kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

februari 2017

Pijpenstelen
TONEELVOORSTELLING

Vrijdag 3 maart
Zaal ‘t Vijverdal - Merchtem deuren: 19.30 u. aanvang: 20.15 u.

hilarische komedie door THEATER MAGIE vzw - www.theatermagie.wordpress.com voorverkoop: € 8 - kassa: € 10 kaarten te koop: KWB lokaal (zondagvoormiddag) en 0476/42 84 27 en 0496/04 87 20 boekhandel Wauters - Kerkstraat 4 - Merchtem - 052/37 41 38 meer informatie: www.kwbmerchtem.be

Theater Magie brengt alweer het hilarisch verhaal van de meeste gespeelde Engelse auteur na Shakespeare en Ayckbourn, de hedendaagse ‘King of Comedy: John Godber. Een oud koppel gaat steeds naar de Belgische kust op vakantie. Hij, een grote knorrepot, en zij, een eigenwijze zaag. Ze kennen elkaars kleine kantjes, maar hebben er in de loop van de jaren al mee leren leven. Of beter gezegd: hebben er hun oplossingen voor gevonden. In een aantal flashbacks zien we hoe ze door de jaren heen er steeds weer naartoe gaan, steeds met heel wat ergernis en we zien hoe zelfs de regen de pret niet kan bedreven. Een stap in de nostalgie, waarin we zien hoe mensen met elkaar vergrijzen en hoe futiel onze vakantie-beleving wel is.

De netto opbrengst gaat naar het Think-pink-project van Dokter De Neve van het UZ in Gent, waardoor bestralingen geen vitale organen meer raken en zodoende enkel de tumor bestrijden. Voor meer info, kijk op www.think-pink.be.


kaartkampioenschap
Januari
Plezante avond gewonnen door een jong-KWB’er nl. Jonas Ringoot met 105 punten.
Toffe anekdote : Jonas bleef met 2 anderen over en er werd nog druk naar een 4e man/vrouw getelefoneerd. Uiteindelijk kwam alles goed en won Jonas verdiend.
De koks van dienst serveerden lekkere hapjes en een taartje.
Volgende kaartavond: vrijdag 10 februari
Iedereen welkom op vrijdag 10 februari om 20 u. in de werkman.
Nu wordt het echt menens : al wie nog ambitie heeft om kaartkampioen te worden met zijn ‘troeven’ op tafel leggen.

10 maart en 21 april 2017 zijn de laatste speeldata.

SPORT
Pingpong
Elke donderdag kan je in de kleine zaal van de sporthal pingpong komen spelen. We starten om 20.30 u. en we spelen tot 22 u. Iedereen is welkom. We spelen onderling wedstrijdjes.

Zaalvoetbal
zaterdagen voor iedereen
4 februari om 19.30 u. in de sporthal in Merchtem.
18 februari om 19.30 u. in de sporthal in Merchtem.
18 maart om 19.30 u. in de tuinbouwschool in Peizegem.
8 april om 19.30 u. in de sporthal in Merchtem.
22 april om 19.30 u. in de sporthal in Merchtem.

KWB in Merchtemse zaalvoetbalcompetitie
We hebben bij KWB ook een zaalvoetbalploeg die deelneemt aan de zaalvoetbalcompetitie. Deze wedstrijden worden afgewerkt in de sporthal. Supporters zijn altijd welkom!
Maandag 6 februari om 21 u. tegen Ginderale Boys
Donderdag 23 februari om 20.30 u. tegen ZVC Trapsgewijs
Donderdag 16 maart om 22 u. tegen Ififinea 1
Maandag 27 maart om 21 u. tegen Huibout
Maandag 8 mei om 21 u. tegen Zanzibar

Petanque
We hebben ook een petanqueploeg bij KWB. Zij spelen op woensdag in Peizegem hun competitiewedstrijden.
Voor wie is ingeschreven bij de petanqueploeg. Meer informatie bij Francis: 052/37 37 90 of
com-petanque@kwbmerchtem.be

Kaarten
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.FAMILIENIEUWS

Wij gedenken

Mariette Dours, weduwe van Frans De Velder
zuster van KWB’er Pierre Dours
tante van verschillende KWB’ers

Felicien Toujour, weduwnaar van Paula Gentens
vader van KWB’er André Toujour


Ontmoeten!

