kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
juni 2012

 

Wijnwandeling vrijdag 8 juni

We vertrekken voor onze 6de wijnwandeling aan de inham van de Brusselsesteenweg (café de volle pot) tussen Merchtem en Brussegem voor een inspirerend tochtje van ongeveer 5 km langs mooie autoluwe en landelijke wegen.

Onderweg genieten we van de natuur gekruid met een toffe babbel in fijn gezelschap. We proeven op enkele plaatsen van een glaasje lekkere wijn vergezeld van een bijpassend hapje en een mooi tekstje, die we eventueel samen kunnen bespreken.

Het is niet de bedoeling om een bespreking te houden van de wijn die we drinken.

En lust je geen wijn….. geen probleem, ook jij bent van harte welkom

Vooraf inschrijven is niet nodig. De deelnameprijs bedraagt €5.

Vertrek om 19u30 aan. Ons stalen ros kunnen we veilig stallen bij KWB’er Walter Teugels, Brusselsesteenweg 239.

Meer info: wouter.kemels@kwbmerchtem.be of 052 376433.

 kwb merchtem - fietsrally

Fietsrally zondag 24 juni

 Haal alvast de fiets van stal, kijk de banden en remmen na, want we trekken er een namiddag met het gezin op uit in de prachtige Merchtemse omgeving. Starten kan tussen 13u30 en 14u30. Er is voor iedere deelnemer een gratis drankje en versnapering en er zijn tal van leuke prijzen te winnen. Dit jaar wordt de hoofdprijs geschonken door Belfius. Op het einde van de tocht zal een onschuldige hand het winnende nummer trekken. Iedere deelnemer en medewerker maakt kans om deze hoofdprijs te winnen!  Je kan bij de inschrijving ook een broodje bestellen zodat je na de tocht weer op krachten kan komen.

        

petanque op donderdag

in mei, juni, juli en augustus

 Iedereen welkom!

 Elke donderdag in mei en juni spelen we petanque aan het kwb-lokaal. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om een kaartje te leggen en een pintje te drinken. Ideaal om de zomer in te zetten! We starten telkens om 20 u.

Bij slecht weer is iedereen welkom om een kaartje te leggen.

 

Kaarten

Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

 

Fietstocht 13 juli

 

Beste fietsliefhebbers, op 13 juli trekken we er op uit. We vertrekken aan de werkman om 19 u. stipt, om een tochtje te maken van ongeveer 30 km. We rijden langs een aangepast traject langs autoluwe wegen. We hopen op een talrijke opkomst en sluiten de avond af met een natje en een droogje…

WELKOM AAN ONZE NIEUWE LEDEN

 

We verwelkomen opnieuw na een paar jaar afwezigheid Etienne Jeuniaux.

Etienne, we wensen je oprecht veel deugd aan je lidmaatschap en hopen je op één of andere activiteit te mogen verwelkomen.

Je wijkmeester Marcel komt graag bij jou maandelijks langs met de Raken.

 

 

Moederdag

*      Het was fantastisch, na de misviering van 10.30 u. kwamen een aantal vrouwen naar het KWB-lokaal afgezakt waar ze door Jan en Roland werden gefeliciteerd en gekust ter gelegenheid van Moederdag.

*      Een zakje lekkere ‘Godiva’ bonbons en een bloemenring om kaarsen te versieren werd aan elke dame gegeven.

*      Het lokaal was fijn versierd met allerhande tekstjes die onze waardering voor onze dames verwoorden.

*      Dames, het was gezellig en dankjewel dat jullie een plaatsje gevonden hebben in ons lokaal. Het opzet om een ontmoetingsplaats te creëren waar iedereen zich goed voelt is gelukt.

Parochiedag

 

Super geslaagde parochiedag met een dikke pluim voor de organisator Geert die samen met zijn gezin overlegt en een pintje drinkt en voor een hele groep KWB’ERS die zich her en der hebben nuttig gemaakt. Proficiat en deze mannen genieten van een moment verpozing na de inspanning (barbecue-bakkers). Maar ook een dikke merci aan de werkers achter de schermen.

 

Wist je!

 

KOOKLES BRUSSELSE GERECHTEN

 

·        er alweer plannen zijn gemaakt om geslaagde gerechten te presenteren op het eetmaal van Welzijnszorg?

·        de koks-van-dienst tevreden waren met de opkomst (al werd de start 'heel zachtjes' genomen)

·        de aperitiefjes die Louis T. 'ter harte nam' alweer een schot in de roos waren. Het heeft deugd gedaan 'aan ons hartje... aan ons hartje'...

