kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
februari 2016


Thema-avond voor mannen: Auto’s
Auto’s: voor de meesten een vervoersmiddel, werk of een hobby, maar voor echte mannen is het een passie! Februari is auto-maand.
KWB Merchtem organiseert twee spetterende avonden:

22 februari: De auto van het verleden
Enkele ervaringsdeskundigen vertellen ons hoe de auto de laatste 30 jaren is geëvolueerd.
Jij, als KWB’er, bent welkom op maandag 22 februari vanaf 19u30 in de garage aan Ifiginea.
(Bogaerdstraat 9, 1785 Merchtem)29 februari: De auto van de toekomst
Ooit al met de auto van de toekomst gereden? Laat je kans niet liggen en haast je op 29 februari naar de Werkman!
Stan De Potter, ontwikkelingsingenieur bij Toyota Europe, legt ons uit hoe we ons binnen 5, 10 en 20 jaar gaan verplaatsen: met benzine, diesel, LPG, hybride, elektriciteit, waterstof of zonne-energie? Rijden we nog zelf of doet de technologie dat voor ons?
Dries Wermos, concessiehouder van Renault, stelt ons futuristische modellen ter beschikking voor de testrit van je leven!
29 februari om 19u30
De Werkman

Met 333 op weekend naar Houffalize

De inschrijvingen voor het weekend van Houffalize zijn afgesloten. Momenteel zijn we de activiteiten, kamers, e.d. aan het verwerken. We voorzien in april of mei een informatievergadering voor de deelnemers. Meer informatie volgt.

SPORT

Pingpong: elke donderdag
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal:
voor iedereen
op de volgende zaterdagen – telkens om 19.30 u.:
6 februari (20.20 u.) – 20 februari – 19 maart – 2 april
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.be

mini-competitie met KWB en jeugdbewegingen: eerste match om 19.30 u. – tweede match om 20.20 u.
6 februari: KSA-Scouts
5 maart: finale en kleine final

zaalvoetbalcompetitie:
donderdag 18 februari – 19.45 u. – tegen Karrewilly's
maandag 29 februari – 21.00 u. – tegen ZVC Derrenteim
maandag 14 maart – 21.00 u. – tegen Orgaboys
donderdag 14 april -19.45 u. – tegen Anno '83
donderdag 28 april – 19.00 u. – tegen Ifiginea 1

Petanque:
We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden. Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten:
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.FAMILIENIEUWS

Wij gedenken


Koen Robberechts KWB-wijkmeester
broer van KWB’er Jan Robberechts
KWB’er Steve Weymans
zijn vele nonkels en neven lid van KWB

Monique Van Weverberg, zus van KWB’er Willy Van Weverberg

Willy Van Holsbeeck
vader van KWB’er Davy Van Holsbeeck
nonkel van KWB’er Koen Op de Beek

Sonia Thielemans, echtgenote van Josse Biesemans
schoonzus van KWB’ers Luc Van Schuerbeeck, Hans Hoogewijs, Walter Legroux, Herman Vander Straeten, Jean De Block, Theo Verhavert en Jean De Block
Tante van meerdere KWB leden.

Jozef Geeroms, oom van KWB’er Francis Wijns

Jozef Vanden Meersch, echtgenoot van Maria Nevens
schoonvader van KWB’er Pol Abbeloos
grootvader van KWB’ers Tijl Vanden Meersch en Sepke Abbeloos
oom van meerdere KWB-leden


IN MEMORIAM KOEN ROBBERECHTS

Met een lach en een traan heeft Koen het leven verlaten. De rijke herinneringen aan zijn bijzondere humor, zijn kracht en zijn uitstraling dragen wij mee.
Koen was een KWB-wijkmeester die maandelijks, met hart en ziel, al fietsend de Kleine Raak bij zijn leden bracht. In het spoor van zijn vader Jos was Koen iemand die graag onder de mensen kwam. Een van zijn favoriete bezigheden was het openhouden van het KWB-lokaal op zondagmorgen en het opdienen met kermis. Als garçon was hij niet te evenaren. Koen was een sympathieke vriendelijke man steeds bereid om te helpen
Koen heeft zijn ziek zijn met enorme moed gedragen Hij keek altijd uit naar de toekomst en hij had nog zoveel plannen. Hij was dankbaar voor de vele hulp die hij kreeg van zijn familie, van zijn vrienden en van de mensen die hem verzorgden. Bedankt Koen voor je jarenlange inzet in KWB.