Ontmoeten, een blijvend verhaal
Fijn dat je er bent….
is meer dan iemand tegenkomen of bij elkaar zijn.
Je ontmoet niet zoveel mensen.
Ontmoeten heeft iets van verwondering en herkenning.
De ander is antwoord of vraag
op iets van jou.

Een echte ontmoeting raakt je,
ze vraagt openheid van jou,
niet dat je alles moet zeggen
tegen de ander, maar wel dat die ander
jou iets mag zeggen of vragen.

Ontmoeten is de ander binnenlaten in het huis van jezelf,
met het risico
dat hij of zij ontdekt dat niet alles echt is in je huis
dat je je soms anders voordoet,
dat je kwetsbaar bent
en soms anderen gewoon napraat.

Iemand ontmoeten is
iemand binnenlaten, in de binnenste cirkel van je leven.

Een echte ontmoeting laat sporen na.

Uitnodiging op de vierde inspirerende lezing rond gelovig omgaan met …

Inspiratie vanuit het geloof in het omgaan met
“psychiatrische patiënten”

Woensdag 8 maart 2017 om 19.30 u.– Kerk Merchtem

Hendrik Van Moorter, psychiater net op rust.
Merchtem quizt 2017 - 1e avond – wistje datjes …

Er doen dit jaar 35 ploegen mee
Nieuw dit jaar : er zijn vijf ronden van twaalf vragen, elke ronde heeft vier blokken van drie vragen (rond een bepaald thema)
Het centrale thema was een reis rond Europa. Over 20 landen werden er vragen gesteld.
De Franstalige (oorspronkelijke) benaming van Mannekepis is Petit Julien (verwijzend naar de fontein waar het beeldje stond Julianekesborre
Bij de meest bedreigde diersoorten in Nederland hoort de hamster
Duitsland heeft het grootste aantal buurlanden in Europa : 9
het woord ombudsman komt uit het Zweeds, waar het vertegenwoordiger heet
In de stand staan we op een tiende plaats voor het algemene klassement (81 punten), in het stoefklassement staan we vijfde (369 punten) en op de tweede plaats in het deelklassement van de culturele ploegen

Frans S. , Francis W.,
Jos & Wiske A., Dominiek


Merchtem quizt 2017 - 2e avond – wistje datjes …

Het centrale thema was “in de platenkast”. De plaatjes kwamen van volgende vijf artiesten : ABBA, Bazart, Elvis Presley, Madonna en Will Tura.
Het wapenschild van Merchtem wordt in de heraldiek als volgt beschreven : in goud een uitkomende gekanteelde poort van keel, geopend van het veld, met een aangebouwde gekanteelde weermuur van keel die de schildranden raakt, beide gemetseld van het veld, de poort getopt met een omgewende banier van sabel met stok van goud en beladen met een leeuw van hetzelfde, geklauwd en getongd van keel.
Discobar Zebedeus (Joost Robberechts) speelde zijn eerste plaatjes in “den echo”, dus niet in Atlantis of Dibango
De Hondsbergstraat in Brussegem ligt tussen de Nieuwelaan en Linthout.
Dat de familienaam van Hillary Clinton (Rodham), door de meeste deelnemende ploegen beter gekend was dan de echte naam van Dana Winner (Chantal Vanlee)
we de internationale pi-dag vieren op 14/3 (getal pi = 3,14)
De tweede avond lijkt altijd de moeilijkste te zijn. In de algemene stand zakten naar een vijftiende plaats (160 punten), in het stoefklassement bleven we staan we tiende plaats staan.
om ons verdriet te bedrinken dronken we een alcoholvrije Mojito Virgin (Mojito zonder Rum)

