kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
juli 2012

 Wijnwandeling van vrijdag 8 juni 2012.

Met 40 deelnemers spreken we alvast van een geslaagde activiteit. De combinatie van het plezante en het geestesverrijkende, door het wandelen en het degusteren van verschillende wijnsoorten, en de serieuzere of ernstiger gespreksonderwerpen of besprekingen mag geslaagd genoemd worden.

Een gastvrij onthaal bij Walter T. lag mede aan de basis van deze avond. Luc VC en Danny VDB zorgden op een voortreffelijke manier voor de versnaperingen onderweg.

Luc R nam de eerste gespreksronde voor zijn rekening. Kennismaken, weten wie er voor jou staat, wat interesseert hem, wat zijn de vakantieplannen. Bij de tweede stopplaats nodigde Herman VDS ons uit om bijgaand gedicht te begrijpen en uit te leggen: uit ‘de n van iemand’ van Jan Geerts.

 

Overal waar we wonen, ontstaat

het vermoeden van een vertrek.

 

We doen de deur achter ons dicht

en de wind gaat als een leeg huis

 

om ons heen liggen. De taal staat

stil. Wij halen herinneringen in

 

en zoeken de gedachten in elkaars

gezicht. Zou het kunnen? Is het daar

 

dat geluk zich ophoudt? Zolang

het venster tussen het wachten

 

en de wereld niet voorbij is,

brengen we elkaar door en door.

 

Aan de gesprekken achteraf hoorde je dat dit gedicht bij velen wat losgemaakt had. Bovendien hielp de uitleg en de kennis van Herman bij tot het welslagen van dit gesprek.

 

Op de Steenberg vertelde Hedwig D over de vier kleuren die hij benoemde als ‘je gezin’, je kinderen en kleinkinderen’, ‘je werk’ en’ je vriendenkring’. Als deze belangrijke onderwerpen in harmonie kunnen gebeuren is er geen vuiltje aan de lucht maar bij verlies van werk; bij ziekte, bij tegenslag hebben we mensen nodig, soms zelfs therapeuten om ons te helpen deze harmonie te herstellen.

 

Jo L hield het op de vierde stopplaats bij speelse meerkeuzevragen.

 

Norbert K sloot af met het bespreken van een aantal waarden, die niet te koop zijn maar die we via onze KWB aan elkaar kunnen doorgeven. Soms moeten we wat rebels, wat tegendraads zijn want anders lopen we al te gemakkelijk in de val van de commerciële wereld. Geloven dat iedere mens waardevol is en de talenten van iedereen respecteren. Misschien durven we te weinig een ernstig gesprek opzetten over wat ons beroert, over wat ons zorgen berokkent.’

 

Deze glaasjes wijn hebben ons vanavond wat spraakzamer, wat gevoeliger gemaakt maar laat ons morgen en overmorgen werken aan een toffe maatschappij met heel veel aandacht voor onze medemens’.

Fietsweekend Brugge 2-3 juni 2012.

 Merchtem, 2 juni, zaterdagmorgen 8 u.: 11 fietsers verzamelen aan de Werkman en leveren hun bagage in bij Dimitri, die ons per wagen zal vergezellen. Het is bewolkt maar droog en er is weinig wind.

Via Baardegem, Wieze en Gijzegem komen we in Schoonaarde op de linker-Scheldedijk. Na een eerste stop in Schellebelle (30 km) komen we net voor de middag in Gent aan, waar we op de Korenlei (55 km) onze picnic verorberen. Ambiance genoeg in dit mooie kader, met kersverse koppeltjes en hun fotograaf, toeristen in rondvaartboten, wandelende families…Zoeken naar gras op een Korenlei is natuurlijk nutteloos, misschien moesten we wel zoeken op de kade aan de overzijde.

Zonder bagage achter te laten, zetten we onze tocht verder langs het kanaal Gent-Brugge, dat we in Zomergem verlaten om een noordelijker route langs het Schipdonk-kanaal te volgen.

Een nietje in de achterband van Frederik kan ons slechts kort ophouden, en intussen is de zon van de partij. Zo kan onze volgende halte bij echt terrasjesweer op domein “Het Leen” in Eeklo (75 km).

Een volgende halte doen we op een terrasje in Damme (100 km). Aan de prijzen op de drankkaart is duidelijk merkbaar dat we de kust naderen.

Met de fiets door de toeristische drukte van de Brugse binnenstad is geen sinecure. We maken een groepsfoto voor het Belfort, en verlaten snel het centrum, om te gaan inchecken in  jeugdherberg “Brugge-Europa”, waar we in kamers met vier bedden kunnen logeren.