Nieuwjaarsspeech van 3 januari 2016

Goede vrienden van KWB. Het is wellicht raar dat er op deze dag iemand de micro neemt in volle feestvreugde. En toch…. in naam van het bestuur en de wijkmeesters van KWB Merchtem mag ik jullie allemaal een voorspoedig en gezond 2016 toewensen voor jezelf en voor de mensen van je hart.

Onze paus roept 2016 uit tot het jaar van de barmhartigheid. In Maleisië wordt in 2016 het jaar van de aap gevierd. In 2016 wordt volgens de sportpers België Europees kampioen in Frankijk. In Rio de Janeiro in Brazilië worden de olympische spelen gehouden en hopelijk mag Willem Van Schuerbeeck ons land vertegenwoordigen in de marathon.
In Merchtem viert KWB haar 75 jaar bestaan. Dat zal je wellicht niet kunnen lezen in de grote kranten, het zal geen item worden op radio of TV . Maar wij gaan dit op een grootse manier vieren, op zijn KWB’ees.
In 2016 wordt er maandelijks een KWB activiteit extra verzorgd. Deze initiatieven staan aangeduid op jullie jaarkalender. Als uitschieters willen we de organisatie van onze corrida in augustus nog beter maken. We willen het superweekend in Houffalize in september in de kijker zetten, 333 deelnemers staan genoteerd. Op 22 en 23 oktober houden we hier in ’t Vijverdal grote feesten en het jaarfeest in december wordt eveneens extra belicht.
Feest vieren is belangrijk maar veel meer willen we dankbaar zijn voor de vele mannen die zich gedurende die 75 jaar ingezet hebben voor KWB. Zij hebben de basis gelegd voor alles wat we vandaag en morgen mogen beleven. We zijn ervan overtuigd dat vele mannen van bij onze Lieven Heer vandaag met ons meevieren en onder hen ook Koen Robberechts die deze week overleden is. Ook voor de vrouwen van KWB’ers zijn we dankbaar omdat zij er mee voor gezorgd hebben dat manlief kon en mocht meewerken aan de uitbouw van onze beweging.
Met ongeveer 420 leden mogen we terecht fier zijn, we vermoeden dat we bij de grootste KWB afdelingen van Vlaanderen behoren. Fier op wat voorbij is want daar is zoveel georganiseerd door zovele mensen, zoveel zorgen, lief en leed gedeeld, zoveel plezier gemaakt en vele vormingsinitiatieven ingericht. Maar we kijken ook gedreven naar de toekomst want KWB is en blijft een beweging met een ziel en met een hart voor iedereen en dat willen we blijven uitstralen in onze activiteiten.
Dit KWB lokaal, de Kleine raak en de vele activiteiten die we organiseren zijn onze KWB uithangborden waarmee we heel veel mensen bereiken en aanspreken. Laat ons samen die weg verder bewandelen. Mogen we jullie allemaal feliciteren en bedanken voor jullie medewerking, voor jullie enthousiasme en vooral voor jullie lidmaatschap. Veel deugd aan KWB in 2016. Bedankt.
Luc VC

 

geboorte


Lise,
dochtertje van KWB’er Koen De Pauw en
Maaike De Mesmaeker
kleindochter van KWB’er Jan De Mesmaeker
achterkleinkind van KWB’er Piet De Mesmaeker


Welkom aan onze nieuwe leden!

Tom Meysman
Walter Callaert

Mannen welkom in onze grote KWB-familie, hopelijk mogen
we jullie vlug op één of andere activiteit ontmoeten.


Proficiat

aan alle vormelingen die op zaterdag 23 januari door abt Erik van de abdij van Grimbergen werden gevormd. Graag ook onze KWB felicitaties aan de ouders.

Soms zit je hoofd vol vragen :
wat kan ik ….? Wat wil ik …? Wat zal ik …?
God legt zijn hand op je schouder en zegt :
doe maar, je kunt het.
Wees niet bang.
Je bent sterk en ik ben bij je.


Sterk!

Dat FEMMA-Merchtem ons op zondag 24 januari verraste met een krachtige en inhoudelijk sterke misviering. Knappe teksten, mooie zang (ook met steun van KWB stemmen) en een beklijvende homilie van pater Karel!
Prachtig werk van onze zussen van FEMMA.
Nadien werden we uitgenodigd op het aperitief in zaal ’t Vijverdal. En ’t was er gezellig en veel volk.

