ledenblad van KWB - Merchtem
juni 2016
FAMILIENIEUWS – Wij gedenken
Louise Cassimons, Weduwe van
Edouard Maervoet grootmoeder van KWB’ers Thomas en Mathias
Van Molle
Dood gaan, is reizen door de nacht naar
God die op je wacht
Aan iedereen die nu met die leegte
moet leven , STERKTE ! koester de leegte als een kostbare
diamant
Sta op tijd eens stil
Sta op tijd eens stil om te weten
waar je staat om zicht te krijgen op je leven, op je
unieke plaats tussen mensen, op je eigen onvervangbare taak
in de kleine en de grote wijde wereld.
Sta op tijd
eens stil om achterom te kijken, zie hoever je al bent,
én kijk vooruit om bij te sturen, om richting te bepalen,
om je te heroriënteren op de etappe van morgen.
Sta op
tijd eens stil als was het alleen maar om tot rust te komen,
om nieuwe krachten te verzamelen, om met volle teugen te
genieten van het goede, om verbondenheid te vieren.
VERSLAG wijkmeestersvergadering
van vrijdag 29 april 2016
Een zeer ongewone situatie bij het
begin van onze vergadering; Door een misverstand was het
KWB-lokaal benomen en gelukkig mochten we - dank zij Herman
Bertels -gebruik maken van de kapel in de Kerkeboomgaard. Luc
verwelkomde 22 wijkmeesters en hij begon meteen met de evaluatie
van de voorbije activiteiten. Evert was diegene die het meest
aanwezig is geweest en bijgevolg werd er meermaals op hem beroep
gedaan om zijn mening te kennen. De verslagen van deze
initiatieven staan of stonden al uitvoerig in Kleine Raak. Bij
de komende organisaties stond vooral de geocaching, geen
activiteit, het vissen op zee door JKWB en de wijnwandeling op
de agenda. Dimitri vroeg toestemming aan de wijkmeesters om de
fietsrally op een andere manier te organiseren (geen vragen
onderweg, op 3 plaatsen spelletjes voorzien met kleinere
prijzen, geen grote prijzenpot, een paar hapjes onderweg en op
het einde de mogelijkheid om te barbecueën). Deze creatieve
invulling van de fietsrally werd door iedere aanwezige
goedgekeurd.
Tijdens de pauze dronken we een pintje op de
50ste verjaardag van Luc en Hugo trakteerde omdat hij pas
grootvader geworden was van Oscar. Tijl die door een
misverstandje het KWB-lokaal gebruikte, vergoelijkte dat met een
rondje, een prachtig initiatief!
Na de pauze lanceerde
Hedwig het idee om eens over ‘arbeid’ te spreken. We gaan toch
allemaal werken om onze boterham te verdienen en om in te staan
voor ons gezin. Norbert nam ons mee in de geschiedenis en
schetste de toestand van de arbeider van vroeger tot nu. De 1
mei viering van de socialisten en de herdenking van Rerum
Novarum voor de Christelijke arbeidersbeweging zijn de
uitgangspunten voor dit gesprek . Paus Leo XIII verbaasde
iedereen met zijn encycliek Rerum Novarum en als gevolg
ontstonden de vakbonden en werden er in regeringskringen
initiatieven genomen ten bate van de arbeider. Strijd om een
rechtvaardig loon – strijd voor veilige werkomstandigheden –
strijd voor solidariteit onder elkaar – recht op sociale
uitkeringen voor wie ziek, gehandicapt, gepensioneerd, weduwe of
weduwnaar is – een inkomen voor iedereen…. Met de industriële
revolutie werd onze arbeid en de manier waarop er gewerkt werd
volledig omgegooid. De automatisering en de computer zorgden
voor een grote verandering
Hedwig had enkele slagzinnen
die ons deden nadenken over ‘arbeid’. Arbeid ten dienste van
de mens of de mens ten dienste van de arbeid. Deugd hebben aan
je werk, je werd graag doen. De administratie en loonberekening
gebeuren in landen zoals India, enz. De gemiddelde Belg
verdient 2095 euro per maand netto. Een kuisvrouw verdient 121
euro bruto per uur Flexibel werken, thuiswerken, dag- en
nachtploegen. Bij jonge gezinnen weegt de combinatie werk –
kinderen- vrije tijd zwaar door. De nieuwe arbeiders van de
Europese Gemeenschap nemen een deel van het werk over vooral van
de laaggeschoolden. Pensioen tot 67 jaar maar niet voor de
parlementsleden 55 jaar. Mensen die gepest worden op het werk
Werkloos worden- arbeidsongeval- ziekte of tegenslag van jezelf
of van iemand van je gezin. Mensen met een beperking krijgen
zij een kans op de arbeidsmarkt?