Frans S. , Francis W.,Marc B.
Jos & Wiske A., DominiekJong-KWB Nieuwjaarsreceptie
Alle taboes doorbroken!
Op 12 januari hield Jong-KWB haar nieuwjaarsreceptie. Naast een gezellig samenzijn werd er ook een `gevoelig` thema aangesneden. Tijdens een hapje en een drankje nodigden we immers expert Louis uit. Hij leerde al menig man de kneepjes van het verleiden, jullie lezen het goed, verleiden!
Niet dat we plots allemaal op zoek willen gaan naar een (andere) vrouw, maar iedereen interesseert zich wel in de chemie tussen mannen en vrouwen... Waarop reageren vrouwen? Hoe wekken we interesse? Hoe communiceren we best, verbaal en non-verbaal? We kregen tips die ons niet enkel zullen helpen bij het communiceren met een mogelijke partner, maar ook in het alledaagse leven en zelfs in onze job.
Het was een legendarische avond die we niet snel zullen vergeten. Stijn en Joris toonden dat godsdienstleerkrachten niet enkel goed zijn in serieuze babbels, ze wisselden ze af met moppen en lachpartijen!
Ben je benieuwd naar wat er op deze legendarische avond gezegd is? Spreek dan een Jong-KWB lid aan ... of beter nog: zorg dat je er de volgende keer bij bent! Het Jong-KWB bestuur


Wijkmeestersvergadering van 6 januari 2017

Alsof het in de (Nieuwjaars)sterren geschreven stond: de vergadering was hartelijk en vrolijk met een terugblik door Steve op de ‘voorbije’ en een vooruitzien naar hoe de maand januari weer het programma van onze KWB-afdeling vult. Origineel was de start met een door Hans opgenomen videoboodschap van voorzitter Luc die door een receptie op het werk de vergadering niet kon bijwonen. Helder en klaar formuleerde hij wat hem zo bindt aan onze beweging en met een duidelijke vinger wees hij vanop het grote scherm in de richting van de 25 aanwezigen, waaronder ook een aantal leden van de tapploeg die was uitgenodigd. Hij haalde er zelfs Sergio bij om met een meezinger zijn woorden kracht bij te zetten. Welkom was de beloofde ronde die hij vanuit zijn huiskamer gaf… Dat fragment werd op algemene aanvraag teruggespoeld… en herhaald. Een origineel bisnummer voor onszelf.

Na de start toch nog even stil worden en terugblikken op de ontmoetingen met onze diaken en KWB’er Theo De Wael die ons plots ontvallen is.

Op het programma stonden onder meer de verdeling van de bezoeken aan nieuwe leden, de belofte om echt werk te maken van een poetsgroep voor het lokaal. Gedaan met het afroepen van een tiental namen…! Wat met de verzending van Raak via Bpost? Wellicht voorlopig nog toekomstmuziek. Het bezoek van onze leden met Raak en Kleine Raak behoort tot het takenpakket van elke wijkmeester die zijn taak ter harte neemt. En die bezoekjes zijn – van twee kanten – toch altijd de moeite waard!

Tijdens de pauze vergastte Geert ons op een kaas- en vleesschotel die met sponsorgeld van pater Karel werd aangekocht. Ook onze proost gaf op deze manier alweer blijk van zijn appreciatie voor 75 jaar KWB-werking. En of het smaakte!

Na de pauze was het de beurt aan Tim om met een originele en boeiende quiz de vijf ploegen op de proef te stellen. Het originele karakter van de quiz was dan weer meer dan voldoende om Tim voor volgend jaar weer uit te nodigen. Van een spetterend begin gesproken. En als dat symbool staat voor de verdere jaarwerking, mogen we ons op een boeiend programma voorbereiden.

Herman


Schaatsen

Dat we in kerstvakantie met een bus van 42 deelnemers vertrokken naar de ijspiste in Wilrijk onder de kundige leiding van KWB-er Ludwig.
De dochters van Ludwig zorgden voor nieuwe bonnetjes met de verschillende prijzen.
Dat er nog 12 personen, die zelf met de auto waren, onze groep kwamen versterken.
Wat hebben KWB’ers met de ingang van deze ijspiste? Ze kiezen steeds voor de verkeerde allez ja voor de ingang van de kantine. Of zou dit met voorbedachtheid zijn?
Dat er een groepje na een uurtje rondjes rijden de schaatsen aan de haak hingen en naar de kantine trok. Dat ze zich met excuses uit de slag wisten te redden. ‘de kleine werd moe’, ‘ze kregen het te koud’……
Dat de meeste, oudere deelnemers toegaven dat de fysiek van de jongeren er beter aan toe is dan de conditie van de ouders.
Dat Yannick eerst een pirouette maakt voor hij valt!
Dat het aantal deelnemers tellen niet zo gemakkelijk is vooral als je als begeleider jezelf niet meetelt.
Dat KWB volgend jaar waarschijnlijk nog eens naar Liedekerke zal gaan schaatsen.
Steve

