kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

oktober 2017


FAMILIENIEUWS - Wij gedenken

Alfons De Smedt, weduwnaar van Maria Van der Plas,
grootvader van KWB’er Ward Goossens


Wilfried Asselman, echtgenoot van Annie Van den Broeck
schoonbroer van KWB’er Theo Teugels
oom van KWB’er Walter Teugels
Waar sta jij voor op?

De wereld staat in brand.
Veraf
Atoomproeven
Dreigende oorlogstaal
Verwoestende orkanen…

Dichtbij
Stijgende armoede.
Aangespoelde gelukszoekers
Minder tolerantie
Amper zachtheid of barmhartigheid

De wereld staat in brand, veraf en dichtbij.

Wat beweegt jou? Sta je op?
Reik je een hand? Steek je je nek uit?
Wat doe jij als iemand dichtbij of veraf roept?

Gelukkig kunnen we op elkaar rekenen
en hoopvol naar de toekomst kijken.

Hernieuwing KWB-lidgeld

Beste KWB’er
Deze maand zal je wijkmeester je het lidgeld ’30 euro’ vragen voor het volgende werkjaar.
Ieder jaar betekent dit ‘ja-woord’ een bevestiging of een soort evaluatie van de werking van onze afdeling.
Vorige maand werd je de nieuwe jaarkalender aangereikt met een fantastisch aanbod.
Activiteiten allerhande worden er in vermeld, voor elk wat wils.
Vorming zowel praktische als theoretische initiatieven worden voorgesteld
Sport en ontspanning
Informatie avonden
Bedrijfsbezoek, weekends, daguitstap..;
ontmoeten en met elkaar van gedachte wisselen over verschillende thema’s.

Al deze voorstellen worden in de loop van het komende werkjaar georganiseerd;

Mogen we ook op jou blijven rekenen!


GOUDEN BRUILOFT

Kwb’er Marcel Van Keer en Denise Mostinckx vieren in oktober hun gouden huwelijksjubileum. Proficiat, we wensen jullie nog vele jaren in een goede gezondheid en heel veel deugd aan alles wat je elke dag beleven mag.

Huwelijk

Op zaterdag 4 november spreken KWB’er Giel Van de Pontseele en Ulrike De Wandeler hun ja-woord uit tegen elkaar. We wensen het jonge paar een fijne toekomst.
Onze felicitaties gaan ook naar de vaders Dirk en Stef, beiden KWB’ers en hun vrouwtjes en naar grootvader, KWB’er Jozef Abbeloos.GEBOREN

Lucas Verhaegen, zoon van KWB’er Lieven en Isabela Demeter
Flor Robberechts, zoon van KWB’er Wouter en Ann De Wolf


Fiere opa’s

Dat opa Lea Verhaegen er zo fier als een gieter bijloopt met kleinzoon Lucas.
Dat Lucas door zijn opa zal vertroeteld worden, daar twijfelen we niet aan.

Wistje datjes!!

De gevolgen van kermis
Op maandagavond (nacht)heb ik  iemand zijn petanque-ballen gevonden op de kermis ter hoogte van de Pearle-winkel. Heel waarschijnlijk loopt er een KWB’er of sympathisant naar zijn ballen te zoeken….. Wanneer hij mij een degelijke beschrijving kan geven van zijn setje, dan kan hij deze bij mij komen afhalen.
Ludwig Vanderstappen 0479 888 969

Uit het kerkarchief! Kermis in Merchtem

Sinds onheuglijke tijden is het in Merchtem kermis op de eerste zondag na de 15de augustus, tenzij deze dag een zondag is en dan begint de kermis op die zondag. Wanneer men voor de eerste maal kermis heeft gevierd, is niet bekend, maar volgens onderstaande tekst van 1525 m.b.t. de processie mogen we veronderstellen dat het toen ook al kermis was. Om dit te staven kunnen we terecht in het kerkarchief.
Hierbij een uittreksel uit de kerkrekening van 1590:

Op den halfoigst dach anno 90 midts als dan hier kermesse es
ende omeganck es alsdoen gehaelt tot halle
zeker teekens bij Hubrecht Verhoeven
ende hem daer affbetaelt XX st{uivers}.

