kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
juni 2016


FAMILIENIEUWS – Wij gedenken

Louise Cassimons,
Weduwe van Edouard Maervoet
grootmoeder van KWB’ers Thomas en Mathias Van Molle

Dood gaan,
is reizen door de nacht
naar God die op je wacht

Aan iedereen die nu met die leegte moet leven , STERKTE !
koester de leegte als een kostbare diamant



Sta op tijd eens stil

Sta op tijd eens stil
om te weten waar je staat
om zicht te krijgen op je leven,
op je unieke plaats tussen mensen,
op je eigen onvervangbare taak
in de kleine
en de grote wijde wereld.

Sta op tijd eens stil
om achterom te kijken,
zie hoever je al bent,
én kijk vooruit
om bij te sturen,
om richting te bepalen,
om je te heroriënteren
op de etappe van morgen.

Sta op tijd eens stil
als was het alleen maar om tot rust te komen,
om nieuwe krachten te verzamelen,
om met volle teugen te genieten van het goede,
om verbondenheid te vieren.

VERSLAG wijkmeestersvergadering van vrijdag 29 april 2016

Een zeer ongewone situatie bij het begin van onze vergadering; Door een misverstand was het KWB-lokaal benomen en gelukkig mochten we - dank zij Herman Bertels -gebruik maken van de kapel in de Kerkeboomgaard. Luc verwelkomde 22 wijkmeesters en hij begon meteen met de evaluatie van de voorbije activiteiten. Evert was diegene die het meest aanwezig is geweest en bijgevolg werd er meermaals op hem beroep gedaan om zijn mening te kennen. De verslagen van deze initiatieven staan of stonden al uitvoerig in Kleine Raak. Bij de komende organisaties stond vooral de geocaching, geen activiteit, het vissen op zee door JKWB en de wijnwandeling op de agenda. Dimitri vroeg toestemming aan de wijkmeesters om de fietsrally op een andere manier te organiseren (geen vragen onderweg, op 3 plaatsen spelletjes voorzien met kleinere prijzen, geen grote prijzenpot, een paar hapjes onderweg en op het einde de mogelijkheid om te barbecueën). Deze creatieve invulling van de fietsrally werd door iedere aanwezige goedgekeurd.

Tijdens de pauze dronken we een pintje op de 50ste verjaardag van Luc en Hugo trakteerde omdat hij pas grootvader geworden was van Oscar. Tijl die door een misverstandje het KWB-lokaal gebruikte, vergoelijkte dat met een rondje, een prachtig initiatief!

Na de pauze lanceerde Hedwig het idee om eens over ‘arbeid’ te spreken. We gaan toch allemaal werken om onze boterham te verdienen en om in te staan voor ons gezin.
Norbert nam ons mee in de geschiedenis en schetste de toestand van de arbeider van vroeger tot nu. De 1 mei viering van de socialisten en de herdenking van Rerum Novarum voor de Christelijke arbeidersbeweging zijn de uitgangspunten voor dit gesprek . Paus Leo XIII verbaasde iedereen met zijn encycliek Rerum Novarum en als gevolg ontstonden de vakbonden en werden er in regeringskringen initiatieven genomen ten bate van de arbeider.
Strijd om een rechtvaardig loon – strijd voor veilige werkomstandigheden – strijd voor solidariteit onder elkaar – recht op sociale uitkeringen voor wie ziek, gehandicapt, gepensioneerd, weduwe of weduwnaar is – een inkomen voor iedereen….
Met de industriële revolutie werd onze arbeid en de manier waarop er gewerkt werd volledig omgegooid. De automatisering en de computer zorgden voor een grote verandering

Hedwig had enkele slagzinnen die ons deden nadenken over ‘arbeid’.
Arbeid ten dienste van de mens of de mens ten dienste van de arbeid. Deugd hebben aan je werk, je werd graag doen. De administratie en loonberekening gebeuren in landen zoals India, enz.
De gemiddelde Belg verdient 2095 euro per maand netto. Een kuisvrouw verdient 121 euro bruto per uur Flexibel werken, thuiswerken, dag- en nachtploegen. Bij jonge gezinnen weegt de combinatie werk – kinderen- vrije tijd zwaar door. De nieuwe arbeiders van de Europese Gemeenschap nemen een deel van het werk over vooral van de laaggeschoolden.
Pensioen tot 67 jaar maar niet voor de parlementsleden 55 jaar. Mensen die gepest worden op het werk Werkloos worden- arbeidsongeval- ziekte of tegenslag van jezelf of van iemand van je gezin.
Mensen met een beperking krijgen zij een kans op de arbeidsmarkt?

