kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
januari 2016
kleine raak nummer 450!


450ste Kleine Raak

Naar aanleiding van de 450ste uitgave van de kleine raak brachten Steve en Frans en Petra, als fotografe, een bezoekje aan Norbert Kemels en Greet Nerinckx en kwamen met het volgend verslagje terug.
Norbert schetst in het kort de historiek van de kleine raak. Het was Jan Decoene die in 1974 begon met schrijven aan een kleine raak. Het allereerste exemplaar bestond uit één pagina. De kleine raken werden met een honderdtal op stencils gedrukt door Jozef Abbeloos, nadien door Jacky en later door Greet, dat was niet altijd evident. Velen schreven artikels voor de kleine raak, met het risico iemand te vergeten noemen we hier geen namen, maar allen n’en dikke merci! De verslagen van de wijkmeesters worden nu meestal door Norbert geschreven, vroeger namen Paul De Vriendt en Filip Heyvaert deze taak op zich. De artikels in de kleine raak werden opgevrolijkt met prachtige tekeningen.
Norbert schrijft nog veel artikels in de kleine raak en Greet doet de lay-out, zo zorgt ze ervoor dat alle pagina’s altijd volledig gevuld zijn. De laatste jaren krijgen we veel volledig afgewerkte artikels zoals het verslag van de kookavond, de uitnodigingen van JKWB…. Heel veel foto’s worden ons toegestuurd en die zorgen er mee voor dat de artikels een persoonlijk tintje krijgen. De voorpagina wordt nu door Hans Verbruggen – creatief heel sterk - gemaakt. De kleine raken worden via digitale weg naar de drukkerij gestuurd. Dan worden de boekjes samen gelegd per wijkmeester door Norbert, Jo en Luc Van Schuerbeeck. Tijdens de wijkmeestervergadering belanden de boekjes bij de wijkmeesters, indien deze niet aanwezig kan zijn bezorgt Luc de raken bij de wijkmeesters thuis.
Momenteel worden er 470 tal kleine raken gedrukt. Dit alles kost natuurlijk geld, er is vroeger al over nagedacht om al dan niet reclame in de kleine raak te plaatsen om de kostprijs te drukken. De kleine raak moet een aangenaam leesbaar bladje blijven zonder al te veel reclame in. Het liefst schrijft Norbert dan ook in spreektaal zodat het aangenaam lezen is voor iedereen. Per jaar worden 11 boekjes gemaakt bestaande uit 7 of 8 bladzijden. Momenteel verschijnt de kleine raak voor alle leden op papier, digitaal kunnen bepaalde artikels ook gelezen worden op de website van KWB Merchtem.
Van iedere kleine raak worden 2 exemplaren bijgehouden voor het archief, die ingebonden worden door Jan De Smedt in mooie boeken. Deze boeken stonden tijdens ons gesprek op tafel klaar. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst een plaatsje krijgen in het KWB-lokaal..

Norbert is lid van KWB sinds 1972, daarvoor was hij verantwoordelijke bij de KAJ. Hij is overgestapt naar KWB nadat hij 1 maand getrouwd was met Greet (of dit al was om thuis weg te zijn konden we niet achterhalen) en direct gedoopt tot secretaris. Samen hebben ze twee flinke zonen Wouter en Jo, die ook actief zijn in KWB. Norbert is verbondsvoorzitter geweest gedurende 8 jaar. Dit was een heel drukke periode van lange dagen met veel vergaderingen. Beroepsmatig werkte hij bij het Rekenhof.

