kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
januari 2015

vrijdag 23 januari: initiatie schaken
zaterdag 31 januari: schaken


telkens om 19.30 u. in de Werkman. Breng je (klein)kinderen mee naar deze activiteiten. Kinderen vanaf het 5de leerjaar zijn welkom.

Meer informatie bij wouter.kemels@kwbmerchtem.be wie een eigen schaakspel heeft mag dit gerust meebrengen.

Pingpong: elke donderdag
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Petanque:
We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden.
Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of
com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.


Zaalvoetbal:
Ook dit jaar speelt onze zaalvoetbalploeg mee in de Merchtemse competitie. (steeds in de sporthal)

Ma. 12 januari om 21.45 u. tegen De Cats
Do. 29 januari om 21.15 u. tegen Scouts Juventa

mini-competitie:
za. 24 januari: KSJ tegen KLJ en KWB tegen Scouts.
za. 21 februari: KWB tegen KSJ en KLJ tegen Scouts.

En verder ook nog zaalvoetbal op de volgende zaterdagen – telkens om 20.30 u.:
10 januari, 7 februari (om 18.30 u.), 7 maart
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.beFAMILIENIEUWS

Wij gedenken:
Willy Van Keer,
vader van KWB’er Franky Van Keer

Leon Wartel,
schoonvader van KWB’ers Marcel en Jos De Meuter en Freddy Louies
grootvader van KWB’ers Christophe Devos, Jan De Meuter,
Jurgen Van Den Troost, Nico Van Den Borre.

Albert Willems,
schoonvader van KWB’er Bruno Van Gucht
nonkel van KWB’ers Daniel Schaekels, Michel De Jaeger
en Roger Van De Voorde.

Dolf Van Campenhout, echtgenoot van Marie-José Latte
vader van KWB’er Patrick Van Campenhout


WELKOM AAN ONZE NIEUWE LEDEN


Romain De Clerck
Herman Notredame
Bart Baten
Jurgen Schotte
Nicolas Robberechts
Tijl Vanden MeerschWe wensen hen veel plezier bij KWB en hopen hen
te ontmoeten op één van onze activiteiten.


Verslag wijkmeestersvergadering van 5 december 2014.

Op de vooravond van Sinterklaas, wanneer de meeste kinderen hun schoentje zetten met een flesje bier en een wortel, was het wijkmeestersvergadering. Jan heette 26 wijkmeesters welkom en speciaal Luc Valvekens die ons als KWB-afdeling kwam motiveren voor de Femma-KWB Lourdesbedevaart van juli 2015. Op een andere pagina van deze kleine raak kunt ge de uitnodiging voor deze bedevaart vinden.
Wouter liet ons in zijn bezinning nadenken over 3 thema’s die we achteraf in groepjes bespraken:

Hoe gaan we als ouder of grootouder om met het verjaardagsfeest van Sinterklaas tegenover onze kinderen of kleinkinderen?
Het is december, het jaar loopt op zijn einde. Wat is er terechtgekomen van onze goede voornemens die we begin 2014 hadden namen?
Hebben we als wijkmeesters van onze KWB-afdeling voldoende aandacht voor kleine attenties naar onze leden toe en hoe uit zich dat?

Er werd ernstig over deze 3 vraagjes van gedachte gewisseld in de groepen. Het deed wel deugd van de mening en de intenties van de andere wijkmeesters te horen.

Stan De Potter werd als jonge nieuwe wijkmeester welkom geheten. Het blijft tof wanneer jonge mensen zich aangesproken voelen om mee te werken in onze KWB.

Het eerbetoon en de getuigenissen van de wijkmeesters over de pas overleden Frans Ringoot waren pakkend. Frans was voor velen een goede vriend. Hij hoorde bij de vaste bezoekers aan het KWB-lokaal. Een aangename man om mee te praten en om mee kaart te spelen. Vele wijkmeesters hadden er moeite mee om Frans te moeten missen.
Dit onthouden we van een heel mooi en intiem moment.

Uit een voorlopig verslag over de ledenbeweging bleek dat er quasi geen ontslagen te noteren vallen en dat we een tiental nieuwe KWB-leden mogen verwelkomen.

Na de pauze - die Wouter aangreep om een pintje te betalen op zijn verjaardag - werden de voorbije en komende activiteiten door Francis besproken. De verslagen en de uitnodigingen die in deze kleine vermeld zijn voldoen aan de bespreking die hierop volgde door de wijkmeesters.

