kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
november 2014

Sport

Pingpong: elke donderdag

Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal:

Ook dit jaar speelt onze zaalvoetbalploeg mee in de Merchtemse competitie. (steeds in de sporthal)
Do. 6 november om 20.30 u. tegen ZVC Trapsgewijs
Do. 20 november om 21.15 u. tegen Socca Lova
Do. 4 december om 20.30 u. tegen Willywillyboys
Do. 18 december om 21.15 u. tegen Ginderale

En verder ook nog zaalvoetbal op de volgende zaterdagen – telkens om 20.30 u.:
15 november - 6 december – 27 december
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.be

Petanque:

We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden.
Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of
com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten

Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

100 jaar geleden gevangen genomen – vandaag zijn ze bevrijd.


Het zal je maar overkomen. In oktober 1914 werden een aantal heksen gevangen genomen door de slechte heksen uit ‘Het Oosten’. Vorige week, juist 100 jaar later, kwam de oproep om hen te bevrijden.
 
Dat was de basis voor het verhaal rond de dertiende heksentocht. In het voorafgaand filmpje was te zien hoe de blinde Fernand ontdekt dat er op een boerderij in Merchtem een aantal heksen gevangen genomen werden. Hij wist waar deze heksen gevangen zaten, maar hij kon de sleutel niet vinden.
 
De 624 deelnemers, verspreid over 12 groepen, gingen na het bekijken van het filmpje op zoek naar de sleutel om deze heksen vrij te kunnen laten. Zowel kinderen als volwassenen gingen samen op stap, al snel bleek dat de kinderen het meeste kans zouden maken om de sleutel te vinden.
 
Op verschillende plaatsen kon men op zoek gaan naar de sleutel. Men kwam zo terecht op de eerste stand waar elke deelnemer kon genieten van een hapje vergezeld van, afhankelijk van de leeftijd, aangepast drankje.
 
En dan was het schrikken geblazen. Een man met een kettingzaag kwam door de groep gelopen, soldaten met gasmasker, bommen die door de lucht vlogen, ja er kroop zelfs iemand uit een graf van een oud kerkhof. Dit was echt griezelen...
Een beetje verder stond de woonst van één van de slechte heksen. Gelukkig lag ze te slapen en konden de kinderen, in haar kamer, op zoek naar de sleutel. En ja, ze hebben ook hier een sleutel kunnen bemachtigen.
 

Vervolgens kon er nog een sleutel verdiend worden door het uitvoeren van een aantal opdrachten. Maar ook hier was dit geen probleem. En intussen was Fernand erbij gekomen om de juiste weg te tonen naar de gevangen heksen.
 
Enkele slechte heksen die op wacht stonden hebben nog een poging gedaan om te verhinderen dat de heksen na 100 jaar bevrijd zouden worden, maar de deelnemers waren vastbesloten om de heksen vrij te laten. De goede sleutel werd gebruikt om de heksen uit hun lijden te verlossen, waarna er prompt een feest met heksendans ontstond, gevolgd door een gratis drankje op de eindlocatie.
 
Wij danken de 83 medewerkers en 624 deelnemers. Ook hartelijk dank aan iedereen die ons op één of andere manier logistiek heeft geholpen. We hopen dat de volwassenen en de kinderen hebben genoten van de tocht, en kijken alvast uit naar de editie van 2015. We zijn ook fier dat we dankzij deze organisatie 8 nieuwe leden mogen begroeten. We heten ze welkom bij KWB. Meer foto’s van de heksentocht kan je terugvinden op www.kwbmerchtem.be.