·        we naar volgend werkjaar tips vragen van kandidaat-leerling-koks

·        dat wie 'van nul wil/moet beginnen' ook welkom is op onze kooklessen

·        dat we de broers D.B., onze hoofdafwassers, mogen feliciteren voor hun inzet en enthousiasme

 

FEMMA: blunder op TV één.

In het journaal op één werd er zaterdag 12 mei een kort bericht over de nieuwe naam van KAV: namelijk Femma voorgelezen. Verkeerdelijk werd hier gemeld dat KAV beter gekend is als de ‘Boerinnenbond’, nu KVLV en dat ‘ons kookboek’ in bijna iedere Vlaamse keuken ligt. Is het nu KAV of KVLV die van naam veranderd is?

*      Dat de nieuwe KAV naam Femma zeker in het begin raar overkomt. We zullen er nog moeten aan wennen, want zeg nu zelf ‘Femma-KWB fietsrally’, ‘De vrouwen van Femma verzorgen de toog op Vaderdag’ of ‘Femma’s op fietstocht’!

*      Sorry, het doet me denken aan een merk van ‘ondergoed’, ‘boter’ of ‘een kledingswinkel’. Is men nu meer in met deze naam?

*      Zou Cardijn hem nu omgedraaid hebben in zijn graf of zag hij dat het goed was!

 

MAAR !

Het blijven onze zussen, onze vrouwen en hun gedrevenheid, motivatie, begeestering, engagement en geïnspireerdheid blijven zeker  zoals voorheen en dat is het belangrijkste. We zijn er zeker van dat ze hun wortels niet zullen verloochenen.

 

GERAARDSBERGEN, op 11 mei 2012

Wat door een deelnemer onthouden werd van het stadsbezoek!

 

·         Dat het een droge, kille vrijdagavond was waarop er zich met haast en spoed gerept moest worden naar het kerkplein, alwaar de bus om kwart voor zeven zou vertrekken!

·         Dat een paar inschrijvers niet opdaagden, zodat we uiteindelijk maar om 19 uur vertrokken naar Geraardsbergen. Dat we toch met 40 deelnemers waren.

·         Dat Fr. R., de organisator van de activiteit, geregeld had dat we ter plaatse op de Markt direct een mattentaart te eten kregen, waarna de groep in tweeën verdeeld werd, met aan het hoofd telkens een lokale gids.

·         Dat groep 1 begon met het Stadhuis, waar een prachtig schilderij – op paneel – hing: een Laatste Oordeel, gemaakt rond 1490, waar de 7 hoofdzonden afgebeeld werden. Opmerkelijk waren de duivels en de monsters, ook werd attent gemaakt dat tussen de personages zich enkele geestelijken bevonden die in het eeuwige hellevuur belandden.

·         Dat we iets vernamen over de geschiedenis van Geraardsbergen, en over het Manneken Pis, dat wel 140 jaar ouder is dan dat van Brussel

·         Dat via de Markt de lastige beklimming van de Vesten, en vooral van de Muur, aangevat werd; op de top van de Oudenberg – wat een uitzicht! - staat een kapel, een kleine replica van de Basiliek van Scherpenheuvel, van daaruit werd door velen onder ons zelden een mooiere zonsondergang gezien. Het is er een 3-landenpunt van de provincie Oost-Vlaanderen, want in vogelvlucht op nog geen 500 meter van Vlaams-Brabant en Henegouwen.

·         Geraardsbergen is echt wel een pittoreske stad, wegens de heuvelachtigheid, ook zonder storende hoogbouw of fabrieksgebouwen. Behalve een KMO-zone heeft Geraardsbergen niets van industrie meer, terwijl het vroeger toch gekend was voor zijn sigarenfabrieken, de kantklosserijen en voor de lucifers. Industriëlen gaan liever naar Henegouwen, waar de grond goedkoper is, en waar de Waalse gemeenten Europese subsidies kunnen uitreiken.

·         We daalden terug af naar het nu mooi verlichte centrum; spijtig dat het Boerenhol, tegen alle verwachting in, gesloten bleek alleszins voor onze groep. De gids van groep 2 had wel de sleutel van het Boerenhol, een prachtig gerestaureerd gebouw. In deze wijk hingen her en der gedichten die allen als thema hadden ‘niet tegen de muur wateren!’