Norbert organiseerde mee de eerste gezinsweekends van KWB Merchtem. Mensen kenden toen “op weekend gaan” nog niet maar er kwam toch veel volk op af. Ook een 8 daagse reis naar Lourdes organiseerde hij mee. Met fierheid worden ons foto’s van Normandië, de Moezel, Londen ,… getoond.
Het ledenbestand is ook een taak die Norbert op zich neemt. Daar is hij dagelijks mee bezig. Hij kan perfect zeggen welk lid bij welke wijkmeester hoort. Bijna alle dagen is men ten huize Kemels-Nerinckx bezig met KWB Merchtem en/of de parochie. Momenteel genieten ze van een welverdiend pensioen, maar rusten zit er niet in.
Het lokaal “de werkman” vindt Norbert belangrijk voor de werking van KWB, het is een echte ontmoetingsplaats voor iedereen! Het rijke aan KWB vindt hij dat er vele mensen met verschillende talenten bij KWB lid zijn en deze ook aan elkaar doorgeven op de vele activiteiten die KWB organiseert en zo leren we van elkaar. Iedere zondag kan men Norbert, met Jo en soms Wouter vinden in het lokaal en sla dan gerust met hen eens een babbeltje en dit alles bij een goeie pint natuurlijk.

Op de vraag of Norbert suggesties heeft voor het bestuur antwoordde hij :
de KWB kalender is ieder jaar heel gevuld, als suggestie aan het bestuur bij het opstellen van de kalender zou hij graag wat meer vormingsactiviteiten zien. Een soort praatcafé organiseren rond een bepaald thema in het KWB-lokaal, dit kan o.a. over een actueel onderwerp gaan. Vroeger waren er gespreksavonden: dit ging dan bv. over seksualiteit in het gezin. Vier avonden met een dokter, een priester, een gehuwd koppel en om af te sluiten een gespreksavond onder mekaar . Hierop waren 60 tot 70 aanwezigen, wat in die tijd veel was.

We hadden een tof gesprek met Norbert en Greet over de kleine raak , de KWB, en de wist je datjes en dit alles met een frisse pint en lekker hapje.

Wist je dat?
Bij Norbert den hof altijd vol staat behalve nu omdat hem leeg is hé.
Frans weet nu ook dat er 12 maanden in een jaar zijn en 11 kleine raken worden gemaakt.
Wie prei nodig heeft moet bij Wouter zijn. Ne hele hof vol maar hij heeft geen tijd om dit alles te verzorgen.
Norbert maar 3 soorten frisdrank in huis heeft maar wel vele soorten bier.
In tijden van Facebook weet Petra wat Frans gedronken heeft voor hij thuis is, en ze Norbert voor zich ziet staan (horen) als ze de kleine raak leest.
Bij een fout in de kleine raak steken Hans en Norbert het op elkaar.

Wij hebben n’en toffe avond gehad bij Norbert en Greet, in dit digitaal tijdperk doet een goeie babbel met een frisse pint altijd deugd en het is mede dankzij de kleine raak die aan huis bezorgd wordt door de vele wijkmeesters bij hun leden dat deze babbel in deze internettijden nog steeds plaatsvindt.
Tot slot nog een lofdichtje over de kleine raak, één van de vensters van onze beweging.
Ode aan de’ De kleine raak’:
De kleine raak verschijnt telkens weer
nu al voor de 450e keer

Er is veel werk aan het schrijven en het typen
maar de lezers hangen steeds aan de schrijvers hun lippen

Het boekje gaat over de Merchtemse KWB
met wist je datjes, vergaderverslagen, en van de leden het wel en wee

Het is niks culinair
want het wordt grotendeels geschreven door Norbert

De Nederlandse taal wordt ook gerespecteerd
want alles wordt door Greet gecorrigeerd

De kleine raak wordt aan de leden door de wijkmeester gebracht
zo blijven ze op de hoogte op welke activiteiten ze worden verwacht

De kleine raak wordt iedere maand door de leden bewonderd
en dit gaat nog lang duren want Norbert en Greet gaan zeker door tot nummer 500

Steve, Frans, Petra

Weekend Houffalize: inschrijven voor 10 januari

De inschrijvingen voor het weekend van Houffalize lopen intussen stilaan op hun einde. Wij hebben tot 11 januari een optie in het hotel in Houffalize. Na die dag kunnen we voor wie niet is ingeschreven, niet meer verzekeren dat er nog plaats is.
Zeker niet vergeten om dit ook te doen via het inschrijvingsformulier of via onze website!

