kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
mei 2013
 

 

FAMILIENIEUWS

 


 

Marcel Libert,

echtgenoot van Leontine Van Schel

schoonvader van KWB’er Paul Reyniers.

 

François Carpels,

vader van KWB’er Dirk Carpels

 

 

 

 

 

Verkiezingen bij KWB

 

 

Niet te geloven maar onze voorzitter Jan en het bestuur van KWB zijn al 2 jaar aan zet.

Bovendien worden er om de 2 jaar bij KWB-Merchtem verkiezingen georganiseerd.

 

Het mag gezegd worden die mannen van het bestuur hebben al heel wat schitterende activiteiten georganiseerd. We zijn hen uitermate dankbaar voor zoveel inzet, creativiteit en dit alles op vrijwillige basis. Proficiat mannen!

 

Maandelijks komen de wijkmeesters samen om de werking van onze afdeling te evalueren en bij te sturen waar nodig. Nieuwe initiatieven worden voorgesteld en georganiseerd. Alle wijkmeesters zijn kandidaat bestuurslid.

 

Op de wijkmeestersvergadering van de maand juni 2013 wordt door de aanwezige wijkmeesters het bestuur gekozen. Nadien wordt op de startvergadering in oktober zowel de voorzitter als de kassier (de penningmeester) gekozen door de aanwezige leden van KWB.

 

Maar goede vriend misschien ben je ook geïnteresseerd en wil je graag meewerken voor en in onze afdeling. We houden van mannen die een deel van hun vrije tijd besteden aan de uitbouw van onze beweging. We houden van mannen die mee verantwoordelijkheid willen dragen.

Ieder lid van onze KWB afdeling kan zich kandidaat stellen om in het bestuur mee te werken en zijn creativiteit, zijn gedrevenheid voor onze sociale beweging waar te maken.

 

En waarom jij niet? Kom uit je pijp!

 

Alle bestuursleden van het verleden tot vandaag getuigen allemaal dat ze deugd hebben beleefd aan hun inzet.

Wil je meewerken, aarzel niet, neem contact met onze voorzitter Jan De Mesmaeker Peperstraat 14 voorzitter@kwbmerchtem.be of jandemesmaeker@skynet.be

 

Graag een seintje voor eind mei 2013. Doe mee!!


 

27ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ of ‘whist spelen’

 

De kampioen 2013 is Jan Vrancaert

 

Als je KWB lokaal binnenstapte voelde je meteen dat er spanning in de lucht hing. Een gezellige sfeer met enkele kandidaat kampioenen die de adrenaline voelden opkomen.

Francis en Martine mochten 48 spelers verwelkomen en die zorgden voor een spannende finale.

De winnaar van deze avond werd - na wat geduldig wachten - met 74 punten Christiane Vereecken. Proficiat

Met lekkere frietjes en stoofvlees werden we extra verwend door de kookploeg.

Een zichtbaar heel tevreden organisator Francis bedankte in zijn slotwoordje alle helpers.

De mannen van d’en toog, de garçons, de kookploeg, Johan met zijn computer en niet in het minst alle spelers die op een sportieve en toffe manier deelnamen aan dit kaarttornooi.

De spanning steeg ten top, er werd nog wat links en rechts gefluisterd wie uiteindelijk kaartkampioen was.

Met een daverend applaus mocht Jan Vrancaert de trofee en de titel van kaartkampioen 2013 in ontvangst nemen. De strijd was ongemeen spannend: hierbij het podium.

 

1.      Jan Vrancaert met 200 punten

2.      Paul Thomas met 198 punten

3.      Eddy Geeroms met 195 punten

 

Geert en Chantal hadden voor een formidabele prijzentafel gezorgd en iedere deelnemer mocht aanschuiven om zijn/haar prijs te kiezen. En … wat merkten we: dat kiezen niet gemakkelijk is!

Opmerkelijk dat de kaarters die in het verleden al eens kampioen werden in dit kampioenschap weer de eerste

inpalmden. Zijn er dan toch ‘betere’ kaarters of zijn het gelukzakken die betere kaarten krijgen?