Met een jaloerse blik op het grote TV-scherm, waar Engeland-België wordt uitgezonden, gaan we dan op pad, op zoek naar cultuur, avondeten en vertier. Kries blijkt een goed geïnformeerde gids in de geschiedenis van Minnewaters, St.Jansziekenhuis, Begijnhof , St.Salvator- en O.L.V.-kerken. De ribbetjes à volonté  e.a. smaken heerlijk, in zoverre dat er geen plaats overblijft om achteraf nog een pintje pakken, en alzo de meesten redelijk vroeg hun bed opzoeken.

 

 

Brugge, 3 juni, zondagmorgen 8.30 u.: we reppen ons door de doorweekte tuin naar de ontbijtruimte, waar we met bedrukte gezichten het druilerige weer becommentariëren.

Wachten op beter weer zal niet helpen, we moeten erdoor.

Vandaag volgen we wel het kanaal Gent-Brugge. Gelukkig zit de wind niet tegen en blijft het meestal bij motregen. Een eerste stopplaats is voorzien in Bellem (Aalter) na 25 km. in een typisch dorpscafé: “Het Karrewiel”. Bestellingen van warme choco, thee en koffie zijn veelbetekend.

In Gent (45 km) op de Vrijdagmarkt had Hans in een erg gezellige bistro “’t Genieterke” de nodige plaatsen gereserveerd voor een deugddoende warme schotel.

Van hieruit gaat het parcours weer de Schelde-oever opzoeken, waar we een laatste voorziene halte houden in “‘t Oud Brughuis” in Schoonaarde (75 km).

Alleen een punaise in een voorband kan ons nog even ophouden.

Behouden, zonder kleerscheuren en zeer tevreden komen we weer thuis.

De tocht, het parcours was mooi, veilig, de bestemming uniek, de kennismaking met minder bekende gezichten aangenaam. Zeker voor herhaling vatbaar.

Marcel H.

 

Wist je?

dat elke stop Dimitri ter plaatse was om waar nodig technische ondersteuning te geven, of enkele tafeltjes buiten of binnen te reserveren, afhankelijk van het weer, en wellicht ook van de uitba(a)t(st)er.

 

Onze Brugse gids Kries veel meer kent van Brugge dan wat er in de geschiedenisboekjes terug te vinden is, en hij heel tevreden is als er geen vragen worden gesteld.

 

We in totaal 210 km aflegden. We hebben dus iets meer dan 10 uur op de fiets gezeten…

 

We ook een aantal nieuwe biertjes leerden kennen…

FAMILIENIEUWS - wij gedenken

 

 

V

KWB’er Hugo Buelens, echtgenoot van Roza Peeters
vader van KWB’ers Peter en Ludwig Buelens

Schoonbroer van KWB’er Maurits Peeters

 

Josephine Willems,

grootmoeder van KWB’er Davy Van Holsbeeck.

 

Monique Van Sull,

pleegmoeder van KWB’er Patrick Stark

 

 

 

 

 

 In memoriam Hugo Buelens

 

Plots en vrij onverwachts overleed op 2 juni KWB’er en vriend Hugo Buelens. Hugo leed aan een hartziekte, dit ongemak speelde hem de laatste tijd meer en meer parten en uiteindelijk verloor hij de strijd.

Hugo was van 1974 trouw lid van onze KWB afdeling. Fietstochten met onderweg een lekkere trappist drinken op een terrasje, daar genoot hij van. Hij luisterde graag naar de verhalen van de mensen rondom hem - al was hijzelf nogal stil van aard, - hij kon als geen ander met een fijne uitspraak of rake opmerking iedereen aan het lachen brengen.

 Na de zondagsmis komen napraten in het KWB-lokaal met zijn vrouwtje Roza en een paar vrienden daar voelde Hugo zich goed bij. Hugo was bovendien een begaafd technicus die raad wist met alle kapotte TV toestellen, stereo-installaties, bandopnemers enzovoorts en hij wist deze toestellen te herstellen. Hugo was altijd bereid te helpen met de talenten hem gegeven.

Hij straalde rust uit, ook al was hij misschien inwendig zenuwachtig, hij kon die onrust goed verbergen.

Hugo, we gaan je missen bij de KWB, je was een toffe vriend en je wist perfect voor wat een arbeidersbeweging stond.

  

 

Jij bent zo mooi, zo klein, zo heel bijzonder, mijn wonder!

 Kyana,

dochtertje van KWB’er Eddy Vrijders

  

Proficiat aan de KWB jubilarissen.

