kleine raak
ledenblad van KWB - Merchtem

december 2017


FAMILIENIEUWS


Wim Sablon,
broer van KWB’er Frans Sablon
nonkel van KWB’er Pauwel DemeyerAdvent

De tijd van wachten is aangebroken.
Wachten op de Sint: het mag voor kinderen en volwassenen.
Wachten op Kerstmis, voor christenen en voor alle mensen.
In het wachten zit soms al veel vreugde.
Maar kunnen we wachten?

Als gelovigen wachten op Kerstmis, wachten zij op een redder,
Een redder voor onze wereld en voor henzelf.

Is die redder nodig?
Waarvoor zouden we die wel nodig hebben?
Als je rondkijkt zie je dat die nodig is;
Op zovele plaatsen in de wereld is er oorlog
en wie kan daaraan een einde maken?
Op andere plaatsen is er vrede en werk
maar worden mensen niet gewaardeerd
of wordt hun gezondheid niet beschermd.
Elders vluchten mensen hun land uit, omdat het er niet leefbaar is.

Een redder is nodig:
iemand die een nieuwe mentaliteit brengt
iemand die mensen inspireert om anders te kijken.
Hebben ook wij die redder nodig?
Kunnen ook wij nog anders gaan kijken en stilaan anders gaan worden?

Wij hebben tot Kerstmis de tijd om daarbij stil te staan.
Kunnen wij wachten met ons antwoord?
Kunnen wij ons antwoord laten rijpen?
Geven wij Hem de kans om ons aan te spreken?

Er zijn er velen die wachten…op ons antwoord.
Neem toch maar de tijd om een sterk antwoord te vinden.

Rik Renckens


Nieuwe leden vanaf 2018

Kim Dours
Jens Van Glabbeek
Rudy Meersman
Jos De Hovre
Louis Wijns komt terug na een sabbatjaar

Beste nieuwelingen we durven veronderstellen dat jullie je stek vinden binnen de grote KWB beweging van Merchtem. Dat jullie er vrienden moogt ontmoeten en stillekens hopen we dat we jullie op één van onze activiteiten kunnen verwelkomen.


Geboorte

Floris zoontje van KWB’er Stan De Potter en van Barbara Maere
Pien dochtertje van KWB’er Klaas Van Thienen en Jana De Baerdemaeker
Mik zoontje van KWB’er Dries De Baerdemaeker en Sigrid De Backer

Fiere opa’s

 KWB’er Ludwig Wijns is uitermate fier met zijn kleindochter Laura
 KWB’er Herman Vander Straeten weet met zijn vreugde geen blijf want hij telt al 11 kleinkinderen. Herman loopt er zo fier als een gieter bij en hij heeft nog een extra reden om gelukkig te zijn want Pien was nummer tien en Mik, het elfde kleinkind, werd geboren net op de huwelijksverjaardag van Bernadette en Herman. Het stond wellicht in de sterren geschreven. Hoe zal Herman al die kleinkinderen vertroetelen misschien met een speciaal gerechtje of dessertje.
 KWB’er Hedwig Dours glundert bij de geboorte van zijn eerste kleinkind, proficiat. Kleindochter Vida kan op haar grootvader voor 100 procent rekenen. hij wil haar vertroetelen.


Wistje datjes!!

 Dat er toch een aantal KWB leden op de sukkel zijn met hun gezondheid. We wensen hen allemaal het allerbeste toe en spoedig herstel.
 Dat Leo T van nu af aan geen vuile (lees pikante) moppen vertelt. Hij heeft nl een nieuwe salle à manger, tandprothese, aangekocht en de tandjes mogen niet vuil worden.
 Zondag 19 november organiseerde Avivaria een volgelshow in ’t Vijverdal. De zusjes Biesemans (dochters van Louis van Mus) gingen eens een kijkje nemen naar de vogels en daar ook een pintje drinken ipv. In het KWB-lokaal. Of de musjes nu beter kunnen fluiten weten we niet! Maar kwetteren kunnen we wel!
 Dat er blijkbaar veel KWB’ers zich wagen op facebook, dat stelden we vast op de vergadering ‘sociale media’. Vrienden en ik citeer Hans V en Hans H wees voorzichtig met wat je op je facebook pagina schrijft of zet want in het slechtste geval weet heel de wereld dat je bv. de afwas aan het doen bent. Leuk??
 Dat er ook goede en positieve ervaringen te noteren vallen met facebook. Zo kan je met vrienden van vroeger opnieuw in contact komen of kan je ervaringen doorgeven aan je vrienden. Maar voorzichtigheid blijft de boodschap.


