kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

juli 2017


Fietsweekend Zeeland – juni 2017


Van Hans waren we al wel een beetje gewend qua locaties en uitdagingen maar dit jaar kwam hij wel heel origineel uit de hoek…
Waarom laden we onze fietsen niet op enkele auto’s van vrijwilligers en rijden we richting Zeeland om daar een mooie tocht te maken en te eindigen in Bergen-Op-Zoom?
Goed plan. Nu nog enkel vrijwilligers vinden… Hans en de voorzitter waren uiteraard bereid (of de partners toch ) om dadelijk in te springen. De lijst van vrijwilligers aanvullen ging naar het einde toe wat moeilijker maar uiteindelijk was Hans er toch in geslaagd om ze allemaal bij elkaar te krijgen en gelukkig maar dat we hun hadden of het kon slecht afgelopen zijn.
Nogmaals een dikke bedankt aan de vrijwilligers hiervoor!!!

Maar kom, we waren vertrokken met een 25-tal deelnemers. Althans degene die niet met de voorzitter meereden of hem volgde… Want Luc reed met een voor hem vreemde wagen met een nog vreemdere GPS. Blijkbaar stond deze ingesteld op ‘kroegentocht in en rond Opwijk’ want desondanks dat de eindbestemming juist ingesteld was bleef de wagen ons naar Opwijk sturen.
Gelukkig had hij een goede co-piloot (in hoofde van zijn zoon) die het euvel vlug opgelost had en na wat sukkelen waren we toch goed op weg en op tijd op de bestemming.
In Kruiningen werden de fietsen terug uit en van de wagens gehaald. Deze waren er bij het vertrek door enkele creatievelingen er allemaal goed in en op geraakt.
De tocht door Zeeland was heel mooi en afwisselend met passage aan de Zeelandbrug en de jachthaven van Bruinisse waar een heel zonnig terras en een mooie omgeving ons opwachtte.
Ook andere rustpauzes in Zierikzee en Tholen hebben we aangedaan.
Dankzij de nauwgezette navigatie kwaliteiten van Hans en de professionele begeleiding door het radio-gestuurde veiligheidsteam kwamen we in de late namiddag in Bergen-Op-Zoom aan. De radio verbinding toestellen worden ons ter beschikking gesteld door Seger waarvoor onze oprechte dank want ik ben zeker dat we daardoor al van veel ongelukjes gespaard zijn gebleven.
Seger zorgde er trouwens ook voor dat het thuisfront op de hoogte gebleven is door middel van het posten van foto’s en filmpjes op sociale media.

In Bergen-Op-Zoom wachtte ons opnieuw enkele verrassingen zoals het overnachten in een Tulip Inn hotel met heerlijke kamers met bad en een nog heerlijker ontbijt de dag nadien maar zover waren we nog niet.
De volgende verrassing was het kunnen nuttigen van een heerlijk diner in een restaurant op de Grote Markt van Bergen-Op-Zoom en als kers op de taart ging er tijdens dit weekend het Jazz festival ‘Jazzboz’ door. Dit was een mooie opportuniteit die we zeker niet mochten laten liggen en persoonlijk was ik compleet verrast hoeveel jazz liefhebbers er tussen de deelnemers van het fietsweekend wel waren. Op het beursplein bvb was er een optreden van een volslagen onbekend ensemble ‘Along comes Mary’ maar dat werd flink gesmaakt door velen van ons.
Sommigen ontpopten zich zelfs tot volwaardige jazz dansers en andere durfden zelfs een klein coupletje mee te zingen. En ook na dit optreden waren er nog vele andere gelegenheden van andere groepen op verschillende locaties die door leden van onze groep bezocht werden.