Volledig programma feestjaar 2016: zoals eerder al gemeld staat er elke maand één activiteit in het teken van 75 jaar KWB Merchtem.

Lees ook:
 
extra editie kleine raak: Weekend Houffalize - september 2016


SPORT

Pingpong: elke donderdag
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal:
voor iedereen
op de volgende zaterdagen – telkens om 19.30 u.:
30 januari – 20 februari – 5 maart
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.be

mini-competitie met KWB en jeugdbewegingen: eerste match om 19.30 u. – tweede match om 20.20 u.
5 december: KWB – KLJ en KSA – Scouts
16 januari: KLJ - KSA en KWB – Scouts
30 januari: KSA – Scouts en match ondereen
6 februari: kleine finale en finale.

zaalvoetbalcompetitie:
maandag 11 januari – 21.45 u. – tegen Flying Ter Wilgen
donderdag 28 januari – 21.15 u. – tegen Scouts Juventa

Petanque:
We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden. Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten:
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.
Winterwandeling – vrijdag 29 januari – 19.30 u.

Winterwandeling

Wandelen door de krakende sneeuw, of goed ingepakt tegen de kou genieten van het winterlandschap. Het zijn ingrediënten van een leuke winterwandeling. Deze activiteit voor mannen staat op het programma op vrijdag 29 januari. Wie weet ligt er een sneeuwtapijt om door te wandelen...


Praktisch:
Vertrek om 19.30 u. aan Walter Teugels, Brusselsesteenweg 239WK veldrijden – 31 januari
Op zondag 31 januari kunnen we in het KWB-lokaal opnieuw genieten van het WK veldrijden op groot scherm. Op deze manier kan je de renners a.h.w. in levende lijve aan het werk zien. We starten met de uitzending m 14.30 u.
Zal het een eerste wereldtitel worden voor Wout Van Aert? Of haalt Sven Nys nog een laatste keer de regenboogtrui binnen? Misschien gaat de trui wel opnieuw naar onze Noorderburen? Kom dat zien in de Werkman!De langste quiz – 4de keer 'niet waar'

Op het jaarfeest van 2012 zijn we gestart met de langste quiz. De uitslag zullen we kennen in 2025. Maar intussen kennen we de antwoorden op de eerste vier vragen.

In 2012 bleek dat de Maya's het fout hadden in hun voorspelling.
In 2013 schreven we het 400ste lid net niet in. Enkele maanden later was dat wel het geval.
In 2014 speelde België de halve finale op het WK voetbal net niet.

De vraag van 2015: De naam van KWB is veranderd... Ook dit was dus niet waar.

Er zijn momenteel nog 19 deelnemers die deze vier vragen juist hadden: R. De Ron, Clementine Van den Borre, Nico Van den Borre, Heidi Abbeloos, Anja Van Lautem, Herman Bertels, Dimitri Van Laere, Pieter Flies, Danny Biesemans, Edith Asselman, Gilbert Michiels, Jos, FVT, Piet De Mesmaeker, Jozef Crombe, William Tierens, Norbert Kemels, Pater Karel en Marcel Hermans.
Nog 10 jaar geduld en we kennen de uitslag!

We kijken nu al uit naar vraag 2016...
Vraag 2016: België behaalt minstens 3 gouden medailles op de Olympische spelen in Rio.
Benieuwd of we dit gaan halen... We duimen in ieder geval! In 2012 was 60% van de aanwezigen op het jaarfeest er in ieder geval van overtuigd dat er 3 gouden medailles zullen gehaald worden...