 


Wijkmeestersvergadering van 8 januari 2016

Na een hartelijke begroeting en het wensen van alle goeds riep voorzitter Luc iedereen op om de vergadering te starten. De tafels stonden in 4 blokken klaar voor een quiz met 4 ploegen. Luc las zijn nieuwjaarsbrief voor en bedankte iedereen om zijn inzet en zijn bekommernis voor KWB.
Wouter stond stil bij het overlijden van wijkmeester Koen Robberechts. Hij vroeg aan de aanwezige wijkmeesters een paar anekdoten te vertellen over het leven van Koen en waar hij hen geraakt had. Toffe getuigenissen die zowel de plezante als de ernstige kant van Koen lieten aanvoelen. Dit was een intiem en sereen moment.
Norbert nam het ledennieuws voor zijn rekening. Een paar leden krijgen noodgedwongen in de toekomst een andere wijkmeester en een paar JKWB’ers worden voorzichtig uitgenodigd om zich in orde te stellen met hun lidgeld.
Na een korte pauze waarin Leon ons trakteerde voor zijn 80ste verjaardag – amaai die ziet er nog goed uit - werd de beamer aangezet en Hans kwam met een zeer originele en creatieve quiz voor de pinnen. Knap omdat tussenin, door de gestelde vragen, de voorbije en de toekomende activiteiten werden besproken.
Allerhande vragen zowel over KWB als daarbuiten werden aan de 4 groepjes voorgesteld. Filmpjes met fopmateriaal deden iedereen in lachen uitbarsten. Het goed bekijken van foto’s om daaruit een Nederlandstalige schlager te vinden. Filmpjes waar je vooral moest letten op de details…enzovoorts. Knap werk en door iedereen geapprecieerd. Evert en Wouter kweten zich als juryleden erg goed van hun taak hoewel we toch soms een kleine beïnvloeding dachten waar te nemen. Als tussendoortje smaakten de hapjes lekker. De besten of ‘De slimste’ wonnen de quiz.
Voor de eerste vergadering van het jaar mocht het er een beetje ludiek aan toe gaan. We hebben veel deugd en plezier gehad en dat doet goed aan het groepsgevoel.
NorbertFemma, KVLV en Markant nodigen uit :
optreden van Jonas Winterland in zaal ‘t Vijverdal
vrijdag 11 maart 2016


Kaarten aan 12 euro in voorverkoop (15 euro aan de kassa) te bekomen bij Mieke Abbeloos en Lieve Van der Meeren

 

Wist je datjes schaatsen

Dat we voor de 1e keer met KWB naar Wilrijk gingen schaatsen.
Dat we over een binnen- en een buitenbaan beschikten.
Dat we met 79 schaatsers waren.
Dat we daarboven ook nog met een 10 tal supporters waren
We aan het kijken zijn waar we in december 2016 kunnen gaan schaatsen. Suggesties zijn welkom.Darts: zaterdag 27 februari 20 u. lokaal DE WERKMAN

Het is iedere dartsavond feest omdat we er ons onder kameraden met elkaar meten.
De pijltjes op het juiste moment in de goede ring gooien dat is de kust. Maar er zijn altijd uitvinders of creatieve KWB’ers die andere spelletjes voorstellen en het is net dat wat we willen en wat ons aanspreekt om te komen mee gooien. Welkom!


Leven
is bij het feest zijn
het feest helpen maken en mee genieten
van al zijn vreugde

Leven
is niet te gauw tevreden zijn
er het maximum uithalen, weigeren kudde te zijn
niet achterlopen, voorgaan.

 


Kookavond 19 januari

Twee koks – vader en zoon zelfs – zwaaiden met het kookgerei. Druppelsgewijs kwamen de lekkerbekken toe voor een avond om duimen en vingers van af te likken. Naar het einde van de avond telden we 20 ‘mutsen’. Marc en Pauwel zorgden voor een aperitief met een weelde aan warme en koude hapjes: twee met bladerdeeg, één lepel- en één toasthapje. Handige harry’s – er was zelfs een echte Harry opgedaagd – concurreerden met het uitrollen van het deeg, het snijden en bakken van de toastjes. Geen witte handschoenen voor de dienborden, maar gezelligheid troef onder het jonge en wat oudere kookpubliek. En of de hoofdschotel smaakte: een kleurrijk feestgerecht dat zeker op verschillende KWB-familietafels zal verschijnen! En misschien moet je toch maar eens naar de website surfen om op de vele foto’s de ‘kokmeesterlijk versierde’ dessertborden te zien. Een verrassing!

