kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem
september 2016

FAMILIENIEUWS


Maria Van Den Eynde, weduwe van Louis Gillis
schoonzus van KWB’ers Pieter Willocx en Willy Ameryckx
tante van Luc Gillis

Marcel Cooremans, echtgenoot van Jeannette Luypaert
schoonbroer van KWB’er Willy Buys
oom van meerdere KWB’ers

Leonard Eduard De Plecker “Warken”
echtgenoot van Joanna Hermus
schoonvader van KWB’ers Willy Verbeyst en Johan Robberechts

Mathilde Leroy
schoonmoeder van KWB’er Jean-Paul Herrezeel

Angèle De Groef, weduwe van Jozef Verhasselt
moeder van KWB’er Jan Verhasselt
schoonzus van KWB’er Arthur Van Der Perre

Maria Meganck, echtgenote van Jan Baptiste Albert Van der Meeren
Schoonmoeder van KWB’er Hedwig Dours


September = starten!

Met 423 leden kunnen we het KWB-bestuur en de wijkmeesters alleen maar feliciteren en bedanken voor de stevige inzet die er in het voorbije werkjaar voor gezorgd heeft dat het ledenaantal steeds verhoogt.
Het betekent een stimulans maar tevens een uitdaging om het in dit nieuwe werkjaar even goed te doen. Activiteiten aanbieden die de leden interesseren, maar ook de vriendschap onder elkaar blijven stimuleren.
Nieuwe ideeën, nieuwe uitdagingen het hoort erbij in deze samenleving waar alles zo vlug gaat en waar de moderne - noem het sociale media - deze druk nog bestendigen.
KWB blijft ijveren voor een fijne samenleving waar elkeen met zijn mogelijkheden en ook wel beperkingen aan bod kan komen.
Oog hebben voor de maatschappelijke problemen en neus hebben voor de zorgen van morgen en daarop durven inspelen en zelfs een standpunt innemen vraagt veel kracht en ook draagkracht van de leden dus van ons allemaal.
We duimen voor fijne vergaderingen waar we van elkaar kunnen leren en waar vorming ons niet alleen slimmer maakt maar ons ook raakt in het hart.
Bestuur en wijkmeesters aan jullie de opdracht om een KWB-Merchtem waardig jaarprogramma op te stellen en we zijn er zeker van dat jullie daarvoor jullie uiterste best gaan doen. Bedankt


Fietstocht
Vrijdag 8 juli 2016


Met 35 enthousiastelingen sprongen we onze fiets op onder de kundige leiding van de wegkapiteins Dirk, Walter, William en Steve. Deze mannen stippelden voor ons een route van ongeveer 32 km. uit en eerlijk gezegd ze hadden aandacht gegeven om zoveel mogelijk autoluwe straten te vinden; De vele babbels onderweg, met diegene die net naast je rijdt, maken deze tocht zo tof. Een schuinse mop, een gezaag over het slechte weer dat we te verduren krijgen, iemand die bij hoog en bij laag beweert dat de beschaving in Opwijk begint, een reisverhaaltje, iets over het rapport van de kinderen, de kleinkinderen die op kamp vertrekken, de boontjes die niet uitkomen enzovoorts.

Deze gezellige bedoening aan ongeveer 18 km per uur kreeg een tankbeurt in ‘het vat’ in Denderbelle. Luc en Johan hadden blijkbaar een kortere weg genomen want die stonden ons al op te wachten. De tripel van Wieze viel in de smaak (hé Paul het was lekker en dorstlessend).. Aloïs was in zijn nopjes want zowel de kroeg als de vele landerijen in de buurt kende hij want hij had daar gewerkt (hmhm). In de Broevink kregen we een heuveltje te verwerken en dat viel bij sommigen wat tegen. In het KWB lokaal kregen we lekkere sandwiches klaargemaakt door onze vorige voorzitter Jan (met zijn familie?).
Fijne tocht, gezelligheid troef en een mooie afsluiter meer moet dat niet zijn!
NK

Verslag wijkmeestersvergadering van vrijdag 1 juli 2016.

