kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

juni 2017

KWB Gordelt

Heb je zin om met je gezin een fijne zondagnamiddag zonder zorgen te beleven, dan is dit iets voor jullie!!!
Wat:
Wandel- en fietstochten voor het gezin of de sportievelingen. Er is keuze tussen 2 wandelingen (5ŗ6 km of 11km) en 2 fietstochten (20km of 35km).
De korte wandeling is geschikt voor rolwagens en buggy’s.
Vertrekken kan tussen 13.30u. en 15.30u.
En heb je geen zin in een wandeling of fietstocht. Geen probleem.
Rustig terrassen terwijl de kinderen spelen. Welkom vanaf 13.30u
Springkasteel, verschillende volksspelen, boogschieten, kubb, petanque,….…
Leg je liever een kaartje.. geen probleem ook dat kan natuurlijk
Het spreekt voor zich dat alle activiteiten gratis zijn.
Doorlopend barbecue van 17u tot 19u. Voor de BBQ dient men wel in te schrijven bij wouter.kemels@kwbmerchtem.be of 0473 820660.
Inschrijven voor de BBQ kan tot en met zondag 25 juni.
Kinderschotel:
2 verschillende stukjes vlees naar keuze met groentjes en brood voor 5 euro
Volwassen schotel:
4 verschillende stukjes vlees naar keuze met groentjes en brood voor 10 euro
(balletjesbrochette, varkensbrochette, gekruide BBQ worst, ribbetje, BBQ spek)
Ps: De barbecue gaat ook bij slecht weer door.
Waar: Terreinen Crystal Boys, Sleewagen
Wanneer: Zondag 2 juli 2017
Nodig gerust je vrienden en familie uit, iedereen is welkom!
We maken er samen een top gezinsactiviteit van!

jong-KWB - Kubb tornooi
14 juni

Na de succesvolle edities van vorige jaren zijn we terug met hetzelfde concept: Kubb en bbq
Vanaf 20 u. zijn jullie welkom op Ten Anckere voor een partijtje Kubb, een pintje en een stuk vlees.

Petanque op donderdag
Van donderdag 4 mei tot begin september beginnen we weer aan onze wekelijkse petanquebijeenkomst op donderdag. We starten telkens om 19.30 u.
Heb je geen petanqueballen? Geen probleem, KWB heeft wel enkele setjes op reserve.
Iedereen welkom!


Oproep zaalvoetbal
We zoeken voor de ploeg die meedoet aan de Merchtemse zaalvoetbalcompetitie enkele nieuwe spelers. Zin om mee te doen? Of misschien heeft uw zoon of dochter wel zin om mee te doen? Neem gerust contact op met AloÔs.

Kaarten
Elke woensdagmiddag kan je vanaf 13.30 u. komen kaarten in het KWB-lokaal de werkman.

FAMILIENIEUWS

Het is bij mijn weten nog nooit gebeurd dat er op deze plaats, waar de overleden KWB leden of hun directe familie worden genoemd niets te melden valt en daar zijn we uiteraard echt gelukkig mee.
Graag een steuntje in de rug voor wie met ziekte kampt, jijzelf of iemand van je directe familie. We willen een teken van hoop en verbondenheid geven. We wensen jullie allemaal veel beterschap .


We kregen een bedankingsbrief van Agnes de echtgenote van onze overleden vriend en KWB-er Jef Cochez (zie originele Kleine Raak)


Mijn vader

Mijn vader was een sterke man
hij gooide me hoog in de lucht
op zijn rug mocht ik paardrijden
achterop de fiets moest ik zelf niet trappen
voetbalen deed hij zoals een echte vedette
Mijn vader leerde me een boomhut bouwen
en nagels kloppen in houten planken.
Hij vertelde over vroeger…
Hij was mijn kampioen

Mijn vader is niet meer zo sterk
Hij is wat grijzer en kaler geworden.
Mijn vader vraagt me al eens om wat te helpen bij een karwei
Hij kan het nog steeds goed uitleggen,
Hij geeft me een schouderklop en zegt ‘dankjewel’ en ‘als je tijd hebt zou je…’
Hij geeft me een knipoog als ons moeder plannen maakt
Hij vertelt nog meer over vroeger
Hij blijft mijn kampioen.
Nk


Vaderdag bij KWB
Op zondag 11 juni worden we in het KWB-lokaal
verwend door de Femma dames.