FAMILIENIEUWS

Wij gedenken:

Marc Vansteenkiste, echtgenoot van Maggie Rombauts
Schoonbroer van KWB’ers Hans Hoogewijs en Hedwig Meskens

Joseph (Jefke) Horicx, echtgenoot van Rosa Van Eeckhout
Vader van KWB’er Freddy Horicx


Afscheid nemen

is met weemoed en dankbaarheid
terugblikken
op de voorbije jaren
en met schroom gedenken
wat niet gebeurd is,
wat niet gezegd of gedaan kon worden,
is terugbladeren
in de verwachtingen
van voor zoveel jaren
en verontschuldigend glimlachen
om zoveel dat niet ingevuld werd,

is ook gelukkig overwegen
wat wel kon gezegd en gedaan worden,
is de mensen voor de geest halen
die met je meegingen
en je ondersteunden
of op je schouder rekenden,
is brieven herlezen
en gesprekken herhalen
die vol betekenis zijn geweest.
Piet Stienaers


Waar is dat feestje?

Uitnodiging KWB jaarfeest
zaterdag 13 december 2014
Zaal ’t Vijverdal

We starten om 18 u. met de eucharistieviering in de kerk waarin we onze overleden KWB-leden gedenken.
Het Femma-KWB gelegenheidskoor luistert deze viering op.
We durven erop rekenen dat iedere KWB meeviert en we verwachten iedereen ook al ben je niet ingeschreven voor het jaarfeest.

Hier is dat feestje!


Aperitief op z'n KWB'ees met hapjes
Vi Tello Tonato
Witloofroomsoep
Goulash met kruiden, slaatje en verse kroketjes
Dessertbuffet


Welkom door voorzitter Jan
Viering leden die 25 jaar KWB lid zijn.
Mooi versierde zaal, lekker eten, ontspanning, muziek en in goed gezelschap
Een vleugje ontspanning
Drank tegen democratische prijzen
Dansen en springen
Geen sluitingsuur!
Dit alles voor €27 per persoon.
Inschrijven kan je tot met zondag 7 december 2014

bij Francis Wijns: Langevelde 49,
of mail je gegevens door naar jaarfeest@kwbmerchtem.be
of in de werkman iedere zondagvoormiddag.

Betalen doe je best per overschrijving op rekening BE79-8335-3470-9433 van KWB Merchtem met vermelding jaarfeest


Oproep aan mannen en vrouwen met zangtalent

Zing je graag mee met ons gelegenheidskoor dat de mis van het jaarfeest opluistert.
De repetities onder leiding van Walter Teugels gaan door op maandag 8 december en woensdag 10 december telkens om 19 u. in het KWB-lokaal.

Wistjes!

Dat op de avond ‘Franciscus spreekt’ georganiseerd door onze zone ‘de bron’ de acteur Geert Fierens beroep deed op een KWB’er nl. Eric Van Cutsem. Eric kreeg water over zijn handpalmen om te laten aanvoelen hoe goed en deugddoend water wel kan zijn.

Dat deze avond over het leven van Franciscus de moeite waard was en Geert Fierens de rol van Franciscus op een gedreven wijze vertolkte.
Dat je wel een beetje geconfronteerd werd met je eigen leven en levensstijl. Stof om er eens over na te denken en diep in je eigen ‘ik-je’ te kijken.
Dat ons 400ste KWB lid ‘de Leo’ zich aan het bewijzen is in het KWB-lokaal want nu heeft hij het initiatief genomen om een gootje te bevestigen aan het dakje boven de mannentoiletten.
Knap hé Leo.


Driekoningentocht; sterren van bij ons – Anneesenswijk (organisatie KWB-verbond)

Tochten van Hoop en KWB gaan op bezoek in de Anneessenswijk; één van de armste wijken van Brussel. Tegelijk zijn er heel wat sociale initiatieven, die de talenten van mensen aanspreken.
Op zondag 4 januari bezoeken we een aantal van deze initiatieven die de armoede in de wijk bestrijden. De tocht duurt 2 à 3 uur. Na de wandeling is er een warme drank en een kramiekboterham voorzien.
Zondagnamiddag 4 januari 2015 vertrek tussen 13u. en 15 u. Zuidstation. Prijs 3€ voor KWB’ers en hun familieleden en 5€ voor niet-leden. Inschrijven best voor 22 december bij Pol Arnauts 02 / 557.87.72 of pol.arnauts@compagnet.be


Weet jij het antwoord?