Ook in 1592 onder de ontvangsten “metter schalen’:

Oponsser L.vrouwen halftoigst dach alle
wesende deser vryheyt kermesse met de heel actave
ontfaen boven den oncost vander processie ende
ommeganck de somme van XII Rsg. IIII st.

Op de dag van O.L. Vrouw Hemelvaart trok ook de processie door het dorp, wat wij terugvinden in de eerste kerkrekening van 1525.

Item ghegheven Laurwereys Aeyckeman van den ommeganck
te stellen op onser Liever Vrouwen dach halfoickx III st.

En zo is het dan tot nu toe altijd gebleven.

Bedankt Pol Feytens


Nieuwe leden vanaf 2018

Welkom aan de nieuwe leden in onze KWB.
We wensen hen heel veel deugd en plezier op onze activiteiten en dat ze veel vrienden mogen ontmoeten.

Wim Panneels
Frederick Dubois
Robby Poppe
Michiel Fiesack
Stef Buyens
Anton De Smet

Wijkmeestersvergadering van 1 september 2017

Op de eerste dag van het schooljaar begonnen een 27 wijkmeesters aan hun eerste wijkmeestersvergadering van dit werkjaar.
Voorzitter Luc van Campenhout verwelkomde iedereen en daarna gaf hij het woord aan Hedwig. Voor velen is 1 september een nieuw werkjaar, velen beginnen met veel goesting terug aan het nieuwe werkjaar, zoals ook onze wijkmeesters. Hedwig las daarna een tekst voor over een waterdrager met 2 emmers, eentje met een gaatje in en ťťn perfect goede emmer die het water goed bijhield. De emmer met het gaatje verontschuldigde zich tegenover de waterdrager dat hij zijn taak niet kon zoals hij dacht dat er van hem verwacht werd. Maar dit bleek niet nodig want de waterdrager deed 2 jaar dezelfde tocht en langs de kant van de weg van de emmer met het lek daar groeiden mooie bloemen en die maakten velen blij.
Zo heeft ieder van ons wel zijn lek, zoals de half kapotte emmer die plotseling kan praten omdat hij zich zo lelijk en onbruikbaar voelt, en er dan achter komt dat ook, of eigenlijk juist hij heel nuttig is voor zichzelf en anderen.
Na het water van Hedwig kwamen de komende activiteiten aan bod op een drafje door wouter. Er werd een oproep gedaan voor onze minivoetbalploeg te versterken met jong talent, vele activiteiten zullen terug van start gaan zoals pingpong, darts ….onze poetsploeg moet wel nog op punt (lees juiste uur ) gezet worden. Op de startavond van 29 september zal er een nieuwe kassier en voorzitter gekozen worden, dus een warme oproep naar alle leden om je stem te komen uitbrengen. De voorbije activiteiten werden aan de hand van een ppt presentatie voorgesteld en van uitleg voorzien door Geert/Hugo. Dat de uitleg niet met de foto’s klopte lag vooral aan de techniek dacht men, op het kleine scherm was altijd alles ok maar het grote scherm kon niet volgen (Wouter had op een sublieme manier een verlengstukje gebreid aan het verhaal van Hedwig, uit dit gebrek vloeiden veel voorstellen om dit probleempje op te lossen, wat toch voor animo zorgde tijdens deze eerste september. Vooral de kermis kwam aan bod, toch een topper voor onze KWB en de jong KWB heeft ook een topdag gehad met het varken aan spit. De voorbije zaken en de financiŽn hieromtrent komen zeker aan bod op de startvergadering.
De eerste wijkmeestersvergadering van het werkjaar werd afgesloten met een pintje en een babbel zodat we met veel goesting aan dit werkjaar kunnen beginnen.
FrR

Van water tot bier !