Nadien kreeg iedereen de
kans om te vertellen over zijn werk! Zijn ervaringen, zijn
wensen, zijn verzuchtingen, zijn dromen? Arbeid; ons werk
betekent heel veel. Marc gaat in één van de volgende
vergaderingen ons vertellen over de toekomstige manieren van
arbeid en dat is toch een thema dat ons raakt en waar we met
veel enthousiasme naar uitkijken. Inhoudelijke sterke
vergadering die iedere aanwezige als zeer interessant
bestempelde. Samen lazen we als slot het kajottersgebed!
Norbert
Boogschieten op de liggende wip!
In het kader van 75 jaar KWB Merchtem
stond deze activiteit aangeduid op onze jaarkalender.
Donderdag 28 april kwamen een 40 tal leden opdagen om deel te
nemen aan het feest van de volksspelen. In groepjes van 6 werden
we onderverdeeld. In een doorschuifsysteem kregen we naast het
boogschieten, meetschieting, bakschieten en darts
voorgeschoteld. Het boogschieten was de grote attractie en
vraag het maar aan Frans hoe ge je boog moet vastnemen en hoe je
best mikt. Frans slaagde erin een ruitje te viseren op ongeveer
2 m van de liggende wip. Onze Leo Thomas en Freddy Siccard
probeerden met veel geduld, enthousiasme en met een knipoog ons
de knepen van dit boogschieten bij te brengen wat niet altijd
van een leien dakje liep. Zelf behoorde ik bij de mindere
leerlingen maar meerdere mannen slaagden er wel in een
‘vogeltje’ af te schieten.
Aangename en vooral
ontspannende activiteit waar we door het bestuur nog kleine
hapjes kregen aangeboden
Wistjes!! Proefavond bieren
brouwerij ‘Den Hoorn’
Dat Jeroen op de proefavond van bieren
‘Den Hoorn’ (Palm) nog niet gegeten had. Het was de bedoeling om
bij het proeven ook een stukje(klein) kaas – er waren 5 soorten
voorzien - te eten en de combinatie bier-kaas te ontdekken.
Jeroen at meteen bij het proeven van het eerste bier zijn bord
kaas helemaal op. Goede appetijt, maar wat wilt ge 1 week voor
je trouw. De helpers op deze avond bezorgden Jeroen
natuurlijk een tweede bordje. Dat er in het KWB lokaal nog
even met gewone bieren werd bij geproefd. Dat nadien in de
gesprekken nogal verschillende meningen waren over wat ‘nu het
beste bier was’. Dat deze avond ‘cultuur’ (biercultuur) van
de bovenste plank was. Dat we met wat spijt vernemen dat
brouwerij De Palm overgenomen werd door Bavaria. Hopelijk met
succes voor de vele KWB’ers die daar tewerkgesteld zijn. Een
samengaan van de kunst om een goed product te maken van de
Belgen en van de commerciële geest van de Nederlanders moet
lukken meent Frank alleen mankeert er nog het financiële vernuft
van de Luxemburgers. En die kan het weten!
Louis
Zoontje van KWB’er Tom Gillis en Anneleen
Moeyersoons. Een warme knuffel aan Louis en een hartelijk
proficiat aan zijn ouders.
Wist-je?
Twee fiere opa’s of grootvaders bij
KWB. Een stralende peter Walter Gillis die zijn eerste
kleinkind Louis fier als een gieter welkom heette. Eli De
Block opa geworden is van Féline en er met een grote glimlach
bijloopt. Eli kennende zal hij zijn kleinkind heel veel willen
vertroetelen. Trekken we ook een verse pamper aan opa’s?