Enkele vraagjes uit de quiz op de startavond.

1. Hoeveel bezoekers waren er op zondag 27 september om 12 u. in De Werkman?
2. Noem naam en voornaam van de KWB leden die als apostel hebben meegespeeld in het spektakel ‘de passie’ dat doorging op 17 april 2014?
3. Hoeveel weegt een petanquebal?
4. Het hoeveelste seizoen van het kaartkampioenschap ‘wiezen’ is net gestart?
5. Noem de 5 laatste gemeenten waar het KWB-weekend voor gezinnen doorging?

(Antwoorden elders in Kleine Raak)

Dag vriendjes en vriendinnetjes,

Hallo, hier de Sint en de 2 pieten. Was jij er vorig jaar ook bij als ik op bezoek ben geweest in het KWB lokaal?
Graag kom ik dit jaar terug zondag 30 november van 10.30 tot 13u.
Mijn zwarte Pieten hebben hieronder een mooi gedicht geschreven en een prachtige tekening gemaakt. Kleur deze tekening en breng ze mee naar de Werkman op zondag 30 november.
Groetjes!

Voor de liefste van de liefsten bracht de Sint van overzee echt het beste van het beste op zijn reis naar KWB mee schepen boordevol geschenken grote pakjes en ook klein maar dit ene kleine pakje
kan alleen het jouwe zijn!


Startavond

Met 72 KWB’ers zijn we op vrijdag 3 oktober 2014 het jaarprogramma 2014-2015 ingestapt.
Bij het binnenkomen schreven we onze naam op een briefje dat in een grote zak verdween en waaruit nadien de 8 verschillende quiztafels werden samengesteld. Iedereen kreeg een bonnetje toegestoken en aan de toog mocht ge hiermee een keuze maken. Het vat Grimbergen blond moest er snel aan geloven. Warme en koude toastjes werden ons door bereidwillige pingpongspelers aangeboden.
Iedereen werd door voorzitter Jan welkom geheten en onze nationale begeleider Peter Van Riet kwam ons KWB jaarprogramma opstarten met een bezinnend moment. Het belang van zich in te zetten voor een sociale of andere beweging werd door hem sterk in de verf gezet.

Nadien sloegen Hedwig, Joris en Francis de handen in elkaar. Ze hadden voor een quizprogramma gezorgd met vele vragen en een doemoment. Bij iedere reeks vragen gaf Francis bovendien een korte uitleg over hoeveel de diverse activiteiten hebben gekost aan KWB .of - en dat is nog belangrijker- hoeveel was de winst van dit initiatief.

De meeste antwoorden zouden ooit in de kleine raak hebben gestaan of hielden verband met ‘het KWB lokaal’ Bij de overige vragen was goed gokken de boodschap al moet ik toegeven dat sommigen met redenering meestal dichtbij het antwoord wisten te komen.

Natuurlijk spant Merchtem kermis aan het KWB lokaal de kroon wat de inkomsten betreft en is de kleine raak die je maandelijks gratis wordt aangereikt de grote slokkop wat de uitgaven aangaat.
De praktische proeven met eerst de pingpongballetjes al botsend in glazen gooien en nadien de bierproef zorgden voor de nodige spanning. Gediplomeerde Stella drinkers die hun bier niet wisten te onderscheiden van jupiler, maes, estaminet en een aldipils.
Diverse lachwekkende tussenfilmpjes zorgden voor het nodige lachplezier.

De pingpongers doken opnieuw in de keuken en toverden frietjes en een hamburger op het bord van iedere deelnemer en het smaakte. Dank voor de medewerkers (toog, keuken, klaarzetters en opkuisploeg…) en voor de organisatoren.

Mannen het was een toffe en gezellige avond: (N.K.)


Nieuwe leden

Jan Verhasselt
Koos Van Nierop
Jeroen De Proost

We wensen hen veel plezier bij KWB.