Nadien kreeg iedereen de kans om te vertellen over zijn werk! Zijn ervaringen, zijn wensen, zijn verzuchtingen, zijn dromen?
Arbeid; ons werk betekent heel veel. Marc gaat in één van de volgende vergaderingen ons vertellen over de toekomstige manieren van arbeid en dat is toch een thema dat ons raakt en waar we met veel enthousiasme naar uitkijken. Inhoudelijke sterke vergadering die iedere aanwezige als zeer interessant bestempelde.
Samen lazen we als slot het kajottersgebed!
Norbert

Boogschieten op de liggende wip!

In het kader van 75 jaar KWB Merchtem stond deze activiteit aangeduid op onze jaarkalender.
Donderdag 28 april kwamen een 40 tal leden opdagen om deel te nemen aan het feest van de volksspelen. In groepjes van 6 werden we onderverdeeld. In een doorschuifsysteem kregen we naast het boogschieten, meetschieting, bakschieten en darts voorgeschoteld.
Het boogschieten was de grote attractie en vraag het maar aan Frans hoe ge je boog moet vastnemen en hoe je best mikt. Frans slaagde erin een ruitje te viseren op ongeveer 2 m van de liggende wip.
Onze Leo Thomas en Freddy Siccard probeerden met veel geduld, enthousiasme en met een knipoog ons de knepen van dit boogschieten bij te brengen wat niet altijd van een leien dakje liep. Zelf behoorde ik bij de mindere leerlingen maar meerdere mannen slaagden er wel in een ‘vogeltje’ af te schieten.

Aangename en vooral ontspannende activiteit waar we door het bestuur nog kleine hapjes kregen aangeboden


Wistjes!! Proefavond bieren brouwerij ‘Den Hoorn’

Dat Jeroen op de proefavond van bieren ‘Den Hoorn’ (Palm) nog niet gegeten had. Het was de bedoeling om bij het proeven ook een stukje(klein) kaas – er waren 5 soorten voorzien - te eten en de combinatie bier-kaas te ontdekken. Jeroen at meteen bij het proeven van het eerste bier zijn bord kaas helemaal op. Goede appetijt, maar wat wilt ge 1 week voor je trouw.
De helpers op deze avond bezorgden Jeroen natuurlijk een tweede bordje.
Dat er in het KWB lokaal nog even met gewone bieren werd bij geproefd.
Dat nadien in de gesprekken nogal verschillende meningen waren over wat ‘nu het beste bier was’.
Dat deze avond ‘cultuur’ (biercultuur) van de bovenste plank was.
Dat we met wat spijt vernemen dat brouwerij De Palm overgenomen werd door Bavaria. Hopelijk met succes voor de vele KWB’ers die daar tewerkgesteld zijn.
Een samengaan van de kunst om een goed product te maken van de Belgen en van de commerciële geest van de Nederlanders moet lukken meent Frank alleen mankeert er nog het financiële vernuft van de Luxemburgers. En die kan het weten!

Louis
Zoontje van KWB’er Tom Gillis en Anneleen
Moeyersoons.
Een warme knuffel aan Louis en een hartelijk
proficiat aan zijn ouders.


Wist-je?

Twee fiere opa’s of grootvaders bij KWB.
Een stralende peter Walter Gillis die zijn eerste kleinkind Louis fier als een gieter welkom heette.
Eli De Block opa geworden is van Féline en er met een grote glimlach bijloopt. Eli kennende zal hij zijn kleinkind heel veel willen vertroetelen.
Trekken we ook een verse pamper aan opa’s?


