kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
juli 2016

Fietsweekend Hasselt
Code geel, kans op onweersbuien met hagel was voorspeld bij de start van ons 5e fietsweekend, dit jaar naar Hasselt. Toch weerhield dit zeker niet de KWB-ers die zich hiervoor ingeschreven hadden.
Marcel had dit jaar de route uitgestippeld met de nodige zorg en discipline tijdens de hele rit.
Na de gebruikelijke groepsfoto en het afscheid van de supporters namen we onze stalen ros en vertrokken we richting Hasselt met de bezemwagen in ons zog.
Dit jaar waren Geert en Hans de vrijwilligers voor de nodige ondersteuning in geval van pech onderweg. En pech hebben we dit jaar gehad met verschillende lekke banden en gebroken kettingen. Gelukkig hadden we het nodige materiaal bij en waren er genoeg bereidwillige die de nodige technische kennis hadden om deze euvels te verhelpen.
Maar nu terug naar de heenreis… Via Eppegem en Elewijt arriveerden we in Boortmeerbeek waar we in cafe ‘De Brug’ onze eerste rustpauze hielden na toch al een rit van een kleine 30 kilometer.
We zaten zelfs al voor op schema maar toch hielden we ons aan de pauzeduur met nog steeds de kans van een onweersbui in ons achterhoofd.
Na Kampenhout-sas en Werchter (met zicht op de festivalweide) te hebben gepasseerd hielden we opnieuw een kleine rustpauze in het mooie Aarschot om het zitvlak terug op zijn plooi te laten komen.
Via langdorp kwamen we aan in Averbode waar een klein bezoek aan het binnenplein van de abdij niet kon ontbreken. Nog een kleine groepsfoto en dan terug op weg…

In Averbode-centrum aangekomen was het tijd om ons lunchpakket te verorberen in café Vossenhol waar we een mooi zicht hadden op het meer van het natuurdomein. De dagsoep was er heerlijk…
Daarna reden we door de streek van De Witte en kwamen we via Diest en Zelem in Linkhout aan waar het heerlijk verpozen was aan het Schulensmeer met een fris gerstennatje. Hier hielden we toch een langere pauze… Die onweersbui kwam er toch niet aan volgens de meteo-experten onder ons.
Via het Albertkanaal kwamen we na Herkenrode te hebben gepasseerd uiteindelijk aan in Hasselt waar we werden verwelkomt in een volledig nieuwe jeugdherberg en waar we bijna allemaal tweepersoonskamers kregen. De nodige kamergenoten werden gekozen en de kamers betrokken.
Na een verfrissende douche gingen we richting binnenstad en dit jaar was onze vertrouwde stadsgids Kries opnieuw van de partij en zelfs hij deed beroep op de nieuwe technologie om de nodige wetenswaardigheden te vertellen (of was hij gewoon zijn voorbereiding vergeten??)
Heerlijk dineren deden we in bistro Hooghuis en alhoewel we aan hen op voorhand onze keuze al hadden doorgegeven lieten ze ons toch redelijk wat wachten op het eten. Zelfs Stefan kreeg zijn gevraagde koffie maar niet (of was Thierry er al mee weg??)
Na het diner trokken sommige (al dan niet na een slaapmutsje) naar hun gespreide bedje. Anderen trokken wat dieper het centrum in en lieten zich verrassen op een live-band in een Irish pub.
Na een verdiende nachtrust en stevig ontbijt begaven we ons aan de terugreis om na een ritje van 30km onze eerste rustpauze van de dag te nemen in Waanrode in cafe ‘Onder Den Toren’
Ook in Molenbeek stopten we even om vanop een stalen uitkijktoren het mooie landschap te overschouwen. In Leuven namen we onze middaglunch in ‘Terra Terroir’, een klein maar gezellig restaurantje met lekker eten en een zonovergoten terras. Hier hadden we graag wat langer gebleven maar Marcel wees er ons terecht op dat het tijd was om onze tocht verder te zetten zodanig dat we tijdig in Merchtem waren. Er stond trouwens nog een oefenwedstrijd van de Rode Duivels geprogrammeerd later op de avond.
In Vilvoorde deden we onze laatste stop in cafe ‘Effen Naf’ en dan ging het in rechte lijn naar onze eindbestemming, Merchtem
Daar aangekomen konden we naar goede gewoonte rekenen op een onthaal van de trouwe supporters en een frisse pint in ‘De Werkman’ die Geert en zijn vrouwtje voor ons met plezier ingoten.
Het was weer een fijn weekend met een leuke groep KWB-ers met de nodige ambiance en kameraadschap en is dat dan niet het belangrijkst tijdens zo’n moment?
Bedankt Marcel voor het uitstippelen van de route en ons veilig thuis te loodsen! Bedankt Geert en Hans voor de ondersteuning onderweg en bedankt begeleiders met radioverbinding om ons attent te maken op de gevaren onderweg!
Maar vooral bedankt aan iedereen die mee was om er weer een tof fietsweekend van te maken!
Tot volgend jaar!!!

