kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

januari 2017KWB elektrische een/twee wielers
Vrijdag 27 januari 2017 om 19.30 u.

Vrijdag 27 jan gaat de curling wegens omstandigheden niet door, maar zal wel later dit jaar zeker op agenda komen.
Maar we hebben een alternatief voor deze avond gevonden.
We begeven ons niet op glad ijs maar ons evenwichtsgevoel zal zeker op de proef worden gesteld.
We gaan op elektrische één- en tweewielers rijden. Afspraak in zaal Vijverdal op
vrijdag 27 januari om 19.30 u. We worden begeleid door Jan Veraecke die ons verschillende van deze toestellen zal leren kennen en waar u mee mag testen.

Hebt u interesse? Kom gerust een eens af. Om een idee te hebben hoeveel toestellen we moeten voorzien zou het fijn zijn moest je een mailtje sturen naar seger.van.gucht@telenet.be

KWB KLUSSEN - dinsdag 17 januari 2017 om 20 u.

We verzamelen in HANDI-HOME (vroegere ORGA) voor een fantastische klusavond.
Tijdens deze avond behandelen we 2 thema’s:
Hoe kunnen we met kleine ingrepen in ons huis besparen op elektriciteit, water, verwarming, ….
Welk gereedschap kiezen we best voor welke klus. Wat is het verschil tussen de verschillende merken van gereedschap?

KWB KLUSSEN - woensdag 22 februari 2017 om 20 u.

Schilderen van muren en plafond, hoe houten ramen en deuren een laagje geven (lakken of vernissen), kunnen we onze badkamertegels een likje verf geven, keukenkastjes schilderen is dat mogelijk,…..
Kortom te veel om op te noemen, deze demonstratie met uitleg wordt gegeven door Luc Vrijders.
We rekenen erop dat het KWB lokaal te klein zal zijn

Sterren op de dansvloer
Heb je zin om te genieten van enkele gezellige avonden vol dans en plezier ?
Lesgeefster Lucienne Swinnen zal ons net als twee jaar geleden begeleiden. We hebben een keuze gemaakt uit de disco boogie, de tango, de chacha, quick-step en ???. Natuurlijk blijft de mogelijkheid om een “keuze dans” aan te vragen.
We starten terug bij het begin en herhalen eerst alle basispassen en gekende fi-guren. Nadien voegen we er nog enkele leuke combinaties aan toe. Dus ieder-een kan mee starten, geoefende danser of prille beginner. Zoals twee jaar geleden kan je daarna gezellig napraten in het KWB lokaal.
Waar: In zaal ’t vijverdal te Merchtem
Wanneer: van 19u tot 20.30u of van 20.30u tot 22u.
GEEF JE VOORKEURUUR MEE!!!
dinsdag 31 januari 2017
dinsdagen 7, 21 februari 2017
dinsdagen 7, 14 maart 2017
Op 28 maart dansen we onze slotavond van 19 tot 22 uur
Kostprijs: . Voor deze 6 sessies vragen we een bijdrage van 20 euro per danskoppel. Om praktische redenen liefst per danskoppel inschrijven
Voor meer inlichtingen kan je steeds terecht bij: Wouter Kemels, Sint Huybrechtstraat 30 te Merchtem, 052 376433, 0473 820660 Lieve Van Der Meeren, Breestraten 88 te Merchtem, 052 371303 of stuur je gewoon een mailtje naar sterren@kwbmerchtem.be.
Schrijf het bedrag over op rekening BE70 7995 5005 0525 van KWB

KWB-kaartkampioenschap!

De derde kaartavond al en de punten zijn dit jaar nog niet fameus, we zullen een tandje moeten bijsteken. We zijn al harstikke curieus wat het kookteam ons gaat voorschotelen. We zijn al een beetje verwend geweest. Maar al bij al blijft winnen ondergeschikt aan het kaartplezier en de deugd om je medespelers eens om de tuin te leiden.

De speeldata: vrijdagen telkens om 20 u. in het KWB-lokaal

13 januari 2017
10 februari 2017

10 maart 2017
21 april 2017


DARTS
Vrijdag 20 januari 2017

Welkom om 20 u in het KWB-lokaal.

De Vlaamse acteur, Bruno Vanden Broecke, die meespeelt in de serie ‘het eiland’ op Een, liep een beetje in de weg en kreeg de vogelpikpijltjes in zijn hoofd. Bij de KWB gooien we naar de roos en de puntenringen errond. Dus geen paniek kom eens mee pijltjes gooien. Leuke avond gegarandeerd!

