kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
november 2015

Lees ook:
 
extra editie kleine raak: Weekend Houffalize - september 2016

2016 - 75 jaar KWB Merchtem: 12 maanden feest!

In 2016 viert KWB Merchtem feest! Hoe gaan we dat doen? Enerzijds willen we enkele toppers van onze activiteiten in de bloemetjes zetten: in januari de nieuwjaarsreceptie, in februari de kaartavond, in maart de kookavond,... We maken van deze activiteiten NOG meer een topper. Zeker iets om naar uit te kijken... .

Maar.... in september en oktober hebben we 2 extra activiteiten op het programma staan: in september het superweekend in Houffalize (zie extra kleine raak van november) en ons feestweekend in zaal 't Vijverdal in Merchtem in oktober (hierover later meer). .

Wij kijken dus alvast uit naar jullie aanwezigheid in dit feestjaar! En alsof dat nog niet genoeg zou zijn... in januari rolt de 450ste Kleine Raak van de persen...


SPORT

Pingpong: elke donderdag
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal:
voor iedereen
op de volgende zaterdagen – telkens om 19.30 u.:
7 november (20.20 u.) – 16 januari – 30 januari
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.be

mini-competitie met KWB en jeugdbewegingen:
7 november: KSA – KLJ (nadien voetbal voor iedereen)
21 november: KWB – KSA en KJL – Scouts
5 december: KWB – KLJ en KSA ) Scouts
eerste match om 19.30 u. – tweede match om 20.20 u.

zaalvoetbalcompetitie:
donderdag 5 november – 20.30 u. – tegen ZVC Trapsgewijs
donderdag 19 november – 20.30 u. – tegen Socca Lova
donderdag 3 december – 21.15 u. – tegen Milacvrienden 2

Petanque:
We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden. Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten:
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

FAMILIENIEUWS

Wij gedenken


Jan Steps, echtgenoot van Anna Schaekels
Schoonbroer van Daniel Schaekels

Alfons Cooremans, echtgenoot van Jeannine Vermeir
Schoonbroer van KWB’er Willy Buys
Oom van verschillende KWB’ers

Aloïs Moens, weduwnaar van Palmire Verstappen
Vader van KWB’ers Dirk en Eric Moens
Wat later ...
We missen je nu nog meer
dan in de eerste nadagen.
We voelen nu nog meer
de zwaarte van je afwezigheid.
Zonder jou is alles anders geworden.
 
We kunnen soms niet verder,
we willen soms niet verder,
maar we moeten wel.
Er zijn momenten dat we je weer horen.
Er zijn momenten dat we je weer zien.
Soms verwachten we je opnieuw in ons midden,
maar je bent niet meer hier, je blijft daar.
En toch ...
onze mooie herinneringen aan jou, ze zijn zo waardevol.
Samen wenen om jou,
het kan ons troost schenken.
 
Als we je naam noemen
kom je weer in ons midden.
Als we je reisverhalen horen,
je in de tuin en de keuken zien, je muziek horen,
je – in gedachten of woorden – even mee aan tafel laten zitten,
aan je levensfilosofie terugdenken,
telkens weer kom je opnieuw even in ons midden.
Je kan erop vertrouwen:
wij blijven je innig nabij, voor altijd.
Leer jij ons verdergaan doorheen gemis en verdriet
zoals jij doorging in je moeilijke jaren.
Jij blijft vanuit je nieuwe aanwezigheid
ook ons steunend nabij, voor altijd.

(Jean-Paul Vermassen, Woorden van verbondenheid over de dood heen)


Belangrijk bericht : hernieuwing ledenbijdrage ... nu doen!

Bij het bezoek van je wijkmeester zal hij je vragen om het KWB-lidgeld, 25 euro voor het komende werkjaar te betalen. In deze bijdrage zit ook een verzekering bij deelname aan onze activiteiten.
Je kan het lidgeld natuurlijk ook overschrijven op de rekening van KWB IBAN BE7995 5005 0525 met vermelding lidgeld 2016. Tegen eind november zouden we het lidgeld van iedereen graag ontvangen.
KOOKLES

Snel met wild


Na een uitgebreid diner in oktober (dat mogen de tevreden deelnemers wel zeggen) met zeevruchten gooien we het op 25 november over een andere boeg. We trekken het bos in op zoek naar wild en vruchten.

Voorgerecht: wildpastei met aangepaste confituur
Hoofdgerecht: we stoppen het everzwijn in de snelkookpan en bereiden een heerlijke knolselderpuree.
Dessert: roomijs met bosvruchten

Om 19.30 u. binden we onze schorten om en ‘slijpen’ we de keukenmessen.