Later op de avond (of was het voor sommigen al morgen? ) zochten we onze hotelkamer op en genoten we van een welkome nachtrust na een mooie fietsdag, heerlijk diner en inspirerende avond.
De volgende ochtend hadden we het genoegen om (alweer) te mogen genieten maar nu van een gezond en lekker ontbijt ons aangeboden door Tulip Inn (na betaling uiteraard )
Daarna was het tijd om ons klaar te maken om terug de grens over te steken richting Merchtem.
De eerste stop was in Kalmthout en dat is dan zeker het moment om de Kalmthoutse heide te passeren wat hele mooie panorama’s opleverden. Een alerte beroepsmilitair in ons gezelschap merkte zelfs op (of was het na een opmerking van Hans?) dat we zelfs een militair domein passeerden. Eens aangekomen in Kalmthout was het de tijd om voor de ene de nodige reserve abdijbier op te slaan terwijl anderen kozen voor een dubbele portie frisdrank om de balans van de pot wat in evenwicht te houden. Een geliefde niet-alcoholische drank bleek een ‘pompommeke’ te zijn op basis van jawel… pompelmoes sap. Schatbewaarder en bezemwagen verantwoordelijke Geert zorgde ervoor dat alles financieel in orde kwam en we de nodige bijstand hadden tijdens de fietstocht. Dit jaar werd hij trouwens afzonderlijk vergezeld van Steve op zaterdag en Nico op zondag. Allebei met gemengde gevoelens als het om het missen van de fysieke inspanning ging.
Na de verfrissing (want we hebben het hele weekend ook van mooi weer genoten) werd er richting Wijnegem gereden om daar dan ons middagmaal te nuttigen. Ook dit had Hans weer heel goed geregeld met inschrijvingen voor een 4-tal keuzes op voorhand zodanig dat alles in goede banen liep qua snelheid van bediening. We kregen plaats in een heel ruime veranda met zicht op het terras en tuin.
Na dit heerlijk middagmaal, dat we rustig afgewerkt hebben, volgden nog tussenstops in Duffel en Kapelle-op-den-bos om dan uiteindelijk in Merchtem aan te belanden. Dat dit niet van een leien dakje liep kan je eens aan Hans vragen want de pechvogel kreeg met een 4-tal lekke banden te maken en kon zelfs niet met de fiets tot op de eindbestemming geraken. Maar gelukkig was er nog de bezemwagen die ter hulp schoot waardoor Hans uiteindelijk nog voor de groep aan ‘de Werkman’ aangekomen was.
Wederom was dit een fietsweekend om niet te vergeten en hopen we dat Hans de moed zal blijven vinden om dit nog meer te organiseren. Hopelijk kunnen we dan ook nog op de ondersteuning van mensen als Geert Ringoot en anderen rekenen want deze zijn zeker nodig! Ook dank aan DVV voor de mooie truitjes!
Bedankt iedereen voor dit leuk weekend en hopelijk tot volgend jaar.


Waar komen ze nu mee af... Pop-Up fietstocht of wandeling
fietstocht of wandeling 'op afroep' in juli/augustusTot een 10 jaar geleden hadden we twee manieren om te communiceren bij KWB Merchtem: Een goed gesprek en De Kleine Raak. Ook nu blijft een goeie babbel en ons ledenblad HET communicatiemiddel bij uitstek.
Maar intussen bereiken we ook via mail heel veel van onze leden. En sinds kort volgen ook heel wat KWB'ers ons op Facebook.
Anderzijds stellen we vast dat we niet altijd geluk hebben met het weer bij sommige activiteiten.

Om bovenstaande redenen hebben we beslist om in juli of augustus ook minstens 1 keer een fietstocht en wandeltocht op afroep te organiseren. Wanneer deze zal doorgaan? Dat weten we nu nog niet... Maar ze komen er, als het mooi weer is! We voorzien een fietstocht en een wandeling aan een rustig tempo.

Voor deze fietstocht of wandeling zullen we niet uitnodigen via kleine raak, maar sturen we wel een mailtje en zetten we het bericht op Facebook. Zo bereiken we al heel wat KWB'ers.
Ontvang je geen mail of heb je geen Facebook? En word je toch graag op de hoogte gehouden over deze activiteiten? Uiteraard is dat geen probleem. Laat ons weten, en we brengen je hiervan dan op de hoogte. Je mag dit laten weten aan Hans: 052 375313
Hou dus zeker je mail in het oog. En heb je Facebook? "Like" dan ook onze pagina www.facebook.com/kwbmerchtem/ Dan blijf je altijd op de hoogte van onze activiteiten en krijg je ook regelmatig leuke foto's te zien!


