kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
april 2014
 

FAMILIENIEUWS - Wij gedenken

 

Maria Vanderstraeten,
weduwe van Remi ValŤre Vanden Bosschelle

schoonmoeder van KWB’er GabriŽl Ysebaert


Frans Jochmans,

echtgenoot van Ingrid Van den Perre

broer van KWB’er Patrick Jochmans.
De Passie

20.30 u Mieregemplein - MerchtemWitte Donderdag: de opvoering van het passieverhaal staat al in ieders agenda met dikke stift aangeduid. Aankondigingen in allerhande tijdschriften, het parochieblad, in de krant, de vlaggen in de straten, de Kruis-tocht, de beelden op TV …. dit alles verraadt dat het een fantastisch gebeuren wordt waar je zeker niet mag ontbreken.


Als KWB’er mogen we fier zijn dat zo een fantastisch spektakel hier bij ons zal plaatsvinden.

Je mag werkelijk niet ontbreken want hier wordt een stukje geschiedenis geschreven.Wandel je mee?

Heb je al eens een rolwagen geduwd?


Met een knipoog en geÔnteresseerd naar het verhaal luisteren van een zieke. Een verrassende babbel met iemand die door omstandigheden niet veel buiten komt of zomaar mee op stap gaan.

Het hoeft niet ver te zijn maar het gevoel van, met velen tonen dat we aandacht hebben voor iedere mens, jong of minder jong, slecht te been, in een rolwagen of misschien wat rapper vermoeid.

Ziekenzorg Merchtem

nodigt uit op hun jaarlijkse wandeling

vertrek om 15 u. aan zaal ’t Vijverdal.


Na de wandeling zitten we samen aan tafel bij een hapje en een drankje.     Dagreis naar Genk op zaterdag 12 april


De dagreis naar Gent en Bokrijk is volgeboekt.


Diegenen die ingeschreven zijn worden op zaterdag 12 april om 8 u. verwacht aan de kerk.


In een notendop het programma van deze reis.

 • In de voormiddag bezoeken we C-Mine.

 • Daarna ontmoeten we Dries GhesquiŤre dominicaan en vroeger pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk .

 • Middagmaal

 • Na de middag brengen we een bezoek aan het Openluchtmuseum van Bokrijk.

 • Avondeten in een nabijgelegen taveerne

 • Terug in Merchtem omstreeks 20.30 uur     Kwb Vlaams-Brabant en Brussel nodigt uit :


 • Abdijwandeling - 13 april 2014-

 • Vertrek : zaal Patmos, Abdij van park 7 – Heverlee

 • Vertrekuren : 13.30 – 14 u. 14.30 u.

 • Inschrijvingen en info : Lou Pelzer : lou.pelzer@hotmail.com – 0497/06 99 24.

 • Wist je?!


De passie:

 • Dat het verhaal van de passie’ ook belangstelling kreeg van de ‘de grote raak’. Er staat een artikel in de raak over Merchtem? Zie pagina’s 26 en 27. Dus vergeet de Raak niet open te slaan en het verhaal over ‘de passie’ te lezen.

 • Dat we met KWB nog op zoek zijn naar een aantal vrijwilligers om de toestroom van zowel autocars, auto’s en bezoekers in goede banen te leiden. Deze vrijwilligers kunnen zeker en vast het groot spektakel op het Mieregemplein bijwonen en zien. Heb je tijd om mee te werken neem dan vlug contact met Geert Ringoot 052/37 40 20.

 • Een aantal KWB’ers spelen mee of hebben daadwerkelijk (maken kruis, werkgroepen enzovoort) meegewerkt aan dit groot evenement.

 • Dit groot Passiespel mag je trouwens niet missen dus met zijn allen naar het Mieregemplein op Witte Donderdag 17 april om 20.30 u.


Led lampen Philips.

 • Onze 3 avonden rond energiebesparende maatregelen kenden een enorm succes en daar wordt nog een belangrijk element aan toegevoegd. We hebben namelijk kortingbonnen voor de aankoop van Led lampen Philips. Deze bonnen zijn te verkrijgen bij Wouter Kemels 052 / 37 64 33. Het loont de moeite!!
Jong-KWB

28ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ 2013 – 2014


WHIST JE DAT ...


 • Op vrijdag 14 maart beleefden we weer een schitterende kaartavond. Alhoewel de deelnemers vrij laat arriveerden in het KWB-lokaal. Parking vinden blijft de boosdoener.

 • Het goed gevolg hiervan is dat veel kaartkampioenen al met de fiets komen.