Daniël, Herman en Louis zijn het ‘roerend eens’Welkom aan onze nieuwe leden

Jeroen De Rycker
Benny De Ridder
Lieven Verhaegen
Wouter Verpoest
Michel De Coninck

Vier nieuwe leden die naar we hopen snel hun draai gaan vinden in onze grote KWB-familie.
Mannen hopelijk hebben jullie deugd aan jullie lidmaatschap en mogen we jullie eerdaags op één van onze activiteiten verwelkomen.

Kookavond 20 oktober

Geen grote opkomst voor wat een feestelijke avond zou worden. Omdat het de eerste kookles van het nieuwe werkjaar was, vergastten koks Daniël, Herman en Louis de leerling-koks op een glaasje cava. Twee aperitiefhapjes, drie mosselgerechten en een nagerecht om u tegen te zeggen volgden elkaar vlot op. Zoals vaak hadden de afwezigen ongelijk. Tien dappere koks werkten heel intensief, proefden de verschillen tussen mosselen natuur, provencaalse mosselen en mosselen met een roomsaus. Het was al vrij laat toen we onze flensjes met fruit, roomijs en … calvados proefden. Nu toch al uitkijken naar de volgende kookles waar we ‘wild’ eten.

Aperitiefhapje

Scampi in de wok

Benodigdheden voor 4 personen
24 scampi’s – lookkruiden – 2 botjes pijpajuin – 4 eetlepels witte wijnazijn – 2 eetlepels honing – bakboter – 2 bakjes champignons – 4 teentjes look – peterselie en arachideolie

Bereiden
Pel de scampi’s en kruid ze. Snijd de champignons in dunne schijfjes. Snijd de pijpajuintjes in stukjes van 2 cm en pel de look. Pers de look. Doe de look, de champignons samen met de scampi’s in een wokpan. Roer gedurende vier minuten. Voeg de pijpajuintjes, de honing en de witte wijnazijn toe. Laat nog twee minuten verder wokken. Kruid wat bij. Voeg peterselie toe en serveer op kleine borden.

Hoofdgerecht

Mosselen met knoflook, room, witloof en spekjes
3 kg mosselen - 2 uien - 2 stronkjes witloof - 4 tenen knoflook - 125 g kruidenroomkaas - 200 g crème fraiche - 1/2 glas witte wijn - 2 handen peterselie( gehakt) en 200 g gerookte spekreepjes

Bereiden
Mosselen wassen, kapotte exemplaren en schelpen die na een tik niet sluiten weggooien. Bak vooraf de spekjes en in dezelfde pan in je de uien, het witloof en de knoflook zachtjes fruiten. Zorg er wel voor dat je witloof in dunne reepjes is gesneden. Doe hier nu de mosselen bij en breng aan de kook. Voeg de roomkaas en de slagroom toe. Kook de mosselen tot ze allemaal geopend zijn, ongeveer 10 minuten. Schud de mosselen tijdens het koken zo nu en dan om. Voeg aan het einde de peterselie toe en schud nogmaals om. Serveren met frietjes of brood.

Mosterdsaus
2 eetlepels mosterd en 3 eetlepels mayonaise + 2 eetlepels azijn Voeg er ook wat kookvocht aan toe. Roer de mosterd en de azijn goed door elkaar in een kommetje.

De start is genomen!

Luc Van Campenhout met grote meerderheid verkozen tot KWB voorzitter van Merchtem voor de volgende twee jaar. Francis Wijns blijft onze financiën beheren!

De 92 aanwezige KWB leden op de startavond van 2 oktober en de 18 mannen die op voorhand hun stembrief binnenbrachten, stemden bijna unaniem voor Luc Van Campenhout als KWB-voorzitter.

Francis Wijns levert fantastisch werk als kassier en in die functie werd hij herkozen. Dit betekent zeker en vast een appreciatie voor zijn bekwaamheid en zijn inzet voor onze beweging.
Dikke proficiat aan beide mannen die hun nek willen uitsteken en deze verantwoordelijkheid willen op zich nemen. ’t Is om fier over te zijn. De stembusgang werd afgerond met een traktatie op een blonde Grimbergen of fruitsap. Jan, onze vorige voorzitter heette iedereen welkom.

