kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
maart 2014
 

FAMILIENIEUWS - Wij gedenken

 

Magda Eyckholt

echtgenote van KWB’er Louis Spinnoy

Schoonmoeder van KWB’er Luc Mertens en tante van veel

KWB leden.


Marcel Gillis
echtgenoot van Tres Va Cappellen, weduwnaar van Maria Sas

stiefvader van KWB’er Ben Van der Perre

 

De veertigdagentijd is begonnen.

Vasten is

op tocht durven gaan,

weg uit je vertrouwde zekerheden,

je gewoonten, comfort, rust, welvaart

op het spel durven zetten.

 

Vasten is de grafsteen

van je hebzucht, eerzucht, heerszucht

durven wegwentelen,

zodat ze je niet verpletteren.

 

Vasten is durven ervaren

wat honger lijden is;

het is vrijwillig doen

wat miljoenen hongerlijders

gedwongen doen.

 

Het is onrecht durven herstellen

en het niet langer toelaten,

het is kritisch duren nadenken

over je eigen leven,

vragen durven stellen,

die ingrijpende gevolgen kunnen hebben

voor jezelf en je levensstijl.


(naar Erik Stynen)


Dagreis naar Genk op zaterdag 12 april


De KWB-dagreizen smaken naar meer. Dit jaar zetten we koers naar een ander uiterste van ons land: Limburg en Genk. Het wordt vast en zeker een boeiende uitstap.

 

Programma:


Vertrek aan de kerk om 8 u.


C-Mine

In Winterslag, een deelgemeente van Genk, zien we de hoge mijntorens boven het landschap uitsteken. We brengen een bezoek aan C-mine waar we afdalen in de ondergrond voor een verkenningstocht van 1,5 km tot op de top van de schachttoren.

Bovengronds en dit na de afdaling kunnen we de installaties verkennen. In de compressorenhal stellen we o.m. vast dat perslucht tijdens de Tweede Wereldoorlog de veiligste aandrijfkracht was in de ondergrond. Na de oorlog paste men gasextractie toe en werden de machines elektrisch aangedreven. In de machinekamer bevindt zich o.m. de Ward Léonardgroep, genoemd naar zijn uitvinder.

 

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk

Voor het middagmaal plannen we een ontmoeting met dominicaan Dries Ghesquière, pastoor van de parochie. Hij vertelt over de Genkse multiculturele gemeenschap en de mijnwerkersgezinnen. Ook over het feit dat het dominicanerklooster na 80 jaar de deuren sloot.


Middagmaal in een brasserie naast de kerk


Bokrijk

We brengen een bezoek aan het Openluchtmuseum waar KWB’er en molenaar Hans Hoogewys ons bij de start wegwijs zal maken in het functioneren van verschillende oude windmolens. We nemen rustig de tijd om ‘De oude stad’ te bezoeken.


Avondeten in een nabijgelegen taveerne

Terug in Merchtem omstreeks 20.30 uur

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijving:

 

De prijs voor de uitstap bedraagt 50 € (inkom C-mine en Bokrijk, middagmaal en avondeten inbegrepen). Inschrijven kan tot en met zondag 6 april. Opgelet: van zodra de autocar volzet is, wordt de inschrijvingsperiode afgesloten.

 

Inschrijven kan door betaling via bankrekeningnummer BE79 8335 3470 9433 van KWB Merchtem met vermelding: naam + uitstap Genk. Of in De Werkman via Luc Van Schuerbeeck of Francis Wijns.

 

Wist je?!

wereldkampioenschap veldrijden.

 

 • Dat we met zijn allen hoopten dat Sven Nijs zich tot wereldkampioen veldrijden ging rijden in het Nederlandse Hoogerheide maar hij vond in de Tsjech Zdenek Stybar zijn meester.

 • Dat we dit veldritgebeuren met een 30-tal supporters bekeken op een groot scherm in het KWB-lokaal.

 • Luc slaagde erin een pronostiek te organiseren. Dat er 3 winnaars waren.

 • Dat er op sommige ogenblikken enorm hevig en luid gesupporterd werd.

 • Dat de aanwezigen konden leven met de overwinning van Stybar maar dat de meeste sympathie toch uitging naar Sven Nijs.