 In de maand augustus:

 ü  vieren hun gouden jubileum 50 jaar huwelijk.

 o   Kamiel en Maria De Coninck – Abeloos.

o   Theo en Edith Teugels – Asselman.

o   François en Lea Sergoynne – Biesemans.

 ü  vieren hun diamanten jubileum 60 jaar huwelijk.

 o   August en Mathilde Buys – Cleymans.

 Een dikke proficiat

 

 

Vaderdag in het KWB-lokaal !

 

·         Op vaderdag werden alle mannen traditiegetrouw vertroeteld door de KAV-femma dames.

 

·         Vaderdagkussen met een grote fles palm of Ice-Tea als cadeau en daar bovenop nog een bediening (achter de toog natuurlijk) van een team knappe dames.

 

·         Het hoeft echt niet meer te zijn. N’en dikke merci.

 

 

De sleutel … of het verhaal van een eerste fietsbedevaart

 

ü  00u30: ik word wakker, een tiental minuten voor de wekker. Goed zo, dan kan mijn vrouw blijven slapen. Gauw alle bevoorrading in de rugzak en op weg naar de kerk, de plaats van vertrek. Op weg ernaartoe verandert mijn nervositeit van de laatste dagen in een onmiskenbare opwinding.

ü  01u00: fiets op slot, rugzak in de camionnette en … PANIEK! Ik heb mijn fiets vastgelegd en vind mijn sleuteltje niet terug. Alles afzoeken, ondersteboven keren, een aantal  mensen mobiliseren en... Een zeer bereidwillige ziel vindt de sleutel terug. OEF!!

ü  01u30: vertrek naar Scherpenheuvel. Ik rijd achterin de groep. Als de groep, 70 man sterk, een bocht neemt, heb ik een kleurrijk schouwspel van rode achterlichten en fluohesjes. Ik zoek wel nog een goede positie op de fiets en er begint al wat pijn te doen. Gelukkig betert het met de minuut en zal de zadelpijn voor de rest van de dag beperkt blijven.

ü  05u30: wij ontmoeten de voetbedevaarders op hun terugweg. Te voet is het toch nog wat anders, ook al ik heb de fiets dit jaar alleen maar van stal gehaald om van en naar het station te rijden.

ü  06u30: aankomst te Scherpenheuvel. Eucharistieviering met Pater Koen, ontbijt en gebedsoefeningen. Alles verloopt in een zeer serene en ingetogen sfeer.  Een remedie ook voor wie de teksten van het Onze Vader en het Wees Gegroet vergeten zou zijn. Daarna is er tijd om kaarsen aan te steken en wat te rusten. Nog wat eten en insmeren, want de zon schijnt hard.

ü  13u00: vertrek naar Merchtem. Een frisse bries zal ons de ganse rit tegemoet waaien, maar ze doet wel deugd. Voor de voetgangers moet de warmte wel hard om dragen zijn.

ü  17u15: ABDIJ VAN GRIMBERGEN. Na een dag van geheelonthouding en onder sociale druk laat ik mij de blonde Grimbergen wel smaken.

ü  19u30: samen met de voetbedevaarders in stoet naar de kerk. De verwelkoming is overweldigend. Ik krijg een bloem in strijkparels van mijn dochtertje Fien … en een krop in de keel. Het gevoel is overweldigend. In de volgelopen kerk is de sfeer fantastisch. Iedereen zingt luidkeels het “Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt” mee.

 

En dan bedenk ik dat ik zelf een andere sleutel dan die van mijn fiets heb gevonden: die van de toegang om deel te mogen uitmaken van een jarenlange Merchtemse traditie. Dank u wel iedereen!!!

 

Koen Van den Borre,  een dankbare nieuwe inwoner

 

 

 

Verslag wijkmeestersvergadering van vrijdag 1 juni 2012

 

Op de uitnodiging voor deze wijkmeestersvergadering was als enig agendapunt, de eerste bespreking van het nieuw jaarprogramma vermeld. Wouter nodigde ons uit om mee op stap te gaan. Een wandeling met onderweg een aantal stopplaatsen waar we in kleinere groepjes een evaluatie hielden over het voorbije jaarprogramma.

 

De volgende deelaspecten kwamen aan de orde:

1.    De ontspannende activiteiten.

2.    De gezinsactiviteiten.

3.    De vorming.

4.    De contacten met de leden, de wijkmeestersvergaderingen en de propaganda.

 

Telkens kregen we een aantal besprekingsvraagjes.

ü  Welke initiatieven houden we liefst op ons jaarprogramma.

ü  Welke activiteiten krijgen best een opfrisbeurt of worden vervangen.

ü  Welke nieuwe initiatieven kunnen we aan ons jaarprogramma toevoegen.