·         Dat we na een uurtje vrije verkenning van de stad om 23 uur terug aan de bus verwacht werden om tevreden huiswaarts te keren

·         Dat de ambiance tijdens de terugreis wel wat losser en luidruchtiger was. Zouden de pintjes, de Muurkes, de Gulden Cop’s en Karmelieten daar iets voor tussen gezeten hebben? Alleszins wel voor D. VdS die hemel en aarde bewoog om de buschauffeur te doen stoppen omdat hij naar het toilet moest, terwijl de Wc-deur gesloten bleek. Toen, na een half uur, toch de sleutel van de deur bemachtigd werd, was de bemerking van D.“het was feitelijk niks”: als ‘afsluiter’ van de avond kon dat tellen!

 

 

Zondag 10 juni : VADERDAG

 

De KAV / FEMMA dames willen alle vaders, papa’s, grootvaders, opa’s vertroetelen in het KWB-lokaal. Wie weet wat er ons allemaal te wachten staat, de verwachtingen zijn groot.

Vanaf 10 u in De Werkman.

 

Ik houd van elk haar

Op zijn kalend hoofd.

I.K.

Kostwinnerbierdrinker

Kaalworderbuikjekrijger

Kastjekijkervoetbalfanaat

MeisjeskijkervanmijhouderMAN.

I.k.

 

 

 

 

Jong-KWB

 

Jong-KWB voorbije activiteiten – Paintbal

 

Merchtem  Er bereiken ons berichten dat de vijand vorige maand was aangemeerd in het Antwerpse Stabroek. Zij palmden meteen het fort van Stabroek in en smeedden snode plannen om ons vaderland te veroveren.

In heel het land werden jonge en moedige mannen opgeroepen om het leger te versterken. Een tiental van hen kwamen uit ons dorp, uit de jong KWB.

Onder leiding van commandant Verspecht werden zij onmiddellijk ingezet aan het front. Na een hele dag te hebben gevochten werd het fort van Stabroek terug bevrijd en werd de vijand teruggedrongen. Aan geallieerde zijde vielen als bij wonder enkel licht gewonden, het leed bleef beperkt tot blauwe plekken en schaafwonden. Maar deze wonden kon onze manschappen niet deren, zij zullen ook volgende keer ons vaderland met trots verdedigen.

Want volgens bepaalde bronnen zouden er zelfs plannen worden opgezet om Merchtem in het komende jaar aan te vallen, de strijd zou zich dan misschien kunnen ontvouwen in en rond het Ginder-ale gebouw. Dit wordt afwachten…

Vanderstappen Dries

 

Jong-KWB komende activiteiten

 

VLAAMS SLAGERS FESTIVAL MET EERSTE MERCHTEMS KAMPIOENSCHAP KUBB

Op zaterdag 7 juli 2012 organiseert JONG KWB haar eerste ‘Vlaams Slagers Festival’ met EERSTE MERCHTEMS KAMPIOENSCHAP KUBB. Kubb is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, horseshoes en schaken. Het spel is enorm in opmars in Vlaanderen en een aanrader voor jong en oud.

We starten om 15.30 u. tot ongeveer 21 u.. Er is plaats voor 20 teams en deze teams moeten bestaan uit minstens 3 spelers (max. 2 werpstokken per speler per beurt) en maximum 6 spelers. Inschrijfgeld bedraagt 5 euro per team te storten op…. of contant te betalen aan iemand van het bestuur. De eerste 20 teams die betalen zijn ingeschreven.

Tussendoor kan je genieten van spek, pensen, ribbekes op den barbecue en lekkere beenhesp aan het spit. Een echt ‘Vlaams Slagers Festival’ dus. De ploeg die het meeste vlees verorbert, gaat alvast met veel witte en zwarte pensen naar huis. Wie gewoon wil genieten van heel het gebeuren is ook zeker welkom in onze Vlaamse feesttent. Er staan nog een aantal verrassingsacts op het programma maar daarvoor zul je zelf een kijkje moeten komen nemen. Het hele gebeuren vindt plaats op het KSJ terrein in Merchtem. JONG KWB verwacht je! (Activiteit voor JONG KWB’ers, KWB’ers en iedereen die wil meedoen.)

 

 

Verslag wijkmeestersvergadering van vrijdag 4 mei 2012

 

Jan mocht 29 wijkmeesters verwelkomen op deze vergadering. Hij stelde meteen Stijn Ringoot voor die deelgenomen had aan een inleefreis naar Nicaragua met de Damiaan actie.

Stijn ondersteunde zijn verhaal met een aantal foto’s die hij in een power point versie toonde.

Na 14 uur vliegen landde de groep in Managua de hoofdstad van Nicaragua, ‘het land van vulkanen en meren’ dat trouwens een heel mooi land is op gebied van natuur.