Wistjes!!! De parochiedag: groot feest van verbondenheid.

Op zondag 21 mei liet KWB’er Jean de kerkklokken extra hard en lang luiden want het was feest in en rond de kerk van Merchtem en dat mocht iedereen weten.
500 ronkende motoren stonden sierlijk, mooi opgeblonken op de Reedijk te genieten van de belangstelling van de motards. Pater Karel met assistent Jean zwaaiden en goten kwistig met het gewijde water over de motards die door een grote haag toeschouwers onder de Scouts-toren reden. Het werd een plaatselijke plensbui volgens pater Karel
We zagen overal KWB’ers aan het werk of aan het genieten en dat is wel een opsteker voor Geert Ringoot die veel medewerkers had opgeroepen. Tof mannen dat jullie bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken ook voor de parochie. De parochiedag mocht er wezen, goed weer, ambiance, lekker eten en een goede sfeer. Pater Karel was uitermate tevreden en dankte iedereen : werker en sympathisant. Geert, als organisator, kreeg een welverdiend applaus van de honderden aanwezigen en van pater Karel een doos met al de soorten Grimbergen die er op de markt zijn. En hij verdiende dat!

Stadsbezoek BRUSSEL op
vrijdag 16 juni 2017

Het busje loopt vol, je kan je nog inschrijven door storting van 6 euro op de rekening BE79 8335 3470 9433 van KWB-Merchtem, met vermelding stadsbezoek Brussel en je naam of door contante betaling bij Frans Robberechts, Francis Wijns of in de werkman. Om praktische redenen gelieve in te schrijven voor 5 juni.

Vertrek met de bus om 18.45 u. aan de Kerk in Merchtem. Aangekomen in Brussel doen we een Brukseltoertocht te voet van een paar uur ongeveer en afsluiten doen we met een pintje waarbij men dan gezellig kan napraten. Met de bus vertrekken we in Brussel terug om 23 u. om iets later aan te komen aan de Kerk in Merchtem.

Professor zonnebloem komt naar Merchtem op zondag
20 augustus 2017 en brengt (misschien) de langste mee !


Wie zijn zonnebloemzaadjes nog niet gezaaid heeft moet nog niet panikeren, het is nog niet te laat maar vanaf nu wel in volle grond zaaien zou ik zeggen.
Mijn zaadjes zijn al volop aan het bloeien: ik nam de zaadjes uit het zakje op mijn gemakje en heb een weekje tegen ze gepraat!! Daarna heb ik ze in volle grond gezaaid. Een maandje later zijn de zonnebloemen al 52 cm groot , mede dankzij de aangename babbels die we hadden  Indien uw zaadjes niet komen piepen na 11 dagen dan kan men de schaal van de zaadjes zelf verwijderen met een nagelknippertje, maar ga hierbij voorzichtig te werk of het zaadje is om zeep.

Tegen zondag 20 augustus 2017 zullen de bloemen aan dit groeitempo, mits inachtneming van de weersomstandigheden ongeveer 4 meter 82 groot zijn. Wie doet groter, mooier , origineler, korter, dikker, ……….We verwachten de resultaten tegen zondag 20 augustus omstreeks 12:00 uur .
Zonnige groetjes!

Wijnwandeling vrijdag 19 mei

36 deelnemers mocht Wouter verwelkomen op deze activiteit. De overgrote meerderheid was met de fiets naar het vertrekpunt gereden, uit veiligheid. We vertrokken op de Brusselsesteenweg, de Meerpoelstraat, de Olmenstraat, Mollemstraat en terug naar de Brusselsesteenweg.