Kaartkampioenschap Wiezen’

2017 - 2018

Op de tweede kaartavond kwamen 41 deelnemers opdagen ondanks
de concurrentie van de voetbalmatch België-Mexico en het pensioenfeest van Walter R die zelf een goede en trouwe deelnemer aan dit kaartkampioenschap is. Er werd serieus gespeeld want het was ‘ernstig’ stil.
Leon Philips won deze editie met 83 punten. Geert haalde een absoluut dieptepunt met -113 punten maar ‘hij heeft de anderen laten winnen’ zegt hij, van een nobele gedachte gesproken..
De hapjesverzorgers verwenden ons met een bord pekelharing met brood. Het bar-team, waarvoor dank, ging met drie loterijprijzen aan de haal. Hedwig 2 maal en de Flor sloot de rij met 1 winnend lot.
We beleefden een plezante avond.( met dank aan de medespelers). Het wordt spannend in januari 2018.
Data:

Vrijdag 12 januari 2018
Vrijdag 9 februari 2018
Vrijdag 9 maart 2018
Vrijdag 20 april 2018
NorbertKWB jaarfeest
Zaterdag 9 december 2017

Programma:
 18 u: misviering voor de overleden leden van onze KWB
 19 u. feesten in zaal ’t Vijverdal

Inschrijven tot uiterlijk 3 december bij Francis Wijns op rekening KWB IBAN BE79 8335 3470 9433 met vermelding jaarfeest of zondagvoormiddag in het KWB-lokaal. Deelname per persoon 30 euro.
Het Femma-KWB koortje luistert de misviering op en ze repeteren o.l.v. Walter Teugels op maandag 4 december en woensdag 6 december om 19 u. in het KWB-lokaal.
Kookles KWB op dinsdag 14 november 2017

We kiezen voor een zeer haalbaar, lekker en door-de-weeks menu en improviseerden wat bij de bereiding van de soep en de sausen.

Hoofdgerecht

Schorseneren op grootmoederswijze met blinde vinken. Om deze wat vergeten groente schoon te maken trokken we plastic handschoenen aan. In zowat 5 minuten was –zeker omdat er toch wat handige Harry’s aan het werk waren - was deze ‘vieze’ klus geklaard. Ze gebruikten hiervoor een dunschiller.
We rekenen p.p. op 300 g schorseneren.
Leg ze in een kom met water en het sap van een halve citroen om bruinverkleuring tegen te gaan. Traditioneel snijden we de geschilde schorseneren in stukjes van 5 cm lang. Breng een pan met ½ liter water, ½ dl melk en zout aan de kook en laat ze niet langer dan 15 minuten koken. De melk zorgt ervoor dat de groente mooi wit blijft. Laat de stukjes schorseneer uitlekken en laat ze nog even fruiten in een klontje boter. We zullen ze bereiden met een witte saus.( Een deel van gezeefde kookvocht gebruiken voor soep en saus.)
De witte saus (bechamelsaus)
• Verwarm enkele eetlepels boter met enkele eetlepels bloem en laat deze roux op een laag vuurtje enkele minuten garen. Opgelet: niet bruin laten worden.
• We roeren af en toe en gieten dan – stapje voor stapje – wat melk bij tot de saus de gewenste dikte heeft. (eventueel gebruiken we express van maïzena om aan te dikken)
• We mengen er een eidooier onder. We kruiden af met wat peper en nootmuskaat.
• De saus zullen we over onze schorseneren gieten.

Blinde (loze) vinken of vogeltjes zonder kop
De bereiding is zeker niet minder moeilijk dan de naamkeuze. Omdat de ‘vinken’ goed doorbakken moeten zijn, beginnen we er tijdig aan. We kruiden langs alle zijden met pezo.