 • 48 KWB’ers speelden met splinternieuwe afwasbare kaarten gesponsord door het KWB-bestuur.

 • Op deze vijfde kaartavond werd er extra personeel ingeschakeld om te komen helpen want een paar trouwe helpers waren verontschuldigd.

 • Benny Buys werd de kampioen van de avond met 118 punten.

 • Punten optellen en al of niet mogen verdubbelen is soms niet gemakkelijk.


Wat hebben we vandaag geleerd?


 • "Troel is dubbel, maar een soloslim op troel dat is niet dubbel".Dat is duidelijk.

 • De kookploeg is ons altijd maar meer en meer aan het verwennen, nu kregen we een versierd bord met lekkere garnaalkroketten geserveerd. Dat belooft voor de finale in april.

 • De deelnemers met het juiste tombolanummer togen naar huis met 6 flesjes Maredsous.

 • Iedereen op post op vrijdag 11 april op onze 28ste finale WANT AAN DE MEET KENT MEN DE WINNAAR. Iedere deelnemer wint een prijs, met dank aan Geert en Chantal.


Gehoord op de kaartavond: wil je vlug een aantal kilootjes vermageren wel koop een hond en ga alle dagen met dat lieve beestje wandelen en de kilo’s vliegen eraf. Dixit Rene.


Finale 11 april 2014


DARTS


Gezelschapsspelen


Zaterdag 26 april - 20 u. KWB-lokaal

Wijkmeestersvergadering van 7 maart 2014


Het prachtige lenteweer zorgde wellicht voor een zomerse stemming bij het begin deze maandelijkse vergadering. 25 wijkmeesters mocht voorzitter Jan verwelkomen waarna hij een brief voorlas van onze nationale voorzitter waarin deze de vrijwilligers bewierookte en bedankte voor zoveel enthousiaste inzet in onze beweging. Jan hield eraan om alle wijkmeesters ook te bedanken voor hun motivatie en hun geloof in onze KWB afdeling.


Geert had duidelijk op ‘Google’ informatie ingewonnen om zijn bezinning rond het thema

de vasten’ te duiden. ‘Vasten doet het je wat?’ en ‘wat doe je met de vastenperiode?’, ‘wat roept vasten bij jou op?’.

De wijkmeesters lieten zich niet pramen en iedereen zei zijn mening over wat vasten bij hen oproept. Herman las en besprak een tekst over ‘nieuwe wegen gaan’.


Luc nam ons mee in de voorbije en de komende activiteiten en vrienden KWB’ers er kwamen vanuit de groep heel positieve reacties over de acties rond ‘’energiebesparende maatregelen’.

De komende initiatieven werden besproken en verfijnd en dat maakt het juist allemaal zo waardevol en betekent dat de inbreng van de wijkmeestersploeg niet te onderschatten is.


Jan wou ook weten hoe het zit met het familienieuws. Heel wat leden en wijkmeesters zijn toch wel serieus op de sukkel met hun gezondheid en we duimen uiteraard voor hen, ‘dat het allemaal maar terug goed komt’ was de slotzin. Ondertussen hebben we de kaap van de 400 leden bereikt en werden er onder de wijkmeesters onderling een aantal wissels van leden doorgevoerd.


Na de pauze met een pintje van de kas voor ‘de week van de vrijwilliger’ togen we opnieuw aan het werk.


Hedwig, Wouter en Norbert hadden een document voorbereid waarin we naar een soort engagementsverklaring van alle wijkmeesters gingen peilen. Hedwig gaf aan ieder puntje de nodige commentaar zodat iedere wijkmeester duidelijk wist waarover het ging. In een viertal kleinere groepjes werd over de vraagstelling nagedacht en werden al vele lijsten ingevuld. De afwezige wijkmeesters worden door de bestuursploeg in de loop van de maand bezocht en gevraagd om deze lijst in te vullen. Het is helemaal niet de bedoeling te controleren maar veeleer een manier om te weten welke deelopdrachten iedere wijkmeester op zich wil nemen.

Een beweging met 400 leden enthousiasmeren dat betekent inderdaad teamwerk en de schouders van de ene zijn sterker dan de schouders van een andere.

Het blijft een zegen een beweging te mogen maken met mensen die allemaal over talenten beschikken en die deze gaven willen ten dienste stellen van elkaar en van de samenleving.