DARTS

Zaterdag 22 november om 20 u. KWB-lokaal


AANDACHT KAARTLIEFHEBBERS

29ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’ 2014 - 2015

Op de 1ste kaartavond schreven zich 5 nieuwe deelnemers in. Jan en Francis heetten iedereen welkom en deelden mee dat de bedoeling is en blijft dat iedereen geniet en deugd beleeft aan het kaartspelen. Ze nodigden elke speler uit er mee voor te zorgen dat het voor iedereen een toffe avond zou worden.
Daan Cools fier als een gieter met de geboorte van zoon Alexander betaalde een pint voor alle aanwezigen. De tapploeg had de handen vol om alle dorstige kaarters te bedienen; dank voor de hulp. Een pens met appelmoes, daar zorgde de kookploeg voor. Kamiel De Coninck werd de overwinnaar van deze 1ste avond met 113 punten.

Vrijdag 14 november 2014 wordt de tweede kaartavond van ons kampioenschap gespeeld. Natuurlijk kan je nog aansluiten en deelnemen. Hoe meer volk hoe meer vreugd.

Noteer alvast alle data in je agenda :

9 januari 2015
13 februari 2015
13 maart 2015
10 april 2015 Finale 

WORKSHOP PICASA

Woensdag 17 december - KWB-lokaal – 20 u.

Fotograferen is nog nooit zo gemakkelijk geweest als vandaag de dag. Er zijn toestellen in alle formaten en in elke prijsklasse. En je hoeft je weinig zorgen te maken over diafragma of belichting, de computer in het toestel rekent alles voor jou uit. Je drukt maar af en je ziet meteen het resultaat.

Maar dat resultaat stelt wel eens teleur: een foto die te weinig belicht is, een kinderfoto met rode oogjes, te weinig contrast in je foto,… Gelukkig kan nog een en ander verbeterd worden. Zo kan je de belichting verbeteren, met één muisklik verdwijnen die rode ogen, de foto kan bijgesneden worden, contrast en kleur kan je bijschaven, je kan tekst aan je foto toevoegen, je kan er effecten op loslaten. Kortom die foto kan je omtoveren tot een klein pareltje.
Wist je ook dat dit alles kan dankzij een gratis programma? Het is een product van Google en het draagt de naam Picasa.

Op één avond leer je werken met het basisgereedschap en de effecten van dit uitstekende programma. Nadien lever je dan foto’s af om u tegen te zeggen.
Ben je nieuwsgierig geworden? Surf dan al eens naar deze website:
http://www.wilmakarels.nl/picasa3/handleiding.php

Om alles in goede banen te leiden wordt het aantal deelnemers beperkt tot 20. Vooraf inschrijven bij Jan De Mesmaeker vanaf zondag 9 november. (052/37.31.33 of 0472/900666 – jan.demesmaeker@kwbmerchtem.be

Je hoeft je eigen PC niet mee te brengen, daar zorgt KWB voor.


MET DE MANNEN NAAR DE FILM

Filmavond 10 november 2014
Samenkomst om 19 u. aan het KWB –lokaal
We rijden met auto’s naar Cinema Albert in Sint-Gillis Dendermonde en kiezen een film die ons het best ligt.

Niet vergeten : hernieuwing ledenbijdrage !

Voor 25 euro per jaar biedt KWB-Merchtem je :
een waaier aan activiteiten, voor elk wat wils
gezinsactiviteiten-sport-spel-informatie-bedrijfsbezoeken-samenaankoop-feesten-kookavonden-kaarten-en nog zoveel meer!
KWB lokaal ‘De werkman’
ledenblad Raak en maandelijks Kleine Raak met ons plaatselijk KWB-nieuws
vriendschap troef.

antwoorden quiz

1. 107 aanwezigen in het KWB-lokaal.
2. 4 KWB-leden. pater Karel Stautemas, Ivo Abbeloos, Stijn Ringoot en Jo Kemels.
3. een petanquebal weegt 720 gr.
4. 29ste kaartkampioenschap ‘wiezen’.
5. verblijfplaats KWB-gezinnenweekend :
2014 Voeren
2013 Mesen
2012 Oostende
2011 Waasmunster
2010 Maasmechelen.