elke donderdag : zomerpetanque


Van 12 mei tot begin september beginnen we weer aan onze wekelijkse petanquebijeenkomst op donderdag. . We starten telkens om 19.30 u.
Heb je geen petanqueballen? Geen probleem, KWB heeft wel enkele setjes op reserve.

Iedereen welkom!


kaarten
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.
voetbal: Boerkescup

Memorial Koen Robberechts
30 juli 2016 Cristal Boys
Op de terreinen van Cristal Boys op Sleeuwagen wordt op 30 juli een groot voetbaltornooi georganiseerd ‘ter nagedachtenis van Boerken, Koen Robberechts’
Iedere KWB’er kan inschrijven om deel te nemen met de KWB-voetbalploeg(en) aan dit tornooi.
Contact met Geert Ringoot 052 37 40 20 (geert.ringoot@kwbmerchtem.be)


zaalvoetbal

Het is nog even, maar na de kermis beginnen we opnieuw met onze zaalvoetbalploeg. Dit zijn alvast de data voor de wedstrijdjes onder elkaar. Telkens op maandag om 21 u. in de sporthal.
29 augustus, 5-12-19 en 26 september.FAMILIENIEUWS – Wij gedenken

Marie-José Latte weduwe van Dolf Van Campenhout
moeder van KWB’er Patrick Van Campenhout

Joanne, Victorine De Saeger, weduwe van Frans De Backer
moeder van KWB’er Alfred De Backer
grootmoeder van KWB’er Dries De Baerdemaeker


‘Ik zal er zijn voor U’

Voor de opbouw van zijn wereld
heeft God ze allemaal nodig:
zowel de werkers van het eerste uur
als die van het laatste,
zowel de mensen met ervaring en vorming
als de pas aangekomenen
die nog veel moeten leren,
maar wellicht ook frisse nieuwe ideeën
kunnen aanleveren.
Zowel mensen met tijd
als mensen met een druk gevuld leven.
Hij heeft voorgangers nodig en leiders
maar ook stille werkers, en bidders.
Allemaal zijn ze nodig
Voor de opbouw van Gods wereld.

Vergelijk jezelf niet met een ander,
noch met wat hij kan of w at hij verdient.
Zoals je bent,
zo heeft God je nodig voor zijn wereld.

Want het gaat niet
om wat je organiseert of om hoeveel je presteert,
maar het gaat om het werken in Gods wijngaard
waar alles spreekt van ‘Ik zal er zijn voor u’,
waar goedheid veel verder gaat dan rechtvaardigheid,
waar we allen evenveel bemind zijn:
oneindig veel.

Naar André Callewaert.
Tekst voorgelezen op de wijkmeestersvergadering van juni.


Fietstocht
Vrijdag 8 juli 2016 - Start 19 u. aan het KWB-lokaal

We fietsen op vrijdag 8 juli het 0ost-vlaamse platte land in voor een gezellige tocht van ongeveer 30 km. De snelheid zal zeker de gemoedelijke babbeltjes onderweg niet in de weg staan, dus rustig tempo.
Walter en Dirk - die deze tocht voorbereiden - beloven zoveel mogelijk autoluwe straten te nemen. Onderweg wordt er wel uitgekeken naar een stopplaats om nieuwe energie op te doen.