Joris wees ons op een inzamelton die in het KWB staat opgesteld en hij stelde dat deze ton gedurende een maand zal blijven staan. We kunnen hier onze oude of niet meer gebruikte GSM toestellen in deponeren. Er worden 4 miljoen GSMS verkocht en weinig toestellen komen terug in de recyclage. Nochtans zijn er heel was stoffen in GSM’s verwerkt die zeer belastend zijn voor het milieu. Dus een stevige uitnodiging om je oude of niet meer gebruikte toestel te komen steken in onze recyclagebox. Een aanrader!

Ludwig en Hedwig Dours zijn –voor zij die het nog niet weten- een tweeling en ze verjaren ook begin december. Een tournee om deze verjaardag te vieren viel bij de wijkmeesters in goede aarde. Proficiat mannen.


Norbert


Met KWB en FEMMA naar Lourdes

Samen naar de bron

LOURDES
blijft dat bekoorlijk, aantrekkelijk plaatsje aan de voet van de Franse Pyreneeën. Het herderinnetje Bernadette Soubirous groef er, op vraag van die wondere Dame, eigenhandig naar de bron. Sindsdien hebben talloze mensen zich aan die bron gaan laven.

Al wel eens geweest?
Best mogelijk, en dan heb je ongetwijfeld veel zin om er nog eens weer te keren? Zeker als je weet dat 'samen in groep' het een hele belevenis kan worden.
Nog nooit meegemaakt?
Luister naar de verhalen van zoveel mensen die deze stap vóór jou hebben gewaagd. Je kan er op adem komen, en genieten van een groepsvakantie met inhoud.
Al meer dan 60 jaar bieden Femma en kwb aan talloze mensen de kans om dit mee te beleven. Duizenden mensen uit onze pastorale zone hebben er al mee van genoten. Dit jaar pikken we de draad weer op, en bieden graag die kans ook aan jou. Zou ook een mooi Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk kunnen zijn.

Nu doen!
Met mensen van onze pastorale zone 'De Bron' samen op zoek naar 'de bron' in Lourdes! Een enige kans. Niet te lang over nadenken. Je kan vanaf heden inschrijven in Mollem en Bollebeek na de zondagsviering in kerk of pastorie. In Merchtem kan je terecht in het secretariaat, Kerkstraat 9, elke werkdag van 9 tot 12 u. en dinsdagavond van 18.30 tot 20 u.

Meer info:
Met TGV van 23 tot 28 juli 2015. Vermoedelijke kostprijs in volpension: 700 euro per persoon. Leden van kwb-Femma of Pasar krijgen 25 euro vermindering.
Daarnaast zijn er nog alternatieven per vliegtuig van 24 tot 27 juli of van 23 tot 28 juli.

We voorzien als voorbereiding nog wel een samenkomst met de deelnemers, ergens in het voorjaar; daarom is het best dat je niet te lang wacht om te beslissen. Een ding staat vast: je zal er geen spijt van krijgen.

Al vele jaren is Luc Valvekens een trouwe Lourdesbedevaarder. Tijdens zijn bezoeken aan verschillende verenigingen – en met de volle steun KWB-Femma- bedevaarten in juli 2015, overtuigt hij ons om deel te nemen. “Uitstappen doen, wandelingen maken, in gesprek gaan en stil vallen; het Lourdesgebeuren leren kennen, beleven en eigentijds vieren.”  