FAMILIENIEUWS
Wij gedenken
KWB-lid Jan Vereertbrugghen,
weduwnaar van Mathilde Joostens
Schoonvader van KWB’er Herbert Carracillio

Maria Notredame, echtgenote van Anthony Delanglez
zus van KWB’ers Herman en Walter Notredame
schoonzus van KWB’er Walter Callaert

Luc Vanden Berghe, echtgenoot van Mia Vandenbussche
vader van KWB’er Riemer Vanden Berghe

Simonne De Smedt, echtgenote van Willy Thomes
schoonzus van KWB’er Ivo Abbeloos

In memoriam Jan Vereertbrugghen

In het jaar 2000 sloot Jan aan bij onze KWB afdeling en zijn wijkmeester Jozef Andriesens ging hem trouw iedere maand de Raak en de Kleine Raak brengen. Jan had het moeilijk bij het verwerken van het overlijden van zijn geliefde vrouw Mathilde.
Jan manifesteerde zich vooral als een goede petanque speler. In de competitie bij ‘De Blockes’ in Peizegem verdedigde hij onze KWB kleuren.
Jan was graag in gezelschap maar door zijn minder goed gehoor had hij soms last om de gesprekken duidelijk te volgen. Jan kwam ook een aantal jaren kaarten voor het kampioenschap wist. Hij hield er een speciale speelstijl op na die niet altijd door zijn medespelers verstaan werd.
Jan was een bereidwillige KWB’er die graag meehielp bij grote evenementen onder meer als seingever bij de corrida en als garçon bij de kermisactiviteiten. Hij was een vriendelijke man, joviaal in de omgang en we zijn hem dankbaar voor zijn trouw lidmaatschap bij onze afdeling.
KWB-Merchtem biedt de familie haar medeleven aan.KWB-Merchtem wenst aan alle leden een zalige vakantie

Weten dat het leven altijd vakantie mag zijn, als ge deugd hebt aan de kleine dingen van elke dag en aan de vele ‘kleine’ mensen om je heen!

Zonnebloemwedstrijd op kermiszondag 20 augustus

KWB deelde aan elk lid een zakje zonnebloemzaad uit enkele maanden geleden.
Vele tips en trucks verschenen in de voorbije kleine raken en de eindmeet is in zicht!!!! De zaadjes werden verzorgd, vertroeteld, bemest, ….wil je weten of je bloem in de prijzen valt kom dan op zondag 20 augustus samen met je bloem(pje) naar de werkman, welkom vanaf 10:30 uur. De prijzen worden vanaf 12:00 uur uitgereikt, dan moet je bloemetje er zeker zijn.

Waar gaat de deskundige jury op letten:
Eerste prijs gaat naar de langste zonnebloem.
Tweede prijs voor de bloem met de grootste diameter.
De derde prijs is de originaliteitsprijs, wie heeft de ambitie om iets met zijn bloempje te doen, zelfgemaakte olie misschien ???.
Alle deelnemers ontvangen een attentie!!!
Is jouw bloempje niet uitgekomen.
Of hebben de vogeltjes je zaadjes meegenomen.
Kom zondag dan zeker naar de KWB
en breng wat vrienden en zonnebloemolie mee
gemaakt van de zonnebloemetjes hun pit
dan zorgen wij (na enkele uurtjes draaien) voor een stukje varken aan het spit.


Fietstocht
Vrijdag 14 juli 2017 - Start 19 u. aan het KWB-lokaal.

Een toffe fietstocht van ongeveer 30 km. langs zoveel mogelijk autoluwe wegen, aan een gezapig tempo, dat is wat jullie wordt aangeboden.
Met deze ingrediënten zijn de kansen om met je tochtgenoten onderweg een gemoedelijke babbel te doen zeker aan de orde.
De weg?, ja die wordt uitgestippeld door een ervaren trio.
Pech? Een volgwagen? Reservefiets?
We maken ons geen zorgen op voorhand!
Beste KWB’er pomp je banden alvast stevig op.
Onderweg wordt er vast en zeker een stopplaats voorzien om de nodige energie bij te tanken. Vermoedelijk en daar tasten we nog een beetje in het duister wordt er na de fietstocht nog één en ander voorzien.
De kilometerteller staat op 0, en het wordt zeker en vast genieten want het goede weer is besteld.