Na de fietstocht eten we een hapje en drinken we een pintje in het KWB-lokaal!

Beste KWB’er pomp je fietsbanden nog maar eens extra op.
Wij zorgen voor de rest inbegrepen goed weer.


Gouden huwelijksjubileum

Proficiat aan Louis en Lisette Tassenoy-Lefever die in de maand juli hun gouden huwelijksjubileum vieren. We wensen hen nog veel jaren toe in een goede gezondheid en heel veel deugd aan alles wat op hun weg komt. Louis en Lisette zien we regelmatig in het KWB-lokaal op zondagmorgen gezellig praten met de vrienden.

Petanque (wintercompetitie)

Als KWB-Merchtem spelen we al enkele jaren mee in de wintercompetitie bij de Blockskes in Peizegem. Het voorbije seizoen speelden we met Dominiek Heyvaert, Marcel Segers, Robert De Ron, Dirk en Kris Buys. Voor het eerst in al die jaren konden we als “amateurs” de “professionelen” serieus weerwerk bieden. Meestal was het doel om niet als laatste te eindigen. Dit jaar hebben we ons zelf overtroffen. We eindigden op een verdiende 4e plaats (28 matchen van de 39 gewonnen en een saldo van +80).

Extra speler gezocht.
Voor de wintercompetitie kan je maximaal zes spelers inschrijven voor een ploeg. De ervaring leert dat je zeker zes spelers moet hebben. Om de ploeg te versterken/aan te vullen, zoeken wij enkele nieuwe spelers. De matchen van de competitie worden gespeeld elke woensdag van oktober tot april (1e match om 20u, 2e match om 21u). Heb je goesting om dan een balletje te gooien, laat iets weten. Kandidaten kunnen zich melden bij Dominiek Heyvaert, Vesten 25, Merchtem (gsm-nr. 0499 18 39 59, e-mail : heyvaert.dominiek@skynet.be)

Verslag wijkmeestersvergadering van vrijdag 3 juni 2016.

Luc, onze voorzitter, was in zijn nopjes want hij kon 28 wijkmeesters verwelkomen op deze maandelijkse vergadering en meteen liet hij de agenda van de avond op ons los. Wouter las een heel waardevolle tekst door als bezinning. Trouwens je kunt de tekst hiervan terugvinden elders in deze kleine raak.

Frans nam de voorbije en de komende activiteiten voor zijn rekening. De grote verscheidenheid aan initiatieven laat toe dat onze leden een ruim aanbod krijgen en tevens hun voorkeur kunnen kiezen.
De deelnemers aan de ‘geocaching’ toonden zich erg tevreden, tof en subtiele organisatie. Op dinsdag kregen we ‘geen activiteit’ voorgeschoteld en wat bleek dat er toch heel wat KWB’ers rondgetoerd hebben in Merchtem dorp maar elkaar niet gezien hebben. Spijtig want het was wel de bedoeling om elkaar te ontmoeten.
De wijnwandeling bleek eens te meer een succesformule waarin het aangename, het plezante en het genieten van een lekker glaasje wijn gekoppeld aan zinvolle gesprekken een goede mix blijven.
Wat krijgen we nog in de komende periode aan activiteiten? In de maand juni en later in de vakantiemaanden juli en augustus staan er eveneens knappe initiatieven op ons te wachten. Het bezoek en rondleiding in het aspergebedrijf, het stadsbezoek Antwerpen, de Midzomer kubb en de fietsrally zijn de eerste initiatieven die ons te wachten staan. Hedwig vertelde over het nieuwe concept van de feestfietsrally. Het wordt een heuse verrassing. Op de terreinen van Cristal Boys op Sleewagen wordt op 30 juli een voetbaltornooi georganiseerd ter nagedachtenis van boerken, Koen Robberechts en Geert stelde voor om met KWB minstens één en liefst twee voetbalploegen te laten inschrijven.