Nieuw lid
Wilfried De Maeyer neemt na een sabbat
jaar opnieuw zijn plaats in bij KWB Merchtem. Wilfried proficiat
met je beslissing en hopelijk heb je veel deugd aan je
lidmaatschap en mogen we je begroeten op één van onze
activiteiten of op zondag in het KWB-lokaal om een kaartje te
leggen. Jos Heyvaert gaat je maandelijks komen bezoeken met Raak
en Kleine raak.
Proficiat
Proficiat aan KWB’er Lieven Verhaegen
die op 23 april in het huwelijk trad met Isabela Demeter.
We wensen het jonge paar een mooie en zonnige toekomst toe.
VADERDAG ZONDAG 12 JUNI
De mannelijke bezoekers van het
KWB-lokaal worden op zondag 12 juni – vaderdag – verwend door de
Femma-zussen. Het wordt wellicht een gezellige bedoening. Tot
dan
Bedrijfsbezoek 10 juni 2016 -
aspergebedrijf
Het aspergeseizoen begon op donderdag
14 april en eindigt op 24 juni op het feest van Sint-Jan. Om ons
te verdiepen in de aspergeteelt gaan we op 10 juni 2016 het
aspergebedrijf “Goossens Malderen” bezoeken. Om praktische
redenen (het aantal gidsen vastleggen) is vooraf inschrijven een
aspergemust.
Dit kan via mail t.a.v. frans.robberechts@skynet.be
of op een zondag in de werkman bij een bestuurslid of op nummer
0473/39 08 30 en dit voor 6 juni.
Deelnameprijs bedraagt
3 euro per persoon, dit is de dag zelf te betalen aan Frans
Robberechts. We komen samen op 10 juni om 19:00 uur aan het
KWB- lokaal . Van daaruit vertrekken we met eigen vervoer (wie
met de wagen kan komen, kan dan enkele mensen meenemen die geen
vervoer hebben). Het bedrijfsbezoek start om 19:30 uur op
volgend adres: Kruisheide 4/2 1840 Malderen – Londerzeel, wie
dit wenst kan rechtstreeks naar daar rijden maar dient zeker
ingeschreven te zijn. Na het bedrijfsbezoek dat anderhalf uur
duurt, rijden we terug naar Merchtem, waar je in het lokaal een
gewoon pintje of frisdrankje aangeboden krijgt op kosten van de
KWB kas. Op het bedrijf is de mogelijkheid om asperges te
kopen evenals aardbeien (nieuwe teelt op dit bedrijf sinds dit
jaar). Frans R.
Fietstocht Vrijdag 8 juli 2016
Start 19 u. aan het KWB-lokaal
In het kader van de viering van 75 jaar KWB Merchtem is dit
de activiteit in de kijker voor de maand juli. We fietsen op
vrijdag 8 juli het 0ost-vlaamse platte land in voor een
gezellige tocht van ongeveer 30 km.
De snelheid zal
zeker de gemoedelijke babbeltjes onderweg niet in de weg staan,
dus rustig tempo.
Walter en Dirk - die deze tocht
voorbereiden - beloven zoveel mogelijk autoluwe straten te
nemen. Onderweg wordt er wel uitgekeken naar een stopplaats om
nieuwe energie op te doen.
Na de fietstocht eten we een
hapje en drinken we een pintje in het KWB-lokaal!
Beste
KWB’er pomp je fietsbanden nog maar eens extra op. Wij zorgen
voor de rest inbegrepen goed weer.