 • Dat er tot vrij laat gevierd werd en kassier Francis tevreden was met de ontvangsten.


DANSEN

 

 • Dat 16 koppels zich waagden aan een 5-tal dansavonden en dat het resultaat van het vele oefenen (en tellen van één, twee, drie en draai en vier, vijf en verander) mag gezien worden.

 • Dat de danskampioenen de laatste avond een beetje vertroeteld werden. Bij het binnenkomen in zaal ’t Vijverdal werden ze verwelkomd met een glaasje Cava. Onder de pauze werden er zelfs borrelhapjes aangeboden.

 • Een tof initiatief en allemaal blije gezichten, die ietwat rood aankleurden. Hier en daar zagen we wat zweetdruppels op hun voorhoofd.

 • Dat sommige deelnemers het waagden om met 2 dames deze cursus te volgen. Deel 1 met een dame en deel 2 met een andere dame. Er zijn toch wel straffe mannen bij de KWB.

 

28ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ 2013 – 2014

 

WHIST JE DAT ...

 

 • Er op 14 februari  48 personen verkozen om te komen
  kaarten ipv Valentijn te vieren met hun geliefde.

 • Er een tafel was met 52 harten kaarten op deze gezellige kaartavond.

 • Spijtig dat er op deze romantische avond geen kaarsjes op tafel stonden want op een gegeven ogenblik viel zelfs de elektriciteit uit.

 • De kookploeg ons verwende met lekkere scampi’s met looksaus, of was het looksaus met scampi’s.

 • Jozef Andriessens de beste kaarten kreeg; hij kon zich tot winnaar van de avond laten kronen met een lekker flesje wijn.

 • De speelkaarten snel beginnen te plakken en het zeer moeilijk wordt om correct de kaarten te verdelen.

 • We op 14 maart voor de vijfde maal samen komen om de kaarten te delen.

 

Volgende data:

 

14 maart 2014

Finale 11 april 2014


DARTS … darts darts


Gezelschapsspelen


Vrijdag 28 maart

Zaterdag 26 april

20 u. KWB-lokaal

 

Wijkmeestersvergadering van 7 februari 2014.


De geur van de schilderwerken hing nog in het KWB-lokaal. Onze vrienden Jean-Paul en Marcel – proficiat voor het geleverde werk - hadden nog maar net hun verfborstels uitgespoeld. Een vlug geschreven bordje ‘pas geverfd’ wees de 25 aanwezige wijkmeesters erop dat ze niet tegen de muur en deur mochten leunen.


In zijn welkomstwoord vertelde Jan dat hij grootvader was geworden van een flinke kleinzoon en hij had meteen iedereen op zijn hand door mee te delen dat hij tijdens de pauze een pint betaalde. Jan las als bezinnend moment een tekst voor ‘gelukkige mensen’ van Phil Bosmans.


Op zijn humoristische wijze nodigde Luc uit op een evaluatie van de voorbije activiteiten.

De nieuwjaarsreceptie, de danscursus met 16 koppeltjes, de kaartavond met 13 tafels, het darts spelen met heel veel jonge mannen waren stuk voor stuk aangename organisaties.


Het ‘energie-drieluik’ met het bezoek aan een ‘energiezuinig huis’, de uitleg over en met de ‘warmtecamera’ en tot slot de avond met ‘wat met watt’ kregen ieders voldoening en hebben heel wat bijval geoogst. De aanwezige KWB’ers waren unaniem heel lovend over deze initiatieven.


De ledenbeweging werd besproken met enkele verschuivingen en de nieuwe leden werden verdeeld over de wijkmeesters. Jean De Block kreeg applaus omdat hij onze groep komt versterken.


Na de pauze, namen Hedwig en Wouter het woord met als thema ‘wijkmeesters, wat doen ze, wat mogen we van hen verwachten, krijgen de leden op tijd hun kleine raak, wordt men wijkmeeester voor het leven. Hoe belangrijk is het ledenbezoek en slagen we er echt in onze KWB’ers op tijd te bezoeken’


Een heleboel vragen vooral met het oog om de KWB’ers te betrekken bij de werking en hen te informeren over de verschillende activiteiten die worden ingericht.

