kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
februari 2014
 

FAMILIENIEUWS: Wij gedenken


Maria Weymans, weduwe van Jan Dours
Schoonzus van KWB’er Pierre Dours
Tante van meerdere KWB’ers

Alice Vanbuggenhout, echtgenote van Jozef Vandenberghe
Schoonmoeder van KWB’er Patrik Bosmans

Jozef Eliano, weduwnaar van Christine Van Damme,
schoonvader van KWB’er Josse Vrijdag.

Jan De Nil,
schoonbroer van KWB’er Herman Cools
oom van KWB’er Daan Cools

Josephina Van Stappen
stiefmoeder van KWB’er Wim JoostensProficiat aan de vormelingen van KWB’ers die in Merchtem eind januari gevormd werden.

Emmeric Meskens
Jasper Notredame
Sterre Van Den Broeck
Ines Van Haverbeke
Rune Van Hemelrijck
Eline Verhoest

‘Nu sta je niet meer in je kinderschoenen.
Je bent eruit gestapt om te ontdekken dat het leven mooi is.
En om te geloven dat jij er iets moois kan aan toevoegen.’


Welkom aan de nieuwe leden

Glenn De Cock

Glenn werd aangesproken op een ‘darts’avond.

Veel deugd en vriendschap bij KWB-Merchtem.

Geboortes

Lee,
zoontje van KWB’er Pieter Vanderstraeten en Charlotte Heremans

Wietse,
zoontje van KWB’er Koen De Pauw en Maaike De Mesmaeker

Lise,
dochtertje van KWB’er Sepke Abbeloos en Valerie Van Acoleyen
Wist je?!

KWB-(over)grootvaders allen even fier op hun kleinkind, hun oogappel :

Alfred De Backer van kleindochter Mare
Jan De Mesmaeker van kleinzoon Wietse.
Piet De Mesmaeker van zijn achterkleinzoon Wietse
Freddy Horicx van zijn kleinzoon Yoran.
Ady Van den Broeck van kleinzoon Thomas.
Pol Abbeloos van kleindochter Lise
Jef Abbeloos van achterkleindochter Lise
Marcel Segers van kleinzoon Kamil
Wim Joostens van kleinzoon Cas.
28ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ 2013 – 2014

Op vrijdag 10 januari mocht kaartmeester Francis 52 deelnemers begroeten, 13 tafels, dat is wel een pak volk.
Walter Robberechts won deze kaartavond met een schitterend resultaat namelijk106 punten.
De vier halve sandwiches van de ‘kook’ploeg smaakten lekker en alle borden kwamen leeg terug en dat zegt voldoende. Een dikke proficiat voor deze ploeg die steeds op een creatieve wijze voor een versnapering zorgt.
Voorzitter Jan werd tijdens de kaartavond grootvader(opa) van een flinke kleinzoon Wietse. Hij en zijn vrouw Christel waren enorm trots en kregen felicitaties van overal. Ook overgrootvader Piet kwam even langs en genoot ook van de belangstelling voor zijn achterkleinzoon.
Persoonlijke noot.
Toffe avond, veel plezier (deugd) beleefd met de fratsen van de medespelers maar helaas het resultaat was beneden alles.

Volgende kaartavond: 14 februari 2014 (Valentijn). Het zal er spannend aan toe gaan want we naderen de eindmeet.

Volgende data:
14 maart 2014
Finale 11 april 2014


KWB–pandoeravond - vrijdag 27 december 2013

Een 25-tal getrouwen ontvluchtten de huiselijke kerstsfeer (bij moeder de vrouw, of de schoonmoeder, of de kinderen, of … , of helemaal niemand), en de knusheid van een warme zetel, en waagden zich door een natte winteravond, ondanks mogelijke politiecontroles, om in de Werkman op een harde stoel te gaan zitten, zich te concentreren, op risico ambras te krijgen met de vaste maat, en voor de meesten onder ons daarenboven om koud bier geserveerd te krijgen.
Wat een opoffering !

Drie tafels werden samengesteld : 1. voor enkel spel 2. dubbel spel zonder “gemèl” of “toon” 3. dubbel spel mèt “gemèl” of “toon”.

In de loop van de avond vergastte de kookploeg ons op een lekkere vleesbrochette met sausen, al dan niet straf, afhankelijk van ieders constitutie en al dan niet elders reeds opgelopen kerstindigestie.