SPORT
Pingpong
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal
zaterdagen voor iedereen
Ook op zaterdag blijven we regelmatig wedstrijdjes onder elkaar spelen. Telkens om 19.30 u. in de sporthal.
Kalender te bekomen bij Aloïs.
Iedereen welkom! Meer informatie bij Aloïs: 052/37 43 56 of voetbal@kwbmerchtem.be

KWB in Merchtemse zaalvoetbalcompetitie
We hebben bij KWB ook een zaalvoetbalploeg die deelneemt aan de zaalvoetbalcompetitie. Deze wedstrijden worden afgewerkt in de sporthal. Supporters zijn altijd welkom!
Donderdag 12 januari om 22 u. tegen Kerrewilly's
Donderdag 26 januari om 20.30 u.tegen ZVC Derrenteim
Maandag 6 februari om 21 u. tegen Ginderale Boys
Donderdag 23 februari om 20.30 u. tegen ZVC Trapsgewijs

Petanque

We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden.
Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of
com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

ANTWOORDEN QUIZ JAARFEEST
1 - B: bitterballen (Wat maakt Jurgen klaar)
2 - A: fruitsap (wat drinkt voorzitter Luc)
3 - D: CVP (welke reclame zien we niet)
4 - A: rood-wit-rood (kleur van de boog)
5 - D: andere kleur (auto bij wijnwandeling)
6 - A: affiche rijbewijs (reclame op achtergrond)
7 - B: 20.30 u. (uur op kathedraal Antwerpen)
8 - A: Open (reclame in Hasselt)
9 - C: 11 (aantal personen die stuk 2 euro proberen op te rapen)
10 - B: DVV (reclame Corrida)
11 - A: blauwe prinses (ballonenplooier)
12 - D: nergens (waar staat Geert)
13 - B: rood-roze (kleur roeispaan)
14 - C: Palm (bovenste bak)
15 - A: Ludwig (wie kijkt er naar...)
16 - A: 17-8-2007 (datum corrida op affiche)

Kookavond
Dinsdag 24 januari 2017
19.30 u. Kerkeboomgaard

Bij het afsluiten van de kleine raak was het menu dat door de koks wordt aangereikt nog niet gekend.
We houden het bij een ‘verrassingsmenu’ en dan kan/mag het alle kanten uitgaan. Van drie zaken mag je zeker zijn ‘het wordt heel lekker’, ‘je mag in de potten roeren’ en ‘afwas is er sowieso’.

Wijkmeestersvergadering van 2 december 2016

Luc opende de vergadering met 25 aanwezige wijkmeesters met een
bedanking aan iedere wijkmeester voor zijn bijdrage in het verwezenlijken van alle activiteiten van het voorbije werkjaar in kader van 75 jaar KWB Merchtem. Hij besloot met te zeggen ‘het was een hectisch jaar maar we zijn er met zijn allen op een zeer toffe manier uitgekomen’.
Wouter bracht een bezinning over Sinterklaas:
Binnenkort komt Sinterklaas. Sinterklaas blijft het verhaal van de goedheid, en verhalen zijn er om verteld te worden, om doorheen lange zinnen weer tot leven te komen. Zijn verhaal kunnen wij levend maken door zelf Sinterklaas voor elkaar te zijn. Niet zozeer door geschenken te kopen, maar door zelf een geschenk te zijn.
Het geschenk van een vergevend woord bijvoorbeeld. Of het onbetaalbare geschenk van dank u te zeggen. Met Sinterklaas kunnen wij het verhaal van geven in daden omzetten, door onze bemoediging en schouderklopjes, door elkaar kansen te geven. Wij bidden tot de heilige Nicolaas dat hij ons een duwtje in de rug geeft om zelf ‘Sint’ te zijn.
Met enkele doordenkers besloot hij
Een duwtje in de rug krijgen van iemand hoe voelt dat?
Waar heb ik de kans laten liggen om iemand een duwtje in de rug te geven?
Hedwig overliep met ons de voorbije en de komende activiteiten. Evert vertelde over zijn deelname aan de kookles. Jan nam deel aan het bezoek aan de brouwerij en hij verwoordde het zo ‘na het bezoek zou iedereen zelf kunnen beginnen brouwen’ zo goed was de uitleg van de chef-brouwer.

Bij het overlijden van een KWB-lid wordt aan de wijkmeesters gevraagd om anekdoten te vertellen. Theo De Wael werd geprezen om zijn stiptheid, zijn inzet voor alles wat met de kerk en de sacramenten te maken heeft. Zijn vriendelijkheid en zijn blijheid in de omgang met iedereen werd door iedereen geapprecieerd.