De hemelsluizen geraakten maar niet dicht. Hoogzwangere regenwolken zorgden voor wateroverlast overal in ons Belgenland. Omdat de 8ste finale van het Europees Kampioenschap tussen Wales en België om 21 u. op groot scherm in het lokaal werd uitgezonden startte deze wijkmeestersvergadering om 19 u. Te weinig wijkmeesters hoorden voorzitter Luc zijn welkom en hoorden zelfs de bezinnende tekst die Marcel voorlas.

Hugo zorgde voor de evaluatie van de voorbije activiteiten en daar merkte men meteen dat de fiets tweedaagse naar Hasselt een topper was. Het stadsbezoek naar Antwerpen bleek ook een succes en veel lof kregen de Antwerpse stadsgidsen. Aan het bezoek aan het aspergebedrijf had niet iedereen een goed gevoel overgehouden. De fietsrally viel in het water hoewel nog een 100 tal in der haast opgeroepen mensen zorgden voor heel wat gezelligheid op de barbecue. KWB’er Rene Stevens en zijn vrouwtje Griet hadden hun hangar voor de doortocht van onze feestelijke fietsrally volledig opgeruimd en prachtig versierd spijtig dat met het slechte weer te weinig mensen dit hebben kunnen zien.
De vakantieactiviteiten werden door Hugo in de verf gezet en vooral voor de corrida en voor de kermis werd opgeroepen om mee te werken;
Frans overliep met ons de kalender met de mogelijke activiteiten voor het volgende werkjaar 2016-2017. Het bestuur heeft zijn huiswerk goed gemaakt en met een paar aanvullingen van de wijkmeesters wordt dit weer een heel creatief en intens werkjaar. Opmerkelijk dat JKWB toffe initiatieven heeft voorzien, knap van de jeugd.
De eerste supporters van de rode duivels kwamen het lokaal binnen en deze korte maar intense wijkmeestersvergadering werd met wat lokaal ledennieuws beëindigd

De rode duivels beten in het zand tegen die krachtige en sterke groep voetballers van Wales. Tot scha en schande dropen we stillekes af want voor de Belgen bleef het bok een droom om Europees kampioen te worden.
Norbert


Trouw

Proficiat aan KWB’er Mario De Wit die met Erika De Block die in de maand augustus huwde. We wensen hen het allerbeste toe.
Ook KWB’er Koen De Pauw en Maaike De Mesmaeker huwden in de augustus, proficiat en veel geluk in jullie huwelijk.


Gouden huwelijksjubileum

Proficiat aan Pieter (Pierre) en Lucie Willocx-Gillis die deze maand hun gouden huwelijksjubileum vieren. We wensen hen nog veel jaren in een goede gezondheid.Fiere opa’s

KWB’er Eli De Block is ondertussen opnieuw opa geworden van een flinke kleinzoon WOLF. Fier als een gieter kwam Eli de geboorte melden in het KWB-lokaal.
KWB’er Hugo Vastenavondt was dolblij met de geboorte, net voor kermis, van zijn kleinzoon WOUT. Proficiat, opa zal volgend jaar wel zorgen voor wat kermisgeld voor Wout.

KWB kiest voor een tandje meer!
Dagfietstocht van zondag 14 augustus 2016


De organisatoren van deze jaarlijkse fietstocht – Willy, Louis en Daniel – gingen de uitdaging aan om een tocht uit te stippelen met een tandje meer. Met 46 reden we richting Asse, Asse-ter-Heide, Essene om aan onze eerste stop te komen aan de Abdij van Affligem waar we met een stukje cake ‘à la Chantal’ nieuwe energie opdeden. We hoeven geen tekening te maken, het ging bergaf maar ook bergop, met als cadeau mooie vergezichten

Van de Brouwerijhoeve – naast de Abdij – trokken via Moorsel, Baardegem naar de ‘Goudkarper’ in Meldert. Met zicht op de prachtige vijver genoten we van een lekker middagmaal. Via Wieze, Lebbeke, Opwijk, Buggenhout arriveerden we aan café Leireken in Peizegem. Ter gelegenheid van 75 jaar KWB Merchtem kon Luc ons een paar keer verrassen op een gratis pintje of koos de meerderheid voor de blonde Affligem.
Aangename en mooie tocht waarvoor onze dank aan de initiatiefnemers, de wegkapiteins en de volgwagen waar Jean en Herman het goed met elkaar konden vinden;
Geen platte banden, alleen de ketting van Gaby die even de goede richting miste.
Bedankt voor de gezellige dag en merkwaardig de Femma-vrouwen waren in de meerderheid.
Norbert