Bij iedere stop werd uitleg gegeven over de wijn die werd aangeboden en de streek waar de druiven werden geoogst. Welke kruiden en fruit met deze druiven werden gemengd en die het typische karakter van de wijn bepaalden. Wouter kweet zich voorbeeldig van die taak en zelfs aan de begeleidende auto waren kaarten van ItaliŽ opgehangen. Dus alle wijnen kwamen uit ItaliŽ!

Op stop 1: vertelde Norbert waarom en met welke intenties de wijnwandeling werd georganiseerd.
1. Het moest een tof, laagdrempelig initiatief worden = wijnproeverij.
2. Een organisatie met een vormend aspect= uitleg over wijn, de streek, het alcoholgehalte van de wijn….
3. In groep nadenken over belangrijke levenswaarden.

In groepjes werd nadien nagedacht en van gedachten gewisseld over de volgende vraagjes.

Wat maakte je oprecht dankbaar, gelukkig of trots? Waarover was je verdrietig, wat deed je pijn?

Op stop 2:
Hedwig had het over het verhaal van de EmmaŁsgangers. De apostelen zagen het niet meer zitten, hun dromen waren uiteengespat. Een toevallige tochtgenoot, Jezus, bracht hen op andere ideeŽn en gaf hen moed. Op bedevaart te voet naar Scherpenheuvel worden er ook vele verhalen aan elkaar verteld. Plezante ervaringen maar ook verdrietige gebeurtenissen. Verhalen die deel uitmaken van het leven.
Iedere mens heeft zielsgenoten nodig, vrienden die kunnen luisteren naar jouw verhaal, die je kunnen steunen maar je ook durven doen nadenken over een gebeurtenis waar je bij betrokken was. Iedere mens heeft zielsgenoten nodig. Mensen op wie je rotsvast kan/mag vertrouwen die je ook ondersteunen bij moeilijke ervaringen of beslissingen.
Hopelijk heeft elk van ons een dergelijke zielsgenoot, of mag je zelf zielsgenoot zijn van iemand anders.Stop 3
Herman had een mooi gedicht meegebracht en het was de bedoeling dat we met zijn hulp en gerichte vragen het gedicht ontleedden en bespraken en dat lukte formidabel goed. Hierbij het gedicht. Probeer het misschien zelf eens te bespreken, het loont echt de moeite.

Oude handen door Edward van de Vendel. Uit: ‘Aanhalingstekens, Querido 2000.

Als ik oud ben, wil ik oude handen
die, als op de reliŽfkaart
van een bassischool
hun gebergte, hun rivieren
durven tonen. – Verre landen
waar ik kan wonen.
Ervaren aderen,
vingers met verhalen.
Handen
doe ergens waren:
op schouders, om een hart,
in andere handen.
Aan relings, zwaaiend,
aaiend langs de wanden
van een huis ver van hun huis.
Handen wil ik
vol geschiedenis
en aardrijkskunde:
Reizigers, na vele avonturen
veilig thuis.

Op stop 4 en stop 5: werd er alleen over de wijn gesproken. Bij de laatste stop zorgden vrouw en dochter van Luc voor een bolletje ijs met fruit en slagroom en werd er een limocello aangeboden.

Een toffe tocht waar de deelnemers elkaar tegenkwamen in verschillende en uiteenlopende gesprekken. Velen waren blij dat ze erbij waren.