Kerst- en inspiratietocht 19 december 2015


Volgens KWB-tellers trokken 103 deelnemers mee op pad met deze kerst- en inspiratietocht, de politie hield het op 98. Het zachte weer zorgde voor een aangename wandeltocht maar sommigen mankeerden voor de sfeer toch de winterse kou of sneeuw.
In de kerk verduidelijkte Marie-Jeanne het thema van dit jaar ‘vluchten voor’. Niet alleen de vluchtelingen die in ons land, ons dorp aankomen maar ook de angst, de zorg, de vlucht voor allerhande gebeurtenissen houdt mensen bezig; Het koor For Ever Young zorgde met twee kerstliederen voor een aangename start. Pater Karel vertelde over het ‘kerstlicht’ uit Bethlehem, de historiek en vooral de manier hoe het tot bij ons geraakt was. Voorzitter Luc mocht ons tochtlicht aan dit kerstlicht aansteken.
Via stopplaatsen op ‘Hoge Wei, aan de grot van het OCMW, belandden we bij Ann en Frans. Hier werden we vergast op 2 liederen van Youth Loud, het jongerenkoor van onze parochie ‘Verboden Kerstlied en er is een kindeke geboren …’ Sfeervol.
Na een tussenstop aan de kapel van O.L.Vrouiw in de Kapeldreef werden we in het kleuterpaviljoen van Ter Dreef verwelkomd op een glaasje jenever, porto of fruitsap en een stukje cake of wafel.
Willy Dours zorgde voor een powerpoint presentatie met foto’s van de kerststallen van onze zone De Bron. Johan Robberechts nam ons mee in zijn verhaal over gezinnen die door omstandigheden in de armoede zijn geraakt, welke invloed dat heeft en welke stapjes de school zet om op een discrete manier een hulp te betekenen voor deze gezinnen. Marie-Jeanne las daarna voor uit het kinderboek ‘Een dag met Robby’.
Een laatste stop aan de kerststal aan de kerk en daarna trokken we naar het KWB lokaal waar nog veel nagepraat werd bij een pannenkoek en een glas bier.
Norbert

 