KWB – Femma fietsrally 2016

Op zondag 26 juni stond de jaarlijkse fietsrally gepland. Dit jaar hadden we er, ter gelegenheid van 75 jaar KWB, een speciale editie van gemaakt. Deze keer geen vragen onderweg maar lekker genieten van een rustige fietstocht, op verschillende locaties iets lekkers eten of drinken, en de mogelijkheid een prijs in de wacht te slepen met het “rad van fortuin”.
Vertrek op Sint-Donatus, een glas Cava met rauwe groentjes en verschillende dipsausjes. Een eerste maal spelen op het rad van fortuin, waar men attributen kon winnen voor op de fiets. Een drinkbus, een fluo overtrek voor de rugzak, reflectoren,… Deze prijzen werden geschonken door DVV verzekeringen Robberechts en fietsen Dours.
Vandaar naar de bomenkwekerij van Rene Stevens te Brussegem, die ter gelegenheid zijn loods prachtig versierd had. Daar kon men een appel-curry soepje krijgen en een tweede maal op het rad van fortuin spelen. Deze keer voor lekkere snoepjes.

Vandaar ging de tocht naar de tuinbouwschool te Peizegem. Hier kon men koffie met een stuk taart krijgen. Er waren verschillende soorten taarten. Kriekentaart, frangipanetaart, flantaart en rijsttaart. Hier kon men een derde maal op het rad van fortuin spelen en fruit winnen. Een appel, druiven, kersen, bananen,…. Vandaar ging de tocht terug naar school, in totaal 21 km. Op school kon men, tegen betaling, nog van een lekkere BBQ genieten.
Tot zover het opzet. Want zoals elk jaar is het afwachten welk weer het zal zijn. En dit jaar was het, opnieuw, regen. Rond 13u30 viel het water met bakken uit de hemel. Geen deelnemers op de speelplaats, enkel de medewerkers. Wachten dan maar, en hopen. Om 14u15 hadden zich slechts 18 deelnemers aangemeld. Onvoldoende om de medewerkers op de locaties buiten de school te laten vertrekken om hun stand op te bouwen. De organisatoren beslisten om de fietsrally af te gelasten.
We zaten natuurlijk met de soep, de taarten, het fruit, het vlees en de groenten voor de BBQ. Op school stond alles reeds klaar. Na een kort overleg beslisten we om een mail te versturen naar onze leden met de melding dat de BBQ alsnog doorging en iedereen welkom was. Dit maakte dat er uiteindelijk nog meer dan 100 mensen langskwamen en konden genieten van de lekkere soep, taarten en BBQ. Er werden zelfs nog 2 raden opgesteld zodat men alsnog met een prijs naar huis kon. Het fruit werd tegen aankoopprijs verkocht aan de geïnteresseerden.
Op het eind van de namiddag scheen de zon, dus we konden deze editie toch weer met een goed gevoel afsluiten.
Aan alle medewerkers een welgemeende “dank je wel”. We hebben er niettegenstaande het slechte weer toch een leuke namiddag van gemaakt !!De Pastorale Zone De Bron nodigt uit op vier inspirerende lezingen rond gelovig omgaan met …:

Wereldreligies in tijden van terreur. Pater Johannes Schiettecatte, Karmeliet. Maandag 26 september 19.30 u. kerk Merchtem.

Nooit meer gewoon … Een poëtische lezing met klank en beeld met een knipoog naar Allerheiligen-Allerzielen, gebracht door Filip Zutterman, pastor in het WZC ‘Den Olm’ in Bonheiden. Woensdag 26 oktober 19.30 u. - Kerk Merchtem. Met medewerking van Contempo Merchtem.
Tegelijkertijd loopt in de kerk, van 23 oktober tot 4 november, de tentoonstelling ‘Stil leven’.