 

 

 

 

 

 

WELKOM AAN ONE NIEUWE LEDEN

 

Yves Halleux komt de rangen van onze KWB-afdeling versterken. Hij kreeg al een voorsmaakje met de reis naar de westhoek en hij heeft het blijkbaar geapprecieerd. Tof Yves. We wensen je het allerbeste bij KWB en we hopen je meermaals te mogen ontmoeten op onze activiteiten.


 

Wijkmeestersvergadering van 5 april 2013

 

De dalende aanwezigheid van de wijkmeesters op de maandelijkse vergadering was het KWB bestuur niet ontgaan. De wijkmeesters kregen terug – zoals vroeger - een uitnodiging in de bus en ze werden betrokken bij de inhoud van de vergadering. Het gevolg van dit lovenswaardig initiatief betekende dat Jan 28 aanwezigen mocht begroeten.

 

Norbert polste in het eerste deel van de bezinning naar de mening van de aanwezigen over

  • het aftreden van de vorige paus
  • de aanstelling van de nieuwe paus, zijn naamkeuze en  zijn  eerste optreden voor het publiek.

Als verantwoordelijken van een christelijke beweging hebben wij ook een mening hierover en worden we regelmatig over de paus en zijn optreden aangesproken.

In een tweede deeltje werd de voorbije Goede Week besproken  met als hoogtepunt de paasviering waarin een Iranees gezin werd opgenomen in onze christelijke gemeenschap. Enkele wijkmeesters waren nauw betrokken bij dit speciale gebeuren. Hun verhaal kreeg hier een plaats.

In de nabije toekomst staat er ook heel wat te gebeuren in onze parochie. Bij de 1ste communie en bij de geloofsbelijders zijn er verschillende KWB families betrokken.

Met de meimaand in het verschiet oefenen sommigen al om mee te stappen met de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel. De weg-om zondagmorgen heeft nog heel wat bijval en bij de ommegang wordt het beeld van Onze Lieve Vrouw door de Merchtemse straten gedragen.

Als slot wordt met de parochiedag het samenhorigheidsgevoel en de betrokkenheid van alle parochiale bewegingen in de kijker gezet. Hou alvast zondag 26 mei vrij.

 

Hedwig kreeg de opdracht om de voorbije activiteiten met de groep te evalueren en ons voor de toekomstige initiatieven te motiveren of te enthousiasmeren. Meer hierover vinden jullie alvast in deze kleine raak.

Dat er serieuze en vernieuwende werken aan de gang zijn in het KWB lokaal weten de meesten onder ons wel maar Hedwig verduidelijkte dat er eveneens een toilet op het gelijkvloers komt zodat minder-mobiele mensen gemakkelijker naar het toilet kunnen. Bovendien worden er in het eerste gedeelte van het lokaal isolerende platen tegen het plafond gehangen om het geluid te dempen. Buiten wordt er een poort aangebracht. Grote werken die van de groep ‘de werkman’ grote inspanningen vragen en het welgemeend applaus van de wijkmeesters deed zichtbaar deugd aan de initiatiefnemers.

 

Na de pauze gaf Wouter het woord aan twee knipselgasten: Frans en Joke. Wat was hen de voorbije week opgevallen in de krant, in de media.

Frans:

ü  de verkeersboete die hij in zijn brievenbus kreeg omdat hij te snel reed op de Brusselsesteenweg

ü  het werkverzuim van 17,5 dagen gemiddeld per werknemer per jaar.

ü  wielrenner Peter Sagan krijgt tegenwind omdat hij in de billen kneep van een kortgerokt bloemenmeisje.

ü  het dreigende en reële gevaar voor een escalatie van het conflict in Korea.

ü  het verhaal over het begin van de eerste wereldoorlog met miljoenen doden tot in de details.

Joke

had het vooral over de vervuiling te land en te water door plastic. Alles is verpakt met plastic. Zonder het te weten worden we ermee geconfronteerd en opgezadeld. Men zoekt naar middelen om de plastic boel op te ruimen en niet naar de essentie om plastic te vermijden bij het verpakken van goederen.