Wijkmeestersvergadering van vrijdag 5 mei 2017

Met 20 wijkmeesters kon voorzitter Luc van start gaan en hij begroette iedereen op zijn eigen, gekende manier. Luc overliep de agenda van de avond en het leek erop dat het een serieuze bedoening ging worden.
De bezinning rond de evenementen die in de meimaand op het parochiaal gebied gebeuren was het onderwerp dat Hedwig in eerste instantie aanbracht. De communicanten en vormelingen; de weg-om iedere zondagmorgen, de parochiedag, de bedevaarten naar Scherpenheuvel en de verering voor onze Lieve Vrouw ter Noodt zorgen voor heel wat inpakt in onze parochie. In een tweede deel wist hij ons te boeien met een pleidooi om van iedere dag te genieten zoals hij zich aandient. Hedwig besloot de vergadering met een mooie tekst uit 1692 gevonden in de kerk van Baltimore die we opnemen in volgende Kleine Raak.

Wouter overliep de voorbije activiteiten en hij kon alvast rekenen op heel wat feedback van de wijkmeesters die hun appreciatie van deze initiatieven duidelijk kenbaar maakten Proficiat aan al wie meehielp om dit alles te verwezenlijken.
En… Wouter had ook nog een resem nieuwe activiteiten aan te kondigen en het belooft in de komende periode want er staat voor elk wat wils te beleven.
Met het ledennieuws sloot Luc dit eerste gedeelte af. AloÔs .zorgde voor een traktatie.

Na de pauze werden de lichten gedoofd en Steve kondigde met de hulp van een power point presentatie enkele ingrijpende vernieuwingen aan, die tot doel hebben onze KWB afdeling mee te laten evolueren met de hedendaagse trends. Ook het toenemend aantal jonge leden, die op een andere manier omgaan met de sociale media, speelt een grote rol.
Het bestuur had zich al een tweetal avonden gebogen over enkele ideeŽn en de wijkmeesters kregen daar op deze vergadering de mogelijkheid om hun gedacht te zeggen. Op het volgend bestuur worden dan enkele beslissingen genomen; dus voor het ogenblik verandert er nog niets. De doelstellingen van onze beweging blijven dezelfde: een christelijk geÔnspireerde beweging uitbouwen waar alle mensen welkom zijn.

Waarover wordt er zoal nagedacht?
De maandelijkse wijkmeestersvergadering zou veranderen. Om de twee maanden zou het evaluerend gedeelte van deze vergadering een vormend of een creatief tintje krijgen waar alle leden worden voor uitgenodigd. Deze wijkmeestersvergadering zou verschoven worden naar de laatste vrijdag van de maand in plaats van de eerste vrijdag van de nieuwe maand omdat op deze manier de leden in het begin van de maand kunnen bezocht worden.
De Raak, het nationale blad, zou in de toekomst per post worden verzonden naar alle leden.
De Kleine Raak blijft op papier voor de KWB-leden. De JKWB leden zouden een digitale Kleine Raak verkiezen of zelf instaan voor de uitnodigingen om hun ledengroep te informeren.
JKWB zou een maximum budget ter beschikking krijgen om hun werking uit te bouwen en Francis, onze kassier, zal daar de boekhouding van bijhouden.
We blijven een mannenbeweging maar wensen in de toekomst zeker aandacht te blijven hebben voor gezinsactiviteiten.

Over al deze punten werd met heel veel interesse door de wijkmeesters gediscuteerd. De meningen lagen gelukkig kort bij elkaar. Ik hoorde dat er in de groep een grote waardering aanwezig was voor het voorbereidend werk door het bestuur. Over al deze thema’s was nagedacht vanuit een sterke bekommernis om het verleden zeker niet te begraven maar om aangepast aan de tijdsgeest te werken aan een fijne KWB afdeling waar de leden zich goed bij voelen.
Norbert

O wat is dat hoog! Wipschieting op staande wip

Op donderdag 12 mei waren de verwachtingen hoog gespannen voor een avondje staande wip. Gedonder en onweerswolken waren alvast van de partij en de eerste druppels vielen vlotjes naar beneden. De eerste boogschutters staarden naar de donkere wolken en dachten er het hunne van. Om 19:15 u. zagen de professionele schutters het niet zitten om de wip op te trekken, er moest maar eens een bliksem inslaan. We besloten toen maar om een pintje te drinken en de eerste boogschutters keerden al huiswaarts toe….. Na een paar pintjes zagen enkele overgebleven schutters de zon al schijnen hoog boven de wolken en werd de wip toch opgetrokken door de Mazenzeelse mannen van de Gilde. De eerste pijlen werden afgeschoten richting hoogvogel, de vogel werd gemist maar de wolken werden professioneel verdreven, de chinezen waren er niets tegen. De zon begon fel te schijnen en de eerste vogels werden geschoten en van de pintjes werd er tussendoor ook genoten.