Wouter overliep met de wijkmeesters de kermisaffiche van KWB waarop alle initiatieven tijdens de kermisweek staan vermeld. Het wordt een vol programma waarvoor heel wat helpende handen nodig zullen zijn en we hopen dat jullie allemaal een handje komen toesteken. De bloembakkenactie- zo vertelt ons organisator Steve – wordt een succes want 75 deelnemers hebben zich hiervoor al ingeschreven.
Luc had nog een paar variapuntjes waaronder het aanmoedigen van een aantal wijkmeesters voor de kuis van het lokaal. De nieuwe kalenders zijn eveneens voorradig. Wilfried De Maeyer werd als nieuw lid aangekondigd en hij heeft Jos Heyvaert als wijkmeester.
Hans gaf een overzicht van de voorbereiding van het groots weekend in Houffalize in september.
Tijdens de pauze gaf Dominiek een rondje op zijn verjaardag en dat werd met dank en veel felicitaties aangenomen.
Na de pauze kwam onze begeleider vanuit het verbond, Bart Vandestraeten) ons het nationaal programma voorstellen waaruit we als KWB Merchtem een aantal activiteiten op onze kalender kunnen nemen. In de toekomst zal er bij KWB ook gewerkt worden met het kalenderjaar (januari – december) en niet meer met het schooljaar (september tot juli-augustus)! Al de initiatieven die KWB nationaal voorziet kan je in ‘De Raak’ lezen.

Heel wat wijkmeesters gaven onze begeleider een aantal suggesties onder meer het doorgeven van een lijst van toffe activiteiten die in andere KWB afdelingen zijn doorgegaan.
Ook werd gesuggereerd dat onze afdeling met 422 leden tijdens dit feestjaar ’75 jaar KWB’ meer aandacht vanuit het verbond/nationaal verdient.
Er werd nog een tijdje nagepraat maar voor de planning voor het toekomende werkjaar was het veel te laat.
Norbert

Wistjes!!

Een mirakel of gewoonweg vergeten?
In de feestweek van Onze Lieve Vrouw werden in onze parochiekerk van Merchtem, 1 kruk en 1 wandelstok achtergelaten. De koster van dienst heeft deze attributen gevonden. Dus 2 parochianen die om te stappen gebruik maken de ene van een kruk en de andere van een wandelstok hebben ofwel deze hulpmiddelen vergeten ofwel heeft Onze Lieve Vrouw ervoor gezorgd door een mirakel dat ze weer gewoon kunnen lopen. We sluiten geen van beide hypothesen uit. Wordt Merchtem het Lourdes van morgen wie weet het?
Dat er bij de bloemenactie die KWB organiseert om tegen kermis 75 bloemenbakjes te verzamelen op het kerkplein en daar een luchtfoto van te maken iets raars gebeurde wat moeilijk te verwoorden viel.
Iemand kreeg zijn bloemenbak met een zak bloemenaarde en een zakje bloemenzaad. Bij het openen van het zakje bloemenzaad bleek er geen zaad aanwezig te zijn. Vlug een mail naar organisator Steve maar hoe doe je dat. Een probeersel: ‘Steve er zit geen zaad in mijn zakje!’ Klinkt raar hé!
Gehoord in het KWB-lokaal. Jozef en zijn vrouw gaan op reis naar Spanje met Jos en Begga. Jozef vertelt dat de Spanjaarden hem begroeten met Ola. Dat is eigenaardig zegt Jo, eten die zo graag ijscrème?
Dat Jos vindt dat het kruiswoordraadsel dat in de ‘grote raak’ staat gemaakt is voor kinderen. Wilt KWB naast de vrouwen nu ook de kinderen lid maken om het ledenaantal te verhogen?
Dat er op ring-TV een co-commentator aanwezig was voor verslaggeving van de 10 km van Brussel nl. Willem Van Schuerbeeck, onze man die op de marathon van de Olympische spelen in Rio de kleuren van België gaat verdedigen. Dat op dezelfde zender Joke en Bart Legroux geïnterviewd werden. Ze kregen de vraag waarom ze aan deze loopwedstrijd meededen.
Dat er op het bedrijfsbezoek van asperges sommige deelnemers niet konden weerstaan aan de lekker ogende aardbeien op het veld of van de 3 net gekuiste asperges. De boer was niet opgezet met dit gebeuren en liet dit ook merken. De boer had naar onzes inziens beter 3 bakjes aardbeien en voor elkeen één gekuiste asperge klaargelegd, op die manier had iedereen kunnen proeven hoe lekker dit fruit en deze groente smaakten. Volgende keer beter en….de boer bood wel achteraf zijn verontschuldigingen aan.