Kookavond hapjes en voorgerechten 21 oktober

Gezelligheid ten top op de KWB-kooklessen, en dat was deze keer niet anders. Het nieuwe werkjaar werd geslaagd ingezet met een feestelijke eerste kookles-edititie. Om er goed in te vliegen trakteerde KWB alvast met een glaasje bubbels. En goede moed hadden we alvast nodig, Pauwel Demeyer, onze chef-cuisine van dienst, had niet minder dan 6 gerechten in petto voor de deelnemers. Dat hoefde weinig uitleg, gewoon doen was de boodschap (dat zou Jozef Cardijn ook gezegd hebben). Er werd duchtig gepeld (verse garnalen), gebakken (kip, vis) en met de klopper tekeer gegaan (van bechamel-tomatensaus naar currysaus met appeltjes, tot hollandaisesaus en limoenvinaigrette). Dat iedereen wel iets bijleerde, was wel duidelijk. Alleen de ingewijden verstaan nu de geheimen van het eigenhandig maken van mayonaise in 10 seconden, een indrukwekkende demonstratie van Pauwel. Dat alles gelukt is, hoeft geen betoog, al viel er wat te zeggen van de finesse van de puree (“is da patat of is da puree?”), met veel hilariteit. Het was op en top af, en Pauwel toonde op z’n manier van lesgeven en kennis ter zake dat hij een gedreven hobby-kok is met de gave om zaken eenvoudig uit te leggen. Een kookavond van formaat. We kijken al uit naar de volgende editie!

Pieter

Pauwel was kok van dienst en toonde hoe je heel secuur een garnaal kan pellen. Van de schelpdiertjes ging helemaal niets verloren…

“VOL-AU-VENT”
 
De klassieker der klassiekers speelt in onze herfstkookles de hoofdrol.
Wij herontdekken hem en laten ons  inspireren door culinaire hoogstandjes
zoals een versie klassiek met kip, een met vis en een veggievariant.
 
Smakelijk en tot dinsdag 25 november om 19.30 u. in Kerkeboomgaard.

KWB zaalvoetbalploeg seizoen 2014-2015


Reeds vele jaren stellen we met gemengde gevoelens vast dat heel veel mede-KWB-ers zaalvoetbal spelen. Dat is heel goed, maar dat ze vooral bij andere ploegen dan KWB spelen is minder leuk.

Enerzijds gaf dit natuurlijk aanleiding tot heel veel derby’s en spannende, maar hard bevochten wedstrijden, maar anderzijds hing sommige seizoenen het voortbestaan van de KWB zaalvoetbalploeg wel aan een zijden draadje.

Dit jaar dus niet. De KWB zaalvoetbalploeg werd dit jaar niet alleen versterkt vanuit eigen geledingen, maar ook door een aantal KWB-ers die bij Binnenwerk speelden. Een soort thuiskomen wordt gefluisterd. Of “ ’t werd tijd zeggen sommigen” heb ik van horen zeggen. Ook “verstand komt met de jaren” weerklinkt in sommige duistere drankgelegenheden volgens welingelichte bronnen. Hoe dan ook, hierdoor werd onze KWB ploeg niet alleen numeriek versterkt, maar ook voetbaltechnisch komen we hier zeker niet slechter uit. Een luxe voor de (nieuwe) coach die dadelijk een volledig nieuwe outfit regelde. Of maakte dat deel uit van de transferovereenkomst? Wie zal het zeggen? In elk geval spelen we nu dus in een volledig nieuw tenue. Om te weten te komen welke kleuren en hoe het er juist uitziet, moet u maar eens komen supporteren. We staan er ongelooflijk goed mee (hint aan onze vrouwelijke fans).