Ludwig vergeleek het verhaal van de wijkmeester een beetje zoals het meer dan 2000 jaar gebeurde met het aanspreken van de apostelen door Jezus. Het waren mannen van allerlei slag en kunnen. Ook zij werden geroepen, aangesproken om mee te werken aan een groot plan. Zij waren ook verrast, ze twijfelden soms in onze KWB is dit net hetzelfde.

Alleen door elkaar te bemoedigen en te bevestigen kunnen we er met zijn allen in slagen om een deugdelijke KWB te vormen waar iedereen gelukkiger bij kan worden.


Norbert


Gehoord op de vergadering!

t Is niet omdat een ezel goed is in het dragen van lasten dat hij het graag doet!


Kookavond


Vegetarisch koken op dinsdag 25 maart


Aardpeersoep met gemalen kaas en salie


IngrediŽnten voor ca 6 ŗ 8 personen:


10 uien, boter, 1 stam prei, 1 kg aardperen, 1 l melk, 1,5 l kippen- of groentebouillon, 1 bouquet garni (tijm, laurier en enkele blaadjes verse salie), een scheutje room, pezo, nootmuskaat, 2 grote aardappelen. Voor garnituur enkele blaadjes verse salie en 100 g gemalen kaas.


Bereiding:


Pel de uien en snijd ze grof. Zet de soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de uien, maar laat ze niet kleuren. Gebruik het wit van de prei die je grof snijdt en stooft met de uien. Voeg er de stukken aardperen aan toe, ook de aardappelen. Gebruik bouillon naar keuze. Vergeet je kruidentuiltje niet! Na het mixen voeg je er de room aan toe. (niet laten meekoken)Pizza


Dit gerecht bereiden we naar smaak en creativiteit.

Eťn pizza bereidden we op basis van vis: gerookte zalm, garnalen en ansjovis.


Pizzadeeg kopen we aan. We rollen hem uit op een pizza- of ovenschotel. (Gebruik een klein deegrolletje om het deeg over de plaat te verdelen. Voldoende gaatjes in prikken en een 15-tal minuten in de oven laten staan op 200į.

Op het deeg smeren we ůf tomatenpuree ůf pezzo (rood of groen) uit. De bodem volledig bedekken met de zalm. Daarbovenop verdelen we vooraf gestoofde groenten. (uien, courgettes, prei…) Je kan er ook een aantal schijfjes tomaat op leggen en voldoende garnalen en wat ansjovisrolletjes. Naar smaak kruiden met pezo, basilicum, oregano…

Bovenaan verdelen we een bolletje mozarella over de pizza.


Voor de andere pizza’s gaan we op dezelfde manier te werk en gebruiken we naar keuze een groot aantal groenten die we vooraf stoven.

Bv. aubergine, courgette, wortelen, prei, uien, teentje geperste look, broccoli, pastinaak, champignons, zongedroogde tomaten …

Voor deze pizza kiezen we voor gemalen kaas om bovenop te strooien. Als we daar dan nog een paardenoog (of twee) bovenop leggen, krijgen we een kleurrijk een lekker geheel. Om je vingers vegetarisch af te likken!


Smakelijk!


DaniŽl, Herman en Louis


Al genoteerd in je agenda? Dinsdag 22 april werken we creatief rond BBQ-gerechten.

VRIJDAG 25 APRIL 2014: DEN GROOTE OORLOG om 19.30 u.

Dit jaar zal het honderd jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en ook onze regio voor vier lange jaren bezet gebied werd. De loopgraven aan het westfront zijn door de meesten wel gekend, maar dat de vier bezettingsjaren ook in de rest van het land ingrijpende gevolgen hadden, is minder geweten.

Wouter Robberechts en Bart Legroux (auteurs van het boek De “Groote Oorlog” aan deze en gene zijde van Buggenhoutbos) zullen samen met ons een verkenningstocht maken op zoek naar verhalen en littekens van de oorlogsjaren van ’14-’18 in Merchtem centrum. Tijdens de wandeltocht zullen de gidsen ons ook meer vertellen over andere aspecten van het dagelijkse leven in Merchtem, zowel op politiek, economisch, sportief als cultureel vlak tijdens deze oorlogsjaren.