Nieuw lid

Wilfried De Maeyer neemt na een sabbat jaar opnieuw zijn plaats in bij KWB Merchtem. Wilfried proficiat met je beslissing en hopelijk heb je veel deugd aan je lidmaatschap en mogen we je begroeten op één van onze activiteiten of op zondag in het KWB-lokaal om een kaartje te leggen. Jos Heyvaert gaat je maandelijks komen bezoeken met Raak en Kleine raak.



Proficiat

Proficiat aan KWB’er Lieven Verhaegen die op 23 april in het huwelijk trad met Isabela Demeter.

We wensen het jonge paar een mooie en zonnige toekomst toe.



VADERDAG ZONDAG 12 JUNI

De mannelijke bezoekers van het KWB-lokaal worden op zondag 12 juni – vaderdag – verwend door de Femma-zussen. Het wordt wellicht een gezellige bedoening.
Tot dan


Bedrijfsbezoek 10 juni 2016 - aspergebedrijf

Het aspergeseizoen begon op donderdag 14 april en eindigt op 24 juni op het feest van Sint-Jan. Om ons te verdiepen in de aspergeteelt gaan we op 10 juni 2016 het aspergebedrijf “Goossens Malderen” bezoeken.
Om praktische redenen (het aantal gidsen vastleggen) is vooraf inschrijven een aspergemust.

Dit kan via mail t.a.v. frans.robberechts@skynet.be of op een zondag in de werkman bij een bestuurslid of op nummer 0473/39 08 30 en dit voor 6 juni.

Deelnameprijs bedraagt 3 euro per persoon, dit is de dag zelf te betalen aan Frans Robberechts.
We komen samen op 10 juni om 19:00 uur aan het KWB- lokaal . Van daaruit vertrekken we met eigen vervoer (wie met de wagen kan komen, kan dan enkele mensen meenemen die geen vervoer hebben). Het bedrijfsbezoek start om 19:30 uur op volgend adres: Kruisheide 4/2 1840 Malderen – Londerzeel, wie dit wenst kan rechtstreeks naar daar rijden maar dient zeker ingeschreven te zijn.
Na het bedrijfsbezoek dat anderhalf uur duurt, rijden we terug naar Merchtem, waar je in het lokaal een gewoon pintje of frisdrankje aangeboden krijgt op kosten van de KWB kas.
Op het bedrijf is de mogelijkheid om asperges te kopen evenals aardbeien (nieuwe teelt op dit bedrijf sinds dit jaar).
Frans R.


Fietstocht Vrijdag 8 juli 2016
Start 19 u. aan het KWB-lokaal



In het kader van de viering van 75 jaar KWB Merchtem is dit de activiteit in de kijker voor de maand juli. We fietsen op vrijdag 8 juli het 0ost-vlaamse platte land in voor een gezellige tocht van ongeveer 30 km.

De snelheid zal zeker de gemoedelijke babbeltjes onderweg niet in de weg staan, dus rustig tempo.

Walter en Dirk - die deze tocht voorbereiden - beloven zoveel mogelijk autoluwe straten te nemen. Onderweg wordt er wel uitgekeken naar een stopplaats om nieuwe energie op te doen.

Na de fietstocht eten we een hapje en drinken we een pintje in het KWB-lokaal!

Beste KWB’er pomp je fietsbanden nog maar eens extra op.
Wij zorgen voor de rest inbegrepen goed weer.