In een heel knappe getuigenis vertelde Hedwig zijn gevoelens en zijn gedrevenheid in KWB. We laten hem even aan het woord:


We mogen trots zijn op deze fantastische beweging want ongeveer 400 leden moet je verdienen ‘elke dag’ door heel veel factoren: een magnifiek programma voor elk wat wils, een fijn lokaal, een grote groep helpers/vrijwilligers; de kleine raak die de band met de leden verstevigt, we leveren een sterke steun aan de parochiale initiatieven, we komen met onze nieuwsbrief in heel veel families, het christelijke heeft een plaats in onze kleine raak en op onze vergaderingen. Dat zijn toch allemaal heel sterke positieve punten.

Ik ben blij, vertelde Hedwig voor de sfeer, de vriendschap. We zijn een beweging met heel veel variatie in kennis en in vakmanschap. We zijn met elkaar begaan bij blije maar ook in droevige of moeilijke gebeurtenissen.


Het was echt stil in de werkman bij deze knappe getuigenis en iedereen voelde dat het menens was of voelde ook het belang van ieder woord aan.

Wouter nodigde uit om creatief na te denken en een soort kader te schetsen waarin we de verwachtingen naar alle wijkmeesters toe zouden kunnen in onderbrengen. Het doel de wijkmeesters zelf te betrekken bij dit gebeuren was lovenswaardig.


In grote groep werd er daarna van gedachte gewisseld. Tot grote afspraken zijn we spijtig genoeg niet geraakt maar de discussie was de moeite waard. Wellicht zal het dagelijks bestuur een nieuwe aanzet of voorzet geven om hierover verder te spreken eventueel in of met een beperkte werkgroep, een denktank of ….


Norbert

 

EHBO

 

Het volgende komt aan bod :

+ Hartaanval

+ Beroerte


+ Epilepsie

 

+ Diabetes

 

Dit gaat door op dinsdag 11 maart 2014.

 

Vertrek om 19u30 aan de werkman.


Van hieruit rijden we met eigen vervoer naar het rode kruis van Opwijk; doortstraat 2, achteraan in de gebouwen van de gemeentelijke loods van Opwijk.


Indien je niet over eigen vervoer beschikt ,geen nood, je kunt gerust met iemand mee rijden.


Toch graag een seintje vooraf aan Luc Van Campenhout; tel 0498/570383 of via mail Vancampenhout.luc@scarlet.be


Femma-KWB Peizegem

nodigen u uit op hun vierde Den Boskant quiz!

 

Een ploeg mag uit 6 deelnemers bestaan. Hiervoor vragen we een inschrijvingsgeld van
18 € ( 3 € per persoon ).


WANNEER? op vrijdag 28 maart 2014 om 20u

WAAR? in zaal ‘Ons parochiehuis’ te Peizegem - Merchtem


Inschrijven kan door te antwoorden op deze mail.

De inschrijving is definitief na overschrijving van het deelnemingsgeld van 18 euro op rekening nr. 833-5728475-10 van de organisatie ‘DEN BOSKANT quiz’. Vermeld duidelijk je naam, de naam van je quizploeg, en een telefoonnummer voor eventuele contactname.


We hopen u op deze quizavond te mogen begroeten,
Femma en KWB Peizegem

Kookavond


Recept dessert kookavond 25 februari


Mousse van mango, gember en 4 specerijen


Ingrediënten voor 4 personen:

½ koffielepel 4-specerijen in poeder
150 g. Bulgaarse yoghurt
1 eiwit

1 soeplepel fijn geraspte gember of ½ soepl. gemberpoeder

Sap van één limoen

1 mango, geschild en ontpit, in blokjes gesneden

2 soeplepels vloeibare honing

Muntblaadjes en frambozen


Bereiding:


 1. Giet het limoensap, de gember, de honing, de mangoblokjes, de 4-specerijenmengeling In een keukenrobot( blender of kom) en pureer de ingrediënten tot een gladde crème.

 2. Klop het eiwit op tot sneeuw( voeg tegen het einde wat suiker toe).

 3. Meng voorzichtig onder de yoghurt.

 4. Meng de yoghurtcrème langzaam onder de mangocrème.

 5. Verdeel de crème over glazen of kommetjes. Zet minimum 2 uur in de koelkast

 6. Versier met frambozen en muntblaadjes.


Tip: De mangocrème kan u een dag op voorhand klaarmaken.