Groentesoep op een creatieve wijze
Benodigdheden: we improviseren met de toegevoegde groenten en leren hoe we onze soep een goede smaak geven. In functie van de kleur van onze soep kiezen we voor

Wit van prei / kleine knolselder/ ½ kg uien / enkele wortelen/ een klein pepertje/ een gele en een groene paprika/ enkele blaadjes selder/paar teentjes look .Optioneel: peterselie, laurier en tijm
Kruiden met pezo en groentebouillon

Schoonmaken en snijden, en wat laten stoven in olijfolie. We gebruiken hiervoor onze snelkookpan. Voldoende water toevoegen en zowat 10 minuten laten stomen. Opgelet bij het openen van de pan. We laten er koud water over stromen. We mixen de groenten en brengen de soep op smaak met peper en bouillon. En nu serveren! Voor diegenen die er graag wat ‘lettertjes’ of ‘piertjes’ bij hebben, toevoegen en wat laten doorkoken.
Smakelijk
Daniël, Louis en Herman
EHBO in het gezin

Enkele tips voor een veilige kerst

• Zorg voor een veilige Kerstboom, zorg dat de boom stevig staat. Zet de boom niet dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen. Zet de kerstboom in een hoek zo ver mogelijk van de deur af. Stel dat de boom vlam vat heb je zo meer kans om te vluchten.
• Gebruik geen echte kaarsjes in de boom. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen. Probeer de lichtjes eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.
• Doe de verlichting uit (stekker uit het stopcontact!) als je weggaat of gaat slapen.
• Word je boom bruin en verliest hij naalden? Dan kan je hem maar beter weg doen, een droge boom kan heel snel vlam vatten.
• Ga veilig om met brandende kaarsen Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders die gemaakt zijn van plastic of ander makkelijk brandbare materialen.
• Houd brandende kaarsen buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Houd brandende kaarsen weg van gordijnen en brandbare materialen zoals (papieren) versieringen.
• Steek kaarsen in kerststukjes niet aan, doordat kerststukjes vaak heel droog zijn vatten ze ook snel vlam. Zet brandende kaarsen nooit op lage tafeltjes. Laat kinderen nooit alleen met kaarsen.
• Plaats kaarsen niet in de buurt van de verwarming. Naast de verwarming kunnen kaarsen zacht worden, buigen en omvallen.
• Gebruik je gezond boerenverstand en de feestdagen worden heel plezant

Avond zonneboilers en warmtepompen


Onze gastheer Ben Van Der Perre wist heel goed dat hij eerst moest verhuizen naar een grotere loods eer hij de KWB ging uitnodigen. Meer dan 50 ultra-geïnteresseerde mannen hoopten op een boeiende avond. Hun gekoesterde hoop werd vlug omgezet in verwondering rond het thema zonneboilers en warmtepompen.
Momenteel wordt 79 % van de energie die we verbruiken gebruikt om ons te verwarmen. Dit moet en zal in de toekomst omlaag gaan door het opleggen van verplichte energierecuperatie. We kunnen niet blijven vervuilende fossiele energie verbruiken. Deze 79 % kan bij een energiezuinige woning dalen tot 25 % energieverbruik voor onze warmte. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet drastisch dalen tot een verbod hiervan. In Denemarken bijvoorbeeld mag er sinds 2013 geen gas en geen fossiele brandstof meer gebruikt worden in nieuwe woningen. Noorwegen gaat nog verder door een verbod tot gebruik van fossiele brandstoffen voor bestaande en nieuwe woningen. Het gebruik van warmtepompen en zonneboilers zijn een stap in de goede richting.
Rudi Van Hemelrijck nam ons op sleeptouw met een korte demonstratie van de werking van een warmtepomp. Het verbruik, de plaatsing en de voor - en nadelen van de verschillende soorten warmtepompen werd door Rudi uitgelegd.
De evolutie van de laatste 30 jaar ivm verwarming werd onder de loep genomen. We ontdekten waarom een warmtepomp de verwarming/koeling van de toekomst is.
Algemener gebruik en premies moeten het installeren ervan bevorderen. BENoveren is de toekomst, waarbij BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Verdere info is te vinden op www.energiesparen.be. Ook interesse voor een zonneboiler of warmtepomp? 1 adres: BENCURLING ZEMST

Op vrijdag 15 december gaan we het ijs eens goed gaan borstelen en met kaasbollen petanquen. Zijn dit zaken die u liggen? Dan kan u één van de 30 deelnemers zijn!

Wat is curling?
Curling is een ploegsport. Curling wordt gespeeld met zware stenen van maar liefst 19 kg. Het is de bedoeling om de stenen vanaf het ene einde van de curlingbaan naar het "huis" (gekleurde cirkels) aan de overzijde te spelen. De teamgenoten volgen de steen en vegen het ijs vóór de steen om zijn baan te beïnvloeden. Door hard of zacht te roepen worden de instructies doorgegeven aan de teamgenoten. Op deze manier kan de steen het einde van de curlingbaan (42 meter verder) bereiken.