Bedankt mannen van de organisatie voor de ongedwongen sfeer en de fijne avond. We kijken uit naar de vrijdag tussen Kerst en Nieuwjaar volgend jaar.

En aan elk KWB-lid en familie een voorspoedig 2014 gewenst, op alle gebied.


FS


Wie zichzelf verliest in passie,
verliest minder dan wie de passie verliest.
gelezen in een mignonnette -verpakking
Wijkmeestersvergadering van 3 januari 2014.

Voorzitter Jan las zijn nieuwjaarsbrief voor als verwelkoming van de 28 wijkmeesters die kwamen opdagen voor de eerste vergadering van het jaar.
Jan wist van geen ophouden en las meteen een bezinnende tekst.
Nadien werden de kuisploegen voor het onderhoud van het lokaal ‘de werkman’ samengesteld. Voor sommige wijkmeesters – vooral zij die gepensioneerd zijn – is maandagvoormiddag best geschikt om zich vrij te maken. Andere wijkmeesters verkiezen om te poetsen op maandagavond en een derde ploeg houdt het bij de zaterdagvoormiddag. Belangrijk is dat in het lokaal na iedere vergadering wordt opgeruimd en zeker na de zondagvoormiddag ontmoeting maar dat er maandelijks een speciale beurt wordt gegeven aan de ruiten, de toiletten, de eerste verdieping en de traphal.

Hedwig kreeg de opdracht om de voorbije activiteiten te bespreken.
De 3 avonden ‘groeien in geloof’ worden door sommige wijkmeesters sterk gewaardeerd, vooral de 2 laatste avonden werden gesmaakt voor hun inhoud.
De pandoeravond was een succes en diezelfde avond werden er pirouettes gedraaid op de ijsbaan in Liedekerke door een 80 tal schaatsers terwijl er een 10 tal mensen vanachter het venster meekeken.
De kerststallentocht bracht 78 stappers op weg voor een bezinnende tocht langsheen een aantal kerststallen. Een wijkmeester opperde of we niet eens een andere formule moeten bekijken?
Het jaarfeest werd in al zijn facetten besproken.
De misviering – prachtig opgeluisterd door het Femma-KWB koor- en met de homilie van Herman werd als knap geëvalueerd. Ook mochten we vaststellen dat meer KWB’ers met de misviering dit jaarlijks feest begonnen.
De zaal en de tafels waren prachtig versierd en vormden een magnifiek en warm geheel.
Op sommige plaatsen in de zaal was wat er gezegd werd in de micro slecht verstaanbaar. Bijkomende klankboxen zijn wellicht noodzakelijk zeker voor het eerste deel van de avond (toespraken).
De KWB’ers die gevierd werden voor 25 en 50 jaar lidmaatschap was tof. Het eten smaakte prima maar was pikant genoeg. De bediening verliep super goed en snel ondanks het vele volk en met de hindernis dat er 50 deelnemers op het podium zaten
De zaalschikking werd door sommigen als goed bestempeld terwijl anderen suggereerden om volgend jaar de DJ’s en de dansvloer in het midden van ’t Vijverdal te installeren.
De ontspanning met ‘Wreed en Plezant’ werd maar matig geapprecieerd. De keuze van hun liedjes was niet bepaald om ‘in ’t forme ’ te geraken’.
De DJ’s slaagden erin enigszins te meubelen te redden maar het was al vrij vooraleer ze echt van start konden gaan.
De aflossing van de tapploeg werd als geslaagd genoteerd maar de prijs van de verschillende bieren zou beter op elkaar moeten afgestemd zijn om het de tapploeg gemakkelijker te maken.

De komende activiteiten werden op een drafje voorgesteld en worden uitvoerig in deze kleine raak besproken; de veertiendaagse rond ‘energiezuinig bouwen’,’warmtecamera’s’ en ‘wat met watt’ werd sterk aanbevolen.
Bij de ledenbeweging moesten we spijtig genoeg toegeven dat onze teller op 396 was blijven steken en de kaap van de 400 net niet gehaald werd.
Na de pauze was het nog wat gezellig praten en kregen we belegde broodjes aangeboden. De dartsliefhebbers mochten zich met elkaar meten.
Gezellige en rustige vergadering.

Norbert

Wist-je?! Nieuwjaarsreceptie!