EEN FANTASTISCH JAARFEEST

Ruim 220 deelnemers schreven in voor het jaarfeest anno 2014.
Zaal ’t Vijverdal kreunde onder deze toeloop. Zelfs 36 mensen vonden een zitplaatsje op het mooi versierde podium.Heel veel dank aan een creatieve Zeger die met enkele doeken en lichten het podium omtoverde tot een gezellige ruimte.
De mis werd opgeluisterd door het prima zingende Femma-KWB koor onder leiding van Walter Teugels en aan het orgel begeleid door Walter Callaert..
Een groepje zorgde voor aangepaste teksten en de homilie.
Bij het binnenkomen hadden velen heel veel lof over de mooi aangeklede zaal en de tafelversiering. Prachtig geheel.
Een deugdelijk aperitief vergezeld met allerhande toastjes, warm en koud, bracht er meteen de gezelligheid in.
Nadat iedereen een plaatsje gevonden had, met heel veel dank aan Francis die daarvoor zorgde en zelfs een stukje van zijn slaap liet.
Jan heette iedereen welkom en bracht eer aan de KWB’ers die 25 jaar lidmaatschap konden voorleggen nl. Ivo Abbeloos en Michel De Jaeger die spijtig genoeg niet aanwezig waren en aan Roger Van Veer en onze kassier Francis Wijns.
Het eten smaakte lekker zeker het voorgerecht en de soep werden door iedereen gesmaakt. Bij de hoofdschotel waren er enkelen die het kruidenmengsel dat het vlees vergezelde wat te expressief vonden. Nota voor de dames en de koks onder ons het kruid was komijn.
Twee fantastische muzikanten ‘Wreed en plezant’ – een accordeonspeler en de zanger die de contrabas bespeelde – zorgden voor een fantastische sfeer met de meezingers die ze aan iedere tafel brachten.
Na het dessert sprongen KWB’ers Luc VC en Ludwig B achter de draaitafel en elk op hun manier zorgden ze ervoor dat de dansvloer constant overbezet was met laaiend enthousiaste dansers.
Diegenen die liever wat babbelden met hun tafelgenoten konden dit ongestoord doen want de decibels waren niet te hoog.
En ….iedereen vond de wijn lekker!
Prachtige avond, veel dank aan het KWB-bestuur en aan al wie meehielp om dit resultaat te bereiken.
Norbert

BESTE KAARTSPELERS

29ste Kaartkampioenschap ‘Wiezen’

Vrijdag 9 januari wordt de derde kaartavond van ons kampioenschap gespeeld. Natuurlijk kan je nog aansluiten en deelnemen.
Het wordt nu wel serieus want na deze derde avond zijn we halfweg met ons kampioenschap. We gaan ons speciaal voorbereiden om een goede score te maken.

Volgende data : 13 februari 2015 - 13 maart 2015 - 10 april 2015 Finale 


DARTS

Zaterdag 10 januari om 20 u. KWB-lokaal


Wist-Je?!

Dat we een trots KWB-trio mogen feliciteren dank zij de geboorte van Mill.
achterkleinzoontje van Jan Vrancaert
kleinzoontje van Jean-Paul Van Hoeck
neefje van Jeroen Van Hoeck
Dat Herman De Meuter de fiere opa is van Julia.Zondag 4 januari 2015
Nieuwjaarsreceptie in het KWB-lokaal vanaf 10.30 u.

We drinken op het voorbije jaar
en klinken vol verwachting op het nieuwe jaar.

KWB’ers bewerken digitale foto’s.

Wat een luxe als je als KWB zelf een lesgever ‘in huis hebt’ die je de beginselen en nog wat meer van een fotoprogramma kan bijbrengen. Net daarom verzamelden een 15-tal enthousiastelingen in De Werkman om samen met André Junius, lesgever bij Seniornet, wat handigheidjes te verwerven die je beter met het Picasa-programma leren omgaan. Bijsnijden en rechtzetten van foto’s, rode ogen wegwerken  - opgelet: het groen van de poezenogen is ‘naturel’ – , het maken van kerst- of nieuwjaarskaarten en zoveel meer: geen geheimen meer voor de nieuwbakken specialisten die tevreden het lokaal verlieten. Met dank aan André die misschien nog wat in petto heeft voor de KWB-leden…  (HVdS)FEMMA-KWB KERSTSTALLENTOCHT

De Femma-KWB kerststallentocht – met 89 meestappers – werd afgesloten aan de kerststal van de kerk met het lied ‘Geef me je hand, geef ze me allebei….’. Onder het thema ‘Waakzaam-zijn’ werd er ongeveer 5 km. gestapt. Aan de kerststallen die we onderweg tegenkwamen werd er een tekst voorgelezen die ons even liet stilvallen bij de echte waarden in het leven. Langsheen het baantje naast de Molenbeek stonden er lichtpuntjes die verwezen naar de loopgravenoorlog van 14-18.
Op Langevelde klonk ‘het vredeslied’ en ‘de last post’ gebracht door Roel Robberechts. Dit was een aangrijpend gebeuren dat de vrede inluidde en tevens de geboorte van het vredes- en kerstekind aankondigde.
Een tocht die door velen geapprecieerd werd om de sterke inhoud van de teksten . In het KWB-lokaal stonden de warme chocolademelk, de pannenkoeken, de glühwein en de jenever klaar.13de Pannenkoekenbak

zondag 1 februari 2015
Van 14 tot 18 uur
zaal ’t Vijverdal

Pannenkoeken met koffie of warme chocomelk
Allerlei andere dranken


Lezing -- 29 januari 2015 – 20u30
in cultureel centrum te Opwijk .
Achter de schermen van het nieuws.
Opgepast!
De geplande lezing in Opwijk ‘achter de schermen van het nieuws’ is afgelast omwille van gezondheidsproblemen van de spreker.
Deze informatievergadering wordt dus geschrapt op onze KWB-kalender.