De vervuiling van de Noordzee begint in de badkamer. In de Noordzee drijft een afzichtelijke hoeveelheid plastic. Een groot deel van die plasticdeeltjes is afkomstig van het wassen van onze kleding en van cosmeticaproducten. Men spreekt van een ‘plastic- bouillon’. Een bouillon van onzichtbaar kleine stukjes plastic die voor steeds grotere problemen dreigt te zorgen omdat het zeeleven zich eraan te goed doet en het plastic zo in de voedselketen belandt. Het betekent een dreiging voor mens en dier vooral door het nonchalant gedrag van de mens. Een duidelijke oproep om bewust te kopen zonder plastic verpakking.

Norbert


Stadsbezoek – Mechelen op VRIJDAG 24 MEI 2013

 

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 is de Sint-Romboutstoren in mist gehuld. Een niet al te nuchtere kroegenloper komt uit een herberg op de Grote Markt. Plots ziet hij dat de toren in brand staat. Hij slaat onmiddellijk alarm. De hele stad staat in rep en roer en het stadsbestuur, met de burgemeester op kop, begint in ijltempo de bluswerken te organiseren. Langs de torentrap gaan emmers water van hand tot hand, maar nog vóór de top wordt bereikt, schijnt de maan door de nevel en is de gloed verdwenen...

De moedige Mechelaars hebben slechts een rossige nevelgloed gezien en dus geprobeerd de maan te blussen!

Uiteraard proberen de Mechelaars de zaak stil te houden, maar toch raakt het nieuws tot over de landsgrenzen heen bekend. Zij dragen tot vandaag de spotnaam 'Maneblussers'.

Op vrijdag 24 mei gaan we Mechelen ontdekken en proeven van zijn vloeibaar goud.

Programma:

 

ü  19:00 uur vertrek aan de Kerk in Merchtem met de bus

ü  19:40 uur aankomst in Mechelen 

ü  19:45 uur start stadsbezoek met Caroluswandeling

ü  22:00 uur einde rondleiding en dan pintje te drinken op en rond de vismarkt

ü  23:00 uur vertrek uit Mechelen .

ü  23:45 uur voorziene  aankomst aan de kerk in Merchtem .

 

Je bent ingeschreven als je 5 euro overschrijft op rekening 799-5500505-25 met vermelding van je naam en ‘stadsbezoek Mechelen’. Inschrijven kan ook bij Frans Robberechts  Frans.robberechts@skynet.be gsm : 0473 390830 of in het KWB-lokaal. Om organisatorische redenen vragen wij u in te schrijven voor 10 mei.

 

Zeker de moeite waart om ook eens te bezoeken als u eens in Mechelen bent is de is de Sint-Romboutstoren. Deze toren telt 538 treden en kan men van  donderdag tot dinsdag: 10 tot 18 uur bezoeken - laatste bestijging om 16.20 u.

 

 

 

 

Voetbal ter gelegenheid van statiekermis

 

Iedereen die nog eens graag tegen een bal stampt op een groot voetbalveld wordt verwacht op vrijdag 18 mei 2013 (Pinksterweekend) om een match te spelen tegen de  Marollen op het terrein van de Cristal Boys op Sleeuwagen. We starten om 19.45 u. en je mag gerust je zonen of kleinzonen motiveren om mee te spelen.

Om in orde te zijn voor de verzekering, gelieve je naam door te mailen naar alois_desmedt@hotmail.com of telefoneer naar 052/37.43.56.


KWB wijnwandeling vrijdag 7 juni 2013

 

We vertrekken voor de 7de wijnwandeling aan de loods van de gemeente Opwijk, Doortstraat 2 te Opwijk om 19.30u.


We wandelen op de grens Merchtem - Opwijk voor een inspirerend tochtje van ongeveer 5 km langs mooie autoluwe en landelijke wegen. Het concept is intussen gekend.

Onderweg genieten we van de natuur, gekruid met een toffe babbel in fijn gezelschap. Op onze stopplaatsen proeven we van een glaasje wijn vergezeld van een bijpassend hapje en een mooie tekst, die we nadien samen bespreken. Deze tekstjes geven ons inspiratie, stof tot nadenken,.... gedurende de wandeling.