Op zondag 5 januari stond de deur van het KWB-lokaal wijd open.
Buiten op een staantafeltje stonden glaasjes Cava en fruitsap met daarachter Jan die de bezoekers een gelukkig en gezond 2014 toewenste. Toasten op het nieuwe jaar!

Gezellige drukte, geen overlast zelfs niet wat het geluid aanging want het plafond van de werkman werd met isolatieplaten beplakt met dank aan Frank die ons een aantal platen ter beschikking stelde. En… het helpt beste vrienden want het geluid is doffer geworden, de helle, scherpe tonen zijn geminimaliseerd.

Na de misviering van 10.30 u. liep ‘de werkman’ vol en werden de mooiste wensen uitgewisseld.
De mannen die instonden voor de toastjes liepen af en aan en het werd genieten van de heerlijke
borrelhapjes die werden aangeboden.
Warme en koude hapjes, hert met stoemp, minitaartjes, gefrituurde hapjes, kaas en salami’s enzovoorts. Wie kan dit allemaal onthouden!

Dat is het KWB-lokaal op zijn best! Proficiat aan de kook- en tapploeg.

Wie als laatste de deur sloot?
Wie de laatste pintjes dronk?
En tot hoe laat het feest geduurd heeft?

Het doet er niet toe; de deugd van het samenzijn was het belangrijkste.
NK


E-mail adres

Bij het versturen van KWB-nieuws of overlijdensberichten merken we dat een aantal mails terugkeren als ‘onbekend’.

Is je mailadres veranderd of ontvang je geen mails van KWB dan is het nuttig je mailadres nogmaals door te sturen naar bestuur@kwbmerechtem.be en je ontvangt de KWB-nieuwsjes terug!
De quizploeg in actie: tweede en toch ontgoocheld

De tweede zaterdagavond van januari was er de klassiek geworden quiz te Mollem, waarvoor onze penningmeester ons al jaren warm weet te maken.

Jan, Francis, Danny, Frans, Koen en Luc dienden de eer van KWB-Merchtem hoog te houden; een tijd geleden kon de eerste plaats behaald worden - op een deelnemingsveld van toch 30 ploegen - en sindsdien behoren we steevast tot de favorieten voor de eerste vijf.

Ondanks dat er toch ook typisch Mollemse vragen gesteld werden (bvb. de naam van de vroegere stationschef – een Mollemse oud-strijder van de Korea-oorlog) konden we dit jaar een mooie tweede plaats binnenrijven.

En toch was er ergens ontgoocheling, er werd echt een buitenkans gemist want de winnende ploeg “vier Vedetten en ene Duvel” telde in de eindstand amper één schamel puntje meer.

Winnen zou misschien plezanter geweest zijn, maar uiteindelijk doen we het voor de vriendschap; daarbij komt dat winnaars nog wel eens met afgunst bezien worden, en minder sympathie genieten. Dus de moraal van het verhaal is: de 2de zijn de beste. Er was trouwens ook een beker voor ons, waarvoor voorzitter Jan een plaatsje vond in de Werkman.

FS


Muziektheater – Donderdag 17 april 2014 – 20.30 u.
PLANEET KOERS – MICHEL WUYTS in cultureel centrum te Opwijk


In Planeet Koers kneedt Michel Wuyts koers tot zijn eigen verhaal. Hij nestelt zich diep in de schoot van het peloton – waar de camera niet draait – en trappelt ‘en danseuse’ door de rennerswereld. Nu eens zet hij zich in het wiel van zijn eigen woorden. Dan weer ontsnapt hij uit het verhaal en leest fragmenten voor uit zijn rijke boekenpalmares.
De avond straalt als een reis door de ruimte, het heelal van koers en coureurs. Van echte mensen, sterren die je aan kan raken. Verwacht geen relaas van wielerwedstrijden maar fijne histories en spitse anekdotes? De grens tussen realiteit en fictie is niet dikker dan een bandbreedte.
Over Eddy Merckx, de zanger
Over Boonen die geen grote toekomst werd voorspeld
Over hoe VDB al als junior indruk maakte
Over de bloemen van Sven Nys
Over marathons en andere loop(se)verhalen
Iedere Merchtemnaar heeft er de mond van vol. In alle kranten, weekbladen, zelfs op de radio lazen en hoorden we al interviews over dit groot initiatief.
Het Passieverhaal wordt in Merchtem op het Mieregemplein opgevoerd.
De bedoeling is op een eigentijdse manier het Bijbelverhaal van Goede Vrijdag te vertolken en zoveel mogelijk jonge mensen te bereiken.

