kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

december 2016

FAMILIENIEUWS


Marcel Vranckaert, KWB-lid, weduwnaar Marie-Josť De Coster
vader van KWB’er Peter Vranckaert
schoonbroer van KWB’ers Jozef Andriessens en Robert De Ron

Louisa De Smedt, moeder van KWB’er Eddy Segers

Alfons Biesemans, KWB-lid, echtgenoot van Christiana Snoeck,
oom van KWB’er Lieven Sablon.

Gilbert Verpoest, echtgenoot van Cecile De Praetere
vader van KWB’er Wouter Verpoest


Suzanne De Boey, weduwe van Gerard Vercauteren
moeder van KWB’er Pieter Vercauteren
grootmoeder van KWB’er Sammy Depauw

Carlo Van Dooren, echtgenote van Willy Huygens
grootmoeder van KWB’er Simon Van den Broeck

Maria Van de Velde, weduwe van Jozef Sablon
moeder van KWB’er Frans Sablon
grootmoeder van KWB’er Pauwel DemeyerIN MEMORIAM MARCEL VRANCKAERT
In de dagen voor Allerheiligen is Marcel op 80-jarige leeftijd overleden. Marcel was een joviale, vriendelijke man die in 1974 lid werd van onze KWB-afdeling.
Hij was een bekwaam vakman die met veel passie zowel in de Ginder-ale als later als zelfstandig elektricien zijn werk uitvoerde. Sporten was zijn hobby voetbal, volleybal, tennis en fietsen. De laatste jaren kwam Marcel meegenieten van het lekker eten dat zijn zoon Peter serveerde op het jaarfeest. Hij was trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Marcel was een echte familieman. Hij genoot van de kleine dingen en discuteerde graag over voetbal, de koers, politiek … Marcel bedankt voor je vriendschap en voor wie jij wasIN MEMORIAM ALFONS BIESEMANS
Fons – zo werd hij aangesproken- was 58 jaar lid van onze KWB-afdeling. Fons was een joviale, vriendelijke man die de laatste jaren op de sukkel was met zijn gezondheid. Fons was een zoeker, hij heeft massa’s boeken en tijdschriften gelezen over de geschiedenis. Bij de heemkring behoorde hij tot de sterkhouders.
Bij KWB hebben we genoten van zijn inzendingen voor de kleine raak. We herinneren ons zijn historische artikels over de Romeinse aanwezigheid in onze gewesten. Rond ‘poolijs en gletsjers’ schreef hij: ‘indien al het ijs van de polen zou smelten zou het peil van de zeeŽn met ongeveer 30 m stijgen’. Fons we zullen je in KWB blijven herinneren want van jou kwamen we te weten welke rol de geschiedenis gespeeld heeft in onze gewesten. Bedankt Fons
Kom zing een vredeslied en leer het aan je broeders
ja, zing een vredeslied, zoek in elkaar het goede
jaag nijd en grief uit de wereld, open je hart voor iedereen
sluit vriendschap voor het leven, strooi liefde om je heen.
Reik nu de hand aan elkander en wijd een warme vreugdezang
aan al je medemensen die de vrede wensen.
RIO 2016 - Olympische marathon

Met Willem Van Schuerbeeck op groot scherm
We hebben gesupporterd, meegeleefd, er iets op gedronken.
De live-uitzending was een voltreffer.
Bedankt aan iedereen die meegewerkt heeft bij de uitzending tijdens de kermis.
De som van 720 EURO hebben we er aan overgehouden dit ten voordele van pater Mark Ockerman voor zijn werk in BraziliŽ.
De supporters ter plaatse hebben er in ieder geval veel deugd aan beleefd en wie weet…!

Femma-KWB Kerst- en inspiratietocht

Dynamiek in de lucht

Zaterdag 17 december 2016 – 19 u. KWB-lokaal

In de duisternis stappen naar het licht, samen-onderweg op zoek naar en stilstaan bij de echte waarden van het leven.
Deze kerstmijmeringstocht van ongeveer 4 km. Is toegankelijk voor rol- en kinderwagens.
We houden halt op een aantal plaatsen om stil te worden bij een inspirerende tekst, een getuigenis, een lied, een kerststal of een vleugje muziek.
We sluiten af in het KWB-lokaal.
Een fluo-vestje maakt ons beter zichtbaar.