CULTUURQUIZ
MERCHTEM 2015

Door een nieuwe organisatie-equipe - die grotendeels uit de jeugdraad voortkomt, maar de adviesraden wil overstijgen – zal de cultuurquiz in 2015 niet doorgaan in januari/februari, maar wel in maart/april. De exacte data zullen kortelings verschijnen in de plaatselijke pers.
Gezondheidspreventie
Op dinsdag 3 februari 2015
20.00u KWB lokaal

Iemand van CM komt praten over het belang van gezond eet- en beweegplezier.

Deze avond heeft tot doel:

De risico’s van zwaarlijvigheid aan te tonen.
Aan te tonen dat plezier en genot deel uitmaken van een gezonde levensstijl.
De samenstelling van gezonde voeding uit de doeken te doen aan de hand van de voedingsdriehoek.
Het bewustzijn te verhogen om de auto wat meer aan de kant te laten zonder de nadruk te leggen op (top)sport.
Nuttige voedings-en bewegingstips te delen.
Deze avond heeft niet tot doel om sommigen te viseren, maar aan te moedigen om te bewegen en met haalbare voornemens huiswaarts te trekken.

Ook een lichaam heeft nood aan een onderhoud. Welke onderzoeken zijn aan te raden voor een 40- of 50 plusser. Is enkel een bloedonderzoek nodig of laat ik ook mijn hart of dikke darm onderzoeken. Een huisarts komt één en ander toelichten op dinsdag 3 maart 2015.


Wistje?!
Dat een zware brand het werkhuis en een aanpalend gebouw vernield heeft bij KWB-er
Oscar Parset. Gelukkig was er op dat ogenblik niemand in het werkhuis aanwezig en bleef het bij materiële schade.
KWB wenst Oscar en Jaqueline veel sterkte toe bij dit spijtig gebeuren.

Dat er dit jaar toch wel heel wat minder kerststallen in Merchtem stonden.
Dat we het spijtig vinden dat de Merchtemse weekbladen weinig aandacht gegeven hebben aan onze kerststallentocht. Nergens iets van gelezen of vergissen we ons?
Dat de herinnering aan het begin van de ‘groote oorlog’ en de herdenkingsvieringen die werden gehouden de bouwers van vele Merchtemse kerststallen heeft geïnspireerd.
De zandzakjes hebben zelfs opnieuw dienst gedaan.
In de Galgestraat hebben ze zelfs aan de klaprozen gedacht als symbool.
Dat met de kerstperiode toch heel veel sociale doelen gesteund worden en dat is en blijft enorm waardevol.

In het spoor van de Trappisten
Vrijdag 30 januari 2015 om 19.30u.
Een vertelavond over de Trappisten, die zal gepaard gaan met het degusteren van 7 verschillende soorten trappistenbieren of kortweg trappist (Westvleteren blond, Achel bruin, Chimay tripel, Rochefort 8°, Orval, La Trappe quadrupel en Westmalle tripel). Je zult die avond merken dat de smaken enorm verschillen.
Tussendoor wordt ook een blokje Trappistenkaas opgediend.
Onze spreker John Verbraeken neemt ons op sleeptouw.
Die avond zal doorgaan in het KWB lokaal.
Iedereen welkom vanaf 19.30.
Kostprijs: € 8
Om praktische redenen vragen je U vooraf in te schrijven.
Inschrijven en meer informatie
wouter.kemels@KWBmerchtem.be,
of gsm 0473 820660. De 8 euro wordt de avond zelf betaald.

De orde van de Cisterciënzers van de strikte observantie, beter bekend als de Trappisten, hebben al een heel lange geschiedenis achter de rug. De orde kent zijn verre oorsprong in de 5de eeuw met Sint-Benedictus.