Door het aangekondigde slechte weer, trokken we met slechts 12 bierlustigen richting ’t Vaatje in Lebbeke. Niemand wist wat we konden verwachten van ‘zelf bier maken:’
We weten wel hoe het er bij Vicaris, bij Bosteels en Duvel aan toe gaat, maar zelf bier brouwen is toch wel heel wat anders. In ’t Vaatje stonden David Steeman, Frans De Block en Eric Fieremans ons op te wachten. Deze drie biermusketiers gingen ons gidsen door de wereld van het proeven van en het brouwen van bier.
Seger had voor een lekker hapje gezorgd zodat we tussen al dat bier ook eens iets anders konden proeven.
We vlogen we er meteen in met een mooi biertje ‘Hop Monkey’, gebrouwen door David. Er werd ons gevraagd wat we proefden in dit bier. Ondertussen kwamen de eerste potten te voorschijn. We kregen informatie over de gerst. Zo kwamen we te weten wat er met de gerst gebeurt. We mochten voelen en de gerst proeven, van lichte tot donkere gerst.
Voor we het wisten stonden de biermusketiers met een nieuw bier ‘S.M.A.S.H.’ voor ons klaar. Plots werd er een dampende pot aan onze tafel gebracht. Iedereen was benieuwd naar de inhoud van deze mysterieuze pot. Toen we mochten kijken, zagen we alleen heet water… de basis van zelf bier brouwen!

Frans gaf informatie over de producten die het bier een eigen smaak geven. Hij gaf ons tips hoe we een mooi brouwtoestel konden maken: een stukje auto, een biervaatje en een boormachine… en zo stond er een kookketel voor zo een dertigtal liter bier.
Het eerste ingrediŽnt voor ons mengsel toverde David op tafel, mout. Dit werd in de kookpot gedaan. Nadien werd een nieuw toestel bovengehaald waarop we het suikergehalte van ons biermengsel konden aflezen
Ondertussen werd de hop aan onze tafel gepresenteerd. We mochten van ons eigen brouwsel proeven, maar we moesten erkennen dat de vorige bieren beter waren van smaak!
De hop werd toegevoegd aan ons brouwsel en de ketel kon weer op het vuur.
De informatie van de drie musketiers viel ons wat zwaarder… of lag dat aan het bier? Toch bleef de interesse en nieuwsgierigheid bij iedereen hoog.
Het laatste biertje werd ons voorgeschoteld: ‘Russian Imperial Stout’. Ondertussen kon onze pot op de tafel afkoelen. Daarna werd het brouwsel gefilterd en klaar gemaakt om te gisten.
We sloten de avond af met de wijze woorden van voorzitter Luc: ‘Hier drinken we ene op’!
Hartelijk dank aan de drie biermusketiers voor de leerrijke avond! Getekend het flesje,
Seger

Wistje dat!

Elke goede brouwer wel eens zijn plafond dweilt?
Er alleen vrouwelijke hopbelletjes gebruikt mogen worden? Daarom zitten er in bier zoveel vrouwelijke hormonen.
Elk bier start als pilsbier

EHBO IN HET GEZIN

Dinsdag 24 oktober om 20 u. in de Werkman.
Een aanrader voor ieder gezinslid !

Een vorming 'eerste hulp' is nuttig, net als een opfrissing ervan. Kom op 24 oktober naar de werkman voor EHBO in het gezin. De statistieken vertellen dat de meeste ongevallen thuis gebeuren. Een snijwonde, een val, bloedneus,... het is snel gebeurd. Om vlug te herstellen moet het slachtoffer onmiddellijk de correcte zorgen toegediend worden. Dit kan het vlugst gebeuren door iemand die aanwezig is, meestal iemand van het gezin.

Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) is belangrijk. Correct reageren bij een ongeval kan veel ergs voorkomen en zelfs mensenlevens redden.
Op deze interactieve avond krijgen we vooral uitleg over ongevallen die thuis kunnen gebeuren: zoals, vallen snijwonden, brandwonden, verstikking, ons apotheekkastje, …..