Proficiat aan de fiere opa’s
KWB’er Ludwig Vanderstappen loopt er zo fier als een gieter bij met zijn kleindochter Isa. Hij zal die kleine meid wel rap aan het lachen krijgen want opa Ludwig is om geen grapje verlegen.
KWB’er Ludwig Dours werd voor de 6e keer grootvader. Nell Verdoodt is er nu laatst bijgekomen en Ludwig zal haar zeker en vast met de nodige grootvaderliefde omringen.
KWB’er Marc Blyaert loopt er ook fier bij met zijn kleindochter Charlize.

Geboorte
Welkom Charlize in het gezin van KWB’er Maarten De Proost en Audrey Bodson. Charlize werd net in 2017 geboren, nl. op 2 januari.

Welkom aan de nieuwe KWB leden.
o Wouter Troch o Eric Micha
o Jorn Raeymaekers o Chris Bruyninckx o Aaron Tierens
Mannen welkom bij de KWB. We wensen jullie heel veel deugd en plezier aan jullie lidmaatschap.

KWB-KLUSSEN 2e avond

Woensdag 22 februari 2017 om 20 u.

Schilderen van muren en plafond, hoe houten ramen en deuren een laagje geven (lakken of vernissen), kunnen we onze badkamertegels een likje verf geven, keukenkastjes schilderen is dat mogelijk,…..
Kortom te veel om op te noemen, deze demonstratie met uitleg wordt gegeven door Luc Vrijders. We rekenen erop dat het KWB lokaal te klein zal zijn 


Vakbekwaamheid sessie 2

Beste leden,


Naar aanleiding van de verplichte vakbekwaamheid voor mensen met een rijbewijs C of Ce plannen wij in samenspraak met opleidingscentrum Minerva de 5 verplichte cursussen voor de 2de sessie. Bij het volbrengen van deze zal de vakbekwaamheid geldig zijn tot het jaar 2026. Het betreffen hier 4 theoretische en een verplichte praktische opleiding bestaande uit 3 uur theorie en 3.5 uur rijtijd . Eind dit jaar zou bij het volgen van de tweede sessie een verplicht examen worden ingevoerd . Dit kan voorkomen worden door nog voor het einde van het jaar de 5 lessen van de tweede sessie te doorlopen. Indien we aan 15 personen geraken hebben wij een docent beschikbaar die deze lessen on site komt geven. Bij interesse laat zo snel mogelijk een seintje op onderstaande contactgegevens want wij moeten voor 15 februari de docent vastleggen en data prikken.

Wanneer : - 4 theoretische opleiding nog te bepalen zaterdagen in maart en april
van 8.30 tot 16.30 u.
- praktijk ecodriving + theorie in samenspraak met docent
Waar : - alle theorie KWB lokaal Merchtem - praktijk in samenspraak met docent
Kostprijs : - theorie 500 euro excl btw voor de 4 sessies
- praktijk in samenspraak met de begeleider
eigen vrachtwagen verplicht richtprijs 620 euro excl btw.
- Via kmo cheque is een tussenkomst tot 40 % voorzien door de staat.