norbert



Bieravond prikkelt smaakpapillen

Zaal ‘t Vijverdal was op vrijdag 22 april een geschikte plaats om de reeds lang geplande avond met bieren van brouwerij ‘den Hoorn’ – zeg maar Palm – te organiseren. Zowat 40 KWB’ers kregen snel de smaak te pakken van 7 verschillende bieren met telkens een aparte smaak. Patrick Nijs van ‘Flessengeluk’ leek de meest geschikte persoon om ons te begeleiden. Hij raadde ons aan tussendoor een kaasje vóór en ná een proeverij te eten. En welke kaas past best bij een biersoort? Uiteraard verschilden hier de meningen, maar dat de keuze geapprecieerd werd, stond als een ‘paal boven de bierkaai’! Hoe breng je verslag uit over zo’n avond voor bierfijnproevers? Je vervalt snel in clichés als super, lekker, nogal straf, vreemd dat ik er niet genoeg van krijg… Piet Huysentruit veroverde Vlaanderen met de uitdrukking ‘En wat hebben we vandaag geleerd?’ Heel veel, dat staat vast, maar het allemaal navertellen is wat anders. Alweer hadden de afwezigen ongelijk. Toch wat termen citeren als ‘fraîcheur, blenden, aroma’s, mouten, hop en gerst, gemengde en hoge gisting.’ Er zijn ‘jonge en oudere bieren’ met ja – zelfs – ‘animale’ smaken. Goed te begrijpen dat we het woordje ‘animaal’ moeilijk kunnen plaatsen, laat staan ‘smaken’. Wie bier wil maken, heeft een ‘foeder’ of grote houten kuip nodig; zo moet Oude Geuze Boon gebrouwen worden in de best mogelijke bacteriële omstandigheden. Hop is geen ingrediënt bij het typisch bier uit het Pajottenland. Jaarlijks kunnen vrijwilligers zich in de Steenhuffelse brouwerij (h)opvrolijken bij de pluk van hopplanten. Als beloning kunnen ze dan ’s avonds al proeven van het groene hopbier, de Palm Hop Select. De gele hop is de gedroogde hop die wordt gebruikt voor de kleine flesjes. “Jullie hebben zeker goede contacten met de brouwerij, want ik zie hier zomaar 12 grote flessen van het selecte bier,” liet Patrick zich ontvallen. We konden inderdaad rekenen op de steun van de pr-afdeling… Arthur Van Roy, de vorige eigenaar van de brouwerij begon met ‘Arthur’s legacy’: in een minibrouwerij binnen de muren van de brouwerij worden jaarlijks zowat 8 pogingen ondernomen om iets nieuws te maken. Op dit ogenblik experimenteert men met een Sylvesterbier dat op het einde van het jaar gepresenteerd wordt in 'Limited Edition’ of een beperkt aantal flessen. Een knaller in al die pogingen is de Cornet, die via een uitgekiende marketingcampagne aan de man gebracht wordt. En of hij smaakte! Sommigen merkten op dat de Brugse Tripel misschien wel als smaakbasis gebruikt is. De kaas was lekker, de bieren maakten de tongen los, maar dan moest de Rodenbach Grand Cru nog komen, het klassebier dat in Roeselare gebrouwen wordt tijdens een uniek brouwproces in reuzegrote vaten. Om met de naam van het geuzebier af te sluiten: de bierproefavond was een ‘mariage parfait’ tussen een uitstekende gids – geen vraag bleef onbeantwoord –, een aandachtig publiek en een goede bediening. Om een ‘boost’ van te krijgen!
We kregen de smaak te pakken van volgende kazen: Achelse Blauwe Grevenbroecker, Grès des Vosges, Kardistel (geitenkaas), Delice De Bourgogne en Le Marechal.