De voornaamste exportproducten van Nicaragua zijn rum en steaks. Er blijkt echter nog veel armoede te zijn in dit land. In de steden zie je vooral een agressieve armoede, mensen die vechten om te overleven en die ook de toeristen belagen. Wanneer er iets wordt gegeven is er meteen een grote menigte die komt dringen om toch maar iets te krijgen maar het is dikwijls de meest schattige, de slimste die overwint. Op het platteland zijn de mensen gemoedelijker, ze zien veel minder toeristen en ze tonen zich nogal bedeesd. Ze verstoppen zich als het ware en kijken van achter de deuropening  naar wat er gaande is.

Stijn vertelde ook dat GAIO PINTO = gekleurde haan het gerecht bij uitstek is. Deze maaltijd bevat rijst met bonen en als ge geluk hebt krijg je er nog een eitje bij.

De Nicaraguaanse bevolking heeft twee grote vijanden namelijk de TBC Bacil en de Berglepra.

De TBC Bacil ook genoemd de armenmensen ziekte zet zich vooral op de longen en de ziektekiemen putten de zieke enorm uit, zelfs tot aftakeling toe. Damiaan actie helpt met de nodige medicatie de zieken maar meermaals is er een gebrek aan discipline en nemen de mensen de - zo nodige - pillen niet of onregelmatig in en besmetten ze hierdoor hun familie en kennissen.

De Berglepra wordt veroorzaakt door een parasiet (een vliegje) die op je huid kruipt en die je huid opvreet met een rottende wonde tot gevolg die bovendien een verpestende reuk verspreidt.

Damiaan actie betekent voor Nicaragua HOOP!

Wat ze zoal doen voor de mensen.

Ø  Diagnose stellen

Ø  Onderzoek en genezing

Ø  Apothekers bevoorraden

Ø  Bouwkampen organiseren waar vrijwilligers ingezet worden om nieuwe gebouwen op te trekken voor verzorging, voor scholen.

Ø  Voedsel bedelen bij de mensen die het heel moeilijk hebben. Een varkentje, een kip … geven aan een gezin, dat deze dieren voedert en er probeert mee te kweken. Het is de bedoeling dat er een varkentje, kip… teruggegeven wordt aan de Damiaan actie.

Ø  Care after cure: betekent dat ze blijven zorgen voor de mensen zelfs na genezing.

In de school waar Stijn les geeft is er een actie op gang gekomen om geld in te zamelen om de mensen in Nicaragua te helpen in hun hoogste noden. Stijn trakteerde ons nog op een glaasje rum.

 

De uitleg van Stijn had wat langer geduurd en zo kreeg Geert na de pauze weinig tijd om de voorbije en komende activiteiten te bespreken. Een doorgeefdoos met allerlei attributen werd rondgegeven en de wijkmeesters dienden er een voorwerp uit te nemen en de passende activiteit te bespreken. Wegens de beperkte tijd verloor dit onderdeel veel van zijn waarde.

Het bespreken van de organisatie van kermis, de avondreis naar Geraardsbergen, het ledennieuws, de voorbije reis naar Antwerpen, het paaszwemmen, de wijnwandeling, enz. dienden snel te worden afgewerkt.

Hopelijk krijgt de kermis en zijn organisatie nog een herkansing want de honger van de wijkmeesters om mee te denken en te beslissen blijkt groot

( N.K.)

 

 

 

TAXONWEB

 

Het betekent heel wat als KWB leden hun kennis willen doorgeven aan de leden. André Junius werd bereid gevonden ons te helpen bij het invullen van onze belastingbrief door middel van onze computer. Op dinsdag 22 mei daagden16 geïnteresseerden op en ze waren in de wolken van de uitleg van Andre.Of ze nu in de toekomst minder belastingen zullen betalen, laat staan terugkrijgen van de overheidsdienst Financiën dat was niet in de uitleg voorzien. Hierbij een beknopte weergave van wat er je te doen staat, volgens een toehoorder Willy Dours waarvoor dank.

 

 

Ofwel werken met een Token = zonder id.kaartlezer
surf naar
www.taxonweb.be : klik rechts “token aanvragen”
klik onderaan: gewenste methode ‘combinatie van drie nummers….”
Je zult je rijksregister nr. (op id kaart), sis kaart nr. en id kaart nummer moeten ingeven
gebruikersnaam: vb. je naam, zonder spaties (spaties mogen niet)
wachtwoord: kies vb. de naam van je poes met 1 achter (abc en numeriek verplicht)
je e-mail adres opgeven en doorsturen. Ga nu naar je e-mails, klik op de link bevestigen en binnen de 4 dagen ontvang je het token (toegangscode) via de post
gehuwd? Herhaal deze procedure voor je partner

 

Ofwel werken met een Elektronische Id. kaartlezer
Eerst je pc klaarmaken om een kaartlezer te kunnen lezen. (nog niet verbinden)
Dat doe je door te surfen naar
www.eid.belgium.be rechts EID quick install aanklikken volgen en doen: EID software installeren.