Kostprijs?
€ 25 per persoon

Deelnemen?
Inschrijven is verplicht! Opgelet: de inschrijving is pas definitief na betaling. Inschrijven kan tot donderdag 7 december via Seger.van.gucht@telenet.be .
BE79 8335 3470 9433 (zeker uw naam & curling vermelden bij overschrijving).

Praktisch:

• We verzamelen om 20 u. aan de werkman. Het einde van de activiteit wordt voorzien rond 23.45 u.
• Breng propere sportschoenen (modder en zand worden niet toegelaten op de baan!), warme kledij en een extra paar kousen mee. We trekken niet naar de Noordpool, maar verwacht toch een temperatuur van 7°C.
• Wie vrijwilliger is om te rijden kan dit steeds laten weten.

--------------------------------------POETSEN KWB-LOKAAL

Een groepje dynamische pensioengerechtigde KWB’ers zijn bereid gevonden om ons geliefd KWB-lokaal maandelijks een poetsbeurt te geven en … dat is nodig.
Jean De Block gaat deze poets coördineren. Wie graag mee wil dweilen, borstelen, stof afnemen, tuin onderhouden, ruiten poetsen, …… enz. hierbij de data :
• Maandag 18 december 9 u.
• Maandag 15 januari 9 u.

Mister proper verwacht je!

Wijkmeestersvergadering van 27 oktober 2017

Te weinig wijkmeesters, slechts twintig, daagden op voor deze vergadering. Wellicht zal het begin van het Allerheiligenverlof er voor iets tussen gezeten hebben. Luc heette iedereen welkom en las een bezinning voor over Allerheiligen en Allerzielen. Nadien werden naar jaarlijkse gewoonte alle overleden KWB leden en familieleden van KWB’ers van het voorbije jaar vernoemd bij een brandende kaars en bij een ingetogen, serene stilte.
Van Pierre Dours die in oktober overleed werden mooie anekdoten verteld.

Wouter nam de bespreking van de voorbije en komende activiteiten voor zijn rekening. Het ging vlot en zo te horen hebben we al schitterende avonden beleefd. En, wat enorm waardevol is deze avonden werden meestal gegeven door onze eigen leden. We haalden zelfs Ring TV en het Nieuwsblad met de heksentocht; Tevens kregen we in Klakson meerdere vermeldingen en dat doet plezier.

De poetsploeg van het lokaal krijgt vorm. Enkele gepensioneerde KWB’ers zullen in de toekomst ons lokaal netjes houden. In Kleine Raak zullen we melding maken wanneer de poets doorgaat en misschien heb jij eens tijd om mee te helpen. Trouwens het gaat er plezant aan toe als die mannen poetsen.
Op de eerste Rake Vrijdag op 26 januari 2018 waarop alle leden worden uitgenodigd gaat Francis Wijns het financieel verslag van het voorbije jaar toelichten. Het jaarfeest vraagt wat extra inspanning van de wijkmeesters om teksten van de misviering voor te bereiden en de versiering van de zaal in orde te brengen.

Na de pauze kregen we een beklijvende getuigenis van Jean De Block die zich met hart en ziel als vrijwilliger inzet voor zieke mensen die met Samana (Ziekenzorg) op vakantie willen gaan.
Hoe het begon? Rosette, de echtgenote van Jean, ging als verpleegster mee met de zieken naar Lourdes. Ze spoorde haar man aan om eens mee te gaan en het is meer dan gelukt. Al 11 jaar stelt Jean zich als vrijwilliger op om mensen te helpen. Eerst was het vooral het sjouwen met valiezen en mensen in een rolwagen voortduwen naar de verschillende vieringen. Weet dat Lourdes niet echt toegankelijk is voor mindervalide mensen en de hoteluitrusting niet altijd voldoet aan de verwachtingen en de noden. Het vergt van de vrijwilligers wel heel wat inspanning.
Mensen verzorgen en helpen bij hun toilet dat moet je met liefde doen, vertelt Jean. Ge krijgt zoveel vriendschap en dankbaarheid terug. Er groeit een speciale band met diegene die je verzorgd hebt. Bij het afscheid nemen op het einde van de vakantie wordt er wel eens een traantje weggepinkt.

Met sommige deelnemers groeit er een speciale vriendschapsband. Schoonbroers Herman en Luc wist Jean te overtuigen en ook zij gaan mee naar Lourdes of andere bestemmingen om zieke mensen te helpen.
Jean is iemand die altijd klaar staat om te helpen, het siert hem. Op zijn ongedwongen, rustige manier helpt hij waar hij kan. Het is hartverwarmend dat er zulke mensen bestaan
Zoals bij iedere vereniging is het gebrek aan vrijwilligers groot en mede daardoor moet het aantal deelnemers voor reizen en bedevaarten worden beperkt en dat vindt Jean enorm spijtig.