Hé, fiets je mee met de KWB dagfietstocht
Zondag 13 augustus voor mannen en vrouwen,
jong en minder-jong

Vertrek 9 u. stipt KWB-lokaal

Er wordt gefietst tegen een gezapig tempo van 16 km/u en max 60 km, langs gekende, ongekende, autoluwe wegen.
Onderweg voorzien we een paar WC-stops.

Eerste stopplaats na +20 Km - Baasrode ‘ De kring’ voor een verfrissende pint en heerlijke cake.

Middagmaal in Moerzeke ontmoetingscentrum ‘De Vrede’ – Vredestraat 3a , waar J.R ons een heerlijke maaltijd gaat aanbieden.
Menu is en blijft een mooie verrassing.

Leden KWB of FEMMA betalen 25 euro per persoon. (Niet leden 28 euro)

Inschrijving is verplicht (verzekering, middagmaal en verrassing). Dit kan tot zondag 6 augustus 2017 mits betaling van je bijdrage op rekening van KWB Merchtem IBAN BE70 7995 5005 0525, met vermelding dagfietstocht – naam of cash in de werkman.

Bij slecht(rot) weer rijden wij met auto’s naar de plaats waar het middagmaal wordt geserveerd. Afspraak 11.30 u. aan het KWB-lokaal.

Daniel, Willy, Louis en Geert

Vissen op zee !

20 KWB-vissers hebben lang uitgekeken naar deze dag.
Om 4.45 u. verzamelen aan de werkman was wel heel vroeg maar iedereen was er op tijd. Het zou een mooie dag worden maar wat betekent dat op zee… Het duurde wel even voor de afvaart maar na 2 u. varen met onderweg de Thorntonbank en de vaargeul, waar de vrachtschepen wachten op het binnen -varen van de havens, in ons zicht, konden we rond 10 u. beginnen met het vissen. De hoorn luidde over het schip en iedereen smeet zijn hengel in het water, gevolg, na 5 min lagen er meer draden in een knoop dan dat er nog aan het vissen waren.
De kapitein en George de matroos vertelden ons dat we het 250 gr. wegende lood tot op de bodem moesten laten zakken. Eens alles onder de knie werd de ene vis na de andere bovengehaald onder een stralende zon en een rustige zee.
Makreel, kabeljauw, rode poon, pladijs, tong, tot een zeester toe, er werd heel veel vis gevangen. Eén vis, de kleine pieterman, mochten we door zijn giftige vinnen niet bovenhalen.. Pech voor 1 van onze jonge vissers met een dikke en gloeiende hand en enkele uren misselijk was zijn dag zo goed als voorbij.
Op het einde van de vangst komt dan het “leukste” van de dag, de vis kuisen. De meeuwen waren hierop al lang aan het wachten.
De aangename en rustige zee werd wat woeliger en met meer wind trokken we terug naar de kust.
Met frigoboxen vol vis en een moe maar gelukkig gevoel gingen de zeebonken weer aan land.

Wist je dat:
als onze voorzitter vroeg moet opstaan, hij meer dan op tijd is…
de Russen en de Fransen veel vroeger aan de drank sloegen dan wij!
Evert de grootste kabeljauw van de dag - 60 cm - bovenhaalde.
niemand zeeziek werd
er een trui vol ingewanden rondliep
“de witte” zijn pas gewassen auto vol gesch… wasWijkmeestersvergadering 31 mei 2017