De yoghurtcrème kan u slechts toevoegen als de uiteindelijke bereiding gebeurt.


Smakelijk ! Volgende kookles 25 maart 2014 “Vegetarisch koken”


Wistjes Merchtemse Cultuurquiz 2014 – 1e avond


2e avond


 • Als het bier is in de man (ronde 1) en men praat met dubbele tong (ronde 2) ziet men allemaal beestjes (ronde 3) en komt er van seks niet veel in huis (ronde 4) was het thema van de avond.

 • Er waren weggevers voor 50+ en 30-

 • we in ronde 3 ons jaarlijks dipje hadden

 • Na de tweede avond zakten we naar plaats vijf met 674 punten. Aan de leiding stonden de Merchtem Eagles met 722 punten


3e avond


 • Het gastoptreden dit jaar was van Michael Van Peel, die voor Radio 1 en Canvas terugblikte op het voorbije jaar met zijn humoristische show “Van Peel overleeft 2013”

 • Voor de proefproef moest je dit jaar de echte snoepjes Marshmallow, Twix en Leo herkennen samen met zijn tegenhanger uit de Aldi of Lidl.

 • Een van de rode draden ging over Merchtemse muziekgroepen en zangers

 • Bij de vragen “onderweg in Merchtem” werden filmpjes getoond van verschillende Merchtemse frituren

 • Tafel Tsjeven had met het thema “dat is toch evident hé” een voordeel … het waren vragen over Wilfried Martens.

 • Een ander thema was Zuid-Afrika. (een van de vragen was: wie zong “Free Nelson Mandela”?)

 • De eindoverwinning ging naar de leiders van de tweede avond de Merchtem Eagles met 1097 punten.

 • We met 1024 punten op een zesde plaats eindigden.

 • Hadden we onze joker niet gemist op het thema “bekende onbekende dorpen in Vlaanderen”, konden we eventueel op een vijfde plaats geëindigd zijn. De Scouts eindigden op een vijfde plaats met 1030 punten…. 

kat het gere geweten

Frans S., Jos&wiske A., Francis W. ,

Alois DS, Jan DM, Marc B., Marc M.


The special AKA/KWB

Dominiek30 januari - Op stap met de warmtecamera


Op donderdag 30 januari zaten in het kwb-lokaal een 35 man en één vrouw (de assistente van de thermograaf) op hete kolen. Allemaal mannen die al isolatie aangebracht hadden in hun woning, geïnvesteerd hebben in dubbel glas, zonnepanelen op hun dak gelegd hebben of een nieuwe verwarmingsketel geplaatst. Is het resultaat wel altijd wat je ervan verwacht, vroegen al deze mannen zich af.


Met een infrarood camera krijg je op die vraag een snel en duidelijk antwoord.

Bart, onze thermograaf van dienst bracht ons op een eenvoudige manier en aan de hand van voorbeelden de basisprincipes van thermografie bij, zodat we de infrarood beelden van de warmtecamera kunnen interpreteren.


Bart liet ons zien dat een warmtecamera heel nuttig kan zijn bij de aankoop van een tweedehandswagen. Met het blote oog was er niets mis met de wagen, maar na een ritje gedaan te hebben met de wagen zodat de motor, banden,… warm is konden we zien dat deze wagen al een ongeluk gehad heeft daar de motorkap niet mooi sloot, de verlichting van de wagen verschillend was aan beide kanten, de banden niet goed uitgelijnd waren, de radiator niet goed functioneerde etc…zonder camera zouden we de wagen gekocht hebben maar met de resultaten van de warmtecamera zou niemand deze wagen nog kopen.


De infrarood camera helpt ons ook om de warmteverliezen in de woningen op te sporen. Bart toonde met foto’s verschillende huizen waarvan een foto genomen was met warmtecamera. We vernamen van Bart welke ingrepen er nodig zijn om warmteverlies te vermijden. De meeste ingrepen hoeven helemaal niet duur te zijn en kun je zelf oplossen, andere laat je dan beter over aan een aannemer.

Soms is het beter om de spouw van de muur rondom goed af te sluiten dan deze vol te spuiten met speciale schuim. Lucht is en blijft de beste isoleerder maar dan moet deze stil staan.