Tegelijk met het onthaal van onze nieuwkomers nemen we ook met spijt afscheid van enkele van onze vaste waarden. Vaste waarden die, nu er een nieuwe en jongere garde zich aandient, het dus tijd vinden om de wedstrijdschoenen om te ruilen voor een vaste pint. Het weze hen gegund en zij kunnen nu van bovenuit eens toekijken en commentaar geven ipv zich verder te blijven afbeulen. Natuurlijk blijven zij (net zoals elke KWB-er) welkom op de vriendenwedstrijden die Aloïs onvermoeibaar blijft organiseren. Zoals ze trouwens met brio deden op 18/10.

Speler coaches van vorige seizoenen Kries en Johan blijven nog wel opstelbaar, maar de noodzaak om op plein te komen om forfait te vermijden lijkt dit jaar in elk geval veraf. De ene kamt met een steeds maar stijgend leeftijdsprobleem en de andere blijft sukkelen met een blessure die we diplomatisch zullen omschrijven als: pijn onderaan rechts aan de lage (zeer lage) onderrug. Krakende wagens lopen het langst klopt misschien wel, maar ze lopen wat trager, hé Johan.
Hoe dan ook, we verwelkomen dus met veel plezier onze nieuwe spelers, blijven natuurlijk rekenen op onze trouwe spelers van de voorbije jaren en hopen nu ook onze supporterspool te zien aangroeien.

De competitie zal tegen dat u dit leest reeds twee wedstrijden ver zijn, maar ik kan u met vreugde melden dat onze eerste wedstrijd tegen VK ifi C gewonnen werd met 0-1. Dit na een ongemeen spannende wedstrijd waarbij een 8-8 of iets in die score-grootte ook even goed mogelijk was geweest. Spanning troef dus. Uiteindelijk maakte olden goldie (of is het golden oldie?) Geert het enige doelpunt van de wedstrijd die bijna voor meer hart-problemen (van de spanning) dan voor doelpunten zorgde.

Het seizoen is nog maar net begonnen, dus jullie hebben allemaal nog veel kansen om eens te komen supporteren. In tegenstelling tot een aantal van de dure en goedbetaalde (top)voetballers in ons land nemen wij met plezier de tijd om samen met onze supporters nog een derde helft aan de wedstrijd te breien. En als onze coaches (A.D. en G.R.) ons niet tegenhouden, willen wij ook wel handtekeningen uitdelen aan wie het vraagt.
En vergeet uw sportgerief niet om op zaterdagavonden eens zelf mee te doen!
Tot in de sporthal!?!
(AdG)

Jong-KWB

Op zaterdag 27 december gaat JONG KWB naar de kerstmarkt in Keulen.

Keulen maakt elk jaar van de kerstmarkt een groots evenement. Keulen heeft zeven grote kerstmarkten. De Dom, Neumarkt, Rudolfplatz, Alter Markt en Avenue kerstmarkt liggen in het centrum. Op de Heumarkt staat een zeer grote schaatspiste. De Stadtgarden en een Kerstmarkt aan de Rijn liggen iets buiten het centrum.

Er zijn veel kraampjes met heerlijke lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Leuk om alvast wat cadeautjes te kopen voor onder de kerstboom. En misschien kunnen de hapjes, het Duitse bier en een glaasje glühwein dienen als inspiratie voor het kerstmenu...

We vertrekken om 10u30 aan het KWB lokaal. De thuiskomst is voorzien ten laatste rond middernacht. Inschrijven kun je bij standevleminck@gmail.com of stan.de.potter@telenet.be (0472 23 55 05) voor 13 december. Het inschrijvingsgeld bedraagt €20.


KSJ- quiz voor JONG KWB’ers
JONG KWB neemt dit jaar deel aan de jaarlijkse KSJ-quiz. Op deze quiz zal onze kennis getest worden over verschillende categorieën en zullen wij enkele speciale opdrachten moeten trotseren. 
Deze quiz vindt plaats op zaterdag 6 december 2014 om 19u30 in de Scouts-lokalen (Mieregemstraat 23B). Gelieve voor 16 november in te schrijven bij stan.de.potter@telenet.be of verspechtjoris@hotmail.com. Wij hebben alvast twee ploegen ingeschreven.
 

home: www.kwbmerchtem.be