Omwille van Statiekermis en de voetbalmatch KWB-Marollen die er jaarlijks wordt georganiseerd werd de vergadering op woensdag voorzien. De 27 aanwezige wijkmeesters werden welkom geheten door voorzitter Luc. Hij vertelde meteen wat er op de dagorde van de vergadering stond.
Joke hield een wat ongewone maar creatieve bezinning. De bezinning bestond erin om één wijkmeester gedurende twee minuten te laten zoeken naar een wasspeld die verborgen lag in het lokaal terwijl de rest van de groep gewoon verder vergaderde over het verhaal van de Emmaüsgangers. Om de 30 seconden kreeg onze zoekende wijkmeester een tip. De tweede man werd door de groep stevig aangemoedigd om de speld te zoeken, ook hij kreeg om de 30 seconden een aanwijzing;

Vraag zouden de twee mannen het na een minuut opgeven om te zoeken en mee discuteren of zouden ze eerder rondlopen als een kip zonder kop om de speld toch binnen de tijdsruimte te vinden.
Jo gaf ook nog een paar aandachtspunten bij het verhaal van de Emmaüsgangers :

Mensen geestdriftig maken, aanmoedigen en enthousiasmeren.
Geef mensen een pluim en ze gaan bijna vliegen.
We kunnen mee een vlammeke zijn dat een ander aanspreekt.

Steve nam de voorbije en de komende activiteiten voor zijn rekening, hierover krijg je ruimschoots verslag en uitleg in deze kleine raak.
Hedwig sloot de vergadering met een oproep naar de mening van de wijkmeesters bij het samenstellen van het programma voor het komende werkjaar. De nationale voorstellen werden bekeken en voorgesteld.
Omdat er volgend werkjaar om de twee maand een uitgebreide wijkmeestersvergadering zal gehouden worden waarop alle leden worden uitgenodigd vroeg Hedwig eveneens een paar voorstellen hiervoor.
Ledennieuws: we vernamen net het overlijden van KWB lid Jean Vereertbrugghen.
Ondertussen werd ook het nieuwe bestuur gekozen en de volgende mannen gaan de volgende twee jaar KWB in goede banen leiden. In ieder geval een dikke dankjewel aan het nieuwe bestuur voor dit engagement en eveneens dank aan de vroegere bestuursleden die hun beste beentje hebben voorgezet om de KWB’ers een tof programma aan te bieden.


Hedwig gebruikte deze mooie tekst als bezinning voor de wijkmeestersvergadering van de maand mei.


Tekst gevonden in de oude St. Pauluskerk in Baltimore gedateerd 1692

Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk welk een vrede er in de stilte kan heersen.
Sta op goede voet met alle mensen zonder jezelf geweld aan te doen. Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en later naar anderen, ook zij vertellen hun verhaal.
Mijd luidruchtige en agressieve mensen, zij belasten de geest.
Wanneer je je met andere vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden, want er zullen altijd grotere en kleinere mensen zijn dan jijzelf.
Geniet zowel van wat je hebt bereikt als van je plannen.
Blijf belangstelling houden voor je eigen werk, hoe nederig dat ook moge zijn, het is een werkelijk bezit in het veranderlijke fortuin van de tijd;
Betracht voorzichtigheid bij het zaken doen; want de tijd is vol bedrog, maar laat je niet verblinden voor de bestaande deugd. Vele mensen streven hoge idealen na en overal is het leven vol heldendom. Wees jezelf.
Veins vooral geen genegenheid maar wees evenmin cynisch over de liefde, want bij alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als gras.
Volg de loop der jaren met gratie, verlang niet naar een tijd die achter je ligt, kweek geestkracht aan om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn. Maar verdriet je niet met spookbeelden. Vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren.
Leg jezelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf.
Je bent een kind van het heelal niet minder dan de bomen of sterren, je hebt het recht hier te zijn. En ook al is het je wel of niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zich zoals het zich ontvouwt en zo is het goed.
Heb daarom vrede met God, hoe je ook denkt dat Hij moge zijn en wat je werk en aspiraties ook mogen zijn, houd vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven. Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit toch nog een prachtige wereld;
Wees voorzichtig. Streef naar geluk.