Witte Donderdag 17 april 2014 staat al met dikke stift aangekruist in onze agenda want dit gebeuren willen we absoluut niet missen. De affiche toont dat er heel wat bekende Vlamingen aan dit spektakel meewerken. Geena Lisa, Stijn Coninx, gitarist Eric Melaerts, dirigent Dirk Brossé; Rik Torfs, Jonathan Demoor en operazanger Piet Vansichen en voor de plaatselijke vedetten is er eveneens een rol weggelegd met oa. Ivo Abbeloos, Pater Karel Stautemas en Willy Wijnants. Een werkgroep bereidt alles zorgvuldig voor!

Het wordt een multimediaal evenement waarin woord, het evangelieverhaal, en Nederlandstalige populaire songs afwisselen. Sommige delen van het verhaal worden vooraf gefilmd en op de avond zelf op een reuzenscherm vertoond. Dit spektakel is gratis
en wordt rechtstaand bekeken.

Maar jij kunt ook meespelen!

Op zaterdag 22 maart vertrekken vanuit de 3 parochies van onze federatie (Bollebeek, Mollem en Merchtem) 3 tochten die elk een deel van het kruis dragen naar het kerkplein van Mollem. Daar wordt dit enorm grote kruis in elkaar gepast en worden de 3 delen met elkaar verbonden. Deze kruis tocht wordt gefilmd en daar kan/mag iedereen aan deelnemen.

Onze Merchtemse kruis tocht vertrekt aan de kerk, het uur van vertrek wordt later meegedeeld. Met muzikale begeleiding van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia stappen we naar Mollem (kerkplein).
Hoe meer volk aan deze kruis tocht deelneemt hoe fantastischer het gebeuren wordt.
Dus iedereen welkom.
Stap jij beste KWB’er ook mee met je gezin, het zou tof zijn!

Zaterdag 22 maart
kerk Merchtem

NB. Je kunt ofwel te voet van Mollem terugkeren ofwel gebruik maken van de pendelbus die wordt voorzien tussen Mollem en Merchtem. Als de bus volzet is vertrekt hij naar Merchtem en keert daarna terug voor een volgende rit.

EHBODit gaat door op dinsdag 11 maart 2014.

Vertrek om 19u30 aan de werkman.

Van hieruit rijden we met eigen vervoer naar het rode kruis van Opwijk; doortstraat 2, achteraan in de gebouwen van de gemeentelijke loods van Opwijk.

Indien je niet over eigen vervoer beschikt ,geen nood, je kunt gerust met iemand mee rijden.

Toch graag een seintje vooraf aan Luc Van Campenhout; tel 0498/570383 of via mail Vancampenhout.luc@scarlet.be
Kookavond

Op dinsdag 25 februari vanaf 19 u. in de Kerkeboomgaard kruisen we weer de messen en de vorken en heten we jullie voor de eerste keer dit jaar hartelijk welkom op alweer eens een heerlijk kookgebeuren. Op het menu:

Hoofdgerecht: gevulde aubergine en courgette

Verrassend dessert op basis van mango.

De kookploeg
Daniël, Herman en Louis
STERREN OP DE DANSVLOER

Terugkomavond

Dinsdag 11 februari zetten alle danskoppels hun beste beentje voor van 19 tot 22. u. Afspraak in zaal ’t Vijverdal. En of er zal gedanst worden …
Schaatsavond
 
Op vrijdagavond 28 december 2013 vond, naar jaarlijkse gewoonte, de gezinsactiviteit schaatsen plaats door KWB en Femma. Met een volle dubbeldeckbus vertrokken we naar Liedekerke. Jong en oud waren van de partij.
Sommigen bonden dapper de schaatsen aan terwijl een paar anderen zich naar de cafetaria begaven om vandaar uit een “oogje in het zeil” te houden.
De schaatsbaan was omgetoverd tot een dancing met klank en licht. Voor de ene was de weg vinden tussen de gekleurde lichtstippen van de discobar al iets moeilijker dan voor de andere.
Maar er werd vooral veel plezier beleefd. Sommigen zochten nog wat steun bij elkaar en schaatsten hand in hand. De meer geoefende schaatsers vormden een ketting en er werd zelfs tikkertje gespeeld. En ja…valpartijen waren er ook. Gelukkig bleef het bij een paar blauwe plekken of een natte broek.
In de cafetaria was er tijd voor een gezellige babbel met een koffie, frisdrank of een lekker pintje bier.
Op de bus terug naar Merchtem waren er alleen maar tevreden gezichten. Sommige kinderen waagden zich aan een aantal mopjes vooraan in de microfoon. Tja…blijkbaar volgens de mopjes lusten konijnen geen worteltaart  We werden zelfs getrakteerd op de hemels mooie stem van Rune Van Hemelrijck die haar versie bracht van een liedje van Adele.
 