Wist je dat:
Seger als eerste de kalle raak schoot en dit zeker geen geluk schot was want hij schoot nog meermaals raak die avond, maar hij toch een keer blanco schoot
Er volleerde schutters waren die erin slaagden om de pijl toch nog naast de kooi te knallen, zelfs na meermaals proberen
De wip 27 meter hoog hing en er dus hoog moest geschoten worden en er sommigen een stijve nek aan overhielden daarom dat velen de liggende wip verkiezen in plaatst van de staande
Er linkse bogen bijgehaald werden voor onze linkse schutters die rechts compleet mis schoten
Het niet uitmaakte of de boog links of rechts was de pijl vloog toch altijd “bekanst” de vogel op.
Pijlen naar boven werden geschoten die niet meer naar beneden kwamen
Op het einde de Mazenzeelse mannen een demonstratie gaven en de kleine en zijvogels in bosjes naar beneden vielen
De Hoogvogel niet geraakt werd die avond of toch niet in Mazenzele
Er geen ruiten gesneuveld zijn op deze avond
Hoe meer de avond vorderde hoe meer volk er toe kwam, tot een 30 tal
Er een fietsster omver viel bij het passeren na het zien van zoveel volk aan 1 staande wip.
Onzen beste schutter de fietsster met veel plezier een duwtje ging geven zodat ze als een pijl uit een boog terug kon vertrekken.
Ook bij de geburen pijlen moesten gaan halen worden
De boog niet altijd gespannen kan staan en er nadien in de werkman voor het goede doel nog een paar pintjes gedronken werden.
Robin Hood

GEZINSWEEKEND MALDEGEM

Op 28 april trokken 16 gezinnen, de helft kinderen, op weekend naar Maldegem.
Voor velen de eerste keer, voor anderen een vaste waarde. Jeugdherberg “De Loyale” werd onze thuisbasis.

Vrijdagavond werd iedereen ontvangen met een Merchtemse kaasschotel en voor de jongeren hot-dogs maar blijkbaar lustten de ouders ook nog een worstje.
Joke en Seger zorgden voor een woordje uitleg over het komende weekend en het rode draad spel. Hiervoor kregen we knuffels om door te geven. Door ongezien te knuffelen kon men deze doorgeven, hilarische situaties natuurlijk. De kleinsten konden dan luisteren naar een bedverhaaltje.
Gezellig kennis maken bij wat muziek, een pijltje of een dobbelsteen gooien liep uit tot een stuk in de vroege uurtjes.

De ochtendstond heeft goud in de mond dachten enkelen, en trokken hun loopschoenen aan. De anderen werden door de kinderfanfare gewekt en opgewarmd door de ochtendgymnast van dienst.
Er stond spek op de ontbijttafel en dat hadden we nodig voor de held en heldin van de dag te worden door allerlei spelletjes te spelen die Joke en Bert in elkaar hadden gestoken. Van worstelen op een dunne lijn, over staartjes vangen tot schuiven op een blad papier.
Na de middag zijn we naar het bos getrokken, begeleid door gidsen.
Op het avondmenu: lekker stoofvlees met friet.
De jongsten kregen voor hun bedverhaaltje nog een Mini-Maxidisco onder de voeten gesmeten. Ze waren zo enthousiast dat het wat uitliep en ze wat later in hun bed lagen.
De groten konden deelnemen aan een ludieke quiz.