Kerststallentocht -Vluchten is van alle tijden

Zowat 100 deelnemers namen deel aan de inspirerende kerststallentocht van KWB en Femma. Onder het thema ‘op de vlucht voor’ speelde de wandeling in op de actualiteit en op thema’s die ons ter harte gaan. Op die manier stonden de deelnemers stil bij het leven – niet alle mensen hebben het even goed – , bij onszelf – iedereen hunkert naar geluk –, bij de geboorte van Jezus. Met een paar stemmige kerstliederen en een verhaal over sommige Brusselse kerken waar matrassen en dekens liggen voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben startte de wandeling als een metafoor voor de exodus, de vlucht naar het land van belofte. Pater Karel gaf het ‘peacelight’ uit Bethlehem door en het vredeslicht begeleidde de wandelaars op hun tocht. Vluchten ook wij niet vaak? Voor de drukte op het werk, of thuis, of voor de kinderen die niet op het gepaste moment kalm en braaf zijn, voor de dagelijkse sleur? Vluchten uit angst voor een ongemakkelijk contact of gesprek? We vinden vast een uitweg in ontspanning, in sport, in de natuur of bij goede vrienden… Onderweg zijn en af en toe een schouderklop krijgen, een luisterend oor ontmoeten, een warme handdruk of een knuffel krijgen. Het kan zoveel deugd doen.
Zingen is tweemaal bidden
Ook op de zang legde men de klemtoon. Het Yolo-koor ging hierin voor met stemmige kerstliederen in een tuin in de Sint-Jansstraat. Vergelijkingen drongen zich op. In concentratiekampen zongen de gevangen zich moed in om het vol te houden en om elkaar te ondersteunen in hun verdriet. De negro-spirituals komen uit een tijd dat mensen als slaven, als zwarten als minderwaardigen beschouwd werden. Ze zongen om hun gevoelens te kunnen een plaats geven of om hun verdriet, of hun onmacht te laten horen. Ook vandaag zingen vluchtelingen om hun angst voor de toekomst te uiten. Het steeds herhalen van een vers zoals ze dat in Taïze doen heeft een mediterende inpakt zoals ‘laudate omnes gentes, laudate dominum’. Het kan je in een toestand van rust brengen en kan ons dichter bij God brengen.
Verwachtingen
Onverwachte wendingen in je leven kunnen een serieus inpakt hebben op je levenspatroon, je gemoedsgesteltenis en je emoties. Zo heeft iedere mens, ieder gezin zijn kruis, al is het ene zwaarder om dragen dan het andere. De verwachtingen die men van ieder van ons in deze samenleving heeft, zijn niet min: goed presteren op je werk, je inzetten in een vereniging, in je gezin je best doen, je kinderen kansen aanreiken naar volwassenheid, de huiselijke karweien verrichten…Het is niet altijd evident om te voldoen aan al deze verwachtingen. Het zijn sterke mensen die ondanks tegenslag positief blijven denken en nieuwe uitdagingen aangaan. Met de verwachtingen van minderbedeelden worden directies en leerkrachten vaak geconfronteerd. Hierover getuigde Johan Robberechts, directeur kleuterschool Ter Dreef, in zijn naam en in die van zijn collega Luc Ringoot. Hij wees erop dat iedereen op school alert is voor vaak onverwachte en niet altijd te merken problemen van financiële en emotionele aard. Ook in schoolmiddens zijn mensen op de vlucht en zoeken ze naar ‘vluchtheuvels’. Niet zelden is hier een duwtje in de rug nodig om resultaten te boeken. De lectuur van ‘een dag met Robby’ legt ook voor kinderen de pijnpunten van armoede bloot, zo bleek uit het verhaal dat Marie-Jeanne voorlas.
Een warme knuffel en voor een grote groep nog een pannenkoek in De Werkman sloot de avond af. (HVdS)


Slottekst aan de Kerk (kerststal)
Lieve mensen,
Deze kerstinspiratietocht loopt naar zijn einde. We hebben samen nagedacht over het intieme van het leven. De onrust, de vlucht soms van onszelf, van de wereld of de mensen die ons omringen. De angst die ons kan overkomen wanneer onrecht ons treft maar ook de lichtpuntjes hebben we aangeraakt. Hoe deugd het kan doen wanneer je mensen ontmoet die met jou op tocht willen gaan of die tijd maken om naar je verhaal te luisteren. Die warme knuffel, die aanmoediging of die appreciatie doet wonderen.
Licht schijnt er altijd soms is het moeilijk te vinden maar na regen komt de zonneschijn en daar kunnen we opnieuw ten volle van leven.
Met kerstmis in het verschiet, zien we geboorte van Jezus tegemoet. Hij de Messias, Hij brengt ons de boodschap, de hoop op een warme samenleving die mensen bindt en de deur naar ‘graag zien’ volledig openzet. Femma en KWB wensen jullie een zalige kerst toe.
In het warme KWB lokaal zijn jullie nu van harte welkom voor een lekkere pannenkoek.

FAMILIENIEUWS - Wij gedenken


Rosa Goossens, weduwe van René Van Buggenhout
schoonmoeder van KWB’er Jan BaeckensDarts: zaterdag16 januari
20u lokaal de werkman

In een gezapig sfeertje,
Neen, het kan geen kwaad als je meerdere pijltjes ernaast gooit.
Ja, het doet deugd als je een betere dartsspeler verslaat
Probeer het ook een keertje! Het is daar een toffe bedoening
Iedereen welkom!
Steve VDCWELKOM AAN ONZE NIEUWE LEDEN


Laurens De Brucker
André Philips
Frederik September
Laurent Crevits
Kamiel Hulsbosch
Kris Willems


KWB – Kaartkampioenschap ‘WIEZEN’

Beste kaartliefhebber,


Op vrijdag 15 januari 2016 worden de kaarten geschud voor de derde avond van ons KWB-kaartkampioenschap. Sommige deelnemers treuren omdat ze tweemaal in het rood stonden bij de twee vorige avonden. Anderen – noem ze de gelukkigen - zien er naar uit om hun score nog te verbeteren. Winnen doen we allemaal want de gezelligheid, de ambiance primeert en ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. En … wat zal de kookploeg ons voorschotelen bij de start van het nieuwe jaar.