Het was weerom een geslaagde avond. Op naar de volgende editie in 2014!Femma-KWB Peizegem
nodigen u uit op hun vierde Den Boskant quiz!

Een ploeg mag uit 6 deelnemers bestaan. Hiervoor vragen we een inschrijvingsgeld van
18 € ( 3 € per persoon ).

WANNEER? op vrijdag 28 maart 2014 om 20u
WAAR? in zaal ‘Ons parochiehuis’ te Peizegem - Merchtem
(op het kerkplein van Peizegem)

Inschrijven kan door te antwoorden op deze mail.
De inschrijving is definitief na overschrijving van het deelnemingsgeld van 18 euro op rekening nr. 833-5728475-10 van de organisatie ‘DEN BOSKANT quiz’. Vermeld duidelijk je naam, de naam van je quizploeg, en een telefoonnummer voor eventuele contactname.

We hopen u op deze quizavond te mogen begroeten,
Femma en KWB Peizegem
Wistjes Merchtemse Cultuurquiz 2014 – 1e avond

Een thema als “de groote oorlog” en een terugblik op de revelaties
2013 konden niet ontbreken
De rode draden waren : Franse actrices, de echte namen van …, los het maar op, vogels.
Na de eerste avond staan we op de tweede plaats met 334 punten.
Met het resultaat na de eerste avond van vorig jaar 312 punten (15e plaats), zouden we nu op een vierde plaats gestaan hebben!? De eerste avond was voor vele ploegen blijkbaar moeilijker dan vorig jaar.
We de kaasschaafmethode zullen moeten toepassen om aan onze achterstand op de eerste Merchtem Multicultureel met 357 punten in te halen.
De organisatoren waren blijkbaar niet goed voorbereid, ze waren enkele dingen vergeten mee te brengen :
1) De plaatjes die je omhoog steekt om je joker in te zetten
2) De CD met de vragen voor “melodieën”? Guido Brex moest (toonvast?) melodietjes zingen/neuriën van enkele klassieke muziekstukken
Hopelijk hebben we geen last van een recessie tijdens de tweede avond (9/2 in Peizegem)
Heb je zin om de ploeg te versterken, kom dan op 9/2 naar Peizegem en 23/2 om 19 u naar zaal ’t Vijverdal.

Zij losten de vragen op :
Frans S., Jos&wiske A., Francis W., Alois DS, Marc B.,
Dominiek, Marc M., Jan DM, Koen

De 6de Familiebowling
dinsdag 4 maart '14
in de krokusvakantie.


afspraak om 18.30 u. aan het KWB lokaal
om met eigen vervoer met z'n allen af te zakken naar
"The Bowling Stones" in Wemmel.

(iemand zonder vervoer, laat maar iets weten, zodat we plaats kunnen zoeken voor deze carpoolers)

Kostprijs : 5 euro per speler (huur schoenen inbegrepen).

Er is nog steeds een verrassing :
smulprijs voor de hoogste score bij de mannen, de dames en de kinderen.

Dus mis deze afspraak niet en schrijf in per e-mail, SMS of voice-mail naar :
bowling@kwbmerchtem.be  0477/ 476 042
Zeker tot dan !
KWB Nationale wandeldag Koolskamp (West-Vlaanderen)

Zondag 16 maart 2014

Vertrek tussen 8 en 15 u.
Startplaats : De Ark, Melkerijstraat 2 A, Ardooie
Deelnameprijs : 1 euro - Kinderen – 12 jaar gratis
Afstanden: van 5 tot 24 km.
(De kortste afstand is rolstoelvriendelijk).

Kom wandelen in de uitgestrekte West-Vlaamse velden.

home: www.kwbmerchtem.be