MEGA SPEELSTADOp paasmaandag 21 april trekken we met KWB naar de grootste binnenspeeltuin van BelgiŽ “Speelstad”. Speelstad is een unieke binnenspeeltuin, uitgegroeid tot heus kinderpretpark, in Wechelderzande-Lille. Naast de enorme binnenspeeltuin kan je buiten Toverstad ontdekken: een prachtige buitenspeeltuin met ruim zonneterras. (www.speelstad.be)

Er zijn ongelooflijke grote klim- en klauterkooien met alle denkbare speeltoestellen ingewerkt, verschillende luchtkastelen, een  paardenmolen, botsauto's, een go-cartcircuit, verschillende draaimolens, een groot kasteel "Het leeuwenkamp", 200.000 balletjes verdeeld over 4 reuze ballenbaden, een griezelig spookhuis, een heus lunapark, PS2 spelcomputers, een schommelboot, hangbruggen, kinderdisco, railway, luna-loop, sky-dive, disco-twister enz... Voor de allerkleinsten is er een apart afgescheiden peuterzone.

Oh ja, voor de mama's en papa's zijn er verschillende amusementstoestellen voorzien zoals: poolbiljart, toppenbiljart, air-hockey, voetbalspel, dambord, speelkaarten, vier op een rij, speedball, pietjesbak, schaakspel, enz...

We vertrekken om 12u45 aan het KWB lokaal richting Wechelderzande-Lille. Er is gratis toegang (en internet) voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar. Kinderen onder de 15 jaar betalen € 10. Schrijf je alvast in en wie weet heeft de paashaas ook nog iets lekkers voorzien?

Inschrijven bij Joris Verspecht 0477 73 85 66 of verspechtjoris@hotmail.com

Als theoloog de wereld rond

Islamkenner houdt voordracht voor KWB


Jonas Slaats is anthropoloog, moraalfilosoof en theoloog; als vredesactivist was hij ook werkzaam bij Pax Christi en bij MANA vzw, het expertisecentrum voor islamitische culturen dat de groeiende islamofobie in de maatschappij probeert tegen te gaan. Zijn engagement in de maatschappij en politiek vertrekt vanuit bezieling die naar zijn mening te weinig aan bod komt in onze materialistische en snelle maatschappij. Geruime tijd al reist hij als 'Halal Monk' de wereld rond en zoekt hij contacten met spirituele leiders uit de moslimwereld. Dat hij ook als Gandhiaan op de aankondiging stond, wekte zeker de belangstelling van een aantal KWB’ers.


Je kan slechts religieus in de wereld staan als je interreligieus in de wereld staat,” start de spreker zijn uiteenzetting na een kennismaking met negen symbolen van godsdiensten die in ons land ‘actief’ zijn. “Omdat vele – niet zelden jonge mensen – het kerkgebouw te groot, te koud vinden en als iets institutioneels, komen ze in hun zoektocht naar iets diepers terecht bij lossere en zelfs commerciŽle spiritualiteit. Zo kennen New age en Mindfullness in sommige kringen succes. Er is echter een gigantisch grote wereld waarin mensen met spiritualiteit in contact komen.” Slaats schets het verschil tussen Boeddhisme en HindoeÔsme – eigenlijk een amalgaam, een kleurrijke chaos, van verschillende strekkingen die in het Boeddhisme niet voorkomen. We maken kennis met vele termen zoals het ‘Abrahamisme’, een woord dat verscheidene monotheÔstische godsdiensten (met ťťn God) als het Jodendom, het Christendom en de Islam omvat. Alle godsdiensten hebben elkaar door de eeuwen heen beÔnvloed. Moslims komen al 1400 jaar samen in Mekka. In ons land kennen islamieten van de derde en vierde generatie problemen om zich te positioneren binnen hun religie. Deze verschillen manifesteren zich ook in het straatbeeld. In tegenstelling met zowat 30 jaar geleden zien we bv. in Molenbeek mannen met baarden en vrouwen met hoofddoeken; in uitzonderlijke gevallen zelfs in burka. “Moeten we ons zorgen maken over een radicalisering van de islam? Leven we hier op een religieuze ‘tikkende tijdbom’?” hoorden we enkele aanwezigen vragen. Aan de hand van cijfermateriaal van Europol toont spreker aan dat verijdelde aanslagen vooral in de richting van separatistische bewegingen moeten worden gezocht. “We moeten in relatie gaan met anderen en daaruit oppikken wat we voor onszelf belangrijk vinden. Ook in bv. de Islam leeft er veel schoonheid. Het belang van de dialoog is jezelf constant in vraag stellen. We moeten ons tot doel stellen jongeren die het moeilijk hebben te dirigeren naar positieve stimulansen. Jonas Slaats besluit als bewust christen met het beeld van de Drie-Eenheid die we als bron van onze inspiratie moeten blijven gebruiken. God staat in een liefdesrelatie met mensen. Daaruit moet onze inspiratie, onze spiritualiteit groeien, als de Geest door God gezonden. In die zin verschillen we opvallend van andere godsdiensten. (Herman)


Stadsbezoek LEUVEN


vrijdag 9 mei 2014Leuven is:


 • Een bruisende stad vb. feesten zoals Beleuvenissen, Hapje Tapje….