Het monnikenbestaan bestaat uit bidden, werken en leven in gemeenschap. In de 19de eeuw mogen de monniken voor het eerst een geestelijke drank bij hun maaltijd nuttigen. En zo ontstonden de brouwerijen binnen de abdijmuren die nu zo'n geweldige faam genieten in binnen- en buitenland. Want in de hele wereld mogen slechts 10 bieren de naam trappist dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westvleteren, La Trappe, Westmalle, Engelszell, Spencer en Zundert


Homilie ter gelegenheid van het KWB-jaarfeest

‘Beste mensen, in de schrift lezen we vandaag zowel in het boek Jesaja als in het evangelie van Johannes, dat er hoop is in de toekomst, dat er licht zal schijnen in de duisternis en dat er een hoopvolle verwachting leeft voor ‘Hij die komt na mij’ zegt Johannes De Doper. Mensen keken toen uit naar de toekomst, naar een langverwacht teken van God :nl. de komst van De Messias

Vandaag, lezen we ook in de krant en horen we via radio en TV dat er hoe langer hoe meer gezinnen in nood zijn. Gezinnen, mensen, die het moeilijk hebben om iedere maand toe te komen en geloof me, dit beknot je leven. Hoe komt het toch dat in het rijke westen waarin we leven dag na dag meer mensen in de miserie geraken. Is onze samenleving, is onze manier van leven daarvoor verantwoordelijk? Vele vragen maar weinig antwoorden die soelaas bieden.

Welzijnszorg wil in deze adventsperiode ons daarover aanspreken. Aan welke hoopvolle verwachting kunnen we samen werken zodat iedereen er beter van wordt. In hun brochure ‘spoor zes’ lees ik het volgende

Onze wereld zit moeilijk ineen.
Onze samenleving wordt alsmaar complexer.
We hebben soms het gevoel dat we geen greep hebben
op hoe het allemaal draait
Het zijn de structuren en structuren verander je niet zomaar.
Maar nog altijd zijn het de mensen die de structuren maken.
Structuren verander je door mensen in beweging te brengen
Laten we werken aan verandering want mensen die hun krachten
bundelen, geven toekomst aan de wereld.

Dit is misschien wel een uitdaging, een kans om te grijpen en aan mee te werken, om de papiermolen te vereenvoudigen, om structuren aan te passen aan de noden van vandaag. Het is goed dat welzijnszorg ons ieder jaar opnieuw wakker schudt en ons de realiteit voor ogen houdt.

Maar: het is niet alleen financiële armoede die meer en meer de kop opsteekt maar zeker en vast speelt de emotionele armoede, de drang van elke mens naar geluk, ook een rol. We willen erbij horen, we willen allemaal graag gezien worden. We willen een warm dak boven ons hoofd; we willen dat onze kinderen het goed hebben.

Een mens wil kunnen uitkijken naar morgen.
Wil zich gewaardeerd voelen en omringd.

Waarom moet ik opstaan, zegt een oudere man, niemand vraagt naar mij, niemand komt hier op bezoek, niemand heeft mij nodig…

Een mens wil zich verwacht voelen.
Een huis moet een thuis zijn, veilig en warm?

Een vrouw met een kind kijkt met schrik uit naar de eerste van de volgende maand want dan moet ze het huurgeld voor haar sjofel appartementje betalen. Het zal nipt zijn deze keer. We zullen de verwarming op het minimum zetten om wat uit te sparen en we zullen profijtig zijn op ons eten. Hoelang nog?

Mensen willen tot een gemeenschap behoren, erbij zijn.
Wie ze ook zijn, waar ze ook wonen, hoe ze er ook uitzien.
Arm of rijk, je wilt bemind worden.
Vriendschap en liefde zijn levensnoodzakelijk.

Als sociale beweging heeft KWB ook met deze problematiek te maken. Mgr. Jozef Cardijn heeft ooit een klankbord gegeven aan kleine mensen, hij heeft hen wakker geschud en hen waardigheid gegeven. Iedere mens kind van God, iedere mens evenwaardig. Dat is meer dan 50 jaar geleden., maar deze boodschap heeft vandaag zeker nog haar waarde, ‘Zien, oordelen, handelen’ blijft de leidraad van onze beweging.

Mensen gaarne zien, mensen waarderen, luisteren naar hun verhaal, een hand toesteken waar nodig, een opbeurend woord wanneer iemand in de problemen zit; deze idealen zijn van alle tijden en horen bij een samenleving waar mensen begaan zijn met elkaar.