Gouden bruiloften


In de maand augustus vieren KWB’er Hubert en Maria De Baerdemaeker – Van den Branden hun gouden huwelijksjubileum.
Begin september zijn KWB’er Jean Marie en Monique Vogelaere – Paternot aan de beurt voor hun 50 jaar huwelijk.
Prachtig is dat en ze zien er alle vier nog zeer goed uit.
Met KWB wensen we beide koppels een deugddoende en fijne huwelijksverjaardag. 50 jaar samen onderweg dat is al een heel levensverhaal.
We wensen hun nog een goede gezondheid en nog veel jaren toe en bovenal plezier aan elke nieuwe dag.


OPROEP aan alle deelnemers en sympathisanten van de CORRIDA

VRIJDAG 18 AUGUSTUS 2017

KWB organiseert voor de 23ste maal DE CORRIDA

Kinderjogging :18u – 500 m.
Jogging 18u30 : 3 – 6 km
Corrida 19u30 : 12 km

Graag willen we een warme oproep doen aan alle leden van KWB die wat minder sportief aangelegd zijn, want we hebben nog veel helpende handen nodig voor:
seingevers, waterdragers
hulp bij aankomst
hamburgers bakken, drankverkoop
inschrijvingen
mensen voor de opkuis (vanaf 23u.)
Het spreekwoord zegt:
“vele handen maken licht werk”.
Wie nog wil sponsoren of nog een prijsje heeft kan dit melden bij:
Geert Ringoot Tel. 052/ 37.40.20 - 0476/428.427


Oproep KWB Kermis - helpende handen gezocht!
Corrida :

Donderdag 18 augustus :
matten leggen 13u30 : sporthal
18u30: klaarzetten sporthal, afspraak aan De Werkman

Vrijdag 19 augustus :
13u30 : opbouw parkoers, nadars, vlaggen en nog zoveel meer ….
22u30: opruim, enkele sterke mannen voor oprollen van de matten.

Helpende handen voor:
waterdragers
hulp bij aankomst
hamburgers of pensen bakken
inschrijvingen
mensen voor de opkuis (vanaf 23u.)
mensen voor de matten op te rollen
drankverkoop
……

Geef maar een seintje : Geert Ringoot – 0476/428.427 – geert.ringoot@kwbmerchtem.be


KWB Kermis :

Zaterdag 20 augustus:
vanaf 9u : opbouw kermis, tenten, toog, keuken, petanque, darts,………..
Maandag 22 augustus :
vanaf 13u30 : tappers, afwassers, keukenhulp, kelners, ….
Dinsdag 23 augustus :
vanaf 7u – 10u: opbouw parochieplein
vanaf 10u : tappers, afwassers, keukenhulp, kelners, ….
Woensdag 24 augustus :
vanaf 8u30: opkuis parochieplein, zaal Vijverdal, ….

Wil jij ook enkele uurtjes komen helpen tijdens onze KWB Kermis?
Meer dan van harte welkom , geef dan maar een seintje:
Hugo Willems – 0477/63.34.97– hugo.willems@kwbmerchtem.be

“vele handen maken licht werk”.

Je kan ons volledig kermisprogramma vinden in de kleine raak, de kermiskrant en op onze website WWW.KWBMERCHTEM.BE
VADERDAG IN ’t KWB LOKAAL


Het is een jaarlijkse en een goede traditie dat de Femma dames op vaderdag de tap verzorgen in het KWB-lokaal. We werden ontvangen door drie dames met kussen en we kregen een pakje spekken met 2 ‘negerinnetetjes’ en een bonneke voor een pint aangeboden.
‘Voor SPEKtaculaire vaders die houden van…’.
Dames het was tof, dikke merci voor de attentie.


NIEUW LID

Welkom aan Wim Van Schoor die wil aansluiten bij onze KWB familie. We hopen dat Wim zich spoedig zal thuis voelen en dat we hem op één van onze activiteiten mogen ontmoeten. Jos Heyvaert wordt zijn wijkmeester die hem maandelijks zal een bezoekje brengen met onze KWB informatie.