®     kaartlezer verbinden (heb geduld, men zal het je wel vragen)

®     gegevens (van je id kaart, oa je lelijke foto) bekijken: komt vanzelf

®     sluiten

Pas vanaf nu: www.taxonweb.be
stap 1: naar mijn aangifte (PS mijn fiscaal dossier = oa. gegevens over kadastraal inkomen)
stap 2: steek de kaart in de kaartlezer; klik op het ventje
stap 3: pincode = de code die je in het gemeentehuis ontving (ev.daar vragen) naar taxbox.

®     klik op aangifte = samenvatting van vooraf ingevulde gegevens

®     je kunt op elk moment ‘bewaren en wijzigen’ om later verder te doen

®     i = informatie voorhanden

®     toverstaf = hulpschermen

Stap 4: uitrekenen (eventueel narekenen, simulaties www.kbc.be/taxplanner )
stap 5: doorsturen: indien gehuwd zal je partner daar ook moeten ‘tekenen’

 

Voorbeeld van een nuttige KWB-simulatie.
Ik wil een veranda, zonnepanelen….
Ga naar de bank: stel ik leen xxx eur / wat betaal ik ALLES inbegrepen.
Vraag in de bank (zwart op wit): voorwaarden om fiscaal aftrekbaar te zijn…
Doe de fiscale berekening, alsof je de lening echt gedaan hebt en aftrekt
Bekijk wat je fiscaal voordeel is; dan weet je of lenen interessant is of niet

W.D.

 

KWB GEZINSWEEKEND

 

Van vrijdag 7 tot zondag 9 september 2012

 

Dit jaar trekken we naar zee. Oostende zal onze perfecte uitvalsbasis zijn. Ons verblijf is een modern gebouw met zeer mooie gezinskamers die allen beschikken over douche, wc en lavabo.  Mooie ontspanningsruimtes, een grote speeltuin in de duinen, een voetbalveld, looppiste,.. Kortom een leuke locatie op 5 min wandelen van de zee. Zorg dat je erbij bent…..
Neem gerust een kijkje op
http://www.jeugdverblijfcentrumduinenzee.be

 

Leeftijd

Prijs

Jonger dan 3 jaar

gratis

Van 3 tot en met 6 jaar

40 euro

Van 7 tot en met 12 jaar

50 euro

Van 13 tot en met 17 jaar

60 euro

Van 18 tot ……………jaar

80 euro

Wees er snel bij…… we beschikken over 84 bedden. Schrijf het bedrag over op rekening       
799-5500505-25  van KWB Merchtem met vermelding KWB Weekend Oostende + aantal personen. Bezorg bovendien de nodige gegevens aan Dirk, Luc, Joke, Wouter of stuur een mailtje naar
gezinsweekend@kwbmerchtem.be

 

Naam

voornaam

geboortedatum

bedrag

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFO-AVOND GEZINSWEEKEND

 

Op dinsdag 3 juli om 19.30u nodigen we jullie gezin graag uit in het KWB lokaal.
We bekijken er de foto’s van vorig jaar.
We bespreken het programma van dit jaar, bekijken foto’s van onze locatie,…..
We kaarten na met een natje en een droogje!!!!

 

 

 

 

OKRA nodigt uit:

 

1ste PANNENKOEKENFESTIJN

 

ZATERDAG 9 JUNI 2012

ZONDAG 10 JUNI 2012

 

VAN 14 TOT 18 UUR

OKRA LOKAAL

 

Gelijkvloers Kerkeboomgaard + tent Kerkplein Merchtem

 

 

 

 

De werkgroep WELZIJNSZORG/BROEDERLIJK DELEN nodigt jullie graag uit op hun

ONTBIJTBUFFET

ten voordele van hun projecten in Haïti.

OP ZONDAG 10 JUNI 2012  (VADERDAG)
in zaal VIJVERDAL tussen 8 en 10.30 u.

 

U kan deelnemen aan een ontbijtbuffet in zaal Vijverdal of een aan huis geleverd ontbijt bestellen.  Kostprijs : 10 euro per ontbijt. Meer info verschijnt in de plaatselijke tijdschriften alsook achteraan in de kerk.  Welkom

 

home: www.kwbmerchtem.be