Zijn wetenschap en geloof onverzoenbaar? - Vrijdag 3 februari 2017.
Inspiratie vanuit het geloof in het omgaan met “psychiatrische patiënten”. Woensdag 8 maart 2017.

Meer info hierover later.
Parochiaal eetmaal

Zaterdag 17 september met gratis aperitief
Vanaf 17.30 u.

Zondag 18 september
Van 11.15 tot 15 u.

Zaal ’t Vijverdal - Merchtem

Darts

Klaar voor een volgende reeks dartsavonden?
Weten je KWB-vrienden dat jij ook meespeelt?
Het is zoveel meer dan wat pijltjes gooien.
Het berekenen van het puntenaantal, het richten om in het juiste vakje te belanden enz.
Het belangrijkste zijn de vele kleine gesprekjes bij het gooien, het beleven van de wedstrijd en bovenal ‘de compagnie’ die deze avonden zo tof maken.
Welkom op vrijdag 30 september - KWB-lokaal 20 u.


KWB- kaartkampioenschap!

Veel KWB kaartspelers dromen ervan om eens in hun leven KWB-kampioen ‘wiezen’ te worden.
Een nieuwe kans, je kan je droom verwezenlijken want op vrijdag 14 oktober start het kaartkampioenschap en kan je de eerste punten verdienen.

De speeldata: de vrijdagen telkens om 20 u. in het KWB-lokaal

14 oktober 2016
11 november 2016
13 januari 2017
10 februari 2017
10 maart 2017
21 april 2017Bezoek aan de cité van de Ginder-ale

Het gebouw van de brouwerij Ginder-Ale torent – samen met onze kerktoren – hoog boven onze gemeente uit.
De brouwerij Ginder-ale was ooit onze trots.
Vele KWB’ers hebben er nog gewerkt en hun boterham gaan verdienen.
Deze cité krijgt een nieuwe bestemming, daar hebben we al nieuws over gekregen via de krant en weekbladen. Schepen David De Valck is bereid ons KWB’ers en echtgenotes een rondleiding te geven in de gebouwen. Nostalgie en toekomst worden in één palet vermengd.

Afspraak: zondag 16 oktober 14 u aan het KWB-lokaal.

KWB kermist….

Met de corrida als een formidabele kermisopener starten: het kon niet beter.
Steeds meer atleten – van klein naar groot – wensen deel te nemen aan dit jaarlijks sportevenement dat door Geert Ringoot met de hulp van heel veel vrijwilligers, op meesterlijke wijze wordt georganiseerd. De vele helpers kweten zich op een voortreffelijke manier van hun taak. Voor en achter de schermen werken zovelen mee aan het welslagen van deze sporttopper. Veel dank aan iedereen. De supporters en vooral de atleten weten dit te waarderen. Een mooie prijzentafel en de vele sponsors zorgen ervoor dat alle lopers een toffe prijs konden uitkiezen. Uitslagen en foto’s op www.kwbmerchtem.be.

Ludieke animatie op kermiszondag!
De bloembakkenactie met als hoogtepunt de foto waarop 75 jaar KWB wordt in bloemen gezet was een ludieke actie met heel veel hulp van onze leden. Tof dat jullie meededen. Frans en Luc zorgden voor een ander creatief spelletje nl. water overdragen op de korst mogelijke tijd. Lea Biesemans was de snelste. Ook de fotowedstrijd loonde de moeite.

Petanque, darts en kaarten zorgen voor een fantastische kermismaandag!
De petanque met 78 deelnemers zorgde voor spannende duels. De ploeg van Hans Crick, Arne Buys en Hugo Willems wonnen het in de finale van Kris Becque, Ruud De Winde en Jean Van de Voorde. Opvallend het hoog aantal jonge mensen die op dit tornooi afkomen. Dit werd in goede banen geleid door een nieuw duo Steve en Walter.
De darts wedstrijd werd gewonnen door Nico Van den Borre en Marc Vanderborght voor Eric De Smedt en Ides Diependael. 28 kaarters speelden ondermeer voor potjes pekelharing, Wouter en Frans zorgden voor een portie frietjes tegen de opkomende honger. Bedankt aan Sepke en Pol Abbeloos voor het verzorgen van de petanquepleinen.