Voor verdere info of inschrijving kan U terecht bij Hebbelynck Yannick tel : 052/372735 email : hebbelynckyannick@skynet.be


KWB- XXX avond
 Op Zaterdag 18 februari 2017 gaan we op winterwandeling.
Deze wandeling gaat langs rustige landwegen,
+/- een 6 tal km richting
“de kleine deugd, Lepelstraat 10, 1745 Opwijk”,
waar we worden verwacht voor een natje en een droogje.
Hier worden we door auto’s opgehaald zodat we rond 21.45u terug in het KWB lokaal zijn,
waar we nog gezellig kunnen napraten bij een glaasje.
Het zal een gezellige avond worden waarbij we als koppel een romantische avond beleven in deze nog koude wintermaand rond Valentijn ,

We starten in een romantisch KWB lokaal om 19u.
Bij minder goed weer voorzien we een alternatief in het KWB lokaal.
Meer informatie: vancampenhout.luc@scarlet.be of 0498570383

Een avondje klussen bij Handy Home

Op dinsdag 17 januari verzamelden we met 35 man in de HANDY HOME in de stationsstraat . Daar kregen we van Addy een deskundige uitleg over de vernieuwing in de verlichting en het verschil tussen de verschillende merken van gereedschap.

De led verlichting is in volle opgang en de oudere types van lampen worden al niet meer aangemaakt. Het plaatsen van led lampen is een serieuze besparing voor de elektriciteitsrekening.
Het is belangrijk welke lampen je gebruikt maar als je zeker wil zijn is het best dat je uitleg vraagt bij de aankoop van lampen/armatuur en Addy is een echte kenner.

Enkele nuttige weetjes in verband met licht:
Led lampen gaan veel langer mee dan gewone lampen, zijn wel duurder maar men doet op termijn een besparing aan elektriciteit.
TL lampen niet door led dienen vervangen te worden ,want daar spaart men niet echt centjes mee uit, tenzij je nieuwe moet plaatsen natuurlijk.
Het belangrijk is dat je een led buis lamp met de goede kant naar beneden plaatst anders schijnt het licht naar boven en dat is niet interessant natuurlijk.
In de goedkope led TL lampen geen buizen zitten maar led strips en als die stuk zijn niet vervangen kunnen worden.
De lichtkleur uitgedrukt wordt in graden Kelvin afgekort K , en het belangrijk is of je dag warm of koud wit licht plaatst.
Op de verpakking wordt altijd het aantal Lumen en het aantal Watt vermeld, en dat we in de toekomst in lumen zullen moeten denken.
Het dimmen van led lampen soms problemen kan geven. Dit komt omdat er onvoldoende stroom verbruik is : en dat dit kan opgelost worden door een gewone lamp erbij te plaatsen.
Je op de verpakking altijd kan zien of een lamp dimbaar is of niet
Soms is het goedkoper een volledig nieuw armatuur en led te kopen dan enkel de lamp te vervangen door een led lamp, men is dan ook zekerder dat alles zal werken .

Na de uitleg over de lampen viel ons licht op enkele bakken die in de rekken stonden in Handy Home, de prijzen van die bakken verschilden maar de inhoud hebben we ons laten smaken. Naar het schijnt zat Hugo er voor iets tussen dat die bakken daar stonden, want Frans (van den Handy Home) liep daar al een hele dag rond en heeft die bakken niet zien staan (het daglicht scheen nochtans fel in Handy home 

Na de korte pauze had Addy het over werkgerief, vijsmachientjes, boren, zagen, slijpschijven,…. Hij legde ons piekfijn uit wat het verschil in kwaliteit was tussen de verschillende merken en de conclusie is en dat er eigenlijk geen slecht merk is je moet juist kijken voor wat en hoeveel je een bepaald machine wil gebruiken. Voor de gewone klusser is het niet nodig om een professioneel duur machine te kopen, maar er zijn professionelen die goedkopere machines kopen enkel en alleen om werken in Brussel te gaan doen, omdat op het einde van de dag hun camionette toch leeg is.

We kwamen te weten dat:
Er vele merken van gereedschappen bestaan en er veel degelijke machines zijn.
Er vele KWB’ers goed op de hoogte waren van de verschillende machines.
Er naast negatieve ook positieve zagen bestaan en je dit kan zien aan de tanden ,en hoe meer tanden hoe fijner de zaagsnede.
Hedwig daar een koopje heeft kunnen doen.

Namens KWB nen dikke merci aan Addy en Frans (van Handy Home) voor de deskundige uitleg deze avond en in de toekomst bij de aankoop van onze lampen en machines
Frans R.