We kregen ook uitleg dat vele materialen die momenteel gespoten worden op zolder heel brandbaar zijn, zoals ook de zonnepanelen blijven energie leveren ook bij een brand in de woning en dat de brandweer daar wel niet happig op is om dan op het dak te kruipen, soms is laten afbranden de enige keuze. De keuze om te isoleren en dergelijke moet ook afgewogen worden met de veiligheid natuurlijk. Isoleren is niet een en of verhaal maar een en en verhaal tussen veiligheid en energiebesparing. Het is goed je huis te isoleren maar als je je woning potdicht isoleert en je moet werken met verluchting moet je er steeds voor zorgen dat de filters regelmatig en goed gekuist worden anders doe je meer kwaad dan goed. Ook bij de aankoop van een woning kan een scan met de warmtecamera veel aan het licht brengen. Een scan kost tussen de 300 en 400 euro all in, een te overwegen investering bij de aankoop van een woning!


Met de warmtecamera kun je vaststellingen doen die met het blote oog niet te zien zijn, ramen die averechts geplaatst zijn (veel warmteverlies hierdoor), luchtlekken in het dak opsporen, de oorzaak van vochtplekken opsporen, wil je een nagel in de muur kloppen maar weet je niet meer waar de leidingen liggen allemaal geen probleem voor de warmtecamera, een lek in de vloerverwarming – de warmtecamera spoort het op…..


Ook op medisch vlak kunnen sommige zaken opgespoord worden, zoals ontstekingen en dergelijke. Op een beurs hadden ze met de warmtecamera iemand ontdekt die een blauw hoofd had (neen geen smurf), die man bleek dan een vernauwing te hebben van zijn aders, deze man is de warmtecamera nog dankbaar.


Hij gaf ook voorbeelden van hoe we kunnen besparen op onze energiefactuur op een eenvoudige manier. Velen leggen zonnepanelen, en dit geeft een rendement van 17 % op uw energiefactuur na enige tijd welteverstaan. Maar door een eenvoudige controle van uw radiatoren, door het regelen van de druk in de radiatoren en het pas hangen van de radiatoren kunt u al 30% besparen op uw energiefactuur.


Aan de hand van het meegebrachte didactisch materiaal werden de beelden van de warmtecamera uitvoerig besproken.


Velen van ons hebben zonnepanelen op het dak liggen die duizenden euro’s kosten , maar werken deze allemaal wel goed? Met de warmtecamera kan men dit vaststellen en indien een paneel meer dan 15% niet goed werkt dient deze vervangen te worden door de plaatser/leverancier.


Op het einde van de voorstelling schreven zich een twintigtal man in voor eens een bezoekje te krijgen van Frans Robberechts, die met een warmtecamera eens langs zal komen.

Normaliter ging dit doorgaan op 8 en 9 februari, maar wegens het te warme onweerachtige en natte weer had het geen nut om rond te gaan, dus werd dit uitgesteld tot de koude ons land bereikt. Momenteel staan alle warmtecamera’s op Batibouw waar Bart aan iedereen demonstraties geeft. Bart en Frans hebben afgesproken om na Batibouw langs te gaan bij al deze mensen. Uitstel maar zeker geen afstel , een warme winter is niet voor alles goed .


Voor de controle van de zonnepanelen zullen Bart en Frans samen eens een toer doen van al de ingeschrevenen. Dit moet wel op een zonnige dag gebeuren en dan zoeken ze nog een chauffeur aangezien ze beiden wel ne La Chouffe lusten, kwestie om op deze zonnige dag niet overhit te geraken.


Het was een leerzame en toffe avond en onze portemonnee en ons leefmilieu zullen er wel bij varen. Met dank aan Bart voor zijn schone en duidelijke uitleg.

FR


Vrijdag 21 maart

Deze bewogen verteller

Jonas Slaats


Journalist – theoloog – Ghandiaan - Islamkenner,

gaat met ons mee op zoek naar:

 • Zijn wij nog gelovig?

 • Is ons Christendom nog de moeite om erin te geloven?

 • Zijn er nog andere godsdiensten of waarden om ons aan te spiegelen of om bang van te zijn?

Dit alles en nog veel meer,

vragen bedenkingen dromen ….

Waar kunnen we vandaag de mosterd halen?

Op 21 maart om 20 uur in “De werkman”.