Pater Karel raakte op zijn gedreven manier de aanwezigen met hun te bevestigen wat KWB allemaal te bieden heeft en dankte tevens voor de stevige band die er bestaat tussen KWB en de parochie.
Zich welkom en gewaardeerd voelen is zeer belangrijk voor iedereen in onze huidige samenleving. Ieder op zijn plaats en met zijn talenten is uniek en iedereen kan een bijdrage leveren om onze gemeenschap mensvriendelijker en aangenamer te maken. Pater Karel betrok het verhaal van de Barmhartige Samaritaan in zijn inspirerende bezinning. Prachtige, motiverende en deugddoende bezinning. Het was trouwens muisstil in ’t Vijverdal!
Hans had een creatieve activiteitenbingo in mekaar gestoken met beeld, muziek en filmpjes. Het was de bedoeling om op een sublieme manier de aanwezigen te vertellen wat er allemaal op onze KWB-activiteitenkalender staat. Philippe De Geyter won het bingo spel.
Francis goochelde met credit en debet cijfertjes om uiteindelijk te komen tot een positief saldo om ons KWB werkjaar af te sluiten.
Het doorgeefluik van de keuken ging open en er stond een heerlijk bordje te wachten met groentjes, iets zuur/zoet, noedels en varkensreepjes (kan ook iets anders zijn, vraag het aan Dirk M). Pittig en pikant en daar stonden de mannen van de pingpong voor garant. Dankjewel ’t was lekker mannen.
Goede startvergadering, ambiance en vooral een toffe avond;
Norbert


Wist-je?!

Dat KWB’er Stan De Vleminck 6de werd in de marathon van Brussel.
Dat Willem Van Schuerbeeck zoon van KWB’er Marc een schitterende prestatie neerzette in de sterk bezette marathon van Berlijn. Wereldniveau.
Dat we hoorden dat er nog een aantal KWB’ers deelnamen aan de marathon van Eindhoven. Op het risico van iemand te vergeten toch een paar namen: Dannie Van Campenhout, Stan De Vleminck, Joke Legroux, Nico Van den Borre en Christophe Devos…
Ge moet er maar de moed voor opbrengen om te trainen en om op alles te letten (voeding, drank….).
Dat Marc Van Schuerbeeck er zo fier als een gieter bijloopt met de geboorte van kleinzoon Mathis Janssens. Proficiat Marc en begin maar al te sparen voor nieuwjaar.
JKWB-NIEUWS. JKWB-NIEUWS
Bedrijfsbezoek Toyota wordt verschoven


Het fabriek van Toyota in Frankrijk heeft me gemeld dat er voorlopig geen bezoeken meer georganiseerd kunnen worden voor privé groepen. Er zijn te veel aanvragen, hierdoor laten ze enkel nog doelgerichte groepen toe.
Dus onze vergadering van dinsdag 10 november 2015 wordt verschoven naar een latere datum.
Vanaf mei 2016 worden er opnieuw privé groepen toegelaten. Ze kunnen deze aanvragen maar bevestigen in het voorjaar.
Stan DP.

Je “hoort” nog van ons
Maandag 16 november 2015 om 20u.
Info avond rond "gehoorschade".
Wat is geluidsoverlast? Wat is oorsuizen? Wat is een gehoortest?
Wat is gehoorschade, hoe kun je het krijgen én vooral hoe kun je het voorkomen.
Informatie over alle mogelijke middelen:
om je gehoor te beschermen tijdens optredens, te luide mp3 spelers, fuiven, omgevingslawaai of op de werkvloer.
die je helpen als je gehoor achteruitgaat.

Een gediplomeerd audioloog van Aurilis neemt ons op sleeptouw tijdens een twee uur durende infosessie, ondersteund door een powerpointpresentatie.
Je komt alles te weten over het oor en het gehoor.
De manieren om je gehoor te beschermen (oordopjes, .., ) en de verschillende soorten hoorhulpmiddelen (gaande van verschillende soorten hoorapparaten, over aangepaste gsm’s, tot speciale wekkers).
Dit alles wordt gedemonstreerd met de nodige materialen.
Vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen en interactie.

Deze activiteit richt zich zowel naar mannen als vrouwen.
Van het fuifbeest, over de bezorgde ouder, tot iemand met gehoorverlies: iedereen is welkom!
Meer info: wouter.kemels@KWBmerchtem.be, of gsm 0473 820660.

30ste KWB – Kaartkampioenschap
‘WIEZEN’


Beste kaartliefhebber,

De eerste kaartavond was een schot in de roos. 48 deelnemers die op zoek gingen naar de titel van kaartkampioen wiezen voor de 30ste editie. Francis heette iedereen van harte welkom. Paul Thomas werd de verdiende winnaar van deze avond met 67 punten.
Iedereen kreeg een croque of een bord spaghetti klaargemaakt door de bedevaarders naar Scherpenheuvel. Luc onze nieuwe voorzitter gaf een rondje op zijn verkiezing.
Bedankt voor de hulp bij de bediening door hulpgrage KWB’ers.
Wellicht heb je de data van ons komend kaartkampioenschap al genoteerd in je agenda maar ter herinnering willen we ze je toch nog even herinneren.