Bladerdeeghapje met zalm en kruidenkaas (warm)
Verse bladerdeeg rechthoekig of in diepvries
Potje kruidenkaas
Pakje gerookte gesneden zalm

Rol de bladerdeeg eventueel uit. Bedek met gerookte zalm. Smeer hierover een laagje kruidenkaas. Rol alles op en pak in een vershoudfolie. Plaats dit een tijdje in de diepvriezer om op te stijven (niet invriezen!).
Neem uit de diepvriezer en snij plakjes van ongeveer 1 cm en leg op een bakplaat. Bakken in de oven op een 200 graden. Hou de oven in het oog en neem de hapjes er uit indien klaar (5 à 10 minuten)
Pasta met zalmmoot en zeevruchten
Tagliatelle
Zalmmoten of zalmhaasjes
Zeevruchtenmengeling (mosselen, garnalen, inktvis, …) uit diepvries
Visbouillon, boter en bloem
Eventueel groenten: (wortel, selder, prei,…)

Snij de groenten in julienne en kook deze bijna gaar
Bereid een roux (boter en bloem) en voeg visbouillon toe. (Onze kok deed er stiekem wat witte wijn bij…) Dit wordt de saus voor de pasta. Kruiden met peper en zout. (niet overdrijven met zout , want al veel in bouillon)
Kook de pasta zoals voorgeschreven op de verpakking.
Warm de zeevruchten op in warm (niet heet) water, giet af en voeg ze bij de saus.
Wentel de groenten kort in boter of voeg ze bij de saus. Afkruiden
Bak de vismoten in boter en kruid met peper en zout.
Dien de borden op met pasta, leg de groenten en de zalmmoot er op. Overgiet met saus.

Verslag:
Herman


Volgende kookles op 25 februari om 19.30 u. Tom en Pieter zullen ons vergasten op
‘la cucina italiana’. Noteer dit alvast in jullie agenda’s of houd de jaarkalender in het oog.

KWB – Kaartkampioenschap ‘WIEZEN’


Op de kaartavond van 15 januari waren 40 spelers aanwezig.
Leon Meersman werd winnaar van de avond met 57 punten. De koks serveerden lekkere pita met looksaus.
Het was lang wachten op tafel 1 die er een marathonspel van maakten. Om 01 uur was het gedaan en werden de deuren van de Werkman gesloten.

FEESTELIJKE OPROEP! Wij kijken uit naar de feestkaartavond van 12 februari. Iedereen van harte welkom en supporters mogen zeker meekomen.
Nav 75 jaar KWB-Merchtem wordt iedereen verwacht in feestkledij, vergeet ook je das of strikje niet.

Vrijdag 12 februari (feestelijke avond ter gelegenheid van 75 jaar KWB)
Vrijdag 11 maart en vrijdag 8 april (finale)


1000 km fietsen voor KOM OP TEGEN KANKER

KWB-er Herman Vandeperre en Ann Hogewijs nemen deel aan de 1.000 km fietsen voor ‘kom op tegen kanker’. Om te kunnen starten moet elk team (8 pers.) een startgeld verzamelen van €5.000.

Je kan hierbij meehelpen!!!
Door aankoop
van artisanaal tripel (blond) bier of wijn aan 9 euro per fles (75 cl.) of 50 euro voor 6 flessen.
Je kan bestellen bij 1000km4live@gmail.com of bij vandeperre.hoogewijs@skynet.be. Betalen liefst op rekening BE78 7340 3590 7486 (BIC ’KREDDEBB) op naam van KBC-Feniks4live met de naam van het teamlid via wie je de bestelling plaatst en het aantal flessen.

Door het sponsoren
met een gift (fiscaal aftrekbaar) op BE14 7331 9999 9983 met vermelding van
Actiecode 170-073-068-gift.


Een tocht tussen de wijngaarden in Bourgogne
Vrijdag 19 februari 2016 om 20u.
Mannen, wat zouden jullie denken over een inkijk in de Bourgondische wijnstreek?

Pater Karel en de specialist in Vlaanderen voor Bourgognewijnen Willy Daelemans nemen ons op sleeptouw.
we proeven verschillende Bourgognewijnen
we ontdekken van de rijke historische wijnontwikkeling in Bourgogne
welk klimaat mogen we verwachten in de Bourgognestreek
we krijgen uitleg over de wijnen, de wijnhuizen, château’s,.....
wist je datjes over de streek en het toerisme
welke druiven worden het meest gebruikt in de Bourgognestreek
Chablis, Côte d’Or, Mâcon, Nuits St-Georges, …
………
Deze degustatieavond zal doorgaan in het Vijverdal.
Kostprijs: € 10 euro (de avond zelf te betalen).

Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.
Voor meer informatie en inschrijvingen
wouter.kemels@kwbmerchtem.be, 0473 820660 of 052 376433.
8ste Gezinsbowling
Dinsdag 9 februari 2016
Bowling Stones Wemmel
Vertrek 18.30 u. KWB-lokaal met eigen vervoer
Inschrijven bij bowling@kwbmerchtem.be of tel. 0477 476 042 

home: www.kwbmerchtem.be