Fiere opa, opi of grootvader bij KWB

Dat Ludwig Dours fier is op zijn jongste kleinzoon Finn genaamd. Dat Ludwig er al naar uitkijkt om met zijn kleinzoon allerhande kattenkwaad uit te steken of hem stiekem mee te nemen in zijn grote volière.


Nieuw lid

Sven De Meuter, heeft ook de stap gezet om lid te worden van onze grote KWB-familie. Hopelijk kunnen we Sven op één van onze volgende activiteiten verwelkomen en voelt hij zich snel thuis bij onze vereniging.

Hé, fiets je mee!
Zondag 14 augustus 2016
KWB – dagfietstocht van + 50 km.
Vertrek 9 u. stipt KWB-lokaal

Er wordt gefietst tegen een gezapig tempo van 15 km/u. langs gekende, ongekende, autoluwe wegen. Onderweg voorzien we een paar WC-stops.

Eerste stopplaats na + 20 Km - aperitief “Gasthof D’ Oude Brouwerij” Abdij Affligem.
Middagmaal in Meldert in Chalet de Goudkarper :
soep - vol au vent of stoofvlees of balletjes in tomatensaus met frietjes en slaatje - koffie met versnapering.

Leden KWB of FEMMA betalen 25 euro per persoon. (Niet leden 28 euro)

Inschrijving is verplicht (verzekering, middagmaal en verrassing). Dit kan tot zondag 7 augustus 2016 mits betaling van je bijdrage op rekening van KWB Merchtem IBAN BE70 7995 5005 0525, met vermelding 14082016 en keuze hoofdgerecht

Bij slecht(rot) weer rijden wij met auto’s naar de plaats waar het middagmaal wordt geserveerd. Afspraak 11.30 u. aan het KWB-lokaal.


Antwerpen HERE WE ARE!

Vrijdag 17 juni. Met 43 goed ingeduffelde KWB’ers voorzien van regenschermen vertrok de bus richting de stad van Brabo, Lange wapper en ’t Scheld.
De file op de A12 net voor Antwerpen leverde meer dan een kwartier vertraging op. De twee gidsen zaten gemoedelijk op de bank op ons te wachten om ons te begeleiden in een wandeling ‘welkom in Antwerpen’.

De voornaamste gebouwen met het prachtige stadhuis en de mooi versierde gildenhuizen toonden ons de rijkdom die er in Antwerpen was in vroegere eeuwen. Bij de O.L.V. kathedraal borrelde het zangtalent van sommige deelnemers op en werd er ‘à la Esterella’ de lof van deze kathedraal bezongen.
Buiten een paar verdwaalde regendruppels kregen we geen nattigheid te bekampen.
Op vele terrasjes genoten toeristen van lekker ruikende spijzen klaargemaakt door koks van diverse landen uit de hele wereld.
Het Steen en Het Vleeshuis zijn ook zo’n relikwieën die een beeld van de oude stad oproepen en die met hun pracht waken over de Schelde en over de wijk – nu sociale woningen, die de vroegere werkmanshuizen hebben vervangen. Op de markt waaiden we onze gidsen dankbaar uit en spoedden we ons naar een van de vele aanlokkelijke cafés om onze dorst te lessen. Wie er niet bij was heeft pech, want het was een gezellig, leerrijk, maar ook een tof stadsbezoek en Antwerpen heeft nog zo veel in petto.


Vaderdag in het lokaal !