Zondag werden we opnieuw gewekt door de kinderfanfare en dit werd al wat pijnlijker.
Dat hebben we ook gemerkt aan de ochtendgym, het liep al wat stroever…
Ontbijten om dan naar de paardenmelkerij te gaan. Alle kinderen mochten eens een ritje maken op ťťn paard, wat nogal wat tijd in beslag nam omdat alle andere merries hoogzwanger of nog maar enkele dagen of weken bevallen waren.
Nadien werden de ruitertjes getrakteerd op een ijsje en wij met paardenmelk, amaretto- en koffielikeur. De smaken lagen nogal uiteen, voor de ene was het niet te drinken, dus hadden de anderen meer…

Een beetje later dan gepland was het dan Werkman met aansluitend een bezinning over het begrip “een held zijn”. Ieder gezin kreeg dan nog een familiefoto als aandenken.
Als afsluiter van een prachtig weekend werden we verwend met een heerlijke barbecue, verzorgd door Wouter en Ria.

Wist je dat:

- er wel heel veel geknuffeld werd dat weekend
- de quiz van Hans kwam, Merci!
- Nico en Steve nog wat moeten leren over power-point
- Seger een Vlaamse haai hoort
- Joke waarschuwde voor laatkomers, en wie was te laat…
- Caro, Bo en Wout de nieuwe kinderanimatieploeg is.
Steve

DAGFIETSTOCHT KWB – FEMMA

Hou alvast zondag 13 augustus vrij.
Het fietsteam is volop deze dagfietstocht aan het voorbereiden. Meer info volgende Kleine Raak.

Wistjes!!

Toneel ‘pijpenstelen’.
De samenwerking van KWB en Femma voor de organisatie van het toneelstuk ‘Pijpenstelen’ was een overdonderend succes. We hebben aan theater Maggie voor de VZW ‘Think-Pink’ ten voordele van borst kankerpatiŽnten 2.372 euro kunnen overschrijven. Schitterend!

Fiere opa’s

KWB-er Willy Cleymans werd opa en peter van een flinke kleinzoon ‘ Emil’. Willy loopt er zo fier als een gieter bij en hij zal zeker zijn kleinkind met alle grootvaderliefde omringen.
KWB- er Ludwig Vanderstappen werd ook opa ondertussen van een schattige kleinzoon Viktor is zijn naam.
Viktor mag zich aan grote knuffels verwachten en tussendoor een spreuk van zijn grootvader om de lachspieren te oefenen.
Proficiat aan de ouders van Emil en Viktor.

Zeker de moeite waard!

De werkgroep wereldsolidariteit nodigt uit op een ontbijtbuffet ten voordele van projecten in HaÔti via de vzw Finado.
Zondag 11 juni tussen 8 u en 10 u. ben je van harte welkom in zaal ’t Vijverdal.
Ontbijt je liever thuis geen probleem. De bestellingen worden thuis geleverd op het door u aangeduide uur.. De kostprijs voor dit ontbijt is € 10 voor volwassenen en € 5 euro per kind onder de 10 jaar. Uw reservatie is pas geldig na betaling onder gesloten omslag in de brievenbus van de pastorie van Merchtem voor 4 juni ofwel via overschrijving op rek. BE08 8334 8358 8413 op naam van Welzijnszorg Merchtem. Inschrijvingsstroken liggen in de kerk.


Buurtcomitť ZONE EIFFEL rommelt voor de 4de keer!

Het buurtcomitť Zone Eiffel heet iedereen van harte welkom op zondag 25 juni 2017 van 11 u. tot 16 u. op de parking achter het kerkhof van Merchtem.
Naast de rommelmarkt is er tevens gelegenheid om wat bij te babbelen tussen pot en pint en er zijn eveneens hapjes te verkrijgen. In de tap tent is er bovendien kinderanimatie voorzien.

De organisatoren – voornamelijk leden van onze KWB –stellen je bezoekje zeker op prijs. 

home: www.kwbmerchtem.be