We bespreken ook kort de wijn die we proeven. Dit jaar maken we een wijnroute door Frankrijk, volgens velen het wijnland bij uitstek.
En lust je geen wijn….. geen probleem, ook jij bent van harte welkom
JJ

Vooraf inschrijven is niet nodig.
De deelnameprijs bedraagt €5.

Vertrek om 19.30 u. aan de gemeenteloods in Opwijk.
Ons stalen ros kunnen we daar veilig stallen.

Meer info: wouter.kemels@kwbmerchtem.be of 052 376433.

 

 


OOK DE MOEITE !

 

Ziekenzorg Merchtem organiseert een vormingsavond met spreker Theo De Witte met als thema : patiëntenrechten.

Afspraak op dinsdag 14 mei van 19.30 tot 21.30 u. in de Kerkeboomgaard.

Iedereen welkom!

 

-------

 

Broederlijk Delen/WELZIJNSZORG Merchtem nodigen jullie uit op hun 4e ONTBIJTBUFFET

ten voordele van hun projecten in Haïti.

ZONDAG 9 JUNI 2013 (VADERDAG)

 

Zaal VIJVERDAL tussen 8u. en 10.30u.

 

U ontbijt liever thuis in Merchtem, Bollebeek of Mollem?  Wij leveren aan huis op het door u aangeduide uur.

 

Uw reservatie is pas geldig na betaling onder gesloten omslag of via overschrijving

- op rekeningnummer  BE08 8334 8358 8413  van Welzijnszorg Merchtem.

 

Inschrijvingen vóór 2/06/2013 te bezorgen in de brievenbus van de pastorie van Merchtem.

Goed aanduiden : ontbijt in zaal Vijverdal of levering aan huis (in dit geval gewenste uur vermelden), aantal volwassenen, kinderen.

 

Prijs :  € 10 per ontbijt per volwassene en € 5 per kind onder de 10 jaar

 

 

 

 

JONG KWB

 

Beste JONG-KWB’ers,

Op vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni zakken wij af naar de Belgische kust (met eventuele mogelijkheid om nog een dagje langer te blijven).

Omdat wij nu al willen inschatten met hoeveel we zullen zijn, vragen wij om € 25 te storten op 799-5500505-25 met vermelding: weekend zee + naam

 


Kookavond kan ook een vrolijk gebeuren zijn!

 

De kooklessen van onze KWB-afdeling ‘hebben iets, hoor’ De manier waarop iedereen aansluit, de gesprekken en de aandacht voor de verantwoordelijke koks, de spontane werkverdeling, de bereidheid ook om iets op te steken, de vriendschap onder elkaar, en vooral toch de lekkere maaltijden die geserveerd worden tegen een spotprijsje. Het was weer niet anders op dinsdagavond 23 april, en toch, want met 15 geïnteresseerden en aangename keukenhelpers werd het een topavond. Waren het de verwachte lentekriebels die in de gerechten te vinden zouden zijn? Het blijft een constante: steeds afwachten of er voldoende interesse is, of er geen graag gezien voetbalmatch op tv is, of de trouwe deelnemers niets anders op hun agenda hebben… We stellen vast dat de ‘losse’ formule werkt. Naar volgend jaar zullen we zeker al een beroep doen op jong-KWB’ers – we vernamen dat een aantal onder hen ondertussen al sporen verdiend hebben tijdens kookcursussen -  om de rangen te versterken. Ideeën zijn uiteraard zeer welkom. (Herman)

 

 

Varkenshaasje met een ‘abdijsmaak’, groenten en aardappelgratin

 

Nodig voor 4 personen:

 

2 varkenshaasjes

500 g vaste champignons

2 grote uien

250 g spekreepjes

Eventueel zilveruitjes

            (cfr.jagersaus)

Trappist of abdijbier

Pezo, bakboter

Maïzena express bruin

 

 

Bereiding:

 

We stoven vooraf de uien; dan voegen we er de spekreepjes aan toe. Uien met spekreepjes uit de pan.