Vrijdag 13 november
Vrijdag 15 januari
Vrijdag 12 februari (feestelijke avond ter gelegenheid van 75 jaar KWB)
Vrijdag 11 maart
Vrijdag 8 april (finale)
Week van het bos : boswandeling van zondag 11 oktober 2015

Het schitterende weer zorgde er voor dat het echt zoeken was voor een parkeerplaats op de 2 parkings aan het Buggenhoutbos.
Met 35 deelnemers van alle leeftijden konden we genieten van de natuur en bovenal van de ronduit formidabele uitleg die de gids ons vertelde.
Was de afstand die we hebben afgelegd zeker niet groot toch zijn de 2 uren voorbijgevlogen.
De structuur van het bos, de vegetatie, de soorten bomen, de paddelstoelen, de bewoners van het bos alles kwam ter sprake op een eenvoudige manier.
Zelfs leerden we hoe de vos een konijn besluipt.
Nadien vertelden de deelnemers dat ze zoveel nieuwe dingen hadden ontdekt en te weet gekomen.
De lekkere pompoensoep à la Hedwig en de boterhammen met spekreepjes en eieren op zijn Wouters smaakten overheerlijk in het KWB-lokaal.
Een geslaagd initiatief met een toffe, gedreven gids die ons van begin tot het einde wist te boeien.Darts

Vrijdag 6 november 2015
Zaterdag 28 november 2015

20 u. in het KWB-lokaal.

We zullen onze beste bril opzetten om de verschillende vakjes goed te kunnen onderscheiden en hopelijk mag de beste winnen.
Leg de pijltjes al maar warm!

Ook de moeite!

De pastorale zone ‘De Bron’ Merchtem nodigt uit :

1) op 4 bijbelavonden.
Woensdagen: 18 en 25 november en 2 en 9 december 2015.
In de weekkapel van de Kerkeboomgaard telkens om 20u.

‘De apostelen Jakobus en Johannes’
Mensen van vlees en bloed

Begeleiding : Luc Devisscher.
3 € per avond, 10 € voor de 4 avonden.


2) theater en muziek

Jakobus, zoon van de donder
vrijdag 27 november 2015
20 u. Kerk Merchtem - Inkom 8 euro.

Jakobus Maior of de Meerdere is de enige apostel wiens marteldood in het Nieuwe Testament vermeld wordt. Volgens de overlevering werd zijn lichaam overgebracht naar Santiago de Compostella.
Met de medewerking van mensen van onze parochie oa voor de muziek en figuranten.Femma Merchtem

nodigt uit …
Breughelbuffet - 20 november 2015 - zaal 't Vijverdal


75 jaar KWB Merchtem

Met dit ‘albasten’ jubileum schrijven we met onze KWB van Merchtem geschiedenis. De bestuursploeg heeft ervoor gekozen om dit jubileumjaar in verschillende etappes te vieren. Op de jaarkalender met alle geplande activiteiten kun je zien welk evenement dat speciaal die maand in de kijker wordt gezet.