Echt de moeite waard


Kwb Vlaams-Brabant en Brussel nodigt uit :

 • Abdijwandeling - 13 april 2014-

 • Vertrek : zaal Patmos, Abdij van park 7 – Heverlee

 • Vertrekuren : 13.30 – 14 u. 14.30 u.

 • Inschrijvingen en info : Lou Pelzer : lou.pelzer@hotmail.com – 0497/06 99 24.


Dropping vrijdag 21 februari

wistjes!


 • Met de spannende aflevering van Wauters versus Waes ’s maandags, vertrekken we met een klein hartje naar de Werkman. Hopelijk geen geblinddoekte toestanden in het midden van Albanië met enkele blikken cassoulet.

 • Onze schrik was nergens voor nodig. Met 10 man ongeveer worden we vriendelijk met de auto vervoerd (dank al aan de chauffeurs). We merken dat we aan de kanten van Moorsel zijn, wat toch niet zo kort bij de deur ligt. Er wordt ons al verklapt dat de eindbestemming niet in Merchtem is, maar in een café met 100 verschillende bieren. De motivatie was er dus meteen en het speculeren over onze eindbestemming kon beginnen. We splitsen op in 2 groepjes, je zou kunnen zeggen: de jongere garde en de ietwat meer ervaren garde.

 • Elke keer kregen we in een envelop een klein stukje van ons traject. Zo hebben we bosmens Roland mogen zoeken en eens pauzeren bij café Marina. Beiden zorgden voor de nodige verfrissing. Na heel wat modderige paadjes bewandeld te hebben en een vriendelijke eigenaar van een camionet ontmoet te hebben, kwamen we eindelijk aan op onze eindbestemming. Heel wat spannende verhalen werden uitgewisseld en er werd nog goed gedronken op de veilige afloop.

 • Achteraf bleek dat sommigen nog een ‘droppingske’ deden de dag erna. Gesproken van een topavond!

StR
Welkom aan de nieuwe leden


Freddy Louies

Tommy Meyvisch

Leo Thomas.


FIERE OPA’S

 • Marc Blyaert van kleindochter Jules Jolie.

 • Glen Van Goethem van kleinzoon Warre.

KWB STAPT MEE !


DE PASSIE

KRUIS-TOCHT NAAR MOLLEM

22 maart 2014


Ieder huisje heeft zijn kruisje”. Bij de ene is dit kruis zwaarder dan bij anderen. Velen hebben het financieel moeilijk, anderen lijden onder een stukgelopen relatie, eenzaamheid, ziekte of handicap. Anderen worden met de vinger gewezen omwille van geaardheid, afkomst, religie of politieke gezindheid.


Wij willen solidair zijn met alle mensen die lijden in deze wereld. Voor hen gaan we een stukje “kruistocht”.


Voorafgaand aan het totaalspektakel van donderdag 17 april worden voor deze gelegenheid drie delen van het kruis op zaterdag 22 maart in en kruis-voettocht naar het kerkplein van Mollem gebracht. De 3 delen worden daar aan elkaar gehecht tot een gigantisch kruis van 9 meter.

Er zijn 3 tochten : één die vertrekt vanuit Bollebeek, één vanuit Mollem en één vanuit Merchtem.

 

Doe mee uit solidariteit met de lijdende mens.

 

De terugkeer kan te voet of via de busdienst.

 

Vertrek kerk Bollebeek - 18.30 u.

Vertrek kerk Mollem - 18.15 u.

Vertrek kerk Merchtem - 18 u.


Helpende handen gezocht!


Het is vanzelfsprekend dat de organisatie van dit project veel werk oplevert daarom wordt er aan de bewegingen gevraagd naar vrijwilligers die zich kunnen vrijmaken om aan de opbouw of de avond van ‘de passie’ op donderdag 17 april mee te werken.

KWB dacht eraan om: een tapwagen te bemannen op 17 april, parkeerwachters voor de busparking op 17 april en te helpen om de nadar te plaatsen op woensdag 16 april en op te ruimen op vrijdagvoormiddag 18 april.

Goesting om mee te werken? Geef een seintje aan Geert (052/374020), Hedwig (052/371303) of Norbert (052/370268) tot uiterlijk 23 maart.

 

home: www.kwbmerchtem.be