 

We kregen voor de 4 uitzichten de opdracht mee om één van de aangeduide activiteiten al verder te bespreken. Maar het zou KWB niet zijn als er onderweg niet gezorgd werd voor een hapje en een drankje.

De catering werd op een keurige manier verzorgd door Frans Robberechts.

 

Het bestuur heeft alle gegevens verzameld en binnen afzienbare tijd zullen ze met een voorstel van jaarprogramma 2012 – 2013 naar de wijkmeestersvergadering komen om dit te laten goedkeuren.

Hoegenaamd wordt eveneens hierbij rekening gehouden met de nationale en de verbondelijke voorstellen. Onze Merchtemse topactiviteiten blijven op onze agenda vermeld.

 

Het ledennieuws werd door Jan besproken en als afsluiter proefden we van een biertje ‘een slurfje’ dat de mannen van de JKWB zelf hadden gebrouwen.

Rustige, goede vergadering waarin heel wat nieuwe ideeën werden aangebracht.

 

Wist je?!

 

·         Dat KWB’er Renaat Moyson de fiere grootvader is van een jongen Staf genaamd.

·         Dat Pol Van Cauter grootvader werd van een flinke kleindochter Jutte  is haar naam.

·         Dat twee KWB’ers een heelkundige ingreep ondergingen en dan nog wel op dezelfde dag en dat ze volgens de dokter hun activiteiten moeten op een laag pi(e)tje houden.

·         Dat we alle KWB’ers die op de sukkel zijn met hun gezondheid veel moed toewensen en vooral een spoedig herstel..

·         Dat Theo Teugels op zondag 3 juni rond 11 u. een pandoer speelde.
zijn medespelers  Frans Sablon, Elie De Block en Luc De Knijf hadden geen verhaal tegen de goede kaarten die Theo in zijn handen had.

 

 

 

KWB Gezinsweekend

Van vrijdag 7 tot zondag 9 september 2012

Dit jaar trekken we naar zee. Oostende zal onze perfecte uitvalsbasis zijn. Ons verblijf is een modern gebouw met zeer mooie gezinskamers die allen beschikken over douche, wc en lavabo.  Mooie ontspanningsruimtes, een grote speeltuin in de duinen, een voetbalveld, looppiste,.. Kortom een leuke locatie op 5 min wandelen van de zee. Zorg dat je erbij bent…..
Neem gerust een kijkje op
http://www.jeugdverblijfcentrumduinenzee.be

Leeftijd

Prijs

Jonger dan 3 jaar

gratis

Van 3 tot en met 6 jaar

40 euro

Van 7 tot en met 12 jaar

50 euro

Van 13 tot en met 17 jaar

60 euro

Van 18 tot ……………jaar

80 euro

 

Wees er snel bij…… we beschikken over 84 bedden. Schrijf het bedrag over op rekening 799-5500505-25  van KWB Merchtem met vermelding KWB Weekend Oostende + aantal personen. Bezorg bovendien de nodige gegevens aan Dirk, Luc, Joke, Wouter of stuur een mailtje naar gezinsweekend@kwbmerchtem.be

 

 

Naam

voornaam

geboortedatum

bedrag

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFO GEZINSWEEKEND

 

Op dinsdag 3 juli om 19.30u nodigen we jullie gezin graag uit in het KWB lokaal.
We bekijken er de foto’s van vorig jaar.
We bespreken het programma van dit jaar, bekijken foto’s van onze locatie,…..
We kaarten na met een natje en een droogje!!!!

 

 

OPROEP aan alle deelnemers en sympathisanten van de CORRIDA

 

VRIJDAG 17 AUGUSTUS 2012

 

KWB organiseert voor de 18de maal DE CORRIDA

 

Kinderjogging :18 u. – 500 m.

Jogging 18.30 u. : 3 – 6 km

Corrida 19.30 u. : 12 km

 

Graag willen we een warme oproep doen aan alle leden van KWB die wat minder sportief aangelegd zijn, want we hebben nog veel helpende handen nodig voor :

  • seingevers
  • waterdragers
  • hulp bij aankomst
  • hamburgers bakken
  • inschrijvingen
  • mensen voor de opkuis (vanaf 23u.)
  • drankverkoop

Het spreekwoord zegt: “vele handen maken licht werk”.