2016! In januari wordt de nieuwjaarsreceptie een extra verwenmoment. In februari mogen de deelnemers aan het kaartkampioenschap iets speciaals verwachten (10 punten extra bijvoorbeeld). Tijdens de maand maart toveren de mannen van de kookles iets creatiefs uit hun koksmuts. In april spannen we de boog extra op en proberen de vetste prijs op de liggende wip af te schieten. De jaarlijkse wijnwandeling in mei wordt het volgende vertroetelmoment. Het stadsbezoek aan Antwerpen krijgt in juni een specialleke. Vrijdag 8 juli hou je best ook vrij want dan krijgt de fietstocht een surplus. De corrida staat ook gekleurd met het 75 jarige logo (misschien krijgen de deelnemers een extra kilometer te lopen). Van 9 tot 11 september verhuizen we met zijn allen naar Houffalize om er samen een super weekend te beleven. Op 22 en 23 oktober worden alle registers opengetrokken, vrijhouden mannen. Het wordt een grandioos feest. In november is het adempauze of wordt het geld geteld. In december 2016 wordt dit feestjaar afgesloten met het jaarfeest. Voilà beste lezer van Kleine Raak, het bestuur en de wijkmeesters sparen geen inspanning om dit feestjaar op een onvergetelijke manier in te kleuren in onze KWB geschiedenis.
75 jaar, dat mag inderdaad gevierd worden want gedurende vele jaren hebben mannen, ieder met hun talent zich ingezet voor onze werknemersbeweging. De senioren van KWB kunnen wellicht grote verhalen vertellen over de tijd van toen.
Het inrichten van het KWB lokaal en de kleine raak zijn zowat de uithangborden waar iedereen met zijn/haar verhaal terecht kan en waar het leven binnen onze beweging in jullie huiskamer komt met een uitnodiging, een verslag of het familienieuws. Tal van activiteiten passeerden de revue van vorming tot ontspanning, van doe-het-zelf initiatieven tot allerhande bedrijfsbezoeken. En laat ons eerlijk zijn brouwerijen zijn er in onze omgeving veel voorhanden en ze hebben allemaal hun eigenheid die door onze leden gesmaakt wordt. Culturele reizen, gezinsweekends, stadsbezoeken enz. hebben mee geholpen om de vriendschap onder elkaar te bevorderen.
Weet je nog dat ….. is een gezegde dat we dikwijls horen bij het huisbezoek bij onze leden.
Schitterend dat een beweging kan rekenen op de talenten en de stielkennis van zovele leden. Velen hebben hun beste beentje voorgezet in het verleden en wij mogen daar vandaag de vruchten van dragen samen met 420 leden en dat betekent heel wat voor onze parochie.
Onze christelijke inspiratie kregen we van de vele proosten die ons in onze geschiedenis hielpen en helpen mee zoeken naar de zin van het leven, naar de waarde van elke mens, naar onze kijk naar de grotere wereld, in onze betrokkenheid met wereldsolidariteit en met de mens naast ons in de buurt, op het werk of bij het beoefenen van onze hobby’s.
‘Elkaar graag zien’ en ‘sterke vriendschapsbanden’ zouden dit niet de sleutels zijn van het geluk waar we met velen naar streven.
Norbert

KWB jaarfeest

Zaterdag 12 december


We starten met de misviering van 18 u. in de kerk waarin we onze overleden KWB-leden gedenken. Het Femma-KWB gelegenheidskoor luistert deze viering op.
Het zou fantastisch dat de kerk te klein is voor deze misviering. We durven hopen dat iedereen, zelfs als je niet naar het jaarfeest komt, meeviert.

Na de misviering alle remmen los in zaal ’t Vijverdal.


Programma: Welkom door onze nieuwe voorzitter Luc

Viering van de leden die 25, 50 en 60 jaar
lid zijn van onze beweging.
Een zaal waaruit de welkom straalt.
Goed gezelschap
Ontspanning op zijn KWB’ees.
Drank aan democratische prijzen
Dansen à volonté

Plezier zonder einde


Menu
KWB-aperitief met hapjes

Slaatje van gerookte zalm en heilbot met grijze garnaaltjes

Bloemkoolroomsoep

Varkenshaasje met portosaus, gebakken groenten en verse kroketjes.

Dessertbuffet met koffie of theeDit alles aan de superprijs van 27 euro per persoon.
Waar kan je dit aan deze prijs nog meemaken? KWB sponsort!

Inschrijven voor dit grandioos feest is noodzakelijk tot uiterlijk zondag 6 december.
En …geloof me de plaatsen zullen rap benomen zijn.

Bij Francis Wijns Langevelde 49 en mits overschrijving op de rekening van KWB IBAN BE79 8335 3470 9433 met vermelding: jaarfeest KWB
Iedere zondagvoormiddag in het KWB lokaal.
Oproep: voor iedereen met zangtalent, man of vrouw!

Zing je graag mee met ons gelegenheidskoor dat de mis van het jaarfeest opluistert.
De repetities onder leiding van Walter Teugels gaan door op maandag 7 en woensdag 9 december om 19 u. In het KWB-lokaal.


WELKOM SINT EN PIET

Hier de Sint vanuit Spanje.
Het is om te zeggen dat het weer Sinterklaastijd wordt, en dat jullie allemaal uitgenodigd zijn op mijn feestdag in de werkman op zondag zondag 6 december van 10.30 tot 13 u.
Mijn zwarte Pieten hebben hieronder een prachtige tekening gemaakt.
Kleur deze tekening maar heel mooi en breng deze mee naar de Werkman op 6 december, jij komt toch ook en breng maar je vake, moeke, peter en meter, oma en opa, broers en zussen en al je vriendjes mee hé.

 

home: www.kwbmerchtem.be