norbert
Bieravond prikkelt smaakpapillen
Zaal ‘t Vijverdal was op vrijdag 22
april een geschikte plaats om de reeds lang geplande avond met
bieren van brouwerij ‘den Hoorn’ – zeg maar Palm – te
organiseren. Zowat 40 KWB’ers kregen snel de smaak te pakken van
7 verschillende bieren met telkens een aparte smaak. Patrick
Nijs van ‘Flessengeluk’ leek de meest geschikte persoon om ons
te begeleiden. Hij raadde ons aan tussendoor een kaasje vóór en
ná een proeverij te eten. En welke kaas past best bij een
biersoort? Uiteraard verschilden hier de meningen, maar dat de
keuze geapprecieerd werd, stond als een ‘paal boven de
bierkaai’! Hoe breng je verslag uit over zo’n avond voor
bierfijnproevers? Je vervalt snel in clichés als super, lekker,
nogal straf, vreemd dat ik er niet genoeg van krijg… Piet
Huysentruit veroverde Vlaanderen met de uitdrukking ‘En wat
hebben we vandaag geleerd?’ Heel veel, dat staat vast, maar het
allemaal navertellen is wat anders. Alweer hadden de afwezigen
ongelijk. Toch wat termen citeren als ‘fraîcheur, blenden,
aroma’s, mouten, hop en gerst, gemengde en hoge gisting.’ Er
zijn ‘jonge en oudere bieren’ met ja – zelfs – ‘animale’ smaken.
Goed te begrijpen dat we het woordje ‘animaal’ moeilijk kunnen
plaatsen, laat staan ‘smaken’. Wie bier wil maken, heeft een ‘foeder’
of grote houten kuip nodig; zo moet Oude Geuze Boon gebrouwen
worden in de best mogelijke bacteriële omstandigheden. Hop is
geen ingrediënt bij het typisch bier uit het Pajottenland.
Jaarlijks kunnen vrijwilligers zich in de Steenhuffelse
brouwerij (h)opvrolijken bij de pluk van hopplanten. Als
beloning kunnen ze dan ’s avonds al proeven van het groene
hopbier, de Palm Hop Select. De gele hop is de gedroogde hop die
wordt gebruikt voor de kleine flesjes. “Jullie hebben zeker
goede contacten met de brouwerij, want ik zie hier zomaar 12
grote flessen van het selecte bier,” liet Patrick zich
ontvallen. We konden inderdaad rekenen op de steun van de
pr-afdeling… Arthur Van Roy, de vorige eigenaar van de brouwerij
begon met ‘Arthur’s legacy’: in een minibrouwerij binnen de
muren van de brouwerij worden jaarlijks zowat 8 pogingen
ondernomen om iets nieuws te maken. Op dit ogenblik
experimenteert men met een Sylvesterbier dat op het einde van
het jaar gepresenteerd wordt in 'Limited Edition’ of een beperkt
aantal flessen. Een knaller in al die pogingen is de Cornet, die
via een uitgekiende marketingcampagne aan de man gebracht wordt.
En of hij smaakte! Sommigen merkten op dat de Brugse Tripel
misschien wel als smaakbasis gebruikt is. De kaas was lekker, de
bieren maakten de tongen los, maar dan moest de Rodenbach Grand
Cru nog komen, het klassebier dat in Roeselare gebrouwen wordt
tijdens een uniek brouwproces in reuzegrote vaten. Om met de
naam van het geuzebier af te sluiten: de bierproefavond was een
‘mariage parfait’ tussen een uitstekende gids – geen vraag bleef
onbeantwoord –, een aandachtig publiek en een goede bediening.
Om een ‘boost’ van te krijgen! We kregen de smaak te pakken
van volgende kazen: Achelse Blauwe Grevenbroecker, Grès des
Vosges, Kardistel (geitenkaas), Delice De Bourgogne en Le
Marechal.
Herman
Vissen op zee met Jong-KWB!