Na de pauze met een traktatie van Wouter op zijn verjaardag kregen we een zeer gesmaakte en interessante uitleg van Willem Van Schuerbeeck over zijn deelname aan de marathon op de Olympische Spelen in Rio. Willem vertelde honderduit over zijn dagelijkse trainingen, zijn motivatie, zijn maaltijden, de oefeningen die hij thuis doet, de controles die regelmatig gebeuren voor dopingcontrole.
De gedrevenheid om een sterkte tijd te lopen over de 42 km nl. 2 uur en 10 minuten. De behuizing in Rio in Brazilië, de temperatuur, de vochtigheid, het logement, de omgeving van het Olympisch dorp,….
Een formidabel verhaal, alle wijkmeesters waren vol bewondering voor het karakter en de wil van Willem om als topatleet te slagen. Ook zijn oefenkamp in Kenia met de wereldtop van de marathonlopers kwam ter sprake.
Je wordt inderdaad niet zomaar een wereldtopper er moet heel veel voor gedaan en gelaten worden. De verzorging grenst aan het ongelooflijke en bovenal heeft een atleet de steun nodig van zijn vrouw en kinderen.

Daarna was het de beurt aan Marc en Francis die als supporters waren vertrokken naar Rio. Zij hadden het over de behuizing en de leefomstandigheden in Rio. Over het strand van Copacabana, over de favela’s, het eten, over het grote beeld van Christus de Verlosser, dat heerst over de stad. En nog zo veel meer….

Zeer genietbare en interessante vergadering. Proficiat aan sprekers en deelnemers
Norbert


Gezinsweekend 28 tot 30 april 2017

gaat naar Maldegem

Na het overweldigend succes van het weekend in Houffalize gaan we terug de kleinschalige maar daarom niet minder leuke toer op. De gezellige jeugdherberg “Die loyale” met grote ontspanningsruimten, sportvelden, speeltuin en vernieuwde kamers wordt onze uitvalsbasis voor het gezinsweekend van vrijdag 28 tot zondag 30 april.
Ga alvast een kijkje nemen op www.jeugdherbergen.be/nl/jeugdherbergen/in-het-groen/maldegem-die-loyale.

In deze minder gekende streek hebben we enkele interessante activiteiten gepland. We brengen een bezoek aan een paardenmelkerij en een boswandeling met grote speeltuin staat op het programma. Tussendoor loopt zoals altijd het rode draadspel en maken we tijd voor een quiz, barbecue …, voor elk wat wil(d)s.
Belangrijk: 1 mei valt net na het weekend dus iedereen is nog een dagje thuis om na te genieten!
Ook niet onbelangrijk: schrijf snel in want we hebben maar 75 bedden te vullen!!!

Leeftijd
Prijs
Jonger dan 3 jaar
gratis
Van 3 tot en met 6 jaar
45 euro
Van 7 tot en met 12 jaar
55 euro
Van 13 tot en met 17 jaar
65 euro
Van 18 tot ……………jaar
85 euro

Hoe inschrijven?
Stort het volledige bedrag op rekening BE70 7995 5005 0525 van KWB Merchtem met vermelding Gezinsweekend 2017 + het aantal personen.
Vul onderstaande gegevens in en mail door naar gezinsweekend@kwbmerchtem.be
(of geef het rechtstreeks aan Seger, Nico, Joke, Bert of Steve)
Indien je meer informatie wenst, aarzel dan niet te bellen naar Steve: 0472/ 36 01 69
Niet meer twijfelen om in te schrijven, er zijn nog maar enkele plaatsen vrij!Met de kindervriend ‘SINTERKLAAS’ en zijn zwarte pieten op de paardentram!

Alle kinderen mochten samen met hun vake/moeke of oma/opa met de Sint en zijn zwarte pieten een ritje maken met de paardentram door het centrum van Merchtem.
KWB’ers Pol Abbeloos en Luc Robberechts vertroetelden de twee stevige boerenpaarden die de tram voorttrokken.
Of deze paarden onderweg iets laten vallen hebben is ons onbekend maar dat is de ideale meststof voor groenten en bloemenperken.
Tof, keileuk, prettig en mogen we nog eens mee waren de meest gehoorde zinnen die de stralende kinderen uitspraken na hun rondrit.
De Sint en zijn helpers werden eerst door pater Karel in de misviering verwelkomd. De Sint las in zijn groot boek en zag dat alle kinderen braaf geweest waren ’d’r zijn geen stoute kinderen meer’.
De Sint kwam zich daarna verwarmen in het KWB-lokaal want het was ijzig koud.
In het KWB–lokaal werd de Sint overstelpt met leuke tekeningen die de kinderen hadden ingekleurd of zelf getekend?
Sinterklaasliedjes weerklonken en iedereen kreeg van de Sint nog wat snoep aangeboden.
Tot volgend jaar Sint, schrijf het maar in je groot boek dat je met je helpers welkom bent in het KWB-lokaal.Welkom aan onze nieuwe leden!
André De Sager
Jona Baeckens

Mannen, jullie hebben een goede keuze gemaakt want bij KWB-Merchtem is er iedere maand iets te beleven. Wellicht en hopelijk zelfs vinden jullie hier en daar een activiteit die je aanspreekt en wat ook belangrijk is er zijn steeds mensen met wie je een babbeltje kan maken. Vriendschap loert hier om de hoek.