KWB JAARFEEST – ZATERDAG 10 DECEMBER
Welkom in de misviering van 18 u. –nadien feesten in zaal ’t Vijverdal
Inschrijven tot uiterlijk 4 december.

Repetities voor de zang op maandag 5 (en eventueel woensdag 7 december)
Om 19 u. n het KWB-lokaal.
Zondag 8 januari 2017
Nieuwjaarsreceptie in het KWB-lokaal vanaf 10.30 u.
We klinken op het voorbije KWB-feestjaar
en op een hoopvolle toekomst

KWB-kaartkampioenschap!


Er kwamen 39 deelnemers opdagen voor de tweede avond van dit kaartkampioenschap. Gelukkig wou Marc Meskens – normaal helpt Marc bij het bedienen van drank – inspringen zodanig dat iedereen meteen kon starten. Winnaar met 82 punten werd Ludo Smedts, een applaus voor de Ludo die trouwens ťťn van de trouwste kaartspelers is. Het koninginnenhapje met –volgens Walter wel dode kip – was heel lekker en werd door iedereen geapprecieerd.
Dikke merci ook aan de tappers, de bedieners van eten en drank. Het was weer een toffe avond alhoewel schrijver met 2 politieagenten aan dezelfde tafel het toch wel wat benauwend vond. Er werd gelukkig geen PV opgesteld.

De speeldata: vrijdagen telkens om 20 u. in het KWB-lokaal

13 januari 2017
10 februari 2017


10 maart 2017
21 april 2017
Darts

Vrijdag 23 december 2016
Vrijdag 20 januari 2017

Welkom om 20 u in het KWB-lokaal.

Het wereldkampioenschap darts is net voorbij. Een Nederlander gooide zich naar goud. De Belgen hebben maar matig gepresteerd. Een kans misschien om nieuwe dartskampioenen te vormen. Trainen blijft de boodschap mannen.

Koninklijke kookavond

Niet zomaar een kookavond op 15 november jl. Met (Belgische) vlag en wimpel werden de kooklustigen verwelkomd op de eerste kookavond van het nieuwe werkjaar. En het was weer genieten: van de gerechten, van de sfeer, van het aanbod … Na het aperitief – een kir royal – een fris veelkleurig slaatje en na het hoofdgerecht een ‘flan royal’. De afwezigen hadden weer ongelijk.

Koninginnenhapje of vol-au-vent

Je kan dit gerecht op verscheidene wijzen klaarmaken. Wij probeerden een variant uit van het klassieke recept.


IngrediŽnten:
Billen en borsten (die we uit de diepvriezer gehaald hebben)
Gehakt, eieren (4 per kg), chapelure voor de balletjes
Pezo, kippenbouillon
Groenten: prei, wortelen, peterselie, uien, champignons
MaÔzena express of wat bloem
Melk
Citroenen

A. Om wat tijd te winnen gebruiken we een snelkookpan. We voegen een paar liters water toe aan de fijn gesneden groenten. We dompelen er de kip in onder en laten zowat een half uur stomen. De gegaarde kip – uiteraard koelen we deze eerst af – wordt in stukjes gescheurd. Snijden zou wat te onnatuurlijk en minder smakelijk overkomen. We gieten het kookvocht en de groenten in een vergiet. Terwijl de kip gaar wordt, stoven we wat fijn gesneden wortelen, uien en champignons. Deze worden aan onze saus toegevoegd.
B. Voor de saus laten we wat boter smelten in een pan (en maken een witte roux met wat bloem.) We voegen er wat melk, voldoende kookvocht en kruiden aan toe. Pers vooraf ook al een citroen uit. MaÔzena toevoegen om de juiste dikte te bekomen.
C. Nu voegen we de kip toe en proeven
Wij presenteerden het gerecht in een korfje van bladerdeeg.
DaniŽl, Louis en Herman