Dinsdag: topdag!
Heel de dag terrasjesweer onder een stralende zon en mensen die zochten naar wat schaduw bij een pint en een lekkere boterham. De kinderdisco en de kindershow met Flipo, de kampioen ballonnen plooien vielen in de smaak van de kinderen. De raarste en knapste figuren werden met ballonnen gevormd.
Duk zorgde voor een ‘volle bak’. De tapkranen hadden het moeilijk om volgen en de Duk groep bracht veel animatie in ‘onze keet’. The Knightriders sloten ons kermisprogramma op een voortreffelijke manier af en tot in de kleine uurtjes werd er gezongen, gedanst en pintjes gedronken.

Woensdag: opruimdag!
Met wat vermoeide benen en nog wat slaperig werden de naweeën van onze kermis door een groep getrouwen opgeruimd.

KWB kermis was geslaagd, hopelijk kreeg onze kas de nodige injectie om er het volgend jaar weer tegenaan te gaan want zo een vereniging kost heel veel centjes.

Bedankt aan de hele groep vrijwilligers die meehielpen om dit kermisprogramma weer waar te maken. N’en dikke proficiat en dankjewel aan ALLE helpende handen. ’t Is goed geweest!
Norbert


75 JAAR KWB MERCHTEM

Zoals jullie reeds een heel jaar hebben kunnen merken vieren we dit jaar ons 75 jarig bestaan. We willen dat graag samen met jullie vieren tijdens ons feestweekend in zaal ’t Vijverdal vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober.

VOORLOPIG PROGRAMMA

Vrijdag 21 oktober om 19 u.
(J)KWB daagt je uit!

Hier kan je reeds een greep uit de mogelijkheden vinden
- Bakstapelen
- Een hersenbreker
- Test je smaakpapillen
- Visjes vangen
- Race simulator
- …..

Zaterdag 22 oktober om 18.45 u.
De grote KWB show !


We starten met een natje en een droogje.
Vervolgens hebben we o.a. pater Karel, Wim Verlinde (nationaal voorzitter KWB), en nog plaatselijke gasten in onze sofa. Een woordje van onze gemeentelijke mandatarissen. Luchtige gesprekken doorspekt met anekdotes en een vleugje muziek. Ook de nodige foto’s zullen zeker niet ontbreken.
Het spreekt voor zich dat er daarna nog veel tijd is om te netwerken 
Meer informatie over deze activiteiten zal je vinden in de kleine raak van oktober.

Demo Workshop pralines maken
Vrijdag 23 september 2016 om 19.30u.
In september gaan we steevast op bedrijfsbezoek. Dit jaar is ons oog gevallen op een artisanaal bedrijf dat pralines maakt.
Tony Mergan is een gepassioneerde chocolatier met een eigen winkel waarbij de focus ligt op verschillende specialiteiten: de hoppralines, preipralines, en andere streekproducten. Ga gerust een kijken op z’n site: http://streekpralinestony.com
Mannen, vrouwen, we krijgen uitleg hoe we pralines moeten/kunnen maken.
Hoe vullen we pralines, wat is de perfecte chocolade om pralines te maken. Hoe vullen we de vormen. Wat is de perfecte praline?

Deze demo/workshop zal doorgaan bij Tony Mergan,
Parijsstraat 30 te 9310 Meldert.
Kostprijs: 9 euro (de avond zelf te betalen).

We verzamelen aan het KWB lokaal om 19.30 uur.
We rijden met de wagen tot daar. Graag een seintje
aan Wouter zodat we kunnen afspreken om samen te rijden.
(Laat bij inschrijving weten of je met de wagen zal komen en hoeveel mensen je kan meenemen. Zo kunnen we het aantal wagens beperken)
Wees er snel bij…… want de plaatsen zijn beperkt.

Om praktische redenen vragen we om vooraf in te schrijven.
Voor meer informatie en inschrijvingen
wouter.kemels@KWBmerchtem.be, of gsm 0473 820660.

Na de workshop is het ook mogelijk om tony’s streekpralines te kopen.

 

home: www.kwbmerchtem.be