We halveren de champignons en stoven ze. (kruiden met peper en eventueel wat smaakmaker)

Nu braden en kruiden we de varkenshaasjes. Als deze lichtbruin zijn, voegen we er het bier aan toe. Na een paar minuten mogen de uien met spekreepjes erbij.

Laat een 30 à 45 minuten braden op een zacht vuur en voeg er dan de champignons aan toe.

Dik de saus ev. aan met express poeder.

Extra groenten: wortelen, peulerwten, witloof (vooraf beetgaar laten worden en in wat boter en met kruiden warm houden)

 

 

Aardappelgratin of gratin dauphinois

 

Nodig voor 4 personen:

1 kilo aardappelen, halve liter volle melk, halve liter room,

teentje knoflook, fijngesneden of geraspt, pezo

eventueel geraspte kaas

 

1.    Doe de melk en de room in een pot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg er de fijn gemaakte knoflook aan toe.

2.    Neem een scherp mes of een mandoline en snijd de gewassen en goed afgedroogde aardappelen in fijne schijfjes.

3.    Vet een vuurvaste ovenschotel in, leg er laagjes aardappelschijfjes, kruid elk laagje met peper en zout en druk even aan.

4.    Giet het melkmengsel over de aardappelen tot deze juist onder staan.

5.    Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven op 180 graden. Neem uit de oven als de schijfjes gaar zijn.

6.    Voeg de kaas toe nadat de schotel al 25 minuten in de oven heeft gestaan.

 

 

 

 

De darts van april was een om U tegen de zeggen

 

We waren doorlopend met een 25 tal spelers waarvan de helft JKWB ers, heel tof en zeker voor herhaling vatbaar.

De groepen werden gevormd door kaarten te trekken waardoor zowel de jeugd als de anciens met elkaar speelden.

De jeugd moest zeker niet onderdoen van de anciens, integendeel , ze stonden aardig hun mannetje .

Er werd gedarts tot +/- 24 uur, daarna werd er nog nagepraat met een flinke pint in de hand.

Moe maar voldaan sloten we af rond +/- 2 uur.

 

Het darts team

 

 

 

 

 

Ook deze keer,

ontroert het weer

Lief nieuw begin

in ons gezin

Brechje

 

Dochtertje van Anke en KWB’er Tim.

 


Ode aan de moeders …

 

Elke vrouw is moeder voor het leven.

Moeder, dat is: een plaats open houden voor de ander,
een plek aan tafel om mee te eten.

“Kom, schuif maar aan.”

Een open oog en oor
voor wie het even moeilijk heeft.

Daan die de school moe is,

Ansje die het net uitmaakte met haar ‘lief’,

 

Als vrouw, als moeder,
is er altijd een zacht plaatsje in het hart
waar in liefde véél kan worden bewaard.

 

Een open schoot,
bereid tot ontvangen en tot geven,
die is er altijd.

 

Moeder ben je, of kan je worden,
of je nu kinderen baart of niet.

 

Hilde Van Putten

 

Moederdag in De Werkman – zondag 12 mei

 

Mama

Je bent

de zachte zon

in mijn blauwe dromen

de supersupporter

op het appelgroene veld

Ik noem je

de warme ochtendbloesem.

Ik zie een prachtmoeder

met jouw kloppend bloedrood hart

een lachende loop-ster

in de zwart-witte avond.

Jij bent leuker dan de tofste elk

jij bent mijn superster.

 

Thibo Treve


Daguitstap KWB Merchtem op 6 april 2013 naar ‘Frontlijn 14-18’ in de Westhoek:

boeiend, leerrijk, zinvol

 

als ge van ze leven in de westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tied als g' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

(Willem Vermandere)

 