Wijkmeestersvergadering van 4 november 2016

Om 20.10 u. opende Luc de vergadering met de welkom en de agenda van de avond. In het midden stonden enkele kaarsjes met de gedenkprentjes van onze overleden leden van november 2015 tot november 2016: Oscar Parset, Koen Robberechts, Bert De Munter en Marcel Vranckaert. Ook de overleden familieleden van de KWB-leden in deze periode werden afwisselend door Hedwig en Frans genoemd. Een stil eerbetoon dat door Hedwig met een mooie tekst over Allerheiligen en Allerzielen werd afgerond.
Luc nodigde de wijkmeesters uit om enkele anekdotes te vertellen van/over de pas overleden Bert De Munter en van Marcel Vranckaert. Uit de vele getuigenissen bleek dat er voor beiden een grote waardering binnen de wijkmeestersploeg is.
Luc nam ons, op zijn vertrouwde manier, mee in de evaluatie van de voorbije activiteiten. Een hele resem aan belevenissen waar het weekend in Houffalize en het feestweekend de meeste aandacht kregen.
Twee wistjes die we jullie zeker niet mogen onthouden:
Er zijn meer KWB’ers naar Spa geweest dan naar Achouffe. Dat bevestigt alleen maar dat KWB’ers ook van water houden.
De autobus had in de stad Spa problemen om de waterfabriek te bereiken. De GPS loodste hem via een straat waar geen autobus in mocht. Een hulpvaardige Waal was bereid om de autobus voor te rijden tot aan de ingang van de fabriek. Van een bereidwille medemens gesproken.

Van het feestweekend kregen we in vorige kleine raak al een uitgebreid verslag en de wijkmeesters beaamden dat en waren terecht heel enthousiast over de knappe avond die JKWB in elkaar had gestoken. Het panelgesprek, de muziek, de hapjes, de foto’s van vroeger en nu op zaterdagavond :’t was formidabel. De medewerkers kregen een dikke proficiat van alle wijkmeesters. Tussendoor gaf Francis Wijns, onze beheerder van het geld, wat toelichting over het financiŽle aspect van al deze grote feestelijkheden. Ons kasje heeft er onder geleden maar het is goed besteed geweest en dat is het bijzonderste;

Tijdens de pauze dronken we een pintje op twee grootvaders Marc Van Schuerbeeck op de geboorte van Mon en Frans Sablon op de geboorte van Isolde. Van Vik Van Campenhout en Marie-Jeanne Van den Elzen kregen de wijkmeesters ook een traktatie aangeboden, waarvoor dank.
Hugo nam de uitleg over de komende activiteiten voor zijn rekening en die initiatieven kan je ruimschoots in deze kleine raak terugvinden.
Het jaarfeest van december kreeg meer aandacht.
Wie gaat de misviering helpen voorbereiden?
Wie zorgt voor de versiering van de zaal?
Wie bekommert zich over de ontspanning?
En wordt er nu al of niet water (gratis) op de tafels gezet en hoe gaan we al dat volk in ’t Vijverdal krijgen?

De nieuwe leden krijgen deze maand een bezoekje van hun wijkmeester met de kleine raak. Het toewijzen van deze leden ging zeer vlot. En het stopt niet, een tiental nieuwe inschrijvingen mogen we in deze kleine raak noteren ….
De actie voor hulp aan HaÔti werd door Dominiek en Marc voorgesteld en het bestuur zal eerstdaags hierover meer informatie krijgen.
Norbert
Gezinsweekend 28 tot 30 april 2017

gaat naar Maldegem

Na het overweldigend succes van het weekend in Houffalize gaan we terug de kleinschalige maar daarom niet minder leuke toer op. De gezellige jeugdherberg “Die loyale” met grote ontspanningsruimten, sportvelden, speeltuin en vernieuwde kamers wordt onze uitvalsbasis voor het gezinsweekend van vrijdag 28 tot zondag 30 april.
Ga alvast een kijkje nemen op www.jeugdherbergen.be/nl/jeugdherbergen/in-het-groen/maldegem-die-loyale.