Noteer alvast de volgende avonden en veel oefenen kan nooit kwaad.

Vrijdag 12 februari (feestelijke avond ter gelegenheid van 75 jaar KWB)
Vrijdag 11 maart
Vrijdag 8 april (finale)

Zoekertje: KWB zoekt een opvolger voor Francis, namen worden verwacht bij het bestuurWijkmeestersvergadering van 4 december 2015Het deed echt deugd om 29 wijkmeesters te mogen begroeten op deze vergadering. Het was een zichtbaar gelukkige voorzitter Luc die ons welkom heette en ons meteen op sleeptouw nam voor volgende bezinning.

Collega’s, je ziet ze bijna elke dag!
De één wekt irritatie op, de ander een lach.
De één is je maatje, de ander jaagt je op de kast.
Maar één ding is zeker, je zit aan elkaar vast.
Je moet er elke dag iets van maken,
dat kan door begrip en goede afspraken.
Praat met elkaar, wens elkaar goedemorgen,
Dat kan al voor verbetering zorgen.
Zo krijgt iedereen meer plezier in zijn werk en je zult merken,
samen sta je sterker.

We werden uitgenodigd om te reflecteren op de volgende vraagjes:
Zeggen jullie op het werk goeiendag?
Hoe sta je tegenover je collega’s? Waar ben je goed of minder goed in?

Een boeiend gesprek volgde en ondertussen kregen we zelfs bezoek van de Sint.
Hij was een beetje vroeger dan voorzien want Geert had als opdracht de voorbije activiteiten te bespreken en Wouter zat ook klaar voor de toekomende initiatieven toe te lichten. Dit alles lees je wel op de andere pagina’s van deze kleine raak.
Tijdens de pauze dronken we een pintje op de verjaardag van Wouter en Luc VC trakteerde op zijn grootmoeder die 100 jaar was geworden.

Na de pauze kreeg de sint het woord. Leon voor zijn 60 jaar lidmaatschap bij KWB en Marcel omdat het zo een brave man is kregen als eersten de keuze voor een chocoladen sinterklaasje. De sint wist blijkbaar ook wie van kuiskarwei was in het lokaal en hij maande iedereen aan om toch te zorgen dat de sint op zondag 6 december in een net lokaal kon de kinderen ontvangen.
Francis, onze kassier had zijn kasboek meegebracht en iedere wijkmeester kreeg de gelegenheid om deze in te kijken. Nadien werd hij met applaus bedacht voor zoveel inzet en zorgvuldigheid.
Het ledennieuws werd besproken. Heel veel nieuwe leden melden zich bij KWB maar ook zijn er een aantal ontslagen en dat is minder goed nieuws. De inschrijvingen voor het super weekend in Houffalize komen nu regelmatig binnen.
NorbertPASTORALE ZONE DE BRON NODIGT UIT

14de Pannenkoekenbak

Op zondag 7 februari 2016
Van 14.00 uur tot 18.00 uur in zaal ’t Vijverdal

pannenkoeken met koffie of warme chocomelk - allerlei andere drankenDE PASSIE

Wie stapt mee naar Aalst met het Merchtemse passiekruis?

Twee jaar na Merchtem organiseert de stad IEPER op 19 maart 2016 "de Passie".
Het passiekruis van Merchtem zal ook in Ieper gebruikt worden.
Dit kruis zal tijdens de vastenperiode vanuit Merchtem, via verschillende gemeenten en steden, naar Ieper gebracht worden.