Een 50-tal KWB’ers, sommigen vergezeld van echtgenote, gaven present om 7 u. ’s morgens in  De Werkman, waar bij het nuttigen van koffiekoeken, door de gidsen van dienst Wouter Robberechts en Bart Legroux (1), beiden geschiedkundigen, een vrij grondige inleiding werd gegeven op deze daguitstap waarbij een aantal belangrijke historische plaatsen werden bezocht tussen Nieuwpoort en Ieper waar de strijd tijdens WO I in alle hevigheid heeft gewoed. Aan onze KWB’ers werd eveneens een interessante kleurenbrochure ‘Frontlijn 14-18’ meegegeven waarvoor het inhoudelijke materiaal werd geleverd door Wouter en Bart. We zullen dus ook in dit verslag informatie uit deze brochure citeren. Verder dank aan de werkgroep Walter Legroux, Herman Vander Straeten en Luc Van Schuerbeeck, voor het voorbereidende organisatorische en logistieke werk, waardoor deze bustocht uitgroeide tot een zinvolle belevenis van een belangrijk stuk vaderlandse geschiedenis.

 

In 2014 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog, ook ‘De Groote Oorlog’ genoemd, is begonnen. Uiteindelijk werden voor deze oorlog meer dan 70 miljoen militairen gemobiliseerd en kostte over de ganse Europese frontlijn, die tot in Turkije loopt, aan 9 miljoen soldaten het leven. Daardoor was WO I het op vijf na dodelijkste conflict in de wereldgeschiedenis. We onthouden dat de directe aanleiding voor deze oorlog de moord was in Sarajevo op aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk. In feite was dit maar de druppel die de emmer deed overlopen. De diepere oorzaken zijn reeds sinds het einde van de 19de eeuw te zoeken, toen de Europese grootmachten, met op de eerste plaats Groot-Brittannië enerzijds en Duitsland anderzijds, elk hun militaire complotten hadden gesloten waardoor het conflict zich via hun toenmalige kolonies, zeer vlug uitbreidde tot een ‘wereldoorlog’. Of zoals onze gidsen opmerkten: het zijn altijd de politici die een oorlog beginnen en eindigen. De frontlinie of ‘frontzate’ in de Westhoek was daarbij de lijn gevormd door de bedding van de oude spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide.

 

Onze eerste halte bracht ons bij de ‘Ganzenpoot’ in Nieuwpoort, zo genoemd vanwege zijn vorm, waarbij 6 waterlopen samenkomen in één bekken. De IJzer heeft daarvan  het grootste waterdebiet en ligt centraal. Door de werking van eb en vloed, kan via een sluizensysteem het hinterland bij eb afwateren, terwijl bij vloed, en gezien het hinterland een vlak en laaggelegen gebied vormt, de sluizen moeten worden gesloten. Dit afwateringssysteem werd tijdens de duur van WO I omgekeerd toegepast: bij vloed bleven de sluizen open, waardoor de IJzervlakte werd overstroomd, ook wel ‘geïnundeerd’ genoemd, waarbij alleen hoger gelegen terrein en dijken boven water uitstaken, en meteen ook als strategisch-militaire posten fungeerden in de oorlogsvoering.

De Dodengang in Diksmuide, een zo authentiek mogelijke reconstructie van verschillende types loopgraven uit WO I, zijn in feite getuige van de verbeten strijd die er zich afspeelde. De echte dodengang lag daar waar de IJzer een bocht maakt, waardoor de geallieerden langs twee flanken onder vuur kwamen te liggen, en dus heel kwetsbaar waren. Elke loopgraaf was een modderige bedoening waar de stank van rottende lichamen vermengd met kruit overheersten, en waar het krioelde van de ratten en ander ongedierte. Elk moment heerste er angst en onzekerheid om een mogelijke dood, van een vriend of jezelf, gezien de stellingen van de Duitse vijand er slechts enkele tientallen meter verwijderd waren.

 

Het voormiddaggedeelte werd afgerond met een bezoek aan de site van de IJzertoren, waar er 3 monumenten werden bezocht: de crypte onder wat rest van de oude IJzertoren (gedynamiteerd in 1946), de PAX-poort, en de huidige IJzertoren van 85 m hoog, waar ook het eigenlijke museum is in ondergebracht. Dank zij onze gidsen werd ons toch op het belangrijkste gewezen. Zo is er het grote opschrift in het kruisgedeelte van de toren: AVV-VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus), wat ontleend is aan een 19de-eeuwse studentenleuze. De 3 pijlers waar het museum voor staat zijn VREDE – VRIJHEID – VERDRAAGZAAMHEID. In de crypte vinden we de graven van de soldaten die symbool stonden voor de Vlaamse strijd tegen de Franstalige legerleiding, en ook voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd in het algemeen. Eén van hen is Merchtemnaar Juul De Winde, naar wie enkele jaren terug een nieuwe straat is genoemd in Merchtem.