In deze minder gekende streek hebben we enkele interessante activiteiten gepland. We brengen een bezoek aan een paardenmelkerij en een boswandeling met grote speeltuin staat op het programma. Tussendoor loopt zoals altijd het rode draadspel en maken we tijd voor een quiz, barbecue …, voor elk wat wil(d)s.
Belangrijk: 1 mei valt net na het weekend dus iedereen is nog een dagje thuis om na te genieten!
Ook niet onbelangrijk: schrijf snel in want we hebben maar 75 bedden te vullen!!!

Leeftijd
Prijs
Jonger dan 3 jaar
gratis
Van 3 tot en met 6 jaar
45 euro
Van 7 tot en met 12 jaar
55 euro
Van 13 tot en met 17 jaar
65 euro
Van 18 tot ……………jaar
85 euroHoe inschrijven?
Stort het volledige bedrag op rekening BE70 7995 5005 0525 van KWB Merchtem met vermelding Gezinsweekend 2017 + het aantal personen.
Vul onderstaande gegevens in en mail door naar gezinsweekend@kwbmerchtem.be
(of geef het rechtstreeks aan Seger, Nico, Joke, Bert of Steve)
Indien je meer informatie wenst, aarzel dan niet te bellen naar Steve: 0472/ 36 01 69Activiteiten Jong KWB november-december

Zaterdag 10 december: jaarfeest
Vrijdag 23 december: met de bus naar het veldrijden in Diegem.

Verdere info op www.facebook.com/jongkwbmerchtem

Elf nieuwe KWB leden !

Tim De Smedt
Kris De Smedt
Jan De Mayer
Jonas De Meuter
Georges De Smit
Pieter Van Campenhout
Thomas Maetens
Hans Vandenberghen
Pieter-Jan De Boeck
Klaas Van Thienen
Thomas De Baerdemaeker
Fantastisch en tof dat tien mannen zich aangesproken voelen door/voor onze KWB beweging en wensen deel uit maken van onze grote familie. We hopen dat ze vlug hun weg vinden en vrienden mogen ontmoeten.
Vrienden ťťn dezer verwachten we jullie op een activiteit of de zondag in het KWB-lokaal voor een pintje. Op 20 november telden we 459 leden, dat is niet mis hť voor Merchtem alleen want zowel Peizegem als Ossel zijn aparte KWB-afdelingen.

Schaatsen KWB - FEMMA

Woensdagavond 28 december 2016.

Vertrek aan de SPORTHAL van Merchtem om 17.45u. STIPT

Traditiegetrouw gaan we in de kerstvakantie schaatsen. Wegens de vele positieve reacties gaan we terug naar WILRIJK (ijsstadion Antarctica). De grootste schaatsbaan van de Benelux!! Een topper die niemand wil missen!!!
We vertrekken om 17.45 u. STIPT met de bus naar Wilrijk (Moerelei 119-121, 2610 Wilrijk, 03 8289928). We schaatsen van 19 tot 21 u.
We keren terug richting Merchtem rond 21.45u.
Zo zijn we rond 22.45 u. terug aan de sporthal van Merchtem.

Kostprijs:

€7 voor kinderen -12 jaar (toegang schaatsbaan, bus, huur schaatsen inbegrepen).
€8 voor +12 jaar (toegang schaatsbaan, bus, huur schaatsen inbegrepen).
Heb je zelf schaatsen mee kan je €2,5 in mindering brengen
€2 per persoon voor de mensen die NIET mee schaatsen en enkel met de BUS meerijden.
Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn indien je gepast geld kan meebrengen per gezin.

Niet vergeten:

HANDSCHOENEN zijn verplicht
Een EXTRA paar kousen
Kids ID of EID
Je goed humeur
Nog vragen?
Wouter Kemels, Sint Huybrechtstraat 30 te Merchtem, tel 052 376433, 0473 820660, wouter.kemels@kwbmerchtem.be
Lieve Van Der Meeren, Breestraten 88 te Merchtem, tel 052 371303, dours.vdm@skynet.be

Hopelijk mogen wij jou ontmoeten op deze toffe gezinsactiviteit.
Enkele overwegingen na de info- en gespreksavond “Praat voor je gaat”: de correcte voorafgaande wilsverklaringen (KWB-lokaal, 18 november)

Een 25-tal geÔnteresseerden, zowel KWB-ers , als Femma-vrouwen, luisterden met veel interesse naar de heldere, en bij momenten ludieke uiteenzetting door Jan Blockhuys, drijvende kracht achter het opleidingscentrum Woonzorg, waarbij gezocht wordt naar wie de (zorgbehoevende) patiŽnt is en hoe de zorgsector best met hem kan communiceren en inspelen op zijn wensen. Hij is ook verbonden aan het LEIF: het Levenseinde Informatie Forum.