Jong en oud op weg naar de kerststal...
Femma-KWB

Zaterdag 23 december 2017 - 19 u. KWB-lokaal

Kerst beleven door de ogen van een kind.
Kerst beleven als een jong gezin.
Kerst beleven we samen,
met jou erbij...
heel graag!


 Samen in groep gaan we op stap... kunnen we kindje Jezus nog vinden?
 Af en toe houden we halt om beter te kunnen zoeken, iets te beleven, iets te doen, iets te proeven
Met het licht van Kerstmis in handen en in ons hart sluiten we af in het KWB-lokaal.
 De tocht (+/- 4 km) is toegankelijk voor rol- en kinderwagens
 Gezinnen met kinderen zijn ook van harte welkom.
 Een fluo-vestje maakt je beter zichtbaar. Een zaklamp is niet echt nodig...


Kerstmis is nog steeds zalig …

Wereldsolidariteit- actie wereldsolidariteit

Femma Mollem organiseert op zondag 17 december een ‘smik-smak-smultocht’ van ongeveer 5 km ten voordele van Cleane Kleren Wereldsolidariteit.
Kaarten enkel in voorverkoop tot 13 december 2017 bij Hilda Heyvaert, Beneden Vrijligem 17 Mollem of bij Leona Van Belle Pastoor De Munterstraat 17 Mollem of bij de plaatselijke handelaars in Mollem.

Volwassen betalen 10 €, kinderen va 3 tot 12 jaar 5 €
Vertrek tussen 11 en 12 u. zaal Kouter Mollem.
Aangepast schoeisel voorzien en alle info bij emilia@telenet.be


SCHAATSEN KWB - FEMMA

Waar:
We vertrekken aan de SPORTHAL van Merchtem om 17.45 u. STIPT
Wanneer:
op woensdagavond 27 december 2017.
Wat:
Traditiegetrouw gaan we in de kerstvakantie schaatsen. Wegens de vele positieve reacties gaan we terug naar WILRIJK (ijsstadion Antarctica). De grootste schaatsbaan van de Benelux!! Een topper die niemand wil missen!!!
We vertrekken om 17.45u. STIPT met de bus naar Wilrijk (Moerelei 119-121, 2610 Wilrijk, 03 8289928). We schaatsen van 19 tot 21uur.
We vertrekken terug richting Merchtem rond 21.45u.
Zo zijn we tegen 22.45 uur terug aan de sporthal van Merchtem.
Kostprijs:
€3,5 (toegang schaatsbaan) + €3 (huur schaatsen) voor -12 jaar.
€4,5 (toegang schaatsbaan) + €3 (huur schaatsen) voor +12 jaar.
€2 per persoon voor de bus
Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn indien je gepast geld kan meebrengen per gezin.
Niet vergeten:
HANDSCHOENEN zijn verplicht
Een EXTRA paar kousen
Kids ID of EID
Je goed humeur

Nog vragen:
Wouter Kemels, Sint Huybrechtstraat 30 te Merchtem, tel 052 376433, 0473 820660, wouter.kemels@kwbmerchtem.be

Hopelijk mogen wij jou ontmoeten op deze toffe gezinsactiviteit.

Jong KWB in december & januari

De Warmste Week – 17 december 10 – 13u

De Werkman verhoogt zijn prijzen (tijdelijk)! Graag ontvangen we jullie op 17 december in de warme Werkman voor een drankje. Voor 1 keer zijn de prijzen iets minder democratisch, de extra opbrengst schenkt Jong-KWB via de warmste week aan VZW Kodiel. We serveren Kastaar special, Karmeliet en Deus (Champagnebier)

Diegem Cross – 17u30 aan Werkman

Om het jaar goed af te sluiten gaan we naar de gezelligste Cross van het jaar. Op de beats van DJ Benny en live optreden van Jettie Pallettie kijken we hoe Van Der Poel eindelijk nog eens geklopt wordt door Van Aert. Indien nodig zal Jong-KWB de Belg een handje toesteken.
Wil je mee? Schrijf je dan in voor 17 december voor een kaart te kopen bij Michiel Thomas of 5€ pp persoon of overschrijven op de rekening van KWB IBAN BE79 8335 3470 9433. (niet-leden 10€). Meer info op FB en WhatsApp

Snowboarden – 19u aan Werkman

Op 10 Januari gaat Jong-KWB snowboarden. Breng je boots een skipak mee. We verzamelen om 19u aan de werkman. Ga je mee / heb je een wagen ter beschikking: laat dit weten op de WhatsApp.
Prijs: 38€pp voor niet-leden, 30€ pp voor leden.
Zit je niet op de WhatsApp, stuur dan een berichtje naar 0472/23.55.05.