 • Studenten uit alle hoeken van de wereld en uit alle culturen.

 • Wetenschap, kennis, onderzoek….ontdekkingsbodem.

 • De oude markt met de langste toog van BelgiŽ

 • Gebouwen die een groots verleden onthullen.

 • De grootste brouwerij van BelgiŽ.

 • Kleine steegjes, leuke restaurantjes, het stadspark, de gebouwen van de universiteit.

 • Waar slapen, waar eten de studenten en wat zijn hun ‘kroegen’?

 • De cultuurtempels, het operagebouw, het Ladeuzeplein met de bibliotheek, het M -museum, ...


Onze gids Josse De Baerdemaeker loodst ons doorheen deze stad. Hier en daar vertelt hij een verhaal van beleving, van herkenning, van dromen.


Nadien vrij bezoek aan de voor jou belangrijkste gebouwen. (zonder commentaar).


Stadsbezoek:LEUVEN

vrijdag 9 mei 2014.

Vertrek autobus aan de kerk van Merchtem om 18.45 u.


Ga je mee?


Je kan inschrijven bij Francis Wijns, Jan De Mesmaeker, Norbert Kemels .of in het KWB-lokaal.

Je inschrijving telt door storting van 5 euro op de rekening van KWB-Merchtem, rekeningnummer BE79 8335 3470 9433 met vermelding stadsbezoek Leuven of door contante betaling.Wipschieten


Handboogschieten op de liggende wip is een sport waarbij zowel de lichaamsbeheersing als het geestelijk vermogen op de proef worden gesteld.

De wip is een (horizontale) metalen constructie met een reeks pinnen waarop de vogels worden vastgezet: ťťn hoofdvogel, twee zijvogels (of kallen) en dertig kleine vogels. Vogels zijn plastieken blokjes met een diameter van 11 ŗ 17 mm, waaraan kleurige pluimen bevestigd zijn.

Voor de wedstrijd wordt aan elke vogel een bepaalde waarde toegekend. De schutters nemen om beurt plaats op zeventien meter (voor miniemen twaalf meter) van de wip en proberen door het afschieten van de vogels zo veel mogelijk punten te behalen.


Dit alles gaat door op donderdag 15 mei 2014 in zaal ‘t Vijverdal.

We starten om 20 uur. Iedereen van harte welkom. Alle benodigdheden zijn ter plaatse beschikbaar.

EHBO – vergadering van 11 maart


Hartfalen – beroerte – epilepsie - diabetes


Wistjes


 • Niet veel deelnemers maar wel heel aandachtig.

 • Dat Jean DB zijn rollenspel goed speelde.

 • Onze lesgevers het goed gedaan hebben, veel tips, weetjes.

 • Rustig reageren en niet panikeren is steeds de boodschap.

 • Liefst geen medicijnen toedienen bij een beroerte of hartfalen.

 • Steeds blijven praten en hou de persoon in nood rustig.

 • Als je belt naar het noodnummer 112 de symptomen die je vaststelt doorgeven.

 • Iemand met een epilepsieaanval gerust laten. Gewoon er bijblijven is voldoende.

 • Bij een suikerzieke helpt steeds een goeie echte cola.

 • Een welgemeende dank aan Luc VC, hij mag zo’n leerrijke avonden nog organiseren.

Gezinsbowling: een succesformule!


Met 65 deelnemers togen we naar de bowlingzaal. Iedereen met een winnaarmentaliteit. Want wie houdt er niet van een ‘strike’ want dan tellen de punten dubbel.


Patrick zorgde voor een opmerkelijke prestatie. Hij gooide zich in 2 ŗ 3 worpen van de laatste plaats naar het zilver (tweede).De winnaars werden gevierd en kregen nog een lekker snoepje er bovenop.


Proficiat aan

 • Victoria won bij de jeugd.

 • Bij de dames ging de overwinning naar Linda De Proft.

 • Bij de heren was Luc Van Campenhout de beste.


Toffe avond die werd afgesloten met een gezellige babbel met een drankje.


Knappe organisatie van Roland en Luce.


Proficiat aan de KWB jubilarissen.


KWB’er Alfons Biesemans en Christiana Snoeck vieren in de maand april hun
diamanten bruiloft. 

home: www.kwbmerchtem.be