Op zaterdag 13 februari om 12u. vertrekken we met z’n allen én het kruis vanuit de
O.-L.-Vrouw-ter-Noodtkerk. Leden van de jeugdbewegingen zullen het dragen tot de Drielindenbaan en daarna wordt de voettocht verder gezet tot aan het binnenkomen van Aalst, waar het kruis weer in elkaar wordt gezet om door mensen van Aalst gedragen te worden tot de Sint-Jozefkerk aan het Esplanadeplein. Om 19u. is daar een Taizéviering.

We zouden graag met velen zijn op deze voettocht en daarom wordt iedereen van harte uitgenodigd om mee te stappen. Zorg voor wat proviand en drank. Onderweg zullen ook een tweetal stopplaatsen voorzien worden waar de pastorale zone De Bron aan alle deelnemers eveneens en hapje en een drankje zal aanbieden.

Aangezien er vervoer voorzien wordt voor de terugkeer naar Merchtem (omstreeks 20u.), is inschrijven noodzakelijk. Dit kan op de pastorij, Kerkstraat 9. Ook telefonisch op werkdagen tussen 9u. en 12u. (052/37 25 14) of via mail (secretariaat@pastoralezonedebron.be) en dit vóór 1 februari 2016!

De Passie gaan bekijken in Ieper op 19 maart kan eveneens. De pastorale zone zal instaan voor vervoer. De kostprijs hiervan én nog meer info volgt later.


Kookavond 26 november

Met veel enthousiasme – zachtjes maar niet te snel – namen zowat 15 kooklustigen de start voor een kookavond om duimen en vingers van af te likken. Drie soorten wildpaté op een bedje van roodloof en walnoten als voorgerecht. Overgoten met Luikse siroop feestelijk aangevuld met rozijnen en port. Benieuwd naar meer? Lees dan verder hoe wild we waren van het everzwijn dat de enthousiastelingen met veel aandacht en de gebruikelijke lachbuien van onze jongeren tot een heerlijke gerecht omtoverden. Een eenvoudig recept en het gebruik van de snelkookpan maakten het mogelijk nog dezelfde avond te proeven van een everzwijnragout dat in de toekomst de smaakpapillen van vele KWB’ers zal beroeren.

INGREDIENTEN 4 personen

1 kg. everzwijnragout,
2 uien,
gerookt of gezouten spek in reepjes,
250 gr. champignons,
40 gr. boter,

1 fles rode wijn (Cotes-du-Rhone),
1 bokaal bruine fond (wild),
2 laurier blaadjes,
een paar takjes peterselie,
peper en zout

Snij de repen spek in blokjes en snij de uien fijn. Laat het vlees in een kookpan aanbraden op een stevig vuur tot het goudbruin is. (Zorg er wel voor dat je pan heet is.) Giet er een wat van de marinade over en krab dan de aanbaksels los. Bestrooi met peper en zout en enkele takjes peterselie. Laat de spekblokjes in een andere pan aanbakken en voeg ze dan bij het vlees. Laat de ui in dezelfde pan goudbruin kleuren en deglaceer met de bruine fond.
Giet alles bij het vlees in de kookpan. Dek af en laat drie kwartier stomen op een zacht vuurtje. De in kwartjes gesneden champignons voegen we achteraf toe. Verder op smaak brengen.
Ondertussen zijn ook onze aardappeltjes gekookt en die worden dan rijkelijk bestrooid met gehakte peterselie.

Daniël, Herman en Louis

Volgende kookavond : dinsdag 19 jauari 2016 - Kerkeboomgaard 19.30 u

8ste gezinsbowling dinsdag 9 februari 2016.

Waar? Bowlingstone Wemmel.
Uur? 18.30 u. aan het KWB-lokaal
(indien je geen vervoer hebt, laat dan iets weten zodat we een plaatsje kunnen voorzien).