Onderhoud van Auto – 17 Januari 20u aan Werkman

Op 17 Januari stelt All-Car-Yannick zijn garage open voor Jong-KWB.
Vanaf 20u vertrekken we naar de Garage van Yannick, hij toont ons wat een onderhoud van een auto juist betekent. Olie verversen, koelmiddel nakijken, remmen vervangen, lamp & zekeringen vervangen, banden vervangen; na deze activiteit heeft de auto voor jou geen geheimen meer!

Tot dan! Het Jong-KWB bestuur
Nieuwjaarsreceptie in het KWB-lokaal
Zondag 7 januari vanaf 10.30 u.

We klinken op wat voorbij is
maar duimen en feesten op de toekomst


EHBO in het gezin

Wat steekt er thuis allemaal in jullie EHBO koffertje? Met deze vraag begon Frans van het Rode Kruis van Opwijk zijn uiteenzetting. Het was spannend maar toch slaagden de 48 deelnemers (zowel vrouwen als mannen) erin om heel wat belangrijke zalfjes, windels, verbanden, schaar enz. op te noemen.

Een verslag maken van deze informatieavond lijkt me onbegonnen werk want Frans wist onze aandacht vast te houden met ontelbare bruikbare tips.
Hoe verschillend ongeval situaties ook kunnen zijn je zet steeds dezelfde vier stappen als hulpverlener:

 Zorg voor je eigen veiligheid
 Beoordeel de toestand van het slachtoffer
 Alarmeer de hulpdiensten
 Verleen verdere eerste hulp

Aan de hand van een filmpje kregen we een ruime en goede uitleg over het behandelen van beten. Zowel bijen, wespen, hommels en teken vergen een speciale behandeling. Vooral teken verdient speciale aandacht. Met een pen kan je de angel gemakkelijk uit de gestoken plaats halen. Opmerkelijk bij teken zijn de ronde rode cirkels die rond de plaats worden waargenomen. Een wesp kan meerdere keren steken terwijl een bij slechts éénmaal kan een steek toebrengen en dan meteen afsterft. Bijen zijn minder agressief dan wespen. Wespen zijn herkenbaar aan hun gele kleur terwijl bijen eerder donkerder van kleur zijn.

Altijd eerst zorgen voor je eigen veiligheid en voor die van het slachtoffer vooraleer je tot handelen overgaat. Dit is een grondhouding die Frans sterk beklemtoonde. Het dragen van handschoenen en het wassen van je handen na de hulp die je aan iemand geeft is vanzelfsprekend. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën aan schelpdieren bv bestaat er een soort injectie die je gedurende een 10 tal seconden op je bil stevig aandrukt en met daarna een 10 tal seconden over deze plaats wijven krijgt hij/zij een adrenaline stoot die hulp kan bieden.
Brandwonden, steekwonden, snijwonden kwamen zeker aan bod want binnen het gezin kan dit zeker van nut zijn te weten hoe je best een wonde met veel bloedverlies behandelt. Met lauw water een brandwonde behandelen is zeker goed maar nooit rechtstreeks het water op de wonde laten lopen; Een dikke laag zalf Flamigel over het verbande lichaamsdeel strijken is aan te raden.

Verstikkingsverschijnselen wanneer iemand voedsel niet kan doorslikken of zich verslikt in iets. Het hoofd van de man/vrouw naar voor duwen en een vijftal keren in een opwaartse beweging op de rug van het slachtoffer slaan. Wanneer dit niet helpt kan men door achter het slachtoffer te gaan staan en je armen rond zijn lichaam te plaatsen, je met je handen samengevouwen een vijftal keren sterk in de buik te drukken. Tweede vraag kennen jullie het noodnummer? 112. Om die tips die we deze avond gekregen hebben levendig te houden zullen we in de toekomst in de kleine raak enkele tips/technieken publiceren.
Een schitterende avond die om 10 u. door Frans aan Frans met een dankwoordje werd afgesloten. De toehoorders toonden hun waardering met een fantastisch applaus.home: www.kwbmerchtem.be