Jong-KWB gaat Longboarden

Iedereen welkom op donderdag 28 september.
We komen samen om 19 u aan de werkman. Na een uurtje oefenen op de parking gaan we de zotste hellingen op, om van de Merchtemse bergen te scheuren.
Laat iets weten in de WhatsApp groep of je kan komen!
Zit je nog niet in de WhatsApp groep, stuur dan een sms naar Stan op 0472/23.55.05!
Indien mogelijk, voorzie jezelf van de nodige bescherming (elleboog, pols, helm, ...) en verlichting. Heb je dit niet, geen nood, we voorzien ook materiaal vanuit Jong-KWB!
Na de activiteit blijven we nog wat hangen in de werkman voor een pintje, ook daar iedereen welkom.
Het Jong-KWB bestuur!

Wie wordt kaartkampioen Wiezen’ 2017 - 2018

Data :
Vrijdag 13 oktober 2017
Vrijdag10 november 2017
Vrijdag 12 januari 2018
Vrijdag 9 februari 2018
Vrijdag 9 maart 2018
Vrijdag 20 april 2018


Doe-avond ‘Kurk’

Fantastisch! De 19 aanwezige KWB’ers toonden met een daverend applaus hun appreciatie voor de knappe informatie en doe-avond van Bart (Jack) De Mulder over kurk. Deze spraakwaterval wist ons te boeien met zijn uitleg, zijn antwoorden op diverse vragen en zijn vakkennis.

Kurk is een product van de kurkeik die vooral in Portugal wordt geplant. Na 22 jaar levert deze eik zijn eerste oogst. Daarom duurt het ongeveer 7 jaar om opnieuw de kurk te kunnen gebruiken. Na 40 jaar levert deze kurkeik zijn kwalitatief beste kurk af.

Kurk kan zowel geplaatst worden aan wanden en eveneens dienen als bevloering. Bij wanden wordt er contactlijn gestreken op de wand en op de tegels, op de tegels liefst een dag voor de plaatsing.
Om een goed resultaat te bekomen is het egaliseren van de wand of de vloer met een cementpap enorm belangrijk. Na het plaatsen van de kurk wordt deze best met 1 of 2 vernislagen behandeld zodat de lijm niet meer in contact kan komen met de lucht. Nadien is verven in alle kleuren mogelijk.
De kurktegels zijn te verkrijgen in de maten 30/60, (gemakkelijkst te plaatsen), langwerpige van 20/90 of 60/60, voor deze laatste tegels, vooral voor vloeren is wel ervaring nodig.
Na enige tijd is opnieuw behandelen zeker nodig. De tegels goed ontvetten en vooral naspoelen is belangrijk, lichtjes schuren en 1 of 2 vernislagen aanbrengen.
Kurk kan ook in de douche of badkamer worden aangebracht. Eerst een grondlaag (primer) aanbrengen, dan 2 lagen rubbercoating en dan pas de tegels plaatsen.
Bart raadt kurk plaatsen op plafonds af omdat warme lucht stijgt en als er lucht aan de contactlijm komt dan komen de randjes van de tegels los.

Er werden zoveel tips en zoveel varianten gegeven door Bart dat het onmogelijk was alles te noteren maar eens te meer hadden de afwezigen ongelijk want dit was informatief een goede avond. Je kunt het resultaat komen bekijken in het KWB-lokaal, daar werd door Bart een deel van de muur met kurktegels bezet.
Steve besloot de avond met lovende dankwoorden.
Norbert

Nb:

kijk goed samen met je wijkmeester je gegevens na want vanaf de maand januari wordt de Raak per post opgestuurd. De kleine raak wordt je zoals gewoonlijk gebracht door je wijkmeester.
Krijg je graag de nieuwsberichten van KWB Merchtem, vermeld dan het juiste emailadres.


Femma Merchtem nodigt uit:

Pastafestijn
Vrijdag 24 november 2017
vanaf 17.00 u. zaal ’t Vijverdal

Warm aanbevolen


home: www.kwbmerchtem.be