Special 3 € pp promotions!

Inschrijven (per e-mail) bowling@kwbmerchtem.be
(telefoon Roland) 0477 476 042

PS : er is een kleine beloning voorzien voor de winnaar.
Wistjes

Dat Leon Meersman gevierd werd op het jaarfeest voor 60 jaar lidmaatschap bij KWB.
Dat Leon content was want hij schreef met zijn Jeanneke een bedankingskaartje met volgende tekst: ‘Bedankt KWB voor de mooie en deugddoende avond. Wij hebben er echt van genoten’. Awel dat kaartje doet ook ons deugd.
Ivo Abbeloos en Jan Vrancaert werden gevierd voor 50 jaar KWB-lidmaatschap en Herman Cools, Frans Cayet, Franky Dooms en Pieter Brabant kregen al 25 streepjes achter hun naam. Eerstdaags komt je wijkmeester of onze voorzitter je bezoeken met een kleine attentie. Bedankt voor zoveel jaren trouw aan KWB mannen.
Dat we op zondagmorgen in het KWB-lokaal soms nogal rare gesprekken horen. Mariaken zocht een stoel maar ze vond alleen een taboeretje. Ze vroeg aan een wielrenner om te wisselen van stoel. Zij de stoel en hij het taboeretje en ze gaf de volgende uitleg: ‘gij hebt een broek aan’ !?
Dat op het diner voor alleenstaanden heel wat KWB’ers hun kookkunsten hebben getoond. En… de deelnemers vonden het super lekker. Tof hé!
JONG KWB

Vrijdag 22 januari 2016 leren Michiel Thomas en Giel Van De Pontseele ons JONG-KWB, de basis van het lassen.

Afspraak om 20 u. in de loods van Pol Abbeloos, Langevelde 67.

Deelname : gratis maar graag vooraf inschrijvenb : verspechtjoris@hotmail.com

QUIZ

Femma-KWB Peizegem nodigen uit op
hun 6de ‘Den Boskant quiz’!

Diverse onderwerpen zullen aan bod komen zoals sport, aardrijkskunde, muziek, film, geschiedenis, media, taal, wetenschap, kunst en cultuur en varia. De quiz staat open voor alle familieteams, gelegenheidsteams, verenigingen en bedrijfsclubs en natuurlijk ook voor quizteams.
Een ploeg mag uit 6 deelnemers bestaan. Inschrijvingsgeld 18 € ( 3 € per persoon ).

Op vrijdag 18 maart 2016 om 20u, in zaal ‘Ons parochiehuis’ te Peizegem - Merchtem

Inschrijven kan per e-mail op het volgende adres: gretavanhoof@hotmail.com
of bij Ann Bocklandt, Nieuwbaan 5, 1785 Peizegem-Merchtem.

De inschrijving is definitief na overschrijving van het deelnemingsgeld van 18 euro op rekeningnummer BE41 8335 7284 7510 van de organisatie ‘DEN BOSKANT quiz’. Vermeld duidelijk je naam, de naam van je quizploeg en een contact telefoonnummer of e-mailadres.


16de Vo-Znat quiz
zaterdag 27 februari 2016 aanvang om 19h30

Min 3 – max 5 personen per team

Inschrijven kan via mail (gdl@sportinfrabouw.be) of telefoon (0475/34 06 33) en mits betaling van het inschrijvingsgeld (18,00 €) op rekening BE25 0632 1372 4882
Locatie CC De Kollebloem te Puurs
KWB-voorzitter Luc quizt mee!


Nog een QUIZ-uitnodiging van ACV-KWB Buggenhout

Interesse? De quiz gaat door in zaal Nicolaas, Jachtweg 1, Buggenhout. Inschrijven bij etienne.hermans@telenet.be. 15 euro per ploeg (5 deelnemers) betaal je ter plaatse. 

home: www.kwbmerchtem.be