De titel van de info- en gespreksavond “Praat voor je gaat” die doorging in de KWB-lokalen op 18 november, roept misschien te veel de idee op dat kan worden gewacht tot wanneer iemand uitzichtloos ongeneeslijk ziek is, en het sterven nabij is, om de wensen van de patiŽnt schriftelijk vast te leggen Maar deze misvatting wist de spreker met de juiste argumenten te weerleggen. Een correcte voorafgaande wilsverklaring, als belangrijk onderdeel van de voorafgaande zorgplanning, is een patiŽntenrecht, waarmee allen die betrokken zijn bij de zorgverstrekking rekening moeten houden, dus bv. ook de (huis)artsen.

Als U zeker wil zijn dat uw wensen over welke zorg je wil krijgen als je ernstig ziek wordt, gerespecteerd worden, op het moment dat je ze zelf niet meer kan uiten, dan biedt de correcte voorafgaande wilsverklaring een uitkomst. Hoe je die wensen vooraf op papier kan zetten, met andere woorden, welke informatie belangrijk is voor degenen die u de zorgen zullen verstrekken, werd door de spreker uitvoerig toegelicht. Er werd ook een goed leesbare brochure ”De correcte voorafgaande wilsverklaringen” ter beschikking gesteld van de aanwezigen, waardoor alles rustig kan worden nagelezen nadien. De bijhorende website is: www.wilsverklaringen.be
Het woord “voorafgaand” houdt in dat, vooraf , op het moment dat u (nog) niet ernstig ziek bent, schriftelijk kan vastleggen welke zorgen u nog wenst, en ook welke zorgen u niet (meer) wenst, wanneer u ernstig ziek bent, en dan niet meer deze wens kan uiten. Hoewel dergelijke wilsverklaring geen verplichting is, is het een nuttig instrument waardoor kan worden vermeden dat er nodeloze onderzoeken, of een te hardnekkige medische behandeling langgerekt wordt toegepast, terwijl het in realiteit geen wezenlijke bijdrage meer levert om de levenskwaliteit van de ongeneeslijk zieke patiŽnt te verbeteren.

‘Toegegeven, een niet zo gemakkelijk onderwerp, maar wie geÔnformeerd is, kan met de nodige kennis van zaken , daarin de juiste beslissingen nemen. We verwijzen hier dus zeker naar de genoemde brochure en naar de website, waar de verschillende mogelijkheden helder worden toegelicht.’

Er zijn 5 wettelijke voorafgaande wilsverklaringen, waarvan er 3 registreerbaar zijn op de gemeente. 4 van de 5 wilsverklaringen zijn onbeperkt geldig, maar kunnen wel worden herroepen. De voorafgaande wilsverklaring euthanasie moet om de 5 jaar hernieuwd worden. Ik verwijs nogmaals naar de brochure en de website, om daarover de verdere details te weten te komen.
In de voorafgaande negatieve wilsverklaring, vroeger ook “Levenstestament” genoemd, wordt zo nauwkeurig mogelijk beschreven welke zorg (behandelingen, onderzoeken,…) je weigert, indien je onherroepelijk wilsonbekwaam bent geworden. Bij dergelijke wilsverklaring, en bij de wilsverklaring euthanasie is het nuttig je te laten bijstaan door een professionele zorgverlener, in veel gevallen kan dat bv. de huisarts zijn.

De avond werd afgerond met nog heel wat vragen die werden gesteld, en waarop de spreker met veel geduld een gepast antwoord formuleerde. De toehoorders gingen dan ook naar huis, met een nieuwe kijk op een problematiek, waarmee we allemaal kunnen geconfronteerd worden. Want er is ťťn zekerheid: niemand is onsterfelijk.
GabriŽl Ysebaert
 

home: www.kwbmerchtem.be