Minivoetbaltornooi ‘Boerkescup’ op terrein cristalboys

Als eerbetoon aan Koen Robberechts wordt er een mini-voetbaltornooi ingericht op zaterdag 29 juli 2017. We zoeken dringend volk, voetballers of ploegjes.
Namen doorgeven aan Geert.ringoot@kwbmerchtem.be, aloïs_desmedt@hotmail.com of stan.depotter@telenet.be


Minivoetbalmatchen in de sporthal voor iedereen

Maandag 28 augustus van 21 u. tot 22 u.
Maandagen 4 – 11 – 18 en 25 september telkens van 21 u. tot 22 u.


DRANKBON

Met Merchtem-kermis wordt iedere KWB’er getrakteerd op een gratis consumptie.
Met het bonnetje aangehecht aan deze kleine raak kan je terecht voor drankje ter waarde van 1,50 euro te gebruiken tijdens het kermisprogramma van KWB.


MERCHTEM HELPT HAITI: RESULTATEN!

Lore Van Schuerbeeck, dochter van KWB’er Marc en Els, coördineert mee de wederopbouw van twee dorpen in Haïti waar de orkaan Matthew voor heel wat ellende en verwoestingen – huizen, gewassen, dieren, waterleiding, de netten van de vissers enz. – gezorgd heeft.

De verscheidene hulpacties die vooral in Merchtem, maar ook elders, werden georganiseerd brachten het formidabele bedrag van 28.342,20 euro op.
Een onverhoopt succes. Ook met KWB hielpen we mee aan deze solidariteitsactie.
Van harte dank voor jullie vrijgevigheid en voor jullie inzet.

Stadsbezoek Brussel!
Een verslag in een notendop

45 geïnteresseerde KWB’ers trokken op stadsbezoek naar het naburige Brussel.
We bezochten de gemeente Molenbeek vanaf de Graaf Van Vlaanderenstraat.
Deze gemeente kwam de laatste tijd nogal negatief in beeld omwille van enkele IS strijders die zich daar schuil hielden en plannen hebben gesmeed om mensonwaardige zaken te plegen.
De twee gidsen van ‘Brussel Binnenste Buiten’ brachten ons toch een vrij positief en hoopvol beeld van deze gemeente.
Verschillende partners proberen er, soms alleen, soms gezamenlijk problemen in de woonsector op te lossen. Diverse, sociale initiatieven worden op touw gezet om het wonen in deze gemeente betaalbaar te maken.
Een nijpend probleem blijft wel de enorme werkloosheid.
Opvallend vooral een speeltuin midden in de stad waar zowel jong als minder jong verzamelen om te spelen en om met elkaar te praten.
Opvallend ook het buurt- of ontmoetingshuis, door gewone mensen opgericht en gesponsord, op het marktplein met als hoofdzakelijke bedoeling mensen met elkaar te verbroederen.
Opvallend ook dat hippe winkels, kunstgalerijen, bars en restaurants een plaats veroveren in het straatbeeld en dat er stilaan overal cafés opduiken .
Er bio-halal koffiehuizen zijn.
Opvallend ook hoe oude fabrieken, Ajja (tabak), een brouwerij, de gebouwen van Belle-vue, de cité van een vroegere drukkerij enz.… een nieuwe bestemming hebben gekregen zoals een hotel, een restaurant, een café en/of een woonerf waar verschillende organisaties of appartementen een plaats krijgen.
Een opvallend straatbeeld toch in Molenbeek, je waant je ergens in Turkije of Marokko.
Aan de vaart, de grens tussen de stad(de vijfhoek) en Molenbeek worden enorme infrastructuurwerken uitgevoerd. De tram krijgt er een nieuwe bedding, een park wordt voorzien en tevens worden er 300 nieuwe woningen voorzien.
De dorst sloeg toe. Na een gegidste rondleiding van ongeveer twee uur bracht de omgeving van het Katelijneplein soelaas.
Rond 24 u. bracht de buschauffeur iedereen veilig naar Merchtem.
Welke problemen er nadien nog werden besproken en opgelost in de Merchtemse cafés zullen we later te horen krijgen.
Puike organisatie van de Frans en de hoopvolle tekens die onze gidsen wisten te benadrukken luiden toch wel, zij het schoorvoetend, een kentering in.


 

home: www.kwbmerchtem.be