 

Een warme maaltijd in het restaurant ‘Bourgondisch Schild’ (what’s in a name), gaf ons de nodige energie om het namiddaggedeelte aan te vatten. De Duitse begraafplaats in Vladslo is één van de vier Duitse begraafplaatsen in ons land in eerste instantie gekend voor de beeldengroep ‘Treurend ouderpaar’ van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz (1867-1945).  De beelden werden gemaakt nadat in 1914 haar zoon Peter, die musketier in het Duitse leger was, stierf bij een aanval op Diksmuide. Dat er weinig Duitse begraafplaatsen zijn, heeft te maken met het feit dat België uiteraard niet zo maar bereid was om aan de bezetter grond af te staan om zijn doden te begraven.

 

Hoewel wegens tijdsgebrek het Essex Farm Cemetery in Ieper niet werd bezocht, moet wel melding worden gemaakt van John Mc Crae, die er dienst deed als chirurg in een medische voorpost, en vooral bekend is door zijn oorlogsgedichten, waarin vaak wordt verwezen naar kleine dingen zoals klaprozen of vogels. De klaprozen zouden hét symbool worden van zelfopoffering in oorlogstijd, en worden  aangebracht op kruisen met het opschrift ‘In remembrance’ (In herinnering). Zijn meest gekende gedicht draagt als titel ‘In Flanders Fields’ (In  Vlaanderens Velden).

 

Het Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke is de grootste militaire begraafplaats ter wereld van het Britse Commonwealth. Het  is één van de 112 Britse begraafplaatsen in België, waarvan het overgrote deel in de Westhoek ligt. Van de meer dan 11000 gesneuvelden die op Tyne Cot zijn begraven, werden er ongeveer 3500 volledig, en ongeveer 3000 gedeeltelijk geïdentificeerd. Voor de Britten is deze plek ‘heilige grond’. De graven worden trouwens niet alleen onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission, maar ook door studenten.

Enkele jaren terug werd vlakbij een nieuw memorial/bezoekerscentrum opgericht.

 

Een bezoek aan Hill 60 in Ieper mocht niet ontbreken op ons goed gevulde dagprogramma. Het is een van de heuvels die samen  in een wijde bocht rond Ieper liggen, de ‘Ieper Salient’ genoemd, en een belangrijke strategisch-militaire betekenis hadden in WO I. Voor verdere info daarover verwijs ik naar reeds genoemde brochure.

 

Na het avondeten bereikten we het sluitstuk van deze memorabele dag: de Menenpoort in Ieper, waar sinds 1929 (met uitzondering van de tweede Duitse bezetting tijdens WO II) iedere avond om 20 u. door klaroenblazers van de Stedelijke Brandweer ‘The Last Post’ ten gehore wordt gebracht. Het moet gezegd: na zoveel jaren zit er geen sleet op het gebeuren, en blijft het indrukwekkend. Er waren zowat 300 à 400 aanwezigen, van verschillende nationaliteiten. Een van de ‘blazers’ doet dit reeds gedurende 55 jaar.

 

De kameraadschap tussen de deelnemers aan deze daguitstap maakte er een aangenaam gebeuren van bij een beginnende lentezon, maar eveneens een zinvolle en bezinnende ‘tocht’ die doet beseffen welk leed oorlogen veroorzaken, en waarom de leuze ‘NOOIT MEER OORLOG’ aan de IJzertoren, heden ten dage nog luider zou moeten klinken, gezien het aantal gewapende conflicten dat nog steeds onze planeet teisteren.

 

Gabriël Ysebaert

 

(1)   Ze werken aan een boek “Merchtem en Buggenhout ten tijde van WO I”.

 

home: www.kwbmerchtem.be