Herman

Vissen op zee met Jong-KWB!
Meestal is het stil op zaterdagochtend aan De Werkman, maar deze keer verzamelden de moedige JKWB’ers om 6u30 om naar Nieuwpoort te rijden. Bij de eerste stop aan het tankstation in Wetteren zat de sfeer er al goed in, het nodige voedsel (en drank) werden ingeslagen om een dag te overleven op zee.
Om 8u staken we van wal op de Catamaran de ‘Jonathan III’. Nadat we langzaam door de jachthaven van Nieuwpoort gevaren waren, kon het serieuze werk beginnen. De golven op volle zee waren van een ander kaliber, onze waterdichte kledij was meer dan nodig om ons te beschermen tegen het opspattend water. Eens op volle zee, smeten we onze vislijnen uit op zoek naar pladijzen, scharren en rode poon. Seger deed de eerste vangst, fier kon hij pronken met zijn vers gevangen schar. De eerste 2 uren kwamen de vissen vlot naar boven. Te kleine vissen moesten we echter snel uit hun lijden verlossen en terug in het water gooien, die kunnen daar wat verder groeien om zich later voort te planten. Van de pieterman bleven we met onze handen af, die hebben giftige stekels. Dries besloot zijn lidmaatschap van Gaia alle eer aan te doen, en smeet de gevangen vis liever terug in het water. Robby kon pronken met de grootste vis; een pladijs van meer dan 40cm. Bij aanvang raakte er al eens vislijnen in elkaar verstrikt, of werd het anker aan de haak geslagen in plaats van een vis, maar later op de dag ging het allemaal vlotjes. Je vislijn met een stevige zwaai uitgooien, het lood laten zakken tot op zo’n 9m diep, en dan maar wachten tot ze bijten. Dit gaf ons voldoende tijd om tussendoor een pintje te drinken en stevig wat te lachen! Hannes mocht met de grootste vangst naar huis, zo’n 10 vissen gevangen, 7 groot genoeg om mee te nemen. Tot slot toonde Stan De Vleminck dat hij heel wat ervaring heeft met verse vis. Hij was een krak in de vis van zijn ingewanden te ontdoen en hem te fileren. Klaar voor de pan, aan tafel!

Wijnwandeling vrijdag 27 mei 2016

Bij Danny Biesemans in de Huibout vertrokken 42 KWB’ers op tocht. Wouter verwelkomde iedereen en zoals achteraf bleek, hij had het werk goed verdeeld.
Het idee van een wijnwandeling te organiseren is enkele jaren geleden gegroeid uit het samengaan van drie onderwerpen.
Ontmoeting, mensen samenbrengen.
Wijnproeverij met informatie over de streek waar de wijnvelden liggen en over de wijnen zelf enkele typische gegevens over smaak, wat zit er allemaal in verwerkt, alcoholgehalte en waarbij kan de wijn het best gedronken worden, waar komt hij best tot zijn recht
Een derde is een bezinnend moment inlassen en een aanzet geven over een gesprek over de samenleving of over een gebeurtenis.
Luc en Danny reden met de wagen en zorgden voor de catering onder weg.
Dimitri gaf op iedere stopplaats de uitleg over de wijn en de wijnstreek waar het wijnveld gelegen is en de plaats waar dit heerlijke vocht wordt gemaakt. Dit jaar was Italië het wijnland.

Luc zorgde voor een welkomspel. De deelnemers met elkaar kennis laten maken en de aanzet geven tot diverse gesprekken onderweg.
Bij stop twee had Norbert het over ‘verdraagzaamheid in de buurt waar je woont’. Is dit nostalgie of duiken er hier en daar nieuwe initiatieven op om buren samen te brengen en waar mensen begaan zijn met het wel en wee van zijn buren.


Herman besprak bij stop drie het hiernavolgend gedicht. Probeer je ook eens dit gedicht te analyseren, het loont echt de moeite!

Voor mekaar

Vroeger hield ik alleen van je ogen.
Nu ook van de kraaienpootjes ernaast.
Zoals er in een oud woord als mededogen
meer gaat dan in een nieuw. Vroeger was er alleen haast.

Om te hebben wat je had, elke keer weer.
Vroeger was er alleen maar nu. Nu is er ook toen.
Er is meer om van te houden.
Er zijn meer manieren om dat te doen.

Zelfs nietsdoen is er daar één van;
Gewoon bij mekaar zitten met een boek.
Of niet bij mekaar, in ’t café om de hoek.

Of mekaar een paar dagen niet zien
Of mekaar missen. Maar altijd mekaar,
Nu toch al bijna zeven jaar.

Herman De Coninck


Joke daagde in de laatste stop iedereen uit in een ‘doet hij het of doet hij het niet spel’, waarin de voorzitter en de vroegere voorzitters van KWB werden opgeroepen om de uitdaging aan te gaan.
De wijn, de hapjes, de teksten, de ambiance en de deugddoende gesprekken onderweg zorgden voor een toffe avond. Zelfs het nakende onweer was niet voor ons bestemd.
De niet-wijndrinkers werden zeker niet aan hun lot overgelaten.
Norbert








 

home: www.kwbmerchtem.be