 

Wie nog wil sponsoren of nog een prijsje heeft kan dit melden bij:

Geert Ringoot  Tel. 052/ 37.40.20 - 0476/428.427

 

 

Deelnemers Corrida van de laatste 15 jaar

 

corrida

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

kinderen -8 jaar

74

82

115

118

120

90

91

82

97

109

89

114

95

108

137

kinderen +8 jaar

54

61

68

80

83

67

55

61

58

67

73

59

46

49

59

3km jogging

82

52

95

104

137

112

109

87

147

132

158

114

89

110

113

6km jogging

51

53

83

104

109

142

145

141

153

191

172

149

178

157

177

Corrida (12km)

139

164

211

214

223

215

194

258

251

243

210

207

217

253

254

Totaal

400

412

572

620

672

626

594

629

706

742

702

643

625

677

740

 

Hé fiets je mee!

 

DAGFIETSTOCHT

Woensdag 15 augustus 2012

Vertrek 9 u. KWB-lokaal.

 

Het wordt een topper. Ludwig en Frans willen voor de
laatste editie die zij klaarstomen iets speciaals ondernemen.

 

Ongekende, autoluwe wegen en een middagmaal aan 12,50 euro PP.

 

Inschrijven is verplicht (verzekering en de bestelling van het eten) tot en met zondag 5 augustus 2012 mits betaling van je bijdrage op rekening van KWB Merchtem 799-5500505-25, bij Ludwig Wijns of Frans Moortgat of iedere zondagvoormiddag in de Werkman.

 

 

 

FIETSTOCHT 13 JULI

 

Beste fietsliefhebbers, op 13 juli trekken we er met de mannen op uit. We vertrekken aan de werkman om 19 u. stipt, om een tochtje te maken van ongeveer 30 km. We rijden langs een aangepast traject langs autoluwe wegen. We hopen op een talrijke opkomst en sluiten de avond af met een natje en een droogje.

 

 

 

 

KAARTEN

 

Elke woensdagnamiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal De Werkman.

 

 

 

 

PETANQUE OP DONDERDAG

 

 

Iedere donderdag in juli en augustus spelen we verder petanque aan het KWB-lokaal. Er is ook de mogelijkheid om een kaartje te leggen en een pintje te drinken. Ideale voorbereiding voor kermismaandag.

Bij slecht weer is iedereen welkom om een kaartje te leggen.

 

 

 

Beste filmliefhebber,

 

je hoeft je deze keer niet ver te verplaatsen om van een film te genieten op het witte doek. Op vrijdag 24 augustus 2012 kan je voor de eerste keer de beste films van 2011 bekijken! CINEMA KWB bestaat uit een hele avond filmplezier voor jong en minder-jong. We beginnen met twee films voor de kleinsten onder ons, waarna er voor de ouderen films van een iets steviger kaliber op het programma staan. Om 20 u, 22 u en 24 u worden er telkens twee films afgespeeld verspreid over een binnen- en buitenzaal (deze laatste enkel bij goed weer). Deze films kan je allemaal bekijken tegen de zeer democratische prijs van 1 euro per film (leden). Niet-leden betalen 3 euro per film. Tijdens de film kan je genieten van een hapje en een drankje.

 

Welke film gespeeld zal worden kan je telkens mee beslissen! Dit kan door je stem uit te brengen op de webpagina www.jongkwb.be. Je kan twee films kiezen uit de films van 20u, 22u en 24u. Stem jouw favoriet naar de cinemazaal! Dit kan tot woensdag 22 aug. tot 22 u.

 

Je kan tussen vier films beslissen welke films er die avond/nacht gespeeld zullen worden, dit door je stem uit te brengen op de vermelde website. Wij hopen alvast je te mogen verwelkomen.

 

20u00

Toy Story 3

Tintin and the secret of the unicorn

Kung Fu Panda 2

The Smurfs

 

Uw stem Bekijk resultaten

Share ThisPolldaddy.com

Quantcast

22u00

Inception

The King's Speech

The Social Network

Rundskop

 

Uw stem Bekijk resultaten

Share ThisPolldaddy.com

Quantcast

24u00

The girl with the dragon tattoo

Drive

Warrior

The Fighter

 

Uw stem Bekijk resultaten

Share ThisPolldaddy.com

 

 

Schaap wedstrijd

 

Zondag 19 augustus

 

Op zondagvoormiddag 19 augustus vanaf 10:00 u. kan/mag je de lekkerste, zoetste, beste, schoonste, gezondste groentjes meebrengen naar het KWB – kermisterras. Omstreeks 12.01 u. zal fijnproever van ’t restaurant ” ’t smakelijke schaap“ bepalen in welke straat de lekkerste groente gekweekt wordt en dit aan de hand van een fijnproeverwedstrijd.

Mooie prijzen te winnen.

Ps: van de overige groentjes zal de

KWB chef kok een lekker soepje maken.

 

home: www.kwbmerchtem.be