Het staat misschien allemaal mooi in de boekjes maar het blijft een uitdaging en het zijn deze elementen die voor een warmere samenleving zorgen. Het wordt doewerk, de handen uit de mouwen steken.

Voor een beweging die werkt aan een fijn menselijker samenleving en die er wil zijn voor mensen die in nood zijn of die het moeilijk hebben om deel te nemen is dit meer dan een sociale uitdaging maar veeleer een opdracht.

Jezus trok op met tollenaars en zondaars, met publieke vrouwen, met zieke en arme mensen, met Jan en alleman.
Hij maakte geen onderscheid, gaf iedereen een tweede kans.

Het is de moeite waard goede mensen, om oog, oor en vooral aandacht te hebben voor mensen in nood, voor mensen die ‘wat ook de reden is’ in het sukkelstraatje beland zijn en die uitkijken naar ‘het licht’, naar een samenleving van ‘mensen geiren zien’. En hopelijk houdt welzijnszorg ons nog lang wakker.’
Norbert

Doe mee aan de gsm-inzamelactie

Heb je nog een oude gsm in een schuif ergens liggen? Wellicht wel. Breng deze dan tussen 1 januari en 31 januari naar de werkman. Overal in Vlaanderen en Brussel zamelt kwb oude gsm-toestellen en gsm-laders in. Veel van de grondstoffen die in een gsm verwerkt zijn, zijn kostbaar en zeldzaam. Met deze actie wil kwb ervoor zorgen dat deze grondstoffen optimaal gerecupereerd worden zodat ook de komende generaties hiervan kunnen genieten. Aan deze actie willen wij, KWB Merchtem, graag meewerken.

Waarom GSM’s recycleren?

Gsm’s bevatten meer dan 20 en smartphones al gauw meer dan 40 metalen zoals tantalium, zilver, palladium, platina en ook goud. Eén gsm bevat gemiddeld 0,034 gram goud. 1 ton elektronisch afval bevat 100 keer goud dan 1 ton gouderts. De ontginning van goud, maar ook van de andere grondstoffen, gaat gepaard met verregaande ecologische en sociale gevolgen. De open mijnen die bij grootschalige (goud)ontginning gebruikt worden, zorgen voor een ware aanslag op het milieu. Niet alleen laten ze gigantische kraters achter van soms 3 kilometer doorsnede maar om goud van het erts te scheiden, worden bovendien uiterst giftige stoffen zoals kwik en cyanide gebruikt die een uitgestrekt gebied en hele gemeenschappen kunnen vergiftigen. Ook zware metalen als lood, arseen,.. komen vrij en richten heel wat langdurige schade aan. Het ontginningsproces vergt heel wat liters zoet water. Hierdoor zakt het grondwaterpijl en verdwijnen natuurlijke waterbekkens die lokale gemeenschappen in drinkwater voorzien. Landbouw en veeteelt is in die gebieden dan veelal onmogelijk waardoor ook het leven onmogelijk wordt.

Omdat mijnbouw en het ontginnen van natuurlijke grondstoffen eindig is, moet er naar nieuwe methoden gezocht worden zoals ‘urban mining’: het recupereren van grondstoffen uit technologisch materiaal. Met de gsm-inzamelactie wil kwb hieraan meewerken. In België worden minder dan 5% van de ongebruikte gsm’s gerecycleerd terwijl er jaarlijks 4 miljoen toestellen verkocht worden. Per gezin liggen er 2 tot 4 toestellen ongebruikt in de kast. Een gigantisch potentieel aan grondstoffen dus. Het verwerken gebeurt trouwens volledig in België waardoor er geen afval naar derdewereldlanden verscheept kan worden’.

Iedereen die wil meehelpen kan zijn of haar oude GSM en oplader deponeren. Steek hem in een enveloppe met je naam op. Op zondag 1 februari om 11u45 trekken wij uit alle namen van personen die een GSM binnenbrachten twee gelukkige winnaars. Zij winnen ieder een leuke prijs.

Meer info: Joris Verspecht 0477 73 85 66


KWB Merchtem wil alle drankbonnetjes die in omloop zijn graag ophalen. Breng tot eind februari uw drankbonnetjes binnen. Nadien zijn ze niet meer geldig. 

home: www.kwbmerchtem.be