in een hartvorm hebben opgeblazen, en dat onze voorzitter een rood kleurtje kreeg van al dat blazen.

·         Om 19u :stond de Cava klaar en de eerste geliefden kwamen binnen, mooi uitgedost. We mochten  14 koppels verwelkomen voor de film .

 

Zot van A

 

·         Sommige hadden deze film al 7 keer gezien nietwaar Mark VDB en Lut, wat een verliefd koppel ?

·         Een bemerking ‘de stoelen zijn wat hard’, dus volgend jaar voorzien we zeteltjes!

·          “Zot van A.” is een film over mannen, vrouwen, vaders, moeders, zonen, dochters en de liefde. Want liefde is overal en we willen het allemaal.

·         Maar liefde is als Sinterklaas. Je moet erin geloven, anders wordt het niks!

·         Na de film werd er nog wat nagepraat bij een goei pint. Iedereen keerde verliefd naar huis en wat er dan gebeurde … ????

·         Het was een gezellige avond.

 

Pokeren! – vrijdag 17 februari

Lange straat….korte straat… Bluffen of strategie! Kennis of geluk?

 

Al deze termen associëren we niet meteen met het gooien van en met teerlingen.

En toch… 15 KWB’ers waagden zich aan een avondje pokeren. Hierbij een paar beschouwingen of zijn het observaties van een absolute leek!

 

Vooraf: Aan 2 tafels was het menens, de derde tafel vond zelf de spelregels uit!

 

Bij tafel 1 werd er schijnbaar serieus en ernstig gepokerd door Joris, Koen, Ludwig; Gunnar en Jeroen. De gezichten spraken boekdelen. Aan de trekken van deze 5 mannen kon je aflezen wie won en wie een tandje bij moest steken. Het torentje met jetons bij Joris leek mij het hoogst!

Aan tafel 2 werd dikwijls heel luid gelachen door Dominiek, Marcel, Jim, Luc en Luc  en de reden daartoe was niet altijd duidelijk. Maar aan deze tafel bleek bluffen kinderspel. Wie er won? Jim? of was het de olijke Luc.

Bij tafel 3 rammelden en schudden Hedwig, Jo, Jean-Pol, Jos en Norbert zomaar ieder op hun manier met het potteke met de teerlingen. De hoogste score won en dat was Jos op de voet gevolgd door Jean-Pol.

 

Gezellige, leuke avond in tof gezelschap en we hebben veel plezier gehad.

 

 

 

Wist je?!

 

Ø  Dat KWB’er Willy verbeyst dolgelukkig is met zijn eerste kleinkind. De fiere grootvader liet zich gewillig fotograferen met zijn kleinzoon Egon.

Ø  Dat Jean-Pol en Marcel het KWB-lokaal een nieuwe opsmukbeurt geven. De muren worden netjes geverfd en het ziet er mooi uit. Merci mannen.

Ø  Dat de JKWB’ers zelf bier hebben gebrouwen en dat het vaatje bier in het lokaal staat te gisten. Zou het drinkbaar zijn? en wanneer wordt er geproefd.

Ø  Dat de ‘plaspotten’ aan het lokaal het hard te verduren krijgen. Chips, zand, bladeren, sigarettenpeukjes, zelfs papieren zakdoekjes worden erin gegooid. Spijtig want de mengeling van urine en dat ingooigedoe oogt niet mooi, stinkt zelfs en alles verstopt op de koop toe. Spijtig!!!

Ø  Dat we ondertussen in de veertigdagentijd gestapt zijn. Na carnaval en Aswoensdag begint inderdaad de vasten. Voor sommige KWB’ers betekent dit de jaarlijkse ‘antibier periode’. Het verbruik van ‘spa’ neemt toe! Veel moed mannen.

Ø  Dat veel jonge mannen de weg naar JKWB gevonden hebben. Oud scouts, KSJ’ers, mannen van de jeugdclub ontmoeten elkaar in het KWB-lokaal. Joris spreekt deze jonge mannen aan en brengt ze samen. Fantastisch dat ze zich maar goed voelen in het lokaal en deugd hebben aan de activiteiten.

Ø  De Grom in samenwerking met Merchtem multicultureel organiseert een filmavond op woensdag 14 maart om 20 u. in de raadzaal van het gemeentehuis.
Film: L’ILLEGAL ‘het leven in een gesloten asielcentrum’ - Iinkom: 2€.
Na de film is er een kort debat voorzien en door de gemeente wordt er een drankje aangeboden.

 

 

 

Welkom aan onze nieuwe leden

 

Dries De Baerdemaeker

Hans Verhasselt

Stan De Vleminck

Marc Van Den Berghe

 

Mannen we wensen jullie heel veel deugd aan jullie lidmaatschap bij KWB en hopen jullie weldra op één van onze activiteiten te mogen verwelkomen.

 

 

 

 

26ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’

 

Veertig kaarters, de opkomst was misschien iets minder dan

gewoonlijk maar we mogen terugblikken op een toffe en gezellige

kaartavond.

 

Vrijdag 10 februari: de wegen lagen er wit besneeuwd bij en het was ijzig koud.

Wellicht hebben deze weersomstandigheden een paar kaartspelers afgeschrikt.

Of waren de kaarters afgedwaald naar de kerkvijver om te schaatsen?

Of waren ze gebleven voor de after-schaats party.

Zelfs Aloïs, iemand waarop we normaal mogen rekenen voor de opkuis gaf verstek.

 

Francis moest zelfs twee maal aan de bel trekken om ieders aandacht te krijgen.

Dank zij een fantastische eindsprint werd Francis Vrijdag de winnaar van de avond met 93 punten.

 

De mannen van de keuken zorgden voor lekkere pannenkoeken!

Dankjewel aan de helpers, de doeners en al wie mee zorgde voor de goede ambiance.

De pralines werden verloot en het was weer niks voor de reporter van de Kleine Raak.

We hebben plezier gemaakt aan onze kaarttafel en echt waar, daarvoor doen we het maar eerlijk is eerlijk winnen is plezanter dan verliezen’.

 

De finale komt in zicht en er zijn nog vele kanshebbers om dit kampioenschap te winnen. Trainen is de boodschap en natuurlijk duimen op de goede kaarten.

 

En het wordt spannend…..

 

Volgende kaartavond vrijdag 9 maart 2012.

Finaleavond op 20 april 2012

 

 

Kookavond woensdag 21 maart 2012

“Limburgse streekgerechten”

19 u. Kerkeboomgaard

 

Op het menu

 

Groenkool met spekjes
(In Limburg wordt groene kool, zoals nogal wat andere groenten, met een “wit" sausje op smaak gebracht)

 

Limburgse Rijstpap,

(met lichtbruine suiker, in Limburg beter bekend als ‘potsuiker’).

 

 

 

 

home: www.kwbmerchtem.be