Meestal is het stil op zaterdagochtend aan
De Werkman, maar deze keer verzamelden de moedige JKWB’ers om
6u30 om naar Nieuwpoort te rijden. Bij de eerste stop aan het
tankstation in Wetteren zat de sfeer er al goed in, het nodige
voedsel (en drank) werden ingeslagen om een dag te overleven op
zee. Om 8u staken we van wal op de Catamaran de ‘Jonathan
III’. Nadat we langzaam door de jachthaven van Nieuwpoort
gevaren waren, kon het serieuze werk beginnen. De golven op
volle zee waren van een ander kaliber, onze waterdichte kledij
was meer dan nodig om ons te beschermen tegen het opspattend
water. Eens op volle zee, smeten we onze vislijnen uit op zoek
naar pladijzen, scharren en rode poon. Seger deed de eerste
vangst, fier kon hij pronken met zijn vers gevangen schar. De
eerste 2 uren kwamen de vissen vlot naar boven. Te kleine vissen
moesten we echter snel uit hun lijden verlossen en terug in het
water gooien, die kunnen daar wat verder groeien om zich later
voort te planten. Van de pieterman bleven we met onze handen af,
die hebben giftige stekels. Dries besloot zijn lidmaatschap van
Gaia alle eer aan te doen, en smeet de gevangen vis liever terug
in het water. Robby kon pronken met de grootste vis; een pladijs
van meer dan 40cm. Bij aanvang raakte er al eens vislijnen in
elkaar verstrikt, of werd het anker aan de haak geslagen in
plaats van een vis, maar later op de dag ging het allemaal
vlotjes. Je vislijn met een stevige zwaai uitgooien, het lood
laten zakken tot op zo’n 9m diep, en dan maar wachten tot ze
bijten. Dit gaf ons voldoende tijd om tussendoor een pintje te
drinken en stevig wat te lachen! Hannes mocht met de grootste
vangst naar huis, zo’n 10 vissen gevangen, 7 groot genoeg om mee
te nemen. Tot slot toonde Stan De Vleminck dat hij heel wat
ervaring heeft met verse vis. Hij was een krak in de vis van
zijn ingewanden te ontdoen en hem te fileren. Klaar voor de pan,
aan tafel!
Wijnwandeling vrijdag 27 mei 2016
Bij Danny Biesemans in de Huibout
vertrokken 42 KWB’ers op tocht. Wouter verwelkomde iedereen en
zoals achteraf bleek, hij had het werk goed verdeeld. Het
idee van een wijnwandeling te organiseren is enkele jaren
geleden gegroeid uit het samengaan van drie onderwerpen.
Ontmoeting, mensen samenbrengen. Wijnproeverij met informatie
over de streek waar de wijnvelden liggen en over de wijnen zelf
enkele typische gegevens over smaak, wat zit er allemaal in
verwerkt, alcoholgehalte en waarbij kan de wijn het best
gedronken worden, waar komt hij best tot zijn recht Een derde
is een bezinnend moment inlassen en een aanzet geven over een
gesprek over de samenleving of over een gebeurtenis. Luc en
Danny reden met de wagen en zorgden voor de catering onder weg.
Dimitri gaf op iedere stopplaats de uitleg over de wijn en
de wijnstreek waar het wijnveld gelegen is en de plaats waar dit
heerlijke vocht wordt gemaakt. Dit jaar was Italië het wijnland.
Luc zorgde voor een welkomspel. De deelnemers met elkaar
kennis laten maken en de aanzet geven tot diverse gesprekken
onderweg. Bij stop twee had Norbert het over
‘verdraagzaamheid in de buurt waar je woont’. Is dit nostalgie
of duiken er hier en daar nieuwe initiatieven op om buren samen
te brengen en waar mensen begaan zijn met het wel en wee van
zijn buren.
Herman besprak bij stop drie het
hiernavolgend gedicht. Probeer je ook eens dit gedicht te
analyseren, het loont echt de moeite!
Voor mekaar
Vroeger hield ik alleen van je ogen.
Nu ook van de kraaienpootjes ernaast. Zoals er in een oud
woord als mededogen meer gaat dan in een nieuw. Vroeger was
er alleen haast.
Om te hebben wat je had, elke keer weer.
Vroeger was er alleen maar nu. Nu is er ook toen. Er is meer
om van te houden. Er zijn meer manieren om dat te doen.
Zelfs nietsdoen is er daar één van; Gewoon bij mekaar
zitten met een boek. Of niet bij mekaar, in ’t café om de
hoek.
Of mekaar een paar dagen niet zien Of mekaar
missen. Maar altijd mekaar, Nu toch al bijna zeven jaar.
Herman De Coninck
Joke daagde in de laatste stop
iedereen uit in een ‘doet hij het of doet hij het niet spel’,
waarin de voorzitter en de vroegere voorzitters van KWB werden
opgeroepen om de uitdaging aan te gaan. De wijn, de hapjes,
de teksten, de ambiance en de deugddoende gesprekken onderweg
zorgden voor een toffe avond. Zelfs het nakende onweer was niet
voor ons bestemd. De niet-wijndrinkers werden zeker niet aan
hun lot overgelaten. Norbert
|