Geef toe: drie dames die iedere vader/man met 3 kussen aan het KWB-lokaal verwelkomen en de mannen tevens een geschenkje aanbieden in kader van de voetbalgekte voor het Europees kampioenschap.
Achter de tapkast nog een vijftal dames die je met de grote glimlach en met veel plezier een pint serveren.
Wat een luxe! Moet er nog zand zijn?
Was het een indruk of was het toeval maar het vIel op dat er heel wat mannenvolk rond de toog bleef hangen.
Dames proficiat en jullie mogen dat zeker meer doen!Vakantiewens

Ik wens je toe wat velen niet hebben: tijd.
Ik wens je tijd om verheugd te zijn, en te lachen,
en wanneer het je past, daar iets mee te doen.
Ik wens je tijd voor jouw doen en denken,
niet voor jezelf alleen maar ook om te geven en uit te stralen.
Ik wens je tijd, niet tot haasten en lopen
maar tijd voor rust en gemoed.
Ik wens dat Hij bij jou mag blijven
als tijd voor verwondering, voor vertrouwen
in plaats van tijd om naar de klok te kijken.
Ik wens je tijd om naar de schepping te kijken, en tijd om te groeien …
Ik wens je tijd om opnieuw te hopen en te beminnen,
want uitstel van die tijd heeft geen zin.
Ik wens je tijd om weer jezelf te vinden,
en elke dag, elk uur als een geschenk te ervaren.
Ik wens je tijd om te leven, ten volle en er een deugddoende
en zinrijke vakantie van te maken!
Ellen Vanduynslager
Bron: Kerk&leven van 22 juli 2015, editie ‘Virga Jesse Hasselt', p. 1 (daar overgenomen uit 'map zingeving CM').

Bezoek aspergebedrijf Goossens te Malderen

Op vrijdag 10 juni vertrokken we met 39 man op bezoek naar het bedrijf Goossens te Malderen. Daar worden heerlijke asperges geteeld. Naast asperges telen ze er nog spruiten, witloof en aardbeien.
Wij hebben van Marc Goossens een zeer gedetailleerde uitleg gekregen over het telen van asperges. De asperge is een meerjarige plant waarvan we elk jaar de scheuten afsteken. Het seizoen start begin april tot 24 juni (Sint Jan). Na 24 juni groeit de asperge door en slaat energie op in zijn vlezige wortels. Na 10 à 11 jaar verliest de plant zijn productiviteit.

De aspergeteelt is zeer arbeidsintensief, dit konden we merken aan de vele laarzen, zeker een 40 tal die mooi op een rijtje naast elkaar stonden te wachten op de passende voetjes. We konden ook vaststellen dat het op een aspergebedrijf niet eenvoudig is voor een Vlaming, daar de werkinstructies in een niet te verstane taal omhoog hingen.
Tijdens ons bezoek vertelde Marc dat het steken van de asperge een zekere vaardigheid vergt. Tijdens de uitleg kregen sommige KWB’ers de glimmende aardbeien in de gaten en konden het niet laten om eens van naderbij kennis te maken en de proef op de som te nemen door er eens van te smullen. De aardbeien waren heel zoet in het begin.
Enkele tips die we meekregen:
Asperges kan men best in een vochtige doek in de koelkast bewaren.
Voor het schillen van een asperge begint men best 2 cm onder de kop.
Schil altijd van boven naar beneden, bovenaan is de schil dunner dan beneden
Breek de asperge onderaan één tot twee centimeter van de asperge af om zeker te zijn dat er geen draden meer zijn. De stukjes zijn zeker niet verloren je kunt ze in de soep doen als extra “bite”.
Asperges zitten vol vitamines en zijn vers als ze piepen
Marc gaf ons nog het volgende mee in verband met het verschil tussen witte/roze/blauwe/groene/ asperges. Witte asperges groeien onder de grond beschut van het licht. Zolang ze daar groeien, blijven ze wit. Als de asperges bovenkomen en hun kop het licht ziet kleuren ze eerst roze, dan blauw en vervolgens groen. Dit proces heet de fotosynthese. Vandaar dat witte onder de grond en groene asperges boven de grond groeien.
Na de rondleiding hebben menig KWB’er asperges en/of aardbeien gekocht die ze voor vrouwlief gingen klaarmaken. Sommigen vertrokken met grote valiezen vol asperges terug richting Merchtem.

Om het bezoek af te sluiten trokken we met zijn allen naar ”de werkman” waar we een pint mochten drinken De chauffeurs werden door de meerijders nog getrakteerd om hen veilig te vervoeren, waarvoor onze dank nog eens aan de chauffeurs. (Frans R.)
 

home: www.kwbmerchtem.be