BOWLING

9de familiebowling
Dinsdag 28 februari 2017 p.p per spel
Waar? Bowlingstone Wemmel
Afspraak om 18u30 aan het KWB lokaal (of 19u ter plaatsen)
(indien je geen vervoer hebt laat dan iets weten zodat we een plaatsje kunnen Voorzien)
Inschrijven (per e-mail) bowling@kwbmerchtem.be
(telefoon Roland) 0477 476 042
(10 banen voorzien met ong. 8personen per baan)
!! Er is een kleine beloning voorzien voor de winnaar!!


Daguitstap KWB – Oude tradities in Bever – Lessines – Gooik

Het is al lang aangestipt in onze agenda’s: de daguitstap op zaterdag 8 april 2017 waarvoor je nu al kan inschrijven.
8.30 u.: vertrek aan de kerk via Tollembeek en Pajottenland naar Bever
9.15 u.: onthaal in de Beverse Kaasmakerij met mattetaart en koffie
bezoek aan de boerderij en melkinstallaties en kaasmakerij
kaasproeverij met aangepaste drank
11.30 u.: gegidste ontdekkingstocht met autocar door de steengroeve(n) van Lessines
12 u.: middagmaal
14 u.: Gegidst bezoek aan het Hôpital Notredame à la Rose opgericht in 1242 en nu werelderfgoed

We bezoeken het eeuwenoude gebouwencomplex en wondermooi museum, volledig ingericht zoals het hospitaal vroeger was met authentieke waardevolle kunstvoorwerpen, zilverwerk, smeedwerk, medische instrumenten uit andere tijden en rijke farmaceutische verzamelingen en de bibliotheek met meer dan 3000 eeuwenoude boeken.
16 u.: Terugreis via Gooik
16.30 u.: Vrij of gegidst bezoek aan

de oude geuzestekerij De Cam, een eeuwenoude traditie van brouwkunst en spontane gisting, uniek in de wereld
het volksinstrumentenmuseum met o.a. de verzameling muziekinstrumenten van volksmuziekgroep 't Kliekske
18.30 u.: In het gezellige volkscafé De Cam nemen we een broodmaaltijd
20 u.: Aankomst in Merchtem
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
………………………………………………………………………… schrijft met …… perso(o)n(en) in voor de dagreis op 7 april 2017. De inschrijving is pas definitief wanneer ……………… x 55 € onder enveloppe wordt afgegeven aan Francis Wijns of Luc Van Schuerbeeck of van zodra deze som is gestort op BE79-8335-3470-9433, de KWB-rekening. Let wel: het deelnemersaantal is beperkt tot 50 personen.

Eén uurloon voor HAITI

Zoals jullie wel weten is er begin oktober een orkaan over HAITI geraasd die veel schade heeft veroorzaakt en volledige oogsten heeft vernietigd. Ook veel vee is verdronken en huizen en scholen werden verwoest.
KWB helpt mee om het economisch herstel op te starten in twee getroffen dorpen: Môle Saint Nicolas en Koray. Concreet investeren wij in de aankoop van geiten, zaaigoed voor groenten en fruitbomen en bieden we hulp bij de heraanleg van waterleidingen voor drinkbaar water voor mens en dier.
Mensen uit de getroffen gebieden zijn door het verlies van hun dieren, oogst en woning ook hun inkomen verloren. Als ieder KWB-lid één uur werkt ten voordele van Haïti, kunnen we de vooropgestelde acties realiseren. Help mee en schenk een uurloon aan Haiti.
Storten kan op rekening nr : BE93 0837 0994 9467
Wij gaan er voor!

WIST JE
Dat KWB’ers Marc Van Schuerbeeck en André Jacobs in Haïti geweest zijn om samen met Lore en haar vriend de verwoestingen die de storm heeft aangericht te gaan bekijken .
Dat de plaatselijke bevolking enorm gemotiveerd is om opnieuw op te bouwen.
Dat er al geiten en bokken werden aangekocht om opnieuw te kunnen kweken.
Dat er bomen worden aangeplant.
Dat de steun vanuit Merchtem schitterend is. 

home: www.kwbmerchtem.be