BEDRIJFSBEZOEK VICARIS


Op vrijdag 25 november trokken 44 KWB’ers op bedrijfsbezoek naar Dendermonde. In de brouwerij Vicaris kregen ze een interessante rondleiding en voelden het enthousiasme van de brouwer. En natuurlijk mochten ze proeven van het heerlijke brouwsel, vooral de tripel viel in de smaak. De uitleg over het brouwproces werd door alle deelnemers geapprecieerd. Hoe een heel kleine brouwerij door hard en goed te werken stilaan groter werd. Was de uitleg subliem, op het proeven van zijn bieren was hij eerder aan de karige kant, bij de KWB-leden, die al meerdere brouwerijen in de omgeving bezochten zijn ze meer gewoon.


Kerst- en inspiratietocht
Het kan niet altijd feesten zijn. Onder het thema ‘dynamiek in de lucht’ gingen we met een 60 tal deelnemers op kerst- en inspiratietocht. Stilstaan bij de echte waarden van het leven en nadenken over - hoe wij bezig zijn in onze omgang met de medemens - gebeurt niet al te dikwijls. Aan de positieve en soms gevoelige reacties van de meestappers tijdens en na onze tocht werden de mijmeringen die op een 6- tal plaatsen werden voorgelezen als zeer waardevol ervaren en hebben ze meermaals aangezet tot een ernstige babbel onderweg; mede dank zij Erna en Walter die met muziek en zang de kerstsfeer wisten los te weken.

De prachtige kerstversiering in de Galgestraat, het heerlijke wandelweer, de donkerte van de nacht, het warm onthaal bij Frans en Petra, het jenevertje, de hotdogs, het soepje en de gezelligheid in het KWB-lokaal hadden zeker een waardevolle bijdrage aan deze ‘warme’ tocht.


Uitnodiging op de derde inspirerende lezing rond gelovig omgaan met …

Zijn wetenschap en geloof onverzoenbaar?
Vrijdag 3 februari 2017 om 19.30 u.– Kerk Merchtem

Professor Frank Linde, natuurkundige uit Amsterdam, gespecialiseerd in het onderzoek naar basis bouwstenen en ontstaan van het heelal.

Pastorale Zone De Bron

Onze wens voor 2017

Ruimte in je agenda voor nieuwe plannen en uitdagingen!
Kansen te over om vrienden te maken en te ontmoeten!
Hopen en streven naar een fijn-menselijke samenleving met aandacht voor wie toevallig wat aan de kant staat!
Arbeidsvreugde op je werk, je vrijwillige inzet of je hobby!
Vreugde, geluk, veel plezier en chance en vooral veel deugd aan wat je doet!
Een uitlaatklep bij KWB-Merchtem

Wij gedenken

KWB’er Theo De Wael, echtgenoot van Eveline De Munter

IN MEMORIAM THEO DE WAEL

Zeer onverwachts heeft KWB’er Theo De Wael ons verlaten. Theo was een joviale, vriendelijk en gedienstig man. Hij was een geïnteresseerd lid en las de Kleine Raak van voor naar achter. Hij kende heel veel mensen in Merchtem en zijn gedrevenheid in alles wat met de kerk en de eredienst te maken had was ongekend.
Op 13 juni 1980 werd hij door Mgr. Danneels permanent diaken gewijd. Met KWB kregen we de eer om Theo aan kardinaal Daneels voor te stellen als een goede en sociale man begaan met de medemens.
Als diaken heeft hij zich met al zijn talenten ingezet voor onze christelijke gemeenschap.
Als fervent supporter van Hoger op Merchtem had Theo gedurende vele jaren zijn vertrouwd zitje op de tribune.
Theo, onze gelovige gemeenschap zal je missen als voorganger en de laatste jaren na je pensioen vooral als voorzanger in de mis op woensdagmorgen en als koster om alles in onze parochiekerk netjes voor te bereiden. Theo bedankt om de vele kleine gesprekjes over ditjes en datjes die je betrokkenheid met veel Merchtemse families kenmerkte.


Pannenkoekenbak
ten bate van de parochiale lokalen
Zondag 5 februari 2017
Zaal ’t Vijverdal.

Wil je graag meehelpen, de zaal klaarzetten, bakken, opdienen, afruimen, afwassen of helpen opruimen….neem dan contact met Jos Dours.
 

home: www.kwbmerchtem.be